Nederlanders geen last van 'GTA-griep'

De nachtelijke lancering van de actiegame Grand Theft Auto 5 heeft er dinsdag niet voor gezorgd dat meer werknemers zich hebben ziek gemeld dan gebruikelijk. Het verzuim lag zelfs lager dan vorige week. Dat concludeert arbodienst Arboned op basis van eigen gegevens naar aanleiding van navraag door Novum Nieuws.

Dinsdag meldde 4,5 procent van de een miljoen klanten van Arboned zich ziek. Dat aantal is minder dan de 6,0 procent vorige week dinsdag en de 7,2 procent procent dinsdag 18 september 2012. Volgens Arboned heeft de lancering van het computerspel dan ook geen invloed gehad op het ziekteverzuim in Nederland.

In de aanloop naar de release van het duurste spel aller tijden spraken Britse media de verwachting uit dat duizenden zich ziek zouden melden. Onder meer Metro, Sky News en The Telegraph spraken van 'de GTA-griep'. Die griep is niet overgewaaid naar Nederland, al stonden in beide landen duizenden gamers 's nachts voor de winkeldeuren om als eerste een exemplaar te bemachtigen.

Arboned is niet verrast. De arbodienst stelt dat werkgevers en werknemers in de laatste jaren onderling prima afstemming hebben over verlofdagen. Voor werkgevers was de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK in 2004 een eyeopener toen negentien procent van de werknemers zich had ziek gemeld.


Nederlanders geen last van GTA-griep (Foto: Novum)