Geen balkenendenorm voor medisch specialisten

Redactie

Medisch specialisten vallen niet onder de wet die de topinkomens van mensen die voor de publieke zaak werken aan banden legt. Dat staat in de zorgdeal die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maakte met onder meer ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen en zorgverzekeraars.

Eerder zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) nog dat de normering van de topinkomens in de publieke en semipublieke sector ook medisch specialisten zou raken. De bestuurders vallen wel onder de regeling. Wel wordt daarbij gekeken naar de effecten daarvan op de continuïteit van de bedrijfsvoering en het bestuur van de instellingen.

De Orde van Medisch Specialisten is tevreden. "Dit is ook in lijn met het rapport van de commissie-Meurs over de inkomens van medisch specialisten van vorig jaar oktober", stelt de vereniging. De commissie concludeerde onder meer dat artsen in dienstverband naar Europese normen gemiddeld verdienen. "Nederland telt relatief weinig medisch specialisten, zowel in loondienst als in vrij beroep, en zij zetten een uitstekende gezondheidszorg neer. De gemiddelde productiviteit per medisch specialist ligt hoog, terwijl het aantal ingrepen relatief laag blijft."

Het kabinet wil dat iedereen die voor de publieke zaak werkt niet meer verdient dan een minister. Door de Wet normering topinkomens (WNT) is het salarisplafond in de publieke en semipublieke sector vastgesteld op de zogenoemde balkenendenorm, 130 procent van een ministerssalaris. Plasterk wil dat maximum, dit jaar 193 duizend euro, zo snel mogelijk verlagen naar honderd procent.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt het schandalig dat medisch specialisten niet onder de wet vallen. "Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen." Ook SP-Kamerlid Henk van Gerven maakt zich er kwaad over. "VVD-lobby blokkeert dat specialisten onder de WNT komen. Dank Schippers", twittert hij.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) denkt met de deal structureel een miljard euro te kunnen besparen. De ziekenhuizen zeggen alle zeilen bij te moeten zetten om de nieuwe bezuinigingen op te vangen. "Met dit resultaat wordt er veel van ziekenhuizen gevraagd, zeker gezien het feit dat ziekenhuizen al tijden 'de hand op de knip' hebben om financieel gezond te blijven", aldus de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen in een reactie op de zorgdeal.