FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 juli 2013

Hackersfestival OHM2013 van start

Op een camping in Noord-Scharwoude wordt sinds woensdagochtend door drieduizend 'hackers' geknutseld met computers en software. Daarnaast kunnen ze lezingen bijwonen van onder meer Wikileaks-oprichter Julian Assange. Het OHM2013-festival duurt tot en met maandag en wil een tegenwicht bieden aan de negatieve associaties die hacken oproept.

Hacken is volgens Bits of Freedom allang niet meer alleen het inbreken op computers. "Het is een nieuwsgierigheid naar technologie", aldus een woordvoerder van de organisatie die zich hardmaakt voor digitale burgerrechten. Bits of Freedom is nauw betrokken bij het festival.

"Er wordt te weinig nagedacht over elektronische beveiligingen van diensten", meent de woordvoerder. Hiermee verwijst hij naar elektronische sloten op auto's, maar ook naar bijvoorbeeld online diensten en computernetwerken die consumenten te vaak veilig achten. Het is volgens hem goed om dergelijke systemen aan de kaak te stellen.

OHM2013 draait overigens niet alleen om het hacken van beveiligingssystemen. Bezoekers kunnen ook workshops volgen over het smeden van ringen, het bouwen van huisjes van restafval of het maken van poëzie via Twitter.

Gezonken zeilschip leeggeroofd

Het in Ierland gezonken zeilschip Astrid is leeggeroofd. Dat meldt eigenaresse Ineke de Kam woensdag. De dieven gingen onder meer aan de haal met de kostbare scheepsbel, het kompas en andere apparatuur. De 42 meter lange tweemaster verging vorige week voor de Ierse kust.

De omvang van de schade is nog niet bekend. "Daar zijn we ook nog helemaal niet mee bezig", vertelt de eigenares. "Het is gewoon zo jammer." Hoe en wanneer de dieven aan boord van het schip zijn gekomen is nog niet bekend. "Wij kregen gisteravond bericht dat het gebeurd was."

Ondertussen wordt nog steeds onderhandeld over de berging van het 95 jaar oude schip. "Morgen gaan we weer om tafel", zegt De Kam. "Als het in Nederland was gebeurd was het schip allang geborgen."

Dertig mensen moesten vorige week woensdag worden gered van het zeilschip nadat het bij Cork op de rotsen was gelopen en brak. Bij laagwater staat een deel van het schip boven water.

Justified seizoen 1 en 2

Cowboys bestaan nog anno 2013. Tenmiste, in de veelgeprezen serie Justified. Raylan Givens (Timothy Olyphant, die eerder indruk maakte in de eveneens alom geroemde reeks Deadwood) is er in deze reeks eentje, compleet met de bijbehorende hoed. De in Miami werkzame Deputy U.S. Marshal (ook die bestaan nog!) draagt immer een geladen revolver en schiet zonder problemen crimineel tuig neer als dat zo uitkomt. Zijn superieuren zijn hier echter niet blij mee en als Raylan iemand van een drugskartel neerschiet met als enige rechtvaardiging "It was justified. He pulled first", wordt hij overgeplaatst naar het arme kolenmijnstadje Harlan, Kentucky, zijn geboorteplaats. Hij heeft hier totaal geen zin in, maar hij heeft geen keus dan te gaan naar de plek waar hij tal van oude bekenden tegen zal gaan komen. En al snel blijkt dat er behalve stadse cowboys, ook nog hillbilly's bestaan. In het klein is deze culture clash terug te zien in de tegenstellingen tussen Raylan en zijn vader, die geen wetsdienaar maar juist een wetsovertreder is.

Miley: Britney is de enige die me begrijpt

Britney Spears is de enige persoon die Miley Cyrus echt begrijpt. Dat zegt de 20-jarige Miley, die goed bevriend is met de 31-jarige Britney, in een interview met The Huffington Post. De twee hebben allebei te maken gehad met ongewenste aandacht van de media en vinden elkaar daarin.

Volgens Cyrus maakt elke beroemdheid wel eens een periode door in zijn leven waarbij hij niet wil worden lastiggevallen door paparazzi. "Zij heeft nooit de kans gehad om te zeggen: ik heb het nu moeilijk en wil me even terugtrekken", legt Miley uit. "Voor mij geldt precies hetzelfde, dus het is fijn om één iemand in je leven te hebben die jou begrijpt."

Spears was in 2008 onderwerp van gesprek nadat ze een inzinking kreeg en onder toezicht van haar vader werd gesteld. Cyrus is momenteel volop in het nieuws vanwege ophef over haar nieuwe videoclip bij het nummer We Can't Stop. In het filmpje zou ze zich onder meer te sexy kleden.

'Özbiliz is veertig miljoen waard'

Aras Özbiliz werd vorig seizoen door Ajax voor één miljoen euro verkocht aan het Russische Kuban Krasnodar. Vorige week werd bekend dat de rappe buitenspeler voor zes miljoen euro de overstap maakte naar Spartak Moskou. Zij schatten de waarde van Özbiliz inmiddels in op veertig miljoen euro.

De Armeen, die afgelopen weekend al zijn debuut maakte voor Spartak, heeft namelijk in zijn contract een clausule. Mocht er een club zijn die interesse heeft in de aanvaller, dan zullen zij een bedrag van veertig miljoen euro moeten neertellen voor hem.

Dode en drie gewonden bij botsing auto en bus

Bij een botsing tussen een auto en een touringcar is woensdag bij het Overijsselse Nieuwleusen een man om het leven gekomen. Drie van de 46 oudere inzittenden van de bus zijn lichtgewond geraakt, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond rond 17.00 uur plaats op de N377. De auto was door nog onbekende oorzaak op de linker weghelft terechtgekomen, waarna een frontale botsing met de touringcar volgde. De 19-jarige bestuurder van de auto uit Staphorst kwam hierbij om het leven.

Een van de inzittenden van de touringcar die gewond raakte, is voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht, de andere twee gewonden uit de bus worden door hun huisarts nagekeken. Zij zijn samen met de andere inzittenden met een vervangende bus naar hun eindbestemming gebracht.

[CL] Uitslagen derde voorronde (31/07/2013)

Op woensdag werden er vijf duels gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Dinsdag werden er al tien duels gespeeld. De returns zijn gepland volgende week dinsdag en woensdag. De winnaars van de tweekampen zullen doorgaan naar de play-offs. 

De uitslagen

Club Club Uitslag
APOEL Nicosia (Cyp) NK Maribor (Slo) 1-1
Molde FK (Noo) Legia Warschau (Pol) 1-1
Ludogorets (Bul) Partizan Belgrado (Ser) 2-1
Red Bull Salzburg (Oos) Fenerbahçe (Tur) 1-1
Celtic (Sco) IF Elfsborg (Zwe) 1-0

Stemmentellen Zimbabwe begonnen

De parlements- en presidentsverkiezing in Zimbabwe is woensdag vreedzaam verlopen. Rond half negen 's avonds sloten de meesten van de ruim 9000 stemlokalen. Een aantal bleven open om de laatste wachtenden de kans te geven hun stem nog uit te brengen.

Het tellen van de stemmen zou woensdagnacht al beginnen. De definitieve uitslag wordt aanstaande maandag verwacht. De opkomst was hoog ondanks twijfels over het eerlijke verloop van de stembusgang. De verkiezingen in 2002 en 2008 stonden bol van de stemvervalsing en geweld. Medewerkers van de stembureaus en waarnemers van de diverse partijen overnachten in de stemlokalen om te voorkomen dat er met de uitgebracht stemmen wordt gefraudeerd.

Waarnemers menen dat de hoge opkomst in het voordeel is van premier Morgan Tsvangirai en zijn Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Zittend president Robert Mugabe, leider van de ZANU-PF partij, heeft al laten weten dat als hij verliest , hij af zal treden als staatshoofd. Mugabe is sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 aan de macht. Behalve een president kiezen de 6,4 miljoen geregistreerde kiezers woensdag ook 260 parlementsleden en twaalfhonderd gemeenteraden.

Bosz schuift Petrolul in favorietenrol

Peter Bosz denkt niet dat Vitesse morgenavond als favoriet begint aan het duel met Petrolul. De Roemenen hebben volgens de keuzeheer meer wedstrijdritme. Vitesse hoopt morgenavond een goed resultaat mee te kunnen nemen uit Roemenië.

De Arnhemmers wachten een moeilijke wedstrijd in Oost-Europa, zo laat Bosz voorafgaand aan het duel weten op de clubwebsite. "Petrolul heeft het voordeel dat het dit seizoen al vijf officiële wedstrijden heeft gespeeld”, zei Bosz, die morgenavond zijn officiële debuut maakt als trainer van Vitesse.

Ook verdediger Guram Kashia op zijn hoede voor de Europese tegenstander. "Maar we gaan er alles aan doen om te winnen."

Weer onrust in Turkije

De politie in Istanbul heeft woensdagavond met waterkanonnen een demonstratie van enkele honderden mensen bij het Taksimplein uiteen gejaagd. Dat melden Turkse media.

De menigte had zich verzameld uit protest tegen het politiegeweld bij eerdere demonstraties. Een jongen zou nog steeds in coma liggen nadat hij geraakt was door een traangasgranaat afkomstig van de politie.

De protesten richtten zich eerder dit jaar tegen een herontwikkelingsplan voor het Gezipark. Later veranderden ze in demonstraties tegen het autoritaire bewind van premier Recep Erdogan.

Bij de massaprotesten vielen vijf doden, duizenden raakten gewond.

De protestgolf is de laatste weken tot stilstand gekomen. Alleen in Istanbul en Ankara zijn er soms nog kleinere demonstraties.

Afrikaanse Unie: eerlijke verkiezing Zimbabwe

De presidents- en parlementsverkiezingen in Zimbabwe zijn vrij en eerlijk geweest. Ze zijn op een vreedzame en ordelijke manier verlopen, is de voorlopige conclusie van Olusegun Obasanjo, hoofd van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie.

De stemlokalen sloten woensdag om 19.00 uur. De uitslag wordt binnen 5 dagen verwacht.

Al voor de lokalen om 7.00 uur opengingen, stonden er lange rijen kiezers die hun stem wilden uitbrengen ondanks het voor het land ongewoon koude weer, meldde de BBC. Ook overdag was het druk. De regering had woensdag tot vrije dag verklaard om alle ongeveer 6,4 miljoen stemgerechtigden, ongeveer de helft van de bevolking, in staat te stellen naar het stemlokaal te gaan.

Analisten verwachtten een hoge opkomst, omdat tienduizenden mensen de afgelopen tijd verkiezingsbijeenkomsten hebben bijgewoond. De regering heeft geen westerse waarnemers toegelaten, maar de Afrikaanse Unie, de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) en Zimbabwaanse organisaties mochten wel toezien op een eerlijke gang van zaken.

De 89-jarige president Robert Mugabe, die eerst als premier en later als president aan de macht is sinds de onafhankelijkheid in 1980, heeft zich opnieuw kandidaat gesteld. Zijn belangrijkste rivaal is de 61-jarige premier Morgan Tsvangirai. Die voorspelde dat Mugabe na de verkiezingen "met pensioen gaat", maar het is hem twee keer eerder niet gelukt de president te verslaan.

Mugabe is zeer omstreden. Hij wordt onder meer beschuldigd van schending van grondrechten en het intimideren van aanhangers van de oppositie.

De president heeft gezegd dat hij bij een nederlaag zal aftreden. "Ik ben er zeker van dat de mensen vrij en eerlijk zullen stemmen", zei hij tegen verslaggevers, nadat hij zijn stem had uitgebracht. "Er is op niemand druk uitgeoefend."

Afrikaanse Unie: eerlijke verkiezing Zimbabwe
Afrikaanse Unie: eerlijke verkiezing Zimbabwe (Foto: ANP)

Hazard: "Bakkali is een fenomeen"

Op voorhand waren de verwachtingen hooggespannen, maar Zulte Waregem kwam er niet aan te pas tegen PSV. Thorgan Hazard baalt. De van Chelsea gehuurde flankspeler had meer van zijn team verwacht. "Ik ben moe en ontgoocheld", zo vertelde hij Voetbalkrant na afloop.

"Er rest ons nu natuurlijk nog een return, maar ja. Ze speelden gewoon goed voetbal en waren beter. Natuurlijk is het jammer dat we niet scoorden, maar dit was een tegenstander van een ander niveau."

Voor PSV had Hazard lovende woorden in petto. "Ze hebben veel topjongeren en hebben heel sterk gespeeld", aldus de aanvaller, die met name onder de indruk was van Zakaria Bakkali. "Ik had al van Bakkali gehoord, hij is een fenomeen met 17 jaar en is een jongen voor de toekomst. We hadden niet veel meer kunnen doen dan wat we nu hebben laten zien."

Zulte Waregem wist de bal niet in de ploeg te houden. "We hadden heel weinig de bal in het begin en we hebben een beetje gepanikeerd. Gaandeweg zijn we wat beter in de wedstrijd gekomen, maar als we de bal niet hadden, was het echt lastig voetballen."

Fikse brand in bedrijfspand Helmond

In een gebouw op een industrieterrein in Helmond woedt woensdagavond een fikse brand. De ruimten van drie bedrijven in het pand kunnen vermoedelijk als verloren worden beschouwd, de brandweer denkt de ruimte van een vierde bedrijf te kunnen redden.

De brand brak omstreeks 20.30 uur uit in het pand aan de Duizeldonksestraat. Op foto's op Twitter is te zien dat de vlammen uit het pand sloegen en dat er veel rook bij vrijkwam.

In het pand zitten vier bedrijven. Het vuur woedde aanvankelijk in de ruimte van een van die bedrijven, maar sloeg over naar de ruimte van twee andere bedrijven, meldt een woordvoerder van de brandweer. Omstreeks 21.30 uur meldde de zegsman dat de brandweer het vuur onder controle heeft. De verwachting is dat rond 22.00 uur het sein brand meester is gegeven.

Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Ook zijn er geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrijgekomen. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Oprichters die hun bedrijf terugkopen

De grootste handelaar van groente en fruit in Europa komt opnieuw in handen van de oprichter. Het Vlaamse Univeg maakte dinsdag bekend dat Hein Deprez de Amerikaanse grootaandeelhouder CVC heeft uitgekocht. Univeg levert in Nederland onder meer aan Albert Heijn.

Univeg heeft een omzet van ruim drie miljard euro en 4500 werknemers. In 2006 verwierf het private-equitybedrijf CVC vijftig procent van de aandelen voor 442 miljoen euro. Later werd het belang uitgebreid naar zeventig procent. Door de verkoop van een ander bedrijf en de steun van een consortium Europese en Zuid-Afrikaanse investeerders kan Deprez nu een comeback maken.

De Vlaming Deprez staat daarin niet alleen. Oprichters doen vaker een poging het bedrijf dat ze voor veel geld van de hand deden weer in bezit te krijgen, vooral in de Verenigde Staten. Een kort overzicht.

Skype

De beldienst Skype werd in 2003 opgericht door de Deen Janus Friis en de Zweed Niklas Zennström. In 2005 nam veilingsite Ebay het internetbedrijf over voor 2,6 miljard dollar. Skype floreerde niet bepaald in de jaren na de overname, ook niet met oprichter Zennström als CEO. Kort nadat Friis en Zenström het bedrijf moesten verlaten, besloten ze Skype in 2009 weer terug te kopen. Ze maakten deel uit van een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist Silver Lake Partners. Twee jaar later werd Skype opnieuw verkocht. Microsoft betaalde er 8,5 miljard dollar voor.

Best Buy

De Amerikaanse verkoper van consumentenelektronica Best Buy werd in 1966 opgericht door Richard Schulze. Begin 2012 vertrok Schulze als bestuursvoorzitter omdat hij een oogje toe had geknepen bij een affaire van de CEO met een personeelslid. In augustus van dat jaar bracht Schulze een vijandig bod uit op Best Buy. Het bedrijf zou destijds zo'n acht miljard dollar waard zijn. Het bestuur wist de aanval uiteindelijk af te slaan. Miljardair Schulze bleef niet helemaal met lege handen achter. Sinds 2013 mag hij zich emeritus voorzitter noemen, een eretitel.

Bebo

De sociale netwerksite Bebo had in 2008 veertig miljoen maandelijkse gebruikers. De Amerikaanse internetaanbieder AOL besloot toen de website te kopen voor 850 miljoen dollar. Sindsdien verloor Bebo in rap tempo gebruikers en raakte de site in vergetelheid. In 2010 kocht investeerder Criterion Capital de bezittingen van Bebo. De site was inmiddels praktisch stopgezet. Oprichter Michael Birch zag begin juli zijn kans schoon. Waarom niet een poging doen om Bebo opnieuw uit te vinden? Lukt het niet, dan is de poging alleen al leuk genoeg, zei Birch. De oprichter betaalde een miljoen dollar.

Dell

Michael Dell behoort tot de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen bouwde hij op met het computerbedrijf dat hij in 1985 begon. De oprichter verliet zijn bedrijf nooit en is sinds 2007 weer CEO. Maar door de beursgang in 1988 verloor Michael Dell veel zeggenschap over de koers van de onderneming. Te veel, vindt hij. Begin dit jaar maakte de oprichter bekend dat hij samen met investeerder Silver Lake het computerbedrijf van de beurs wil halen. Dit leidde tot een overnamestrijd die nog altijd niet beslist is. Het laatste bod van Dell zelf staat op ruim 24 miljard dollar.

Fed zet Amerikaanse beurzen licht hoger

De Amerikaanse effectenbeurzen boekten woensdag lichte vooruitgang nadat de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, de uitkomsten van zijn jongste beleidsvergadering had bekendgemaakt. De Fed houdt vast aan zijn stimuleringsbeleid en hintte er niet op dat daar spoedig verandering in komt.

De leidende Dow-Jonesindex stond drie kwartier voor het slot op 15.559 punten, een winst van 0,3 procent. De bredere S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij en stond op 1693 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 3640 punten. De winsten liepen daarmee iets op na het Fed-besluit.

Verder kwam de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal boven de verwachting uit. Daar stond tegenover dat de groei in de eerste maanden van dit jaar fors neerwaarts is bijgesteld. Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de VS in juli sterker is gegroeid dan verwacht.

Een van de blikvangers was Facebook. Het internetbedrijf stond kort na de opening even boven de 38 dollar, de koers van het aandeel bij de introductie op de Nasdaq in mei vorig jaar. Dat niveau was sindsdien nooit meer gehaald. In de middaghandel stond Facebook evenwel 0,6 procent in de min op 37,07 dollar.

Bank of America was de sterkste stijger in de Dow. Het financiële concern werd 1,8 procent meer waard. Branchegenoot JPMorgan Chase en entertainmentgroep Walt Disney volgden met koerswinsten van 1,4 en 1,3 procent.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond creditcardmaatschappij American Express met een verlies van 1,5 procent, direct gevolgd door telecombedrijf Verizon dat 1,3 procent minder waard werd. Aluminiumfabrikant Alcoa daalde 0,5 procent.

Op de valutamarkt was de euro 1,3315 dollar waard, tegen 1,3290 dollar aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie liep op de termijnmarkt met 2,1 procent op tot 105,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder en bracht per vat 107,72 dollar op.

Fed zet Amerikaanse beurzen licht hoger
Fed zet Amerikaanse beurzen licht hoger (Foto: ANP)

VN: wapeninspecteurs mogen Syrië in

Inspecteurs van de Verenigde Naties mogen op drie plaatsen in Syrië onderzoek doen naar beschuldigingen over het gebruik van chemische wapens. De regering in Damascus heeft daarmee ingestemd, zo liet het bureau van VN-topman Ban Ki-moon woensdag weten.

De inspecteurs zullen zo snel mogelijk naar Syrië reizen om tegelijkertijd in de drie plaatsen aan de slag te gaan. Een daarvan is Khan al-Assal, een stad in de buurt van Aleppo, waar het Syrische leger in maart een aanval met het zenuwgas sarin zou hebben uitgevoerd. Daardoor kwamen meer dan 20 mensen om het leven. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, beschuldigde de rebellen ervan dat zij de aanval hadden uitgevoerd.

VN: wapeninspecteurs mogen Syrië in
VN: wapeninspecteurs mogen Syrië in (Foto: ANP)

Heraclied Amoah: "NAC was te laat"

Matthew Amoah heeft in Heracles Almelo een nieuwe club gevonden. De Ghanees verkoos zijn nieuwe club boven een terugkeer naar NAC Breda. NAC hoopt de aanvaller te verleiden tot een terugkeer naar het Rat Verlegh Stadion, maar een eerste aanbieding kon Amoah niet bekoren.

