FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 juli 2013

Ars vindt nieuwe club in Turkije

Sjoerd Ars zet zijn loopbaan voort bij het Turkse Karsiyaka SK. De 29-jarige aanvaller tekende woensdag een contract voor twee jaar bij de club die uitkomt op het tweede niveau. Afgelopen seizoen was Ars al in Turkije actief voor Konyaspor, waarmee hij promoveerde naar de Süper Lig.

Ars speelde eerder onder meer voor De Graafschap, Go Ahead Eagles, RBC Roosendaal en PEC Zwolle. Die laatste club verruilde hij in 2011 voor het Bulgaarse Levski Sofia, maar daar belandde hij al snel op een zijspoor.

Vrouw wil dwarslaesie

De 58-jarige onderzoekswetenschapper Chloe Jennings-White, afgestudeerd aan Cambridge, wil de rest van haar leven in een rolstoel zitten. Dat schrijft Daily Mail.

De inwoonster van Salt Lake City, Utah lijdt aan het zeldzame syndroom Body Integrity Identity Disorder, waarbij een lichaam mentaal bepaalde organen of lichaamsdelen af wil stoten. Bij Chloe leeft daarom al sinds haar jeugd ontevredenheid over haar benen. 

Chloe heeft verschillende pogingen gedaan om haar ruggengraat verbrijzeld te krijgen, skiet expres van de gevaarlijkste hellingen en wil niets liever dan leven als een verlamde.

Ze zit vrijwillig in een rolstoel en probeert haar handel en wandel zo veel mogelijk te laten lijken op het leven van een persoon met een dwarslaesie.

Naar eigen zeggen merkte ze al op vierjarige leeftijd dat ze 'anders' was. Ze heeft in 2010 een dokter in het buitenland bereid gevonden om haar te helpen met het verlammen van haar onderstel, maar de operatie kost richting de 20.000 euro. Dat geld heeft ze echter niet. 

Het uitgebreide bronartikel bevat meer achtergrondinformatie over de vrouw, haar verleden en haar aandoening.

Gameplay op Mars

Een nieuwe gameplayvideo van Take On Mars is vandaag opgedoken. In de simulatiegame  bestuur je een Rover Operator. De game bevat een realistisch terrein, gebaseerd op werkelijke data van satellieten.

Drie gamemodi zijn beschikbaar: Space Program, Scenarios en Editor. In Space Program speel je door de ogen van de Space Agency, maar in Scenarios ga je rechtstreeks naar Mars voor individuele missies. Ook is er een 3D scenario-editor en moddng voorzien.

De game komt op 1 augustus voor €9,99 uit als Early Access-titel op Steam.

Ten Dam, Mollema en Hoogerland naar Boxmeer

De organisatie van het wielercriterium in Boxmeer heeft drie Nederlandse topnamen aan de lijst met starters toegevoegd. Laurens ten Dam, Bauke Mollema (beide Belkin) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM) verschijnen daags na het einde van de Tour de France aan de meet in het Brabantse dorp voor de welbekende rondjes om de kerk.

Volgens organisator Twan Poels, zelf oud-wielrenner, viel de uitslag van de tijdrit gunstig uit voor de contractering van de renners. Ten Dam en Mollema zakten door hun dagklassering enkele plaatsen in het algemeen klassement. Daardoor waren ze goedkoper dan gedacht en kon Poels ook Nederlands kampioen Johnny Hoogerland strikken.

Eerder werd al bekend dat er negen La Grande Boucle-deelnemers naar Daags na de Tour zullen komen. Marcel Kittel, Roy Curvers, Koen de Kort, Tom Dumoulin, Tom Veelers (allen Argos-Shimano), Lars Boom, Bram Tankink (beide Belkin), Boy en Danny van Poppel (beide Vacansoleil-DCM) hadden al hun toezegging gedaan.

State of Decay dit jaar op pc

De Xbox Arcade Live-hit State of Decay komt dit jaar nog naar pc. De game verkocht reeds meer dan een half miljoen exemplaren. Jeff Strain, de oprichter van Undead Labs bevestigde dit nieuws in een recente livestream. Waarschijnlijk zal de datum binnenkort vastgepind worden.

De game komt uit als deel van Steams Early Acces-programma en zal eerst slechts speelbaar zijn met een controller. De finale pc-versie zal echter wel support voor een muis en toetsenbord bevatten.

Strain teasde ook een sandbox mode voor de game. "The goal of sandbox is to provide an unbounded experience, one with no victory condition that ends the game. The way we do that is to continue to have a world with finite resources, but find out 'how long can I stay alive."

state of decay

Justin Bieber laat zichzelf verminken met tatoeage

De wereldbekende blaag en tienerzanger Justin Bieber heeft zichzelf laten verminken door een gigantesk oog op zijn linkerarm te laten tatoeëren. 

WTF meldt dat Bieber op zijn Instagram een foto uploadde van het oog dat hem eeuwig vanuit zijn elleboogholte zal aanstaren. 'Mom's always watching' was Biebers bijschrift. Of dit duidt op een oedipuscomplex is onduidelijk.

Het is niet de eerste keer dat Bieber zichzelf wat aan laat doen. Eerder al liet hij tattoos zetten van onder andere een tijger, een karper, een uil, een engel en Jezus Christus zelve.

De Layton-broertjes scoren

Layton Brothers: Mystery Room, de spin-off voor iOS van de populaire Layton-reeks is meer dan één miljoen keer gedownload sinds de release vorige maand. De game draait om de zoon van professor Layton. Hij moet een moordmysterie oplossen in 3D-omgevingen.

Het eerste deel van de game is gratis en bevat twee in app-aankopen om de game te vervolledigen.

Hier kun je lezen wat wij van de game vonden.

Layton Brothers Mystery Room

Websites voor Xbox One

Microsoft heeft de sites XboxOne.com en XboxOne.net vrijgesteld om te gebruiken. Eerder dit jaar klaagde het bedrijf nog dat de vorige eigenaar van de websites geen recht hierop had. Met behulp van de Richard Law Group werden de domeinen overgebracht naar Microsoft.

De domeinen werden pas aangepast op 16 juli. Nintendo had een gelijkaardig voorvaal eerder deze maand, maar verloor spijtig genoeg wel. WiiU.com staat nog steeds niet onder hun bezit.

Xbox One

Texanen slopen verkeerde huis

Toen David Underwood het huis dat hij van z'n oma erfde dit weekeinde kwam bekijken in Fort Worth, Texas, zocht hij overal maar kon hij het huis nergens vinden. Huffington Post stelt ons op de hoogte van dit fascinerende falen van de Fort Worthse autoriteiten.

Underwoods vrouw merkte op dat 'het huis wel verdwenen leek. We waren toch echt op het juiste adres en het was gewoon weg.' Dat bleek te kloppen: het huis was vrijdag namelijk per ongeluk tegen de vlakte gegooid, gaf de gemeente maandag toe.

Slopers van de gemeente hadden die dag een huis op 9708 Watercress Drive moeten slopen. Ze sloopten echter nummer 9716. Van het aan een meer gelegen, drie slaapkamers tellende huis is behalve de betonnen fundering helemaal niets over. De waarde van het pand lag rond de 65.000 euro.

Lokale media melden dat de buren van de overleden grootmoeder de slopers nog waarschuwden dat ze het verkeerde pand te grazen aan het nemen waren. Helaas heeft dat klaarblijkelijk niets geholpen. Underwood was van plan met zijn gezin te gaan wonen in het deels leegstaande huis.

Een video met Underwood en de teleurstellende betonvloer is in het bronartikel te vinden.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (17/07/2013)

Op woensdag werden er negen duels gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. De returns worden volgende week gespeeld. De loting voor de derde voorronde zal vrijdag plaats hebben. Ook de naam van PSV zal dan in een balletje zitten. 

Uitslagen

Club Club Uitslag
Shirak Gyumri (Arm) Partizan Belgrado (Ser) 1-1
HJK Helsinki (Fin) Kalju Nõmme (Est) 0-0
Neftchi Baku (Aze) Skënderbeu (Alb) 0-0
IF Elfsborg (Zwe) Daugava Daugavpils (Let) 7-1
Sligo Rovers (Ier) Molde FK (Noo) 0-1
Slovan Bratislava (Slw) Ludogorets (Bul) 2-1
The New Saints (Wal) Legia Warschau (Pol) 1-3
Györi ETO FC (Hon) Maccabi Tel Aviv (Isr) 0-2
Cliftonville (Nie) Celtic (Sch) 0-3

Argentinië verplicht nasynchronisatie

Televisieseries, films en zelfs reclames in Argentinië moeten voortaan worden nagesynchroniseerd in het Spaans of in een van de inheemse talen van het land. Dat heeft de Argentijnse president Cristinia Fernandez woensdag per decreet besloten.

Elke tv-zender, bioscoop of ander medium dat zich niet aan de nieuwe regels houdt krijgt een boete. De opbrengst van de boetes wordt in een fonds voor de Argentijnse filmindustrie gestort. Fernandez wil dat de nieuwe regels binnen zestig dagen worden uitgewerkt.

Fernandez grijpt voor de nieuwe regels naar een wet uit 1988 die de Argentijnse cultuur en nationale identiteit moet beschermen door nasynchronisatie te laten doen door acteurs die op de Argentijnse wijze Spaans spreken. De wet werd tot dusver nooit nageleefd.

Burgemeesters protesteren mee in Athene

Burgemeesters uit heel Griekenland hebben zich woensdag bij een protestmars naar het parlementsgebouw in Athene gevoegd. Het parlement stemt later op de dag over een reeks nieuwe bezuinigingen, die als ze worden aangenomen duizenden ambtenaren hun baan zullen kosten.

Door de nieuwe bezuinigingen komen op korte termijn 12.500 banen bij de overheid - veelal die van leraren en gemeenteambtenaren - op de tocht te staan. Een van de eisen van de schuldeisers van Griekenland - de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds - is dat voor het einde van het jaar vijftienduizend ambtenaren de laan uit worden gestuurd. De plannen leidden de afgelopen dagen al tot massale stakingen.

"Het is elke keer hetzelfde verhaal", zei oppositieleider Alexis Tsipras woensdag in het parlement tegen de regering. "Je komt op het laatste moment naar ons toe en zegt dat je de samenleving om zeep moet helpen om het land te redden. Ik herhaal: het is onmogelijk om de schuldencrisis in Griekenland en Zuid-Europa op te lossen zonder een politieke overeenkomst. Het is geen Grieks probleem. Het is een probleem met de euro."

Geen contract voor EA en NCAA

De NCAA zal zijn contract met EA niet verlengen. Dat heeft de NCAA zelf vandaag aangekondigd. In juni 2014 verloopt het huidige contract, maar NCAA Football 14 zal nog wel de namen en het logo van de NCAA gebruiken.

Vorig jaar had EA ook al problemen met de NCAA, aangezien het toen pas  een overeenkomst van 27 miljoen dollar vermeldde over een rechtszaak uit 2008.

Is dit een spijtige zaak of kan het jullie helemaal niet schelen of de NCAA bij EA Sports blijft?

Vrouw wil Big Macs, blokkeert DriveThru

Wat doe je als je zojuist twee Big Macs van de lokale McDonald's opgegeten hebt, maar je niet onder de indruk was van het eten? Gewoon de DriveThru blokkeren tot je gratis twee nieuwe burgers krijgt.

Dat is wat de 34-jarige Kimberly Womack zondag deed bij de Mac in New Port Richey, Florida, de staat die bekendstaat om haar stranden, pretparken, verkiezingsfraude, orkanen, bejaarden en ophef veroorzakende rechtsuitspraken.

Medewerkers vertelden dat er momenteel ontbijt werd geserveerd en er daarom geen Big Macs meer te krijgen waren, waarop Kimberly twee gratis Egg McMuffins eiste. Die werden haar ook al geweigerd, waarna zij op haar beurt eenvoudigweg weigerde weg te gaan.

Na bijna een kwartier arriveerde de politie vanwege Womack en Womack riep direct dat haar rechten werden aangetast. De agenten roken terwijl ze praatte een duidelijke alcoholwalm en arresteerden de vrouw voor rijden onder invloed.

De vrouw bleek een promillage van 0,108 te hebben, niet erg hoog. Ze gaf echter aan ook de angstremmer Klonopin te slikken. Een collega van FOK!user peperazzi2 'laat weten dat je van Klonopin erg agressief kunt worden.'

Opnieuw schieten in Deus Ex

Eigenaars van jailbroken iOS-apparaten met Deus Ex: The Fall hadden het wellicht al opgemerkt. Je kon in de game namelijk niet schieten als je apparaat jailbroken was. Square Enix is nu op zijn mening teruggekomen en vanaf nu is het door een patch mogelijk voor iedereen om de game op de juiste manier te spelen.

De ontwikkelaar kwam tot het besef dat je een jailbreak niet alleen kunt gebruiken voor slechte doeleinden en dat het ook niet illegaal is.

De update voegt nog andere dingen toe, zoals meer XP en meer credits bij het uitvoeren van een handeling.

deus ex

Eerste testdag Silverstone 17-07-2013

Vandaag werd de eerste dag van de Young Driver Test op Silverstone verreden. Naast een aantal rookies kwamen ook enkele vaste coureurs aan bod, al mochten zij alleen maar banden testen. Mercedes is na een veroordeling door het tribunaal van de FIA uitgesloten van de test.

