Werkstraf geëist in fraudezaak De Roy van Zuydewijn

Justitie heeft dinsdag de maximale werkstraf van 240 uur geëist in de fraudezaak tegen Edwin de Roy van Zuydewijn. De ex-man van prinses Margarita zou in 2001 een factuur van meer dan een ton hebben vervalst. Het proces komt voort uit de grote vastgoedfraudezaak Klimop, rond het Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. De advocaat van de verdachte spreekt van een 'onzinzaak'.

De 47-jarige Roy van Zuydewijn zou de gewraakte rekening van 238.000 gulden (108.000 euro) via zijn toenmalige adviesbureau hebben ingediend bij een vastgoedbedrijf uit Capelle aan den IJssel. Hij zou een verkoopbrochure hebben vertaald voor het bedrijf, maar volgens het Openbaar Ministerie heeft hij die werkzaamheden nooit verricht. Behalve de werkstraf werd ook een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist.

Advocaat Gabriel Meijers stelt dat er geen direct bewijs tegen zijn cliënt. Het is volgens hem de derde keer dat De Roy van Zuydewijn, die niet bij de zitting in de Amsterdamse rechtbank aanwezig was, ten onrechte wordt vervolgd. Op de eis van 240 uur werkstraf en vier jaar voorwaardelijk wil hij niet ingaan. "Dat komt niet eens aan de orde." Mocht het komen tot een veroordeling, dan gaat hij zeker in hoger beroep.

De twee projectontwikkelaars uit Capelle aan den IJssel aan wie de factuur zou zijn gericht, werden in december in hoger beroep veroordeeld tot acht maanden cel plus acht maanden voorwaardelijk voor hun rol in de vastgoedfraudezaak. De Klimop-zaak is de grootste vastgoedfraude die in Nederland ooit aan het licht kwam.

De Roy van Zuydewijn trad in juni 2001 in het huwelijk met prinses Margarita, de oudste dochter van prinses Irene. De Roy van Zuydewijn voelde zich tegengewerkt door de koninklijke familie. Aan zijn huwelijk met Margarita kwam in 2006 een eind.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.