De Bredase club wilde de Ghanees op amateurbasis binnenhalen, maar daar voelde de aanvaller weinig voor. Amoah vertrok vervolgens naar Heracles, in de hoop daar een contract af te kunnen dwingen. Daar slaagde de Ghanees glansrijk in. Hoewel Amoah blij is met zijn nieuwe werkgever, is de aanvaller tegelijkertijd teleurgesteld in de houding van NAC.

"Ik heb vijf weken bij NAC gelopen en al die tijd niets gehoord. NAC is te laat in actie gekomen, ik ga nu een jaar voor Heracles spelen", aldus Amoah tegenover BN/De Stem.

Syrische oppositie wil geen vredesberaad

De Syrische nationale coalitie, koepelorganisatie van het verzet tegen president Bashar Assad, zal voorlopig niet deelnemen aan vredesberaad om de burgeroorlog in het land, die sinds maart 2011 woedt, te beëindigen.

Eerst moeten de opstandelingen weer de overhand krijgen op het slagveld en weer net zo sterk zijn als begin dit jaar. Dat heeft de leider van de coalitie, Ahmad al-Jarba, bij een bezoek aan Doha gezegd. Hij erkende dat de opstandelingen een aantal tegenslagen hebben gekend maar ze zijn nu aan het hergroeperen en zullen 'in de komende weken' weer terrein veroveren. Waar al-Jarba zich bij zijn voorspellingen op baseerde is onduidelijk.

Woensdag startte het Syrische leger een offensief tegen Khan al-Assal, even buiten Aleppo, in het noorden van het land. Een week geleden werd dat door rebellen ingenomen. Toen kwamen 150 regeringssoldaten om. De Syrische nationale coalitie is voornemens medio augustus een interimregering te benoemen. Die zou de gebieden onder controle van de opstandelingen moeten gaan besturen, zo gaf al-Jarba verder te kennen. Hoe dat in de praktijk moet gaan gebeuren liet hij in het midden.Een kandidaatspremier zou al gevonden zijn.

Het Syrische observatiecentrum voor mensenrechten in Londen maakte woensdag bekend dat twee militante organisaties verbonden aan Al-Qaida in twee dorpen gelegen in de provincie Aleppo tweehonderd Koerdische burgers in gijzeling hebben genomen.

'Beam me up, Scotty!' Eeeh... heb je even?

In Star Trek  is het geen enkel punt: een lekker bemanningslid als Seven of Nine, Kamala of Deanna Troi hoeft maar een knipoog richting Scotty te geven, of ze wordt 'teruggebeamd' naar het moederschip, zodat de mannelijke bemanning eventueel 'boldly' kan 'go',  waar 'no man has gone before', of zoiets. Dat ziet er gemakkelijk uit. Maar is dat ook zo? Studenten Fysica van de universiteit van Leicester hebben uitgezocht of dit echt zo simpel gaat.

En het antwoord is… Nee. Tenminste, niet zoals het in Star Trek gaat. In plaats van een fractie van een seconde, zou het versturen en ontvangen van een wezen als een mens of vulcan  maar liefst vijf biljard jaar duren! Ter vergelijking: het heelal heeft een leeftijd van slechts 14 miljard jaar. Dat is dus ongeveer 350.000 keer zo lang als het duurt om een compleet heelal op te bouwen. Niet handig dus.

Het probleem zit hem volgens de studenten voornamelijk in het omzetten van de mens naar data. Iedere cel , ieder stukje DNA moet gecodeerd worden. Dus alle basenparen van elke cel.  En dat is heeeeel veel data. Dit komt neer op 2,6x10 42 bits. Dit is inclusief de informatie die in de hersens verstopt zit.

Om deze data te verzenden is, volgens de studenten dus ongeveer vijf biljard jaar nodig, uitgaande van een bandbreedte van 30GHz. In dat geval is het dus veel handiger om een ruimteschip in elkaar te knoeien, die ordinair met de snelheid van licht kan reizen, want die brengt de babe in kwestie veel sneller op de plaats van bestemming.

Leger VS voor zware bezuinigingen

De Amerikaanse krijgsmacht dreigen extra bezuinigingen van 500 miljard dollar in de komende tien jaar als het Congres geen einde maakt aan wettelijke automatische budgetkortingen om de Rijksbegroting op orde te krijgen.

Dat kan ertoe leiden dat het leger onvoorbereid en met slecht materieel vijanden moet gaan bevechten. Deze waarschuwing heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel woensdag gegeven. Volgens hem moeten er drie vliegdekschepen uit de vaart genomen worden als de bezuinigingen doorgaan.

Het aantal van die schepen zal dan het laagste worden sinds de Tweede Wereldoorlog. Er zullen ook 100.000 soldaten moeten afvloeien. De omvang van het leger zal dan gelijk worden aan dat van de jaren vijftig. Het leger zal dan niet meer in staat zijn in andere landen te opereren. Ook bij de marine moet personeel weg.

De luchtmacht zal vijf squadrons gevechtsvliegtuigen aan de grond moeten zetten. Hagel voorspelde dat oefeningen zullen worden geschrapt net als onderhoud aan materieel. Investeringen in moderne wapens zijn niet meer mogelijk. Bij de top van het ministerie en in de legertop wordt al bezuinigd. De uitgaven moeten bovendien met twintig procent omlaag. Dat kan twee miljard dollar opleveren binnen vijf jaar. De 500 miljard dolar bezuinigingen komen bovenop een reeds lopend programma waardoor het budget met 487 miljard dollar omlaag gaat. Vooralsnog lijkt het er niet op dat het Congres gevoelig zal zijn voor Hagels noodkreet.

Fikse vertraging vlucht na vondst verdacht pakket

Een vliegtuig van Transavia dat vanaf Amsterdam onderweg was naar Marokko heeft maandag in Barcelona een tussenlanding moeten maken na de vondst van een verdacht voorwerp. Nadat de 165 passagiers elf uur in een afgesloten ruimte hadden doorgebracht, werd de vlucht voortgezet, bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij woensdagavond na berichtgeving van de NOS.

Het toestel was onderweg naar de Marokkaanse havenstad Al Hoceima toen aan boord een verdacht voorwerp werd gevonden. Vanaf het moment dat het toestel was geland, hebben de plaatselijke autoriteiten het vliegtuig volgens de zegsvrouw overgenomen.

De passagiers werden in een aparte ruimte geplaatst, waar aanvankelijk alleen water beschikbaar was. Zodra dat bij de vliegtuigmaatschappij bekend werd, heeft Transavia volgens de woordvoerder de catering van boord gehaald. Ook werd na verloop van tijd een restaurant geopend in de buurt van de ruimte waar de passagiers zaten. Hoelang zij precies zonder eten hebben gezeten, weet de zegsvrouw niet.

Het verdachte pakketje bleek uiteindelijk ongevaarlijk, waarna de vlucht kon worden voortgezet.

Pssst, haal snel NBA 2K13 gratis

Als je snel bent kun je misschien NBA 2K13 gratis downloaden van de PlayStation Store. De game is per ongeluk gratis voor PlayStation Plus-leden. Vandaag kregen leden al Spec Ops: The Line, Need for Speed: Most Wanted, Mafia II en When Vikings Attack.

NBA 2K13 is eigenlijk alleen gratis voor PS+-leden in het Midden-Oosten, omdat Spec Ops in een aantal landen daar verboden is. Sony heeft echter onbedoeld ook de game gratis gemaakt in een aantal Europese landen, waaronder Nederland.

Hoe dan ook, schiet op! Gebruik de zoek-functie om het te vinden.

Verhaegh las Oranje-selectie op internet

De grootste verrassing in de voorlopige selectie van Oranje luistert naar de naam Paul Verhaegh. De 29-jarige verdediger is verheugd met zijn uitverkiezing. "Ik heb het zojuist op internet gelezen", luidt zijn eerste reactie tegenover Voetbal International.

"Ik kom net van de training en hoor dat ik erbij zit. Nee, ik ben nog door niemand van de KNVB gebeld. Dus als het klopt, is dit een heel grote verrassing." Tot dusver bleven de optredens van Verhaegh in het oranje shirt beperkt tot jeugdinterlands en een aantal duels met het Nederlands B-elftal. Mogelijk komt daar in het oefenduel met Portugal dus verandering in.

"In de tijd van Bert van Marwijk als bondscoach is er wel eens geïnformeerd", aldus de verdediger van FC Augsburg. "Maar de laatste jaren was ik er natuurlijk wat minder mee bezig. Ik ben al 29 en momenteel krijgen veel jonge spelers een kans in Oranje. Dus ik mag hier wel trots op zijn. Ook al gaat het om de voorlopige selectie."

Van de Looi: "Groningen niet klaar voor seizoensstart"

Volgens trainer Erwin van de Looi is er nog genoeg werk aan de winkel voor FC Groningen. De Noorderlingen hebben een teleurstellende voorbereiding achter de rug. Zo werden de laatste twee oefenduels van Groningen niet gewonnen.

Het Spaanse Getafe bleek met 3-1 te sterk, terwijl eerstedivisionist Emmen de ploeg op 1-1 hield. Van der Looi weet waar zijn ploeg pal voor de Eredivisiestart staat. "Ik ben niet geschrokken, maar het bevestigt wel het beeld dat we hadden. We zijn nog niet klaar voor de seizoenstart", aldus de oefenmeester tegenover Voetbal International. Van der Looi heeft zelf ook nog tijd nodig om enkele keuzes te maken.

Zo weet de keuzeheer bijvoorbeeld nog niet wie hij komend weekend tegen NEC in de spits opstelt. "We hebben nu met Texeira, Zeefuik en De Leeuw drie opties voor de spitspositie. Ik moet voor zaterdag nog een beslissing nemen."

Samsung verslaat iPhone in Amerika

Een onderzoek onder Amerikaanse smartphonegebruikers laat zien dat de telefoons van Samsung voor meer tevredenheid onder klanten zorgen dan bijvoorbeeld de iPhone.  Vorig jaar had Apple nog wel de koppositie.

De American Customer Satisfaction Index (ACSI), heeft tijdens haar onderzoek 4112 smartphonegebruikers benaderd, waarbij de gebruikers op diverse punten een beoordeling tussen de 0 en 100 konden geven. Zo werden telefoons beoordeeld op gebruikersgemak, algehele prestaties, batterijgebruik, prijs-kwaliteitverhouding, etc.. Hier kwam uit naar voren dat aan de overkant van de grote plas de Samsung Galaxy III en de Galaxy Note II als de telefoons met de hoogste tevredenheidgraad gezien wordt. Beiden pakken ze op dat gebied het goud met 84 punten. Daar vlak achter, op de tweede plaats volgen de iPhone 5 en de iPhone 4S, met 82 punten. De iPhone 4 pakt brons met 81 punten op de derde plaats.

Samsung was qua telefoonverkoop al wereldmarktleider met een afzet van 213 miljoen stuks in 2012, tegenover een schamele 135,8 miljoen iPhones. Dus helemaal verassend is de uitslag van ASCI niet te noemen.

Sommige journalisten en trendwatchers wachten met smart (no pun intended) op een nieuwe innovatie van iPhone, maar anderen vragen zich af of die innovatie überhaupt nog wel komt en denken het succes van Samsung te verklaren: dat merk is gewoon 'cooler' dan iPhone op dit moment.

De  Galaxy S4 staat niet op de lijst, want die kwam pas tijdens het onderzoek uit.

Hierrr staat de hele lijst.

Groot aandeel Ajax en PSV in vernieuwd Jong Oranje

Albert Stuivenberg heeft zijn eerste voorselectie van Jong Oranje bekendgemaakt. De ploeg speelt in de voorbereiding op de EK kwalificatie een oefenduel tegen Tsjechië. Bij de voorselectie horen 32 spelers. De definitieve selectie volgt op 9 augustus. 

Het volgende EK in 2015 heeft plaats in Tsjechië. Nederland zal als eerste in de kwalificatiegroep af moeten rekenen met Schotland, Slowakije, Georgië en Luxemburg. De meest opvallende namen zijn die van Ola John en Jetro Willems deze twee spelers hebben al ervaring in het grote Oranje.

Ajax is hofleverancier met liefst zeven spelers. PSV heeft zes spelers in de voorselectie. Jong Oranje werd op het afgelopen EK door Italië uitgeschakeld in de halve finale. Het komende EK is tevens het kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De voorselectie van Jong Oranje

Doel: Nigel Bertrams (PSV), Warner Hahn (FC Dordrecht), Mickey van der Hart (Ajax), Stefan van der Lei (FC Groningen).

Verdediging: Nathan Aké (Chelsea), Joshua Brenet (PSV), Stefano Denswil (Ajax), Mitchell Dijks (SC Heerenveen), Mike van der Hoorn (Ajax), Joeri de Kamps (Ajax), Terence Kongolo (Feyenoord), Dico Koppers (FC Twente), Ruben Ligeon (Ajax), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Jetro Willems (PSV), Fabian Sporkslede (Ajax).

Middenveld: Thomas Bruns (Heracles Almelo), Navarone Foor (N.E.C.), Kevin Jansen (ADO Den Haag), Jeremy de Nooijer (Sparta Rotterdam), Hakim Ziyech (SC Heerenveen).

Aanval: Luc Castaignos (FC Twente), Memphis Depay (PSV), Guus Hupperts (Roda JC), Ola John (Benfica), Fernando Lewis (AZ), Jürgen Locadia (PSV), Quincy Promes (FC Twente), Alex Schalk (NAC Breda), Bob Schepers (FC Utrecht), Luciano Slagveer (SC Heerenveen).

NSA kan iedereen zonder toestemming afluisteren

Een speciaal programma stelt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat om 'bijna alles wat een internetgebruiker doet in de gaten te houden', zonder dat daar toestemming voor hoeft te worden gevraagd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

Het programma, XKeyScore, doorzoekt enorme databases met e-mails, chatgesprekken en de browsergeschiedenis van miljoenen mensen. De NSA pocht in trainingsmateriaal dat XKeyScore het programma met het grootste bereik is voor het verzamelen van informatie via internet.

Uit het trainingsmateriaal wordt duidelijk dat analisten van de dienst slechts een simpel digitaal formulier hoeven in te vullen, waarmee de toestemming voor de zoekactie wordt geregeld. Het verzoek wordt niet door een rechtbank of door NSA-medewerkers beoordeeld.

In zijn eerste video-interview met The Guardian zei Snowden dat hij, vanachter zijn bureau, 'iedereen kon afluisteren, van u tot uw accountant, tot een rechter of zelfs de president'. Het enige wat hij nodig had was een e-mailadres. De Amerikaanse regering heeft deze bewering altijd met klem ontkend. Mike Rogers, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, noemde Snowden zelfs een leugenaar. "Het is onmogelijk", aldus Rogers. Het tegendeel lijkt waar te zijn.

Analisten kunnen met XKeyScore niet alleen zoeken in databases, maar ook 'real-time' meekijken met een internetgebruiker. Bovendien is het ook mogelijk om te zoeken in de databases op namen, telefoonnummers, ip-adressen of bepaalde steekwoorden.

In de periode tot aan 2008 zouden driehonderd terroristen zijn opgepakt op basis van informatie verkregen via XKeyScore.

Cambuur wacht Park-transfer gespannen af

SC Cambuur hoopt vurig op de komst van Ji-Sung Park naar PSV. De transfer van de Zuid-Koreaan zou de Friezen goed uitkomen. Cambuur heeft namelijk haar zinnen gezet op de komst van Marcel Ritzmaier.

De club die vorig seizoen promotie naar de Eredivisie afdwong had enige tijd geleden al goede hoop om een huurcontract af te sluiten, maar werd toen in de wachtkamer geplaatst door PSV.

Technisch manager Marcel Brands heeft nu aangegeven dat Cambuur en Ritzmaier groen licht krijgen zodra Park zijn handtekening onder een contract in Eindhoven heeft gezet. Dat weet het Eindhovens Dagblad te melden. Ritzmaier verkast in dat geval voor één seizoen naar Friesland.

Bieber moet betalen voor aapje

'Ik heb al 30 uur niets vernomen van Justin Bieber, is hij soms dood', zul je wellicht gedacht hebben. Gelukkig is dat niet het geval: het popidool leeft nog en er is weer nieuws te melden.

De Duitse kwaliteitskrant Bild meldt namelijk dat Bieber een boete van maarliefst 1130,50 euro opgelegd gekregen heeft door de dierenbescherming. Het betreft de kosten voor het onderhoud van zijn kapucijnaapje. Aap Mally werd door de douane van München in beslag genomen in maart.

RTL meldt dat Franz Böhmer, woordvoerder van de Duitse dierenbescherming, flink kwaad is op de bronstige jonge god:

"Justin moet het geld betalen. Hij moet opdraaien voor de kosten van de procedure en contact zoeken met de autoriteiten, zodat dit eindelijk kan worden opgelost. Voor zover ik weet heeft Justin geen interesse meer getoond in het dier. We hebben geen contact gehad met hem, dus ik heb geen idee of hij Mally nog wil of niet."

Federal Reserve laat rente ongemoeid

(Novum/ABM FN) - De Federal Reserve heeft zich woensdag iets voorzichtiger uitgelaten over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, maar zag geen aanleiding om aanpassingen aan te brengen in het monetaire beleid. Dit blijkt uit de de notulen die de Amerikaanse centrale bank van de vergadering in juni bekend zijn gemaakt.

Dat geen aanpassingen worden doorgevoerd, betekent dat de rente onveranderd op het historische lage tarief van 0 tot 0,25 procent blijft zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent noteert. Ook blijft de Fed maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties opkopen.

Bij de vorige vergadering stelde de Fed nog dat de Amerikaanse economie in een matig tempo groeide.

Cruijff: "De lat gaat steeds verder omhoog"

Nu de fluwelen revolutie al enkele jaren tot het verleden behoort, wordt het tijd om de vruchten te plukken bij Ajax. Vooralsnog wachten de Amsterdammers op een supertalent. Johan Cruijff richt zich in zijn adviseursrol met name op talentontwikkeling. V

anzelfsprekend speelt de jeugdopleiding hierin een belangrijke rol. De intrede van Jong Ajax in de Jupiler League kan talenten helpen de laatste stap te zetten naar de hoofdmacht. "Voor de talentontwikkeling is het heel belangrijk dat het beloftenteam op een hoger niveau gaat spelen", doceert Cruijff in Voetbal International.

"In het eerste elftal mág je als jong talent meedoen. Maar in Jong Ajax móét een jong talent goed spelen. Dat is een groot verschil in benadering. Dat zal de norm worden. Het brengt bovendien een mentaal aspect met zich mee. Een speler die het niet kan opbrengen bij de beloften in zichzelf te investeren, beschikt niet over de juiste mentaliteit om in het eerste elftal te gaan presteren."

De wedstrijden in de Jupiler League stellen de technische staf in staat om te zien hoe talenten presteren met hogere weerstand. "Je kunt spelers nu steeds beter en op een breder vlak gaan beoordelen", legt Cruijff uit. "Iedereen zal zich dit seizoen weer verder moeten ontwikkelen. Van de beste spelers in het eerste elftal tot de reserves van Jong Ajax. Ze hebben geen keus. Want de lat gaat steeds verder omhoog."

TMNT-speeltjes afgepakt op vliegveld

De vijfjarige hero in a half shell Alfie Waine was ontroostbaar toen zijn plastic Teenage Mutant Ninja Turtle-speeltjes werden afgepakt op het vliegveld van Leeds. Dat schrijft Metro UK.

De drie speeltjes waren ongeveer 20 centimeter lang. Het betrof een lasergeweertje, een Donatello-staf en een Ninja Turtle-zwaard. De beveiliging flikkerde de speeltjes na inbeslagname weg. Desgevraagd gaf men aan 'dat ze teveel op echte wapens leken.' Het bronartikel toont ter verduidelijking een foto van het vervaarlijke zwaard.

De moeder van het jochie, Emma Hardy, zegt dat ze de speeltjes niet in de auto mocht leggen. "Het is belachelijk. De vlucht ging heus niet worden gekaapt door een jochie met een plastic zwaard. Hij was helemaal overstuur toen ze ons vertelden dat de speeltjes de prullenbak in gingen."

Een vertegenwoordiger van het vliegveld zegt: "Als iets op een wapen lijkt of het na-aapt moeten we het in beslag nemen." De speelgoedfabrikant reageert dat 'ouders met kleine Ninja's die hun speelgoed willen meenemen in het vliegtuig, er goed aan doen vooraf even bij het vliegveld na te vragen of dat mag.'