McLaren-testrijder Kevin Magnussen sloot de dag als snelste af met een tijd van 1.33,602. De zoon van oud-F1-Coureur Jan Magunussen bleef de 's middags ingestapte Force India-coureur Paul di Resta nipt voor, terwijl Red Bull-testrijder Antonio Felix da Costa de derde tijd klokte. Robin Frijns was met 1.34,236 en 72 ronden goed voor de zevende tijd. Hij mag morgenochtend ook nog voor Sauber rijden, waarna Nico Hülkenberg het stuur overneemt.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Kevin Magnussen McLaren 1:33.602 100
2 Paul di Resta Force India 1:33.774 58
3 Antonio Felix da Costa Red Bull 1:33.821 82
4 James Calado Force India 1:33.986 27
5 Daniel Juncadella Williams 1:34.098 55
6 Johnny Cecotto Jr. Toro Rosso 1:34.193 75
7 Robin Frijns Sauber 1:34.236 72
8 Nicolas Prost Lotus 1:34.810 72
9 Davide Rigon Ferrari 1:34.874 76
10 Alexander Rossi Caterham 1:35.651 69
11 Tio Ellinas Marussia 1:36.676 36
12 Max Chilton Marussia 1:38.347 27

Demonstratieverbod Athene om bezoek Duitse minister

De Griekse politie heeft voor donderdag een demonstratieverbod afgekondigd tijdens het bezoek van de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble. De linkse oppositiepartij Syriza noemt het verbod 'fascistisch en ondemocratisch'.

De politie maakte woensdag bekend dat er barricades rond het centrum van Athene worden opgeworpen. Binnen het afgezette gebied zullen protesten verboden zijn. Onder meer het parlement en het Syntagmaplein, waar de afgelopen jaren tientallen protesten zijn gehouden, worden afgesloten. Het verbod is van kracht van 09.00 uur tot 20.00 uur.

Een woordvoerder van de linkse partij Syriza hekelde het verbod. Hij zei dat het 'ondenkbaar was in een Europese stad'.

Leger Congo rukt verder op

Het Congolese leger heeft op de vierde opeenvolgende dag van strijd tegen rebellen in het oosten van Congo opnieuw enige terreinwinst geboekt. Na twee uur van beschietingen woensdag was het front driehonderd meter opgeschoven, zei een legerwoordvoerder.

De rebellenbeweging M23 veroverde in november nog de stad Goma, maar lijkt inmiddels niet meer tegen het leger op te kunnen. Volgens onderzoekers van de Verenigde Naties hebben militairen uit buurland Rwanda de gelederen van de rebellen versterkt, hoewel dat in de Rwandese hoofdstad Kigali wordt ontkend.

Vredesbesprekingen tussen beide strijdende partijen liepen vorige week opnieuw spaak. De delegatie van M23 klaagde dat de vertegenwoordiging van de regering in Kinshasa de onderhandelingstafel voortijdig had verlaten.

Meer ambulances nodig in Nederland

Het aantal ambulances dat nodig is in Nederland is de afgelopen jaren flink gegroeid. Dat komt onder meer doordat de vraag naar ambulancezorg door de vergrijzing en door bevolkingsgroei is gestegen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

In 2008 waren volgens het RIVM overdag nog 498 ambulances nodig. Inmiddels zijn dat er negentig meer. 's Nachts is behoefte aan elf meer ambulances dan in 2008.

De toename komt ook doordat rekenmodellen die worden gebruikt voor de berekeningen zijn veranderd. De vraag naar ambulancezorg is tussen 2008 en 2012 echter ook gestegen, met gemiddeld 4,3 procent per jaar. Behalve de vergrijzing en de bevokingsgroei komt die stijging ook doordat mensen eerder en makkelijker een beroep doen op de ambulancezorg.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat ze het ambulancebudget voor 2014 gezien de berekeningen van het RIVM met 7,7 miljoen euro verhoogt.

Sijsling verliest van Karlovic in Bogota

Igor Sijsling is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Bogota uitgeschakeld. De Amsterdammer was woensdag niet opgewassen tegen de Kroaat Ivo Karlovic, die met 6-3, 7-6 (14) aan het langste eind trok. Sijsling was als derde geplaatst op het Colombiaanse hardcourt, maar had geen antwoord op het servicegeweld van zijn opponent.

Karlovic, die drie maanden aan de kant stond met een hersenvliesontsteking, sloeg in de partij 24 aces, tegenover negen van de Nederlander. Sijsling leverde direct zijn eerste servicebeurt in en kwam dat in de eerste set niet meer te boven.

Het tweede bedrijf verliep zonder breakkansen, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Daarin wist Sijsling een nederlaag net niet af te wenden.

Froome gaat contract bij Sky verlengen

Christopher Froome zal binnenkort zijn contract bij Team Sky gaat verlengen. het contract, wat nu in 2014 afloopt, zal verlengt worden tot 2016.

Dit zei zijn verloofde en manager Michelle Cound woensdag tegen de BBC. "Er ligt een akkoord, we werken op dit moment aan het afronden van de laatste details", aldus Cound. "Het zal binnen één of twee weken rond komen." Froome komt sinds 2010 uit voor het Britse team. In 2012 werd hij tweede in de Tour de France, in de editie van dit jaar lijkt hij op weg naar de eindzege.

[Tour] Een tikkie voor onze jongens

Riis staat bekend om zijn slimme tactiek. Altijd verzint hij wel een origineel aanvalsplan. Vandaag heeft hij echter een foutje gemaakt. Zowel Kreuziger als Contador bleven op dezelfde fiets als waarmee ze de twee beklimmingen hadden gedaan. De meeste renners die voor de ritzege gingen, wisselden voor de laatste afdaling hun gewone fiets voor een tijdritfiets. Die is wat zwaarder en daarmee kun je wat harder naar beneden.

Man zaagt slotjes van brug

Een ring is voor sommigen niet genoeg, dus worden er ook relaties bezegeld met hangslotjes op bruggen. Zo ook op de brug over de Groenburgwal aan de Staalstraat te Amsterdam. Je zou denken: ‘daar heeft niemand last van’.  Maar helaas kwam niemand gisteren langs om de slotjes persoonlijk te verwijderen. Niemand vindt het namelijk vervuiling van ‘zijn’ brug.

Met het argument dat ‘de helft van de relaties, waarvan er een slotje op de brug hangt, zijn al voorbij’ vond niemand het nodig om met een slijptol de slotjes te verwijderen. Daarbij trok niemand uiteraard een geel hesje aan. Want mensen met gele hesjes, zo redeneerde hij, stralen autoriteit uit.

Dat de hele buurt absoluut geen last heeft van deze curiositeit en men niemand bovendien totaal niet kent, daar heeft niemand totaal geen boodschap aan: slotjes op de brug is immers aantasting van gemeenschappelijk eigendom en slotjes kapotzagen niet. Na wat serieuze vragen weet meneer te vertellen dat dit gewoon in de Algemene Plaatselijke Verordening te vinden is, maar echt bewijzen kan niemand dit niet.

Na een goed gesprek met een motormuis van de politie, kunnen we helaas niet zien hoe dit afloopt en wat er besloten is, want het filmpje waarin de toestand te zien is, loopt af met een ‘cliffhanger’.

Elizabeth is ongeduldig

De Britse koningin Elizabeth II hoopt dat de baby van prins William en zijn vrouw Kate snel ter wereld komt. Ze gaat binnenkort op vakantie en haar derde achterkleinkind laat nog altijd op zich wachten.

"Dat maakt me niets uit", antwoordde ze woensdag op de vraag of ze een achterkleinzoon of -dochter wil. "Ik wil gewoon heel graag dat het er snel is, want ik ga op vakantie."

De koningin gaat op korte termijn naar Schotland voor haar zomervakantie. Kate is naar verluidt deze week uitgerekend.

'Goud ontstond bij botsing dode sterren'

Al het goud op aarde is ontstaan uit de botsing van dode sterren. Wetenschappers van Harvard zeggen daar bewijs voor te hebben. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in Astrophysical Journal Letters.

Met de Swift-telescoop van NASA werd onlangs een vreemde gloed waargenomen in een sterrenstelsel op zo'n 3,9 miljard lichtjaar afstand. Die gloed bleek afkomstig van een uitbarsting van gammastraling die slechts een fractie van een seconde duurde, een gevolg van de botsing van dode sterren, zeggen de wetenschappers. Infraroodlicht in die gloed kan er volgens de onderzoekers op wijzen dat bij de explosie zware elementen als goud de ruimte zijn ingeslingerd.

Astronomen weten al langer dat lichtere elementen, zoals koolstof en zuurstof, binnenin sterren bij kernfusies ontstaan. Maar dat soort reacties kan geen zwaardere elementen als goud voortbrengen.

Goud ontstaat bij de explosie van sterren, supernova's, was de heersende opvatting, die echter geen verklaring bood voor de hoeveelheid goud in het zonnestelsel. Het nieuwe onderzoek wijst nu in de richting van botsingen tussen neutronensterren zo'n 4,5 miljard jaar geleden, lang voordat het zonnestelsel ontstond. Neutronensterren zijn sterren die zich in hun laatste levensfase bevinden.

Een Europees onderzoeksteam suggereerde een decennium geleden na onderzoek met supercomputers al dat goud, platina en andere edelmetalen ontstaan wanneer twee neutronensterren botsen en samensmelten. Met de Swift-telescoop is nu zo'n explosie waargenomen. Hoewel die op miljarden lichtjaren afstand plaatsvond, is er geen reden om vergelijkbare gebeurtenissen in het Melkwegstelsel uit te sluiten, aldus de wetenschappers.

Als de theorie standhoudt, is dat 'werkelijk zeer opwindend nieuws', zei astrofysicus Stephan Rosswog van de Universiteit van Stockholm, die jaren geleden aan het Europese onderzoek meedeed. De samensmelting van neutronensterren lijkt een 'grote kookpot waarin elementen als goud worden gesmeed', zei hij.

Het onderzoek kan licht werpen op de wijze waarop goud is ontstaan, een antwoord op de vraag hoe het komt dat goud verspreid op aarde voorkomt, is het niet. Een mogelijkheid is dat een meteorenzwerm het goud en andere kostbare metalen op aarde heeft verspreid.

Mensen 'lopen rond met een minuscuul stukje universum', zei onderzoeker Edo Berger van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, die aan het nieuwe onderzoek deelnam.

Bruma: "We hebben leuke, jonge groep"

Jeffrey Bruma werkte woensdagochtend zijn eerste training bij PSV af. Voor de 21-jarige verdediger is het duidelijk hoe het komende seizoen eruit moet zien.

"Ik wil zoveel mogelijk spelen en mezelf ontwikkelen", zei de mandekker voor de camera's van het Eindhovens Dagblad. "Daarnaast moet PSV altijd voor de prijzen spelen."

De Nederlander kwam over van Chelsea. De afgelopen twee seizoenen speelde de jeugdinternational voor Hamburger SV. De Duitse club huurde de achterhoedespeler van de Engelse grootmacht. Hij geen basisplaats af te dwingen bij de Bundesliga-club.

Bij PSV is de kans op een basisplek vele malen groter. De eerste training op de Hertgang verliep goed. Bruma heeft een positief gevoel overgehouden aan de eerste dag met zijn nieuwe teamgenoten. "Eerste indruk is positief. We hebben een leuke, jonge groep. Alle spelers zijn heel gretig."

[EK Vrouwen] Nederlandse voetbalsters uitgeschakeld

De Nederlandse voetbalsters zijn in de groepsfase van het EK uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Roger Reijners ging woensdag in het Zweedse Växjö met 1-0 onderuit tegen IJsland. Daardoor eindigt Oranje als laatste in poule B met één punt.

Noorwegen verraste titelverdediger Duitsland met 1-0 en is daardoor groepswinnaar. Duitsland gaat als tweede door, terwijl IJsland als een van de twee beste nummers drie ook verzekerd is van een plek in de kwartfinale.

Nederland had voor rust het meeste balbezit, maar deed daar weinig mee. Alleen via een schot van Lieke Martens op de lat was het team dicht bij een goal. Na de eerste waarschuwing van IJsland - Hólmfrídur Magnúsdóttir raakte de paal - ging het in de dertigste minuut fout voor Oranje. Dagný Brynjarsdóttir opende de score met het hoofd.

Na de pauze zocht Nederland vol de aanval. Dat leverde zowaar enkele kansen op, maar net als tegen Duitsland en Noorwegen bleef een treffer uit. Vier jaar geleden reikte Nederland nog tot de halve finale.

Bojan tevreden met Ajax-niveau

Bojan Krkic is tot nu toe de grote verrassing van de Nederlandse transfermarkt. De aanvaller kijkt tevreden terug op zijn eerste week bij Ajax.

De 22-jarige aanvaller wordt dit seizoen gehuurd van FC Barcelona en kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor AS Roma en AC Milan. De Spanjaard ziet de overgang naar Ajax niet als een stap terug. "Het niveau is erg hoog hier en de spelers zijn erg goed", laat hij weten aan AT5.

"Ik denk dat het belangrijkste is dat er een goede sfeer binnen het team is. We staan voor een mooi seizoen en ik heb veel zin om te laten zien wat ik kan. Daar ga ik me volledig op focussen", vervolgt de Barcelona-huurling.

De afgelopen weken deden verschillende verhalen de ronde dat Bojan met Johan Cruijff had gesproken over een transfer naar Ajax, maar dat wordt door de speler zelf weerlegt. "Nee, ik heb niet met hem gesproken. Hij is wel iemand voor wie ik veel respect heb. Ik ken hem voornamelijk als mijn trainer van het Catalaanse elftal."

Afsluitend laat Bojan nog weten dat hij Ajax verkoos boven AC Milan. "Ze wilden me nog een extra seizoen hebben en vroegen of ik wilde blijven. Daar heb ik 'nee' op gezegd."

Glennis Grace spreekt met verhuurder over regeling

Glennis Grace is in gesprek met de verhuurder van haar nieuwe Amsterdamse woning vanwege een grote verbouwing bij de onderburen. De zangeres heeft enorme overlast van het gebeuren, waar haar van tevoren niets over was gezegd. Ze heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld, meldde de website Bekende Buren. De raadsman reageerde woensdagavond in RTL Boulevard.

"Het klopt dat mijn cliënte Glennis Grace momenteel met de verhuurder van haar huurwoning een geschil heeft over overlast ten gevolge van een verbouwing", liet hij weten. "Glennis is momenteel met de huurder in overleg over een eventuele regeling." De zangeres doet nog geen inhoudelijke mededelingen over het geschil 'om dat overleg niet te veel onder druk te laten komen'.

