Oprichters die hun bedrijf terugkopen

Redactie

De grootste handelaar van groente en fruit in Europa komt opnieuw in handen van de oprichter. Het Vlaamse Univeg maakte dinsdag bekend dat Hein Deprez de Amerikaanse grootaandeelhouder CVC heeft uitgekocht. Univeg levert in Nederland onder meer aan Albert Heijn.

Univeg heeft een omzet van ruim drie miljard euro en 4500 werknemers. In 2006 verwierf het private-equitybedrijf CVC vijftig procent van de aandelen voor 442 miljoen euro. Later werd het belang uitgebreid naar zeventig procent. Door de verkoop van een ander bedrijf en de steun van een consortium Europese en Zuid-Afrikaanse investeerders kan Deprez nu een comeback maken.

De Vlaming Deprez staat daarin niet alleen. Oprichters doen vaker een poging het bedrijf dat ze voor veel geld van de hand deden weer in bezit te krijgen, vooral in de Verenigde Staten. Een kort overzicht.

Skype

De beldienst Skype werd in 2003 opgericht door de Deen Janus Friis en de Zweed Niklas Zennström. In 2005 nam veilingsite Ebay het internetbedrijf over voor 2,6 miljard dollar. Skype floreerde niet bepaald in de jaren na de overname, ook niet met oprichter Zennström als CEO. Kort nadat Friis en Zenström het bedrijf moesten verlaten, besloten ze Skype in 2009 weer terug te kopen. Ze maakten deel uit van een groep investeerders onder leiding van durfkapitalist Silver Lake Partners. Twee jaar later werd Skype opnieuw verkocht. Microsoft betaalde er 8,5 miljard dollar voor.

Best Buy

De Amerikaanse verkoper van consumentenelektronica Best Buy werd in 1966 opgericht door Richard Schulze. Begin 2012 vertrok Schulze als bestuursvoorzitter omdat hij een oogje toe had geknepen bij een affaire van de CEO met een personeelslid. In augustus van dat jaar bracht Schulze een vijandig bod uit op Best Buy. Het bedrijf zou destijds zo'n acht miljard dollar waard zijn. Het bestuur wist de aanval uiteindelijk af te slaan. Miljardair Schulze bleef niet helemaal met lege handen achter. Sinds 2013 mag hij zich emeritus voorzitter noemen, een eretitel.

Bebo

De sociale netwerksite Bebo had in 2008 veertig miljoen maandelijkse gebruikers. De Amerikaanse internetaanbieder AOL besloot toen de website te kopen voor 850 miljoen dollar. Sindsdien verloor Bebo in rap tempo gebruikers en raakte de site in vergetelheid. In 2010 kocht investeerder Criterion Capital de bezittingen van Bebo. De site was inmiddels praktisch stopgezet. Oprichter Michael Birch zag begin juli zijn kans schoon. Waarom niet een poging doen om Bebo opnieuw uit te vinden? Lukt het niet, dan is de poging alleen al leuk genoeg, zei Birch. De oprichter betaalde een miljoen dollar.

Dell

Michael Dell behoort tot de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen bouwde hij op met het computerbedrijf dat hij in 1985 begon. De oprichter verliet zijn bedrijf nooit en is sinds 2007 weer CEO. Maar door de beursgang in 1988 verloor Michael Dell veel zeggenschap over de koers van de onderneming. Te veel, vindt hij. Begin dit jaar maakte de oprichter bekend dat hij samen met investeerder Silver Lake het computerbedrijf van de beurs wil halen. Dit leidde tot een overnamestrijd die nog altijd niet beslist is. Het laatste bod van Dell zelf staat op ruim 24 miljard dollar.