US Open-winnaar krijgt half miljoen meer

De winnaars van het enkelspel van de US Open krijgen ruim een half miljoen euro meer dan vorig jaar. Het prijzengeld voor de kampioenen van het laatste grandslamtoernooi op de tenniskalender steeg van 1,9 naar 2,6 miljoen dollar. Omgerekend is dat net geen twee miljoen euro.

De verliezers in de eerste twee rondes gaan er procentueel nog meer op vooruit. Spelers die in de eerste ronde verliezen krijgen 32 duizend dollar, ruim 24 duizend euro. Dat is 39 procent meer dan vorig jaar. De verliezers van de tweede ronde gaan er zelfs 43 procent op vooruit. Zij ontvangen dit jaar 53 duizend dollar, een kleine veertigduizend euro.

De totale prijzenpot van de US Open steeg van 25,5 miljoen dollar vorig jaar naar 34,3 miljoen dollar, ruim 25,8 miljoen euro. Het toernooi in New York begint op 26 augustus.

Enorme KFC-bucket in tuin

In het boerengehucht Waynesboro, Georgia werd Aleena Headrick recentelijk verrast toen ze haar huis verliet. Er bleek namelijk een ruim twee meter hoge KFC-bucket in de voortuin te staan, schrijft Metro UK.

Geschokt belde Aleena haar zonen, die het vooral jammer vonden dat er geen Kentucky Fried-kip in de kipemmer zat. Metro schrijft dat 'KFC een gouden marketinggelegenheid aanvoelde' en direct aanbood Aleena en haar familie gratis kip te brengen.

De bucket staat pal langs de snelweg en wordt veel opgemerkt. Inmiddels is het een lokale toeristische attractie geworden. "De hele morgen lopen er al mensen door de tuin om er foto's van te maken."

Hoogstwaarschijnlijk is de bucket achtergelaten door de (KFC-parafernalia verzamelende) huisbaas van Aleena. Hij geeft aan: "Er staat geen 'KFC' op de bucket, maar 'Kentucky Fried Chicken.' Hij is waarschijnlijk meer dan 40 jaar oud." Een reportage met interviews en de bucket zelf kun je hieronder vinden:

Immers: "Er waait een frisse wind"

Zondag start voor Feyenoord de competitie met een wedstrijd tegen PEC Zwolle. Volgens Lex Immers zijn de Rotterdammers er klaar voor.

De spelersgroep die vorig seizoen lange tijd meespeelde om het kampioenschap en uiteindelijk op de derde plaats eindigde, is nagenoeg intact gebleven. De voorbereiding op het nieuwe seizoen werd gebruikt om op verschillende spelvormen te trainen.

In de optiek van Ronald Koeman was Feyenoord de voorbije voetbaljaargang te afhankelijk van Graziano Pellè. Daarom besteedde de ervaren oefenmeester veel tijd en aandacht aan het implementeren van variaties.

"Het heeft tijd nodig, maar ik zie ons groeien", aldus Immers tegenover Voetbal International. "Het was een goede voorbereiding, waarin we als ploeg nog meer naar elkaar zijn gegroeid. Er zijn weinig veranderingen geweest, maar door een andere speelstijl waait er wel een frisse wind."

Politie moet ingrijpen tegen Morsi-aanhang

De interim-regering in Egypte heeft de politie opdracht gegeven twee massale sit in-protesten van de afgezette president Mohammed Morsi op te breken. Ze vormen een 'bedreiging voor de nationale veiligheid'. In Caïro vinden permanent twee grote pro-Morsi-demonstraties plaats. Een bij de Rabaa al-Adawiya-moskee in het oosten van de stad en de andere op het Nahdaplein bij de hoofdcampus van de Universiteit van Caïro.

In een verklaring van het kabinet, uitgegeven door de minister van informatie Dorreya Sharaf El-Din, stond onder meer: "Het kabinet heeft de minister van binnenlandse zaken opgedragen te beginnen met juridische maatregelen om terroristische daden en wegblokkades aan te pakken. Het kabinet heeft de veiligheidssituatie in het land bekeken en geconcludeerd dat de gevaarlijke situatie bij de Rabaa- en Nahdapleinen, inclusief daden van terrorisme en wegblokkades die daar plaatsvinden, niet langer acceptabel zijn daar zij een gevaar vormen voor de nationale veiligheid."

Tegenover AP liet minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim weten dat de sit-ins geleidelijk opgebroken zullen worden op basis van besluiten van de openbaar aanklagers.

Justitie liet woensdag voorts weten drie toplieden van de Moslimbroederschap voor de rechter te hebben gedaagd wegens het aanzetten tot moord bij een demonstratie in de nacht van 30 juni op 1 juli. Toen stierven minstens acht mensen. Het gaat om de voortvluchtige geestelijk leider van de Broederschap, Mohammed Badie, Badie's rechterhand Khairat el-Shater, die al in hechtenis is, en Broederschapvoorman Rashad Bayoumi, die in de cel zit.

Beroepszaak Berlusconi donderdag voortgezet

De behandeling van het hoger beroep dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft aangetekend tegen een veroordeling wegens belastingfraude wordt donderdag voortgezet. Dat heeft opperrechter Antonio Esposito woensdag gezien het voortgeschreden uur en het belang van de zaak, besloten.

Verwacht was dat het Hof van Cassatie woensdag een oordeel zou vellen. Berlusconi werd vorig jaar oktober wegens belastingfraude tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien mag hij vijf jaar lang geen openbaar ambt bekleden. In mei handhaafde het hof van beroep in Milaan deze veroordeling, waarna Berlusconi zich tot het Hof van Cassatie wendde, de hoogste beroepsinstantie. Aanklager Antonello Mura vroeg het hof dinsdag aan het eind van een ruim vier uur durend betoog de duur van het verbod op het bekleden van een openbaar ambt te verlagen van vijf tot drie jaar.

Hij onderbouwde dit verzoek door te wijzen op wettelijke onduidelijkheden. Volgens een van Berlusconi's advocaten, Franco Coppi, probeerde Mura slechts een 'flagrante vergissing' van de lagere rechtbank recht te zetten. Het dreigende verbod baart Berlusconi veel meer zorgen dan de gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangt. Gezien zijn leeftijd - Berlusconi is 76 - is het onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk in de gevangenis zal belanden. Bovendien zou hij in het kader van een algemene amnestie, bedoeld om de overvolle gevangenissen leger te maken, sowieso al drie jaar minder hoeven zitten.

Van Raaij: "PSV geen titelkanshebber"

Na de overtuigende 2-0 zege op Zulte Waregem heerst er euforie binnen de contreien van het Philips Stadion. Harry van Raaij is minder optimistisch gestemd.

De erevoorzitter van PSV liet zich het voorbije seizoen meermaals kritisch uit over de koers die zijn voormalige club vaart, en weigert ook nu de polonaise te lopen. Volgens Van Raaij is het kampioenschap voorlopig te hoog gegrepen voor Phillip Cocu en consorten.

"Het seizoen is geslaagd als deze jonge ploeg zich ontwikkelt tot een team dat volgend jaar, of het jaar daarop, weer als kanshebber voor de titel geldt", zo vertelt hij The Post Online. Op dit moment beschouwt hij PSV dus niet als titelkandidaat. "Ik denk dus niet dat PSV dit jaar kampioen wordt. Het zou een grote verrassing zijn als het wél gebeurt, maar we moeten niet verwachten dat ze 34 wedstrijden op constant en hoog niveau kunnen presteren."

Van Raaij beschouwt Ajax als de grote titelfavoriet, mits de Amsterdammers hun sterkhouders binnenboord weten te houden. Wat betreft PSV, hoopt hij op een geleidelijke terugkeer aan de top. "Natuurlijk moeten we Europees voetbal halen, maar laten we eerst rustig bouwen en groeien met leuk voetbal."

Jongetje zoekt wormen, vindt wapen

Een negenjarig jongetje dat maandag in noordelijk Arizona naar wormen zocht, stuitte daarbij op een geladen revolver. Dat meldt Miami Herald.

Er zat nog één kogel in het wapen. Volgens de politie van het stadje Prescott zat het wapen in een plastic zak. De revolver was vermoedelijk slechts tijdelijk begraven, zodat hij later weer opgegraven kon worden (al dan niet door iemand anders).

De jongen van negen was in elk geval níet de bedoelde ontvanger. Het serienummer op de revolver is nagetrokken, maar het wapen staat niet als vermist vermeld.

Nieuwe Mortal Kombat in de maak

In een interview met Lance Sloane, de producer van de Mortal Kombat Legacy-serie, geeft hij aan dat er een nieuwe Mortal Kombat-game in ontwikkeling is. Dat kwam vast als een fatality bij de PR van Warner Bros. Interactive Entertainment, daar gaat het grote geheim.

Sloane zegt dat het nog factoren voor de film aan het bekijken is en noemt als voorbeeld dat ze kijken of de film tegelijkertijd uitkomt met de game die ze nu aan het maken zijn. Uit het video-interview hieronder is op te maken:

GamerHub.TV: "Wat is de huidige status van een Mortal Kombat-film?"

Lance Sloane: "Nou, we zijn in de studio aan het kijken of we er mee doorgaan. We hebben een goed script. En we hebben met Kevin Tancharoen een goede regisseur. Die meedoet. Het is gewoon het uitzoeken van de zakelijke kant ervan en wanneer we het zouden doen, en wanneer we zouden het uitgeven en hoe synchroniseren we met de release van het spel waarmee ze nu bezig zijn. Het is nog niet honderd procent zeker, maar we komen elke dag dichterbij."

'Ze' slaat hoogstwaarschijnlijk op Netherrealm Studios, de studio die onder leiding van Ed Boon En John Tobias de Mortal Kombat-franchise bedacht en ontwikkeld hebben. De studio heeft Injustice: Gods Among Us af en zijn vast bezig met een nieuwe game. Toevallig schreeuwt de remake van Mortal Kombat uit 2011 om een vervolg.

Phinney verrast sprinters in Polen

Taylor Phinney heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Amerikaanse renner van BMC ontsnapte met nog zeven kilometer te gaan uit het peloton en bleef op de streep in Katowice de sprinters net voor. Steele von Hoff uit Australië finishte net als dinsdag als tweede, voor de Wit-Rus Yauheni Hutarovich.

In de top van het klassement verandert niets. Thuisrijder Rafal Majka van Saxo-Tinkoff blijft in het bezit van de leiderstrui, voor de Colombiaan Sergio Henao en de Fransman Christophe Riblon. Pieter Weening is op de vierde plaats de beste Nederlander. De Ronde van Polen duurt tot en met zaterdag.

Barry Markus achtste in openingsrit Denemarken

Barry Markus is woensdag achtste geworden in de eerste etappe van de Ronde van Denemarken. Na 180 kilometer van Silkeborg naar Varde kon de sprinter van Vacansoleil net niet meestrijden om de overwinning. De zege ging naar de jonge Deen Magnus Cort (Cult Energi) voor zijn landgenoten Nikola Aistrup (Concordia Forsikring-Riwal) en Lars Ytting Bak (Lotto-Belisol).

Donderdag is de tweede etappe weer 180 kilometer lang. Dan gaat het peloton van Ribe naar Sønderbørg, vlak bij de Duitse grens. De Ronde van Denemarken bestaat uit zes etappes en duurt tot en met zondag.

[WK] Waterpolosters buigen ook voor VS

De Nederlandse waterpolosters hebben woensdag hun tweede nederlaag geleden op het WK. In Barcelona werd nipt van de Verenigde Staten verloren: 12-11. Door de nederlaag moeten de Oranjevrouwen het vrijdag tegen Canada opnemen om de zevende en de achtste plaats.

De waterpolosters kwamen net als in het verloren kwartfinaleduel tegen Hongarije op voorsprong. De Amerikaanse ploeg ging na een 4-4 gelijke stand definitief met een voorsprong aan de haal. Team USA stond vervolgens steeds met een of twee goals voor en Oranje kreeg het gat niet meer dicht.

Janssen: "De jeugd is wat verwender"

Theo Janssen is een voetballer van de oude stempel. Bij tijde en wijle verbaast hij zich over de normen en gebruiken van zijn jongere collega's.

In vergelijking met vroeger, houdt de jeugd er een andere houding op na, meent Janssen. "De jeugd is wat sneller op de teentjes getrapt. Ze zijn snel in hun eer aangetast", zo stelt hij tegenover NUsport.

"Vroeger wist je dat je kattenkwaad moest ondergaan en de ballen moest verzamelen en zo. Dat hield je op je plaats. Tegenwoordig komen ze bij het eerste en worden hun schoenen gepoetst door mannen die drie keer zo oud zijn."

"Het is allemaal wat verwender. Clubs zijn bang om spelers aan te pakken. Misschien uit angst dat ze ontevreden worden, hun zaakwaarnemer bellen en weg willen", vervolgt Janssen, die ook moeilijker in contact komt met zijn teamgenoten. "Weg zijn ze sowieso meteen na de training. Vroeger bleef je hangen, ging je nog een potje kaarten of een beetje ouwehoeren. Nu hebben we het druk. Ik ga daar overigens zelf in mee."

ADO weer financieel gezond

ADO Den Haag staat niet langer onder strenge toezicht van de KNVB. De Hofstedelingen zijn teruggekeerd in de 'veilige' financiële categorie II.

Sinds eind januari vond ADO zich terug in de zorgelijke categorie I. De Nederlandse voetbalbond besloot daartoe omdat de Zuid-Hollanders niet aan de eisen voldeden en de financiële boekhouding niet op orde hadden.

Inmiddels is die situatie voorbij, zo weet Omroep West woensdagmiddag te melden. Als gevolg van een plan, opgesteld door voormalig ADO-directeur Cees Driebergen, voldeed ADO in maart alweer aan de eisen van de KNVB. Omdat dat ook bij de laatste meting in juni het geval was, keert de club terug in categorie II.

[WK] Van der Burgh heeft titel terug op 50 meter schoolslag

Cameron Van der Burgh heeft de wereldtitel op de 50 meter schoolslag terug. De Zuid-Afrikaan was in Barcelona in de finale met 26,77 één honderdste sneller dan de Australiër Christian Sprenger. Het brons was voor Giulio Zorzi, eveneens een Zuid-Afrikaan (27,04).

Van der Burgh won op de 50 meter schoolslag goud op de WK van 2009 in Rome. Hij verloor zijn titel 2 jaar later in Shanghai, toen hij als derde eindigde. Op de 100 meter was Sprenger nog de beste. 

Je bent geweldig!

Lezers verzochten eerder herhaaldelijk goed nieuws in deze onzekere en deprimerende tijden. Dat is er nu. In de categorie 'vleugelslag vlinder leidt tot orkaan' maakt Huffington Post gewag van een simpel briefje dat iemand gisteren ergens in de Engelstalige wereld ophing. 

Een Reddit-editor postte een foto van het briefje waarop [deels vrij vertaald] te lezen is: "Als je dit leest, heb je tot op dit moment je hele leven overleefd. Je hebt trauma's overleefd, liefdesverdriet, [emotionele] vernietiging, de verschillende fases van het leven. En hier ben je. You go, motherfucker! You are awesome!"

In een reactie vertelt 'Bemblez': "Soms hebben mensen een peptalk nodig en dan is het fijn om er één tegen te komen. Ik zal daar in de toekomst beter opletten als ik weer cynisch ben." Een ander: "Ik had dit wel nodig. Heb een hele, hele moeilijke tijd achter de rug en dit gaf me een beetje hoop."

Weinig muggen door eerdere koude en droogte

Het aantal huissteekmuggen is deze zomer tot nu toe opvallend laag. Door het koude en droge weer tot juni zijn de beestjes nauwelijks tot ontwikkeling gekomen. Dat zegt muggenexpert Piet Verdonschot van Wageningen University. Door de droogte was er minder oppervlaktewater waarin de larven zich kunnen ontwikkelen.

Toch wil dat niet zeggen dat dit de hele zomer zo blijft. Bij een paar weken nat en warm weer kan het aantal muggen zo weer aantrekken. "Maar dan moet het weer wel een paar weken zo blijven", aldus Verdonschot. "We zien wel vaker dat het aantal pas in augustus of september toeneemt."

Ook lokaal hebben mensen mogelijk toch last van de beestjes. "Dan is er bijvoorbeeld een regenton of moeras waarin ze het wel goed hebben gedaan."

Het geringe aantal muggen hoeft volgens Verdonschot geen gevolgen te hebben voor volgend jaar. "We hebben eigenlijk nog nooit gezien dat het ene jaar in relatie staat tot het volgende jaar." Vooral het weer is van invloed op het aantal muggen.

[WK] Le Clos beste op 200 meter vlinder

Chad Le Clos heeft na de olympische titel ook de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag in de wacht gesleept. De 21-jarige Zuid-Afrikaanse zwemmer was in de finale in Barcelona net te snel(1.54,32) voor De Pool Pawel Korzeniowski(1.55,01) en Wu Peng(1.55,09) uit China.

Het is de eerste wereldtitel voor Le Clos. Na de olympische zege van vorig jaar werd zijn pa, Bert le Clos, een beroemdheid nadat hij live werd geïnterviewd op de BBC. 

Batman Origins krijgt multiplayer

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment bevestigen vandaag dat Batman: Arkham Origins een modus bevat die spelers in staat stelt om online te spelen met vrienden en vijanden. Het online component mengt de traditionele Arkham-gameplay met third-person shooter-mechanieken en is ontwikkeld door Splash Damage.

In de 'Online Mode' krijgen spelers de kans om te jagen als Batman of Robin op de meest uitdagende tegenstanders tot nu toe, namelijk vrienden en andere spelers online. Spelers kunnen ook de rol van een Super-Villain Elite op zich nemen om aan de kant te staan van The Joker en Bane, die ook speelbaar zijn in deze modus.

De online modus van Batman: Arkham Origins is beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Wii U heeft deze modus niet. De wereldwijde release van de game staat gepland op 25 oktober 2013.

Vicepremier Japan: nazi's als voorbeeld

De Japanse vicepremier Taro Aso wil dat zijn land bij een wijziging van de grondwet een voorbeeld neemt aan nazi-Duitsland. Een regeringswoordvoerder weigerde commentaar op zijn uitspraken.

Aso (what's in a name) haalde maandagavond op een bijeenkomst over een wijziging van de grondwet de gang van zaken in nazi-Duitsland aan. "De Duitse Weimargrondwet werd, zonder dat het opviel, door een nazigrondwet vervangen. Waarom leren wij niet van die tactiek?"

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Japan een grondwet waarin een pacifistisch buitenlands beleid vastligt. Nu de dreigingen in de directe omgeving van Japan steeds groter worden, wil de partij van premier Shinzo Abe, de Liberale Democraten, de grondwet wijzigen zodat Japan een 'normaal' leger krijgt.

Het Simon Wiesenthal Centrum heeft Aso inmiddels de les gelezen. "De enige les die van het Derde Rijk te leren is, is dat machthebbers niet zo moeten handelen", aldus een verklaring van het Centrum.

Arrestatie in zaak dode vrouw Zevenaar

Een 32-jarige man uit Goor is dinsdag opgepakt in het onderzoek naar de gewelddadige dood van een 30-jarige vrouw uit Zevenaar. De man wordt niet verdacht van moord of doodslag. Wat hij dan wel zou hebben gedaan, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Het stoffelijk overschot van het slachtoffer werd vorige week dinsdagochtend vroeg gevonden door politie en ambulancepersoneel in een woning in Zevenaar. De vrouw was toen al dood. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw is omgebracht.

In het onderzoek werd vorige week dinsdagavond de 32-jarige ex-vriend van de vrouw aangehouden. De man werd opgepakt in Duitsland, waar hij woont.

Korpschef 'Alphen' weg bij politie

Hoofdcommissaris Jan Stikvoort vertrekt bij de politie. Stikvoort, die korpschef was in de regio Hollands-Midden toen Tristan van der V. in april 2011 een bloedbad aanrichtte in Alphen aan den Rijn, wordt consultant bij Deloitte Nederland.

De 59-jarige Stikvoort gaat zich bij Deloitte 'bezighouden met vraagstukken op het terrein van veiligheid en openbare orde', heeft de politie woensdag gemeld. Stikvoort was verantwoordelijk voor het verstrekken van een wapenvergunning aan Van der V., ondanks diens psychische problemen.

