Leider Mexicaans drugskartel Zetas opgepakt

De leider van het beruchte Mexicaanse drugskartel Zetas is opgepakt. Mexicaanse mariniers namen de 40-jarige Trevino Morales maandagochtend buiten de stad Nuevo Laredo gevangen, toen hij met een lijfwacht en een medewerker op een landweg reed in een pick-uptruck met twee miljoen dollar aan contanten en acht vuurwapens aan boord. Een regeringswoordvoerder heeft dit maandag meegedeeld.

Morales wordt beschouwd als een van de twee machtigste kartelleiders in Mexico. Hij stond aan het hoofd van een groep voormalige leden van de speciale strijdkrachten die ging werken voor drugshandelaren, om vervolgens in 2010 hun eigen kartel te vormen. Hun groep zaaide zich uit over het hele land, waarbij de activiteiten zich uitbreidden tot afpersing, ontvoering en mensenhandel. Migranten die weigerden om zich als drugskoeriers te laten inzetten, werden genadeloos omgebracht.

Morales is zeker het achtste kopstuk van de Zetas dat sinds 2011 gevangengenomen of gedood werd. Experts verwachten dat nu in het noorden van Mexico een reeks cellen over zullen blijven, zonder centraal commando, maar met dezelfde honger naar geld en macht. "Er zullen nog steeds mensen zijn die zichzelf Zetas noemen, groepen personen die dezelfde werkwijzen hanteren. Er zal gevochten worden om illegale netwerken", zei Alejandro Hope, voormalig medewerker van de Mexicaanse binnenlandse veiligheidsdienst.