FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 juli 2013

[EK Vrouwen] Zweden en ItaliŽ kwartfinalist

Zweden en Italië zijn zeker van een plaats in de kwartfinale van het EK voetbal voor vrouwen. Gastland Zweden won dinsdag met 3-1 van de Italiaanse vrouwen, terwijl Denemarken met 1-1 gelijkspeelde tegen Finland. Zweden wint daardoor poule A, gevolgd door Italië.

Denemarken is de nummer drie en moet afwachten hoe de nummers drie uit de andere twee poules het doen. De beste twee nummers drie gaan ook door.

Zweden had het een helft lastig met de Azzurre, maar daarna liet het de fans in Halmstad juichen. Bij de 1-0 werd de thuisploeg nog geholpen door Raffaella Manieri, die een eigen doelpunt maakte. Daarna voerden Lotta Schelin en Josefine Öqvist de score verder op. Het slotakkoord was echter voor Italië dat via Melania Gabbiadini de 3-1 scoorde.

Denemarken was in Göteborg veel sterker dan Finland en scoorde voor rust via Mia Brogaard. De Deense vrouwen leken kort daarna nogmaals te scoren, maar het arbitrale trio besloot die treffer wegens buitenspel af te keuren. In de tweede helft raakte de koek op bij Denemarken en Finland rook zijn kansen. Vlak voor tijd was het Annica Sjölund die gelijkmaakte.

Denemarken vergaarde twee punten uit drie duels en haalde een doelsaldo van -1. De ploeg scoorde drie keer, maar kreeg vier tegendoelpunten te verwerken. Oranje heeft daardoor aan iedere zege tegen IJsland voldoende om de kwartfinale te bereiken. De Nederlandse vrouwen staan op een punt uit twee duels. Een gelijkspel is alleen afdoende als het 4-4 of meer wordt.

Limiet watertemperatuur bij openwaterzwemmen

Er komt een maximumwatertemperatuur bij het openwaterzwemmen. Dat beveelt een technische commissie van de wereldzwembond FINA aan. Als het water waarin gezwommen moet worden meer dan 31 graden is, gaat een race in de plannen niet door. Er was al een minimumtemperatuur van zestien graden.

Tot nu toe was er alleen een advieslimiet van dertig graden. Het was echter aan de organisatoren van races om die toe te passen. In oktober 2010 kwam die advieslimiet onder vuur te liggen toen de Amerikaanse zwemmer Fran Crippen omkwam tijdens een 10 kilometerrace in de Verenigde Arabische Emiraten.

Woensdag kan het FINA-congres over de regel stemmen. Alle 203 aangesloten zwembonden kunnen dan hun mening geven. Naar verwachting wordt de maximumtemperatuur aangenomen.

Cory Monteith door heroÔne en alcohol overleden

De British Columbia Coroners Service heeft vandaag de doodsoorzaak van Cory Monteith bekendgemaakt. Hij zou zijn overleden door een combinatie van onder meer heroïne en alcohol. 

Het onderzoek aan het lichaam van de Glee-ster is nog in volle gang, waardoor er nog geen verdere details naar buiten worden gebracht. "Het moet duidelijk zijn dat er op dit moment nog geen bewijs is dan dat Mr. Monteith's dood niets anders was dan een vreselijk ongeluk.," zo zegt iemand van de British Columbia Coroners Service.

Ruim negenhonderd wandelaars Vierdaagse uitgevallen

Op de eerste dag van de 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 917 deelnemers uitgevallen. In totaal bereikten 41.576 mensen de finish, meldt de organisatie dinsdag aan het begin van de avond.

Hoeveel mensen er precies van start zijn gegaan is niet bekend. 42.493 mensen hadden kun startbewijs opgehaald, maar elk jaar gaat een aantal van hen toch niet van start. Vorig jaar vielen 317 deelnemers uit en bereikten 40.313 wandelaars de finish op de eerste dag van het wandelevenement.

Volgens de organisatie is de eerste dag ondanks het warme weer goed verlopen. Lopers luisterden goed naar het advies om genoeg te drinken en een petje te dragen. De organisatie spreekt van een goede sfeer.

Yolanthe verrast Wesley voor driejarig huwelijk

Yolanthe Sneijder-Cabau kan niet wachten om haar man Wesley Sneijder woensdag te verrassen. Het stel is dan drie jaar getrouwd. "Wesley is nu nog op trainingskamp, die zie ik vanavond weer", vertelde de voetbalvrouw in RTL Boulevard.

Yolanthe wil niet loslaten wat de verrassing is die ze voor Wesley heeft. "Het is voor het eerst dat ik hem verras", bekent de actrice, die normaal door haar echtgenoot in de watten wordt gelegd. "Ik heb nooit de kans gehad om hem te verrassen."

Onlangs gingen nog geruchten dat Sneijder op Ibiza betrokken is geraakt bij een knokpartij. Volgens diverse Turkse media ging de voetballer op de vuist met een man die een hoed van Yolanthe probeerde te stelen. "Het is compleet verzonnen", reageert Yolanthe.

De actrice vindt het niet erg dat alles wat het stel doet wereldwijd wordt opgepakt door de media. "Ik vind het niet vervelend maar ik wil rekening houden met mijn man", vertelt ze. "Maar als hij niet goed presteert is het ineens mijn fout en als het goed gaat hoor je niks over mij."

'Computer zo intelligent als een 4-jarige'

Computers zijn stiekem best wel dom. Wetenschappers werken echter hard om de kunstmatige intelligentie (AI) van computers beter te maken. En dat vordert aardig, zo ontdekten onderzoekers aan de University of Illinois at Chicago (UC), in de VS.

Een van de beste AI-systemen ter wereld is ConceptNet 4, ontwikkeld door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). De mensen van de UC legden dit AI-systeem het verbale deel voor van een IQ-test die gericht is op peuters en kleuters.

ConceptNet 4 scoorde daarbij even goed als de gemiddelde vierjarige. Alhoewel dat dan wel een vrij 'bijzondere' vierjarige is. Waar normale vierjarigen ongeveer gelijke scores halen op alle onderdelen, scoorde ConceptNet 4 op sommige delen uitzonderlijk goed en op andere delen bijzonder slecht.

"Als een kind scores zou halen die zo sterk variëren, zou dat een symptoom van een probleem kunnen zijn", zegt hoofdonderzoeker Robert Sloan, professor Computerwetenschappen aan de UC. Het grootste probleem is volgens hem een gebrek aan gezond verstand.

Sloan stelt dat computers nog niet in staat zijn tot het maken van verstandige beslissingen op basis van een goed inzicht in de feiten of de situatie: "We zijn nog ver verwijderd van programma's met gezondverstand-AI dat begripsvragen kan beantwoorden op het niveau van een achtjarige."

In tegenstelling tot mensen met het intellect van een autistische vierjarige zonder gezond verstand, heeft ConceptNet 4 overigens nog niet aangekondigd de politiek in te gaan.

Ik ben Columnist!

Zo. Het heeft even geduurd, maar nu is het moment aangebroken waarop ik het zonder enige bescheidenheid van mezelf durf te beweren. Kol-lum-nist. Ikke. Ja. Het voelt best raar maar het is echt zo. Je kunt best een stukje tekst uit je toetsenbord wringen, maar is dat voldoende om jezelf columnist te mogen noemen? Nee. Je bent pas columnist als je met enige regelmaat een stukkie tekst weet te produceren. Dat stukkie tekst moet dan weer gelezen worden door een min of meer vast publiek. Het liefst publiceer je je stukkies niet alleen op je eigen blog, maar ook op een bekende website. Dan kunnen veel mensen kennisnemen van jouw gedachtenkronkels en kun je met collega-columnisten overleggen in een afgeschermd forum.

Stevie Wonder boycot Florida na vrijspraak Zimmerman

Stevie Wonder weigert op te treden in Florida. Aanleiding is de vrijspraak van George Zimmerman, een buurtwachter die vorig jaar een ongewapende 17-jarige zwarte jongen doodschoot. Wonder is tegen de 'stand your ground-wet', welke geweld met dodelijk gevolg rechtvaardigt als er sprake is van zelfverdediging.

"Ik heb besloten dat ik niet meer optreed in Florida tot de stand your ground-wet is afgeschaft", zei de zanger tijdens een concert in Quebec. "Als ik weet dat die wet ergens geldt, treed ik niet op in die staat of in dat deel van de wereld."

Wonder roept iedereen op zijn stem te laten horen. "We kunnen stemmen in landen over de hele wereld voor verandering en gelijkheid voor iedereen. Dat is wat we kunnen doen."

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De buurtwachter was in Sanford in Florida achter Trayvon Martin aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood.

Sinds de uitspraak wordt op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten gedemonstreerd. De jongen zou door Zimmerman zijn vermoord om zijn huidskleur.

'Oculus Rift liefst gratis'

De Oculus Rift, de VR-bril waarmee gamers zich in een spelwereld kunnen wanen, wordt zo goedkoop mogelijk geprijsd. Sterker nog, de CEO van Oculus VR, Brendan Iribe, geeft aan dat hij de bril het liefst gratis beschikbaar stelt. Volgens hem moet dit uiteindelijk mogelijk zijn zodra ze verzekerd zijn van vaste inkomsten door games.

Hoe lager de prijs, hoe breder het publiek. We hebben allerlei gekke ideeën om een zo laag mogelijke prijs te bereiken. Het liefst zouden we de bril uiteindelijk gratis weg geven, maar we zijn nu natuurlijk nog lang niet zo ver.

De optimistische CEO vertelt verder: “Microsoft en Sony kunnen hun consoles subsidiëren en onder de kostprijs verkopen omdat er op games voldoende te verdienen valt. Je kunt je voorstellen dat, met financiële ondersteuning, dit ook voor de Oculus Rift kan gebeuren.

De Oculus Rift is op dit moment alleen beschikbaar in een development kit van 300 dollar. Het is nog niet officiëel bekendgemaakt wanneer de consumentenversie uitkomt. Wel is er al een lijst met pc-games die de bril (gaan) ondersteunen.

Oculus Rift uiteindelijk mogelijk gratis

Kerry in JordaniŽ voor regiotop

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dinsdag in Jordanië aangekomen voor een overleg dat woensdag plaatsvindt. In Amman maakte Kerry bovendien zijn intentie bekend het vluchtelingenkamp Zaatari te willen bezoeken. Zaatari biedt onderdak aan meer dan een half miljoen mensen die de burgeroorlog in buurland Syrië zijn ontvlucht.

Kerry zal zijn Arabische ambtgenoten inlichten over zijn vorderingen in het heropstarten van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Daarnaast zal hij de Amerikaanse strategie uiteenzetten inzake Syrië en Egypte, waar de vorig jaar gekozen president Mohammed Morsi onlangs door het leger werd afgezet.

Hoewel het vredesoverleg waarschijnlijk het voornaamste punt op zijn agenda is, reist Kerry niet naar Israël of de Palestijnse gebieden. Wel had hij een afspraak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die een huis heeft in Amman.

Kerry sprak zijn zorg uit over de weerslag die de crisis in Syrië heeft op de economie van Jordanië, dat honderdduizenden Syriërs opvangt. Hij zei voor zijn terugkeer naar de Verenigde Staten donderdag het vluchtelingenkamp Zaatari te willen bezoeken als de mogelijkheid daartoe bestaat. Veel Syrische vluchtelingen hebben geklaagd dat de Amerikanen te weinig oog hebben voor hun situatie.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (16/07/2013)

Dinsdag werden de eerste wedstrijden gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. De kampioenen van de landen zeventien(Israël) tot en met vijftig(Luxemburg) stromen in. Daarbij voegen zich de kampioenen van Armenië en de Faeröer eilanden die de eerste ronde doorkwamen. 

Op woensdag zijn er nog negen heenwedstrijden. De returns worden volgende week gespeeld. Uiteindelijk zullen vijf kampioenen via de kwalificatie de groepsfase van de Champions League bereiken. PSV zal via de niet-kampioenenroute zich moeten plaatsen voor de groepsfase. 

Uitslagen

Club Club Uitslag
Viktoria Plzen (Tsj) Zeljeznicar Sarajevo (Bos) 4-3
Dinamo Tbilisi (Geo) EB/Streymur (Far) 6-1
BATE Borisov (WRu) Shakhter Karagandy (Kaz) 0-1
Ekranas Panevezys (LIT) FH (IJs) 0-1
Sheriff Tiraspol (Mol) FK Sutjeska (Mom) 1-1
CS Fola Esch (Lux) Dinamo Zagreb (Kro) 0-5
FC Birkirkara (Mal) NK Maribor (Slo) 0-0
Steaua Boekarest (Roe) Vardar Skopje (Mac) 3-0

Vaak storingen door draadloze weerstations

Draadloze weerstations veroorzaken regelmatig storingen bij afstandsbedieningen van auto's, babyfoons of garagedeuren. De problemen ontstaan meestal wanneer de batterijen van het weerstation moeten worden vervangen, meldt het Agentschap Telecom dinsdag.

Het agentschap stelt wekelijks storingsmeldingen te ontvangen die hierdoor worden veroorzaakt. Door een te lage spanning zenden de weerstations met batterijen die aan vervanging toe zijn continu een signaal uit waardoor andere draadloze apparatuur in de omgeving niet meer werkt. "De oplossing is dan de batterijen te vervangen."

Europese ban Griekse club definitief

De Griekse club PAS Giannina mag dit jaar definitief niet meedoen aan de Europa League. De club uit het noordwesten van Griekenland verloor dinsdag een beroep bij het internationaal sportarbitragehof CAS. PAS was door de UEFA uitgesloten omdat het zijn zaakjes financieel niet op orde had. De club werd afgelopen seizoen vijfde in de competitie.

De Europese voetbalbond schorste PAS pas nadat de Griekse voetbalbond niet tegen de club had opgetreden. Het CAS stelde dat de Grieken bij een deadline in maart nog openstaande schulden had en dat de club 'financiële verslagen overlegde die geen goed beeld gaven van de werkelijke financiële situatie'.

Door de uitsluiting van PAS doet Skoda Xanthi donderdag mee aan de tweede kwalificatieronde van de Europa League. De nummer zeven van de Griekse competitie speelt eerst thuis tegen het Noord-Ierse Linfield

[Tour] Tourdirecteur wuift eis wielrensters weg

Tourdirecteur Christian Prudhomme heeft de oproep van diverse wielrensters om weer een Tour de France voor vrouwen te organiseren weggewuifd. De Fransman reageerde dinsdag aan de start van de zestiende touretappe op het initiatief. "We zeggen op dit moment niets."

Marianne Vos startte vrijdag samen met haar collega's Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington een petitie. De renster willen dat tourorganisator ASO ook een Tour voor vrouwen organiseert. In het verleden was er al een Tour Féminin, maar die ging aan een gebrekkige organisatie en budgetproblemen ten onder.

Van de grote rondes kent op dit moment alleen de Giro d'Italia een tegenhanger voor vrouwen. De Giro Rosa werd begin deze maand verreden.

Heksen in Dishonored-DLC

Bethesda heeft Dishonored: The Brigmore Witches aangekondigd, de nieuwe DLC van de first-person actiegame van Arkane Studios. Het is vanaf 13 augustus voor pc en Xbox 360 beschikbaar, een dag later voor PlayStation 3.

In The Brigmore Witches zet je je tocht als de legendarische moordenaar Daud verder om zijn verknipte verhaal dat begon met de vorige DLC, The Knife of Dunwall, tot een goed einde brengen. Op welke wijze je je doel ook bereikt, je moet uiteindelijk verantwoording afleggen voor Daud’s verraderlijke acties, en dit volgens de genade of bestraffing van de Royal Bodyguard en Assassin, Corvo Attano. Je al behaalde kracht, wapen en itemupgrades, Chaos Level en playerfactions van The Knife of Dunwall worden automatisch overgezet via een savefile-optie.

Dishonored: The Brigmore Witches kost 9,99 euro of 800 Microsoft Points.

Dishonored: The Brigmore Witches

Blote borsten in 'Breastorant' verboden

Het Redneck Heaven-restaurant in Lewisville, Texas is een fenomeen in de regio, doordat de serveersters in hotpants rondlopen en in plaats van bloesjes te dragen, pronken met gebodypainte voorgevels.

Die goddeloze praktijken zijn nu door de gemeenteraad verboden. Huffington Post meldt dat klachten bij de politie uiteindelijk tot het verbod hebben geleid. Beschilderde borsten zullen dus niet langer getolereerd worden. Of het restaurant zich aan de uitspraak zal houden is onbekend.

Een jaloerse en/of bekrompen inwoner van Lewisville, Catherine Holliday geheten, was 'geschokt om te zien dat die jongedames niet aangekleed waren' en gaf aan dat dat toch niet kon in een restaurant dat zich bevindt 'tussen twee familierestaurants.'

Killermuziek in Killer is Dead

Kadokawa Games en Grashopper Manufacture kondigen een samenwerking aan met de band Jesse en The Bonez voor hun spel Killer is Dead. Twee van de band tracks, Bossman en Access Violation, zijn prominent aanwezig in de game.

Killer is Dead speelt zich af in de nabije toekomst, in een wereld die veel lijkt op de wereld die we nu kennen. De speler kruipt in de huid van een beul genaamd Zappa, die in zijn rechterhand een Japans zwaard vasthoudt en met zijn kunstarm links verschillende voorwerpen hanteert. Zijn ultieme doel is het executeren van misdadigers over de hele wereld.

Killer is Dead komt 30 augustus op PlayStation 3 en Xbox 360 uit.

T. rex was een jager

De Tyrannosaurus rex, T. rex voor vrienden, was geen aaseter, maar een jager. Dat stelt een team van onderzoekers die veldwerk in South Dakota deden.

Ondanks overweldigend bewijs, zoals dat te zien in Jurassic Park 1, 2 en 3 was er nog steeds een klein groepje wetenschappers die dapper weerstand boden aan de heersende opvatting dat de T. rex een jager was. Meneer Burnham en zijn team hebben nu echter bewijs gevonden dat het algemeen heersende beeld van dit verre familielid van de vogels klopt.

'Burnham & friends' hebben namelijk in de staart van een Hadrosaurus een stuk tand van een T. rex gevonden. An sich niet zo heel erg opmerkelijk, ware het niet dat het staartbot duidelijk tekenen van herstel vertoont. De Hadrosaurus is dus ontsnapt en T. was een tand kwijt! Maar niet getreurd: bij Tyrannosaurussen Rex  groeit zo’n tand vanzelf weer aan.