Stikvoort was korpschef van Hollands-Midden tot de invoering van de nationale politie op 1 januari. Niet hij, maar korpschef Henk van Essen van het korps Haaglanden werd de chef van de nieuwe eenheid Den Haag.

[WK] Verschuren niet naar finale op 100 vrij

Sebastiaan Verschuren heeft zich niet gekwalificeerd voor de finale van de 100 meter vrije slag tijdens de wereldkampioenschappen zwemmen in Barcelona. Hij klokte een tijd van 48,73 en dat was goed voor een dertiende positie. 

De snelste tijd in de halve finale werd gezwommen door de Amerikaan Nathan Adrian in 47,95. Zijn landgenoot James Veigen had 0,12 seconde meer nodig en werd tweede. De finale staat voor donderdagavond op het programma. 

Locadia: "Leeftijd maakt niet uit"

Als invaller toonde Jürgen Locadia andermaal zijn waarde voor PSV. De getalenteerde aanvaller ziet het aankomende seizoen met vertrouwen tegemoet.

Ondanks de gemiddelde leeftijd van 21 jaar waren de Eindhovenaren dinsdagavond een maatje te groot voor Zulte Waregem. "Leeftijd maakt niet uit, denk ik", zegt Locadia daarover tegen NUsport. "We hebben veel kwaliteit, een goede achterhoede en we vechten voor elkaar. Ik ben trots op dit team."

Beide doelpuntenmakers van dinsdag, Locadia en Memphis Depay, zijn nog slechts negentien jaar oud. "Het is een droom om Champions League te spelen. En dan ook nog scoren is helemaal top. Een heel mooie avond", vat Locadia samen.

De concurrentiestrijd met Tim Matavz is nog open, maar de Sloveense aanvaller lijkt een streepje voor te hebben, getuige zijn basisplaats tegen Zulte Waregem. "Laten we het daar nu maar even niet over hebben", aldus Locadia. "Het is de keuze van de trainer, en een zorg voor later."

'Ajax-duo wimpelt Russische interesse af'

Christian Eriksen en Toby Alderweireld zijn niet van plan om Ajax te verlaten voor een avontuur in Rusland. Drie Russische clubs wilden de twee Ajacieden aantrekken.

Eriksen en Alderweireld worden deze zomer aan veel clubs gelinkt. Drie Russische clubs komen nu ook in dit rijtje terecht. Volgens De Telegraaf probeerden Zenit Sint-Petersburg, Dinamo Moskou en CSKA Moskou het tweetal op te pikken bij Ajax. Zowel Eriksen als Alderweireld heeft de deur gesloten voor de Russische clubs.

De Deen en de Belg zien een overstap naar de Premjer Liga niet zitten. De twee Ajacieden lieten al weten de kampioen van Nederland alleen te willen verlaten voor een club die hoger aangeschreven staat. Eriksen werd al gelinkt aan Borussia Dortmund en AC Milan. Alderweireld zegde eerder Norwich City en Bayer Leverkusen af.

FOK!filmtip van de dag: Red (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Op de laatste dag van juli is het eigenlijk maar weinig soeps wat betreft leuke films op tv. OK, je kan kiezen voor klassiekers als The Chamber (20.30 uur op Net5), Mission: Impossible III (20.30 uur op Rtl7) of Philadelphia (20.30 uur op Rtl8), maar daar is het dan ook wel mee gezegd op dat tijdstip. Op beeldschermbraaksel zoals Costa! (20.30 uur op Rtl5), Ellis in Glamourland (22.10 uur op Ned3) en Volle maan (22.30 uur op Rtl5) zit namelijk geen enkel weldenkend mens te wachten.

Nee, voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een fijne humoristische actiefilm uit 2010 met niemand minder dan Bruce Willis in de hoofdrol. We hebben het dan natuurlijk over de film Red, die om 23.05 uur te zien is op Rtl7. In de film van Robert Schwentke draait het om Frank Moses (Bruce Willis), een voormalig CIA agent, die nu een rustig leven leidt. Aan dat rustige leven komt een drastische wending als een team van hightech moordenaars het op hem gemunt hebben. Nu zijn identiteit bekend is en het leven van Sarah Ross (Mary-Louise Parker) de vrouw om wie hij geeft in gevaar is, roept Frank zijn oude team weer bij elkaar in een ultieme poging te overleven.

Met Red 2 net in de bioscopen is het natuurlijk een goede zet om deel 1 op het kleinere scherm te vertonen. Red is een zeer aangename spionage thriller van Robert Schwentke, een Duitse regisseur die eerder naam maakte met onder meer Flightplan en The Time Traveler's Wife. Schwentke is een cineast met oog voor details. Zo zien we het personage Joe Matheson in een Mercedes 600 Pullman limousine rijden, de favoriete auto van sympathieke mensen zoals Nicolae Ceausescu, Josip Broz-Tito, Fidel Castro, Pol Pot, Enver Hoxha, Leonid Brezhnev, Kim Il-Sung, Jong-il Kim, Idi Amin en Ferdinand Marcos. Red staat trouwens voor Retired, Extremely Dangerous en is gebaseerd op de gelijknamige DC-Comics strip van Warren Ellis en Cully Hamner.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Zorginstelling klaagt Nieuwsuur aan

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur moet vrijdag voor de rechtbank in Lelystad verschijnen. Dat meldt adjunct-hoofdredacteur Rob Koster woensdag. De nieuwsrubriek wil voor een item over het overlijden van een cliënt van de Groningse gehandicapteninstelling NOVO in maart 2012 beelden van een bewakingscamera gebruiken. NOVO eist dat de beelden niet worden vertoond.

Op de beelden is onder meer te zien hoe vier medewerkers de vrouw tegen de grond drukken, vertelt Koster. Nieuwsuur, een programma van NOS en NTR, wil de beelden gebruiken om te laten zien dat dergelijke voorvallen geen incidenten zijn, maar vaker voorkomen in de zorgsector.

Koster beroept zich op het recht van vrije nieuwsgaring en de vrijheid van meningsuiting. "De beelden hebben een maatschappelijk belang." NOVO wil dat de beelden niet worden getoond om de privacy van de werknemers te beschermen en eist dat het materiaal wordt vernietigd.

OM vervolgt coffeeshophouder Maastricht

Coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht moet voor de rechter komen omdat hij eerder dit jaar folders heeft verspreid over de verkoop van wiet aan buitenlanders. Dat heeft een woordvoerder van het OM woensdag bevestigd.

Josemans, eigenaar van de coffeeshop Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), heeft volgens het OM reclame gemaakt en dat mogen coffeeshops niet. Volgens Josemans ging het om een informatieve folder voor buurtbewoners, maar het OM spreekt van 'affichering voor cannabis'.

Josemans moet op 4 september voor de rechter komen. Hij is bekend van zijn strijd tegen het zogeheten ingezetenencriterium, het verbod op de verkoop van wiet aan mensen die niet in Nederland wonen. Volgens Josemans is het verbod discriminerend en leidt het alleen maar tot meer drugsoverlast op straat.

Begin mei besloten de VOCM-coffeeshops weer drugs te gaan verkopen aan buitenlanders, wat leidde tot tal van politie-invallen en de sluiting van een groot deel van de dertien shops.

Weert weert mogelijk bejaarden uit stembureau

De gemeente Weert gaat nog eens even goed kijken naar het besluit 75-plussers te weren als lid van een stembureau. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten, nadat een storm van kritiek was losgebarsten over de beslissing.

Weert maakte woensdag bekend dat vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart geen 75-plussers meer mogen meehelpen op stembureaus in de gemeente. De gemeente was in het verleden vaak laat met het aanleveren van de resultaten en wil dat aanpakken. Een van de manieren zou zijn om 75-plussers, die in het verleden vaak verantwoordelijk waren voor foutjes, te weren als leden van een stembureau.

Het Nationaal Ouderenfonds sprak woensdag schande van het besluit. "Wij vinden dit pure leeftijdsdiscriminatie. Waarom zouden ouderen niet in staat zijn foutloos werk te leveren en jongeren wel?" Volgens het fonds suggereert Weert hiermee dat mensen die ouder worden niet meer scherp zijn. "Juist een gemeente zou een voorbeeldfunctie moeten innemen en ouderen de kans geven mee te blijven doen in samenleving, mét verantwoordelijkheid."

De gemeente zegt de reacties niet te hebben voorzien. "We gaan ons opnieuw beraden op het besluit na het zomerreces. Er zijn in Weert veel oudere vrijwilligers. Dat heeft ontzettend veel waarde. We zijn trots op die vrijwilligers. Het spijt ons dat dit besluit mogelijk een verkeerd signaal heeft afgegeven en gaan ons er daarom op beraden."

Rayo Vallecano vangt bot bij CAS

De Spaanse voetbalclub Rayo Vallecano mag definitief niet meedoen aan de Europa League. Een beroep van de Madrilenen bij het sportarbitragehof CAS werd afgewezen. Rayo probeerde via het CAS de Spaanse voetbalbond RFEF te dwingen alsnog een licentie voor Europees voetbal af te geven. Die kreeg de club vanwege schulden niet.

Door de spoedbeslissing kan Sevilla definitief meedoen aan de Europa League. De Andalusiërs, die negende werden in de Primera Division, strijden donderdag in de derde voorronde van het Europese toernooi tegen Mladost Podgorica uit Montenegro.

Rayo Vallecano was afgelopen seizoen de nummer acht van de Primera Division. De club uit Madrid had de Europa League-plaats van Malaga kunnen overnemen als het een licentie had gekregen. Malaga was op zijn beurt door de UEFA uitgesloten van deelname aan Europese competities vanwege openstaande schulden.

Tahitiaan positief bij Confederations Cup

Een voetballer van Tahiti is tijdens de Confederations Cup betrapt op het gebruik van doping. Dat heeft de FIFA woensdag bekendgemaakt. Om wie het gaat en welk middel er gevonden is houdt de wereldvoetbalbond nog voor zich. De betreffende speler is voor dertig dagen voorlopig geschorst.

De Tahitiaan werd betrapt na het duel tussen Tahiti en Uruguay op 23 juni in Recife. De kampioen van Oceanië verloor die wedstrijd met 8-0.

Schoorel onderuit tegen Delbonis

Thomas Schoorel is in de tweede ronde van het challengertoernooi in Liberec uitgeschakeld. Op het Slowaakse gravel boog hij voor Federico Delbonis uit Argentinië: 5-7 en 3-6. Delbonis kent een uitstekende zomer. Tweee weken geleden bereikte hij bij het ATP-toernooi in Hamburg de finale en schakelde hij onderweg Roger Federer uit.

Bij het ITF-toernooi van Donetsk viel het doek voor Lesley Kerkhove. In de tweede ronde was de Russin Ekaterina Bychkova met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Nederlandse qualifier.

In Bad Saulgau bereikte Richel Hogenkamp de tweede ronde. De Doetinchemse won met tweemaal 6-4 van Andrea Gamiz uit Venezuela. Angelique van der Meet redde het niet. Zij ging ten onder tegen Anastasia Grymalska uit Italië: 5-7 en 2-6.

Sporre tijdelijk directeur Heerenveen

Sc Heerenveen heeft Gaston Sporre aangesteld als interim-directeur. De 67-jarige oud-bestuurder van FC Zwolle moet ervoor zorgen dat de organisatie zo snel mogelijk weer op poten staat. De vorige directie van de Friese club stapte eind vorige week op.

"Met de benoeming van deze statutair directeur, is er sprake van een overbrugging naar het toekomstig bestuursmodel conform de bevindingen van de onderzoekscommissie Vaessen - Koopmans", laat het stichtingsbestuur van Heerenveen weten. De Friezen kampen al maanden met een crisis.

De onderzoekscommissie concludeerde dat technisch directeur Johan Hansma en commercieel directeur Joost Steppé ernstig hebben gefaald. Eerder al hielden directievoorzitter Robert Veenstra en de raad van commissarissen het voor gezien. Onder Veenstra was een sfeer ontstaan van intimidatie en angst, zo oordeelde de commissie.

Sporre was tien jaar voorzitter van FC Zwolle. Tevens was hij actief binnen de KNVB en was hij directievoorzitter van Achmea.

Tweede zege Keizer en Van Iersel op EK

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben ook hun tweede groepsduel op het EK beachvolleybal gewonnen. De Nederlandse titelverdedigsters, die als zevende zijn geplaatst, waren woensdag in Klagenfurt met 2-0 (21-17, 24-22) te sterk voor de Tsjechen Hana Skalnikova en Patricia Missottenova (26).

Keizer en Van Iersel rekenden dinsdag al af met het Engelse duo Zara Dampney en Lucy Boulton (23). In de laatste poulewedstrijd stuiten ze donderdag op Krystina Kolocova en Marketa Slukova.

Jolien Sinnema en Michelle Stiekema, die het toernooi in Oostenrijk begonnen met een overwinning op landgenoten Madelein Meppelink en Sophie van Gestel, versloegen Barbara Hansel en Katharina Schützenhöfer uit Oostenrijk met 2-0 (22-20, 21-19).

Sinnema en Stiekema zijn als achttiende geplaatst, Meppelink en Van Gestel zijn de nummers twee van de plaatsingslijst. Laatstgenoemden komen net als Jantine van der Vlist en Marloes Wesselink (12) woensdag nog in actie.

'Cilic positief door te hoog glucosegehalte'

Marin Cilic wijt zijn positieve dopingtest aan een te hoog glucosegehalte. Dat zegt de oud-coach van de Kroatische tennisser woensdag tegen The Guardian. De nummer vijftien van de wereld zit momenteel een schorsing van drie maanden uit, omdat hij positief testte tijdens een dopingcontrole bij het ATP-toernooi van München in april.

Volgens Bob Brett weet de 24-jarige Cilic, die in 2010 de halve finale van de Australian Open bereikte, door welk middel het te hoge glucosegehalte werd veroorzaakt. "Hij werkt samen met de tennisorganisatie. Een van de mensen in zijn team kocht het bij een apotheek. Hij was gewoon te zorgeloos."

Kroatische media meldden afgelopen weekeinde al dat Cilic was betrapt. De tennisser zou tijdens Wimbledon op de hoogte zijn gebracht van zijn positieve test. Hij gaf in de tweede ronde in Wimbledon een walk-over tegen Kenny de Schepper met als verklaring een knieblessure te hebben.

Olympisch kampioene zevenkamp Ennis-Hill mist WK

Zevenkamper Jessica Ennis-Hill moet het WK atletiek van volgende maand aan zich voorbij laten gaan. De 26-jarige Britse kampt met een achillespeesblessure, meldt ze woensdag op haar website. De olympisch kampioene heeft al langer last van de kwetsuur. Dinsdag meldde titelhoudster Tatyana Chernova zich al af.

"Ik moet niet langer bezig zijn met fit worden, maar mij richten op het probleem oplossen", schrijft de in mei getrouwde Ennis-Hill. "Ik baal stevig, want niemand wil het wereldkampioenschap graag missen." De atlete veroverde in 2009 de wereldtitel op de zevenkamp.

Ennis-Hill deed afgelopen weekeinde mee aan de Anniversary Games in Londen, waar ze als vierde eindigde op de 100 meter horden en achtste werd bij het verspringen. "Het gaf mij een duidelijk beeld van waar ik sta. En dat is niet waar ik wil zijn."

Het afhaken van Ennis-Hill en de Russin Chernova, die last heeft van een verrekking in haar knieholte, biedt perspectief voor de Nederlandse vrouwen. Nadine Broersen en Dafne Schippers doen in Moskou mee aan de zevenkamp.

Akkoord UPC over eredivisievoetbal bij Fox

Fox Sports Eredivisie is vanaf donderdag ook te zien bij UPC. De kabelmaatschappij en Eredivisie Media & Marketing (EMM) hebben een akkoord gesloten over de doorgifte van de nieuwe betaalzender, laat EMM woensdag weten. Vrijdag werd al bekend dat klanten van Ziggo meteen vanaf donderdag de zender kunnen bekijken.

De voetbalzender Eredivisie Live verandert donderdag in Fox Sports Eredivisie. Omdat deze nieuwe zender nog geen overeenkomst had gesloten met de grote televisieaanbieders Ziggo, UPC en KPN, was onduidelijk of de zender wel vanaf donderdag te zien zou zijn.

UPC en Fox sloten ook een overeenkomst over het uitzenden van de nieuwe open televisiezender Fox. Die nieuwe zender begint 19 augustus met uitzenden en is bij UPC, net als bij Ziggo, vanaf het eerste moment te zien.

Negen Turkse atleten betrapt op dopinggebruik

Negen Turkse atleten zijn voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. Dat maakte de internationale atletiekbond IAAF woensdag bekend. Zes vrouwelijke atleten werden betrapt, onder wie twee tieners. De meeste atleten liepen tegen de lamp tijdens het Turkse universiteitenkampioenschap in mei.

Voor Turkije komen de dopinggevallen uiterst ongelegen. Istanbul is in een strijd verwikkeld met Madrid en Tokyo voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. In aanloop naar de Middellandse Zeespelen vorige maand werden al acht atleten betrapt en volgens ingewijden zouden er tientallen atleten meer positief hebben getest. Dat wordt echter pas naar buiten gebracht als de contra-expertises zijn uitgevoerd.

"Turkije moet schoon schip maken. Ze willen de Spelen binnenhalen, maar om de paar dagen worden er weer drie of vier atleten betrapt op dopinggebruik", liet voorzitter Lamine Diack van de IAAF onlangs weten. Hij is lid van het internationaal olympisch comité IOC, dat op 7 september een gastheer voor de Spelen van 2020 kiest.

Discuswerpers Burcu Akmazoglu (17 jaar) en Gökçe Çelenk (25) testten net als de 22-jarige kogelstoter Kübra Danis zowel positief op stanozolol als oral turinabol. Kogelslingeraar Elif Akbas (18) en speerwerpers Sarik Bilgin (25), Gülsüm Özdemir Günes (21) en Berkay Tolun zijn eveneens geschorst tot de zomer van 2015.

De 400 meterloper Ali Ekber Kayas (26) en kogelstoter Nilgün Öztürk werden vorig jaar positief bevonden tijdens een nationaal toernooi en zijn daardoor met terugwerkende kracht geschorst tot medio 2014.

Cookson boos over 'wanhoopspoging' McQuaid

Brian Cookson heeft de koude oorlog met UCI-preses Pat McQuaid woensdag verder opgevoerd. De Brit vindt de voorgestelde regelwijziging in de nominatieprocedure voor het voorzitterschap van de internationale wielerunie een wanhoopspoging, zegt hij op zijn website.

De Maleisische en Aziatische wielerbond stelden maandag een regelwijziging voor waardoor elke twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen. Voor McQuaid kan die regelwijziging van belang zijn, aangezien zijn nominatie door de Zwitserse bond nog wordt aangevochten voor de rechter.

De wielerbonden van Marokko en Thailand kondigden direct aan de Ier, die niet op steun van zijn eigen bond kan rekenen, voor te dragen als de regel met terugwerkende kracht geldt. Zwitserland mocht McQuaid voordragen omdat hij in dat land woont. Er wordt vlak voor de verkiezing van 27 september gestemd.

"Het lijkt niets meer te zijn dan een pijnlijke poging om op een ondemocratische manier invloed uit te oefenen, terwijl de procedure al aan de gang is", is Cookson van mening. McQuaid stelde dinsdag nog dat de Brit bang is om daadwerkelijk de strijd om het voorzitterschap van de UCI aan te gaan.

Cookson diende zijn tegenstander een dag later van repliek. "Geen wonder dat fans en sponsors het vertrouwen in de UCI verliezen als een man aan de top van de organisatie de sport te kijk wil zetten om maar aan de macht te blijven", laat hij weten. "De strijd om een transparante en democratische organisatie is gaande. De keuze voor UCI-leden is nog nooit zo duidelijk geweest."

McQuaid kwam in de nasleep van de zaak-Armstrong onder vuur te liggen, omdat de UCI te laks zou zijn geweest in de strijd tegen doping. Cookson is zijn enige uitdager in de strijd om het voorzitterschap van de UCI.

Haase blijft winnen in Kitzbühel

Robin Haase heeft zich overtuigend geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Kitzbühel. De Nederlandse titelverdediger was woensdag met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Duitser Daniel Brands. Bij de laatste acht stuit hij op de winnaar van de partij tussen de Spanjaarden Fernando Verdasco (3) en Guillermo Garcia-Lopez.

