Politie moet ingrijpen tegen Morsi-aanhang

Redactie

De interim-regering in Egypte heeft de politie opdracht gegeven twee massale sit in-protesten van de afgezette president Mohammed Morsi op te breken. Ze vormen een 'bedreiging voor de nationale veiligheid'. In Caïro vinden permanent twee grote pro-Morsi-demonstraties plaats. Een bij de Rabaa al-Adawiya-moskee in het oosten van de stad en de andere op het Nahdaplein bij de hoofdcampus van de Universiteit van Caïro.

In een verklaring van het kabinet, uitgegeven door de minister van informatie Dorreya Sharaf El-Din, stond onder meer: "Het kabinet heeft de minister van binnenlandse zaken opgedragen te beginnen met juridische maatregelen om terroristische daden en wegblokkades aan te pakken. Het kabinet heeft de veiligheidssituatie in het land bekeken en geconcludeerd dat de gevaarlijke situatie bij de Rabaa- en Nahdapleinen, inclusief daden van terrorisme en wegblokkades die daar plaatsvinden, niet langer acceptabel zijn daar zij een gevaar vormen voor de nationale veiligheid."

Tegenover AP liet minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim weten dat de sit-ins geleidelijk opgebroken zullen worden op basis van besluiten van de openbaar aanklagers.

Justitie liet woensdag voorts weten drie toplieden van de Moslimbroederschap voor de rechter te hebben gedaagd wegens het aanzetten tot moord bij een demonstratie in de nacht van 30 juni op 1 juli. Toen stierven minstens acht mensen. Het gaat om de voortvluchtige geestelijk leider van de Broederschap, Mohammed Badie, Badie's rechterhand Khairat el-Shater, die al in hechtenis is, en Broederschapvoorman Rashad Bayoumi, die in de cel zit.