Clasie: "Ik wil meedoen om het kampioenschap"

De mentaliteit van de Feyenoorders moet veranderen. Dat vindt Jordy Clasie. Na twee seizoenen goed gepresteerd te hebben wil de middenvelder nu eens kampioen worden.

De Rotterdammers werden afgelopen twee jaar respectievelijk tweede en derde van Nederland. "Ik wil nu gewoon een keer écht meedoen om dat kampioenschap, tot de laatste speeldag", zei de Nederlander tegenover Voetbal International.

De international weet wat er afgelopen seizoenen ontbrak bij de Eredivisionist. "De absolute mentaliteit kampioen te willen worden, dat misten we de afgelopen twee seizoenen."

Om bovenaan te eindigen in de Eredivisie moeten de spelers ook individueel groeien. Clasie vindt dat hij zelf ook stappen moet maken. "Mijn dynamiek kan beter. Ik wil gewoon steeds in beweging zijn. Daarbij werk ik hard aan mijn passing. Ik wil die ballen nog harder en zuiverder inspelen. Verder vind ik dat ik positioneel nog beter kan spelen."

WO2-stelletje na 70 jaar herenigd

70 jaar geleden waren Bob Humphries (89) en Bernie Bluett (87) smoorverliefd. Helaas waren Bernies ouders het daar niet mee eens en verstopten ze de liefdesbrieven die hij haar stuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Na de oorlog stopte het contact definitief nadat Bernie al twee jaar geen brieven had gehad van Bob. Bob trouwde met een ander en Bernie ook, namelijk een RAF-piloot die wél beschikbaar was.

Bernie emigreerde naar Nieuw-Zeeland. Bernies dochter ging in 2011 na de vele verhalen van haar moeder toch eens op zoek naar Bob-uit-de-oorlog, om hem uiteindelijk te vinden in Somerset, Engeland.

'Bob had allerlei zaken geregeld zodat we konden gaan trouwen', geeft Bluett aan, 'maar daar wist ik niks van af.' Toen ze hem twee jaar geleden eindelijk weer ontmoette zag ze 'geen oude man staan, maar die jonge soldaat. We voelen ons beiden heel jong.'

Door haar jeugdliefde opnieuw te ontmoeten verhuisde Bernie terug naar Engeland. De twee gaan zaterdag nabij Bridgwater trouwen.

[Tour] Uitslagen en standen na zeventiende etappe

Vandaag werd de zeventiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 51,33
2 Alberto Contador SPA SAX + 0,09
3 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 0,10
4 Roman Kreuziger TSJ SAX + 0,23
5 Alejandro Valverde SPA MOV + 0,30
6 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 1,11
7 Michal Kwiatkowski POL OME + 1,33
8 Jakob Fuglsang DEN AST + 1,34
9 Andrew Talansky VS GAR + 1,41
10 Tejay van Garderen VS BMC + 1,51
11 Bauke Mollema NED BEL + 2,09
16 Laurens ten Dam NED BEL + 2,29
17 Lieuwe Westra NED VAC z.t.
59 Tom Dumoulin NED ARG + 4,52
62 Lars Boom NED BEL + 4,55
66 Wout Poels NED VAC + 5,12
72 Johnny Hoogerland NED VAC + 5,21
73 Albert Timmer NED ARG + 5,24
97 Robert Gesink NED BEL + 6,06
106 Bram Tankink NED BEL + 6,13
126 Boy van Poppel NED VAC + 6,37
131 Roy Curvers NED ARG + 6,43
141 Tom Leezer NED BEL + 6,57
156 Koen de Kort NED ARG + 7,26
163 Niki Terpstra NED OME + 7,54
176 Tom Veelers NED ARG +10,27

Algemeen klassement na zeventiende etappe

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 66:07,09
2 Alberto Contador SPA SAX + 4,34
3 Roman Kreuziger TSJ SAX + 4,51
4 Bauke Mollema NED BEL + 6,23
5 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV + 6,58
6 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 7,21
7 Laurens ten Dam NED BEL + 8,23
8 Jakob Fuglsang DEN AST + 8,56
9 Michael Kwiatkowski POL OME +11,10
10 Daniel Martin IER GAR +12,50
30 Robert Gesink NED BEL +41,13
33 Wout Poels NED VAC +47,24
42 Bram Tankink NED BEL +1:02,44
47 Tom Dumoulin NED ARG +1:06,55
108 Johnny Hoogerland NED VAC +2:02,42
119 Lars Boom NED BEL +2:17,40
138 Niki Terpstra NED OME +2:31,59
143 Lieuwe Westra NED VAC +2:36,14
144 Roy Curvers NED ARG +2:37,12
152 Boy van Poppel NED VAC +2:41,56
156 Koen de Kort NED ARG +2:43,36
160 Tom Leezer NED BEL +2:46,15
167 Albert Timmer NED ARG +2:51,15
175 Tom Veelers NED ARG +3:05,16

Klassement groene trui na zeventiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 377
2 Mark Cavendish OME GBR 278
3 André Greipel LOT DUI 223
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na zeventiende etappe

# naam Land Ploeg Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas COL MOV 66:14,07
2 Michal Kwiatkowski POL OME + 4,12
3 Andrew Talansky VS GAR + 8,15
4 Romain Bardet FRA AG2 +21,45
5 Arthur Vichot FRA FDJ +58,11


Klassement bolletjestrui na zeventiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Christopher Froome SKY GBR 88
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 69
3 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 53
4 Pierre Rolland EUR FRA 51
5 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA 35


Ploegenklassement na zeventiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 197:41,19
2 RadioShakc Leopard LUX + 1,22
3 AG2R La Mondiale FRA + 8,14
4 Movistar Team SPA +12,48
5 Belkin Pro Cycling NED +22,33


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS
208 Danny van Poppel VAC NED 16 DNS
71 Thibaut Pinot FDJ FRA 16 DNS
113 Gorka Izaguirre Insausti EUS SPA 17 DNS
81 Jean-Christophe Péraud AG2 FRA 17

[upd] Saldo PayPal even -92 biljard

Een inwoner van de staat Pennsylvania was heel eventjes blij verrast toen hij het maandelijkse bankafschrift-mailtje van PayPal opende. Zijn nieuwe saldo bedroeg namelijk 92.233.720.368.547.800 dollar, oftewel bijna honderd biljard (honderd miljoen miljard).

Dat meldt CNN vandaag. PayPal liet het geld echter snel storneren. Toen de man na het lezen van de e-mail inlogde op de PayPal-site stond zijn saldo weer iets boven de gebruikelijke 0. De man, Christopher Reynolds genaamd, vindt het 'een opmerkelijk iets. Ik weet het niet, wellicht haalde iemand een geintje uit.'

Gevraagd wat hij zou hebben gedaan met het geld, zegt Reynolds dat hij 'waarschijnlijk de staatsschuld zou hebben afgelost.' Gezien die 16,8 biljoen bedraagt, zou Reynolds daarna nog 92,21 biljard dollar uit te geven hebben.

PayPal geeft aan 'dat het duidelijk een fout betrof' en dat ze 'het waarderen dat meneer Reynolds dat ook zo inzag.'

Update 19:57 uur
Het artikel blijkt maar half te kloppen, zo melden de oplettende users op de CNN-site. In plaats van 92 biljard te kríjgen, bleek PayPal dat bedrag te hebben afgeschreven - het saldo was dus negatief in plaats van positief, getuige ook het minnetje op de e-mail van de man, waarvan een afbeelding in het bronartikel staat.

Om de situatie op te lossen heeft PayPal daarom de 92,23 biljard teruggestort. De man zal kortom niet heel even blij, maar heel even doodsbenauwd zijn geworden. 

Eerste militairen trainingsmissie terug uit Kunduz

De eerste militairen van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn weer terug in Nederland. Honderd militairen landden aan het begin van woensdagavond op vliegbasis Eindhoven, laat het ministerie van Defensie weten.

De militairen werden welkom geheten door brigadegeneraal Richard Oppelaar. Hij bedankte de militairen namens commandant der strijdkrachten Tom Middendorp voor hun inzet. "Jullie hebben goed werk afgeleverd in Kunduz. De basis- en de vervolgopleiding zijn geaccrediteerd door de Afghaanse autoriteiten. Oftewel jullie methodiek wordt in heel Afghanistan uitgerold om politie te trainen."

De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie eindigde officieel op 1 juli, eerder dan gepland. De missie zou tot eind 2014 duren, maar omdat Duitsland zijn troepen uit Kunduz terugtrekt is er geen militaire bescherming meer voor de Nederlanders. Daarom besloot het kabinet de troepen terug te halen.

De komende weken keren nog zo'n driehonderd militairen terug. Zij zijn de komende tijd nog bezig met het inpakken van de Nederlandse spullen. Zo'n 125 militairen blijven achter. In Mazar-e-Sharif, ten westen van Kunduz, staan vier Nederlandse F-16's die worden ondersteund door Nederlandse manschappen.

Defensie vindt dat de trainingsmissie sinds de zomer van 2011 'een stevige basis heeft gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz'.

'Heitinga wil weg uit Engeland; hoopt op Turkije'

John Heitinga wil deze zomer een transfer te maken. De Nederlandse verdediger hoopt dat Fenerbahçe zich, net als vorig jaar, meldt bij Everton. De Turkse club van Dirk Kuijt informeerde in de zomer van 2012 naar de diensten van de Oranje-international.

Een verkoop werd toen door Everton geblokkeerd. Na een dramatisch seizoen wil de mandekker nu echt weg uit Engeland. Dat meld de Daily Mail. De achterhoedespeler heeft nog een contract voor één seizoen en wil dat niet verlengen.

"Ik wil mijn carrière hier niet afsluiten", zei Heitinga eerder. Na een periode in Spanje bij Atlético Madrid en enkele jaren in Engeland wil hij nog een paar seizoenen in een andere buitenlandse competitie spelen.

Voor Ajax zou het goed zijn als de Turken zich weer melden in Liverpool. Toby Alderweireld staat op het verlanglijstje van Everton om Heitinga te vervangen. De Amsterdammers gaan ervan uit dat de Belg de Eredivisie deze zomer nog verlaat. Ajax heeft inmiddels met Mike van der Hoorn al een vervanger voor de Rode Duivel binnengehaald.

Özil heeft geen haast met verlengen

Mesut Özil gaat zijn vierde seizoen in bij Real Madrid. De Duitse middenvelder kan zijn contract bij de Madrilenen verlengen.

Naar verluidt kan de spelverdeler zijn huidige verbintenis, die tot 2016 loopt, verlengen tot de zomer van 2019. Toch heeft Özil geen haast, ondanks dat hij het prima naar zijn zin heeft in de Spaanse hoofdstad.

"Het is goed om te weten dat Real wil verlengen. Dat maakt me blij, omdat het een teken van vertrouwen in mijn kwaliteiten is. Maar op dit moment heb ik nog niks besloten en ik heb ook geen haast om daar al een beslissing over te nemen", aldus Özil in SportBild.

Gevraagd over zijn toekomst bij de Madrilenen antwoordde Özil als volgt: "Ik kan me wel voorstellen dat ik mijn carrière bij Real Madrid afsluit, maar het kan net zo goed iets heel anders worden. Het kan namelijk snel gaan in het voetbal, dus je moet goed nadenken voordat je een beslissing maakt."

40.719 wandelaars Vierdaagse halen eindstreep

De tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse is door 40.719 deelnemers uitgelopen. Dat meldt de organisatie woensdagavond. De eerste dag haalden nog 41.576 op tijd de eindstreep.

Het aantal uitvallers op de tweede dag, traditioneel een van de zwaarste dagen, ligt hiermee iets lager dan vorig jaar. Toen vielen op de tweede dag 908 wandelaars uit. "Het aantal uitvallers ligt dit jaar rond het gemiddelde op de tweede dag", zegt een woordvoerder.

Dat met het warme weer dit jaar meer wandelaars de tweede dag hebben volbracht, komt volgens de zegsman doordat deelnemers goed de adviezen van de organisatie opvolgen. "Wij adviseren mensen genoeg te drinken, op tijd uit te rusten en genoeg te eten."

Datzelfde advies geldt ook voor donderdag. Voor donderdag wordt ongeveer hetzelfde weer verwacht als woensdag. "Mogelijk wordt het een graad warmer." Vorig jaar waren er op de derde dag 935 wandelaars die niet waren gestart of die de eindstreep niet haalden.

Geen aanpassing visumregels voor Syriërs

De visumregels voor mensen uit Syrië worden niet versoepeld. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vreest dat veel Syriërs langer in Nederland willen blijven dan gebruikelijk is bij normaal familiebezoek. "Daarvoor is de visumprocedure niet bedoeld", schrijft de minister.

Wel is de minister bereid om bij de behandeling van visumaanvragen door Syriërs rekening te houden met 'schrijnende persoonlijke omstandigheden'. Als voorbeeld noemt hij mensen met een familielid in Nederland dat ernstig ziek is en iemand in Syrië uitnodigt voor een bezoek aan Nederland.

Syriërs die langer dan negentig dagen in Nederland willen blijven moeten een zogeheten toegang- en verblijfprocedure doorlopen.

De Kruijff: "Toornstra niet in beeld bij PSV"

Jens Toornstra is niet in beeld bij PSV om Kevin Strootman op te volgen. Daarnaast is FC Utrecht niet van plan hun steunpilaar uit de Domstad te laten vertrekken. Recent deden veel geruchten de ronde dat PSV de Nederlandse middenvelder wilde oppikken als vervanger van Strootman. Niets is minder waar.

"Ik heb technisch directeur Marcel Brands van PSV gesproken en hij is niet in beeld in Eindhoven", meldde Edwin de Kruijff tegenover RTV Utrecht. Al zouden de Eindhovenaren zich meldden in Utrecht, veel kans om Toornstra in te lijven hebben ze niet. "We zijn niet van zin Toornstra van de hand te doen", aldus De Kruijff.

De Eredivisionist verloor deze zomer al een aantal basiskrachten. Jan Wuytens (AZ Alkmaar), Nana Asare (KAA Gent) Anouar Kali (Roda JC) en Mike van der Hoorn (Ajax) verlieten de club.