Zowel Haase als Brands overleefde aan het begin van de eerste set twee breekpunten, voordat de Hagenaar op 3-3 toesloeg. Haase begon met een vroege break aan het tweede bedrijf en zijn tegenstander kwam er daarna niet meer aan te pas.

Voor de nummer 68 van de wereld is het de elfde overwinning op rij in het Oostenrijkse skioord. Vorige week verloor hij in de finale van het toernooi in Gstaad.

Amoah verkast naar Heracles Almelo

Matthew Amoah heeft vlak voor de start van het Eredivisie-seizoen een nieuwe club gevonden. De 32-jarige Ghanees, die sinds begin 2013 zonder club zat, gaat aan de slag bij Heracles Almelo.

Amoah trainde in de afgelopen weken al met de selectie van Heracles Almelo mee. Mocht de aanvaller de medische keuring doorstaan, dan zal hij daaropvolgend een contract voor de duur van één seizoen tekenen. "Hij maakte een goede indruk op de technische staf en wij denken dat hij voor ons ook een scorende spits zal blijken", lichtte algemeen directeur Nico-Jan Hoogma toe.

In het verleden stond Amoah onder contract bij onder meer Vitesse, Borussia Dortmund en NAC Breda.

Vanessa Hudgens in horrorkomedie Kitchen Sink

Vanessa Hudgens is in gesprek voor een hoofdrol in Kitchen Sink. De 24-jarige actrice is in beeld voor een rol van populaire tienermeid die haar dorp moet beschermen tegen een leger aan buitenaardse wezens. De dorpsbewoners roepen ook de hulp in van vampiers en zombies, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Komiek Denis Leary heeft zich ook onlangs bij de cast gevoegd. Hij speelt een van de rijkste bewoners, die echter weinig op heeft met zijn minder bedeelde dorpsgenoten.

De regie is in handen van Robbie Pickering, bekend van zijn komische drama Natural Selection. Het scenario werd in 2010 al geschreven door Oren Uziel, die onlangs door Sony werd ingehuurd om Men in Black 4 en 22 Jump Street te schrijven.

Hudgens brak door tijdens haar werk voor Disney Channel en met de High School Musical-films, toen ze nog een relatie had met tienerhunk Zac Efron. Ze timmert al enkele jaren aardig aan de weg als actrice in serieuzere kost en was eerder dit jaar te zien in Spring Breakers en The Frozen Ground.


Vanessa Hudgens in horrorkomedie Kitchen Sink (Foto: Novum)

Film over klokkenluider Bradley Manning in de maak

Een film over de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning is in de maak. Dat liet Alex Gibney, maker van de documentaire We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, dinsdag weten aan het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Manning werd dinsdag schuldig bevonden aan onder meer spionage. Van het helpen van de vijand werd hij vrijgesproken. De soldaat lekte staatsgevoelige informatie aan de klokkenluidersite Wikileaks.

"Ik hoop dat hij een gematigde straf krijgt van de rechter en dat er rekening wordt gehouden met zijn intentie, bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en de schandalige behandeling die hij heeft gehad van de regering van Obama", zei Gibney dinsdag nadat het vonnis bekend was gemaakt.

De filmmaker kocht vorig jaar al de rechten op het boek Private: Bradley Manning, WikiLeaks, and the Biggest Exposure of Official Secrets in American History. Hij is nu op zoek naar een scenarist.

Gibney heeft wel vaker documentaires gemaakt over de handelwijze van de Amerikaanse regering tijdens oorlogstijd. In 2007 won hij een Oscar voor zijn documentaire Taxi to the Dark Side, over een Irakese taxichauffeur die onterecht werd opgepakt door de Amerikanen op verdenking van hulp aan terrorisme en vervolgens werd doodgemarteld.

Wikileaks is hoe dan ook hot in Hollywood. In september gaat de film The Fifth Estate met Carice van Houten in première op het filmfestival van Toronto. Hierin speelt Benedict Cumberbatch de rol van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die houdt zich al een tijd schuil op de ambassade van Ecuador in Londen.

Aaron Taylor-Johnson gevraagd voor The Avengers

Aaron Taylor-Johnson voert gesprekken met regisseur Joss Whedon voor een rol in de superheldenfilm The Avengers: Age of Ultron. De Britse acteur gaat voor de rol van Quicksilver. "Ik ben echt gevleid en vereerd dat ze naar mij zijn gekomen voor de rol", zegt hij tegen de filmsite Collider.

Quicksilver kan in een razend tempo bewegen en heeft daardoor een superioriteitsgevoel. "Ik denk dat het een heel interessant personage is", vertelt de 23-jarige acteur. "Ik heb gesproken met de jongens van Marvel en ze zijn geweldig. Ik denk dat het heel tof gaat worden."

Over The Avengers: Age of Ultron is nog maar weinig bekend. De film is gebaseerd op de beroemde comics van stripgigant Marvel, dat de superheldenfilm ook produceert. Whedon zei pas in een interview dat een grote rol is weggelegd voor Black Widow, gespeeld door Scarlett Johansson. De film moet in 2015 in de bioscopen draaien.

Taylor-Johnson is eerst nog te zien in de titelrol van de actiefilm Kick-Ass 2. Daarnaast heeft hij de opnamen van Godzilla afgerond. Zijn echtgenote Sam Taylor-Johnson is onlangs aangesteld als regisseuse van de boekverfilming Fifty Shades of Grey. Sindsdien wordt er druk gespeculeerd of Aaron de rol van Christian Grey krijgt toebedeeld.


Aaron Taylor-Johnson gevraagd voor The Avengers (Foto: Novum)

Helen Hunt regisseert Luke Wilson in drama

Luke Wilson gaat in het drama Ride van Helen Hunt spelen. De 41-jarige acteur speelt een surfer op wie het personage van Hunt een oogje heeft. De actrice schreef zelf het scenario van Ride en speelt ook de hoofdrol, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Ride gaat over een 20-jarige student uit New York die een zomer doorbrengt in Los Angeles. Als zijn moeder, de rol van Hunt, hoort dat hij zijn school laat schieten om te surfen, reist ze hem achterna. In Los Angeles ontmoet ze de surfer gespeeld door Wilson.

Ride is het tweede regieproject van de 50-jarige Hunt. De actrice debuteerde in 2007 met de romantische komedie Then She Found Me met Bette Midler en Colin Firth. Hunt begint volgende week in Los Angeles met de opnamen van de film.


Helen Hunt regisseert Luke Wilson in drama (Foto: Novum)

Actrice Eileen Brennan (80) overleden

Eileen Brennan is zondag overleden. De actrice stierf op 80-jarige leeftijd in een hospice in Burbank aan blaaskanker, liet haar publicist weten aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Brennan was te zien in tientallen films, waaronder The Last Picture Show en Private Benjamin. Van die laatste film werd later een serie gemaakt waarin Brennan ook speelde. Voor haar rol als Doreen Lewis in de film kreeg ze een Oscarnominatie, voor haar vertolking in de serie kreeg ze een Emmy Award en een Golden Globe.


Actrice Eileen Brennan (80) overleden (Foto: Novum)

Birma-moslims voor rechter om dodelijke vechtpartij

Een groep van veertien Rohingya's, een islamitische minderheid uit Birma, is woensdag voor de rechter in Indonesië verschenen. De veertien waren betrokken bij een vechtpartij begin april in een asielzoekerscentrum in Noord-Sumatra. Bij de vechtpartij vonden acht boeddhistische vissers uit Birma de dood en raakten vijftien Rohingya's gewond.

Volgens de politie en de directie van het asielzoekerscentrum braken de gevechten uit na een verhitte discussie over religieus geweld in Birma. De aanklagers zeggen echter dat de aanleiding voor het geweld was dat de vissers een vrouw hadden aangerand.

Het openbaar ministerie heeft de Rohingya's aangeklaagd voor collectief geweld en marteling. Als ze schuldig worden bevonden, hangt hun een maximumstraf van twaalf jaar cel boven het hoofd. Eerder deze maand werden drie Rohingya's vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs van betrokkenheid bij de gevechten.

Indonesië wordt overspoeld door asielzoekers uit Birma na een golf van religieus gemotiveerd geweld in het land. Honderden Rohingya's, die worden gezien als illegale kolonisten afkomstig uit buurland Bangladesh, zijn al om het leven gekomen en meer dan honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.

Dubbel D populair in Japan

Dat Japan kinky is mag bekend zijn en ook nu wordt het weer bevestigd met de verkoopcijfers van vorige week. De eerste plek is namelijk voor Phoenix Wright Dual Destinies voor 3DS. De game Dragon's Crown voor PlayStation 3 en Vita komt binnen op nummers 2 en 3.

 De complete lijst voor zowel games als hardware:

01./00. [3DS] Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies <ADV> (Capcom) {2013.07.25} (¥5.990) - 250.216 / NEW 
02./00. [PS3] Dragon's Crown <RPG> (Atlus) {2013.07.25} (¥8.190) - 104.359 / NEW 
03./00. [PSV] Dragon's Crown <RPG> (Atlus) {2013.07.25} (¥8.190) - 71.083 / NEW 
04./00. [PS3] The Witch and the Hundred Knights # <RPG> (Nippon Ichi Software) {2013.07.25} (¥7.140) - 49.209 / NEW 
05./01. [3DS] Mario & Luigi: Dream Team # <RPG> (Nintendo) {2013.07.18} (¥4.800) - 43.721 / 143.694 (-56%)
06./05. [3DS] Friend Collection: New Life # <ETC> (Nintendo) {2013.04.18} (¥4.800) - 22.821 / 1.309.467 (-15%)
07./02. [3DS] Youkai Watch <RPG> (Level 5) {2013.07.11} (¥4.800) - 18.543 / 101.299 (-36%)
08./00. [3DS] Fantasy Life: Link! <RPG> (Level 5) {2013.07.25} (¥4.980) - 18.234 / NEW 
09./00. [WIU] LEGO City Undercover <ACT> (Nintendo) {2013.07.25} (¥5.985) - 18.199 / NEW 
10./03. [WIU] Pikmin 3 <ACT> (Nintendo) {2013.07.13} (¥5.985) - 14.161 / 135.393 (-50%)
11./06. [PS3] Earth Defense Force 2025 <ACT> (D3 Publisher) {2013.07.04} (¥6.980) - 10.879 / 222.847 (-46%)
12./04. [3DS] Little Battlers eXperience W: Ultra Custom <RPG> (Level 5) {2013.07.18} (¥4.400) - 10.796 / 38.038 (-60%)
13./11. [3DS] Animal Crossing: New Leaf # <ETC> (Nintendo) {2012.11.08} (¥4.800) - 9.966 / 3.345.164 (-1%)
14./10. [3DS] Donkey Kong Country Returns 3D <ACT> (Nintendo) {2013.06.13} (¥4.800) - 9.547 / 226.695 (-12%)
15./00. [PSP] Toki no Kizuna: Hanayui Tsuzuri <ADV> (Idea Factory) {2013.07.25} (¥6.090) - 9.252 / NEW 
16./00. [3DS] Hoppechan: Tsukutte! Asonde! Punipuni Town!! <ACT> (Nippon Columbia) {2013.07.25} (¥5.040) - 8.837 / NEW 
17./07. [PSV] Toukiden # <ACT> (Koei Tecmo) {2013.06.27} (¥6.090) - 8.253 / 208.170 (-36%)
18./12. [3DS] Luigi's Mansion: Dark Moon <ACT> (Nintendo) {2013.03.20} (¥4.800) - 8.147 / 842.538 (-13%)
19./14. [PSP] Dangan-Ronpa (PSP the Best) # <ADV> (Spike) {2011.11.23} (¥2.940) - 7.507 / 105.158 (+16%)
20./00. [PSP] Toukiden # <ACT> (Koei Tecmo) {2013.06.27} (¥5.040) - 7.428 / 136.840 

3DS - 54.975
Vita - 19.866
PS3 - 11.900
WiiU - 11.373
PSP - 6.024
WII - 1.442
360 - 318

Dragon's Crown

De dames uit Dragon's Crown

Burger King maakt 30% meer winst

Burger King heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een dertig procent hogere winst geboekt. De winst steeg van 48,2 miljoen dollar vorig jaar naar 62,9 miljoen dollar (47,4 miljoen euro). Dat heeft de Amerikaanse restaurantketen woensdag bekendgemaakt. Burger King opende de afgelopen drie maanden wereldwijd 125 nieuwe restaurants.

De omzet van Burger King daalde fors, met bijna vijftig procent naar 278,3 miljoen dollar. De restaurantketen hevelt op dit moment veel van zijn restaurants over naar franchisers. Zonder de impact van deze operatie zou de omzet zijn gestegen met 1,2 procent.

De winstgroei behaalde Burger King vooral in Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Zowel in Noord-Amerika als in Latijns-Amerika staan de resultaten van het bedrijf onder druk. De verkopen in de VS en Canada daalden met 0,5 procent. Het bedrijf is in de VS inmiddels voorbijgestreefd door concurrent Wendy's.

Boze Amsterdammers zetten bus stil

Een groep boze buurtbewoners hebben woensdagmiddag een lijnbus van het GVB bezet. Ze zijn kwaad omdat bus 22 een nieuwe route rijdt. Woordvoerders van het GVB zijn onderweg om met de mensen in gesprek te gaan, zo laat het vervoerbedrijf weten.

De ruim dertig actievoerders houden de bus tegen ter hoogte van het Kattenburgerplein bij het Scheepvaartmuseum. Ze staan met spandoeken en schreeuwen leuzen dat lijn 22 zijn oude route, die langs de Dappermarkt ging, terug moet krijgen. De route werd eind vorig jaar gewijzigd.

Een woordvoerder van het GVB stelt dat mensen met vragen of suggesties over de dienstregeling altijd contact op kunnen nemen en dat daarvoor geen bus voor stilgezet hoeft te worden. "Dit is alleen maar vervelend voor de reizigers", aldus de zegsman. Bij de actie is politie aanwezig.

Geen EK hockey voor Buissant, Van der Linden en Turkstra

Bondscoach Paul van Ass heeft zijn EK-groep teruggebracht tot twintig spelers. Jan-Willem Buissant, Floris van der Linden en Hidde Turkstra zijn het slachtoffer van deze schifting. Het trio gaat niet mee naar het Europees kampioenschap in België (17-25 augustus).

Voor Floris van der Linden en Hidde Turkstra, beiden terugkomend van een blessure (respectievelijk knieblessure en breuk in middenhandsbeentje), komt de Europese titelstrijd nog te vroeg. Bondscoach Van Ass: "Het gaat met Floris en Hidde de goede kant op, maar ze zijn niet fit genoeg om optimaal te kunnen presteren op het EK. Zij sluiten zich vanaf nu aan bij hun clubs om zich voor te bereiden op de start van de competitie in september."

"Buissant heeft voor het eerst een hockeyzomer met het Nederlands Elftal meegedraaid inclusief de RHWL in Rotterdam. Hij heeft goede stappen gemaakt, maar mijn voorkeur gaat nu uit naar andere spelers", aldus Van Ass. Op dinsdag 6 augustus zal de mannenbondscoach bekend maken welke achttien spelers op het EK uit zullen komen.

Ullrich wil rehabilitatie voor Armstrong

Jan Ullrich ziet het liefst dat Lance Armstrong terugkeert op de erelijst van de Tour de France. "Ik zou Armstrong zijn zeven tourzeges teruggeven", laat de Duitse oud-renner, die in 2000, 2001 en 2003 als tweede eindigde achter de Texaan, woensdag weten aan Bild. "Er is niemand bij gebaat dat er strepen staan op de erelijst."

Ullrich, die la Grande Boucle in 1997 op zijn naam schreef, wijst erop dat de Deen Bjarne Riis na zijn dopingbekentenis ook in de boeken bleef als tourwinnaar van 1996. "Het ging nu eenmaal zo in die tijd", doelt hij op het dopinggebruik in het wielrennen. Armstrong raakte zijn overwinningen kwijt nadat hij werd ontmaskerd in het Usada-rapport.

Zelf zou Ullrich weinig prijs stellen op de vacante plekken. "Ik wil alleen zeges die ik op de fiets heb behaald, niet achter de groene tafel", zegt hij in de krant. Overigens werd in het rapport van de Franse Senaat duidelijk dat Ullrich in de Tour van 1998 epo gebruikte. Eerder gaf hij bloeddoping toe, maar hij heeft nooit bekend verboden middelen te hebben gebruikt tijdens zijn succes in 1997.

DTM-race Norisring kent geen winnaar

De DTM-race die op 14 juli op de Norisring verreden werd zal geen winnaar kennen. Audi-coureur Mattias Ekström kwam als winnaar over de meet en mocht de zege al vieren. Zijn vader zorgde in zijn vreugde ervoor dat de Zweed uit de uitslag geschrapt werd.

Vader Ekström goot nog voor de weging water in de overall van zijn zoon, waardoor het gewicht van de coureur niet meer goed vastgesteld kon worden. Ekström werd hierop gediskwalificeerd, maar vocht de straf aan bij de Duitse autosportbond DMSB die de straf bekrachtigde. Opmerkelijk genoeg werd de nummer twee, de Canadees Robert Wickens, niet uitgeroepen tot winnaar van de race, maar kent de wedstrijd geen winnaar.

Waarom de vader van Ekström zijn zoon met water overgoot is niet bekend. Mogelijk deed hij dat vanwege de warmte. Audi had nog tegen de straf in beroep kunnen gaan bij autosportfederatie FIA, maar heeft laten weten het erbij te laten zitten.

Fiscus fotografeert veel meer kentekens

De Belastingdienst fotografeert steeds meer kentekens. Vorig jaar werden ruim 1,25 miljoen voertuigen gefotografeerd. In de eerste helft van dit jaar waren het er al een kleine 925 duizend. Dat meldt NRC Handelsblad woensdag na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

In december 2012 werden er 21 controles gehouden met auto's die zijn uitgerust met camera's die de kentekens kunnen herkennen van andere voertuigen op de weg. In januari waren het er 92. Een woordvoerder van de fiscus kan tegenover NRC niet zeggen hoeveel geld er met de controles is opgehaald.

De cameracontroles worden gehouden om mensen op te sporen die belastingschulden open hebben staan, geen wegenbelasting hebben betaald of meer privékilometers maken dan ze hebben opgegeven. De Belastingdienst heeft vier eigen auto's waarmee de controles worden uitgevoerd, maar kan ook beschikken over camera's van de politie.

FOK!toen: Bassie en Adriaan gestopt

FOK!toen is vandaag in rouwsferen. Precies tien jaar geleden gaven Bassie en Adriaan namelijk hun allerlaatste gezamenlijke optreden in Avonturenpark Hellendoorn.

Bassie en Adriaan verleden tijd
HELLENDOORN, 31-07-2003. Pas achteraf werd duidelijk dat vandaag de áller-, állerlaatste show van de beroemde clown en acrobaat plaatsvond. Hoewel Bassie in z'n eentje vrolijk doorging, werd Adriaan door kanker gedwongen te stoppen. “Tot de volgende keer maar weer” zou nooit meer waar zijn. Al in oktober 2002 gaven de twee aan te gaan stoppen na een 46 jaar lange carrière. Er werd een tournee tot begin 2004 gepland; daarna zou het schluss zijn.

Tour gecanceld wegens kanker Aad
Adriaan (60) wilde in Spanje rentenieren en Bassie (67) kondigde aan solo verder te willen gaan. Het stoppen van het acrobatenduo was aanleiding voor een speciale Jensen-uitzending over en met de twee, die hier terug te zien is. In de uitzending reageert Baron van Neemweggen: “Drommels! Bassie en Adriaan stoppen! Nou kan ik mijn snode plannen eindelijk uitvoeren! Drommels, drommels, drommels!”

Op 29 juli werd bekendgemaakt dat Adriaan ernstig ziek was. Hij leed aan speekselklierkanker en schreef in september dat het de goede kant op ging. “Mijn spreuk was en is nog steeds: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!” De ziekte zorgde er effectief voor dat de rest van de afscheidstournee kwam te vervallen (al werd dat dus pas later duidelijk). Uiteindelijk had Adriaan een terugval eind september – gelukkig leeft de acrobaat tien jaar later nog steeds. 

Bassie veroordeeld voor belastingfraude
Bassie en Adriaan hadden turbulente jaren voor hun pensioen. Het eerste FOK!bericht dat melding van de twee maakt dateert van 2000 en heeft als titel 'Niet alles is voor Bassie'; uiteindelijk zou de rechter in Rotterdam Bassie in november 2002 veroordelen voor stelselmatige belastingfraude tussen 1994 en '97.  