De laatste Tyrannosaurus stierf ongeveer 66 miljoen jaar geleden aan de gevolgen van een meteorietinslag.

Het leven van een piraat in Assassin's Creed

Ubisoft heeft een nieuwe video van Assassin's Creed 4: Black Flag online gezet, die zich richt op de zeegevechten in het spel. Ubisoft heeft daarnaast nog een extra Limited Edition voor ons in petto.

De Assassin’s Creed IV Black Flag Buccaneer Edition bevat naast de game in een collectors box een 45 centimeter hoge Edward Kenway figurine, een artboek, 2 litho’s en de soundtrack van de game. Ook krijg je toegang tot extra vrij te spelen content met drie extra solomissies, en skins, skills en wapens voor de multiplayermodi. Deze editie kost 79,99 euro voor pc, 99,99 euro voor consoles.

Assassin's Creed 4: Black Flag komt uit op PlayStation 3, pc, Wii U en Xbox 360 op 1 november. De versies voor PlayStation 4 en Xbox One komen ergens in dat laatste kwartaal. 

'Next-gen spellen van EA worden duurder'

Er zijn prijzen voor de nextgen games van Electronic Arts opgedoken die een stukje hoger zijn dan de current-gen titels. Dat terwijl Sony- en Microsoftgames voor hun nextgen games dezelfde prijs als die current-gen spellen blijven behouden.

Het lijkt erop dat de informatie per ongeluk is onthuld dankzij een retailer FAQ van GAME in het Verenigd Koninkrijk. In deze FAQ staat de volgende vraag met bijbehorend antwoord:

"How much will PlayStation 4 games cost?
At present, the only publisher to confirm costs of their next generation games are EA, attaching a price of £54.99. No other game prices have been confirmed. We will of course update our listings as and when this happens. And if the price changes before release day, you will always pay the lowest price."

Consumenten zijn gewend om veertig tot vijfenveertig pond voor een nieuwe game neer te leggen, op basis van een algemene adviesprijs van vijftig pond. Blijkbaar is de prijs met vijf pond verhoogd. Dat komt neer op tachtig dollar.

Zowel Sony en Microsoft hebben officieel hun respectieve PlayStation 4- en Xbox One-games zestig dollar als retailprijs gegeven, dezelfde verkoopprijs als de huidige software titels voor de PlayStation 3 en Xbox One. EA heeft nog geen officieel statement over de vermeende prijsverhoging gegeven.

Bebaarde vrouw doet boerka af

Toen de 38-jarige Indonesische Agustina Dorman dertien jaar geleden van haar eerste kind beviel, leek er niets aan het handje. Helaas voor Dorman groeide er na de geboorte al snel een heuse baard onder haar kin. 

De Mirror weet te melden dat de vrouw sindsdien gesluierd over straat ging in een boerka. Tot nu. Ze heeft haar schroom opzij gezet en gaat, ondanks de starende mensen, tegenwoordig ongesluierd de straat op.

Ze hoopt dat ze door mensen over haar aandoening te vertellen, angst en terughoudendheid kan wegnemen. Ook hoopt ze dat haar kinderen niet langer worden gepest met de baard van hun moeder.

Afscheren van de sik hielp volgens de vrouw niet, waarna ze het maar liet aangroeien. Of de vrouw ooit heeft overwogen de baard elke paar dagen af te scheren, is helaas niet bekend.

'Bemesting gebeurt al 8000 jaar'

Mensen die het geluk(?) hebben om aan de rand van een agglomeratie te wonen, kennen het vast wel: je zit in het zonnetje, en plots drijft een helse stank je neus in. Een boer is zijn land aan het bemesten! De mens wordt daar al lang door geplaagd: volgens onderzoekers bemestten landbouwers al zo'n 8000 jaar geleden hun komkommers, met alle gevolgen van dien.

Wetenschappers van Oxford University in het VK onderzochten verkoolde peulvruchten en granen uit 2400 tot 6000 voor Christus. De verkoolde peulvruchten en granen werden veelal gevonden in afgebrande opslaghutten, die zich bevonden op dertien archaeologische sites doorheen heel Europa.

Ze keken daarbij met name naar de isotoop stikstof-15, een stabiele isotoop die veel voorkomt in natuurlijke mest. Tot hun grote verbazing vonden ze in de verkoolde peulvruchten en granen hoeveelheden stikstof-15 die wijzen op bemesting en bewatering van de gewassen.

En dat is best een grote ontdekking. Tot voor kort dacht men namelijk dat bemesting pas in zwang raakte tijdens de ijzertijd, vanaf circa 800 voor Christus. Er werd aangenomen dat boeren uit de steentijd een semi-nomadisch leven leidden: telkens als hun grond uitgeput was, namen ze een nieuw stuk grond in gebruik.

Door bemesting konden boeren langer op één plek blijven wonen, en werd grondbezit belangrijker, zegt onderzoeker Amy Boogaard: "We denken dat, toen men land ging zien als bezit dat geërfd kan worden, er sociale ongelijkheid tussen de rijken en de armen ontstond in Europeese boerengemeenschappen."

Daarom, de volgende keer dat zo'n voorbipsagrariër je frisse lucht verpest door stront in z'n grond te pompen, bedenk dan dat je getuige bent van een achtduizend jaar oud ritueel dat ertoe leidde dat je buurman nu een grotere auto heeft dan jij. Misschien beurt dat je op.

[Upd] Grote brand Amsterdam Zuidoost

Op de Drostenburg in Zuidoost is een brand uitgebroken in een school. Er werd rond 19.45 uur melding gedaan van een 'GRIP 1'. De rookwolken zijn erg goed te zien in de omtrek van Amsterdam.

De brandweer kon nog geen uitspraken doen op dit moment.

Update 20.36 uur: 
De brand is door de brandweer bevestigd, woonhuizen zijn er niet in de nabije omgeving en het pand zou op de lijst staan om gesloopt te worden. 

Brand AmsterdamBrand Amsterdam, geschoten door user leeell

7 doden, 260 gewonden in CaÔro

De onrust na het afzetten van president Morsi heeft in Caïro gisteravond opnieuw tot doden geleid, toen bij het neerslaan van protesten zeven pro-Morsidemonstranten het leven lieten en er meer dan 260 gewond raakten. Dat meldt de Guardian.

Ruim een week geleden vielen er al 51 doden onder de Morsisupporters. De hoop dat de rust was wedergekeerd, is verloren met de bloedig neergeslagen demonstraties van gisteren. Ook de angst dat het toenemende geweld leidt tot een burgeroorlog is opnieuw vergroot.

Wie in een paar minuten de gecompliceerde situatie in Egypte snel en duidelijk uitgelegd wil krijgen, kan hieronder op 'play' klikken. 

Vaders duwen buggy's door rivier

Aan de westkant van de Noordzee is er consternatie ontstaan om een foto (zie bronartikel) waarop twee vaders met twee bijbehorende kinderwagens de rivier Taff oversteken. Niet over de brug precies erboven, maar door het water, meldt de Mirror.

De Welshe kustwacht tweette een foto van het incident in Cardiff met eigen commentaar: 'Blackweir is een gevaarlijke zwemplek, maar dit is gewoon roekeloos en gevaarlijk.'

Volgens de kustwacht kun je al door enkeldiep water meegesleurd worden en duurt het maar een minuut om te verdrinken. Ook is er gevaar door stenen, afval, takken en bomen die door het water worden meegenomen.

Adrian Snook van de South Wales Police stelt dat de politie 'begrijpt waarom mensen de rivier in gaan met dit hete weer, maar niet vaak genoeg kan benadrukken hoe gevaarlijk dat kan zijn.'

[Tour] Uitslagen en standen na zestiende etappe

Vandaag werd de zestiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Alberto Costa POR MOV 3:52.45
2 Christophe Riblon FRA AG2 +0,42
3 Arnold Jeannesson FRA FDJ z.t.
4 Jerome Coppel FRA COF z.t.
5 Andreas Klöden DUI RSH z.t.
6 Tom Dumoulin NED ARG + 1,00
7 Mikel Astarloza SPA EUS +1,01
8 Philippe Gilbert BEL BMC +1,04
9 Cameron Meyer AUS ORI z.t.
10 Ramunas Navardauskas LIT GAR z.t.
20 Johnny Hoogerland NED VAC + 2,21
30 Bauke Mollema NED BEL +11,08
39 Laurens ten Dam NED BEL +12,08
50 Robert Gesink NED BEL +12,47
52 Bram Tankink NED BEL z.t.
59 Wout Poels NED VAC +13,01
66 Lieuwe Westra NED VAC +15,41
105 Boy van Poppel NED VAC +20,57
127 Koen de Kort NED ARG +21,46
134 Lars Boom NED BEL z.t.
135 Albert Timmer NED ARG z.t.
141 Roy Curvers NED ARG z.t.
144 Tom Veelers NED ARG z.t.
147 Tom Leezer NED BEL z.t.
156 Niki Terpstra NED OME z.t.

Algemeen klassement na zestiende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 68:15,36
2 Bauke Mollema NED BEL + 4,14
3 Alberto Contador SPA SAX + 4,25
4 Roman Kreuziger TSJ SAX + 4,28
5 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 5,47
6 Laurens ten Dam NED BEL + 5,54
7 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 7,11
8 Jakob Fuglsang DEN AST + 7,22
9 Jean Christophe Peraud FRA AG2 + 8,47
10 Daniel Martin IER GAR + 9,28
31 Robert Gesink NED BEL +35,07
35 Wout Poels NED VAC +42,12
43 Bram Tankink NED BEL +56,31
49 Tom Dumoulin NED ARG +1:02,03
107 Johnny Hoogerland NED VAC +1:57,21
124 Lars Boom NED BEL +2:12,45
138 Niki Terpstra NED OME +2:24,05
144 Roy Curvers NED ARG +2:30,29
150 Lieuwe Westra NED VAC +2:33,45
153 Boy van Poppel NED VAC +2:35,19
155 Koen de Kort NED ARG +2:36,10
162 Tom Leezer NED BEL +2:39,18
170 Albert Timmer NED ARG +2:45,51
174 Tom Veelers NED ARG +2:54,49

Klassement groene trui na zestiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 377
2 Mark Cavendish OME GBR 278
3 André Greipel LOT DUI 223
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na zestiende etappe

# naam Land Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 65:21,23
2 Michal Kwiatkowski POL OME + 3,50
3 Andrew Talansky VS GAR + 7,45
4 Romain Bardet FRA AG2 +19,03
5 Arthur Vichot FRA FDJ +53,20


Klassement bolletjestrui na zestiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Christopher Froome SKY GBR 83
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 66
3 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 53
4 Pierre Rolland EUR FRA 51
5 Roman Kreuziger SAX TSJ 28


Ploegenklassement na zestiende etappe

# ploeg land Tijd
1 RadioShack Leopard LUX 195:00,32
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 3,11
3 AG2R La Mondiale FRA + 4,04
4 Movistar Team SPA +14,00
5 Belkin Pro Cycling NED +19,08


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS
208 Danny van Poppel VAC NED 16 DNS
71 Thibaut Pinot FDJ FRA 16 DNS

'Eriksen op verlanglijstje Barcelona'

Christian Eriksen lijkt te willen wachten op een absolute topclub. De Deense middenvelder wordt mogelijk op zijn wenken bediend door FC Barcelona.

Volgens Simon Zwartkruis, Ajax-watcher van Voetbal International, prijkt de naam van Eriksen op het verlanglijstje van Barcelona. "Het is een betrouwbaar lijstje. Dat komt niet uit de geruchtenkermis. Hij staat daar wel degelijk op een lijstje", benadrukt hij tegenover VI Radio.

Eerder kwam al aan het licht dat Eriksen interesse van Zenit Sint-Petersburg en Bayer Leverkusen de deur heeft gewezen. Zwartkruis denkt dat Barcelona eenzelfde scenario bespaard zou blijven, indien ze zouden aankloppen.

"Als die komen, dan is hij weg. Dat lijkt me duidelijk. Of hij daar aan spelen toekomt? Doordat hij clubs als Bayer afwijst lijkt het erop dat hij het vertrouwen heeft dat hij daar wel aan spelen toe gaat komen, want alleen clubs uit de allerhoogste categorie blijven over. Zolang die niet komen, blijft hij net zo lief bij Ajax."

PSV en Roma akkoord over Strootman

Het vertrek van Kevin Strootman bij PSV is aanstaande. De Eindhovense club bereikte dinsdag een definitief akkoord over de overgang van de middenvelder naar AS Roma. Dat meldt PSV op de website. Strootman is inmiddels afgereisd naar Rome om daar een persoonlijk akkoord te sluiten en medisch te worden gekeurd.

De transfer van Strootman hing al enkele dagen in de lucht nadat de clubs voor het weekeinde al aan het onderhandelen waren geslagen. Naar verluidt liet de definitieve deal op zich wachten door een door PSV verlangde bankgarantie. Hoeveel PSV voor Strootman krijgt is niet bekend geworden. Vorige week zei technisch directeur Marcel Brands nog dat Strootman alleen voor een 'extreem hoog bedrag' weg mocht.

Strootman speelde sinds 2011 bij PSV. Toen werd hij, net als de eerder deze zomer naar Napoli vertrokken Dries Mertens, overgenomen van FC Utrecht. Hij begon zijn loopbaan bij Sparta Rotterdam. Met PSV won hij in zijn eerste seizoen de KNVB Beker en een jaar later de Johan Cruijff Schaal. Ook groeide Strootman uit tot basisspeler van het Nederlands elftal.

De overgang van Strootman was 'een niet tegen te houden transfer', meldt Brands, die het ook heeft over 'een van de grootste bedragen in de historie van PSV'. "Het is ook een groot sportief verlies."

Dwangvoeden in Gitmo gaat door

Een federale rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak die werd aangespannen door drie Guantanamo Bay-gevangenen. De mannen wilden niet langer gedwongen gevoed worden, maar dat verzoek is afgewezen, meldt de Huffington Post.

De rechter, Rosemary M. Collyer, zei dat de rechtbank er niets aan kan doen omdat de regering al jaren geleden de praktijken in Guantanamo buiten het nationale rechtssysteem gesteld heeft. Overigens gaf de rechter ook aan dat als ze wel een uitspraak had mogen doen, ze alsnog 'nee' zou hebben verkocht omdat in Amerikaanse gevangenissen niemand mag verhongeren.

Vorige week werd een vergelijkbare zaak door rechter Gladys Kessler afgewezen om dezelfde reden, maar Kessler gaf wel aan dat ze vermoedde dat gedwongen voeden van gevangenen internationale wetten overtreedt.

Homorechtenactivist Kameroen vermoord

De prominente homorechtenactivist Eric Ohena Lembembe is in Kameroen gemarteld en vermoord. Dat heeft Human Rights Watch dinsdag gezegd. Het precieze motief voor de moord is nog niet bekend.

Vrienden ontdekten het lichaam van Lembembe maandagavond in zijn woning in de Kameroense hoofdstad Yaoundé. Zijn nek en voeten leken gebroken en het lichaam vertoonde brandplekken.

Lembembe was een van de bekendste homorechtenactivisten in Kameroen. Aanvankelijk als journalist, maar later als directeur van mensenrechtenorganisatie CAMFAIDS, bracht hij geweld tegen en chantage en arrestaties van Kameroense homo's in kaart. Daarnaast schreef hij geregeld voor het blog Erasing 76 Crimes, dat zich richt op landen waar homoseksualiteit illegaal is, en schreef hij enkele hoofdstukken voor een in februari gepubliceerd boek over de wereldwijde homorechtenbeweging.

Op homoseksualiteit staat in Kameroen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Geen ander land in het Afrika ten zuiden van de Sahara vervolgt volgens HRW zoveel homo's als Kameroen.

Twee weken geleden waarschuwde Lembembe nog dat bendes het gemunt hadden op 'diegenen die gelijke rechten op basis van seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit nastreven'. "Helaas draagt een klimaat van haat en onverdraagzaamheid in Kameroen, dat zich tot in de hoogste regionen van de regering uitstrekt, ertoe bij dat homofoben met deze misdaden wegkomen", zei hij.

Zaterdag bleef Lembembe tegen zijn doen in weg bij een vergadering. Maandag gingen vrienden langs bij zijn huis en troffen de voordeur van buiten gesloten aan. Door het raam zagen ze het lichaam van de activist liggen.

Miraculeuze wederopstanding in Saints Row IV

Er is sprake van een miraculeuze wederopstanding in de Saints Row-serie. Uitgever Deep Silver heeft namelijk via het officiële Saints Row-account op Twitter onderstaande afbeelding naar buiten gebracht met de mededeling "JOHNNY GAT IS BACK IN SAINTS ROW IV!!!!!!!!"

Wat zijn rol in het spel gaat zijn is niet bekend, maar het mag duidelijk zijn dat Johnny dus niet is overleden tijdens het vliegtuigongeluk in Saints Row: The Third

Saints Row IV komt 23 augustus uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Raad van Commissarissen sc Heerenveen per direct weg

Na het eerdere vertrek van Robert Veenstra als directievoorzitter van sc Heerenveen heeft de voltallige Raad van Commissarissen besloten op te stappen. Dit om toekomstgerichte oplossingen binnen de club niet in de weg te willen staan. De RvC bestond uit Wino de Jong, Gerard Brinkman, Chris Mulder en Sybren van der Goot.

Het Stichtingsbestuur heeft voor een periode van beperkte duur een nieuwe Raad van Commissarissen benoemd. Boele Staal  wordt de tijdelijk voorzitter en de raad wordt aangevuld met Sjoerd Feenstra en Egbert van Hes. De nieuwe Raad van Commissarissen heeft een tijdelijk karakter totdat op basis van de resultaten van het lopende, onafhankelijke adviestraject binnen sc Heerenveen een definitieve bestuursstructuur kan worden bepaald.

Hiermee voldoet de club aan haar eigen Statuten en Reglementen en aan formele vereisten van de KNVB. Staal was de afgelopen zes jaar commissaris bij FC Utrecht, deze functie vervulde hij tot het begin van dit jaar. 

Cziommer nog zonder club: "Begrijp het niet"

Simon Cziommer is op zoek naar een nieuwe club in Nederland. Intussen houdt hij bij AZ zijn conditie op peil.