Pikmin 3 scoort goed in Japan

Pikmin 3 heeft de eerste plek in de wekelijkse Japanse verkooplijst veroverd. Dankzij de kleurrijke strategische game werd Wii U-hardware bijna drie keer zo veel verkocht. Yokai Watch van Level-5 voor 3DS debuteerde ook met sterke cijfers.

Software-verkoop (lifetime-sales tussen haakjes)

  1. [Wii U] Pikmin 3 (Nintendo, 07/11/13) – 92,720 (New)
  2. [3DS] Yokai Watch (Level-5, 07/11/13) – 53,654 (New)
  3. [PS3] Earth Defense Force 2025 (D3 Publisher, 07/04/13) – 37,024 (191,713)
  4. [3DS] Tomodachi Collection: New Life (Nintendo, 04/18/13) – 26,065 (1,259,847)
  5. [Wii U] New Super Luigi U (Nintendo, 07/11/13) – 24,881 (New)
  6. [PSV] Toukiden (Tecmo Koei, 06/27/13) – 20,853 (186,963)
  7. [PSP] Toukiden (Tecmo Koei, 06/27/13) – 19,262 (118,404)
  8. [PS3] Dead Island: Riptide (Spike Chunsoft, 07/11/13) – 18,462 (New)
  9. [PS3] Metal Gear Solid: The Legacy Collection (Konami, 07/11/13) – 17,599 (New)
  10. [3DS] Donkey Kong Country Returns 3D (Nintendo, 06/13/13) – 12,963 (206,322)
  11. [PS3] Gundam Breaker (Namco Bandai, 06/27/13) – 10,224 (242,819)
  12. [3DS] Animal Crossing: New Leaf (Nintendo, 11/08/12) – 10,088 (3,325,123)
  13. [3DS] Luigi’s Mansion: Dark Moon (Nintendo, 03/21/13) – 9,184 (825,026)
  14. [PS3] The Last of Us (SCEJ, 06/20/13) – 9,158 (173,181)
  15. [PSP] Hanayaka Kana, Ware ga Ichizoku: Tasogare Polarstar (Idea Factry, 07/11/13) – 9,046 (New)
  16. [PSP] DanganRonpa: Academy of Hope and High School Students of Despair (PSP the Best) (Spike, 11/23/11) – 6,106 (91,204)
  17. [3DS] Digimon World Re: Digitize Decode (Namco Bandai, 06/27/13) – 5,912 (50,952)
  18. [3DS] Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl (Namco Bandai, 06/27/13) – 5,870 (106,914)
  19. [Wii] Taiko Drum Master Wii Super Wonderful Edition (Namco Bandai, 11/29/12) – 5,203 (516,866)
  20. [PS3] Atelier Escha & Logy: The Alchemist of Dusk Sky (Gust, 06/27/13) – 5,031 (72,873)

Hardware Sales (verkoop van vorige week tussen haakjes)

  1. 3DS LL – 29,594 (29,716)
  2. Wii U – 22,199 (8,251)
  3. PlayStation Vita – 15,662 (20,776)
  4. 3DS – 13,841 (14,506)
  5. PlayStation 3 – 12,698 (11,683)
  6. PSP – 5,830 (5,768)
  7. Wii – 1,434 (1,334)
  8. Xbox 360 – 393 (313)

Man rent gratis door dierenverblijven

De 24-jarige Justin Montgomery uit Los Angeles wilde zondag dolgraag naar de San Francisco Zoo, maar wilde voor het entreekaartje geen 15 dollar neerleggen.  

Daarom klom hij over het buitenhek van de dierentuin heen, waarna hij plots midden in de zone 'African Savannah' stond. Hij spurtte daarna zo snel hij kon dwars door diverse dierenverblijven, waaronder die van de giraffes, zebra's en struisvogels. Vervolgens klom hij weer een hekje over en verdween snel in de massa.

Niet veel later spotte de bewaking hem in het apenverblijf, waarna Montgomery het opnieuw op een rennen zette. Bij zijn vlucht sprong hij het mandrilverblijf in. Snel werden de apen door verzorgers opgesloten. Daarna werd Montgomery door de bewakers meegenomen.

Desgevraagd vertelde hij de politie dat hij 'gewoon geen zin had in het betalen van de entree om binnen te komen,' hoewel hij volgens dienstdoend agent Toomer 'geen dieren aanviel en niets probeerde te stelen. Hij wilde slechts gratis naar binnen.'

Agent Toomer geeft aan dat de man toen hij het buitenhek beklom, niet wist welk deel van de dierentuin erachter lag. 

[Tour] Westra vond tijdrit een van zijn lastigste

Lieuwe Westra vond de bergtijdrit van woensdag in de Tour de France een van de lastigste tijdritten uit zijn loopbaan. Hij reed desondanks een goede tijd (54.02 minuten). "Ik denk dat ik een goede tijdrit heb gereden", zei hij voor de camera van de NOS. "Het zal niet genoeg wezen voor winst. Top tien of vijftien of zo."

Doordat er steile stukken in het parcours zitten rijden sommige renners de rit op een reguliere fiets in plaats van een tijdritfiets. Westra doet daar niet aan. "Dat moeten ze allemaal zelf weten. Voor mij is de tijdritfiets het beste."

De Fries van Vacansoleil ging zondag in een aardig tempo de Mont Ventoux op. "Ik had al de bevestiging dat ik goed mee bergop ging en vandaag rij ik een goede, redelijke tijdrit. Er zat weer wat power op", besloot Westra.

FOK!filmtips van de dag: In Bruges

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De tip van vandaag is er een van formaat. De zwarte komedie die zich afspeelt bij onze nederburen stamt uit 2008 en heeft glansrollen weggelegd voor Colin Farrell, Brendan Gleeson en Ralph Fiennes. Ray (Farrell) is een huurmoordenaar die samen met zijn partner en vriend Ken (Gleeson) naar Brugge worden gestuurd om hun volgende klus af te wachten. Spijtig genoeg voor Ray was hij liever op elke andere plek in de wereld geweest dan Brugge. Als hij ook nog kampt met schuldgevoelens over een klus die een verkeerde wending heeft genomen verergert dat zijn situatie alleen maar, wat resulteert in lachwekkend bizarre plottwisten.

In Bruges is vanavond te zien op RTL7 om 22:00 uur.

De tweede tip van vandaag is The Devil Wears Prada. Deze komedie uit 2006 met Anne Hathaway, Meryl Streep en Emily Blunt gaat over een jongedame genaamd Andy Sachs (Hathaway) die wordt aangenomen als assistent van Miranda Priestly, een meedogenloze vrouw die eindredactrice is van een groot New Yorks modeblad. Het leven van Andy wordt er niet beter op nu ze is verhuisd uit haar kleine dorpje naar de grote stad.

The Devil Wears Prada is vanavond te zien op RTL5 om 20:30 uur.

Naast deze films is er niet veel spannends te zien op televisie vanavond. We raden je dan ook met klem aan om een keer naar buiten te gaan en een terrasje te pakken of in het park te gaan hangen met je vriendjes en vriendinnetjes.

Onderzoek naar wolf duurt voort

Nog steeds is niet onomstotelijk bewezen dat het dier dat bijna twee weken geleden werd gevonden in de Noordoostpolder daadwerkelijk een wolf is. Het dna-onderzoek dat wordt uitgevoerd duurt langer dan gedacht. "Het is nu eenmaal niet zo eenvoudig om vast te stellen of het om een wolf of een wolfhond gaat", meldt een woordvoerder van het Leidse biodiversiteitscentrum Naturalis woensdag.

Het is onduidelijk wanneer definitief uitsluitsel kan worden gegeven. De dna-gegevens worden bij Naturalis vergeleken met dna van wolfshonden uit een Italiaanse database. In Duitsland wordt eveneens dna van het dier onderzocht, waar het vergeleken werd met wolven uit Duitse populaties.

Het doodgereden dier, een vrouwtje van 2 tot 3 jaar oud, werd aangetroffen in een berm aan de Uiterdijkenweg in Luttelgeest. Vermoed werd dat het dier was doodgereden. Op basis van uiterlijke kenmerken leek het om een wolf te gaan, maar experts sloten evenmin uit dat het om een goed gefokte kruising tussen een wolf en een hond zou gaan.

Faunabeheer Flevoland liet eerder weten te vermoeden dat de dode wolf door iemand in de berm is gelegd. Seizoensarbeiders zouden het dode dier uit Duitsland hebben meegenomen en als grap hebben achtergelaten. Ook het feit dat in de maag van het dier een bever werd aangetroffen, zou erop wijzen dat het dier zou zijn neergelegd. Volgens Faunabeheer Nederland komen bevers niet voor in de Noordoostpolder.

Naturlais zet onderzoek naar vermeende wolf voort (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)
Naturalis zet onderzoek naar vermeende wolf voort (Foto: Stefan Tetelepta/LostFormat)

Carter: 'VS geen werkende democratie'

Oud-president Jimmy Carter, die namens de Democraten van 1977 tot 1981 de scepter zwaaide over de VS, vindt dat de VS geen functionerende democratie hebben. Dat schrijft het Parool.

In een interview aan het Duitse weekblad Der Spiegel geeft pindaboer Carter ook aan dat klokkenluiders als Snowden nuttig zijn om het publiek over de disfunctionele democratie te informeren. 

Daarnaast uit Carter kritiek op de 'excessieve manier waarop de privésfeer van de burger binnengedrongen' wordt.

'Seaman komt terug'

Nintendo heeft twee trademarks laten regristeren die mogelijk wijzen op een terugkeer van Dreamcast-klassieker Seaman. Yoot Saito, de bedenker van Seaman, werkt al sinds de GameCube-dagen samen met Nintendo. Hij hintte al eerder dat bezig te zijn met een Seaman-project.

De twee Nintendo-trademarks laten weinig aan de verbeelding over:
Mysterious Pet: Legend of the Fish With A Human Face
Mysterious Partner: Legend of the Fish With A Human Face

Hopelijk horen we snel meer.

De Vroome naar kwartfinale in Italië

Op het ITF25k-toernooi van Imola heeft Indy de Vroome zich gemeld bij bij de laatste acht. In de tweede ronde van het Italiaanse toernooi was de huidig nummer 445 van de wereld met 6-2 en 7-5 te sterk voor Katharina Lehnert (WTA-455) uit de Filipijnen.

Het is voor De Vroome (17) de tweede keer dat ze in de kwartfinales staat van een 25k-toernooi.  Eind vorig jaar kwam ze in het Japanse Kakinohara ook tot de laatste acht. Wil De Vroome de halve finales halen dan moet ze afrekenen met de Russische Marina Shamayko (WTA-425).

96-jarige verkoopt overvaller 'nee'

In Marshfield, Wisconsin liep een overval op een supermarkt maandag anders dan gepland. Toen een overvaller Wolf's Groceries inliep en de inhoud van de kassa opeiste, kreeg hij eenvoudigweg 'nee' te horen - van de 96 jaar oude eigenaresse. 

Margaretta Wolf is al 54 jaar eigenaar van de winkel en liet zich niet kisten door de dief, die met een zilverkleurig masker de winkel betrad. De krasse dame vertelt: "Ik zei: 'Ik ga de kassa niet opendoen en daarmee af, hij gaat niet open. Ik zei net dat je alle Tootsie Rolls die er liggen mag meenemen, maar de kassa doe ik niet open.'"

De overvaller liet het er niet bij zitten en probeerde opnieuw bevelen aan de hoogbejaarde uit te delen. "Hij zei, 'loop het magazijn in', dus ik zei, 'ik ga nergens heen en blijf hier gewoon staan.'" Ook toen de man een mes tevoorschijn haalde was Margaretta niet onder de indruk.

"Ik zei dat als ik op een knopje zou duwen, er in luttele seconden iemand tevoorschijn zou komen." De dief keek volgens Wolf gefrustreerd om zich heen, zag een beveiligingscamera in de hoek hangen en nam daarna maar de benen.

Hoewel de lokale politie het niet aanraadt om overvallers 'nee' te verkopen, zijn ze 'wel heel erg blij dat Marge niet gewond is geraakt.'

A12 deels dicht door gekantelde vrachtwagen

De A12 tussen Arnhem en Oberhausen is de komende uren in beide richtingen gesloten vanwege een ongeluk met een vrachtwagen. De truck schoot rond 16.00 uur door nog onbekende oorzaak door de middenberm ter hoogte van knooppunt Velperbroek. Hulpdiensten zijn ter plaatse. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

De vrachtwagen ligt ondersteboven op beide rijbanen. Het is onduidelijk of er ook andere voertuigen betrokken zijn bij het ongeval. Over de toestand van de chauffeur is niets bekend. Het bergen van de truck, onderzoek en reparatie aan het wegdek zullen uren duren.

Aanslag op meisje was 'jammer'

Een Pakistaanse Talibancommandant heeft een brief aan het Pakistaanse meisje Malala geschreven waarin hij zegt dat hij wilde dat de aanval op haar voorkomen had kunnen worden. In de brief zegt Adnan Rasheed dat hij Malala had willen waarschuwen haar kritiek op de Taliban te staken.

Rasheed vindt niet dat de aanslag op Malala, die vorig jaar door de Taliban in haar hoofd werd geschoten, verkeerd was. Wel 'schokte' de aanval hem en had hij het liever niet zien gebeuren. Rasheed benadrukte dat hij alleen voor zichzelf, en niet voor de Taliban als organisatie spreekt.

Laatste verdachte examendiefstal Ibn Ghaldoun vrij

De laatste verdachte die nog vastzat in de zaak rond de examendiefstal op de middelbare school Ibn Ghaldoun is vrijgelaten. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat woensdag weten dat de raadkamer dat heeft besloten op verzoek van de verdediging. Het OM besloot zich niet te verzetten tegen de vrijlating.

De verdachte is een 19-jarige man uit Maassluis. Eerder deze week werd al bekend dat een 19-jarige Rotterdamse vrouw die als een van de eersten was aangehouden in de zaak op vrije voeten was gesteld. Zij was een van de laatste twee verdachten die nog vastzaten.

