Leger VS voor zware bezuinigingen

Redactie

De Amerikaanse krijgsmacht dreigen extra bezuinigingen van 500 miljard dollar in de komende tien jaar als het Congres geen einde maakt aan wettelijke automatische budgetkortingen om de Rijksbegroting op orde te krijgen.

Dat kan ertoe leiden dat het leger onvoorbereid en met slecht materieel vijanden moet gaan bevechten. Deze waarschuwing heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel woensdag gegeven. Volgens hem moeten er drie vliegdekschepen uit de vaart genomen worden als de bezuinigingen doorgaan.

Het aantal van die schepen zal dan het laagste worden sinds de Tweede Wereldoorlog. Er zullen ook 100.000 soldaten moeten afvloeien. De omvang van het leger zal dan gelijk worden aan dat van de jaren vijftig. Het leger zal dan niet meer in staat zijn in andere landen te opereren. Ook bij de marine moet personeel weg.

De luchtmacht zal vijf squadrons gevechtsvliegtuigen aan de grond moeten zetten. Hagel voorspelde dat oefeningen zullen worden geschrapt net als onderhoud aan materieel. Investeringen in moderne wapens zijn niet meer mogelijk. Bij de top van het ministerie en in de legertop wordt al bezuinigd. De uitgaven moeten bovendien met twintig procent omlaag. Dat kan twee miljard dollar opleveren binnen vijf jaar. De 500 miljard dolar bezuinigingen komen bovenop een reeds lopend programma waardoor het budget met 487 miljard dollar omlaag gaat. Vooralsnog lijkt het er niet op dat het Congres gevoelig zal zijn voor Hagels noodkreet.