Beroepszaak Berlusconi donderdag voortgezet

Redactie

De behandeling van het hoger beroep dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft aangetekend tegen een veroordeling wegens belastingfraude wordt donderdag voortgezet. Dat heeft opperrechter Antonio Esposito woensdag gezien het voortgeschreden uur en het belang van de zaak, besloten.

Verwacht was dat het Hof van Cassatie woensdag een oordeel zou vellen. Berlusconi werd vorig jaar oktober wegens belastingfraude tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. Bovendien mag hij vijf jaar lang geen openbaar ambt bekleden. In mei handhaafde het hof van beroep in Milaan deze veroordeling, waarna Berlusconi zich tot het Hof van Cassatie wendde, de hoogste beroepsinstantie. Aanklager Antonello Mura vroeg het hof dinsdag aan het eind van een ruim vier uur durend betoog de duur van het verbod op het bekleden van een openbaar ambt te verlagen van vijf tot drie jaar.

Hij onderbouwde dit verzoek door te wijzen op wettelijke onduidelijkheden. Volgens een van Berlusconi's advocaten, Franco Coppi, probeerde Mura slechts een 'flagrante vergissing' van de lagere rechtbank recht te zetten. Het dreigende verbod baart Berlusconi veel meer zorgen dan de gevangenisstraf die hem boven het hoofd hangt. Gezien zijn leeftijd - Berlusconi is 76 - is het onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk in de gevangenis zal belanden. Bovendien zou hij in het kader van een algemene amnestie, bedoeld om de overvolle gevangenissen leger te maken, sowieso al drie jaar minder hoeven zitten.