In totaal zijn tot dusver dertien verdachten in de zaak aangehouden. Vrijdag maakte het OM bekend dat de Rotterdamse politie vorige week 51 leerlingen van de school heeft verhoord die mogelijk de gestolen examens hebben ingezien. Het OM meldde toen dat de politie in totaal 58 leerlingen wilde spreken.

'Mandela enorm vooruitgegaan'

Nelson Mandela is de afgelopen tijd enorm vooruit gegaan en kan mogelijk binnenkort naar huis. Dat heeft Mandela's dochter Zindzi gezegd in een interview met Sky TV.

Zindzi zei dat haar vader inmiddels televisie kijkt in het ziekenhuis in Pretoria, waar hij al weken ligt. Hij glimlacht naar familieleden en kan zijn hand opsteken. Mandela werd 8 juni in het ziekenhuis opgenomen met een hardnekkige longontsteking. Zijn toestand werd de afgelopen tijd als kritiek, maar stabiel omschreven.

Mandela wordt donderdag 95.

Geen Pokémon-beeldjes voor Europa

De Europese-versie van Pokémon Rumble U krijgt voorlopig geen Skylander-achtige beeldjes. De actie-RPG is vanaf 15 augustus alleen verkrijgbaar via de Wii U eShop.

De game werkt ook zonder de beeldjes, maar de Pokémon-liefhebbers onder ons hadden ze er graag bij gewild. Nintendo zei echter tegen Eurogamer dat er nog hoop is. "We're still working through the plans for the small number of figurines we plan to release and will update people in due course."

De Pokémon-beeldjes kosten grofweg 2 euro in Japan.

[Tour] Ploegleiding vroeg Boom om constant te rijden

Lars Boom reed de tijdrit in de Tour de France in dienst van zijn ploeggenoten. "Merijn (Zeeman, red.) vroeg of ik redelijk constant wou rijden, en dat is aardig gelukt denk ik", zegt hij over zijn ploegleider bij Belkin. De Brabander zette uiteindelijk een redelijke tijd van 56,28 minuten neer.

Boom besloot in tegenstelling tot zijn landgenoot Lieuwe Westra wel van fiets te wisselen. Omdat de rit af en toe bergop gaat is een tijdritfiets niet altijd ideaal.

"Je verliest misschien net iets te veel tijd met wisselen. Dat is moeilijk", zegt Boom, die achteraf gezien liever iets later had gewisseld. Voor het laatste stuk zou hij de tijdritfiets kiezen, 'omdat het dan afvlakt en bijna alleen maar naar beneden is'.

Koningslied brengt 44.000 euro op

Het Koningslied heeft tot nu toe 44.000 euro opgebracht. Dat maakte het Nationaal Comité Inhuldiging woensdag bekend. Het bedrag gaat naar het Oranje Fonds, dat maatschappelijke organisaties ondersteunt.

Het Koningslied, dat speciaal voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander was geschreven, leidde na de presentatie tot veel controverse. Met name de tekst was mikpunt van spot, waarna componist John Ewbank het lied terugtrok. Uiteindelijk werd het toch opgevoerd.

De opbrengst van de kaartverkoop van het concert in Ahoy waar het lied werd gezongen en van de downloads wordt overgemaakt naar het Oranje Fonds, dat de koning en koningin als beschermpaar heeft.

Droomboek voor koning klaar

Ruim 6500 Nederlanders hebben een 'droom' ingestuurd voor het Droomboek voor koning Willem-Alexander. Slechts van driehonderd is de inzending ook opgenomen in het boek, dat op 5 september op Paleis Het Loo in Apeldoorn aan de koning wordt aangeboden.

Vanaf die dag is het boek voor iedereen te gratis downloaden en ook in gedrukte versie beschikbaar. Alle Nederlandse huishoudens ontvangen hiervoor vanaf eind augustus een waardebon per post. Daarmee kan iedereen het boek bij de boekhandel ophalen.

Een jury, bestaande uit bekende Nederlanders als Albert Verlinde, Wendy van Dijk en Giovanni van Bronckhorst hebben beoordeeld welke inzendingen het boek zouden halen. Hierbij is gekozen voor 'inspirerende, verrassende en begrijpelijke dromen', zo meldt het Nationaal Comité Inhuldiging woensdag.

De driehonderd mensen van wie de inzending in het boek is opgenomen zijn op 5 september welkom op Het Loo. Daar opent Willem-Alexander na het in ontvangst nemen van het boek een tentoonstelling waar een aantal dromen uit het Droomboek is uitgebeeld. Na de opening is de tentoonstelling vrij te bezichtigen tot en met 27 oktober.

Moslimbroeders protesteren bij kabinetsgebouw

Enkele honderden aanhangers van de verdreven Egyptische president Mohammed Morsi hebben zich woensdag voor een protestactie verzameld bij het gebouw van het Egyptische kabinet. Het aanwezige veiligheidspersoneel voorkwam dat ze in de buurt van het gebouw konden komen.

Met posters van Morsi in de hand riepen de betogers leuzen tegen het leger. Ze noemden de nieuwe overgangsregering illegaal en beschuldigden de krijgsmacht van het plegen van een staatsgreep. Sommigen bekladden muren met graffiti, waarin zij legerleider Abdel-Fattah el-Sissi een verrader en een moordenaar noemden.

Buitenlandcoördinator van de Europese Unie Catherine Ashton bracht woensdag een bezoek aan Egypte en sprak daar met interim-president Adly Mansour en vicepresident Mohamed ElBaradei.

Nederland investeert 40 miljoen euro in Sahel

De komende vijf jaar investeert Nederland veertig miljoen euro in 'structurele oplossingen' voor de problemen in de Sahel en de Hoorn van Afrika. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag bekendgemaakt. In het gebied vallen nog altijd veel hongerdoden.

Met het geld wordt de lokale bevolking geholpen nieuwe noodsituaties te voorkomen. De Nederlandse bijdrage gaat naar het World Agroforestry Center (ICRAF). Het geld is bedoeld voor een programma dat zich richt op gebieden waar net genoeg regen valt om succesvol landbouw te bedrijven.

Miljoenen mensen in het gebied worden bedreigd door droogte, tegenvallende oogsten, hoge voedselprijzen, klimaatverandering en conflicten. Het woensdag gepresenteerde Global Humanitarian Assistance Report toont volgens de minister aan dat er ondanks alle noodhulp nog steeds grote aantallen hongerdoden vallen.

"Tijdelijke oplossingen, hoe noodzakelijk ook, bieden helaas te weinig soelaas", aldus Ploumen.

Scenarist La Vita è Bella overleden

De Italiaanse schrijver Vincenzo Cerami is woensdag na een lang ziekbed op 72-jarige leeftijd overleden. Dat melden diverse Italiaanse media. Cerami schreef onder meer het scenario voor La Vita è Bella (Het Leven is Mooi) uit 1997, waarvoor hij in 1999 werd genomineerd voor een Oscar en een Bafta.

Cerami werd in 1940 geboren op Sicilië en ging in de leer bij schrijver en filmmaker Pier Paolo Pasolini. Zijn eerste scenario El Desperado, werd in 1967 verfilmd. Zijn eerste roman, Un Borghese Piccolo Piccolo (En Heel Erg Kleine Burger) werd in 1976 een enorm succes en het jaar erop door Pasolini verfilmd. Cerami trad bij die film op als assistent-regisseur.

Het grootste internationale succes is ongetwijfeld La Vita è Bella, maar Cerami beleefde ook wereldwijd succes met de scenario's van en Pinocchio uit 2002 en La Tigre e la Neve (De Tijger en de Sneeuw) uit 2005.

Cerami schreef in totaal 44 scenario's. Vorige maand ontving hij de David di Donatello-prijs voor zijn gehele oeuvre, maar hij was te ziek om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. Roberto Benigni, regisseur van La Vita è Bella, Pinocchio en La Tigre e la Neve, nam de prijs namens Cerami in ontvangst, waarbij hij de schrijver prees om zijn totale beheersing van het schrijversvak.

Cerami was getrouwd met actrice Graziella Chiarcossi, een nicht van Pasolini. Het echtpaar heeft twee dochters.


Scenarist La Vita è Bella overleden (Foto: Novum)

Tina Turner is getrouwd

Tina Turner is getrouwd met Erwin Bach. De Amerikaanse zangeres en de Duitse producer hebben elkaar 'enkele dagen geleden' eeuwige trouw beloofd in de Zwitserse plaats Küsnacht, heeft een gemeenteambtenaar laten weten aan het Franse persbureau AFP.

Komend weekend vindt een groots huwelijksfeest plaats, schrijven Zwitserse media. Turner en Bach hebben zondag naar verluidt een boeddhistische ceremonie gepland in hun villa aan het meer van Zürich. Onder anderen David Bowie, Oprah Winfrey, Eros Ramazzotti en zangeres Sade zijn uitgenodigd.

De 73-jarige Turner heeft al 27 jaar een relatie met Bach. De twee wonen de laatste vijftien jaar daarvan samen in Zwitserland. De zangeres is begonnen aan haar tweede huwelijk. Ze was eerder getrouwd met zanger Ike Turner, die haar regelmatig mishandelde.

Tuig gooit containers op weg

Vandalen hebben dinsdagnacht in het Friese Sneek twee containers met groenafval vanaf een brug op de N7 gegooid. Een automobilist botste op een container. De politie is op zoek naar getuigen.

De containers werden rond 02.30 uur van de houten brug het Krusrak gegooid. Een 54-jarige automobilist kon een container niet ontwijken. Een deel ervan raakte onder zijn auto. Hij kon het voertuig, dat nog met slechts drie wielen de grond raakte, enkele honderden meters verderop tot stilstand brengen. De bestuurder raakte niet gewond. De weg was bezaaid met groenafval.

De containers zijn meegenomen vanuit de Hanso Mollstraat. Op de weg werden ook kapot gegooide drankflessen gevonden. De politie vermoedt dat de containers op de weg zijn gegooid door jongeren die op weg waren naar huis.

NPO zendt meer documentaires en series uit in 2014

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) besteedt volgend jaar meer aandacht aan documentaires en dramaseries in de programmering. Dat vertelde de Gerard Timmer, directeur tv-programmering bij de NPO woensdag op Radio 1. Er komt minder ruimte voor entertainmentshows, eenmalige programma's en human interest.

De NPO bezuinigt in 2014 ongeveer negentien miljoen euro, zei Timmer. Bij de bezuinigingen zijn de kinderprogramma's zo veel mogelijk ontzien. De klappen vallen vooral bij amusementsprogramma's. Zo verschijnen grote shows als Strictly Come Dancing vanaf volgend jaar niet meer bij de publieke omroep.

Nederland 2 richt zich in het nieuwe jaar meer op verdieping, met de uitzending van een documentaire op primetime elke maandag. Timmer vindt dit een 'heel belangrijke beweging'. Ook komt er een dagelijks interviewprogramma met Eva Jinek en Sven Kockelmann op Nederland 2.

De Wereld Draait Door (DWDD) verhuist op 1 januari van Nederland 3 naar Nederland 1. In de plaats van DWDD komt op Nederland 3 een dagelijkse BNN-dramaserie voor jongeren met de naam Startup.

Jongeren op rooftocht in Hollywood

Een groep jongeren heeft dinsdag voor ophef gezorgd in Hollywood in het Amerikaanse Los Angeles. De relschoppers duwden voorbijgangers omver en stalen allerlei dingen, waaronder mobiele telefoons. De politie maakte uiteindelijk een einde aan de oproer. Twaalf mensen werden gearresteerd, elf van hen waren minderjarig.

De meldingen begonnen in de avond binnen te komen bij de politie. Niet alleen voorbijgangers werden bestolen: ook werden T-shirts en andere voorwerpen uit winkels gejat, veelal aan de bekende Hollywood Boulevard. Meer dan honderd agenten werden ingezet om de relschoppers een halt toe te roepen. Volgens de politie lijkt het er op dat de actie georganiseerd was op sociale media.

Politie blundert met onterechte aanhouding

Een 52-jarige man uit Hilversum is woensdag door een fout van de politie onterecht aangehouden in verband met een inbraak in het Gelderse Oosterbeek. Dat meldt een woordvoerder. Of het om een bekende veilingmeester en taxateur gaat, zoals Omroep Gelderland meldt, wil de zegsman niet bevestigen.

Uit beelden zou gebleken zijn dat de man pinde met een bij de inbraak gestolen creditcard. Volgens de woordvoerder is er iets fout gegaan bij het koppelen van de camerabeelden aan de tijd waarop gepind werd. Wat er precies mis is gegaan wordt onderzocht.

De politie laat weten de fout 'in hoge mate' te betreuren. De man is na het ontdekken van de fout in vrijheid gesteld. De politie heeft excuses gemaakt.

[Upd][Tour] Veelers moet vrezen

Momenteel is in de Tour de France een individuele tijdrit bezig over 32 kilometer. Voor de Nederlander Tom Veelers is het afwachten of hij morgen van start mag gaan in de achttiende etappe. De renner van Argos gaf al bijna acht minuten toe op de snelste man tot nu toe.

Naar schatting mag Veelers ongeveer twaalf minuten toegeven op de winnaar. Finisht hij daarbuiten, dan is het einde Tour. Alle klassementsrenners komen later vandaag in actie.

Update 17:26 uur

Geen van de renners is vandaag buiten de tijdslimiet binnengekomen. Tom Veelers kan morgen dus gewoon starten in de achttiende etappe.

[Tour] Froome wint tijdrit, Mollema zakt

De zeventiende etappe van de Tour de France, een tijdrit van 32 kilometer van Embrun naar Chorges met twee cols van de tweede categorie, is gewonnen door Christopher Froome.  De Britse drager van het geel kwam in een tijd van 51 minuten en 33 seconden over de meet. Bauke Mollema verloor zijn tweede plaats in het algemeen klassement en staat nu vierde.

Froome zei vooraf al dat hij geen risico's zou nemen. Deasalniettemin bleef hij Alberto Contador, de nummer twee, negen tellen voor.

