Negen Turkse atleten betrapt op dopinggebruik

Maarten (rubbereend)

Negen Turkse atleten zijn voor twee jaar geschorst vanwege het gebruik van anabole steroïden. Dat maakte de internationale atletiekbond IAAF woensdag bekend. Zes vrouwelijke atleten werden betrapt, onder wie twee tieners. De meeste atleten liepen tegen de lamp tijdens het Turkse universiteitenkampioenschap in mei.

Voor Turkije komen de dopinggevallen uiterst ongelegen. Istanbul is in een strijd verwikkeld met Madrid en Tokyo voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2020. In aanloop naar de Middellandse Zeespelen vorige maand werden al acht atleten betrapt en volgens ingewijden zouden er tientallen atleten meer positief hebben getest. Dat wordt echter pas naar buiten gebracht als de contra-expertises zijn uitgevoerd.

"Turkije moet schoon schip maken. Ze willen de Spelen binnenhalen, maar om de paar dagen worden er weer drie of vier atleten betrapt op dopinggebruik", liet voorzitter Lamine Diack van de IAAF onlangs weten. Hij is lid van het internationaal olympisch comité IOC, dat op 7 september een gastheer voor de Spelen van 2020 kiest.

Discuswerpers Burcu Akmazoglu (17 jaar) en Gökçe Çelenk (25) testten net als de 22-jarige kogelstoter Kübra Danis zowel positief op stanozolol als oral turinabol. Kogelslingeraar Elif Akbas (18) en speerwerpers Sarik Bilgin (25), Gülsüm Özdemir Günes (21) en Berkay Tolun zijn eveneens geschorst tot de zomer van 2015.

De 400 meterloper Ali Ekber Kayas (26) en kogelstoter Nilgün Öztürk werden vorig jaar positief bevonden tijdens een nationaal toernooi en zijn daardoor met terugwerkende kracht geschorst tot medio 2014.