Beslag op landgoed VVD'er Houwers

Het Openbaar Ministerie heeft voor een miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van het vorige week opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Justitie in Arnhem wil daarmee zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling kan worden 'geplukt' van illegaal verkregen financiële voordelen, schrijft het AD woensdag.

Houwers kondigde vorige week aan op te stappen vanwege een integriteitskwestie. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. Hij wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag onjuiste inkomensgegevens te hebben verstrekt.

Justitie verdenkt de VVD'er van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak. Als dat is afgerond beslist het OM of Houwers wordt vervolgd.

Het beslag ligt op een landgoed van bijna acht hectare in Winterswijk en is niet alleen gelegd om Houwers eventueel te plukken. Het landgoed en de woning die erop staat kunnen ook dienen als bewijsmateriaal. De beslaglegging is volgens justitie 'een nieuwe stap in het lopende onderzoek'.