Oekraïne te sterk voor Nederlandse zitvolleyballers

DeLuna

Het Nederlandse heren zitvolleybalteam hebben gisteren hun eerst EK-verlies geleden. Tegen het sterke en ervaren Oekraïne konden de Oranje heren alleen in de tweede set goed weerstand bieden: 12-25, 23-25 en 14-25. Met dit resultaat zal Nederland de kruisfinale tegen Bosnië gaan spelen. Er is daardoor geen uitzicht meer op de top vier, maar een vijfde plaats zoals op de EK 2011 in Rotterdam, moet mogelijk zijn.

In de tweede EK-wedstrijd van de Nederlandse heren begon bondscoach Hans Mater met bijna dezelfde basis als in de openingswedstrijd tegen Hongarije. De enige wijziging in het team was dat Edmir Popara speelde op de plek van Bjorn Moris. "Met zijn ervaring in het team hopen we de ervaren Oekraïners meer onder druk zetten", licht Mater toe.

De eerste set kende een eenzijdig beeld tot 2-16 van het sterk serverende Oekraïne. Daarna herpakte het Oranje team zich en dankzij het goede serveren van Loek Hendrix kwam de Nederlandse heren terug tot 12-18. Ook Moris werd gewisseld voor Papora, maar het weerhield Oekraïne niet van de setwinst.

In de tweede set begon Nederland sterk, waardoor het tot de helft gelijk op ging. Toch slaagden de Oost-Europeanen erin om een gat te slaan (15-22) tegen de Nederlanders. Door een goed serverende Merijn Bruijne kwam Oranje terug tot 21-22. Moris nam het team op sleeptouw in de rallies door goed verdedigende acties. Het geloof in setwinst was terug, maar Oekraïne pakte ook deze set.

In de laatste set slaagde de Nederlandse heren er niet meer in om een vuist te maken. "Te veel spelers hebben hun normale niveau niet gehaald vandaag", stelde Mater na de wedstrijd. "Tegen deze teams moet iedere speler top zijn om een kans te maken."

Vandaag speelt Oranje om 9:30u tegen Letland.