Cookson boos over 'wanhoopspoging' McQuaid

Maarten (rubbereend)

Brian Cookson heeft de koude oorlog met UCI-preses Pat McQuaid woensdag verder opgevoerd. De Brit vindt de voorgestelde regelwijziging in de nominatieprocedure voor het voorzitterschap van de internationale wielerunie een wanhoopspoging, zegt hij op zijn website.

De Maleisische en Aziatische wielerbond stelden maandag een regelwijziging voor waardoor elke twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen. Voor McQuaid kan die regelwijziging van belang zijn, aangezien zijn nominatie door de Zwitserse bond nog wordt aangevochten voor de rechter.

De wielerbonden van Marokko en Thailand kondigden direct aan de Ier, die niet op steun van zijn eigen bond kan rekenen, voor te dragen als de regel met terugwerkende kracht geldt. Zwitserland mocht McQuaid voordragen omdat hij in dat land woont. Er wordt vlak voor de verkiezing van 27 september gestemd.

"Het lijkt niets meer te zijn dan een pijnlijke poging om op een ondemocratische manier invloed uit te oefenen, terwijl de procedure al aan de gang is", is Cookson van mening. McQuaid stelde dinsdag nog dat de Brit bang is om daadwerkelijk de strijd om het voorzitterschap van de UCI aan te gaan.

Cookson diende zijn tegenstander een dag later van repliek. "Geen wonder dat fans en sponsors het vertrouwen in de UCI verliezen als een man aan de top van de organisatie de sport te kijk wil zetten om maar aan de macht te blijven", laat hij weten. "De strijd om een transparante en democratische organisatie is gaande. De keuze voor UCI-leden is nog nooit zo duidelijk geweest."

McQuaid kwam in de nasleep van de zaak-Armstrong onder vuur te liggen, omdat de UCI te laks zou zijn geweest in de strijd tegen doping. Cookson is zijn enige uitdager in de strijd om het voorzitterschap van de UCI.