Turkije: Istanbul topfavoriet voor EK-finale 2020

De Turkse voetbalbond ziet zichzelf als de topkandidaat om de finale en de halve finales van het EK van 2020 te organiseren. Istanbul kan rekenen op de steun van UEFA-baas Michel Platini nu de stad naast de Olympische Spelen van 2020 heeft gegrepen. Dat liet voorzitter Emre Alkin van de bond woensdag weten.

"Het draait allemaal om beloftes en meneer Platini beloofde ons, en ik benadruk dat: beloofde ons, tijdens een gesprek in januari dat wij bij het mislopen van de Spelen zeker het finalepakket krijgen", stelt Alkin, die desondanks verwacht dat er naast Turkije nog drie of vier landen zijn die een gooi doen naar de organisatie van de eindstrijd en de twee halve finales.

"Spanje is er klaar voor, maar is nog terughoudend", zei Alkin tijdens een vierdaagse bijeenkomst van de UEFA in het Kroaatse Dubrovnik. "Duitsland stelt: 'als jullie heel zeker van jullie zaak zijn, dingen wij niet mee'. En Hongarije wil het graag. Waarom niet? Ze hebben de mogelijkheden en straks ook de capaciteit. Maar in zeven jaar? Dat is te veel geld."

Het EK van 2020 wordt in dertien verschillende Europese landen afgewerkt. Twaalf speelsteden mogen drie groepswedstrijden en een duel in de achtste of kwartfinale organiseren. De laatste fase van het toernooi is vervolgens in de dertiende stad.

Turkije greep naast de organisatie van de Europese titelstrijd van 2016, die aan Frankrijk is toegewezen. Het Atatürk Olympisch Stadion in Istanbul is nu door de Turken naar voren geschoven voor de eindfase van het toernooi in 2020. In het stadion werd in 2005 de Champions Leaguefinale tussen AC Milan en Liverpool gespeeld.

In het nadeel van de Turken spreekt het recente omkoopschandaal, waardoor onder meer Fenerbahçe werd uitgesloten van Europees voetbal. Volgens Alkin heeft dat de relatie met de UEFA niet geschaad. "Omdat wij alles hebben gedaan wat wij moesten doen." De nationale bond respecteerde de straffen die de rechter oplegde.

De UEFA maakt waarschijnlijk vrijdag de steden bekend die gastheer willen zijn. Onder meer Amsterdam heeft zijn interesse kenbaar gemaakt. Volgend jaar september volgt de officiële toewijzing.