Mollema kwam een kilometer voor de finish nog bijna ten val, maar wist zich net nog staande te houden. Met een tijd van 53 minuten en 42 seconden was hij wel de beste Nederlander vandaag. Laurens ten Dam kwam in een tijd van 54 minuten en twee seconden over de finish en bleef hierdoor Fuglsang voor in het algemeen klassement. Ten Dam was met die tijd even snel als Lieuwe Westra.

Uitslag zeventiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Christopher Froome GBR SKY 51,33
2 Alberto Contador SPA SAX + 0,09
3 Joaquin Rodriguez Oliver SPA KAT + 0,10
4 Roman Kreuziger TSJ SAX + 0,23
5 Alejandro Valverde SPA MOV + 0,30
6 Nairo Alexander Quintana Rojas COL SPA + 1,11
7 Michal Kwiatkowski POL OME + 1,33
8 Jakob Fuglsang DEN AST + 1,34
9 Andrew Talansky VS GAR + 1,41
10 Tejay van Garderen VS BMC + 1,51

Ajax verhuurt jonge spits aan Trencin

Ajacied Gino van Kessel speelt tot eind november op huurbasis voor AS Trencin. Dat meldt Ajax, dat een samenwerkingsverband met de Slowaakse club heeft. De 20-jarige spits kwam tot dusver vooral uit voor Jong Ajax.

Van Kessel speelde het afgelopen halfjaar op huurbasis voor Almere City. Daar vond hij in tien duels eenmaal het doel. Bij Ajax staat hij nog tot medio 2014 onder contract, met een optie voor nog een seizoen.

Heracles versterkt zich met spits Kangaskolkka

Heracles Almelo heeft versterkt zich met spits Aleksei Kangaskolkka. De 24-jarige Fin komt over van het Zweedse Jönköping Södra IF en tekent een tweejarig contract met een optie voor nog een seizoen.

Over de hoogte van de transfersom willen de Almeloërs niets kwijt. "Aleksei heeft tijdens het trainingskamp in Billerbeck laten zien een bruikbare spits te zijn voor ons die ook als aanspeelpunt kan fungeren", zegt voorzitter Jan Smit.

Heracles verloor dit jaar aanvallers Everton, Samuel Armenteros en Ninos Gouriye. Oussama Tannane werd deze week transfervrij overgenomen van sc Heerenveen.

De in Rusland geboren Kangaskolkka maakte zijn profdebuut bij het Finse MyPa. In 2012 zette de negenvoudig jeugdinternational zich op de kaart door voor IFK Mariehamn vijftien treffers te maken.

Meer Metro-DLC komt eraan

Deep Silver kondigt vandaag aan dat het 'Faction Pack', de eerste downloadbare content van 4A Games voor Metro: Last Light nu wereldwijd beschikbaar is op Steam, Xbox LIVE en op PlayStation Network.

Deze uitbreiding bevat drie originele solomissies, waarin de speler in de huid kruipt van een specialist van de oorlogvoerende partijen: de Rode Linie, het Rijk en de Rangers uit Polis. Om de fans een voorproefje te geven van de downloadbare content, heeft Deep Silver eveneens een trailer voor het "Factiepakket" vrijgegeven. In de video is te zien welke drie rollen de speler kan spelen: een sluipschutter van een speciale eenheid van de Rode Linie, een Ranger uit Polis en een Rijkscommando.

Het 'Factiepakket' kost €4.99 of 400 Microsoft Points. Het is de eerste downloadbare content van vier uitbreidingen voor Metro: Last Light. De volgende pakketten die zullen verschijnen, zijn:

  • Het "Torenpakket" - een unieke ervaring voor de ervaren schutters in Metro: in dit op uitdagingen gebaseerde speltype met een online klassement moeten spelers zich een weg omhoog vechten in de Toren, een gevechtssimulator.
  • Het "Ontwikkelaarspakket" - dit pakket bevat een compleet uitgeruste Schietbaan, de AI-arena en het Metro Museum. Plus als bonus een solomissie - Het Spinnennest - waarin je nieuwe hulpmiddelen krijgt om af te rekenen met de overal in het rond rennende Spinnenmutanten.
  • Het "Kroniekenpakket" - dit pakket bevat originele solomissies, waarbij de speler één van de drie belangrijke personen in de game wordt - Pavel, Khan of Anna - en hun eigen verhalen beleeft, die zich afspelen naast het avontuur van Artyom.

De seizoenspas biedt met een prijs van €14.99 of 1200 Microsft Points een korting op de aanschaf van de afzonderlijke pakketten en bevat bovendien het extra wapen 'the Abzats'.

Blatter pleit voor winters WK in Qatar

FIFA-voorman Sepp Blatter heeft nog maar eens gepleit om het WK van 2022 in Qatar 's winters af te werken. De Zwitser wil zo de zomerse hitte in het golfstaatje vermijden. "Als dit WK een feestje voor de mensen moet worden, kun je niet in de zomer voetballen. Je kan de stadions afkoelen, maar niet het hele land", zei hij woensdag tijdens een conferentie in Oostenrijk.

Hoewel er in een officieel rapport al gewaarschuwd werd voor mogelijke gevaren voor de gezondheid, kreeg Qatar in 2010 verrassend het WK toegekend. Sindsdien zijn er diverse stemmen opgegaan om het WK in de winter te houden. "Er is nog genoeg tijd", liet Blatter weten. "Ik zal dit voor het uitvoerend comité brengen."

Een beetje Sherlock Holmes in Total War: Rome II

SEGA heeft vandaag aangekondigd dat de begeleidende stem in Total War: Rome II ingesproken wordt door Mark Strong, de acteur die de slechterik Lord Blackwood uit de eerste Sherlock Holmes-film speelde.

Hij is de stem van de op macht beluste generaal Silanus in deze video. De soundtrack, uitgevoerd door de Slowaakse Nationale Symfonie Orkest, wordt geschreven door Dark Knight- en I am Legend-veteraan, Jeff Atmajian.

Total War: Rome II komt uit op het 3 september voor pc.

"Geen budget voor Street Fighter V"

Street Fighter V is niet in ontwikkeling voor de volgende generatie consoles. Dat zei Yoshinori Ono, producer van de franchise, op Twitter. Ono had het volgende te zeggen,"I don't have R&D budget and staff."

Volgens Ono is het Street Fighter-team op dit moment volledig gefocust op de recent aangekondigde Ultra Street Fighter IV. Capcom gaf al eerder aan dat hun vechtgames de laatste jaren minder goed verkopen, ze haalden de HD-remake van Darkstalkers als voornaamste voorbeeld aan.

Vierde arrestatie moord Visser en Severein

Er is een vierde verdachte aangehouden voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein in Spanje. Dat heeft de Spaanse justitie woensdag laten weten.

De verdachte werd afgelopen vrijdag opgepakt en zit sindsdien in voorarrest. De rechtbank meldde alleen de initialen van de verdachte, S. A. L. Over leeftijd, geslacht en nationaliteit is niets bekendgemaakt.

Eerder werden al een Spanjaard en twee Roemenen aangehouden voor de gruwelijke moorden. Visser en Severein waren sinds 13 mei in Spanje vermist en werden op 26 mei vermoord teruggevonden in een boomgaard in de buurt van Murcia.

De hoofdverdachte is de Spanjaard Juan Cuenca. Hij was zakelijk manager van de volleybalclub uit Murcia waarvoor Visser heeft gespeeld. Cuenca had mogelijk een zakelijk conflict met Severein. Tijdens politieverhoren zou de Spanjaard hebben geprobeerd de schuld af te schuiven op de eigenaar en geldschieter van de vereniging, de plaatselijke zakenman Evedasto Lifante.

Lifante is verrast over de nieuwe arrestatie, zei hij woensdag vanuit zijn huis tegen het ANP. "Ik dacht dat de zaak al opgelost was met de drie arrestaties van eind mei. Laten we hopen dat alle betrokkenen snel achter de tralies verdwijnen."

Vierde arrestatie moord Visser en Severein
Vierde arrestatie moord Visser en Severein (Foto: ANP)

Brievenschrijver Dordrecht blijft gemeente stalken

Vastgoedeigenaar Mustafa K. blijft de gemeente Dordrecht bestoken met brieven. Ondanks een uitspraak van de rechter in Rotterdam die het aantal brieven dat hij mocht sturen beperkte, ontving de gemeente in mei en juni vierhonderd brieven. Dordrecht heeft besloten per maand nog maar tien documenten in behandeling te nemen, meldt de gemeente.

Bij de overige brieven ontvangt de veelschrijver alleen nog een bericht dat de brief niet in behandeling wordt genomen. De vastgoedeigenaar heeft een conflict met de gemeente over het aangescherpte beleid voor kamerverhuur. Hij kreeg diverse dwangsommen opgelegd, omdat hij zich niet aan de regels hield. Om deze te innen, heeft de gemeente een aantal panden van de vastgoedeigenaar geveild.

Uit onvrede met deze actie is de man volgens de gemeente begonnen met het schrijven van de brieven. In maart stapte Dordrecht naar de rechter, omdat de 'brieventerreur' de gemeente ruim vierhonderdduizend euro per jaar kostte. De veelschrijver verklaarde eerder dat hij de gemeente met de stroom documenten wil zieken en op kosten jagen.

De rechter bepaalde dat de man nog maar tien brieven per maand mocht sturen, met een dwangsom van driehonderd euro per extra brief. Doordat de gemeente in mei en juni vierhonderd brieven ontving, is de maximale dwangsom van honderdduizend euro bereikt. Volgens een woordvoerder van de gemeente loopt een procedure om deze dwangsom te innen.

Het besluit om nog maar tien brieven per maand in behandeling te nemen is vooral bedoeld om de kosten te drukken. Dordrecht beroept zich voor de maatregel op de Algemene wet bestuursrecht. Voor zover bekend is het de eerste gemeente die dit doet. Dordrecht houdt er dan ook rekening mee dat deze werkwijze door de rechter getoetst zal worden.

Extra Thalys-treinen tussen Amsterdam en Brussel

Vanaf oktober gaan op doordeweekse dagen twee extra Thalys-treinen rijden tussen Amsterdam en Brussel. Daarmee wordt invulling gegeven aan oproepen van de Nederlandse en Belgische spoorwegen na het uitvallen van de Fyra op het traject. Per week worden zo ongeveer achtduizend extra plaatsen gecreëerd.

In totaal rijden vanaf 7 oktober van maandag tot en met donderdag elf Thalys-treinen heen en weer. Op vrijdag gaat het om dertien treinen van Amsterdam naar Brussel en twaalf treinen in omgekeerde richting. De capaciteit groeit met zeventien procent, aldus Thalys.

Tickets voor de nieuwe verbindingen zijn vanaf donderdag verkrijgbaar. De twee extra treinen komen boven op de al eerder aangekondigde uitbreiding van het aantal intercity's tussen Den Haag en Brussel van acht naar tien.

Het kabinet trok begin juni definitief de stekker uit de V250-treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda die sinds december een aantal weken de verbinding tussen Amsterdam en Brussel verzorgde. De Belgische NMBS deed dat kort daarvoor al.

De NS denkt momenteel na over een goed alternatief voor de Fyra. Het spoorbedrijf moet de plannen daarvoor voor 1 oktober indienen.

Schettino hoopt op akkoord met justitie

De verdediging van Francesco Schettino, de Italiaanse kapitein van het vorig jaar verongelukte cruiseschip Costa Concordia, heeft woensdag op het laatste moment nog geprobeerd met justitie een strafmaat overeen te komen in ruil voor een bekentenis van haar cliënt. Veel kans gaven de advocaten hun poging niet. Het is in feite een 'formaliteit, omdat de aanklagers ons 'nee' zullen verkopen', tekende persbureau La Presse op uit de mond van advocaat Donato Laino.

De verdediging hoopt dat justitie in ruil voor een schuldbekentenis akkoord gaat met een gevangenisstraf van drie jaar en vijf maanden voor Schettino. Als de verdachte schuldig wordt bevonden aan doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van het zinkende schip voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd, kan hij maximaal twintig jaar krijgen.

De scheepsramp op 13 januari 2012 kostte aan 32 mensen het leven. Schettino voer met de Costa Concordia veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio, waardoor het schip op het rif vastliep. Schettino hield altijd vol onschuldig te zijn en beweerde door briljante stuurmanskunsten te hebben voorkomen dat duizenden levens verloren gingen.

Deel overkapping winkelcentrum Den Bosch ingestort

Een deel van de overkapping van een winkelcentrum in Den Bosch is woensdagmiddag ingestort toen een automobilist een pilaar had geramd. Vanwege instortingsgevaar is de rest van het pand ontruimd. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Het incident gebeurde rond het middaguur bij winkelcentrum Zuiderpassage aan de Zuiderparkweg. Een oudere automobilist schoot nog door onbekende oorzaak tegen de pilaar. Niemand raakte gewond. Hoe groot de schade is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. De brandweer probeert het dak te stutten.

Gewonden bij treinongeluk in Beieren

Bij een treinongeluk in de Duitse deelstaat Beieren zijn woensdagochtend dertien mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig. Na een botsing met een auto ontspoorde het voorste rijtuig, gleed honderd meter verder en kantelde uiteindelijk in een voortuin, zei de politie.

De trein was onderweg van Altenstadt naar Kellmünz. Aan boord bevonden zich zo'n vijftig reizigers. Door de klap van de botsing werd een 21-jarige man het treinstel uitgeslingerd. Net als een 52-jarige passagier liep hij zware verwondingen op. Ook de 46-jarige machinist raakte zwaargewond. Zij moest door de brandweer uit de cabine worden geknipt.

De schade van het ongeluk wordt geschat op 3,5 miljoen euro.

Granaat gevonden in Nijmegen

Bij werkzaamheden aan de damwand van de Waalkade in Nijmegen is woensdagmiddag een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief is onschadelijk gemaakt. Dat bevestigt de politie. De activiteiten rond de Nijmeegse Vierdaagse hebben geen overlast ondervonden van de vondst van de granaat.

