Syrische oppositie wil geen vredesberaad

De Syrische nationale coalitie, koepelorganisatie van het verzet tegen president Bashar Assad, zal voorlopig niet deelnemen aan vredesberaad om de burgeroorlog in het land, die sinds maart 2011 woedt, te beëindigen.

Eerst moeten de opstandelingen weer de overhand krijgen op het slagveld en weer net zo sterk zijn als begin dit jaar. Dat heeft de leider van de coalitie, Ahmad al-Jarba, bij een bezoek aan Doha gezegd. Hij erkende dat de opstandelingen een aantal tegenslagen hebben gekend maar ze zijn nu aan het hergroeperen en zullen 'in de komende weken' weer terrein veroveren. Waar al-Jarba zich bij zijn voorspellingen op baseerde is onduidelijk.

Woensdag startte het Syrische leger een offensief tegen Khan al-Assal, even buiten Aleppo, in het noorden van het land. Een week geleden werd dat door rebellen ingenomen. Toen kwamen 150 regeringssoldaten om. De Syrische nationale coalitie is voornemens medio augustus een interimregering te benoemen. Die zou de gebieden onder controle van de opstandelingen moeten gaan besturen, zo gaf al-Jarba verder te kennen. Hoe dat in de praktijk moet gaan gebeuren liet hij in het midden.Een kandidaatspremier zou al gevonden zijn.

Het Syrische observatiecentrum voor mensenrechten in Londen maakte woensdag bekend dat twee militante organisaties verbonden aan Al-Qaida in twee dorpen gelegen in de provincie Aleppo tweehonderd Koerdische burgers in gijzeling hebben genomen.