Hamlet op wereldtournee

Bert (superworm)

Het herbouwde theater waar Shakespeare ooit zijn stukken opvoerde, The Globe, komt met een prestigieus plan om binnen twee jaar Hamlet in alle landen ter wereld op te voeren. De Volkskrant meldt dat daar vandaag een plan voor is gepresenteerd.

In april 2014 is het 450 jaar geleden dat Shakespeare werd geboren; in april 2016 is hij 400 jaar dood. De Shakespeariaans benaamde directeur van het theater, Dominic Dromgoole, zegt te hopen dat het stuk twee jaar lang door dezelfde acteurs gespeeld zal blijven worden.

Dromgoole noemt het plan een 'gekke uitbreiding' van vorig jaar, toen 37 toneelgezelschappen uit 37 verschillende landen elk in hun eigen taal een Shakespearestuk ten tonele brachten in The Globe. Hamlet was bijvoorbeeld in het Litouws te bewonderen, King Lear in het Wit-Russisch.

Of 'alle landen' ook doelt op instabiele, straatarme landen als Somalië, Afghanistan en Haïti is niet bekend. Ook is vooralsnog onduidelijk of Kim Jong Un dermate fan is van Hamlet, dat het stuk ook in Noord-Korea opgevoerd zal worden.


Zelfs Mel Gibson speelde Hamlet.