Birma-moslims voor rechter om dodelijke vechtpartij

Een groep van veertien Rohingya's, een islamitische minderheid uit Birma, is woensdag voor de rechter in Indonesië verschenen. De veertien waren betrokken bij een vechtpartij begin april in een asielzoekerscentrum in Noord-Sumatra. Bij de vechtpartij vonden acht boeddhistische vissers uit Birma de dood en raakten vijftien Rohingya's gewond.

Volgens de politie en de directie van het asielzoekerscentrum braken de gevechten uit na een verhitte discussie over religieus geweld in Birma. De aanklagers zeggen echter dat de aanleiding voor het geweld was dat de vissers een vrouw hadden aangerand.

Het openbaar ministerie heeft de Rohingya's aangeklaagd voor collectief geweld en marteling. Als ze schuldig worden bevonden, hangt hun een maximumstraf van twaalf jaar cel boven het hoofd. Eerder deze maand werden drie Rohingya's vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs van betrokkenheid bij de gevechten.

Indonesië wordt overspoeld door asielzoekers uit Birma na een golf van religieus gemotiveerd geweld in het land. Honderden Rohingya's, die worden gezien als illegale kolonisten afkomstig uit buurland Bangladesh, zijn al om het leven gekomen en meer dan honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.