[Tour] Dagzege Costa, Ten Dam verliest tijd

Olga Kroeders

De zestiende etappe van de Tour de France, van Vaison-la-Romaine naar Gap over 168 kilometer, is gewonnen door Rui Alberto Costa. De Portugees van Movistar kwam solo over de meet. Het geel blijft om de schouders van Christopher Froome. Laurens ten Dam verloor zijn vijfde plek in het algemeen klassement.  

Een groep van 32 man, met daarin de Nederlanders Lars Boom en Tom Dumoulin, koos voor het avontuur maar werden weer teruggegrepen. Vervolgens waren het Hansen en Klöden die wegsprongen. Zij kregen gezelschap van 23 man waaronder de Nederlanders Hoogerland en wederom Dumoulin. Zij kregen wel de zegen van het peloton. De voorsprong liep dan ook snel op. De maximale voorsprong was meer dan tien minuten.

35 kilometer voor de finish ontsnapten de twee Fransen Kadri en Marino uit de kopgroep. De twee wisten een gaatje te slaan. Hun voorsprong bleef rond de twintig seconden.Hansen wist zich bij de twee te voegen, terwijl de oorspronkelijke kopgroep uiteenviel waarbij onder meer Hoogerland moest lossen. De volgende die demarreerden waren Costa en Coppel. Costa liet zijn medevluchter vervolgens achter zich.

14 kilometer voor het einde was er een groep van vier man ontstaan, Klöden, Coppel, Jeannesson en Riblon, die in de achtervolging waren op Costa. Hun achterstand was echter 45 seconden. Het peloton viel door de laatste klim van de dag en het harde rijden van Katusha, van de tweede categorie, uit elkaar. Mollema kon volgen, Ten Dam moest uit de groep favorieten lossen en reed samen met Fuglsang en Péraud achter de groep met favorieten.

Contador probeerde een paar maal uit de groep met favorieten te ontsnappen, maar hij werd telkens bijgehaald. Vervolgens was het Kreuziger die een tempoversnelling maakte. Vooraan was het Costa die solo als winnaar over de meet kwam. Beste Nederlander was Tom Dumoulin die als zesde over de meet kwam.

Uitslag zestiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rui Alberto Costa POR MOV 3:52.45
2 Christophe Riblon FRA AG2 + 0,42
3 Arnold Jeannesson FRA FDJ z.t.
4 Jerome Coppel FRA COF z.t.
5 Andreas Klöden DUI RSH z.t.
6 Tom Dumoulin NED ARG + 1,00
7 Mikel Astarloza SPA EUS + 1,01
8 Philippe Gilbert BEL BMC + 1,04
9 Cameron Meyer AUS ORI z.t.
10 Ramunas Navardauskas LIT GAR z.t.