Het dertig centimeter lange explosief werd naar boven gehaald door een baggerschip. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie bevestigde aan de hand van een foto dat het om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog gaat. Er was geen ontploffingsgevaar. Het schip voer naar de uiterwaarden aan de overkant van de Waal, waar de granaat onschadelijk werd gemaakt.

Normaal gesproken zouden de deelnemers aan de Vierdaagse woensdag langs de vindplek van de granaat lopen. Vanwege werkzaamheden aan de damwand, die worden uitgevoerd omdat de kade instabiel bleek, is de route echter net als vorig jaar aangepast. Wel was de fietsbrug over de Waal enige tijd afgesloten vanwege de vondst.

Tactische gameplay in The Bureau: XCOM

Firaxis bewees vorig jaar al met Enemy Unknown dat XCOM nog steeds een hele sterke franchise is. Nu is het de beurt aan 2K Marin (makers van Bioshock 2) om XCOM nog populairder te maken.

De gameplay van The Bureau wordt over het algemeen beschreven als een mix tussen XCOM en Mass Effect. Het is dus een tactische third-person cover-shooter. Lees later vandaag onze uitgebreide preview voor meer informatie.

The Bureau: XCOM Declassified komt op 23 augustus uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Van der Garde: Caterham richt zich op 2014

Caterham richt zich volgens coureur Giedo van der Garde al op het seizoen 2014. Dit jaar is er voor de Maleisische renstal weinig meer te winnen, omdat het gat met de andere teams nog te groot is.

Van der Garde zal later deze week op Silverstone tijdens de laatste dag van de Young Driver Test in actie komen om, net als teamgenoot Charles Pic, de vernieuwde Pirelli-banden te testen. Deze zullen vanaf de race in Hongarije gebruikt gaan worden.

Testrijders Alexander Rossi en Will Stevens zullen nieuwe onderdelen testen om nog te proberen naaste concurrent Marussia de baas te worden. Caterham begon het seizoen met een auto die ten opzichte van afgelopen seizoen weinig verbeterd was. "Voor dit seizoen hebben we weinig meer te winnen. We richten ons op het gevecht met Marussia, omdat we het gat met de anderen niet kunnen dichten."

China gaat farmaceutische industrie aanpakken

China gaat misstanden inde farmaceutische industrie hard aanpakken. Dat heeft het staatsagentschap voor voedsel en geneesmiddelen woensdag laten weten. De actie is bedoeld een einde te maken aan het ongeoorloofd maken van medicijnen, verkoop van medicijnen via internet en de verkoop van valse traditionele Chinese geneesmiddelen.

"We moeten illegale activiteiten hard straffen, illegale fabrieken sluiten en problematische producten van de markt halen", aldus Wu Zhen, topman van het agentschap. De actie komt kort nadat de Chinezen vier werknemers van het Britse GlaxoSmithKline in China, onder wie de onderdirecteur, ervan hadden beschuldigd omgerekend 375 miljoen euro aan steekpenningen te hebben betaald om artsen, medici in ziekenhuizen, belangenorganisaties in de gezondheidszorg en ambtenaren ertoe over te halen hun medicamenten voor te schrijven en te propageren.

De Chinese overheid is ook een onderzoek gestart naar de prijsvorming bij zestig Chinese en buitenlandse fabrikanten van geneesmiddelen mogelijk met het oog op het aanpassen van de geldende maximumprijzen voor medicamenten.

Meer consumenten met betalingsachterstand

Het aantal consumenten met een betalingsachterstand op een lening is toegenomen. Ten opzichte van juli vorig jaar zijn er 45 duizend consumenten bijgekomen die moeite hebben met het aflossen van hun lening. Dat blijkt woensdag uit de halfjaarlijkse Kredietbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

In totaal hebben bijna 720 duizend consumenten momenteel een betalingsachterstand van enkele maanden op hun lening. Dat is 8,3 procent van de 8,6 miljoen consumenten die bij het BKR zijn geregistreerd. Een jaar geleden was dit nog 7,7 procent.

Volgens algemeen directeur van het BKR Peter van den Bosch is sprake van twee ontwikkelingen. "Aan de ene kant zien we dat consumenten minder snel een lening afsluiten. Aan de andere kant raakt de economische teruggang steeds meer mensen en kunnen zij moeilijker aan hun betalingsverplichtingen voldoen", stelt hij in een toelichting op de cijfers.

SimCity-makers beginnen eigen studio

Drie ontwikkelaars verlaten SimCity-studio Maxis en beginnen hun eigen gamestudio Jellygrade. Dat werd woensdag bekend. Een van de redenen om de door Electronic Arts overgenomen studio te verlaten was de dramatische lancering van SimCity in maart, zo vertelde een van de drie.

Jellygrade wil een strategische game over het ontstaan van de aarde maken voor telefoons en tablets. De lancering van SimCity is de drie ontwikkelaars niet in de koude kleren gaan zitten. "Ik was geschokt door de blunders bij de lancering van een game waar ik zo veel liefde aan heb geschonken. Dat maakte mijn vertrek een stuk makkelijker", aldus ontwikkelaar Ocean Quigley in gesprek met website Polygon.

De problemen met SimCity voor de pc werden veroorzaakt door de vereiste internetverbinding. Servers waren zeker een week overbelast, waardoor het spel bijna niet te spelen was. Electronic Arts schakelde verschillende functies uit en moest extra servers plaatsen om de game te kunnen laten werken.


Simcity-makers beginnen eigen studio

Turkse tiener dood door kogel uit Syrië

Een 17-jarige Turkse tiener is dinsdag om het leven gekomen toen hij werd getroffen door een afgedwaalde kogel die afkomstig was uit Syrië. Twee mensen raakten gewond door afgedwaalde kogels. Dat heeft een Turkse ambtenaar woensdag gemeld. De kogels waren afkomstig van beschietingen tussen Syrische rebellen en Koerdische strijders in de Syrische plaats Ras al-Ayn.

De slachtoffers vielen in de Tukse grensplaats Ceylanpinar.

Syrische rebellen en strijders van de Koerdische Democratische Unie Partij hebben hun strijd om de beheersing van Ras al-Ayn na een onderbreking van zes maanden hervat, zei een medewerker van het kantoor van de burgemeester van Ceylanpinar. Omdat hij eigenlijk niet met de pers mag praten wilde hij niet dat zijn naam genoemd zou worden.

In januari raakten meer dan tien inwoners van Ceylanpinar gewond door afgedwaalde kogels uit Ras al-Ayn.

Britse spionagedienst GCHQ deed niets fout

De Britse geheime dienst GCHQ heeft niets fout gedaan door gebruik te maken van informatie die hun Amerikaanse collega's bij NSA via het geheime programma PRISM vergaarden. Dat stelt een Britse parlementaire commissie die de zaak onderzocht.

PRISM werd door klokkenluider Edward Snowden onthuld. NSA tapt daarbij grootschalig zowel 'live' als opgeslagen computerinformatie af. Het gaat onder meer om e-mails en computerbestanden, maar ook om discussies op sociale netwerken. De commissie stelt dat de GCHQ zich aan de Britse wetgeving hield.

De dienst gebruikte de NSA-gegevens niet om de Britse wet te omzeilen. "Op basis van het bewijsmateriaal dat wij hebben gezien, hebben wij geconcludeerd dat deze verwijten ongegrond zijn." PRISM wordt omschreven als 'specifiek en gericht'. NSA richt zich op alle communicatie naar de Verenigde Staten toe en op Amerikanen die communiceren met het buitenland.

Snowden onthulde ook dat providers meewerken aan de NSA-activiteiten. De Britse commissie beweert gedetailleerde informatie over PRISM te hebben gehad, inclusief een lijst van operaties tegen terroristen, een lijst van individuen die in de gaten worden gehouden en talloze documenten van de geheime dienst opgesteld op basis van PRISM.

Acht jaar cel voor Mink K. in Libanon

De Nederlandse topcrimineel Mink K. is in Libanon veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het smokkelen van tientallen kilo's cocaïne. Dat meldt de NOS woensdag op basis van Libanese media. De Nederlander moet ook een boete van ruim vijftigduizend euro betalen. Tegen hem was levenslange dwangarbeid geëist.

K. werd in 2011 aangehouden ten noorden van de hoofdstad Beiroet nadat de autoriteiten waren gestuit op 53 kilo cocaïne. Het zou gaan om een van de grootste drugsvangsten uit de geschiedenis van het land.

K. is een bekende in de Amsterdamse onderwereld. Hij zat eerder straffen uit voor drugs- en wapenhandel. In 2008 werd K. vrijgesproken van de liquidatie van drugsbaron Jaap van der Heijden in 1993. Het OM had tien jaar cel geëist, maar de getuigenverklaringen waren zo twijfelachtig dat ze niet als bewijs konden dienen.

Mink K. zat van 2005 tot 2008 vast voor de liquidatie van Van der Heijden, die tijdens een verlof uit de gevangenis voor zijn huis in Alkmaar werd opgeblazen. Daarvoor zat K. in de cel wegens veroordelingen voor drugs- en wapenhandel in 1996 en 2000.

Nieuw meesterwerk voor Boijmans Van Beuningen

Een nieuw meesterwerk is toegevoegd aan de collectie van het museum Boijmans Van Beuningen. Een tot voor kort onbekend vijftiende-eeuws drieluik is vanaf woensdag permanent in het Rotterdamse museum te zien. Hoeveel het kunstwerk kostte, wil het Boijmans niet zeggen. Wel gaat het om de 'meest kostbare oude aankoop sinds 1958'.

Nadat het drieluik was ontdekt in de collectie van een privéverzamelaar, werd het vorig jaar tentoongesteld in de expositie De Weg naar Van Eyck in het Boijmans Van Beuningen. Door het succes van de tentoonstelling ontstond de wens het schilderij te kopen, vertelt een woordvoerder van het museum. "Het drieluik past perfect bij onze collectie." Het is niet bekend wie het werk heeft gemaakt.

Het museum kon de drie panelen aanschaffen met hulp van onder meer de Vereniging Rembrandt, die zeshonderdduizend euro schonk voor de aankoop van het werk. Andere fondsen droegen ook bij. Nu is het Boijmans Van Beuningen het enige museum in Nederland dat een groep schilderijen van vijftiende-eeuwse meesters uit de Zuidelijke Nederlanden bezit.

Het middelste paneel van het drieluik laat de balseming van het lichaam van Christus zien. Hoewel het kunstwerk in goede staat is, is de Christus enigszins beschadigd. Waarschijnlijk komt dat doordat gelovigen zijn beeltenis vaak hebben aangeraakt.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft het werk woensdag onthuld met museumconservator Friso Lammertse, die een bepalende rol speelde in de ontdekking van de drie eikenhouten panelen. "Het is zeer uitzonderlijk dat een totaal onbekend schilderij uit deze periode opduikt, vervolgens te koop is en nu aan de collectie is toegevoegd", meldde Lammertse.

Filefuikinrijder veroordeeld voor benzinediefstal

Maikel R. is woensdag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot vier maanden cel wegens vier benzinediefstallen en poging tot zware mishandeling van zijn ex-vriendin in 2011. Justitie had negen maanden cel geëist. R. is eerder veroordeeld in de zogenoemde filefuikzaak.

De feiten waarvoor de man is veroordeeld speelden zich allemaal af voor de fatale dag van 22 oktober 2011. Toen werd hij door de politie achtervolgd omdat hij had getankt zonder te betalen. Op de A2 bij Maarssen creëerde de politie een file om R. tot stoppen te dwingen. Hij reed in op de file, waardoor een 35-jarige man uit Maastricht om het leven kwam.

In die zaak is de man veroordeeld tot zes jaar celstraf en tien jaar rijontzegging. Toen bleek ook dat R. al dertig jaar rondreed zonder rijbewijs. Een hoger beroep loopt nog.

'Man zette partner aan tot doodschieten minnaar'

De politie heeft de 49-jarige partner aangehouden van een vrouw die wordt verdacht van het doodschieten van haar minnaar in Vlaardingen. De man heeft haar mogelijk aangezet tot de moord. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

De vrouw, een 36-jarige Vlaardingse, werd 1 februari aangehouden vlak nadat het slachtoffer in zijn auto op de Emmastraat was neergeschoten. De vrouw zit sindsdien vast. Volgens justitie ligt het motief 'in de relationele sfeer'. De vrouw zou een relatie hebben gehad met het 44-jarige slachtoffer.

De 49-jarige partner van de vrouw werd al in mei aangehouden, maar de aanhouding kon in verband met het onderzoek niet eerder worden gemeld. Vorige week besloot de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam dat de man nog zeker zestig dagen mag worden vastgehouden.

Ouders ongerust door mazelenuitbraak

Verontruste ouders gaan sinds het uitbreken van de mazelenepidemie sneller naar de huisarts met hun kinderen. Veel artsen zien een verhoging van het aantal bezoeken van jonge kinderen, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag.

Ouders stappen vaak direct naar een arts als sprake is van plotselinge huiduitslag. Die zorgen zijn echter vrijwel niet nodig, stelt het Nivel. Bij kinderen die zijn gevaccineerd betekenen 'vlekjes' vaak onschuldigere infecties als de vijfde of zesde ziekte.

In de eerste week van juli zagen huisartsen ruim tweehonderd kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud met vlekjes per honderdduizend Nederlanders. In 2011 lag dat aantal gemiddeld onder de zeventig.

De besmettelijke ziekte heerst sinds mei vooral in het gebied dat bekendstaat als de biblebelt. Vorige week stond het aantal meldingen op ruim driehonderd. Het werkelijke aantal is naar verwachting veel hoger, omdat lang niet elk ziektegeval wordt gemeld.

Friese kerktoren steeds schever door verzakking

Een kerktoren in het Friese Hegebeintum is de afgelopen vier jaar weer schever komen te staan. De toren beweegt al sinds de jaren tachtig als gevolg van het uitzakken van de terp onder de kerk. Sinds 2009 is de toren opnieuw acht millimeter naar het zuidwesten getrokken, meldt de Stichting Alde Fryske Tsjerken woensdag op basis van metingen.