Alles wás weliswaar voor Bassie, maar van dat geld moest hij 50.000 euro terugbetalen en een boete van 24.000 euro betalen. 

Aad: 'Bas spoort niet'; Bas: 'Aad geestelijk aan einde'
De twee broers kregen n.a.v. Adriaans ziekte en de afgelaste toer hoogoplopende ruzie, volgens Aad omdat Bas niet geloofde dat Aad echt ziek was en volgens Bas omdat Aad geestelijk niet helemaal in orde meer was. FOK! schreef destijds:

'Volgens Adriaan kan Bassie het applaus niet missen en denkt hij dat Adriaans ziekte een smoesje is. ''Hij is hier in vier maanden nog maar twee keer geweest. Ik had nooit verwacht dat hij me zo in de steek zou laten.” Waarom Bassie niet bij Adriaan op bezoek komt weet Adriaan niet: “Er zijn twee mogelijkheden: of hij is eigenlijk een Jan Lul óf hij spoort niet meer.”' 

Volgens Bassie (de 68-jarige Bas van Toor) is het Adriaan zelf die door zijn ziekte 'geestelijk aan zijn einde' is geraakt: “Hij heeft zelfs gedreigd mij kapot te maken.” Bassie zegt in het geheim geluidsopnames te hebben gemaakt van gesprekken met zijn broer, waaruit zou blijken dat deze niet meer weet wat hij zegt.

'Tot 2015 blijven lachen'
Als afscheid presenteerde Aad op oudjaarsdag 2003 nog één keer een speciale Bassie en Adriaan-dag op Nickelodeon. “Ik trek mijn blauwe artiestenblouse nog een keer aan. Je zal misschien horen dat mijn mond droog en plakkerig is geworden door de bestralingen, maar ik weet één ding, daarmee eindigt het jaar 2003 voor mij toch nog leuk.” Een fragment is hier te zien.   

Bassies eerste poging om zelfstandig volle zalen te trekken met de 'Magiclandshow' flopte in 2004 dramatisch, 'ondanks optredens bij Lijn 4, Life & Cooking en Jensen.' De clown gaf begin juli 2013 aan dat hij nog tot 2015 door wil. Bas wordt deo volente in september van dat jaar 80 jaar oud.

Omzet Nintendo verder gedaald

Nintendo heeft zijn omzet in het afgelopen kwartaal met 3,3 miljard yen zien dalen naar 81,5 miljard yen (627,4 miljoen euro). Desondanks draait de gamegigant winst, namelijk 8,6 miljard yen. Het is het eerste winstgevende openingskwartaal van een boekjaar sinds 2009, zo blijkt uit cijfers die woensdagochtend werden gepubliceerd.

In de afgelopen twee boekjaren presteerde Nintendo ondermaats. Twee jaar geleden leed het bedrijf voor het eerst in zijn bestaan een verlies. De verkoop van de Nintendo Wii en de spellen voor de Wii en Nintendo DS vielen zo tegen dat een monsterverlies van omgerekend 403 miljoen euro werd geboekt. Vorig jaar werden minimale winstcijfers genoteerd, omdat de verkoop van de Wii U-spelcomputer tegenviel.

Eind vorige maand stond de teller voor de verkoop van de Wii U op 3,6 miljoen exemplaren. Nintendo had vorig jaar aangegeven eind maart dit jaar al rond de vier miljoen exemplaren te willen zitten. De Nintendo 3DS doet het met bijna 32,5 miljoen stuks aanzienlijk beter.

Nintendo gaf in april aan dat het bedrijf grote verwachtingen heeft voor het huidige boekjaar. Het bedrijf denkt een winst te boeken van 55 miljard yen.


Omzet Nintendo verder gedaald 

RTL verbaasd over alcoholophef

RTL is 'een beetje verbaasd' over de ophef die de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) woensdag veroorzaakte. Dat zegt Matthias Scholten, directeur content van RTL Nederland, in een reactie. Stiva en de alcoholbranche meldden dat RTL zou moeten stoppen met programma's als Oh Oh Cherso, omdat daarin alcoholmisbruik de norm zou zijn.

De uitspraak van Stiva en de alcoholbranche kwam voort uit een nieuw programma van RTL, dat volgens de stichting 'een nieuwe serie Oh Oh Cherso' is. Het programma Het Wilde Oosten is echter geen vervolg op Cherso, vertelde een woordvoerder van RTL.

Het Wilde Oosten gaat over jongvolwassenen in de Achterhoek. "We kijken hoe het leven daar is als je jong bent", zegt Scholten. Alcoholgebruik is volgens hem slechts een onderdeel van het programma. "Het is tenslotte slecht televisie maken met dronken mensen."

Groen licht voor wapens naar Taiwan

Een Nederlands bedrijf heeft groen licht gekregen voor de export van radarvuurleidingssystemen en onderdelen daarvoor naar Taiwan. De uitvoer is getoetst aan de Europese criteria voor de wapenexport, schrijven minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De export vindt plaats in het kader van groot onderhoud aan eerder geleverde systemen, schrijven de bewindslieden. De contracten over het onderhoud daarvan zijn begin jaren tachtig getekend. Nederland heeft in 1984 weliswaar aan China beloofd om geen nieuwe wapens te leveren aan Taiwan, maar er is destijds een uitzondering gemaakt voor het onderhoud van eerder geleverde wapens.

De vergunning is verder getoetst aan de EU-criteria, die onder meer betrekking hebben op mensenrechten. Die worden in Taiwan 'in toenemende mate gerespecteerd', schrijven Timmermans en Ploumen. En hoewel de relatie tussen China en Taiwan nog steeds gespannen is, zijn de betrekkingen wel gestabiliseerd. "De onderhavige leverantie zal geen negatieve invloed hebben op deze relatie."

Verder houdt Taiwan zich aan internationale wapenverdragen, hoewel het geen lid is. De EU en Nederland erkennen Taiwan niet als staat. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie.

OM wil aspirant-Syriëganger laten opnemen

De 24-jarige Mohammed G. gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt voor een jaar naar een psychiatrisch ziekenhuis. De man was volgens het OM van plan naar Syrië te reizen om zich daar aan te sluiten bij islamitische strijders. Volgens deskundigen is de man ontoerekeningsvatbaar.

G. heeft zich volgens justitie schuldig gemaakt aan 'voorbereidingshandelingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf'. Het is de eerste keer dat in Nederland iemand terechtstaat omdat hij in het buitenland wil deelnemen aan de jihad. Het OM vindt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een zeer ernstig strafbaar feit, waarvoor een lange gevangenisstraf op zijn plaats zou zijn. Maar vanwege zijn psychische gesteldheid wordt hij ontslagen van rechtsvervolging.

G. werd eind november met twee anderen opgepakt door de Nationale Recherche na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De drie hadden kort daarvoor tickets geboekt naar Turkije om naar Syrië te gaan. G. meldde zijn intenties in chats. Ook in onderschepte telefoontjes en e-mails sprak hij over zijn plannen. Daarnaast had hij geld ingezameld voor de reis.

Bij het doorzoeken van de woningen van het trio werd beslag gelegd op messen, een zwaard en een kruisboog. Verder trof de politie afscheidsbrieven, gepakte rugzakken met reisuitrusting en een grote hoeveelheid jihadistische documenten aan.

Vlak voor zijn aanhouding trouwde G. met een vrouw die hij niet eerder had ontmoet. Hij kende haar via internet en gaf aan samen met haar te willen strijden. Hij schreef haar dat hij hoopte dat ze samen zouden sterven en samen naar het paradijs zouden gaan.

Volgens het OM bestaat het risico dat jihadreizigers bij terugkomst een gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving. Zij hebben dan gevechtservaring opgedaan en keren mogelijk geradicaliseerd terug, bereid om geweld te plegen.

De twee andere verdachten zijn momenteel op vrije voeten, het strafrechtelijk onderzoek naar hen loopt nog.

Sneijder niet in voorselectie Oranje, Verhaegh wel

Wesley Sneijder ontbreekt in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterland tegen Portugal. De middenvelder van Galatasaray was tot enkele maanden geleden nog aanvoerder van Oranje. Bondscoach Louis van Gaal ruimde wel een plekje in voor Paul Verhaegh. De rechtsback van FC Augsburg kan zijn debuut in de selectie maken.

De voorlopige selectie

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Kenneth Vermeer (Ajax), Michel Vorm (Swansea City).

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord).

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Marco van Ginkel (Chelsea), Jonathan de Guzman (Swansea City), Adam Maher (PSV), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord), Rafael van der Vaart (HSV).

Aanval: Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Siem de Jong (Ajax), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord), Ricky van Wolfswinkel (Norwich City).

Take-Two ziet omzet dalen

Gamebedrijf Take-Two Interactive heeft in het afgelopen kwartaal minder omzet gedraaid dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Door de verkoop van onder meer Borderlands 2 en Grand Theft Auto 4 werd 142,7 miljoen dollar (107,4 miljoen euro) omgezet. Vorig jaar werd nog 226,1 miljoen dollar opgehaald.

Ondanks de dalende omzet is het moederbedrijf van uitgevers 2K Games en Rockstar Games positief over het afgelopen kwartaal. Er werd minder uitgegeven, waardoor het verlies van het bedrijf daalde van 110,8 miljoen dollar naar 61,9 miljoen dollar.

Net als concurrerende bedrijven, waaronder Ubisoft en Electronic Arts, ziet ook Take-Two zijn inkomsten uit downloadbare spellen, of extra levels voor bepaalde games, flink toenemen. Die omzet steeg met 128 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de uitbreidingen voor Borderlands 2 deden het goed.

Take-Two Interactive heeft hoge verwachtingen van het lopende boekjaar. "Dit zou wel eens ons beste jaar ooit kunnen worden", meent topman Strauss Zelnick. Het bedrijf verwacht veel van de actiegame Grand Theft Auto 5, dat 17 september in de winkel ligt, en de basketbalgame NBA 2K14 en het worstelspel WWE 2K14.


Take-Two ziet omzet dalen

Gameverkoop valt tegen voor Capcom

Capcom heeft zijn omzet zien dalen door de tegenvallende gameverkoop. In het afgelopen kwartaal werd 17,5 miljard yen (134,6 miljoen euro) omgezet, terwijl dat vorig jaar in dezelfde drie maanden nog 18,5 miljard yen was. De winst daalde met 37 procent naar 828 miljoen yen. Dat blijkt uit woensdagochtend gepresenteerde cijfers.

Waarschijnlijk viel vooral de verkoop van Remember Me tegen. Over de verkopen van de actiegame wordt namelijk in een verklaring met geen woord gerept, terwijl over de actiegame Resident Evil Revelations juist wordt gezegd dat de verkoop naar verwachting was en dat actierollenspel Dragon's Dogma: Dark Arisen het goed heeft gedaan.

Capcom denkt het huidige boekjaar, dat loopt tot eind maart 2014, af te sluiten met een omzet van 97 miljard yen. Het bedrijf komt onder meer nog met de actiegame Lost Planet 3 eind augustus, het actierollenspel Monster Hunter 4 voor de Nintendo 3DS en nieuwe spellen voor de Xbox One en PlayStation 4.

Brits hof wijst recht op euthanasie af

Het Britse Court of Appeal, een hof van beroep, heeft vandaag het recht op euthanasie verworpen. In rechtszaken die aangespannen werden door drie verlamde mannen besloot het hof wel dat het legaal is als een dokter mee afreist naar een euthanasiekliniek in Zwitserland.

Paul Lamb, 57, zette de zaak voort die Tony Nicklinson begon. Nicklinson, aan locked-in-syndroom leed, vocht voor het recht om hulp te mogen ontvangen om dood te mogen gaan. Zijn verzoeken werden meermaals afgewezen. Toen hij uiteindelijk een natuurlijke dood stierf, begon Lamb een zaak die parallel werd behandeld met die van Nicklinson.

Lamb stapte naar het Court of Appeal, het op-een-na hoogste gerechtshof in het Verenigd Koninkrijk. Volgens zijn advocaten is het 'verbod' op euthanasie - een dokter die euthanasie uitvoert, kan aangeklaagd worden voor moord - in strijd met artikel acht van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het Britse Court of Appeal is het daar dus mee oneens. De drie rechters oordeelden dat de wet niet in strijd is met mensenrechten. Ze wilden geen verdere uitspraak doen: volgens hen is het een zaak die door het parlement beslist moet worden, niet het hof.

In de zaak van ene 'Martin', die gelijktijdig behandeld werd, besliste het hof dat het geen probleem was als dokter en patiënt zich naar Zwitserland begeven voor euthanasie.

Lamb heeft aangekondigd de zaak te zullen escaleren naar het Britse Hooggerechtshof, de hoogste rechtbank in het Verenigd Koninkrijk.

Nieuwe commercial van Pokémon X en Y in Japan

In de Japanse bioscopen werd tijdens de première van de nieuwe Pokémon film een commercial getoond van Pokémon X en Pokémon Y. In deze commercial krijgen gamers kort de 3DS XL Limited Edition te zien, gameplaybeelden en voor het eerst ingame beelden van de nieuwe Pokémon Aurotto.

Pokémon X en Pokémon Y is vanaf 12 oktober wereldwijd verkrijgbaar voor Nintendo 3DS. De commercial is hieronder te bekijken.

[Upd] Geen frisse restart voor Xbox One

Microsoft presenteert de Xbox One 'opnieuw' op gamescom om zo een nieuwe start te maken met de media en consumenten na de nogal chaotische en vooral veranderlijke aankondigingen over de next-gen console van het bedrijf.

Microsoft wil de zorgen over het apparaat en de bijbehorende diensten wegnemen met een eenduidig verhaal om zo meer interesse te kweken voor de release van Xbox One. Volgens een insider was er na de E3-conferentie een hectische 'interne beoordeling' van elk aspect van de Xbox One om deze meer richting de visie van PlayStation 4 te krijgen. Er zijn volgens de bron onder andere interne discussies gevoerd over de prijs, die nu honderd euro hoger ligt dan de prijs van een PlayStation 4.

De 24-uurs online check en het DRM-beleid werden al teruggedraaid. Er is ondertussen ook naar andere kritiek gekeken om te zien of het kan worden verbeterd. Meerdere wijzigingen zijn doorgevoerd en Microsoft heeft er vertrouwen in dat het nu een product is waar het publiek goed op gaat reageren.

Later deze week worden de plannen bekend wat het bedrijf op gamescom gaat doen. Er wordt verwacht dat er een persevenement wordt georganiseerd. Deze zou door Phil Spencer, de vice-president van Microsoft Game Studios en Phil Harrison, de corporate vice-president van Interactive Entertainment, gepresenteerd worden.

Update: Major Nelson, hoofd van de ontwikkelingsafdeling van Xbox Live bij Microsoft, geeft  op Reddit aan dat het verhaal niet waar is. Nou ja, het internet heeft weer wat te doen gehad deze morgen.

Xbox One

'Grand Theft Auto 5 gaat voorloper voorbij'

De actiegame Grand Theft Auto 5 moet het volgens de verwachtingen van moederbedrijf Take-Two Interactive beter gaan doen dan zijn voorganger. Van Grand Theft Auto 4 zijn wereldwijd 25 miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft topman Strauss Zelnick gezegd in een gesprek met investeerders.

Zelnick liet weten dat Grand Theft Auto 4 in zijn eerste maand goed was voor elf miljoen verkochte spellen. Daarna gaf hij aan dat er op dit moment drie keer zo veel spelcomputers op de markt zijn als toen die game in 2008 op de markt kwam. Al gaf de topman wel aan dat dit zich niet direct vertaalt naar een drie keer zo grote verkoop.

Grand Theft Auto 5 moet 17 september verschijnen voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Een versie voor de pc is op dit moment niet aangekondigd.


'Grand Theft Auto 5 gaat voorloper voorbij' (

Zomerhittip

De zomerhit van 2013: met wederom tropische temperaturen in het vooruitzicht later deze week is de zoektocht onverminderd actueel. Submit de plaat van jouw keuze en doe mee naar het zoeken naar de zomerhit van dit jaar.

"Deze hoort gewoon als zomerhit te worden getipt. De rest is al snel net zo commercieel als gepelde bananen in een plastic bakje. Daarnaast hoort een zomerhit gewoon gek en niet te verstaan te zijn. Dus... daarom!" aldus sumbitter iBenny.

Britse bank hielp bij verkoop nazi-goud

De Britse centrale bank, de Bank of England (BoE), heeft vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de nazi's geholpen bij de verkoop van goud van de Tsjecho-Slowaakse centrale bank. Dat blijkt uit documenten die dinsdag op de website van de Bank of England werden gepubliceerd. De bank is bezig met het digitaliseren van haar archief.

In de jaren dertig van de vorige eeuw stalde de Tsjecho-Slowaakse centrale bank een deel van de goudvoorraad op een rekening bij de Bank of International Settlements (BIS), een soort bank voor de centrale banken. Hiertoe werd overgegaan, omdat Tsjecho-Slowakije vreesde voor een Duitse invasie. De goudstaven werden bij de Bank of England opgeslagen.

Uiteindelijk vielen de nazi's Tsjecho-Slowakije in maart 1939 binnen. In diezelfde maand kreeg de BoE het verzoek om het goud, met een toenmalige waarde van omgerekend 6,4 miljoen euro, op de Tsjechische rekening van de BIS over te boeken naar een rekening van de Duitse Reichsbank bij de BIS. Een hoeveelheid goud met een waarde van 4,6 miljoen euro werd naar de centrale banken van Nederland en België gestuurd en de rest van het goud werd in Londen verkocht.

De Britse minister van financiën John Simon vroeg de directeur van de BoE, Montagu Norman, in mei 1939 of er nog Tsjechisch goud in de kluizen van de BoE opgeslagen lag. In de documenten op de website van de BoE valt te lezen dat Norman geen antwoord gaf op de vraag, maar er slechts op wees dat de bank van tijd tot tijd goud in bewaring hield voor de BIS. Hij verklaarde dat de BoE niet wist of het goud dat opgeslagen werd bezit van de BoE was of van een van hun klanten. Hij kon derhalve niet zeggen of er nog goud van de Tsjechisch centrale bank in de kluizen lag.

In juni 1939 kwam opnieuw een verzoek binnen voor de verkoop van goud dat door de Reichsbank naar Londen was verscheept. Een deel van het goud, ter waarde van ruim een half miljoen euro, zou worden verkocht en een ander deel, ter waarde van 484 duizend euro zou worden verscheept naar New York. Dit keer raadpleegde de BoE, voordat er tot handelen werd overgegaan, de minister, die eerst de juridische adviseurs van de Britse regering wilde raadplegen.

Kort daarna klopte de BIS aan bij de BoE om te vragen waarom de transactie nog niet was uitgevoerd. De BIS verklaarde dat de vertraging zou leiden tot problemen, omdat er betalingen moesten worden verricht. Daarop besloot de BoE, zonder het advies van de juristen van de regering af te wachten, de transactie uit te voeren.

De Britse historicus Neville Wylie zei woensdag in de Britse krant The Guardian dat de houding van de BoE ten aanzien van de financiële praktijken van nazi-Duitsland te wensen overliet. "De bank hing een visie van internationale financiële samenwerking en samenwerking tussen de centrale banken aan. De bank was teveel bezig met het behouden van de status van Londen als een internationaal financieel centrum."

Bronnen bij de BoE wezen The Guardian dinsdag op een archiefstuk van de bank waarin staat dat Simon in juni 1939 in het Lagerhuis uitlegde dat de Britse regering door afspraken over de neutraliteit niet kon verhinderen dat de BoE de opdrachten van de BIS om het goud over te boeken uitvoerde.

Politie USA lost bejaarden-overschot op

De Amerikaanse politie, het personeel van een verzorgingshuis en een 95-jarige bewoner van dat huis in de staat Illinois, hebben succesvol samengewerkt om de vergrijzing terug te dringen. De manier waarop dat gedaan is, behoeft echter nog enige aandacht.

Zaterdag liep een conflict tussen de bewoner en het personeel zo hoog op dat de politie in werd geschakeld om de man op hoge leeftijd, John Warna, te overmeesteren. Volgens de lokale overheid viel de man het personeel aan met een wandelstok en een extreem gevaarlijke schoenlepel.

Door de komst van de politie escaleerde de situatie echter waarop de man een mes van 30 centimeter trok en daarmee dreigend overkwam op de politie. De krasse knar heeft zijn actie met de dood moeten bekopen.

