De goeroe is de lul

Thako (Okaht)

De goeroe van vandaag is de looser van morgen. Dat heeft de geschiedenis althans wel geleerd. Op een paar uitzonderingen na dan. Jezus doet het nog steeds wel aardig en Mohammed heeft een perfect verkopend boek nagelaten. Verder valt het vies tegen.

Vanaf de jaren zestig tot in de tachtiger jaren had je met name de boeddhistische goeroes. Deze hadden vooral het talent om schatrijk te worden, over de rug van hun volgelingen. Dat dan weer wel.
Een talent is het natuurlijk wel. Investeren in een oranje jurk en vervolgens wereldwijd miljoenen vangen voor boerenwijsheden. Reiskosten waren nihil, want er waren zat idioten die hun tickets betaalden om hen van dichtbij te mogen zien en horen.

Tussendoor had je Jim Jones. Naar verluid Jezus zelf. Maar wat zou Jezus doen? In ieder geval niet een politicus en wat journalisten neer laten maaien en zijn eigen volgelingen vergiftigen. Zelf joeg Jim trouwens een wat humanere kogel door zijn kop.

Verder was er David Koresh in Waco. Weer zo'n zelfbenoemde Verlosser. Te misbruiken kinderen creëerde hij, door eigen en andermans kinderen te verkrachten. Maar opnieuw kreeg ook deze Verlosser het voor elkaar om vredelievende en vergevingsgezinde christenen hun automatische geweren op overheidsambtenaren leeg te laten knallen. David zelf? Gebarbequed in zijn belegerde boerderij.

In Nederland had je trouwens Keith Bakker. Aan alle kanten geprezen om zijn ervaringsdeskundigheid als ex-verslaafde en voor zijn controversiële therapieën. Ook zo'n goeroe. De media dweepten met Keith en consulteerden hem gretig als er weer eens over junkies en zuipschuiten moest worden geluld. Dit was snel voorbij toen bleek dat Bakker ex-patiënten seksueel had misbruikt. Zelf ontkende hij het daadwerkelijke neuken, maar dat was toch vooral een stukje eigenbelang: Keith was naar eigen zeggen bang voor hiv-besmetting. Of ik hem helemaal geloof?

Dit zijn natuurlijk de extreme voorbeelden. De lijst met de wat minder gevaarlijke positief-denken-goeroes is schier oneindig. Alleen geloof ik dat die lui net zo goed schade aanrichten. Als je maar positief denkt, komt alles goed? Leuke boodschap als het allemaal wel redelijk gaat. Maar wat als je serieuze problemen hebt en het lukt je na zo'n lezing nog steeds niet om de boel weer wat zonniger te zien? Of je leest eens een boekje van Wayne Dyer of Emile Ratelband en dan kun je zelfs dát niet in de praktijk brengen! Dan voel je jezelf pas echt een looser!

Ik haat goeroes! Een goeroe pretendeert de waarheid in pacht te hebben en wordt in principe altijd een keer door de werkelijkheid ingehaald. Op zich niet vreemd. Zelf mag ik ook graag gelijk KRIJGEN en ik stoot ook regelmatig mijn bakkes. Als echter je riante inkomen op die waarheden is gebaseerd en je inmiddels duizenden of misschien wel honderdduizenden volgelingen hebt, krijg je het ooit verrekte lastig. Je blijft je slappe gelul volhouden of je staat uiteindelijk zelf zwaar voor lul!

Uiteindelijk gaat de goeroe de pijp uit. Of hij gaat failliet. Of hij zit net als Keith Bakker in de cel. Te klagen over de 'vreselijke omstandigheden' van een verkrachter in een Nederlandse gevangenis. De goeroe verliest.