NSA kan iedereen zonder toestemming afluisteren

Een speciaal programma stelt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat om 'bijna alles wat een internetgebruiker doet in de gaten te houden', zonder dat daar toestemming voor hoeft te worden gevraagd. Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden.

Het programma, XKeyScore, doorzoekt enorme databases met e-mails, chatgesprekken en de browsergeschiedenis van miljoenen mensen. De NSA pocht in trainingsmateriaal dat XKeyScore het programma met het grootste bereik is voor het verzamelen van informatie via internet.

Uit het trainingsmateriaal wordt duidelijk dat analisten van de dienst slechts een simpel digitaal formulier hoeven in te vullen, waarmee de toestemming voor de zoekactie wordt geregeld. Het verzoek wordt niet door een rechtbank of door NSA-medewerkers beoordeeld.

In zijn eerste video-interview met The Guardian zei Snowden dat hij, vanachter zijn bureau, 'iedereen kon afluisteren, van u tot uw accountant, tot een rechter of zelfs de president'. Het enige wat hij nodig had was een e-mailadres. De Amerikaanse regering heeft deze bewering altijd met klem ontkend. Mike Rogers, voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, noemde Snowden zelfs een leugenaar. "Het is onmogelijk", aldus Rogers. Het tegendeel lijkt waar te zijn.

Analisten kunnen met XKeyScore niet alleen zoeken in databases, maar ook 'real-time' meekijken met een internetgebruiker. Bovendien is het ook mogelijk om te zoeken in de databases op namen, telefoonnummers, ip-adressen of bepaalde steekwoorden.

In de periode tot aan 2008 zouden driehonderd terroristen zijn opgepakt op basis van informatie verkregen via XKeyScore.