Die keuze voor de Alkmaarders was een bewuste, zo legt hij uit op de clubsite. "Ik heb, sinds ik hier in 2008 ben vertrokken, altijd contact gehouden met mensen binnen de club. Toch leek het ons beter als mijn zaakwaarnemer contact zou leggen of het mogelijk is om mee te trainen. Dat komt wat beter over. En toen opeens kreeg ik te horen dat ik welkom ben. Dat is heel mooi", aldus de middenvelder.

Voorts is Gertjan Verbeek de ideale trainer om zijn fysieke gesteldheid in orde te krijgen, meent Cziommer. "Fit worden onder Gertjan Verbeek, dat moet lukken! Ik speel vijftien jaar betaald voetbal, maar tijdens de krachttraining zaten er allerlei nieuwe oefeningen tussen. Interessant."

Als Cziommer het voor het zeggen had bij een Nederlandse subtopper, had hij zichzelf al lang vastgelegd. "Ik wil het allerliefst in Nederland blijven. De markt is daar op dit moment echter zo dat clubs niet echt op mij zitten te wachten. Dat begrijp ik overigens niet, want ik kan - op de top-3 na – bij iedere club nog van waarde zijn."

Bieber rochelt DJ in gezicht

Een DJ die afgelopen weekeinde in Columbus, Ohio plaatjes draaide in de club Social Room, claimt dat Justin Bieber hem in het gezicht gerocheld heeft. Dat meldt TMZ.

"Twee van zijn bouncers kwamen naar me toe en zeiden dat ik foto's van Bieber zou proberen te maken." Dat is van relevantie omdat nachtclubs doorgaans een leeftijdsgrens van 21 hanteren en Bieber pas 19 is.

Volgens de DJ pakten de medebiebers zijn telefoon af en keken ze de foto's door, om uiteindelijk geen foto's van Justin te vinden. Waarna het wandelende sterretje zélf naar de DJ toe kwam:

"Hij begon flink te schelden en noemde mijn moeder en vader dingen, noemde mij van alles en spoog vervolgens in mijn gezicht." De DJ is een gang naar de rechter van plan en heeft zichzelf laten testen op hepatitis (de test was negatief).

Het is overigens niet in de eerste keer dat Bieber wordt beschuldigd van mensen in hun gezicht rochelen. In maart zou hij hetzelfde hebben gedaan bij zijn buur, toen die hem wees op zijn roekeloze rijgedrag. Ook dreigde Bieber toen naar verluidt de buur te vermoorden.

Napoli-voorzitter: "Kooplust PSG ethisch niet verantwoord"

Napoli-voorzitter Aurelio de Laurentiis ziet Edinson Cavani voor €63 miljoen vertrekken naar Paris Saint-Germain. De preses is geschokt door de kooplust van de Parijzenaren.

De Laurentiis lijkt het onderste uit de kan te hebben gehaald met de verkoop van de Uruguayaanse spits. Toch houdt hij een vieze nasmaak over aan de transfer. "Zonder zijn clausule zou ik een verkoop niet hebben overwogen."

De Franse landskampioen betaalde zonder blikken of blozen de gelimiteerde afkoopsom aan de club uit Napels. "Het gaat om het principe. Je kunt niet alles blijven kopen. Dat is ethisch niet verantwoord. Het probleem met dergelijke clubs is dat ze worden beheerd door bedrijven met voorzitters die absurde bedragen willen neertellen."

De topscorer van de Serie A werd de afgelopen jaren steeds gewilder en het enige wat De Laurentiis kon doen, is vasthouden aan de afkoopsom in het contract van Cavani. "Op een gegeven moment bedroeg de prijs meer dan het bedrag dat Bayern München ontving voor het winnen van de Champions League. Maar toen vertelde Cavani mij dat hij wilde vertrekken, dus zei ik dat hij zijn afkoopclausule kan gebruiken. Ik weet zeker dat Real Madrid, Manchester City en Chelsea nooit €63 miljoen zouden besteden."

LA gaat opstand harder aanpakken

De massale protesten die dit weekeinde door heel de VS opdoemden tegen de vrijspraak van burgerwacht George Zimmerman, zullen in elk geval in Los Angeles vanaf vandaag harder worden aangepakt. Dat bericht het Parool.

Omdat de betogingen op geweld uitliepen in verschillende steden, 'worden nu helaas de rechten van velen geschonden door de acties van sommigen', stelde politiechef Charlie Beck gisteravond. 

Maandagavond werden 14 mensen gearresteerd voor op auto's springen, ruiten inslaan, vuurwerk afsteken en/of andere zaken.  Naar verluidt gooiden demonstranten eerder ook met stenen. Tegelijkertijd reageert de politie al met middelen als 'bean bags'. 

Wat de strengere aanpak precies in zal houden is niet bekend. Wel is duidelijk dat de demonstranten de aanpak binnenkort aan den lijve zullen ondervinden, gezien er de komende dagen en weekend opnieuw protesten gepland staan.

Zeug en 8 biggetjes dolen rond

De Holterberg is normaal een rustige plek. Daar kwam vandaag verandering in toen een fietser opmerkte dat de Overijsselse idylle een ware zwijnenstal geworden was: in de buurt van het fietspad hobbelden maar liefst acht biggen gemoedelijk achter hun moedervarken aan. Dat meldt het Parool.

Kune Kune-varkens zijn kleiner dan normale varkens en worden vaak als huisdieren gehouden. Helaas waren deze dak- en thuisloze exemplaren er slecht aan toe. Omdat het zaakje stonk werd de jachtopziener opgetrommeld, die knorrig stelde dat de slechte toestand van de beesten erop wees dat ze al meer dan een week door de bossen bij Holten zwierven.

De varkens worden tijdelijk verzorgd door een opvangadres, in elk geval zolang de politie nog op zoek is naar de eigenaar van de dieren. 

Groep Marokkanen sloopt gezicht man

Dat er ook foute cultuurverrijkers in Nederland wonen blijkt uit de groepsmishandeling afgelopen weekend in Breda. Daar werd een 28-jarige man door een groep Marokkanen dermate grof in elkaar geslagen dat zijn jukbeen op vier plaatsen gebroken is. Ook moet zijn oogkas worden ge-reconstrueerd. Dat meldt de Telegraaf vandaag.

De man werd in afgelopen zaterdag in het voorbijfietsen uitgescholden door de twee daders. Toen hij hierop iets terug zei werd hij van zijn fiets geslagen. Vervolgens sloegen ze dermate hard op de man in dat hij zware verwondingen aan zijn hoofd en gezicht opliep.

De twee daders, Marokkanen van 18-20 jaar oud, maakten deel uit van een grotere groep van zo'n zeven man. De rest van de groep keek toe hoe de twee de man total loss sloegen.

De politie heeft verrassend genoeg nog niemand aangehouden en zoekt naar getuigen.

Pussy Riot valt olie-industrie Rusland aan

Ondanks de veroordelingen van vorig jaar lijken de Russische vrouwen van Pussy Riot niet te stoppen met hun maatschappijkritiek. Dat meldt het Parool aan de hand van de nieuwe videoclip van de punkrockband, 'de eerste in bijna een jaar.'

De titel van de clip ('Like a Red Prison') verwijst duidelijk naar de internering van verschillende bandleden. In de video zelf gaan de vrouwen gekleed in de gebruikelijke kleurige bivakmutsen en slaan ze oliepijpleidingen stuk. 

Ook Igor Sechin, de chef van staatsoliebedrijf Rosneft, wordt vrij letterlijk door het slijk gehaald door een portret van de man te besmeuren met olie. Rosneft is kleiner dan Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland. Ook in Gazprom heeft de overheid een meerderheidsbelang, namelijk 50,002 procent.

De twee bandleden die tot twee jaar strafkamp veroordeeld zijn, komen gezien ze in februari vorig jaar werden veroordeeld, vermoedelijk in 2014 vrij.

Islamistische kalender is jarig!

Vandaag is het precies 1391 jaar geleden dat Mohammed het spuugzat was in zijn geboorteplaats Mekka, zich ondergewaardeerd voelde en zijn heil zocht in Medina.  Deze historische(?) gebeurtenis markeert het  begin van de Islamitische kalender.

De reden van de tocht naar Medina, was dat de stam van Mo, de Qoeraisj, beheerder was van de Ka’aba: de heilige plaats die toentertijd door meerdere goden (dus niet alleen Allah) gebruikt werd als  medium tussen de echte en de sprookjeswereld. De ware profeet vond dit uiteraard niet zo leuk. Bovendien sloeg de Islam nog niet echt aan bij de inwoners van Mekka en na wat gesteggel, kwam het besluit om maar naar Medina te verkassen, daar was men wat meer ‘open minded’ voor nieuwe ideeën.

Zestien jaar later werd deze gebeurtenis, met terugwerkende kracht, door de tweede kalief uitgeroepen tot startsein voor het bijhouden van een Islamitische kalender. Een kleine zeshonderd jaar eerder begonnen Christenen te rekenen vanaf het moment dat Jezus zes jaar oud was.

Medina heette ten tijde van de verhuizing overigens nog geen Medina. De stad was toen Jathrib genaamd. Pas later werd de stad –heel bescheiden-  omgedoopt tot ‘stad van de profeet’, Madinat un-Nabi. Maar omdat bijna niemand dat uit kan spreken is deze naam verbasterd tot Medina.

Brussel verhoogt druk op IsraŽl

De Europese Unie verhoogt de druk op Israël wegens de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Israëlische organisaties die in dergelijke nederzettingen werken, kunnen voortaan Europese financiële steun vergeten.

Dat bevestigde een woordvoerster van de Europese Commissie in Brussel dinsdag na mediaberichten in Israël. Het dagelijks bestuur van de EU publiceert een dezer dagen richtlijnen die vanaf volgend jaar gelden.

De EU wijst erop dat de nederzettingen in Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever internationaal als illegaal worden beschouwd. Zij vormen een struikelblok voor het vredesproces.

Het EU-budget voor hulp aan Israël bedraagt ongeveer twee miljoen euro per jaar.

Munsterman: "Geen miljoenen te spenderen"

FC Twente gaat deze zomer geen miljoenen spenderen in de selectie. Volgens voorzitter Joop Munsterman moet de club eerst 'financiële gaten' dichten.

De Enschedeers verkochten recent Leroy Fer aan Norwich City. De Eredivisieclub ontving ongeveer €6 miljoen voor de middenvelder. Volgens TC Tubantia wordt een groot deel van de transfersom gebruikt om 'financiële gaten' te dichten.

"Het valt niet altijd mee als dingen tegenzitten", zei Munsterman tegenover RTV Oost. "We hebben vorig jaar Dusan Tadic gekocht omdat Nacer Chadli zou weggaan, we hebben Andreas Bjelland gekocht omdat Douglas weg zou gaan, maar beiden zijn gebleven. Het is dus niet zo dat we zo maar een aantal miljoenen kunnen spenderen, zeker niet zelfs."

De preses gaat zich pas mengen in de transfermarkt als Chadli vertrekt. "Wij kunnen altijd direct handelen, maar het is niet zo dat we iedereen aan een touwtje hebben."

Fischer: "Ik was soms heel bang"

Binnen een jaar tijd groeide Viktor Fischer uit van onbekend talent tot gewaardeerde kracht in de hoofdmacht van Ajax. De Deen hoopt die ontwikkeling door te zetten.

Toen Ajax een jaar geleden in De Lutte neerstreek voor het jaarlijkse trainingskamp, kwam Fischer net kijken. "Ik was soms heel erg bang", blikt hij terug op de clubsite. "Bang om fouten te maken in trainingen en wedstrijden. Angst voor de consequenties die fouten van jou zouden hebben. Ik maakte toen ook veel fouten. Natuurlijk maakte ik veel fouten. Fouten maken betekent beter worden; volgende keer doe je dingen beter. Nu vind ik het minder erg om fouten te maken. Ik weet nu dat het niet erg is om fouten te maken."

Inmiddels is de getalenteerde aanvaller helemaal gewend. "Dit jaar ben ik rustiger. Ik ken het hele team, alle trainers en begeleiders. Dát maakt het ook rustiger. Ik ben mezelf weer een beetje… Of eigenlijk ben ik mezelf heel veel meer dan vorig jaar. De oude Viktor Fischer. Dat is duidelijk een groot verschil met vorig jaar. Zoiets geeft mezelf ook meer vertrouwen, eerlijk gezegd. Ik heb nu duidelijker een rustiger gevoel in buik, in mijn hele lichaam, als ik het veld op loop."

In een jaar tijd heeft Fischer een transformatie ondergaan. "Ik was vorig jaar als een van de Ajax-talenten van de Toekomst. Dit jaar sta ik er als Fischer; de man Fischer, speler van Ajax. Dat vind ik heel erg mooi. Is ook een compliment. Het bewijst ook dat ik goede dingen heb gedaan. Er is een verwachting. Dat zorgt voor spanning. Vind ik ook lekker."

Werkstraf voor misbruiken jonge meisjes

Een 53-jarige man is dinsdag veroordeeld tot werkstraf van 180 uur voor het plegen van ontucht met een stiefdochter en een vriendin van het meisje. De meisjes, onder wie de dochter van zijn toenmalige partner, waren 11 en 12 jaar. De man ging volgens de rechtbank mee 'in de natuurlijke seksuele nieuwsgierigheid' van de meisjes.

De rechtbank legde de man uit Duiven ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden op. Ondertussen moet hij doorgaan met een inmiddels begonnen behandeling.

De toenmalige partner van de man is in de ogen van de rechtbank medeplichtig aan de verrichte seksuele handelingen, omdat zij aanwezig was maar niet ingreep. De vrouw kreeg een werkstraf van 150 uur, waarvan vijftig uur voorwaardelijk. Ook de vrouw is onder behandeling. De twee moeten verder een schadevergoeding betalen aan een van de slachtoffers.

Van Anraat in hoger beroep om schadeclaims

De voor oorlogsmisdaden veroordeelde zakenman Frans van Anraat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de schadevergoeding die hij moet betalen aan slachtoffers van gifgasaanvallen van Irak. Dat heeft zijn advocaat Hans Vermeer dinsdag gezegd.

De rechtbank bepaalde in april dat Van Anraat 25 duizend euro smartengeld moet betalen aan zestien slachtoffers. De zakenman verkocht in de jaren tachtig chemicaliën om mosterdgas mee te maken aan het Iraakse regime onder Saddam Hussein. Het mosterdgas werd ingezet bij bombardementen op steden in Iran en Irak. Bij een luchtaanval in 1988 kwamen vijfduizend Koerden om en vielen tienduizenden gewonden.

Van Anraat werd in 2007 in hoger beroep veroordeeld tot zeventien jaar cel voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Irak. De Hoge Raad haalde daar later een halfjaar af. In een andere zaak werd Van Anraat veroordeeld tot het betalen van ruim 545 duizend euro aan de staat.

Drie Iraakse en dertien Iraanse slachtoffers die ernstig gewond raakten door het mosterdgas stapten naar de rechter voor een schadeclaim. Volgens Vermeer valt bij Van Anraat echter niets te halen. Ook houdt zijn cliënt vol niet te hebben geweten dat de chemicaliën werden gebruikt voor gifgasaanvallen.

Premier Egypte draagt veel vrouwen voor

De nieuwe Egyptische premier Hazem el-Beblawi heeft een recordaantal vrouwen genomineerd voor ministersposten in zijn interim-regering. In totaal zijn vijf vrouwen voorgedragen om een ministerie te leiden.

Het gaat onder meer om de ministeries van volksgezondheid, informatie en milieu. Het recente geweld in Egypte heeft voor vertraging gezorgd in het politieke proces, maar naar verwachting wordt het nieuwe kabinet woensdag beëdigd.

Barcelona geeft jarige Busquets nieuw contract

Barcelona heeft Sergio Busquets op zijn verjaardag contractverlenging gegeven. De Spaanse landskampioen maakte dinsdag bekend dat de 25 jaar geworden middenvelder tot 2018 heeft bijgetekend. Busquets' oude contract liep nog twee jaar door.

Busquets brak vijf seizoenen geleden door bij Barcelona en groeide sindsdien uit tot een onmisbare pion op het middenveld. De Spanjaard kwam tot 238 officiële wedstrijden en acht goals en won een veelvoud aan prijzen. Hij veroverde onder meer vier landstitels, twee keer de Champions League en het EK en WK met Spanje.

De ontsnappingsclausule om Busquets weg te kopen blijft 150 miljoen euro. In zijn nieuwe contract is bovendien een optie voor nog een extra seizoen opgenomen.

Bruiloftsontbijt bij McDonald's

Twee grote fans van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's besloten 'om de bruiloft zo memorabel mogelijk te maken' het ontbijt op hun trouwdag in de lokale McDonald's verorberen. Dat meldt Mirror.

De Engelsen Steven Asher (27) en Emily Marshall (20) eten veel en vaak bij de Mac in Bristol. Steven vroeg Emily daar zes maanden geleden dan ook ten huwelijk. "Het maakt me niet uit of mensen staren, het is juist de bedoeling dat ik het middelpunt van de aandacht ben", geeft Emily aan.

Het ontbijt zal bestaan uit McNuggets, Chicken Legend-burgers en limonade. Meer dan 40 gasten zullen in een door McDonald's Bristol speciaal afgezet gedeelte hun maaltijd naar binnen werken.

Wanneer de bruiloft precies plaatsvindt, vertelt het bronartikel helaas niet. Wel zijn er foto's van het verliefde stel (natuurlijk in en bij de McDonald's) te zien.

N.E.C.'er Koolwijk moet competitiestart missen

Ryan Koolwijk moet de start van de competitie missen. De 27-jarige middenvelder ondergaat deze week een kijkoperatie aan zijn meniscus en zal daardoor zo'n vier tot zes weken uit de roulatie zijn, te laat voor de eerste competitiewedstrijd op 3 augustus tegen FC Groningen. Dat heeft zijn werkgever N.E.C. Nijmegen dinsdag gemeld.

Koolwijk maakt zich op voor zijn derde seizoen in dienst van N.E.C.. Hij kwam tot dusver tot 64 competitiewedstrijden en vier goals. De linkspoot speelde eerder voor Excelsior.

Friedrich mist WK atletiek

Hoogspringster Ariane Friedrich heeft zich dinsdag afgemeld voor het WK atletiek van volgende maand in Moskou. De 29-jarige Duitse heeft een knieblessure. Volgens haar manager is Friedrich, die de blessure eind vorige maand opliep, niet op tijd hersteld om de Duitse limiet van 1,95 meter te springen.

