'Veroordeling Manning gevaarlijk precedent'

Hoewel klokkenluider Bradley Manning vrijgesproken werd van de zwaarste aanklachten, werd hij nog steeds veroordeeld vanwege spionage en enkele andere vergrijpen. Volgens een andere grote speler in deze kwestie, Julian Assange, vormt dat een 'gevaarlijk precedent'.

Vanuit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij nu al meer dan een jaar verblijft, zegt Assange dat Manning geen eerlijk proces heeft gekregen. Hij belooft dat zowel Wikileaks als het advocatenteam van Manning niet zullen rusten voordat het vonnis nietig wordt verklaard. Daarvoor kunnen ze nog naar verschillende hogere gerechtshoven.

Ook de Amerikaanse president krijgt een sneer van de Wikileaks-directeur: "In 2008 had Obama, toen nog presidentskandidaat, een programma dat klokkenluiden prees als een daad van dapperheid en vaderlandslievendheid. Dat programma is door Obama's acties volledig verraden."

Assange spreekt in dezen zeker niet zonder eigenbelang. Zijn site, Wikileaks, is voor haar voortbestaan afhankelijk van klokkenluiders. Die worden door de veroordeling van Manning ernstig ontmoedigd. Daarnaast vragen de VS nog steeds om zijn uitlevering, om hem te berechten voor dezelfde vergrijpen als Manning.