Vieze tattooshops weer schoon

Alle tattoo- en piercingshops die zich vorig jaar niet aan de regels voor hygiëne hielden, hebben hun zaken inmiddels op orde. Dat blijkt uit nacontroles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA is vorig jaar begonnen met onaangekondigde inspecties bij tatoeage- en piercingshops.

Bij controles bleek vorig jaar dat dertig procent van de shops niet voldeed aan de hygiëne-eisen. Bij bijna een kwart van de 119 gecontroleerde ondernemers was bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum van de desinfectiemiddelen verlopen. In tientallen gevallen was de inrichting niet voldoende. Zo ontbraken verbanddozen of instructies over de verzorging van wonden.

Voorheen werd altijd een afspraak gemaakt voor een inspectie als een shop een vergunning aanvroeg of wilde verlengen. De tattoobranche drong echter zelf aan op onaangekondigde inspecties, omdat sommige ondernemers het vermoeden hadden dat collega's zich bij aangekondigde bezoeken beter voordeden dan ze zijn.

De NVWA houdt ook het illegaal zetten van tatoeages en piercings in de gaten. Meer dan honderd tatoeëerders en piercers kregen vorig jaar een boete of een waarschuwing omdat ze geen vergunning hadden.