Film over klokkenluider Bradley Manning in de maak

Een film over de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning is in de maak. Dat liet Alex Gibney, maker van de documentaire We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks, dinsdag weten aan het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Manning werd dinsdag schuldig bevonden aan onder meer spionage. Van het helpen van de vijand werd hij vrijgesproken. De soldaat lekte staatsgevoelige informatie aan de klokkenluidersite Wikileaks.

"Ik hoop dat hij een gematigde straf krijgt van de rechter en dat er rekening wordt gehouden met zijn intentie, bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en de schandalige behandeling die hij heeft gehad van de regering van Obama", zei Gibney dinsdag nadat het vonnis bekend was gemaakt.

De filmmaker kocht vorig jaar al de rechten op het boek Private: Bradley Manning, WikiLeaks, and the Biggest Exposure of Official Secrets in American History. Hij is nu op zoek naar een scenarist.

Gibney heeft wel vaker documentaires gemaakt over de handelwijze van de Amerikaanse regering tijdens oorlogstijd. In 2007 won hij een Oscar voor zijn documentaire Taxi to the Dark Side, over een Irakese taxichauffeur die onterecht werd opgepakt door de Amerikanen op verdenking van hulp aan terrorisme en vervolgens werd doodgemarteld.

Wikileaks is hoe dan ook hot in Hollywood. In september gaat de film The Fifth Estate met Carice van Houten in première op het filmfestival van Toronto. Hierin speelt Benedict Cumberbatch de rol van Wikileaks-oprichter Julian Assange. Die houdt zich al een tijd schuil op de ambassade van Ecuador in Londen.