Hackersfestival OHM2013 van start

Op een camping in Noord-Scharwoude wordt sinds woensdagochtend door drieduizend 'hackers' geknutseld met computers en software. Daarnaast kunnen ze lezingen bijwonen van onder meer Wikileaks-oprichter Julian Assange. Het OHM2013-festival duurt tot en met maandag en wil een tegenwicht bieden aan de negatieve associaties die hacken oproept.

Hacken is volgens Bits of Freedom allang niet meer alleen het inbreken op computers. "Het is een nieuwsgierigheid naar technologie", aldus een woordvoerder van de organisatie die zich hardmaakt voor digitale burgerrechten. Bits of Freedom is nauw betrokken bij het festival.

"Er wordt te weinig nagedacht over elektronische beveiligingen van diensten", meent de woordvoerder. Hiermee verwijst hij naar elektronische sloten op auto's, maar ook naar bijvoorbeeld online diensten en computernetwerken die consumenten te vaak veilig achten. Het is volgens hem goed om dergelijke systemen aan de kaak te stellen.

OHM2013 draait overigens niet alleen om het hacken van beveiligingssystemen. Bezoekers kunnen ook workshops volgen over het smeden van ringen, het bouwen van huisjes van restafval of het maken van poëzie via Twitter.