Aantal aangespoelde bruinvissen fors gestegen

Steeds meer bruinvissen spoelen aan op de Nederlandse kust. Dit jaar werden tot nu toe 517 dode bruinvissen gevonden. Vorig jaar waren dat er in een heel jaar 723, terwijl het er tien jaar geleden slechts 153 waren. Dit is een teken dat de hoeveelheid zeezoogdieren in het Nederlandse deel van de Noordzee groeit, meldt een woordvoerder van kennis- en opvangcentrum Ecomare dinsdag.

Het is een teken dat het broertje van de dolfijn steeds vaker voorkomt voor de Nederlandse kust. Onderzoekers van Imares Wageningen UR telden eerder 85.000 bruinvissen in de Noordzee. Het zeezoogdier, dat een kleine twee meter lang kan worden, heeft zich waarschijnlijk verplaatst van het noordelijke deel van de Noordzee naar het zuiden.

Volgens Steve Geelhoed van Imares verplaatst de bruinvis, die uitsluitend vis eet, zich vanwege de visstand. "Er is waarschijnlijk minder voedsel voor de bruinvis in het noorden, waardoor ze massaal op zoek gaan naar een nieuwe plek. We hebben deze ontwikkeling ook in de jaren tachtig gezien met zeevogels."

Menselijke activiteit in de Noordzee maakt het leven voor de bruinvis er niet makkelijker op. Er is veel vrachtverkeer, visserij en seismisch onderzoek. "De bruinvis maakt gebruik van een soort sonar om zijn voedsel te vinden, dat wordt zo verstoord", zegt Geelhoed. De visserij maakt al gebruik van apparaten die geluidssignalen afgeven. Zo moet worden voorkomen dat de bruinvissen in de netten terechtkomen.

Ook de bouw van windmolens zorgt voor overlast. "Door de herrie van het heien worden bruinvissen weggejaagd van de bouwplek", zegt de woordvoerder van Ecomare. "Overigens vertoeven ze wel graag bij windmolens die al zijn gebouwd, want daar is het dan rustig. Er wordt bijvoorbeeld niet gevist."