Cruijff: "De lat gaat steeds verder omhoog"

Nu de fluwelen revolutie al enkele jaren tot het verleden behoort, wordt het tijd om de vruchten te plukken bij Ajax. Vooralsnog wachten de Amsterdammers op een supertalent. Johan Cruijff richt zich in zijn adviseursrol met name op talentontwikkeling. V

anzelfsprekend speelt de jeugdopleiding hierin een belangrijke rol. De intrede van Jong Ajax in de Jupiler League kan talenten helpen de laatste stap te zetten naar de hoofdmacht. "Voor de talentontwikkeling is het heel belangrijk dat het beloftenteam op een hoger niveau gaat spelen", doceert Cruijff in Voetbal International.

"In het eerste elftal mág je als jong talent meedoen. Maar in Jong Ajax móét een jong talent goed spelen. Dat is een groot verschil in benadering. Dat zal de norm worden. Het brengt bovendien een mentaal aspect met zich mee. Een speler die het niet kan opbrengen bij de beloften in zichzelf te investeren, beschikt niet over de juiste mentaliteit om in het eerste elftal te gaan presteren."

De wedstrijden in de Jupiler League stellen de technische staf in staat om te zien hoe talenten presteren met hogere weerstand. "Je kunt spelers nu steeds beter en op een breder vlak gaan beoordelen", legt Cruijff uit. "Iedereen zal zich dit seizoen weer verder moeten ontwikkelen. Van de beste spelers in het eerste elftal tot de reserves van Jong Ajax. Ze hebben geen keus. Want de lat gaat steeds verder omhoog."