'Bewapende drones zijn niet verboden'

Onbemande bewapende vliegtuigjes zijn geen verboden wapens. De zogeheten drones mogen in een gewapend conflict dan ook worden ingezet in andere landen, zolang daarvoor een erkende rechtsbasis is. Dat staat in een dinsdag uitgebracht advies aan minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

De Commissie van Advies inzake Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV), die het advies opstelde, komt tot de conslusie dat bewapende drones onder dezelfde voorwaarden en omstandigheden mogen worden ingezet als andere wapensystemen, zoals F-16's. Speciale regels voor drones zijn volgens de commissie, die in januari om advies werd gevraagd, niet nodig.

Dat bestuurders van de drone minder psychologische remmingen zouden hebben om dodelijk geweld toe te passen vindt de adviescommisie niet bewezen. Dit zogenoemde Playstation-fenomeen is een veelgehoord bezwaar tegen de inzet van de onbemande vliegtuigjes. Bovendien vormt het fenomeen - als het al zou bestaan - juridisch geen belemmering voor de inzet van drones.

Overigens heeft defensie op dit moment alleen onbewapende drones. De onbemande vliegtuigjes van defensie kunnen lang in de lucht blijven en zijn gemiddeld goedkoper dan de inzet van F-16's. Ze worden onder meer ingezet in Afghanistan en bij antipiraterijmissies voor de kust van Somalië.

Internationaal kan de inzet van geweld met drones op gefronste wenkbrauwen rekenen. De Verenigde Staten zetten de bewapende drones eerder in tegen terroristische organisaties Al-Qaida en de Taliban bij aanvallen in Pakistan en Jemen.