Amsterdam mag raambordelen op Wallen sluiten

De gemeente Amsterdam mag het aantal raambordelen in de binnenstad verminderen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. Het besluit van de gemeente om de raamprostitutie op de Wallen te verminderen en te concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal is naar het oordeel van de raad niet onredelijk.

Eigenaren en exploitanten van prostitutiepanden die de gemeente dicht wil hebben maakten bezwaar tegen het nieuwe bestemmingsplan van de gemeente. Ze vinden dat het plan zich alleen concentreert op raamprostitutie en kunnen zich niet vinden in de omvang van de prostitutiezone. Ook vrezen ze voor leegstand van hun panden.

Het stadsdeel heeft echter aannemelijk gemaakt dat de raamprostitutie door de concentratie beter beheersbaar is en het toezicht en efficiënter wordt, aldus de Raad van State. Dat leidt tot een beter leefklimaat voor ondernemers en bewoners.

In het bestemmingsplan staat dat in 62 panden op de Wallen en in de westelijke grachtengordel geen raamprostitutie meer is toegestaan. Daarmee zou zo'n veertig procent van het aantal prostitutieramen in de hoofdstad verdwijnen. In een deel van de panden is inmiddels al geen prostitutie meer. Er moeten nu nog 26 panden dicht, met in totaal honderd ramen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Het bestemmingsplan is daarmee definitief geworden en gemeente kan haar plannen doorzetten.