Homorechtenactivist Kameroen vermoord

MarcusViridis

De prominente homorechtenactivist Eric Ohena Lembembe is in Kameroen gemarteld en vermoord. Dat heeft Human Rights Watch dinsdag gezegd. Het precieze motief voor de moord is nog niet bekend.

Vrienden ontdekten het lichaam van Lembembe maandagavond in zijn woning in de Kameroense hoofdstad Yaoundé. Zijn nek en voeten leken gebroken en het lichaam vertoonde brandplekken.

Lembembe was een van de bekendste homorechtenactivisten in Kameroen. Aanvankelijk als journalist, maar later als directeur van mensenrechtenorganisatie CAMFAIDS, bracht hij geweld tegen en chantage en arrestaties van Kameroense homo's in kaart. Daarnaast schreef hij geregeld voor het blog Erasing 76 Crimes, dat zich richt op landen waar homoseksualiteit illegaal is, en schreef hij enkele hoofdstukken voor een in februari gepubliceerd boek over de wereldwijde homorechtenbeweging.

Op homoseksualiteit staat in Kameroen een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar. Geen ander land in het Afrika ten zuiden van de Sahara vervolgt volgens HRW zoveel homo's als Kameroen.

Twee weken geleden waarschuwde Lembembe nog dat bendes het gemunt hadden op 'diegenen die gelijke rechten op basis van seksuele geaardheid en geslachtsidentiteit nastreven'. "Helaas draagt een klimaat van haat en onverdraagzaamheid in Kameroen, dat zich tot in de hoogste regionen van de regering uitstrekt, ertoe bij dat homofoben met deze misdaden wegkomen", zei hij.

Zaterdag bleef Lembembe tegen zijn doen in weg bij een vergadering. Maandag gingen vrienden langs bij zijn huis en troffen de voordeur van buiten gesloten aan. Door het raam zagen ze het lichaam van de activist liggen.