De agenten maakten gebruik van hun taser en schoten daarnaast een zogenaamde 'beanbag' af op de man. Hierop kon de man in de boeien geslagen worden om hem vervolgens naar het ziekenhuis te brengen. Na aankomst in het ziekenhuis is de man overleden door een nog onbekende doodsoorzaak.

Vrijdag mogelijk recordheet

Zonaanbidders kunnen de komende dagen weer hun lol op. Na een korte dip met grijs en regenachtig weer keert de zomer in volle hevigheid terug. Vrijdag wordt het extreem warm met in het binnenland temperaturen rond 35 graden met mogelijke hitterecords tot gevolg. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

Zowel donderdag als vrijdag is het tropisch warm. Donderdag begint nog met lage bewolking maar overdag is er veel zon en loopt de temperatuur snel op. Met uitzondering van het noorden wordt het overal 30 graden. Vrijdag bereikt 'een bel' met zeer warme lucht Nederland. De weerbureaus maken zich op voor recordhoge kwikstanden. Plaatselijk kan het 36 tot 37 graden worden.

Het dagrecord voor 2 augustus in De Bilt staat tot nu toe op 32 graden. Dat record lijkt er vrijwel zeker aan te gaan. Ook is er een kleine kans dat het ultieme hitterecord uit 1944 wordt verbroken. Destijds werd het 38,6 graden in Warnsveld. Volgens weeronline.nl moeten dan wel alle puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. Zo mag er geen bewolking ontstaan en moet de heetste lucht in de tweede helft van de middag aankomen.

De extreme hitte is overigens van korte duur. Vrijdagavond en -nacht trekken stevige regen- en onweersbuien over het land die de ergste warmte verdrijven. In het weekeinde is het tijdelijk minder warm met maxima van 22 tot 27 graden. De kans op een nieuwe hittegolf is daardoor klein.

Amsterdam mag raambordelen op Wallen sluiten

De gemeente Amsterdam mag het aantal raambordelen in de binnenstad verminderen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het besluit van de gemeente om de raamprostitutie op de Wallen te verminderen en te concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal is naar het oordeel van de raad niet onredelijk.

Eigenaren en exploitanten van prostitutiepanden die de gemeente dicht wil hebben maakten bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente. Ze vinden dat het plan zich alleen concentreert op raamprostitutie en kunnen zich niet vinden in de omvang van de prostitutiezone. Ook vrezen ze voor leegstand van hun panden.

Het stadsdeel heeft echter aannemelijk gemaakt dat de raamprostitutie door de concentratie beter beheersbaar is en het toezicht en efficiënter wordt, aldus de Raad van State. Dat leidt tot een beter leefklimaat voor ondernemers en bewoners.

In het bestemmingsplan staat dat in 62 panden op de Wallen en in de westelijke grachtengordel geen raamprostitutie meer is toegestaan. Daarmee zou zo'n veertig procent van het aantal prostitutieramen in de hoofdstad verdwijnen. In een deel van de panden is inmiddels al geen prostitutie meer. Er moeten nu nog 26 panden dicht, met in totaal honderd ramen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Het bestemmingsplan is daarmee definitief geworden en gemeente kan haar plannen doorzetten.

Jihadronselaar vrijdag vrijgelaten

De 19-jarige vrouw die twee weken geleden werd aangehouden voor het rekruteren van Syriëgangers komt vrijdag vrij. Er is geen reden om haar nog langer vast te houden, stelt het Openbaar Ministerie woensdag.

De Zoetermeerse werd 17 juli aangehouden in het kader van een groot onderzoek naar ronselpraktijken. De vrouw zou deel uitmaken van een groep radicale moslims die jongeren overhaalt om mee te doen aan de gewapende strijd in Syrië.

Hoewel het onderzoek nog niet is afgerond, mag de vrouw gaan. Ze blijft wel verdachte. Het OM wil in verband met het lopende onderzoek geen verdere details geven.

Spaans international Alegre verlaat Kampong

De Spaanse hockeyinternational Ramon Alegre vertrekt na vier seizoenen bij Kampong. De hoofdklasser uit Utrecht heeft ingestemd met het verzoek van de speler om zijn contract te ontbinden. Het contract liep nog een jaar. Alegre kan in zijn vaderland een baan krijgen.

"We betreuren het zeer dat Ramon onze club verlaat. Hij is een fantastische hockeyer die belangrijk is geweest voor Kampong", laat bestuurslid Martin van Nierop van Kampong in een verklaring weten. Naast zijn baan als financieel controller bij een farmaceutisch bedrijf gaat Alegre hockeyen voor zijn oude team Club Egara.

'Real Madrid biedt bijna honderd miljoen op Bale'

Real Madrid heeft een bod van 85 miljoen pond (97,5 miljoen euro) uitgebracht op Gareth Bale. Dat bericht de London Evening Standard. Voorzitter Daniel Levy van Tottenham Hotspur weigert de 24-jarige Welshman echter voor dit bedrag te verkopen en zou op zijn minst 115 miljoen euro willen hebben.

De speler van het jaar in de Premier League kan daarmee de duurste voetballer ooit worden. Het huidige record is in handen van Cristiano Ronaldo, die in 2009 voor 94 miljoen euro de overstap maakte van Manchester United naar Real Madrid. Bale kostte Tottenham, die hem overnamen van Southampton, in 2007 ongeveer 11,5 miljoen euro.

De aanvallende middenvelder heeft inmiddels aangegeven naar de Spaanse hoofdstad te willen verhuizen, melden Engelse media. Bij de Spurs hopen ze juist een nieuw contract af te sluiten met de sterspeler. Daarin moet een clausule worden opgenomen waarmee hij volgend jaar kan vertrekken als een club 92 miljoen euro op tafel legt.

Real Madrid hoopt de transfer deels te bekostigen met de verkoop van andere spelers. Zo vertrok Gonzalo Higuaín voor veertig miljoen euro naar Napoli en staan ook onder anderen Fábio Coentrão en Ángel Di María op de nominatie om te vertrekken.

Brouwer en Meeuwsen starten sterk op EK

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn overtuigend begonnen aan het EK in het Oostenrijkse Klagenfurt. Het als tweede geplaatste Nederlandse duo was woensdag in zijn openingswedstrijd met 2-0 (21-10, 21-10) te sterk voor de Turken Murat Giginoglu en Selcuk Sekerci (31).

Lars Flüggen en Alexander Walkenhorst (18) uit Duitsland zijn donderdag de volgende tegenstanders in de poule. Brouwer en Meeuwsen veroverden begin juli in het Poolse Stare Jablonki de wereldtitel.

De Nederlandse koppels Reinder Nummerdor en Richard Schuil, Daan Spijkers en Michiel van Dorsten, en Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst komen woensdag ook in actie.

[WK] Verschuren door op koningsafstand

Sebastiaan Verschuren is als tiende door op de koningsafstand van de wereldkampioenschappen zwemmen. Op de 100 meter vrije slag noteerde hij 48,88 in de series. De snelste tijd op het bord kwam van de Australiër James Magnussen in 47,71. 

Olympisch kampioen Nathan Adrian werd twaalfde. De halve finale staat voor vanavond gepland. Verschuren is de enige Nederlander die woensdagmorgen in actie kwam. 

'Ferrari wil Räikkönen terug'

Het lijstje teams dat Kimi Räikkönen volgend seizoen vast wil leggen groeit. Het Lotus F1 Team wil de Fin graag behouden, maar hij is ook in de running voor een overstap naar Red Bull Racing. Volgens Bild komt Ferrari hier nu bij.

Räikkönen reed tussen 2007 en 2009 al voor Ferrari en werd in Italiaanse dienst meteen in zijn eerste seizoen al wereldkampioen. Voor het seizoen 2010 werd hij vervangen door Fernando Alonso en ging de Fin zich richten op het rallyrijden en de NASCAR. Nu lijkt diezelfde Alonso niet helemaal meer gelukkig bij Ferrari en lijkt hij ondanks zijn tot 2016 lopende contract te flirten met Red Bull Racing, terwijl de verbintenis van teamgenoot Felipe Massa eind dit seizoen afloopt.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ferrari om zich heen kijkt en andere coureurs binnen probeert te halen. Volgens Bild-journalisten Nicola Pohl en Helmut Uhl hebben de Italianen bij Räikkönen aangeklopt en hem meer geboden dan de vijftien miljoen dollar, bonus en sponsoring van het motorcrossteam van de Fin die Red Bull hem wil betalen.

Een woordvoerder van Ferrari heeft inmiddels ontkend dat er een verschil van inzicht is ontstaan tussen Alonso en Ferrari-president Luca di Montezemolo, ondanks dat beiden in de media totaal verschillende geluiden lieten horen. Het belang ligt volgens hem bij het sneller worden van de Ferrari en dat is waar zowel Alonso als Di Montezemolo op uit zijn.

Breivik wil politicologie studeren

Zevenenzeventig mensen vermoorden om je denkbeelden erdoor te drukken getuigt niet van veel kennis van of voeling met democratische besluitvorming. Misschien is het om daaraan te werken dat de Noorse extreemrechtse christenterrorist Anders Breivik politicologie wil gaan studeren.

De gevangenis steunt het plan, zegt gevangenisdirecteur Knut Bjarkeid: "De gevangenis wil altijd proberen gevangenen te stimuleren om een formele graad te halen, zodat zij de mogelijkheid hebben om een baan te krijgen wanneer ze vrijkomen." Breivik zou vanuit zijn cel een correspondentiestudie kunnen volgen aan de universiteit van Oslo.

Daar bestaat echter veel weerstand tegen het plan. Verschillende leden van het academisch personeel hebben geweigerd les te geven aan Breivik. De protesten worden absoluut serieus genomen, zegt Rector Ole Petter Ottersen.

Hij benadrukt echter dat ze de inschrijving niet kunnen weigeren: "We moeten ons houden aan de gewoonlijke regels voor acceptatie van studenten." Hoewel een eerdere aanvraag afgewezen werd op formele gronden, zal Breiviks nieuwe aanvraag vrijwel zeker aanvaard worden.

Minister van Wetenschap Kristen Halvorsen erkent dat het een uitzonderlijke situatie is. Ze heeft voorgesteld om samen met haar ambtgenoot van Justitie uit te zoeken of er een speciale oplossing mogelijk is. Dat voorstel komt haar echter op veel kritiek te staan: de Noren hechten erg aan hun traditie van gelijkheid en een eerlijke rechtsgang.

Ruim 4 miljoen dollar voor vergeten gevangene

Een 25-jarige student uit Californië krijgt van de Amerikaanse overheid 4,1 miljoen dollar (ruim drie miljoen euro) smartengeld omdat hij vorig jaar ruim vier dagen opgesloten heeft gezeten in een politiecel zonder ramen en hij al die tijd niets te eten of te drinken heeft gekregen. Kennelijk was men hem vergeten. In ruil voor het smartengeld ziet Daniel Chong af van juridische stappen.

Chong werd in april 2012 door agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA opgepakt in het huis van een vriend, waar de DEA een inval deed en een enorme partij drugs aantrof. Hij werd in de cel gezet in een politiebureau in San Diego en kreeg te horen dat hij binnenkort zou worden opgehaald voor verhoor. Dat gebeurde echter niet. Ruim vier dagen zat hij moederziel alleen in de cel, zonder eten en drinken, met handboeien om.

Chong heeft verklaard dat hij uiteindelijk zijn urine is gaan drinken om in leven te blijven. Hij ging hallucineren en was er na een tijdje van overtuigd dat hij het er niet levend vanaf zou brengen. Hij beet de glazen in zijn bril kapot om met een glasscherf 'sorry, mam' in zijn arm te kerven. Hij kwam niet verder dan de 's'.

Uiteindelijk wist hij, vervuild door zijn eigen uitwerpselen, een veter aan de onderkant van zijn celdeur naar buiten te wurmen en het op een schreeuwen te zetten toen hij menselijke geluiden horen. Toen pas werd hij ontdekt en spoorslags naar het ziekenhuis overgebracht. Hij lag daar vijf dagen om behandeld te worden voor uitdroging, nierfalen, kramp en een geperforeerde slokdarm. Hij had zeven kilo aan gewicht verloren.

De DEA heeft destijds excuses aangeboden en ook maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Zo moeten ingesloten verdachten dagelijks worden gecheckt en dienen er camera's in de cellen te zijn.

PostNL bezorgt brieven te vaak te laat

PostNL heeft vorig jaar nog te veel brieven en pakketjes te laat bezorgd. In totaal werd 93,6 procent van de aangeboden post de volgende werkdag bezorgd. Dat is minder dan de wettelijke eis van 95 procent. Dat staat in een rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Hoewel de bezorgingsnorm niet is gehaald, kan de toezichthouder nog geen sancties opleggen aan PostNL. Vanaf volgend jaar kan de ACM het postbedrijf wel een boete geven. Het gaat om maximaal 450 duizend euro of om tien procent van de relevante omzet.

Gijs Staverman wil vreemdgaan met tv

Gijs Stavermans overstap van Q-music naar Radio 2 betekent niet dat de presentator niets op televisie zal doen. "Met tv ga ik graag vreemd", vertelt Staverman aan het AD. "De directie van de KRO weet dat."

Staverman, die eerder bij Veronica en RTL presenteerde, heeft nog geen tastbare ideeën voor programma's die hij zou willen maken. "We kunnen het ons voorstellen, maar er zijn nog geen concrete plannen."

Voorlopig stort Staverman zich op zijn nieuwe radioprogramma, dat begin volgend jaar van start gaat. De 47-jarige dj wil een vrolijke lunchshow gaan maken. "Natuurlijk is er wel wat angst of de luisteraar mij slikt daar. Ik bén een commerciële jongen. Maar naarmate ik ouder word, trek ik me minder aan van kritiek."

Staverman krijgt bij Radio 2 het tijdslot van Frits Spits, die naar Radio 1 overstapt. De dj wil zichzelf niet de opvolger van Spits noemen. "Je kunt Spits ook niet opvolgen. Ik ga gewoon lekker radio maken. Mensen door de dag helpen."

Staverman twijfelde lang of hij Q-music moest verlaten voor Radio 2. "Wat me uiteindelijk over de streep trok, is de gedachte dat ik deel kan uitmaken van de vernieuwingsslag die ze bij Radio 2 willen doorvoeren."

Andere toekomstplannen van Staverman zijn minder concreet. Zo vertelt hij dat een huwelijk of kinderen krijgen 'opties' zijn. "Want het krijgen van kinderen ligt ook in de handen van Onze Lieve Heer", vertelt Staverman, die drie jaar een relatie heeft met Gail. "Als het ooit gebeurt, zie je een heel enthousiaste papa."

Vieze tattooshops weer schoon

Alle tattoo- en piercingshops die zich vorig jaar niet aan de regels voor hygiëne hielden, hebben hun zaken inmiddels op orde. Dat blijkt uit nacontroles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA is vorig jaar begonnen met onaangekondigde inspecties bij tatoeage- en piercingshops.

Bij controles bleek vorig jaar dat dertig procent van de shops niet voldeed aan de hygiëne-eisen. Bij bijna een kwart van de 119 gecontroleerde ondernemers was bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van de desinfectiemiddelen verlopen. In tientallen gevallen was de inrichting niet voldoende. Zo ontbraken verbanddozen of instructies over de verzorging van wonden.

Voorheen werd altijd een afspraak gemaakt voor een inspectie als een shop een vergunning aanvroeg of wilde verlengen. De tattoobranche drong echter zelf aan op onaangekondigde inspecties, omdat sommige ondernemers het vermoeden hadden dat collega's zich bij aangekondigde bezoeken beter voordeden dan ze zijn.

De NVWA houdt ook het illegaal zetten van tatoeages en piercings in de gaten. Meer dan honderd tatoeëerders en piercers kregen vorig jaar een boete of een waarschuwing omdat ze geen vergunning hadden.

BioShock Infinite verkoopt vier miljoen keer

De shooter BioShock Infinite is wereldwijd vier miljoen keer verkocht. Dat heeft uitgever Take-Two Interactive bekendgemaakt tijdens een presentatie van de financiële gegevens over het eerste kwartaal van het financiële jaar 2014.

De omzet van de uitgever bleef tijdens het eerste kwartaal achter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het eerste kwartaal werd afgesloten met een omzet van 142,7 miljoen dollar. Een jaar eerder was dat nog 226,1 miljoen, mede veroorzaakte door de releases van Max Payne 3 en Spec Ops: The Line.

Het eerste kwartaal is afgesloten met een nettoverlies van 61,9 miljoen dollar, een verbetering ten opzichte van het verlies van 110,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

Ondanks een lagere omzet en een verlies in het eerste kwartaal ziet Take-Two de toekomst positief tegemoet. Het bedrijf geeft aan het beste financiële jaar ooit te verwachten. De redenen hiervoor zijn de release van de langverwachte game Grand Theft auto V in september, kort daarop gevolgd door NBA 2K14 en WWE 2K14.

Alcoholbranche wil Oh Oh Cherso van tv

De alcoholbranche en de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva) willen dat RTL stopt met het uitzenden van 'onzinnige zuipprogramma's'. Volgens de partijen draait het in programma's als Oh Oh Cherso alleen om alcoholmisbruik en krijgen jongeren erdoor het idee dat 'zuipen de norm is'.

Hoewel jongeren steeds minder drinken bestaat volgens Stiva toch het idee dat ze juist meer drinken. "Dat beeld wordt hardnekkig in stand gehouden door programma's waarbij alcoholmisbruik lijkt te worden verheerlijkt", aldus de stichting woensdag in een persbericht.

RTL wil eind augustus met een nieuwe serie van Oh Oh Cherso komen. Het programma werkt volgens Stiva-directeur Peter de Wolf 'contraproductief' op de resultaten die in de afgelopen jaren zijn bereikt door inspanningen van de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De alcoholbranche en de stichting roepen RTL daarom op het programma niet op de buis te brengen.

Volgens De Wolf is het niet vreemd dat de oproep mede van de alcoholbranche komt. "De alcoholbranche is verantwoordelijk voor een product dat gelukkig door de overgrote meerderheid op een verantwoorde manier wordt gedronken. Maar we snappen ook dat er een negatieve kant aan ons product zit wanneer mensen excessief drinken."

De branche denkt er volgens Stiva over vanaf volgend jaar niet meer te adverteren in programma's als Oh Oh Cherso.

Nigeria haalt militairen uit Mali

Nigeria haalt zevenhonderd militairen uit Mali, waar strijd werd geleverd met islamitische extremisten. Dat heeft het Nigeriaanse ministerie van defensie woensdag gezegd. De militairen zijn nodig in eigen land, waar ook strijd wordt geleverd met moslimextremisten.

In Mali zijn als onderdeel van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie twaalfhonderd Nigeriaanse militairen actief. Volgens het Nigeriaanse ministerie van defensie gaat Nigeria 'op andere wijze' bijdragen aan de missie in Mali. Zo wordt onder andere een volledig uitgerust veldhospitaal inclusief personeel gestuurd.

Eerder deze maand maakte de AU al bekend dat Nigeria militairen zou terugtrekken om een opstand in eigen land het hoofd te kunnen bieden. Sommige Nigeriaanse militairen zijn al twee jaar gelegerd in Noordoost-Nigeria, duizenden kilometers van hun gezinnen. Mensenrechtenactivisten menen dat het gebrek aan roulatie tot gevolg heeft dat er steeds vaker mensenrechtenschendingen plaatshebben. Het leger ontkent dit echter.

'Veroordeling Manning gevaarlijk precedent'

Hoewel klokkenluider Bradley Manning vrijgesproken werd van de zwaarste aanklachten, werd hij nog steeds veroordeeld vanwege spionage en enkele andere vergrijpen. Volgens een andere grote speler in deze kwestie, Julian Assange, vormt dat een 'gevaarlijk precedent'.

Vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij nu al meer dan een jaar verblijft, zegt Assange dat Manning geen eerlijk proces heeft gekregen. Hij belooft dat zowel Wikileaks als het advocatenteam van Manning niet zullen rusten voordat het vonnis nietig wordt verklaard. Daarvoor kunnen ze nog naar verschillende hogere gerechtshoven.

Ook de Amerikaanse president krijgt een sneer van de Wikileaks-directeur: "In 2008 had Obama, toen nog presidentskandidaat, een programma dat klokkenluiden prees als een daad van dapperheid en vaderlandslievendheid. Dat programma is door Obama's acties volledig verraden."