Friedrich won in 2009 brons bij het WK. Sindsdien heeft ze echter veel blessureleed gehad. Ze is niet meer over de twee meter gesprongen sinds ze eind 2010 haar achillespees scheurde.

Friedrich is de tweede grote naam die zich dinsdag afmeldt voor het WK. Eerder gaf ook David Rudisha, de wereldrecordhouder op de 800 meter, aan verstek te laten gaan in Moskou.

Tientallen schedels gevonden in huis in Oostenrijk

De Oostenrijkse politie heeft in een huis in de oostelijke provincie Burgenland 56 schedels en andere botten gevonden. De bewoner van het huis is 'het schenden van de rust van de doden' ten laste gelegd.

De staatstelevisie meldde dinsdag dat de schedels en knekels van een begraafplaats bij een kerk kwamen. De politie kwam de 47-jarige man op het spoor nadat hij had geprobeerd drie schedels en twee dijbeenbotten op een vlooienmarkt te verkopen.

Kort geding Benno L. van de baan

Het kort geding dat de voor misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. wilde aanspannen tegen de gemeente Kerkrade is van de baan. Dat meldt voorzitter Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders, die opkomt voor (ex-)gedetineerden en L. bijstaat.

Benno L. woont momenteel in een aanleunwoning van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maar wil zo snel mogelijk op zichzelf wonen. L. kwam begin juni officieel op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf uit had gezeten. Hij mag niet wonen in de gemeenten waar slachtoffers van hem wonen, maar wel in andere plaatsen.

De gemeente Kerkrade had zich aanvankelijk negatief uitgelaten over de komst van L. Daarop dreigde Vleeming met een kort geding. Maar burgemeester van Kerkrade Jos Som heeft nu aangegeven dat hij pas een besluit neemt als L. zich daadwerkelijk wil inschrijven.

"Daarmee vervalt de grond voor een kort geding", aldus Vleeming. "Kerkrade is de gemeente die de voorkeur van L. heeft om te gaan wonen. We wachten dus af wat er gebeurt als hij daar woont en zich officieel gaat inschrijven."

L. werd in 2009 gearresteerd voor jarenlange ontucht met tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes in de regio Den Bosch. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.

Politie onderzoekt of Powell dopingregels schond

De Italiaanse politie onderzoekt of sprinter Asafa Powell de dopingregels in Italië heeft overtreden. Ook zijn landgenote Sherone Simpson en hun coach Christopher Xuereb zijn onderwerp van onderzoek. Aanklagers uit Udine geloven dat het omstreden trio artikel 9 van de dopingwet, die het beheer of gebruik van verboden stoffen verbiedt, heeft overtreden.

Tijdens een inval trof de politie maandag onbekende stoffen aan in de hotelkamers van de atleten, van wie een dag eerder bekend werd dat ze positief hadden getest. De in het hotel in Lignano in beslag genomen middelen worden nog onderzocht. De politie meldde eerder dat het mogelijk om medicijnen ging.

De atletiekwereld kende zondag een dramatische dag, want naast de Jamaicanen Powell en Simpson liepen ook andere atleten als Nesta Carter en de Amerikaan Tyson Gay tegen de lamp.

Lignano is al jaren een uitvalsbasis voor Jamaicaanse atleten om zich voor te bereiden op belangrijke atletiekwedstrijden. Het WK atletiek wordt volgende maand in Moskou gehouden.

[Tour] Dagzege Costa, Ten Dam verliest tijd

De zestiende etappe van de Tour de France, van Vaison-la-Romaine naar Gap over 168 kilometer, is gewonnen door Rui Alberto Costa. De Portugees van Movistar kwam solo over de meet. Het geel blijft om de schouders van Christopher Froome. Laurens ten Dam verloor zijn vijfde plek in het algemeen klassement.  

Een groep van 32 man, met daarin de Nederlanders Lars Boom en Tom Dumoulin, koos voor het avontuur maar werden weer teruggegrepen. Vervolgens waren het Hansen en Klöden die wegsprongen. Zij kregen gezelschap van 23 man waaronder de Nederlanders Hoogerland en wederom Dumoulin. Zij kregen wel de zegen van het peloton. De voorsprong liep dan ook snel op. De maximale voorsprong was meer dan tien minuten.

35 kilometer voor de finish ontsnapten de twee Fransen Kadri en Marino uit de kopgroep. De twee wisten een gaatje te slaan. Hun voorsprong bleef rond de twintig seconden.Hansen wist zich bij de twee te voegen, terwijl de oorspronkelijke kopgroep uiteenviel waarbij onder meer Hoogerland moest lossen. De volgende die demarreerden waren Costa en Coppel. Costa liet zijn medevluchter vervolgens achter zich.

14 kilometer voor het einde was er een groep van vier man ontstaan, Klöden, Coppel, Jeannesson en Riblon, die in de achtervolging waren op Costa. Hun achterstand was echter 45 seconden. Het peloton viel door de laatste klim van de dag en het harde rijden van Katusha, van de tweede categorie, uit elkaar. Mollema kon volgen, Ten Dam moest uit de groep favorieten lossen en reed samen met Fuglsang en Péraud achter de groep met favorieten.

Contador probeerde een paar maal uit de groep met favorieten te ontsnappen, maar hij werd telkens bijgehaald. Vervolgens was het Kreuziger die een tempoversnelling maakte. Vooraan was het Costa die solo als winnaar over de meet kwam. Beste Nederlander was Tom Dumoulin die als zesde over de meet kwam.

Uitslag zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Alberto Costa POR MOV 3:52.45
2 Christophe Riblon FRA AG2 + 0,42
3 Arnold Jeannesson FRA FDJ z.t.
4 Jerome Coppel FRA COF z.t.
5 Andreas Klöden DUI RSH z.t.
6 Tom Dumoulin NED ARG + 1,00
7 Mikel Astarloza SPA EUS + 1,01
8 Philippe Gilbert BEL BMC + 1,04
9 Cameron Meyer AUS ORI z.t.
10 Ramunas Navardauskas LIT GAR z.t.

[Video] Verkeersagentes slaags

Voor het dagelijkse stukje China vandaag een bericht van China Daily. Twee verkeersregelaars die midden op straat met elkaar slaags raakten, hebben daarvoor de zak gekregen toen het incident gefilmd bleek te zijn en op internet steeds populairder werd. 

Op een drukke weg in de noordelijk gelegen stad Tangshan vlogen de twee vrouwen elkaar de haren in, ter vermaak van de Chinezen die het incident vanuit een auto filmden. Ze hielden pas op met slaan, schoppen en haren trekken toen een andere regelaar hen uit elkaar hield.

Zoals gesteld werden de agentes opmerkelijk genoeg niet direct ontslagen, maar pas nadat de lokale politie door de snel in populariteit groeiende video in verlegenheid werden gebracht.


Ter lering en vermaak: de bitchfightende verkeersregelaars.

Cybercrimeconferentie Interpol in Den Haag

Op 24 en 25 september komen experts van over de hele wereld in Den Haag bij elkaar voor een conferentie over cybercrime. De bijeenkomst wordt georganiseerd door opsporingsdiensten Interpol en Europol, zo meldt Het Parool.

De conferentie zou tot betere internationale samenwerking moeten leiden en voortaan jaarlijks gehouden worden. De locatie zal worden afgewisseld door Singapore.

Sinds dit jaar valt het fonkelnieuwe European Cybercrime Centre (EC3) onder Europol, dat onder meer in Den Haag een kantoor heeft. Of onze eigen cybercrime-experts Teeven, Opstelten en Kuik ook zullen worden uitgenodigd is vooralsnog onbekend.

Mona: gooi griesmeelpudding weg

Toetjesmerk Mona roept consumenten op de portieverpakkingen griesmeel met rode bessensaus niet op te eten maar weg te gooien. Een deel van de toetjes is niet goed gekoeld, waardoor de verpakking opbolt en het product niet goed smaakt. Het gaat om bekers met houdbaarheidsdatum 25 juli 2013, meldt merkeigenaar Frieslandcampina dinsdag.

Mensen die de betreffende pudding hebben gekocht, kunnen hun geld terugkrijgen. De grote verpakkingen griesmeelpudding en de portieverpakkingen met een andere datum kunnen gewoon worden geconsumeerd.

Hamlet op wereldtournee

Het herbouwde theater waar Shakespeare ooit zijn stukken opvoerde, The Globe, komt met een prestigieus plan om binnen twee jaar Hamlet in alle landen ter wereld op te voeren. De Volkskrant meldt dat daar vandaag een plan voor is gepresenteerd.

In april 2014 is het 450 jaar geleden dat Shakespeare werd geboren; in april 2016 is hij 400 jaar dood. De Shakespeariaans benaamde directeur van het theater, Dominic Dromgoole, zegt te hopen dat het stuk twee jaar lang door dezelfde acteurs gespeeld zal blijven worden.

Dromgoole noemt het plan een 'gekke uitbreiding' van vorig jaar, toen 37 toneelgezelschappen uit 37 verschillende landen elk in hun eigen taal een Shakespearestuk ten tonele brachten in The Globe. Hamlet was bijvoorbeeld in het Litouws te bewonderen, King Lear in het Wit-Russisch.

Of 'alle landen' ook doelt op instabiele, straatarme landen als Somalië, Afghanistan en Haïti is niet bekend. Ook is vooralsnog onduidelijk of Kim Jong Un dermate fan is van Hamlet, dat het stuk ook in Noord-Korea opgevoerd zal worden.


Zelfs Mel Gibson speelde Hamlet.

Rel rond Franse postzegel

In Frankrijk is een schandaaltje ontstaan na de presentatie van de officiële postzegel van het tijdperk van president François Hollande. Op de zegel staat het portret afgebeeld van een vrouw die Marianne zou moeten voorstellen, nationaal symbool van Frankrijk sinds de Franse revolutie. De kunstenaar, Olivier Ciappa, zegt het portret echter te hebben gemaakt naar de gelijkenis van Inna Sjevtsjenko, activiste van de feministische groep Femen.

Femen staat bekend om haar opzienbarende topless protestacties. De Oekraïense Sjevtsjenko woont tegenwoordig in Frankrijk. Ook Marianne wordt overigens niet zelden met ontblote borst of borsten voorgesteld.

Niet iedereen is van de nieuwe zegel gediend. De kleine, conservatieve Christendemocratische Partij heeft opgeroepen tot een boycot van het frankeermiddel.

Meer xtc-gebruikers in problemen op evenementen

Op EHBO-posten bij grote evenementen kloppen steeds vaker xtc-gebruikers aan met gezondheidsproblemen. Hun aandeel, in 2009 nog 39 procent, was vorig jaar gestegen naar 61 procent, blijkt dinsdag uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Xtc kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hyperthermie, waarbij de lichaamstemperatuur ongecontroleerd stijgt, hartkloppingen, kramp of extreme opwinding.

Veruit de meeste xtc-gebruikers die zich melden bij de EHBO-posten, 87 procent, vertonen lichte vergiftigingsverschijnselen en hebben last van bijvoorbeeld hoofdpijn of misselijkheid. De laatste jaren komt het echter steeds vaker voor dat de xtc-gebruikers een matige tot zware vergiftiging hebben opgelopen. Hun aantal steeg van zeven procent in 2009 tot bijna twintig procent vorig jaar.

Bij ambulances en spoedeisende hulpafdelingen van ziekenhuizen komen maar weinig patiënten met een acuut probleem na xtc-gebruik, ongeveer vijf procent van het totaal aantal drugsgerelateerde incidenten. De patiënten die zij zien zijn echter vaak flink onder invloed. Bij ongeveer drie op de vier van deze patiënten was vorig jaar sprake van een matige of ernstige vergiftiging. Ook bij deze groep s over de jaren een stijgende trend te zien.

Vorig jaar was sprake van in ieder geval twee fatale xtc-incidenten. Het totale aantal fatale incidenten ligt waarschijnlijk echter hoger, maar het exacte aantal is onbekend, aldus het Trimbos Instituut, dat zich kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg noemt.

'Mel Gibson toch in The Expendables 3'

Het lijkt erop dat Mel Gibson dan toch echt in The Expendables 3 te zien zal zijn. Sylvester Stallone wakkerde dinsdag de geruchten over Gibson in de schurkenrol nog eens aan. "Mad Max vs Barney Ross...", twitterde hij, doelend op Gibsons rol in de Mad Max-films en zijn eigen rol van Ross, de aanvoerder van huurlingenteam The Expendables.

Gibson is niet de enige wiens naam de ronde doet voor de sterrencast van The Expendables 3. Ook Steven Seagal en Wesley Snipes worden al langere tijd genoemd. Jackie Chan zou ook voor het eerst meedoen aan een Expendables-film.

Stallone is nog volop in onderhandeling. In mei twitterde de 67-jarige acteur en regisseur dat Seagal dolgraag wil meewerken 'mits de rol past' en dat Snipes zich na zijn gevangenisstraf wegens belastingontduiking dolgraag terug wil knokken in Hollywood. Rondom Chan is het al tijden rustig.

Naast Stallone zijn ook Jason Statham, Mickey Rourke, Doph Lundgren en Jet Li weer van de partij in de film. De deelname van Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis is nog onzeker. Over de plot van The Expendables 3 is nog niets bekend. De film verschijnt volgend jaar augustus in de bioscoop.


'Mel Gibson toch in The Expendables 3' (Foto: Novum)

Dumb and Dumber-producenten uitgesloten van vervolg

Filmmaatschappij Red Granite Pictures heeft producenten Brad Krevoy en Steve Stabler gesommeerd zich niet te bemoeien met Dumb and Dumber To. De twee beweren als coproducenten van Dumb en Dumber uit 1994 contractueel recht te hebben om bij vervolgfilms te worden betrokken. Red Granite zegt echter geen enkele verplichting richting de producenten te hebben, schrijft The Hollywood Reporter.

Dumb and Dumber werd geproduceerd door New Line Cinema. Eventuele contractuele verplichtingen liggen dus bij New Line, laat Red Granite weten.

"Red Granite heeft een reputatie van het schenden van contracten van rechthebbende producenten", zegt Krevoy. "Ze denken dat ze maar met hun toverstokje hoeven te zwaaien en dat de feiten dan verdwijnen. Dat gaat ze bij ons niet lukken."

Red Granite heeft overigens geprobeerd om New Line bij Dumb and Dumber To te betrekken, maar daar heeft New Line voor bedankt.


Dumb and Dumber-producenten uitgesloten van vervolg (Foto: Novum)

Lotto-Belisol bindt sprinter Dehaes langer

Kenny Dehaes rijdt ook de komende seizoenen voor Lotto-Belisol. De 28-jarige sprinter heeft zijn contract met twee jaar verlengd, meldt de Belgische wielerploeg vandaag. Dehaes had aanvankelijk vooral een dienende rol, maar mag nu in de kleinere koersen voor eigen kans rijden. Hij boekte dit seizoen al vier overwinningen.

"Vroeger werkte ik veel voor de kopmannen maar sinds vorig jaar ben ik begonnen met me te focussen op eigen overwinningen", zegt de Belg. "Doordat de ploeg in mij blijft geloven ben ik elk jaar beter geworden en kon ik nu al vier overwinningen op mijn palmares toevoegen."

Dehaes maakte in mei in de Giro zijn debuut in een grote ronde. Hij werd niet geselecteerd voor de Tour de France.

Hogenkamp wint in BŚstad, verlies Kerkhove

De Nederlandse tennissters zijn dinsdag met wisselend succes in actie gekomen op het toernooi van Båstad. Richel Hogenkamp wist in de eerste ronde Lara Arruabarrena uit Spanje te verslaan, terwijl Lesley Kerkhove bij haar WTA-debuut verloor van de Russin Nina Bratchikova.

Hogenkamp, net als Kerkhove via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, zorgde voor een daverende verrassing door de op de wereldranglijst bijna tweehonderd plaatsen hoger genoteerde Spaanse te elimineren. Het werd tweemaal 6-3 voor Hogenkamp, de nummer 278 van de wereld. Ze speelt in de volgende ronde tegen Lesia Tsurenko (6) uit Oekraïne of Anastasia Grymalska uit Italië.

Ook Kerkhove moest aantreden tegen een speelster die bijna tweehonderd plekken hoger staat (331 om 140), maar zij wist niet te stunten. Bratchikova zegevierde met 6-3 en 6-1.

800 meter-specialist Rudisha laat WK schieten

David Rudisha doet volgende maand bij het WK atletiek in Moskou geen gooi naar titelprolongatie op de 800 meter. De olympisch kampioen en wereldrecordhouder heeft zich afgemeld met een knieblessure, vertelt coach Colm O'Connell. Rudisha kon door zijn kwetsuur de afgelopen zes weken niet trainen.

Rudisha kreeg in mei tijdens de Adidas Grand Prix in New York voor het eerst last van zijn rechterknie. Een lange rustpauze en behandelingen in Duitsland mochten niet baten. "Zijn situatie is flink verbeterd, maar we wilden geen spoedcursus tussen nu en de wereldkampioenschappen doen, wat de blessure zou kunnen verergeren", zegt O'Connell.

De 24-jarige Keniaan is al tijden een klasse apart op de 800 meter. Vorig jaar zomer pakte hij in Londen olympisch goud in een nieuw wereldrecord. Het WK atletiek heeft van 10 tot en met 18 augustus plaats.

Geen balkenendenorm voor medisch specialisten

Medisch specialisten vallen niet onder de wet die de topinkomens van mensen die voor de publieke zaak werken aan banden legt. Dat staat in de zorgdeal die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maakte met onder meer ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

Eerder zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) nog dat de normering van de topinkomens in de publieke en semipublieke sector ook medisch specialisten zou raken. De bestuurders vallen wel onder de regeling. Wel wordt daarbij gekeken naar de effecten daarvan op de continuïteit van de bedrijfsvoering en het bestuur van de instellingen.

De Orde van Medisch Specialisten is tevreden. "Dit is ook in lijn met het rapport van de commissie-Meurs over de inkomens van medisch specialisten van vorig jaar oktober", stelt de vereniging. De commissie concludeerde onder meer dat artsen in dienstverband naar Europese normen gemiddeld verdienen. "Nederland telt relatief weinig medisch specialisten, zowel in loondienst als in vrij beroep, en zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft."

