OM vervolgt coffeeshophouder Maastricht

Coffeeshophouder Marc Josemans uit Maastricht moet voor de rechter komen omdat hij eerder dit jaar folders heeft verspreid over de verkoop van wiet aan buitenlanders. Dat heeft een woordvoerder van het OM woensdag bevestigd.

Josemans, eigenaar van de coffeeshop Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM), heeft volgens het OM reclame gemaakt en dat mogen coffeeshops niet. Volgens Josemans ging het om een informatieve folder voor buurtbewoners, maar het OM spreekt van 'affichering voor cannabis'.

Josemans moet op 4 september voor de rechter komen. Hij is bekend van zijn strijd tegen het zogeheten ingezetenencriterium, het verbod op de verkoop van wiet aan mensen die niet in Nederland wonen. Volgens Josemans is het verbod discriminerend en leidt het alleen maar tot meer drugsoverlast op straat.

Begin mei besloten de VOCM-coffeeshops weer drugs te gaan verkopen aan buitenlanders, wat leidde tot tal van politie-invallen en de sluiting van een groot deel van de dertien shops.