Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden

Het is mooi weer en het rivierwater staat vrij laag. Daardoor ontstaan overal langs de oevers rivierstrandjes, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op dagjesmensen. "Maar zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en ook verboden", zo waarschuwen dinsdag diverse waterbeheerders.

Schippers van vrachtschepen torenen hoog boven het water uit en zien een zwemmer in de rivier niet. Door de scheepvaart ontstaat een sterke zuiging in het water die zelfs sterke zwemmers onder water sleurt. Ook kunnen er door de stroming van het water zomaar draaikolken ontstaan, terwijl tussen de kribben die in de vaargeul steken steeds onderstroming is. Dat maakt ook pootjebaden gevaarlijk.

In Nijmegen is deze hele week een festival langs de Waal in het kader van de Vierdaagsefeesten. De organisatie heeft op advies van Rijkswaterstaat extra beveiligers ingehuurd, die de hele dag festivalgangers waarschuwen dat ze niet in de rivier mogen springen. "En al helemaal niet met een slokje op natuurlijk", aldus de organisatie. Maar ondanks de waarschuwingen laten veel ouders hun kinderen toch in het water spelen en nemen ouderen zelf regelmatig een duik.

"Wij gaan bekeuringen uitdelen", meldt waterschap Rijn en IJssel, verantwoordelijk voor onder andere de Oude IJssel. "Met name jongeren blijven van de bruggen springen en duiken. Het is een overtreding en we gaan er nu extra op letten." Ook andere waterbeheerders houden bruggen, dammen en sluizen in de gaten.

Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden
Zwemmen in rivieren is gevaarlijk en verboden (Foto: ANP)