Het kabinet wil dat iedereen die voor de publieke zaak werkt niet meer verdient dan een minister. Door de Wet normering topinkomens (WNT) is het salarisplafond in de publieke en semipublieke sector vastgesteld op de zogenoemde balkenendenorm, 130 procent van een ministerssalaris. Plasterk wil dat maximum, dit jaar 193 duizend euro, zo snel mogelijk verlagen naar honderd procent.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt het schandalig dat medisch specialisten niet onder de wet vallen. "Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen." Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven maakt zich er kwaad over. "VVD-lobby blokkeert dat specialisten onder de WNT komen. Dank Schippers", twittert hij.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) denkt met de deal structureel een miljard euro te kunnen besparen. De ziekenhuizen zeggen alle zeilen bij te moeten zetten om de nieuwe bezuinigingen op te vangen. "Met dit resultaat wordt er veel van ziekenhuizen gevraagd, zeker gezien het feit dat ziekenhuizen al tijden 'de hand op de knip' hebben om financieel gezond te blijven", aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een reactie op de zorgdeal.

Hyperracist opgepakt in Frankrijk

De politie in Frankrijk heeft op het Franse platteland een Noorse hyperracist aangehouden op verdenking van het beramen van een 'grote terreurdaad'. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken in Parijs dinsdag meegedeeld.

De verdachte, Varg Vikernes, en diens vrouw Marie Cachet werden opgepakt op het Franse platteland. Vikernes werd in het verleden al eens veroordeeld voor moord en houdt zich op in neonazistische kringen, aldus het ministerie.

Cachet schafte volgens het ministerie onlangs vier geweren aan. Onderzocht wordt waar het wapentuig voor had moeten dienen.

Varg Vikernes is voor velen geen onbekende naam. Begin jaren negentig maakte hij deel uit van de Noorse blackmetalunderground, onder andere met zijn eenmansband Burzum. Hij zat een gevangenisstraf van 21 jaar uit wegens de moord op Mayhem-gitarist Euronymous en het platbranden van meerdere kerken.

Haase door oog van de naald in Hamburg

Robin Haase heeft met veel pijn en moeite de eerste ronde van het ATP-toernooi in Hamburg overleefd. De Hagenaar overleefde tegen de Argentijnse qualifier Diego Sebastian Schwartzman een matchpoint en won uiteindelijk in drie sets: 7-6 (3), 4-6 en 7-5. Haase, de mondiale nummer 56, staat op de wereldranglijst 77 plekken hoger.

Schwartzman had vorige week in Båstad kansloos verloren van Thiemo de Bakker, maar was op het Oostenrijkse gravel kansrijker tegen diens landgenoot. Schwartzman gaf in de eerste set een break voorsprong uit handen en moest dat uiteindelijk bekopen met setverlies.

In de tweede set herstelde de Argentijn de verhoudingen, simpelweg omdat hij minder slecht serveerde. Schwartzman leverde weliswaar twee keer zijn opslag in, maar stelde daar zelf drie breaks tegenover. Mede het gevolg van vijf dubbele fouten van Haase.

In het beslissende derde bedrijf kroop Haase door het oog van de naald. Hij overleefde op de service van Schwartzman een matchpoint en kwam terug tot 5-5. Haase deelde vervolgens met een break nog een mokerslag uit en kon een game later de wedstrijd uitserveren. Haase bereikte afgelopen weekeinde in eigen land nog de finale van het challengertoernooi in Scheveningen. Die verloor hij van landgenoot Jesse Huta Galung.

Oud-raadslid Arnhem weer de cel in voor kinderporno

Het Arnhemse oud-gemeenteraadslid Martin van Meurs is woensdag veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De 62-jarige politicus stond opnieuw terecht voor het bezit van kinderporno. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

Op gegevensdragers van Van Meurs zijn 170 afbeeldingen en vijf video's met kinderporno gevonden. "Ondanks uw eerdere veroordeling, ziet u kennelijk het verwerpelijke niet in van uw handelen", aldus de rechter in Zutphen.

De politicus, die zegt in Arnhem te wonen, werd in 2011 ook al veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Toen kreeg hij een jaar cel en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar opgelegd. Die zes maanden moet hij nu ook uitzitten.

Van Meurs stelt dat het materiaal oud is. Het zou plaatjes betreffen die voorafgaand aan zijn eerdere proces niet zijn gewist door de politie. De politicus bekende wel sites met jonge modellen bezocht te hebben. Dat was onderdeel van zijn 'afkickprogramma', stelde hij. Van Meurs beweerde er zo achter te willen komen of hij nog behoefte had te kijken naar jonge meisjes. Hij ontkent die behoefte nog te voelen.

De politicus werd eind februari opnieuw opgepakt nadat de politie kinderpornografisch materiaal aantrof. Vanwege zijn eerdere veroordeling was Van Meurs verplicht zijn laptops en usb-sticks te laten controleren door de politie.

Omdat hij niet in Arnhem bleek te wonen werd Van Meurs in april uit de raad gezet. Hij was het enige fractielid van Nieuw Leefbaar Arnhem. Van Meurs, die ooit wethouder namens de PvdA was in Arnhem, probeert zijn zetel terug te krijgen via de Raad van State.

Diablo III volgend jaar naar PS4

Het actierollenspel Diablo III komt in september naar PlayStation 3 en Xbox 360, maar de PlayStation 4-versie komt pas volgend jaar aan de beurt. Dat heeft Blizzard in een interview met website Diablofans gezegd.

Het gamebedrijf kreeg pas onlangs de apparatuur van Sony om de game naar PlayStation 4 te kunnen overzetten. De PlayStation 4-versie krijgt wel een aantal unieke extra's. Zo is het mogelijk het aanraakvlak op de controller te gebruiken en kunnen speelsessies worden opgenomen.

De pc-versie van Diablo III, waarin spelers het in hun eentje of gezamenlijk tegen een invasie van duivelse monsters op moeten nemen, is in een jaar tijd meer dan veertien miljoen keer verkocht. Waar de pc-versie een internetverbinding vereist, is dat op PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation 4 niet noodzakelijk. Vemoedelijk staat een Xbox One-versie ook in de planning.


Diablo III volgend jaar naar PS4

'Redders steken 170 miljoen in Sauber'

Met de redding van het Sauber F1 Team is volgens het Zwitserse 20 Minuten veel geld gemoeid. Het Investment Cooperation International Fund, het State Fund of Development of North-West Russian Federation en het National Institute of Aviation Technologies zullen naar verluidt 170 miljoen euro steken in het Zwitserse team.

Monisha Kaltenborn blijft teambaas en zij blijft samen met oprichter Peter Sauber mede-eigenaar van het team. Zij maken zich geen zorgen over wat de bron van het geld is. De Aargauer Zeitung denkt dat het mogelijk van de Russische regering van Vladimir Putin afkomstig is, terwijl de Schweizer Radio de optie niet uitsluit dat lang niet al het beloofde geld op tafel zal komen. Dit heeft in het verleden Vitaly Petrov zijn stoeltje bij zowel Lotus als Caterham gekost.

Monaco op 360 verkoopt "teleurstellend"

De Xbox 360-versie van Monaco: What’s Yours Is Mine is bepaald geen vetpot geworden voor Pocketwathb Games. Dat zei Andy Schatz, een van de ontwikkelaars van de game, op Reddit.

"I was never depending on the Xbox being our primary revenue generator, but I was very disappointed in Xbox sales nonetheless. We put a ton of effort porting the game, and to have that effort be largely wasted was really disappointing."

Volgens Schatz zijn de teleurstellende verkoopcijfers vooral het gevolg van het last-minute uitstel van de game en van een slechte demo."OTOH, I don't think the demo was particularly strong... so it could be that the game wouldn't have done better on Xbox even if it had a simultaneous launch (though IMO it would have performed at least twice as well)."

Schatz wilde weinig kwijt over de samenwerking met Microsoft. "As for Microsoft's treatment of us through the process... well we had a publisher (Majesco) that buffered us from them. I don't really feel like it's a good idea to piss in the pool, so whatever complaints I have I think it's best that I keep them between me, Majesco, and Microsoft."

Hoogbejaarde met kont vast in ligstoel

Een Engelse dame van in de 80 heeft gisteren in Polruan, Cornwall de hele dag in haar ligstoel gezeten. Helaas was dat geen vrijwillige keuze, stelt Telegraph.

Toen ze in de stoel ging zitten om van de zon te genieten, scheurde de stof van de stoel plots en raakte het achterwerk van de vrouw vast in het frame. De vrouw kon zich daarna op geen enkele manier loswrikken en bracht noodgedwongen één van de heetste dagen van het jaar in de stoel door.

Uiteindelijk werd ze rond negen uur 's avonds door een buurvrouw gered, die toevallig de plantjes aan het bewateren was. Toegesnelde hulpdiensten konden de uitgedroogde en flink verbrande vrouw daarna snel uit haar benarde positie verwijderen. Ze kwam er zonder erge verwondingen vanaf.

Brandweerman Peter Ripley: "We weten niet precies hoe lang ze er zat maar het was een hele tijd. Het betrof zo'n metalen ligstoel met stof eroverheen. Toen de stof scheurde zat de vrouw vast in het frame."

Weer algemene staking in Griekenland

De Griekse vakbonden hebben voor dinsdag de vierde algemene staking van dit jaar afgekondigd. De stakers protesteren tegen het voornemen van de regering om drastisch te snijden in het aantal overheidsbanen. Inkrimping van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor leningen aan Griekenland.

Duizenden betogers hielden dinsdagochtend een protestmars naar het parlementsgebouw. Voor later op de dag staan meer betogingen gepland. Het parlement buigt zich momenteel over de bezuinigingen bij het ambtenarenapparaat.

Eerder deze maand werd het nieuwste deel van leningen ter waarde van 6,8 miljard euro vrijgegeven. Het geld wordt echter in drie delen aan Griekenland overgemaakt - na juli in augustus en oktober - en Athene moet doorgaan met de eerder afgesproken hervormingen en bezuinigingen om het volledige bedrag daadwerkelijk te ontvangen.

Een van de afspraken is dat de regering voor eind 2014 vijftienduizend overheidsambtenaren de laan uit stuurt. Dit jaar moet voor 12.500 ambtenaren een andere functie worden gevonden. Ze worden met gedwongen verlof gestuurd, waarbij ze 75 procent van hun salaris krijgen uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid, kunnen ze ontslagen worden.

Panda baart tweeling in dierentuin

Bezoekers van dierentuin Zoo Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia kunnen binnenkort genieten van twee jonge reuzenpanda's. De tweeling is maandag in de dierentuin geboren. Dat meldde de website van Zoo Atlanta.

Netgeboren reuzenpanda's zijn erg klein, ze kunnen met de hand opgepakt worden. Hierdoor is er een grote kans dat de dieren in de eerste maanden dat ze leven overlijden. Bij een tweeling is deze kans nog groter.

Het is de eerste keer sinds 1987 dat er een reuzenpandatweeling in de Verenigde Staten wordt geboren. De panda is een bedreigde diersoort. Er leven minder dan 1600 reuzenpanda's in het wild, voornamelijk in het westen en zuidwesten van China.

Reuzenpanda baart tweeling in dierentuin VS
Reuzenpanda baart tweeling in dierentuin VS (Foto: ANP)

Snowden vraagt asiel in Rusland aan

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft tijdelijk asiel aangevraagd in Rusland. Zijn advocaat heeft dat tegen RIA Novosti gezegd, meldt het Russische persbureau.

De Russische president Vladimir Poetin zei maandag dat de Verenigde Staten er de schuld van zijn dat Snowden nog steeds in Rusland zit. Ze hebben andere landen zo onder druk gezet dat Snowden nergens meer heen kan en ook niet door hun luchtruim kan vliegen.

Poetin gaf maandag ook aan dat Snowden nog altijd asiel kon aanvragen in Rusland. "De voorwaarden voor het verlenen van politiek asiel zijn aan hem bekend", aldus de president.

Zorgdeal moet structureel miljard euro besparen

De groei van de uitgaven in de zorg moet de komende jaren verder afnemen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft daarover afspraken gemaakt met onder meer ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars. Verschillende maatregelen moeten per jaar zo'n miljard euro besparen.

De groei van de zorguitgaven moet volgend jaar zijn teruggeschroefd naar anderhalf procent. Vanaf 2015 mogen de uitgaven nog maar met een procent stijgen. In het regeerakkoord was nog een daling van 2,5 naar twee procent afgesproken. Voor huisartsen geldt een uitzondering als ze patiënten behandelen die anders bij een duurdere specialist waren terechtgekomen.

Om de groei van de zorguitgaven terug te dringen moeten onder meer de 'doelmatigheid en kwaliteit' van de zorg beter. Zo moet er meer zorg van medisch specialisten naar huisartsen en meer van de huisarts naar zelfzorg. Ook wordt complexe zorg geconcentreerd en moeten medische richtlijnen strenger worden nageleefd.

Verder is afgesproken dat de in het regeerakkoord afgesproken versobering van het basispakket van anderhalf miljard euro wordt aangepast. Artsen gaan kritischer kijken naar het verstrekken van verzekerde zorg. Daardoor hoeft nu nog driehonderd miljoen euro op het basispakket te worden bespaard.

Schippers sloot eerder dit jaar al een zorgakkoord met werkgevers en vakbonden om de stijgende zorguitgaven verder terug te brengen. De partijen leggen de resultaten van de onderhandelingen de komende weken met een positief advies voor aan hun achterban.

Zorgverzekeraars Nederland reageert positief op de afspraken. Volgens voorzitter André Rouvoet zijn verzekerden zo veel mogelijk ontzien. "Zo is verdere verkleining van het basispakket voorkomen, waardoor iedereen verzekerd blijft van een breed pakket aan zorg", aldus Rouvoet in een verklaring.

Vierdaagse Johan Vlemmix al voorbij

Johan Vlemmix Vierdaagse-avontuur van dit jaar zit er alweer op. De Oranjegek werd op de eerste dag van het wandelevenement, zijn zevende deelname, besprongen door een enthousiaste fan. "Kniebanden kapot."

"Het is helemaal dik nu en doet vreselijk pijn", vertelt Vlemmix dinsdag aan Novum Nieuws. Hij wordt later op de dag uitgebreid onderzocht. "Het ziet er niet goed uit. Het sloeg helemaal dubbel mijn knieën."

Vlemmix baalt van het fiasco. "Lopen is echt mijn passie. En ik had de tocht tot nu toe altijd uitgelopen."

Rihanna moet ton betalen voor afzeggen afspraak

Rihanna moet diep in de buidel tasten voor het afwimpelen van een stel advocaten. De zangeres blies een bijeenkomst met de raadsmannen op het laatste moment af. Ze had gezegd dat ze ziek was, maar uit tweets bleek dat ze bij een basketbalwedstrijd was. Ze moet de advocaten nu honderdduizend dollar betalen.

De zangeres is verwikkeld in een rechtszaak tegen haar ex-accountants omdat ze volgens Rihanna een rommeltje hebben gemaakt van haar boekhouding. Advocaten van het Amerikaanse kantoor vlogen naar Londen voor een gesprek, maar dat ging door de actie van Rihanna niet door.

De zangeres moet van de rechter de gemaakte reiskosten en het verspilde uurloon van de raadsmannen vergoeden. Dat blijkt uit juridische documenten die zijn ingezien door de Amerikaanse krant New York Post. De rechter heeft volgende maand een nieuwe afspraak ingepland tussen de advocaten van de accountants en die van Rihanna, die in Londen zijn gevestigd. Als de zangeres weer afhaakt kan ze de schadevergoeding die ze eist mogelijk op haar buik schrijven.

Het was niet de eerste keer dat Rihanna het liet afweten. Afgelopen voorjaar verplaatste ze een geplande afspraak met de raadsmannen al met een maand, om die vervolgens vanwege een concert helemaal te schrappen.

'Bewapende drones zijn niet verboden'

Onbemande bewapende vliegtuigjes zijn geen verboden wapens. De zogeheten drones mogen in een gewapend conflict dan ook worden ingezet in andere landen, zolang daarvoor een erkende rechtsbasis is. Dat staat in een dinsdag uitgebracht advies aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV), die het advies opstelde, komt tot de conslusie dat bewapende drones onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden mogen worden ingezet als andere wapensystemen, zoals F-16's. Speciale regels voor drones zijn volgens de commissie, die in januari om advies werd gevraagd, niet nodig.

Dat bestuurders van de drone minder psychologische remmingen zouden hebben om dodelijk geweld toe te passen vindt de adviescommisie niet bewezen. Dit zogenoemde Playstation-fenomeen is een veelgehoord bezwaar tegen de inzet van de onbemande vliegtuigjes. Bovendien vormt het fenomeen - als het al zou bestaan - juridisch geen belemmering voor de inzet van drones.

Overigens heeft defensie op dit moment alleen onbewapende drones. De onbemande vliegtuigjes van defensie kunnen lang in de lucht blijven en zijn gemiddeld goedkoper dan de inzet van F-16's. Ze worden onder meer ingezet in Afghanistan en bij antipiraterijmissies voor de kust van Somalië.

Internationaal kan de inzet van geweld met drones op gefronste wenkbrauwen rekenen. De Verenigde Staten zetten de bewapende drones eerder in tegen terroristische organisaties Al-Qaida en de Taliban bij aanvallen in Pakistan en Jemen.

Meisje gedood door haai

Voor de kust van het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan is maandag een tienermeisje gedood door een haai. Het meisje was slechts enkele meters voor de kust aan het snorkelen toen ze ten prooi viel aan de haai.

De tiener werd aangevallen in een baai zonder reddingsbrigade bij Saint-Paul, aan de noordwestelijke kant van het eiland. Volgens de autoriteiten woonde het meisje in Frankrijk en was ze op vakantie op Réunion. Een vriendin met wie ze aan het zwemmen was bleef ongedeerd.

Surfers bij Réunion worden soms door haaien aangevallen, maar dan verder van de kust af. Aanvallen op zwemmers dicht bij de kust zijn zeldzaam.

Réunion ligt ten oosten van Madagascar, bij de oostkust van Afrika.

Etrian Odyssey IV komt naar Europa

Etrian Odyssey IV: Legends of the Titan komt op 30 augustus uit in Europa, de hardcore dungeon-crawler is exclusief voor 3DS. De game kwam in februari uit in Amerika en al meer dan een jaar geleden in Japan. 

