Weert weert mogelijk bejaarden uit stembureau

MarcusViridis

De gemeente Weert gaat nog eens even goed kijken naar het besluit 75-plussers te weren als lid van een stembureau. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten, nadat een storm van kritiek was losgebarsten over de beslissing.

Weert maakte woensdag bekend dat vanaf de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart geen 75-plussers meer mogen meehelpen op stembureaus in de gemeente. De gemeente was in het verleden vaak laat met het aanleveren van de resultaten en wil dat aanpakken. Een van de manieren zou zijn om 75-plussers, die in het verleden vaak verantwoordelijk waren voor foutjes, te weren als leden van een stembureau.

Het Nationaal Ouderenfonds sprak woensdag schande van het besluit. "Wij vinden dit pure leeftijdsdiscriminatie. Waarom zouden ouderen niet in staat zijn foutloos werk te leveren en jongeren wel?" Volgens het fonds suggereert Weert hiermee dat mensen die ouder worden niet meer scherp zijn. "Juist een gemeente zou een voorbeeldfunctie moeten innemen en ouderen de kans geven mee te blijven doen in samenleving, mét verantwoordelijkheid."

De gemeente zegt de reacties niet te hebben voorzien. "We gaan ons opnieuw beraden op het besluit na het zomerreces. Er zijn in Weert veel oudere vrijwilligers. Dat heeft ontzettend veel waarde. We zijn trots op die vrijwilligers. Het spijt ons dat dit besluit mogelijk een verkeerd signaal heeft afgegeven en gaan ons er daarom op beraden."