Zorgdeal moet structureel miljard euro besparen

Redactie

De groei van de uitgaven in de zorg moet de komende jaren verder afnemen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft daarover afspraken gemaakt met onder meer ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars. Verschillende maatregelen moeten per jaar zo'n miljard euro besparen.

De groei van de zorguitgaven moet volgend jaar zijn teruggeschroefd naar anderhalf procent. Vanaf 2015 mogen de uitgaven nog maar met een procent stijgen. In het regeerakkoord was nog een daling van 2,5 naar twee procent afgesproken. Voor huisartsen geldt een uitzondering als ze patiënten behandelen die anders bij een duurdere specialist waren terechtgekomen.

Om de groei van de zorguitgaven terug te dringen moeten onder meer de 'doelmatigheid en kwaliteit' van de zorg beter. Zo moet er meer zorg van medisch specialisten naar huisartsen en meer van de huisarts naar zelfzorg. Ook wordt complexe zorg geconcentreerd en moeten medische richtlijnen strenger worden nageleefd.

Verder is afgesproken dat de in het regeerakkoord afgesproken versobering van het basispakket van anderhalf miljard euro wordt aangepast. Artsen gaan kritischer kijken naar het verstrekken van verzekerde zorg. Daardoor hoeft nu nog driehonderd miljoen euro op het basispakket te worden bespaard.

Schippers sloot eerder dit jaar al een zorgakkoord met werkgevers en vakbonden om de stijgende zorguitgaven verder terug te brengen. De partijen leggen de resultaten van de onderhandelingen de komende weken met een positief advies voor aan hun achterban.

Zorgverzekeraars Nederland reageert positief op de afspraken. Volgens voorzitter André Rouvoet zijn verzekerden zo veel mogelijk ontzien. "Zo is verdere verkleining van het basispakket voorkomen, waardoor iedereen verzekerd blijft van een breed pakket aan zorg", aldus Rouvoet in een verklaring.