De game krijgt zowel een retail- als digitale-release. Binnenkort wordt er een demo in de eShop beschikbaar gesteld. De volgende Etrian Odyssey (een remake van het eerste deel) is alweer uit in Japan en komt in oktober naar Amerika. Europeanen moeten waarschijnlijk weer een tijdje wachten.

Nieuw trainersduo voor De Bakker

Tennisser Thiemo de Bakker heeft Melle van Gemerden en Floris Minnaert aangesteld als trainersduo. Dat meldt de 24-jarige Westlander aan Nusport. Het tweetal begeleidt De Bakker in ieder geval tot de Australian Open in januari. De mondiale nummer 87 zat de afgelopen tijd zonder coach.

Door een vrije val op de wereldranglijst kon De Bakker zich lange tijd geen trainer veroorloven. Met zijn terugkeer in de top honderd is ook zijn financiële situatie verbeterd. "Ik ken die mannen al langer en zij zitten ook al een tijdje in het vak. Vanaf nu zal een van hen altijd met mij meereizen. Het voelt goed om weer een vaste basis te hebben."

Minnaert en oud-prof Van Gemerden zaten vorige week al op de tribune in Båstad, waar De Bakker prompt zijn eerste halvefinaleplek op de ATP Tour sinds 2010 haalde. De mondiale nummer 87 versloeg onder meer toptienspeler Tomas Berdych. "Ik was hiervoor heel onzeker en dat kwam door het gebrek aan structuur. Ik merkte meteen dat er een last van mijn schouders afviel."

Ubisoft wil alleen nog maar franchises maken

In een interview over Watch Dogs heeft senior vice president of sales and marketing Tony Key gezegd dat Ubisoft het uitgeven van 'enkele' games te duur vindt. In plaats daarvan willen ze nu alleen nog maar franchises maken.

Key geeft aan dat een bestaande franchise een gerichter publiek heeft die je als ontwikkelaar ook begrijpt. Bij een franchise kan je sneller iets doen voor het bestaande publiek dat die franchise volgt. Ook zegt Key dat bij een nieuwe franchise mensen die niet veel gamen, weet moeten hebben van het bestaan van de game. 

Verder geeft Key aan dat Watch Dogs het meest ambitieuze project van Ubisoft ooit is en een echte blockbuster. De wereld is volgens de senior vice president een blockbuster-wereld en Watch Dogs verdient het om ook in die groep te staan. Daarnaast moet iedereen die van games houdt zelf beslissen of ze Watch Dogs een kans willen geven. Volgens Tony Key is Watch Dogs het sowieso waard.

Ubisoft maakt voortaan alleen nog maar franchises

Jos Stelling deelt oeuvreprijs met Charles Aznavour

Jos Stelling heeft dit weekeinde in de Armeense hoofdstad Jerevan de Parajanov's Thaler Lifetime Achievement Award gewonnen. De Nederlandse regisseur werd geëerd naast de Franse acteur en zanger Charles Aznavour, die de eregast was van het festival.

Ook de Armeense regisseur Nerses Hovhannisyan, de Duitse Margarethe von Trotta en de Hongaarse István Szabó werden onderscheiden met de oeuvreprijs. De 89-jarige Aznavour speelde in films als Tirez sur le Pianiste en Die Blechtrommel.

Stellings film het Meisje en de Dood was op het festival te zien buiten het competitieprogramma. De film met Sylvia Hoeks in de hoofdrol opende vorig jaar het Nederlands Film Festival. De eerste film van de inmiddels 68-jarige Stelling was Mariken van Nieumeghen uit 1979. De film werd geselecteerd in de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes.

De Nederlandse film Heroin van René Houwen en de Nederlands-Belgische films Het Vijfde Seizoen draaiden wel in de competitie. De films vielen echter niet in de prijzen in Armenië.


Jos Stelling deelt oeuvreprijs met Charles Aznavour (Foto: Novum)

Kevin Costner smokkelt drugs in Midnight Delivery

Kevin Costner is in onderhandeling voor de hoofdrol in Midnight Delivery van producent Guillermo del Toro. Hij zou een vader spelen die zijn van hem vervreemde dochter wil redden uit de klauwen van een Colombiaans drugskartel. Daarvoor moet hij op een nachtvlucht een lading drugs naar Londen smokkelen, schrijft The Hollywood Reporter.

Del Toro bedacht het verhaal waarna scenarist Neil Cross, die schreef voor de tv-series Spooks, Doctor Who en Luther, het scenario ging uitwerken. Brian Kirk, die afleveringen regisseerde van onder meer Dexter, Luther en Game of Thrones, zou Midnight Delivery regisseren, maar zijn medewerking is inmiddels onduidelijk.

Del Toro is vooral bekend als regisseur van de Hellboy-films en Pan's Labyrinth. Hij leverde onlangs de spektakelfilm Pacific Rim af, die donderdag in Nederland gaat draaien.

Costners carrière zit weer stevig in de lift. De 58-jarige acteur won vorig jaar een Emmy voor zijn rol in de westernserie Hatfields & McCoys en is momenteel te zien als Supermans pleegvader Jonathan Kent in Man of Steel. Hij is later dit jaar te zien in Jack Ryan, met Chris Pine in de titelrol. Ook heeft Costner onlangs de opnames van de volgend jaar te verschijnen thriller Three Days to Kill, met Amber Heard en Hailee Steinfeld, afgerond.


Kevin Costner smokkelt drugs in Midnight Delivery (Foto: Novum)

IsraŽl boos over richtlijnen EU

Israël is verbolgen over nieuwe richtlijnen van de Europese Unie, die financiering van en samenwerking met Israëlische instellingen in de sinds 1967 bezette gebieden vanaf 2014 verbieden.

Om voor EU-gelden in aanmerking te komen moeten Israëlische projecten verklaren dat zij opereren binnen de grenzen van voor 1967, en niet in Oost-Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever of de Hoogten van Golan. De clausule is een krachtige ondersteuning van de eis van de Palestijnen dat hun toekomstige grenzen worden gebaseerd op die van voor de Zesdaagse oorlog. Zij verlangen dat Israël stopt met de bouw van joodse nederzettingen op de Westoever voordat zij de in 2008 afgebroken vredesonderhandelingen willen hervatten. Israël wil dat de onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf worden hervat en dat alle belangrijke kwesties in die onderhandelingen worden opgelost.

De Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Zeev Elkin noemde het EU-besluit een 'zeer significante en zorgwekkende stap', die niet bevorderlijk is voor de atmosfeer van de onderhandelingen. "Integendeel, het voedt de Palestijnse weigering om naar de onderhandelingstafel terug te keren." Minister voor inlichtingen- en strategische zaken Yuval Steinitz zei dat de EU dubbele maatstaven hanteert, 'omdat wij de EU niet soortgelijke stappen zien nemen in andere territoriale geschillen'.

De Palestijnse Hanan Ashrawi is blij met de Europese maatregel. "Dit is het begin van een nieuw tijdperk. Israël moet goed luisteren en begrijpen dat deze bezetting niet kan voortduren zonder een of andere vorm van rekenschap."

Een woordvoerder van de EU-delegatie in Tel Aviv zei dat de clausule vanaf 2014 in overeenkomsten tussen Israël en de EU wordt opgenomen. "Israëlische entiteiten op de Golanhoogten, in de Gazastrook, op de Westoever en in Oost-Jeruzalem zullen niet in aanmerking komen voor EU-financiering." Hij benadrukte dat de richtlijn niet geldt voor de Israëlische particuliere sector of bedrijven, maar wel voor bijvoorbeeld onderzoekscentra of ngo's.

Belg Gillet 43 maanden geschorst wegens omkoping

Doelman Jean Francois Gillet is voor drie jaar en zeven maanden geschorst door de Italiaanse voetbalbond vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal. De negenvoudig Belgisch international werd vandaag schuldig bevonden aan omkoping en het niet rapporteren van twee 'verkochte' wedstrijden van Bari in 2008 en 2009.

De voetbalbond schorste in totaal twintig mensen. Gillets straf is het zwaarst. De verkochte wedstrijden zouden Bari-Treviso (0-1) in mei 2008 en Salernitana-Bari (3-2) in mei 2009 betreffen. Beide duels werden gespeeld in de Serie B, het tweede niveau in Italië.

Gillet speelde elf jaar voor Bari, waarna hij in 2011 naar Bologna overstapte. Nog geen jaar later verruilde de goalie die club voor Torino, zijn huidige werkgever.

Eerste minitrailer Instagram is voor Jobs

De eerste officiële trailer die is gemaakt voor de nieuwe videodienst van Instagram is van de biografische film Jobs. Het filmpje duurt vijftien seconden en toont met korte scènes grofweg de plot van de film over Apple-oprichter Steve Jobs. Een reguliere trailer van de film met Ashton Kutcher als Jobs verscheen al eerder.

De videodienst van de fotoapplicatie Instragram werd vorige maand gelanceerd. De dienst is het antwoord van Facebook, de eigenaar van Instagram, op de videodienst Vine van Twitter, populair onder filmmakers.

Zo maakte Jon Favreau maandagnacht met een Vine-filmpje wereldkundig dat Dustin Hoffman en Bobby Cannavale zijn toegevoegd aan de cast van zijn komedie Chef. In het filmpje staat Favreau naast de 75-jarige Hoffman en herhalen ze samen het woord Chef. Cannavale is te zien met kokskleren aan.

Favreau is een actief Twitteraar en maakt regelmatig Vine-filmpjes op de set van zijn films. Het verschil tussen Vine en Instagram is dat filmpjes van Vine maximaal zes seconden duren en eindeloos worden herhaald. Filmpjes van Instagram duren maximaal vijftien seconden en worden eenmalig afgespeeld.


Eerste minitrailer Instagram is voor Jobs (Foto: Novum)

'BelgiŽ misbruikt vrachtwagen'

België gebruikt de vrachtwagen als melkkoe door de kilometerheffing in te voeren, vindt de Nederlandse transportsector. Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO zeiden dit dinsdag in reactie op het bericht dat België per 1 januari 2016 de maatregel invoert voor vrachtwagens.

De maatregel moet de Belgische schatkist 1 miljard euro per jaar opbrengen, meldde de Vlaamse krant De Morgen op basis van regeringsbronnen. TLN en EVO berekenden eerder dat de kilometerheffing Nederlandse vervoerders jaarlijks 36 miljoen euro extra kost. België is voor de Nederlandse transportsector een belangrijk afzetland en doorvoerland naar het Zuiden.

'België misbruikt vrachtwagen'
'België misbruikt vrachtwagen' (Foto: ANP)

Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden

Het is mooi weer en het rivierwater staat vrij laag. Daardoor ontstaan overal langs de oevers rivierstrandjes, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op dagjesmensen. "Maar zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en ook verboden", zo waarschuwen dinsdag diverse waterbeheerders.

Schippers van vrachtschepen torenen hoog boven het water uit en zien een zwemmer in de rivier niet. Door de scheepvaart ontstaat een sterke zuiging in het water die zelfs sterke zwemmers onder water sleurt. Ook kunnen er door de stroming van het water zomaar draaikolken ontstaan, terwijl tussen de kribben die in de vaargeul steken steeds onderstroming is. Dat maakt ook pootjebaden gevaarlijk.

In Nijmegen is deze hele week een festival langs de Waal in het kader van de Vierdaagsefeesten. De organisatie heeft op advies van Rijkswaterstaat extra beveiligers ingehuurd, die de hele dag festivalgangers waarschuwen dat ze niet in de rivier mogen springen. "En al helemaal niet met een slokje op natuurlijk", aldus de organisatie. Maar ondanks de waarschuwingen laten veel ouders hun kinderen toch in het water spelen en nemen ouderen zelf regelmatig een duik.

"Wij gaan bekeuringen uitdelen", meldt waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor onder andere de Oude IJssel. "Met name jongeren blijven van de bruggen springen en duiken. Het is een overtreding en we gaan er nu extra op letten." Ook andere waterbeheerders houden bruggen, dammen en sluizen in de gaten.

Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden
Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden (Foto: ANP)

'Connie niet gerust op financiŽle situatie Hans'

Connie Breukhoven is niet helemaal gerust op financiële situatie van haar ex-man Hans. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen. De zangeres heeft voor 7,5 miljoen euro beslag laten leggen op Hans' Wassenaarse villa, exact het bedrag dat ze nog van hem tegoed zou hebben aan toelages.

Naar verluidt krijgt Connie sinds hun scheiding vier jaar geleden vijftigduizend euro per maand, totdat tien miljoen euro is bereikt. In dat geval zou ze nu zo'n 2,5 miljoen euro hebben ontvangen en nog 7,5 miljoen tegoed hebben.

Hans zag onlangs zijn winkelketen Free Record Shop failliet gaan. Momenteel wordt gewerkt aan een doorstart. Door als eerste beslag te laten leggen op hun voormalig echtelijke huis is Connie de eerste gegadigde, mocht dat verhaal een staartje krijgen.

De zangeres moet binnen twee weken aan de rechtbank het gelijk van haar vordering aantonen. Overigens zou de villa lang geen 7,5 miljoen euro waard zijn. Naar schatting is de waarde van de omliggende huizen op z'n hoogst 3,3 miljoen euro.

Zuid-Korea beschuldigt noorden van cyberaanvallen

Zuid-Korea stelt Noord-Korea verantwoordelijk voor cyberaanvallen op de websites van Zuid-Koreaanse mediabedrijven en van de bureaus van de president en de premier. De aanvallen vonden plaats op de verjaardag van de Korea-oorlog, 25 juni.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van wetenschappen zei dinsdag dat het spoor van codes, internetadressen en computers die bij de aanvallen zijn gebruikt naar Noord-Korea leidt.

De aanvallen zouden maanden van tevoren zijn voorbereid. De aanvallers hackten websites in Zuid-Korea om achter de zwakke plekken in de beveiliging te komen.

'Wegenvignet BelgiŽ van de baan'

Er komt geen wegenvignet in België. Dat bevestigen verschillende regeringsbronnen, meldt de Vlaamse krant De Morgen dinsdag. De Waalse regering zou het vignet minder rendabel vinden dan verwacht. Wel komt er vanaf 2016 een kilometerheffing voor vrachtwagens.

In België werd al jaren gesproken over de tolplannen. De opbrengsten moesten ervoor zorgen dat ook buitenlandse automobilisten meebetalen aan het Belgische wegennet. Met name Nederlanders in de grensstreek zouden extra kosten krijgen.

De ANWB kwam in het voorjaar in actie tegen de plannen voor het vignet. De bond schatte de kosten van een vignet voor een jaar op honderd euro. De ANWB noemde het onterecht dat iedereen die wel eens door België rijdt op kosten zou worden gejaagd. De plannen werden ook al eens uitgesteld vanwege kritiek van de Europese Commissie.

A2 bij Zaltbommel afgesloten na ongeluk

De A2 tussen Utrecht en Den Bosch is dinsdagochtend in beide richtingen afgesloten vanwege een ongeluk ter hoogte van Zaltbommel. Daarbij kwam een persoon om het leven. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB.

Een container was van een vrachtwagen gevallen, waarna een busje ertegenaan reed. Een inzittende van het busje overleed. Een traumahelikopter is op de rijbaan geland, maar de medische hulp bleek tevergeefs.

De weg richting Utrecht is ook afgesloten, om hulpdiensten de ruimte te geven. "Het gaat zo te zien lang duren", aldus de zegsman. Het verkeer kan via de A27 omrijden.

Aantal aangespoelde bruinvissen fors gestegen

Steeds meer bruinvissen spoelen aan op de Nederlandse kust. Dit jaar werden tot nu toe 517 dode bruinvissen gevonden. Vorig jaar waren dat er in een heel jaar 723, terwijl het er tien jaar geleden slechts 153 waren. Dit is een teken dat de hoeveelheid zeezoogdieren in het Nederlandse deel van de Noordzee groeit, meldt een woordvoerder van kennis- en opvangcentrum Ecomare dinsdag.

Het is een teken dat het broertje van de dolfijn steeds vaker voorkomt voor de Nederlandse kust. Onderzoekers van Imares Wageningen UR telden eerder 85.000 bruinvissen in de Noordzee. Het zeezoogdier, dat een kleine twee meter lang kan worden, heeft zich waarschijnlijk verplaatst van het noordelijke deel van de Noordzee naar het zuiden.

Volgens Steve Geelhoed van Imares verplaatst de bruinvis, die uitsluitend vis eet, zich vanwege de visstand. "Er is waarschijnlijk minder voedsel voor de bruinvis in het noorden, waardoor ze massaal op zoek gaan naar een nieuwe plek. We hebben deze ontwikkeling ook in de jaren tachtig gezien met zeevogels."

Menselijke activiteit in de Noordzee maakt het leven voor de bruinvis er niet makkelijker op. Er is veel vrachtverkeer, visserij en seismisch onderzoek. "De bruinvis maakt gebruik van een soort sonar om zijn voedsel te vinden, dat wordt zo verstoord", zegt Geelhoed. De visserij maakt al gebruik van apparaten die geluidssignalen afgeven. Zo moet worden voorkomen dat de bruinvissen in de netten terechtkomen.

Ook de bouw van windmolens zorgt voor overlast. "Door de herrie van het heien worden bruinvissen weggejaagd van de bouwplek", zegt de woordvoerder van Ecomare. "Overigens vertoeven ze wel graag bij windmolens die al zijn gebouwd, want daar is het dan rustig. Er wordt bijvoorbeeld niet gevist."

Samenwerking Nederland 3 en 3FM hechter

Nederland 3 en 3FM gaan hechter samenwerken. Naar aanleiding van het jaarlijkse Serious Request stappen het publieke tv-kanaal en de radiozender in meer gezamenlijke projecten.

"Bij Serious Request is die combinatie een succes", zegt Roek Lips, netmanager van Nederland 3, dinsdag in De Telegraaf. "Ook bij het nieuwe AVRO-programma Join the Beat, vanaf 4 november, slaan de zenders de handen in elkaar." In de show van presentator Gerard Ekdom kan het publiek aan de slag met een muziekfragment, in een poging een hit te smeden.

Het was al bekend dat De Wereld Draait Door in januari naar Nederland 1 verhuist en dat gat gedeeltelijk wordt opgevuld met Start Up, een nieuwe dramaserie van BNN. Lips laat weten dat er ook wordt gewerkt aan een nieuw programma 'dat direct na Start Up te zien zal zijn, even na 20.00 uur'. "Het format ligt nog op de tekentafel."

