Nigeria haalt militairen uit Mali

Nigeria haalt zevenhonderd militairen uit Mali, waar strijd werd geleverd met islamitische extremisten. Dat heeft het Nigeriaanse ministerie van defensie woensdag gezegd. De militairen zijn nodig in eigen land, waar ook strijd wordt geleverd met moslimextremisten.

In Mali zijn als onderdeel van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie twaalfhonderd Nigeriaanse militairen actief. Volgens het Nigeriaanse ministerie van defensie gaat Nigeria 'op andere wijze' bijdragen aan de missie in Mali. Zo wordt onder andere een volledig uitgerust veldhospitaal inclusief personeel gestuurd.

Eerder deze maand maakte de AU al bekend dat Nigeria militairen zou terugtrekken om een opstand in eigen land het hoofd te kunnen bieden. Sommige Nigeriaanse militairen zijn al twee jaar gelegerd in Noordoost-Nigeria, duizenden kilometers van hun gezinnen. Mensenrechtenactivisten menen dat het gebrek aan roulatie tot gevolg heeft dat er steeds vaker mensenrechtenschendingen plaatshebben. Het leger ontkent dit echter.