Assange spreekt in dezen zeker niet zonder eigenbelang. Zijn site, Wikileaks, is voor haar voortbestaan afhankelijk van klokkenluiders. Die worden door de veroordeling van Manning ernstig ontmoedigd. Daarnaast vragen de VS nog steeds om zijn uitlevering, om hem te berechten voor dezelfde vergrijpen als Manning.

[CL] Cocu trots op sterk en jeugdig PSV

Philip Cocu keek met veel genoegen terug op zijn Europese debuut als trainer van PSV. De Eindhovenaren rekenden in eigen huis af met Zulte Waregem (2-0). Dankzij de overtuigende overwinning op de Belgen zijn de play-offs opeens erg dichtbij voor de jonge ploeg van Cocu. Met een handvol nieuwe spelers was het ook voor de oefenmeester afwachten hoe het Champions League-duel zou verlopen, maar na afloop kon Cocu alleen maar tevreden zijn.

"Ze zullen moe zijn, maar echt moe ook weer niet. Hier moeten ze namelijk van genieten", glimlachte de keuzeheer tegenover de NOS. "De manier waarop we gevoetbald hebben en negentig minuten alles hebben uitgevoerd, daar ben ik trots op. Het is nog belangrijker dat we achterin scherp en alert waren. Als zij nog 2-1 maken, wordt die wedstrijd nog heel lastig."

"Nu hebben we een goede uitgangspositie. PSV heeft continu opgelet en zijn taken goed uitgevoerd. De wedstrijd was in onze handen. De eerste goal was bevrijdend, want we hadden al veel kansen gehad. Het kon niet anders dan dat we er één of twee zouden maken."

Beslag op landgoed VVD'er Houwers

Het Openbaar Ministerie heeft voor een miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Justitie in Arnhem wil daarmee zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling kan worden 'geplukt' van illegaal verkregen financiële voordelen, schrijft het AD woensdag.

Houwers kondigde vorige week aan op te stappen vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt.

Justitie verdenkt de VVD'er van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak. Als dat is afgerond beslist het OM of Houwers wordt vervolgd.

Het beslag ligt op een landgoed van bijna acht hectare in Winterswijk en is niet alleen gelegd om Houwers eventueel te plukken. Het landgoed en de woning die erop staat kunnen ook dienen als bewijsmateriaal. De beslaglegging is volgens justitie 'een nieuwe stap in het lopende onderzoek'.

Nieuw offensief tegen plofkip

De afspraken die Albert Heijn en Jumbo met de pluimveesector hebben gemaakt voor het verbeteren van de leefomstandigheden van kippen zijn een wassen neus. Dat stelt stichting Wakker Dier, die woensdag in het AD een nieuwe campagne aankondigt.

Wakker Dier voert sinds begin vorig jaar campagne tegen de plofkippen, die zo snel groeien dat hun welzijn er ernstig onder lijdt. De strijd werd eerder dit jaar op een laag pitje gezet toen de supermarkten een akkoord hadden gesloten over de plofkip.

Het akkoord komt er volgens de stichting op neer dat de dieren iets meer ruimte krijgen en iets meer tijd krijgen om te groeien voor ze worden geslacht. Wakker Dier vindt de afspraken niets voorstellen. "Elke kip krijgt er een smartphone aan ruimte bij en ze worden niet na 42 dagen, maar 'pas' na 45 dagen geslacht", zegt campagneleider Sjoerd van de Wouw in de krant.

De organisatie wil klanten van de supermarkten er met nieuwe tv-spotjes die vanaf donderdag te zien zijn op wijzen dat de helft van de kippen voor slachting kreupel was en dat ze zijn 'volgepompt' met antibiotica.

Wakker Dier spreekt bedrijven die plofkip blijven gebruiken of verkopen publiekelijk aan. Veel bedrijven hebben plofkip inmiddels in de ban gedaan. Het gaat onder meer om Unilever, Olvarit, Johma en veel bedrijfskantines en ziekenhuizen. Volgens de stichting zijn er echter ook nog veel bedrijven, vooral supermarkten, die nog steeds plofkip verkopen.

Bezetting hoofdkantoor Sensire beëindigd

De bezetting van het hoofdkantoor van zorgorganisatie Sensire in Varsseveld is beëindigd. De ongeveer honderd medewerkers stopten hun actie rond middernacht omdat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft toegezegd dit weekeinde met Abvakabo FNV in gesprek te gaan over een oplossing.

De thuiszorgmedewerkers bezetten het hoofdkantoor dinsdag vanaf 15.30 uur uit protest tegen het aangekondigde ontslag van achthonderd vaste medewerkers en driehonderd tijdelijke thuishulpen. Ze wilden met de directie in gesprek, maar die had het pand al verlaten.

De medewerkers zien het gesprek met Asscher volgens Abvakabo FNV met vertrouwen tegemoet. Wel staat al een volgende actie gepland. Als het gesprek niets oplevert gaan de medewerkers volgende week naar de verantwoordelijke wethouder.

Sensire wil de medewerkers ontslaan vanwege de onzekerheid over de vraag naar thuishulp in 2014. De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Volgens FNV is dat echter nog lang niet zeker. Gemeenten zijn momenteel druk bezig hun beleid voor de thuiszorg aan te passen.

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Goedemorgen! De hitte komt tijdelijk weer terug, alleen nog niet vandaag. Gisteren scheen de zon eerst nog af en toe, maar zeker in het noorden en westen heeft het in de middag en avond soms flink geregend. In het zuiden was de neerslag wat lichter. In de nacht trok de regen naar het oosten toe weg.

Vandaag hebben we een afwisseling van zon en wolkenvelden. De meeste zon vinden we in het zuiden van het land. Op een kleine bui na, blijft het overwegend droog. De maxima liggen vandaag tussen de 19 en 25 graden en er staat een matige zuidwestenwind.

Morgen loopt het kwik al op tot ruim boven de 25 graden, maar de echte hitte is dus voor vrijdag en zaterdag met temperaturen die tot rond de 32 graden kunnen oplopen. Hierbij is er veel zon en is de kans op onweer vrij klein.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vlinder
Een schitterende vlinder! Prachtige foto van KlapMongeaul.

 

 

 

 

 

 

Ubisoftpresentatrice virtueel doodgereden

Er is een nieuwe video van Watch Dogs uitgebracht waarin een virtuele Aisha Tyler, bekend als comedienne, actrice, model, gamer en presentatrice van de Ubisoftpersconferenties tijdens de E3, wordt aangerden door een vrachtwagen.

In de video telefoneert ze op straat, waarschijnlijk wordt het gesprek gecontroleerd, voordat een vuilniswagen, die haar opwacht, start en haar aanrijdt.

Watch Dogs komt 21 november uit op pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Wii U.

Facebook wordt gameuitgever

Facebook heeft aangekondigd dat het zich gaat bemoeien met het uitgeven van mobiele games. Het bedrijf gaat niet financieren of een actieve rol hebben in de ontwikkeling van de games zoals een normale uitgever, maar wordt een distributeur en promotor.

Volgens Facebook zijn mobiele games slecht vindbaar en dat wil het verbeteren. Het bedrijf begint een pilot met acht games, maar de bedoeling is dat alle kleine, middelgrote en grote ontwikkelaars mogen aanhaken. Elk spel krijgt wel dezelfde aandacht, ongeacht de bekendheid van de ontwikkelaar. Om mee te doen met het programma moeten ontwikkelaars een gedeelte van hun inkomsten uit de game afstaan aan Facebook. Hoeveel is nog niet bekend.

Mocht je nog een onuitgebrachte mobiele game op de plank hebben liggen, dan kun je je hier aanmelden.

Derde dode na legeroefening Wales

Een derde Britse militair is dinsdag in het ziekenhuis overleden na een oefening op de hoogste berg in Wales twee weken geleden. De 24-jarige man was er slecht aan toe na de zware beklimming van Pen Y Fan op een van de warmste dagen van het jaar. Dat meldden diverse Britse media, waaronder The Guardian.

De test, waarbij de deelnemers twee keer met 18 kilo bepakking een hoogteverschil van 671 meter moeten overbruggen, is een klassieke legeroefening in Groot-Brittannië. Het parcours van in totaal 24 kilometer moet binnen een bepaalde tijd worden afgelegd. De militairen waren in training voor de elitegroep Special Air Service (SAS).

Twee andere militairen overleden al tijdens de oefening op 13 juli. De politie en het leger onderzoeken nog wat er mis ging tijdens de oefening.

Derde dode na legeroefening Wales
Derde dode na legeroefening Wales (Foto: ANP)

Werkstraf geëist in fraudezaak De Roy van Zuydewijn

Justitie heeft dinsdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist in de fraudezaak tegen Edwin de Roy van Zuydewijn. De ex-man van prinses Margarita zou in 2001 een factuur van meer dan een ton hebben vervalst. Het proces komt voort uit de grote vastgoedfraudezaak Klimop, rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De advocaat van de verdachte spreekt van een 'onzinzaak'.

De 47-jarige Roy van Zuydewijn zou de gewraakte rekening van 238.000 gulden (108.000 euro) via zijn toenmalige adviesbureau hebben ingediend bij een vastgoedbedrijf uit Capelle aan den IJssel. Hij zou een verkoopbrochure hebben vertaald voor het bedrijf, maar volgens het Openbaar Ministerie heeft hij die werkzaamheden nooit verricht. Behalve de werkstraf werd ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist.

Advocaat Gabriel Meijers stelt dat er geen direct bewijs tegen zijn cliënt. Het is volgens hem de derde keer dat De Roy van Zuydewijn, die niet bij de zitting in de Amsterdamse rechtbank aanwezig was, ten onrechte wordt vervolgd. Op de eis van 240 uur werkstraf en vier jaar voorwaardelijk wil hij niet ingaan. "Dat komt niet eens aan de orde." Mocht het komen tot een veroordeling, dan gaat hij zeker in hoger beroep.

De twee projectontwikkelaars uit Capelle aan den IJssel aan wie de factuur zou zijn gericht, werden in december in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel plus acht maanden voorwaardelijk voor hun rol in de vastgoedfraudezaak. De Klimop-zaak is de grootste vastgoedfraude die in Nederland ooit aan het licht kwam.

De Roy van Zuydewijn trad in juni 2001 in het huwelijk met prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene. De Roy van Zuydewijn voelde zich tegengewerkt door de koninklijke familie. Aan zijn huwelijk met Margarita kwam in 2006 een eind.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Gwyneth Paltrow hallucineerde na sapkuur

De dieetprobeersels van Gwyneth Paltrow pakken niet altijd even goed uit. De actrice probeerde eens een zogeheten Master Cleanse, een sapkuur, waarna ze ging hallucineren. "Pas op: een sapkuur kan je stofwisseling in de war schoppen en ervoor zorgen dat je aankomt", waarschuwt de actrice in de Britse krant The Telegraph.

Paltrow propageert een gezonde levensstijl en schreef diverse kookboeken. Af en toe uit de band springen is volgens de 40-jarige actrice echter geen probleem. "Ik drink regelmatig een glas rode wijn in de avond en rook sommige zaterdagen een sigaret", bekent ze. "Ik hou van die momenten, omdat het de juiste manier van zondigen is."

Geen nader onderzoek na aangifte moeder Anass

Het Openbaar Ministerie stelt geen aanvullend onderzoek in naar de dood van de 13-jarige Anass Aouragh. Dat laat een woordvoerder dinsdag weten. De moeder van de jongen, die begin februari dood werd gevonden in een bos in Wassenaar, had aangifte gedaan van moord. Uit eerder onderzoek bleek steeds dat Anass zelfmoord heeft gepleegd.

Justitie stelt dat de aangifte van de moeder is bestudeerd, maar dat er geen aanwijzingen zijn om tot een andere conclusie te komen dan voorheen. Die luidde dat de jongen zelfmoord pleegde door zich aan zijn sjaal op te hangen. Meer wil de zegsvrouw van het OM niet over de zaak zeggen.

De moeder van de jongen, Zohra Merzouk, deed eind vorige maand aangifte omdat ze aanwijzingen had dat Anass door een misdrijf om het leven is gekomen. Volgens haar raadsvrouw zagen twee pathologen op basis van foto's en voorlopige bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut aanwijzingen voor een misdrijf.

Het OM had kort daarvoor herhaald dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. De jongen werd gepest op school, maar zou niet onder druk zijn gezet om zelfmoord te plegen. Ook zou hij bij zijn zelfdoding niet zijn geholpen.

Zicht op multiplayer Call of Duty: Ghosts

Infinity Ward gaat op 14 augustus de eerste informatie en beelden vrijgeven van de multiplayer van Call of Duty: Ghosts. Dat gaat live op de officiële site gebeuren.

Er is nog niets bekend over de multiplayer van de populaire shooter en ze maken er elk jaar weer een mysterie van, om uiteindelijk niet heel veel anders te zijn. Maar we gaan het over twee weken zien wanneer Infinity Ward de eerste details geeft en enkele aankondigingen gaat doen over de multiplayer.

Call of Duty: Ghosts komt uit op Wii U, pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. En dat allemaal in de herfst.

Ben Saunders zet tatoeage voor ex

Ben Saunders heeft een nieuwe tatoeage opgedragen aan zijn ex Yvonne Coldeweijer. De zanger, die zijn relatie met de blondine enkele weken geleden zag stuklopen, liet een regel uit een songtekst op zijn voorhoofd zetten.

"De tekst is van een liedje van Johnny Cash, if you could read my mind", vertelt Saunders in RTL Boulevard. "Net voor het uit ging had ik haar de tekst van dat liedje gesms't. Daar stond in hoe en waarom. Haar naam staat er niet op, maar ze weet wel dat het voor haar is hoor."

Daarnaast liet de 30-jarige Ben, wiens tweede naam Tattoo is, een kusje van zijn dochter Stacey vereeuwigen op zijn voorhoofd. De zanger heeft veel steun aan het meisje. "We zijn met z'n tweetjes weggeweest met de camper, naar Plopsaland. De mooiste vakantie van m'n leven. Mijn dochtertje is alles voor mij. Daarom zet ik ook dat kusje, zo van: alles komt goed papa."

Croissants zijn haram in Aleppo

In de Syrische stad Aleppo zijn de croissants in de ban gedaan door extremistische moslims. Een sharia-raad heeft bepaald dat de broodjes haram zijn vanwege hun koloniale betekenis. Dat meldt het Arabische dagblad Asharq al-Awsat.

De vorm van croissants doet de extremisten teveel denken aan die van de halve maan. Op zich is de halve maan binnen de islam verre van haram, maar in dit geval kan deze niet door de beugel omdat ze zouden herinneren aan een Europese overwinning op de islam. En van overwinningen op de islam houden de jihadisten niet.

Aleppo is al langere tijd een hevig strijdtoneel. Syrische troepen hebben meerdere delen weten te heroveren op de rebellen, maar veel wijken zijn nog in handen van moslimextremisten.

Sirotkin niet in vrijdagtrainingen

Het Formule 1-team Sauber probeert de 17-jarige Sergey Sirotkin voor te bereiden op een toekomst in de Formule 1. De jonge Rus zal evenwel dit seizoen niet bij vrijdagtrainingen in actie kunnen komen, zoals zijn manager eerder opperde.

Teambaas Monisha Kaltenborn legt uit waarom. "We moeten nog kijken welke opties we hebben met Sergey. Ik weet dat vrijdagtrainingen ter sprake zijn gekomen, maar dat kan helemaal niet omdat hij niet over een superlicentie beschikt. We zullen alternatieven moeten vinden om hem klaar te stomen en die zijn er zat. Hij zal volgend jaar paraat staan om voor ons te racen."

Sauber heeft in het verleden meer met dit bijltje gehakt, waaronder in 2001 toen het Kimi Räikkönen liet debuteren. De toen nog jonge Fin kreeg een tijdelijke superlicentie die uiteindelijk omgezet werd in een definitieve. Ook Sebastian Vettel maakte voor het team uit Hinwil zijn F1-racebuut. Sirotkin zal bij de Zwitserse renstal de volgende moeten worden.

Mollema zegeviert in Surhuisterveen

Bauke Mollema heeft de Profronde van Surhuisterveen op zijn naam geschreven. De Belkin-coureur wist in de 32e editie van het evenement na een eindsprint Tourwinnaar Chris Froome met een banddikte te kloppen.

Mollema en Froome waren in de slotfase weggereden bij de concurrentie. Van hen werd thuisrijder Lieuwe Westra derde. Pieter Weening ontbrak. De Fries is momenteel actief in de Ronde van Polen.

'Satan door rock en Harry Potter'

Dat Satan ons in al zijn sluwheid dagelijks weet te corrumperen mag geen nieuws heten. Toch wijst de Amerikaanse evangelist John Hagee de onwetende wereldburger er nog maar eens op dat niemand veilig is voor Satans invloed.

Het was al eerder bekend dat de Harry Potter-boeken overduidelijk middelen zijn om Het Kwaad te verspreiden en Hagee heeft dat afgelopen zondag voor de zekerheid nog maar eens onderstreept. Volgens hem opent het lezen van de boeken ‘de poorten van de prins van de duisternis’ en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Maar het kan nog veel gekker, want zelfs luisteren naar rockmuziek is puur satanisme. Hagee vertelt dat rockmuziek niets meer is dan ‘satanische cyanide’. Men wordt dan ook dringend aangeraden eventuele in huis aanwezige cd’s of lp’s buiten te verbranden.   

John Hagee zelf is overigens ook niet vies van enige aardse verleidingen. Met zijn religieuze activiteiten harkt hij jaarlijks miljoenen binnen.


Satan is in platen, boeken...

Sijsling roemloos onderuit in Washington

Igor Sijsling is op het ATP-toernooi van Washington al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Nederlander ging op het Amerikaanse hardcourt kansloos in twee sets onderuit tegen thuisspeler Jack Sock: 4-6 en 2-6. Hij loopt daardoor een ontmoeting met de als tweede geplaatste Japanner Kei Nishikori mis.

Sijsling kwam er totaal niet aan te pas tegen Sock, die met een wildcard tot het toernooi was toegelaten. De nummer 59 van de wereld creëerde in de hele partij geen enkel breakpoint en werd zelf drie keer gebroken. Na iets meer dan drie kwartier spelen had Sock, die 35 plaatsen lager staat dan de Amsterdammer, de overwinning op zak.

Ben & Jerry's schikt met pornoproducent

IJsfabrikant Ben & Jerry's heeft een Amerikaanse pornoproducent zover gekregen dat die niet langer dvd's uitbrengt met titels die erg lijken op namen van ijsjes van het beroemde merk. Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Ben & Jerrry's beschuldigde pornobedrijf Caballero er onlangs van het merkenrecht te schenden. De ijsfabrikant nam aanstoot aan de filmserie Ben & Cherry's, waarin titels verschenen als Boston Cream Thighs, Chocolate Fudge Babes en Peanut Butter D-Cups. Die zouden te veel lijken op de ijssmaken Boston Cream Pie (hehehehehe), Chocolate Fudge Brownie en Peanut Butter Cup.

Ben & Jerry's, onderdeel van Unilever, beklaagde zich ook over de verpakkingen van de films, die werden opgesierd met de van de ijsbekers bekende koeien en wolken. Daarnaast werden ze voorzien van een expliciete verwijzing naar de Ben & Jerry's slogan 'Vermont's Finest'. Caballero besloot eerder al in afwachting van een gerechtelijke uitspraak te stoppen met de verkoop van de films.

Facebook gaat spotjes uitzenden

Facebook wil een nieuwe bron van opbrengsten aanboren door reclamespotjes te gaan uitzenden op zijn site. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen rond de socialenetwerksite.

Facebook zou de reclamespotjes, die 15 seconden moeten gaan duren, willen verkopen voor 2,5 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) per dag. Op die manier wil het bedrijf de dominantie van televisiebedrijven op de markt voor reclamefilmpjes doorbreken. Facebook wil het plan volgens de bronnen nog dit jaar ten uitvoer brengen.

'Facebook gaat spotjes uitzenden'
'Facebook gaat spotjes uitzenden' (Foto: ANP)

Werkwebsite werkt weer

De vacaturesite werk.nl van het UWV is weer bereikbaar. De site was sinds maandag offline nadat het UWV enkele vernieuwingen had doorgevoerd. De uitkeringsinstantie waarschuwt nog wel dat de website langzaam kan werken. De oorzaak van de storing is nog onbekend.

Werk.nl kampte al eerder met storingen en krijgt veel kritiek van gebruikers. Werkzoekenden vinden de vacatures op de site niet relevant. De bereikbaarheid werd in een begin deze maand gepubliceerd rapport beoordeeld met een 4,8.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.