Kerry in JordaniŽ voor regiotop

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is dinsdag in Jordanië aangekomen voor een overleg dat woensdag plaatsvindt. In Amman maakte Kerry bovendien zijn intentie bekend het vluchtelingenkamp Zaatari te willen bezoeken. Zaatari biedt onderdak aan meer dan een half miljoen mensen die de burgeroorlog in buurland Syrië zijn ontvlucht.

Kerry zal zijn Arabische ambtgenoten inlichten over zijn vorderingen in het heropstarten van de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Daarnaast zal hij de Amerikaanse strategie uiteenzetten inzake Syrië en Egypte, waar de vorig jaar gekozen president Mohammed Morsi onlangs door het leger werd afgezet.

Hoewel het vredesoverleg waarschijnlijk het voornaamste punt op zijn agenda is, reist Kerry niet naar Israël of de Palestijnse gebieden. Wel had hij een afspraak met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die een huis heeft in Amman.

Kerry sprak zijn zorg uit over de weerslag die de crisis in Syrië heeft op de economie van Jordanië, dat honderdduizenden Syriërs opvangt. Hij zei voor zijn terugkeer naar de Verenigde Staten donderdag het vluchtelingenkamp Zaatari te willen bezoeken als de mogelijkheid daartoe bestaat. Veel Syrische vluchtelingen hebben geklaagd dat de Amerikanen te weinig oog hebben voor hun situatie.