Eerste McDonald's Vietnam naar schoonzoon premier

McDonald's heeft dinsdag de opening van zijn eerste restaurant in Vietnam aangekondigd. De franchise is gegund aan de schoonzoon van de premier van het land.

Het burgerrestaurant gaat begin volgend jaar open in Ho Chi Minh-Stad, het vroegere Saigon. McDonald's zei dat Henry Nguyen, een Vietnamees-Amerikaanse investeerder en schoonzoon van de premier, als voornaamste franchisepartner is uitverkoren na een 'rigoureuze' selectieprocedure. Een van zijn eerste baantjes als tiener in de Verenigde Staten was bij McDonald's, zei Nguyen.

"Sinds mijn terugkeer in Vietnam meer dan tien jaar geleden droom ik ervan om ooit een McDonald's in mijn eigen land te openen. Ik ben al jaren in contact met McDonald's om de mogelijkheden in ons land te delen", zei hij.

McDonald's heeft nu vestigingen in meer dan honderd landen, waarvan 38 in Azië. In Vietnam is de fastfoodketen een relatieve laatkomer; Amerikaanse ondernemingen als Starbucks, Subway en Pizza Hut zitten er al langer.

Olifantje geboren in Emmen

In Dierenpark Emmen is maandag een olifantje geboren. Het dier kwam om 18.00 uur in het buitenverblijf ter wereld, meldt een woordvoerder van de dierentuin. Enkele bezoekers konden de bevalling van het mannetjesolifantje aanschouwen.

De geboorte was redelijk onverwacht. De draagtijd van olifanten is tussen de 20 en 24 maanden. Moeder Radza maakt het goed.

Het jonge olifantje, dat nog geen naam heeft, is dinsdag gewoon te bezichtigen. Op 28 juli organiseert Dierenpark Emmen een kraamfeest. Bezoekers krijgen dan beschuit met muisjes.

Eerste deelnemer Vierdaagse binnen

De eerste deelnemer van de Nijmeegse Vierdaagse is om 09.35 uur binnengekomen. Dat meldt de organisatie. Het bleek geen wandelaar te zijn, maar een man die zich in een rolstoel voortbeweegt.

De 97e editie van het wandelevenement ging om 04.00 uur van start. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) gaf het startschot.

Wie de eerste was die de finish bereikte maakte de organisatie niet bekend, omdat hij 'low profile' zou willen blijven. In voorgaande jaren was de organisatie ook spaarzaam met informatie over de snelste loper, omdat de Vierdaagse geen wedstrijd wil zijn. Hardlopen mag bij de Vierdaagse niet, maar snelwandelen wel.

De rolstoeler stond Omroep Gelderland wel te woord. Bennie Bouwhuis uit Oldenzaal zei voor de vierde keer mee te hebben gedaan. Dit keer wilde hij wel eens als eerste eindigen. Vorig jaar slechtte de eerste wandelaar, de Brit Simon Brownlee, de finish om 09.40 uur. Dit jaar moest hij alleen Bouwhuis voor zich dulden.

Heracles contracteert aanvaller Tannane

Heracles Almelo heeft zich versterkt met Oussama Tannane. De 19-jarige aanvaller komt transfervrij over van sc Heerenveen. Tannane tekende voor een jaar, met een optie voor nog twee seizoenen in het Polman Stadion.

Tannane was de voorbije weken al op proef bij Heracles. "Hij heeft tijdens de trainingen en wedstrijden aangetoond een versterking voor ons te zijn", reageert voorzitter Jan Smit.

De geboren Marokkaan was eerst in de jeugdopleidingen van Ajax, FC Utrecht en PSV actief, voordat hij bij Heerenveen belandde. Voor de Friese club maakte hij vorig seizoen zijn officiële debuut en kwam hij tot acht optredens in de Eredivisie.

De K van Kutboek

Het boek digitaliseert. Als liefhebber van het papieren boek ben ik niet tegen E-readers, al zou ik het, om Kees van Kooten in De Verrekijker aan te halen, het wel leuk vinden als er een schermpje aan de achterkant komt zodat je kan zien wat degene tegenover je in de trein aan het lezen is. Dan kan je nog eens een gesprek aanknopen. Of, bij een titel die je niet zint, het wel uit je hoofd halen! Er is niets mis met de E-reader. Maar ik maak me wel zorgen om de kwaliteit van het boek in de wereld van de nieuwe downloadmarkt.

ProCures bijna rond over Free Record Shop

Investeringsmaatschappij ProCures is bijna rond over de doorstart van de in mei failliet verklaarde winkelketen Free Record Shop. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet in het contract. Dat laat Maurits Regenboog, mede-eigenaar van ProCures, dinsdagmorgen weten.

Volgens hem zullen alle Belgische en Luxemburgse zaken en ongeveer 30 tot 50 Nederlandse worden overgenomen. Regenboog zegt dat ook oud-directeur en oprichter Hans Breukhoven bij de doorstart van Free Record Shop betrokken is. Op welke manier wilde hij niet zeggen. Breukhoven zal in ieder geval geen functie in het nieuwe bedrijf gaan vervullen, vertelt Regenboog.

ProCures hoopt later op de dag meer details over de doorstart naar buiten te kunnen brengen.

ProCures bijna rond over Free Record Shop
ProCures bijna rond over Free Record Shop (Foto: ANP)

Bertens verliest van qualifier in Bad Gastein

Kiki Bertens heeft zich dinsdagochtend geblameerd in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Bad Gastein. De als vijfde geplaatste Wateringse kreeg op het Oostenrijkse gravel een pak slaag van een qualifier. De Zwitserse Viktorija Golubic gunde Bertens slechts vier games: 6-2 en 6-2.

Bertens staat op de wereldranglijst bijna tweehonderd plaatsen hoger, maar daar was op de baan helemaal niets van te zien. De Wateringse werd in de derde game direct gebroken en in de zevende game opnieuw, waardoor ze de eerste set met 6-2 verloor. In de tweede akte raasde Golubic door en kwam Bertens pas bij 4-0 op het scorebord. Uiteindelijk eindigde ook de tweede set in 6-2.

De 21-jarige Bertens ging zodoende voor de vierde keer op rij onderuit in de eerste ronde. Daarbij zaten met Roland Garros en Wimbledon wel twee grandslamtoernooien.

GTA V krijgt vijftien verschillende diersoorten

Het Japanse magazine Famitsu geeft aan dat Grand Theft Auto V in totaliteit meer dan vijftien verschillende diersoorten gaat bevatten. Wat voor dieren dit precies zijn en of je op al deze diersoorten kunt jagen is nog niet bekend.

Wel is bekend geworden dat je de hond die je in het spel krijgt, genaamd Chop,  kunt customizen met een nieuwe halsband en accessoires. Je moet je aandacht er ook goed bij houden want het is mogelijk voor je trouwe viervoeter om de benen te nemen.

Verder zijn er nog een aantal kleine details over de game bekend geworden. Zo gaan er betere animaties gebruikt worden vergeleken met GTA IV en heeft ieder personage een eigen manier van lopen. Dit zal zorgen voor een meer realistische ervaring. Verder gaat de game ook een volledige onderwatermissie bevatten. 

GTA V wordt op 17 september 2013 uitgebracht op PlayStation 3 en Xbox 360.

GTA V

Assassin's Creed 2 nu gratis voor Xbox Live Gold leden

Microsoft heeft vandaag de nieuwe gratis game voor Xbox Live Gold leden beschikbaar gesteld. De game die deze keer aan bod komt is Assassin’s Creed 2, hiernaast is er een uitverkoop gestart op andere Assassin’s Creed-spellen en aanverwante DLC. 

assassin's creed xbox live gold

De "Games for Gold" actie is een nieuwe campagne waarbij, net zoals PlayStation Plus, leden gratis content aangeboden krijgen.

Het spel is gratis te downloaden tot en met het einde van de maand, op 1 augustus zal het spel vervangen worden door een andere gratis titel die nog niet aangekondigd is.

Microsoft had op de E3 al gehint dat Assassin’s Creed 2 één van de eerste spellen zou zijn bij de lancering van deze service. Gamers reageerden verrast toen in plaats van Assassin’s Creed 2, Defense Grid: The Awakening als eerste aangekondigd werd.

Trailer: 12 Years A Slave

Na zijn goed ontvangen films Hunger en Shame, is de anticipatie voor Steve McQueens (nee, niet de blonde Amerikaan uit de jaren zeventig maar een donkere Brit) hoog. De eerste trailer van zijn nieuwste film 12 Years A Slave is nu uit.

12 Years A Slave is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van Solomon Northup (Chiwetel Ejifor). De man is een getalenteerd musicus, maar wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Hij wordt van de ene (Benedict Cumbercatch) naar de andere baas (Michael Fassbander) gejohannest. Hij probeert sterk te blijven en uiteindelijk ontmoet hij een Canadese tegenstander van slavernij (Brad Pitt), waarna zaken beginnen te veranderen.

Andere acteurs die in de film verschijnen zijn Paul Dano, Paul Giamatti en Quvenzhané Wallis. De Nederlandse release staat gepland voor 20 februari 2014.

Froome start in drie Nederlandse criteriums

Chris Froome, de drager van de gele trui in de Tour de France, zal na de Ronde van Frankrijk van start gaan in drie Nederlandse criteriums. De organisaties van Stiphout (23 juli), Surhuisterveen (30 juli) en Etten-Leur (11 augustus) maakten gisteren de komst van de renner van Sky bekend.

Marcel Kittel, deze Tour al goed voor drie etappezeges, zal aan de start verschijnen van het Criterium van Boxmeer. Die koers wordt verreden op de eerste maandag na de Tour.

Dortmund haalt 'nieuwe Kagawa'

Borussia Dortmund gaat zich spoedig versterken met Ryu Seung-Woo. De Zuid-Koreaan was onlangs nog actief op het jeugd-WK in Turkije. Dit meldt het Duitse Kicker. De 19-jarige aanvaller komt over van Chung-Ang University uit zijn geboorteland. De transfer is nog niet officieel bevestigd door de Bundesliga-club.

De Duitsers hopen dat de Aziaat zich op eenzelfde manier ontwikkelt als Japanner Shinji Kagawa. De aanvallende middenvelder kwam drie jaar terug voor 350.000 euro over van Cerezo Osaka. Na twee succesvolle jaren vertrok hij voor 16 miljoen euro naar Manchester United.

Seung-Woo wordt de vierde aanwinst van de Schwarzgelben. Eerder versterkte de ploeg zich voor ongeveer 50 miljoen euro met de diensten van Henrikh Mkhitaryan (Shakhtar Donetsk), Pierre-Emerick Aubameyang (Saint-Étienne) en Sokratis Papastathopoulos (Werder Bremen).

'Westra dicht bij overstap naar Astana'

De kans is groot dat wielrenner Lieuwe Westra zijn carrière vervolgt bij Astana. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium, zegt zaakwaarnemer André Boskamp in de Leeuwarder Courant. Voor de Nederlands kampioen tijdrijden zou een tweejarig contract klaarliggen.

Westra rijdt sinds 2009 voor Vacansoleil. De toekomst van de Nederlandse wielerploeg is echter onzeker, nu de formatie nog op zoek is naar een nieuwe hoofdsponsor voor volgend seizoen.

De 30-jarige Westra, die eind vorige maand zijn tijdrittitel prolongeerde, is momenteel met Vacansoleil actief in de Tour de France. De Fries liet zich enkele malen van voren zien, maar wist nog niet om een dagzege te strijden.

'Ajax akkoord met Panathinaikos over Castillion'

Geoffrey Castillion vervolgt zijn loopbaan zo goed als zeker bij het Panathinaikos FC. De Griekse club betaalt Ajax 100.000 euro voor de helft van de eigendomsrechten van de spits.

De Trifilara leken niet aan de vraagprijs te kunnen voldoen, maar zijn er nu toch uitgekomen met de Nederlandse topclub. Dat meldt NovaSport FM. De 22-jarige aanvaller wordt deze week medisch gekeurd en tekent daarna een driejarig contract.

In Amsterdam kwam Castillion niet in de plannen van trainer Frank de Boer voor. De voormalig jeugdinternational werd afgelopen seizoen al uitgeleend aan Heracles Almelo. Bij de Eredivisionist wist de boomlange doelpuntenmaker slechts driemaal het net te vinden in dertig wedstrijden.

In Griekenland komt Castillion een oude bekende tegen. Voormalig Ajacied Yannis Anastasiou is trainer van Panathinaikos. Bij de club wordt hij waarschijnlijk de tweede spits achter voormalig FC Groningen-speler Marcus Berg.

Lohan krijgt 2 miljoen voor Oprah-interview

Volgens TMZ krijgt Lindsay Lohan voor het aan Oprah toegezegde interview twee miljoen dollar. Dit is het resultaat van vier maanden onderhandelen.

Lohan wordt blijkbaar meer gewaardeerd om geest dan lichaam. Ze verdiende door voor Playboy uit de kleren te gaan namelijk maar een magere één miljoen dollar.

Er zal een achtdelige reportage worden opgenomen over Lohans carrière, moeilijkheden en toekomstplannen.

Marussia met Ferrari-motoren in 2014

Het Marussia F1 Team zal vanaf volgend seizoen gaan racen met Ferrari-motoren. De deal hing al enige tijd in de lucht, maar is nu officieel bekendgemaakt. Huidige leverancier Cosworth stopt er na dit seizoen mee, waardoor de Russische renstal op zoek moest gaan naar een andere partner.

Volgend jaar wordt er in de Formule 1 gereden met 1,6 liter V6-turbomotoren. Marussia zal naast de de complete aandrijflijn, inclusief versnellingsbakken en het Kinetic Energy Recovery System, af gaan nemen bij Ferrari. Dat de deal gelukt is komt mogelijk door de 23-jarige coureur Jules Bianchi die uit het opleidingsprogramma van Ferrari komt en momenteel voor Marussia racet.

KOTOR viert tiende verjaardag

De Xbox RPG Star Wars: Knights Of The Old Republic bestaat vanaf vandaag tien jaar. Om dit te vieren heeft BioWare een aantal ontwikkelaars van het originele team bij elkaar gesprokkeld om kort hun ervaring te delen over de game.

Naast de verhalen van het team heeft BioWare nog wat fraaie wallpapers vrijgegeven die in het teken staan van het tienjarig bestaan. Dit allemaal is te bekijken op de website van BioWare. 

Knights Of The Old Republic 10 jaar

Jongen (16) Xboxt zich hartaanval aan

Van Jake Gallagher, een Engelse jongen van 16, wist niemand dat hij een dodelijke hartkwaal had tot het te laat was. Dat meldt de Sun.

Gallagher speelde bij zijn oma op de Xbox het spelletje Sonic The Hedgehog. Moeder Sarah (46) geeft aan dat 'Sonic zijn favoriet was.' "Hij werd altijd erg enthousiast, sprong op en neer, schreeuwde naar het scherm."

Bij één van de spelsessies gaf zijn hart het op. Artsen verklaren dat de hartaanval waardoor de jongen in coma raakte, werd veroorzaakt door het zogeheten Sudden Arrhythmic Death Syndrome.

De jongen werd al snel hersendood verklaard en overleed uiteindelijk na twee dagen.

El Salvador en Trinidad en Tobago door op Gold Cup

De voetballers van El Salvador en Trinidad en Tobago hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van de Gold Cup. Beide landen deden dat in stijl met een overwinning. El Salvador versloeg Haïti met 1-0 en eindigde daardoor als tweede in groep B. Trinidad en Tobago won met 2-0 van het al geplaatste Honduras en ging daardoor als een van de beste nummers drie door.

Rodolfo Zelaya scoorde de enige goal voor El Salavador tegen Haïti, dat aan gelijkspel genoeg had om de laatste acht te bereiken. Kenwyne Jones en Kevin Molino waren doeltreffend voor Trinidad en Tobago.

El Salvador treft in de kwartfinale Mexico. De tegenstanders voor Honduras en Trinidad en Tobago worden pas vanavond bekend als de laatste groepswedstrijden in poule C zijn gespeeld.

Panama houdt Noord-Koreaans schip vast

De Panamese autoriteiten hebben een Noord-Koreaans schip tegengehouden dat uit Cuba kwam met 'niet aangegeven militaire vracht' aan boord. Dat heeft de Panamese president Ricardo Martinelli via Twitter laten weten.

Martinelli gaf geen details, maar verspreidde wel een foto van een groen, buisvorming voorwerp in een vrachtcontainer in het ruim van het schip.

De Panamese autoriteiten hebben de echtheid van de tweet bevestigd, maar gingen niet meteen in op verzoeken om meer bijzonderheden.

Europese autoverkopen blijven flink dalen

De autoverkopen in de Europese Unie zijn in juni met 5,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Nederland was een van de zwakste markten. Dat blijkt uit cijfers die de Europese brancheorganisatie ACEA dinsdag bekendmaakte.

Het Verenigd Koninkrijk (plus 13,4 procent) was de enige voorname automarkt die in juni groei kende. In Spanje (min 0,7 procent), Duitsland (min 4,7 procent), Italië (min 5,5 procent) en Frankrijk (min 8,4 procent) was sprake van krimp. Volgens ACEA halveerde de autoverkopen in Nederland ruimschoots tot 35.285 wagens. Dat is 53,6 procent minder dan een jaar eerder. Alleen Ierland (min 73,7 procent) kende een sterkere procentuele daling.

In totaal werden er vorige maand 1,13 miljoen auto's verkocht in de 27 EU-landen. De verkoop daalde in mei al met 6,9 procent tot rond de 1 miljoen stuks. In de eerste helft van dit jaar daalde de verkopen met 6,6 procent en bleef de teller steken op ruim 6,2 miljoen nieuwe auto's.

Europese autoverkopen blijven flink dalen
Europese autoverkopen blijven flink dalen (Foto: ANP)

'Meer mensen kicken af in vakantie'

De vakantie wordt door steeds meer mensen gebruikt om af te kicken van hun verslaving. De Telegraaf meldt dinsdag dat een kliniek een kwart meer aanmeldingen kreeg dan een jaar eerder. Veel mensen zouden vrezen hun baan te verliezen en kicken daarom in de vakantieperiode af.

