FOK!toen: Bassie en Adriaan gestopt

FOK!toen is vandaag in rouwsferen. Precies tien jaar geleden gaven Bassie en Adriaan namelijk hun allerlaatste gezamenlijke optreden in Avonturenpark Hellendoorn.

Bassie en Adriaan verleden tijd
HELLENDOORN, 31-07-2003. Pas achteraf werd duidelijk dat vandaag de áller-, állerlaatste show van de beroemde clown en acrobaat plaatsvond. Hoewel Bassie in z'n eentje vrolijk doorging, werd Adriaan door kanker gedwongen te stoppen. “Tot de volgende keer maar weer” zou nooit meer waar zijn. Al in oktober 2002 gaven de twee aan te gaan stoppen na een 46 jaar lange carrière. Er werd een tournee tot begin 2004 gepland; daarna zou het schluss zijn.

Tour gecanceld wegens kanker Aad
Adriaan (60) wilde in Spanje rentenieren en Bassie (67) kondigde aan solo verder te willen gaan. Het stoppen van het acrobatenduo was aanleiding voor een speciale Jensen-uitzending over en met de twee, die hier terug te zien is. In de uitzending reageert Baron van Neemweggen: “Drommels! Bassie en Adriaan stoppen! Nou kan ik mijn snode plannen eindelijk uitvoeren! Drommels, drommels, drommels!”

Op 29 juli werd bekendgemaakt dat Adriaan ernstig ziek was. Hij leed aan speekselklierkanker en schreef in september dat het de goede kant op ging. “Mijn spreuk was en is nog steeds: wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!” De ziekte zorgde er effectief voor dat de rest van de afscheidstournee kwam te vervallen (al werd dat dus pas later duidelijk). Uiteindelijk had Adriaan een terugval eind september – gelukkig leeft de acrobaat tien jaar later nog steeds. 

Bassie veroordeeld voor belastingfraude
Bassie en Adriaan hadden turbulente jaren voor hun pensioen. Het eerste FOK!bericht dat melding van de twee maakt dateert van 2000 en heeft als titel 'Niet alles is voor Bassie'; uiteindelijk zou de rechter in Rotterdam Bassie in november 2002 veroordelen voor stelselmatige belastingfraude tussen 1994 en '97.  

Alles wás weliswaar voor Bassie, maar van dat geld moest hij 50.000 euro terugbetalen en een boete van 24.000 euro betalen. 

Aad: 'Bas spoort niet'; Bas: 'Aad geestelijk aan einde'
De twee broers kregen n.a.v. Adriaans ziekte en de afgelaste toer hoogoplopende ruzie, volgens Aad omdat Bas niet geloofde dat Aad echt ziek was en volgens Bas omdat Aad geestelijk niet helemaal in orde meer was. FOK! schreef destijds:

'Volgens Adriaan kan Bassie het applaus niet missen en denkt hij dat Adriaans ziekte een smoesje is. ''Hij is hier in vier maanden nog maar twee keer geweest. Ik had nooit verwacht dat hij me zo in de steek zou laten.” Waarom Bassie niet bij Adriaan op bezoek komt weet Adriaan niet: “Er zijn twee mogelijkheden: of hij is eigenlijk een Jan Lul óf hij spoort niet meer.”' 

Volgens Bassie (de 68-jarige Bas van Toor) is het Adriaan zelf die door zijn ziekte 'geestelijk aan zijn einde' is geraakt: “Hij heeft zelfs gedreigd mij kapot te maken.” Bassie zegt in het geheim geluidsopnames te hebben gemaakt van gesprekken met zijn broer, waaruit zou blijken dat deze niet meer weet wat hij zegt.

'Tot 2015 blijven lachen'
Als afscheid presenteerde Aad op oudjaarsdag 2003 nog één keer een speciale Bassie en Adriaan-dag op Nickelodeon. “Ik trek mijn blauwe artiestenblouse nog een keer aan. Je zal misschien horen dat mijn mond droog en plakkerig is geworden door de bestralingen, maar ik weet één ding, daarmee eindigt het jaar 2003 voor mij toch nog leuk.” Een fragment is hier te zien.   

Bassies eerste poging om zelfstandig volle zalen te trekken met de 'Magiclandshow' flopte in 2004 dramatisch, 'ondanks optredens bij Lijn 4, Life & Cooking en Jensen.' De clown gaf begin juli 2013 aan dat hij nog tot 2015 door wil. Bas wordt deo volente in september van dat jaar 80 jaar oud.