Het gaat om mensen die worstelen met een verslaving aan drugs, alcohol, gokken, eten of seks. De daling wordt deels verklaard door teruglopend vakantiebudget. Aangezien begeleid afkicken doorgaans vergoed wordt door de verzekering is dit een goedkoop vakantiealternatief.

Sieneke denkt luchtig over Nijmeegse Vierdaagse

Sieneke verwacht dat ze zonder veel problemen de Nijmeegse Vierdaagse uitloopt. "Ik denk er eigenlijk heel luchtig over", vertelt de 21-jarige zangeres aan Novum Nieuws. "Ik denk steeds: ik loop 'm wel uit."

De zangeres, die in 2010 meedeed aan het Eurovisie Songfestival, ziet alleen op tegen de tweede dag. "Dat is de dag dat de meeste mensen afvallen. Ik heb de veertig kilometer nog niet getraind, maar ik denk dat als ik de tweede dag heb gehaald ik het wel red."

Aan haar conditie kan het volgens Sieneke niet liggen. "Ik ben sportief en doe veel aan hardlopen", vertelt ze. "Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik was de dagen aan het aftellen."

Sieneke heeft 'niet heel veel' getraind voor de Vierdaagse, die dinsdag is gestart. "Ik heb meer de korte afstanden getraind, zoals de vijftien kilometer. Ik heb geen tijd gehad om acht of negen uur te trainen op een dag. En ik loop met een meisje dat overdag werkt, dus het was lastig om af te spreken."

De zangeres heeft beelden gezien van wandelaars die moesten opgeven. "Mensen die echt niet meer verder kunnen. Die zo veel pijn hebben door blaren, die aan het huilen zijn. Daar ben ik wel bang voor. Maar als het niet kan, dan gaat het niet meer."

Leider Mexicaans drugskartel Zetas opgepakt

De leider van het beruchte Mexicaanse drugskartel Zetas is opgepakt. Mexicaanse mariniers namen de 40-jarige Trevino Morales maandagochtend buiten de stad Nuevo Laredo gevangen, toen hij met een lijfwacht en een medewerker op een landweg reed in een pick-uptruck met twee miljoen dollar aan contanten en acht vuurwapens aan boord. Een regeringswoordvoerder heeft dit maandag meegedeeld.

Morales wordt beschouwd als een van de twee machtigste kartelleiders in Mexico. Hij stond aan het hoofd van een groep voormalige leden van de speciale strijdkrachten die ging werken voor drugshandelaren, om vervolgens in 2010 hun eigen kartel te vormen. Hun groep zaaide zich uit over het hele land, waarbij de activiteiten zich uitbreidden tot afpersing, ontvoering en mensenhandel. Migranten die weigerden om zich als drugskoeriers te laten inzetten, werden genadeloos omgebracht.

Morales is zeker het achtste kopstuk van de Zetas dat sinds 2011 gevangengenomen of gedood werd. Experts verwachten dat nu in het noorden van Mexico een reeks cellen over zullen blijven, zonder centraal commando, maar met dezelfde honger naar geld en macht. "Er zullen nog steeds mensen zijn die zichzelf Zetas noemen, groepen personen die dezelfde werkwijzen hanteren. Er zal gevochten worden om illegale netwerken", zei Alejandro Hope, voormalig medewerker van de Mexicaanse binnenlandse veiligheidsdienst.

Ex-verdachte vuurwerkramp dood

De man die een tijd lang werd verdacht van het veroorzaken van de vuurwerkramp in Enschede, André de Vries, is op 46-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan darmkanker en is maandag gecremeerd. RTV Oost en het AD publiceerden dinsdag een postume verklaring van De Vries.

De Vries was in 2002 veroordeeld voor brandstichting bij vuurwerkdepot SE Fireworks in Enschede. Hij kreeg 15 jaar cel, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Volgens twee ex-rechercheurs was er gesjoemeld met het bewijs tegen De Vries. "Ondanks een persoonlijk schrijven van de hoogste officier van justitie, waarin hij zijn persoonlijke medeleven uit, ben ik nooit gerehabiliteerd. Dat heeft bij mij, maar ook bij mijn familie, veel diepe wonden geslagen", schrijft De Vries in zijn afscheidsboodschap.

Schippers trapt Vierdaagse af

De 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdagochtend van start gegaan. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) gaf om 04.00 uur het startschot voor de lopers die vijftig kilometer afleggen.

Van de 46 duizend deelnemers die een startbewijs toegekend hadden gekregen voor een wandeltocht van dertig, veertig of vijftig kilometer hebben 3507 het ticket niet opgehaald. Dit betekent dat op de eerste wandeldag maximaal 42.493 mensen van start zijn gegaan. Vrijdag hopen zij op de Via Gladiola hun felbegeerde Vierdaagsekruis in ontvangst te nemen.

De uitval schommelt doorgaans zo rond de vijf procent, al kan dit percentage hoger zijn als de weersomstandigheden ongunstig zijn.

De organisatie verwacht voor de komende dagen ideaal wandelweer. De temperatuur ligt naar verwachting rond de 25 graden. Lopers wordt geadviseerd genoeg te drinken en een petje te dragen. Overige maatregelen zijn nog niet nodig, liet een woordvoerder van de organisatie maandag weten.

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Het komt voort uit de Vierdaagse Afstandsmarsen, die voor het eerst in 1909 werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Deelnemers konden toen vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland starten. Zij moesten in vier dagen 140 kilometer afleggen. Tegenwoordig wordt iedere dag een andere plaats in de omgeving van Nijmegen aangedaan. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot De dag van Cuijk.

Timmermans: ontvoeringen hebben volledige aandacht

Ontvoeringen waar Nederlanders het slachtoffer van zijn hebben altijd en overal de volledige aandacht. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag op zijn Facebook-pagina. Maandagavond dook een filmpje op van een Nederlands stel dat de Nederlandse regering smeekt in actie te komen voor hun vrijlating.

Timmermans meldt verder dat 'hierover in de openbaarheid spreken zelden tot nooit helpt om de zaak tot een goede oplossing te brengen'.

In het filmpje zeggen freelance journalist Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen dat de mensen die hen vasthouden gewapend zijn. "Als er niet over tien dagen een oplossing is, dan zullen ze ons doodschieten." De nu opgedoken video werd op 13 juli op Youtube gezet en is daarna verder verspreid, onder meer via Facebook.

Het stel, dat in hoofdstad Sanaa woont, wordt sinds begin juni vermist. Wie de Nederlanders heeft ontvoerd is niet bekend. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders, die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten.

Geen treinen van en naar Amersfoort

Van en naar Amersfoort rijden dinsdagochtend geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding. Tussen Amersfoort en Barneveld Centraal en Amersfoort en Apeldoorn worden bussen ingezet, meldt de NS.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot drie kwartier. De problemen tussen Amersfoort en Barneveld zijn naar verwachting om 09.30 uur verholpen. Tussen Amersfoort en Apeldoorn is dat naar verwachting 11.00 uur.

Reizigers tussen Amersfoort en Deventer wordt geadviseerd om te rijden via Zwolle.

SGP-leider: geen verplichting tot vaccinatie

Mensen moeten niet worden verplicht hun kind in te laten enten tegen mazelen. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij in het programma Knevel en Van den Brink. Hij vindt zo'n verplichting een inbreuk in de persoonlijke levenssfeer.

Van der Staaij vreest situaties waarbij mensen worden meegevoerd. Ook werkt de dwang volgens hem averechts.

De SGP-leider wil dat gereformeerden hun eigen keuze maken. "Iedereen moet zelfstandig en zorgvuldig over vaccinatie nadenken en niet klakkeloos traditie volgen", aldus Van der Staaij.

Premier Mark Rutte, oud-minister Els Borst en VVD-senator Heleen Dupuis deden vorige week een oproep aan dominees om gelovigen aan te zetten tot vaccinatie van hun kinderen tegen mazelen. Van der Staaij noemt de oproep van Rutte 'opmerkelijk'. De SGP-leider vindt dat moet worden gestopt met de oproepen.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. Waarschijnlijk zijn echter veel meer mensen besmet. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel strenggelovige ouders hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Sharapova door heupblessure niet in Stanford

Maria Sharapova heeft zich afgemeld voor het WTA-toernooi in Stanford van volgende week. De 26-jarige Russin kampt met een blessure aan haar linkerheup. Die kwetsuur liep ze eind vorige maand op Wimbledon op.

De nummer twee van de wereld werd op het grandslamtoernooi in Londen in de tweede ronde uitgeschakeld door de Portugese Michelle Larcher de Brito. Tijdens die partij ging Sharapova twee keer onderuit en na afloop klaagde ze al over pijn aan haar heup.

Sharapova maakte zaterdag bekend dat Jimmy Connors haar nieuwe coach is. Een dag eerder nam ze afscheid van de Zweed Thomas Högstedt.

[Tour] Aanvallers nog een keer aan zet in etappe naar Gap

De zestiende etappe van de Tour de France lijkt gemaakt voor aanvallers. De 168 kilometer lange rit voert over golvend terrein van Vaison-la-Romaine naar Gap. Het is de vraag of de klassementsrenners zich daags na de rustdag roeren, aangezien morgen een klimtijdrit op het programma staat en daarna de Alpen wordt ingetrokken.

In het begin van de etappe krijgen de renners vandaag de Col de Macuègne van de tweede categorie voor de kiezen, waarna het gelijkmatig oploopt naar la Roche des Arnauds. Het venijn zit hem in de staart met de beklimming van de Col de Manse van de tweede categorie. In de afdaling naar Gap liggen mogelijk kansen voor klassementsrenners om tijd goed te maken.

Cadel Evans, de latere eindwinnaar, pakte in 2011 op die manier kostbare tijd op zijn grote concurrent Andy Schleck. Het is afwachten of Bauke Mollema, de huidige nummer twee, een slag denkt te kunnen slaan ten opzichte van geletruidrager Chris Froome. De Groninger voelt op zijn beurt de hete adem van Alberto Contador in de nek.

Finishplaats Gap heeft een groot wielerverleden. De Tour kwam er voor het eerst in 1931, toen de Belg Jef Demuysere er de rit won, twee jaar geleden was Thor Hushovd er de laatste etappewinnaar. In het verleden waren twee Nederlanders succesvol in Gap: Wout Wagtmans in 1953 en Jelle Nijdam in 1989.

FOK! wat een weer... Twee graden warmer

Goedemorgen!

          

         
Zie het weerbericht van gisteren.  

Tot morgen!  (Ik kan echt niks beters bedenken voor vandaag. Hopelijk laten de weerkaarten vanmiddag wat anders zien.)

        

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Wandeling Valkenburg
Qltel maakte een wandeling rondom Valkenburg en maakte deze reportage...

 Wandeling Valkenburg
Het weer was zoals overal gewoon prima.

 Wandeling Valkenburg
In de bossen was het wat koeler, maar wel zo aangenaam. 

 Wandeling Valkenburg
De uitzichten waren erg mooi. Dank aan qltel.

 

Homohuwelijk in VK zo goed als gelegaliseerd

De openstelling van het huwelijk voor homoseksuele stellen heeft maandag de zegen van het Britse Hogerhuis gekregen. De invoering van het homohuwelijk in Engeland en Wales is nu nog slechts een kwestie van tijd.

Voorvechters van homorechten bouwden na hun overwinning in het Hogerhuis al een feestje, omdat de laatste echte horde voor de wet nu is genomen. Die gaat nog voor een tweede lezing naar het Lagerhuis, maar dat is een formaliteit.

De Anglicaanse staatskerk, die het nog altijd niet eens is over de sluiting van huwelijken van homoseksuele paren, staat het homohuwelijk nog niet toe. Maar zodra de wet is aangenomen mogen homoseksuelen in zowel burgerlijke als kerkelijke plechtigheden in de echt worden verbonden.

Agenten Belfast bekogeld met explosieven

De politie in Belfast heeft voor de vierde nacht op rij zijn toevlucht genomen tot waterkanonnen en kunststof kogels om rellen de kop in te drukken. Relschoppers bekogelden agenten maandagavond met explosieven, maar wisten volgens de politie niemand te verwonden.

Zo'n duizend dienders uit Engeland, Schotland en Wales zijn opgetrommeld om de plaatselijke politie te helpen in de straten van Belfast vechtlustige protestanten en katholieken uit elkaar te houden. Vrijdag ging het op twee plekken in de stad mis toen protestantse deelnemers aan de jaarlijkse Oranjemarsen probeerden politieversperringen te slechten. Ze wilden hun parades voortzetten langs vijandige katholieke buurten. Katholieken beschouwen de marsen als provocaties.

Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure-trailer

Er is een nieuwe trailer verschenen voor Tesla Effect: A Tex Murphy Adventure. Zoals vanouds zijn filmelementen gecombineerd met interactieve 3D-omgevingen. Tesla Effect biedt net zoals eerdere titels een interactief avontuur, waar je keuzes invloed hebben op het verhaal.

Het filmische avonturenspel is sinds mei 2009 in ontwikkeling en staat gepland voor een release in de herfst van 2013. 

Welke gek gaat er nog op vakantie?

Het is alweer een paar maanden die tijd van het jaar dat een ieder vrolijk zijn vakantie plant. De een gaat naar all-in zonnen in Turkije, de costa's in Spanje blijven het goed doen en natuurlijk blijft Frankrijk het altijd goed doen om je twee weken lang eens héérlijk te ontspannen. Toch is vakantie stom. Het duurt altijd te kort, kost te veel en een vaag stemmetje in je hoofd fluisterd dat je gewone leven geen fuck aan is.

CD: David Lynch - The Big Dream

Toen er een aantal maanden geleden een mysterieuze video verspreid werd door regisseur, muzikant en kunstenaar David Lynch liepen de verwachtingen hoog op. Het filmpje liet achter een sluier van ruis een afbeelding zien waar nog weinig uit op te maken was: een waarschuwingsbord voor elektrocutie? Achteraf bleek het de cover te zijn van zijn nieuwe album, The Big Dream. Iconisch waren echter wel de best beoordeelde reacties onder deze video: "Please let it be a new movie."

David Lynch - The Big Dream

Belgische agenten overrijden slachtoffer

Een man in het Waalse Namen heeft zondagavond niet veel geluk gehad. Een bijzondere samenloop van omstandigheden zorgde er effectief voor dat hij nu zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Dat meldt HLN.

Nadat de man erachter kwam dat zijn aanhangwagen was gestolen besloot hij direct achter de dieven aan te gaan. Toen hij in de buurt van Wierde een auto zag rijden met zijn aanhangwagen erachter belde hij terstond de sterke arm der wet en zette de achtervolging in.

Op een gegeven moment hadden de dieven er blijkbaar genoeg van en parkeerden ze langs de weg om de aanhangwagen los te koppelen. De man uit Namen begon daarna het ding weer aan zijn eigen pook vast te maken, maar werd daarbij ruw verstoord door de politie die hij zojuist gebeld had.

Die reden met hoge snelheid achter de dieven aan en zagen daarbij de Naamse man over het hoofd. Hij werd aangereden en raakte zoals gesteld zwaargewond. Gelukkig zijn de twee dieven daarna wel ingerekend.

De twee twintigers uit Chaumont-Gistoux en Grez-Doiceau bleken reeds bekend bij de politie, onder meer door eerdere diefstallen.

'Kardashian hypocriet over Zimmerman'

Kim Kardashian doet er goed aan, de volgende keer dat ze iets twittert te denken aan de reden van haar beroemdheid. Dat stelt HLN.

Haar faam is namelijk te danken aan haar vader, die als advocaat van O.J. Simpson zijn cliënt vrijgesproken wist te krijgen. Haar vader heeft na de vrijspraak van Simpson toegegeven zelf ook te twijfelen aan O.J.'s onschuld. 

Na de vrijspraak van buurtwachter Zimmerman tweette Kim echter: "Ik leef mee met de familie en vrienden van Trayvon Martin. Ik denk aan hen en bid voor hen. #geen gerechtigheid."

Diverse Twitteraars wezen haar daarna boos op haar familieverleden. Eén van de reacties: "Kim Kardashian twittert een steunbetuiging aan Trayvon terwijl haar vader ervoor zorgde dat OJ Simpson de vrijspraak kreeg. Dit land zit vol idioten."  

Man 35 dagen in kennel opgesloten

De 35-jarige Engelsman Sean Le Vegan zal vanaf 5 oktober maar liefst 35 dagen in een kennel opgesloten worden. Dat doet Sean om geld in voor de Manchester and Cheshire Dogs' Homes, alsook om aandacht te krijgen voor het lot van in de steek gelaten honden. Dat meldt Mirror.

De honden worden van straat geplukt en in kennels gestopt. Doorgaans is de behandeling ondermaats en zijn de beestjes erg gestresst. Om dat te simuleren zal Le Vegan de eerste vier dagen niet eten. Ook laat hij zichzelf, zoals elke hond, bij binnenkomst voorzien van een onderhuidse chip.

Hij zal één uur per dag uit de kennel mogen om het toilet te bezoeken. "Ik doe het voor een fantastisch goed doel dat al meer dan honderd jaar bestaat en dat hard geld nodig heeft om kennels opnieuw in te richten en vandalisme- en diefstalbestendig te maken."

Het dierenasiel neemt verspreid over Manchester en Cheshire jaarlijs meer dan 7.000 honden op, gemiddeld 15 per dag. Maar eenderde van de honden wordt door een eigenaar opgehaald. Na een week wordt voor de honden een andere bestemming gezocht. Soms worden binnen een week meer dan 250 honden opgevangen.

Carhenge gered door gemeente

In 1987 bouwde Jim Reinders één van de vreemdste attracties van Amerika in het landelijke Nebraska: Carhenge, een replica van Stonehenge met in plaats van stenen, 38 grijsgespoten rechtopstaande auto's in een cirkel. 

Toen de hele bende in 2011 te koop werd aangeboden voor 300.000 dollar, werd het voortbestaan van de attractie onzeker. Omdat jaarlijks 80.000 toeristen (die vaak onderweg zijn naar Mount Rushmore) Carhenge bezoeken, heeft de gemeente waarin het standbeeld staat actie ondernomen.

Als de stemming in de gemeenteraad zoals verwacht verloopt, wordt Carhenge deze week geschonken aan de gemeente Alliance, Nebraska. Vanaf dat moment zal de gemeente het nog millennia voortbestaan van Carhenge proberen te garanderen.

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.