Sinds 1989 worden de kerk en de kerktoren regelmatig gecontroleerd. Sindsdien is de punt van de toren in totaal 56 millimeter naar het westen verzakt, 63 millimeter naar het zuiden en 23 millimeter naar beneden. Een toren van Pisa is het volgens directeur van de stichting Gerhard Bakker niet, maar voor wie aan de voet van de kerk staat en naar boven kijkt is het goed zichtbaar dat de toren uit het lood staat.

De kier die tussen de toren en de kerkwand is ontstaan is inmiddels zo groot dat er een hand tussen past, laat Bakker weten. Toch vreest de stichting niet voor het afbreken of omvallen van de toren. "De toren verzakt al jaren in hetzelfde tempo", aldus de directeur.

Wel beraadt de stichting zich op eventuele maatregelen in de toekomst. Tot de mogelijkheden behoren het aanbrengen van heipalen, het aanleggen van een betonnen fundering onder de kerk en de toren of het aanvullen van het afgegraven deel met slib.

In het najaar moet duidelijk zijn of de stichting en het kerkbestuur maatregelen gaan treffen.

Call of Duty: Ghosts is lineair

Treyarch verraste vorig jaar vriend en vijand door keuzemomenten in de singleplayer van Black Ops II te implementeren. Hierdoor konden missies op verschillende manieren gespeeld worden. Infinity Ward volgt Treyarchs voorbeeld niet en gaat weer voor de spectaculaire 'gangetjes-shooter'

Mark Rubin, producer van Infinity Ward, zei in een interview met de Official PlayStation Magazine dat spelers nog wel een beetje invloed hebben op de missieverloop. “We don’t have the same branching system [Treyarch] do, obviously. But there is basically this way that, when you are in a mission, you might find something, if you grab it, then something opens up later in a different mission, or something happens later in that mission, that wouldn’t have happened if you didn’t do them”.

Snowden binnen week weg van vliegveld

Klokkenluider Edward Snowden zal binnen een week de transitzone van het Moskouse Sjeremetjevo-vliegveld verlaten. Dat heeft het hoofd van de Russische migratiedienst (FMS), Vladimir Voloch, tegenover het Russische persbureau Interfax laten weten. Snowdens Russische advocaat, Anatoli Koetsjerena, sprak dezelfde verwachting uit.

Snowden zit sinds 23 juni op het vliegveld. Hij heeft dinsdag tijdelijk asiel in Rusland aangevraagd. De asielaanvraag zal door de FMS worden behandeld. In dat kader zal Snowden de transitzone ook moeten verlaten. Hij moet bij de FMS formulieren invullen, een ondervraging ondergaan en een medische test afleggen. Daarnaast moeten zijn vingerafdrukken genomen worden.

Snowden kan gedurende de asielprocedure, die normaliter drie maanden duurt, wonen in een faciliteit van de FMS. De dienst heeft er drie voor asielzoekers. De klokkenluider kan ook ergens een woning huren. Zodra het tijdelijke asiel is verleend moet Snowden zich registreren in zijn tijdelijke woonplaats. Het tijdelijk asiel geldt voor een jaar en kan telkens met een jaar worden verlengd. Iemand die tijdelijk asiel heeft aangevraagd kan niet uitgeleverd worden. Dat kan ook niet als dat tijdelijk asiel is toegekend.

Afghaan smokkelt heroïne in schilderijen

Een 40-jarige Afghaan is op Schiphol gearresteerd op verdenking van drugssmokkel. De drugs die de man Nederland in probeerde te smokkelen zaten verstopt in 26 schilderijen die de man had meegenomen. Hij was geland met een vlucht uit Afghanistan. Dat meldt de marechaussee woensdag.

De Afghaan, die alleen de schilderijen als bagage bij zich had, zei dat hij niets had aan te geven. Dit wekte argwaan bij de douaniers. Toen de bagage nader werd bekeken bleek dat onder meer de lijsten waren bewerkt met een poederachtige stof die later heroïne bleek te zijn. De marechaussee vermoedt dat het om enkele kilo's van de harddrug gaat.

Dodental geweld Guinee op zestien

Bij gevechten tussen twee bevolkingsgroepen in het zuidoosten van Guinee zijn deze week zestien doden en tachtig gewonden gevallen. Ook is er aanzienlijke schade aangericht aan gebouwen. Dat heeft de Guinese regering woensdag bekendgemaakt. Eerder was melding gemaakt van twaalf doden en vijftig gewonden.

De gewelddadigheden begonnen maandag in het dorp Koulé, waar leden van de ene bevolkingsgroep, de Guerze, een jonge Konianke doodsloegen. De jongen werd verdacht van diefstal. In het veertig kilometer verderop gelegen N'Zerekore, de op een na grootste stad van het land, kwam het vervolgens tot gevechten tussen de twee bevolkingsgroepen. Volgens getuigen werden sommige slachtoffers onthoofd met machetes.

Het leger is woensdag naar N'Zerekore gestuurd om de orde te herstellen. President Alpha Condé heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte.

Voorzitter Eerste Kamer op de thee bij koning

De nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, heeft woensdag een bezoek gebracht aan koning Willem-Alexander. De 66-jarige VVD-politica werd op Paleis Noordeinde ontvangen voor een kennismakingsgesprek. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Broekers nam de voorzittershamer van de senaat eerder deze maand over van partijgenoot Fred de Graaf. Die trad in juni af nadat hij in opspraak was geraakt omdat hij PVV-leider Geert Wilders zou hebben geweerd uit de commissie van in- en uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Broekers kreeg na drie stemrondes uiteindelijk de voorkeur boven CDA'er Hans Franken.

Vijftien jaar cel voor dood bejaard stel in 1997

Twee Amsterdammers zijn woensdag veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens de dood van het bejaarde stel Henk Opentij en Mary Run in 1997. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat de 34-jarige Melvin R. en de 35-jarige Miquel K. het stel doodden bij een uit de hand gelopen inbraak. Justitie had twintig jaar geëist.

De zwaar verminkte lichamen van de 79-jarige Opentij en de 73-jarige Run werden in november 1997 gevonden in de woning van Opentij in Amsterdam-Noord. Ze waren met een mes gestoken en met een hamer geslagen. Volgens de rechtbank gebruikten de twee messen die zij in de woning aantroffen. De twee verdachten wisten lange tijd uit beeld te blijven.

De zaak werd in 2009 heropend omdat nieuwe informatie beschikbaar was gekomen. Bij hernieuwde bestudering bleek dat dna-materiaal op de plek van de moord behoorde bij een persoon met een negroïde uiterlijk. Eerder werd uitgegaan van blanke daders. In oktober 2012 kwam de politie via een tip via misdaadverslaggever Peter R. de Vries op het spoor van Melvin R.

Een familielid van R. bleek in de landelijke dna-databank te staan, waarna verwantschapsonderzoek werd gedaan waaruit een relatie bleek tussen materiaal van het familielid en het gevonden spoor. Na zijn aanhouding bleek het dna van R. overeen te komen met het gevonden materiaal. Diezelfde week werd ook zijn kompaan K. aangehouden. Beide verdachten hebben bekend.

Tijdens de zaak werden door de politie 'niet-alledaagse opsporingsmethodes' toegepast, met toestemming van het Openbaar Ministerie. Zo leverde een als postbode verklede agent een pakketje met daarin krantenknipsels over de zaak af bij de vrouw van R. Ook zat er een briefje in met de tekst 'Kan jij hier nog mee leven, Melvin?'

De maximale straf voor doodslag in combinatie met een ander misdrijf was in 1997 twintig jaar. Als langere straf was alleen levenslang mogelijk. Een eis tot levenslag vond justitie niet van toepassing, mede omdat er weinig kans zou zijn op herhaling. Sinds 2006 kunnen rechters ook een straf van dertig jaar uitdelen.

De rechtbank acht de geëiste straf van twintig jaar 'in beginsel' op zijn plaats. Doordat de daders destijds 19 jaar oud waren en zij allebei tijdens de zitting oprecht berouw hebben getoond, valt de straf lager uit.

Het Openbaar Ministerie laat weten het vonnis 'uitgebreid en zorgvuldig' te bestuderen voordat een beslissing wordt genomen over een eventueel hoger beroep.

Dortmund moet recordaankoop Mkhitaryan maand missen

Henrikh Mkhitaryan moet zijn officiële debuut voor Borussia Dortmund nog even uitstellen. De aankoop van 27,5 miljoen euro, een clubrecord, heeft een voetblessure opgelopen en is ongeveer een maand uit de roulatie. Dat meldt Borussia woensdag.

De 24-jarige Armeniër kwam deze zomer over van Shakhtar Donetsk. Hij moet in Dortmund de opvolger worden van de naar Bayern München vertrokken Mario Götze.

Volgend weekeinde staat de eerste serieuze test op het programma voor Dortmund. De ploeg treft Bayern in de strijd om de Duitse Super Cup.

Sony gaat drie multiplayer-games offline zetten

SOCOM: Confrontation, MAG en SOCOM 4 kunnen vanaf 28 januari 2014 niet meer online. Sony heeft via Twitter aangekondigd dat ze de ondersteuning voor die games gaan stopzetten.

SOCOM: Confrontation en MAG zijn dan niets meer waard. SOCOM 4 heeft nog tenminste een singleplayer-modus. De SOCOM-franchise lijkt sowieso dood en begraven. Sony sloot vorig jaar de deuren van Zipper Interactive, de maker van die games.

Reese Witherspoon pakt hoofdrol in wandeldrama Wild

Reese Witherspoon gaat de hoofdrol spelen in de boekverfilming Wild. Dat schrijft The Hollywood Reporter. Dinsdag werd al bekend dat Witherspoon de film gaat produceren. Het drama gaat over een 26-jarige vrouw die na een mislukt huwelijk en de dood van haar moeder langs de kust van de Mexicaanse naar de Canadese grens gaat wandelen.

Nick Hornby, bekend van het boek About a Boy dat hij nu ook verfilmt, neemt het scenario onder handen. Het script is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Cheryl Strayed, gebaseerd op haar eigen ervaringen.

De opnames van Wild moeten dit najaar van start gaan. Het zoeken is nu naar een regisseur. Wanneer de film verschijnt, is nog onbekend.


Reese Witherspoon pakt hoofdrol in wandeldrama Wild (Foto: Novum)

Jessica Chastain hoopt op rol naast Javier Bardem

Jessica Chastain onderhandelt voor een rol in het misdaaddrama A Most Violent Year. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Javier Bardem heeft zich al verbonden aan het filmproject. J.C. Chandor regisseert de film en schreef het scenario.

Bardem speelt in het misdaaddrama een zakenman met een olie-imperium. Hij deinst er niet voor terug geweld te gebruiken om zijn zaak en geld te kunnen behouden. Over de rol van de 36-jarige Chastain is nog niets bekend. Mogelijk speelt ze zijn echtgenote, met wie hij de strijd tegen rijke bankiers en advocaten aangaat.

Chastain is momenteel druk met de opnamen van de sciencefictionfilm Interstellar. De actrice kreeg in 2012 een Oscarnominatie voor beste bijrol in het drama The Help en dit jaar kreeg ze een nominatie voor haar hoofdrol in Zero Dark Thirty.


Jessica Chastain hoopt op rol naast Javier Bardem (Foto: Novum)

Regisseur District 9 bedankte voor Star Wars-serie

Neill Blomkamp heeft een van de grootste eren voor een sciencefictionfilmmaker bewust aan zich voorbij laten gaan. De Zuid-Afrikaan, die in 2009 een Oscarnominatie kreeg voor District 9, wilde niet meewerken aan een animatieserie over Star Wars. Dat zei hij tegen de filmwebsite Wired.

Blomkamp vertelt hoe hij werd gevraagd mee te werken aan de volgend jaar te verschijnen Star Wars Rebels, waar zijn goede vriend Simon Kinberg de scenario's voor schrijft. Blomkamp heeft echter nooit interesse gehad in het verfilmen van andermans scenario's, zeker niet die van enorme films waar massa's fans al jaren naar uitkijken. Hij besloot voor de eer te bedanken.

In hetzelfde interview liet Blomkamp weten zijn beoogde vervolg op District 9, met als werktitel District 10, voor onbepaalde tijd in de ijskast te hebben gezet. Hij heeft samen met zijn schrijfpartner al een synopsis van achttien pagina's geschreven en het verhaal is volgens hem al 'fucking cool', maar nog niet goed genoeg om ermee naar een producent te stappen.

Fans van Blomkamp hoeven niet al te lang meer te wachten. Zijn nieuwe film Elysium, met Matt Damon in de hoofdrol, verschijnt in augustus in de Nederlandse bioscoop.


Regisseur District 9 bedankte voor Star Wars-serie (Foto: Novum)

Horrorfilm The Conjuring krijgt vervolg

De horrorfilm The Conjuring met Vera Farmiga en Patrick Wilson krijgt een vervolg. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. The Conjuring moet nog uitkomen in de Verenigde Staten en in Nederland, maar filmmaatschappij New Line Cinema heeft genoeg vertrouwen in de horrorfilm om het vervolg al aan te kondigen.

In The Conjuring spelen Farmiga en Wilson twee paranormale onderzoekers die een zaak aannemen over vijf zusjes die lastig worden gevallen door geesten in hun ouderlijk huis. Ron Livingston en Lili Taylor spelen de ouders van de meisjes.

"Horror zit echt in het dna van New Line", laat president Toby Emmerich weten in een persverklaring. "Dit is een van de beste horrorfilms die we ooit hebben gemaakt. We denken dat de film het goed gaat doen in de bioscopen."

De tweelingbroers Carey en Chad Hayes, die ook het originele script schreef, gaan aan de slag met het scenario van het vervolg op The Conjuring. The Conjuring komt in Nederland uit op 5 september.


Horrorfilm The Conjuring krijgt vervolg (Foto: Novum)

Robert Downey jr. bestbetaalde acteur

Robert Downey jr. heeft tussen juni 2012 en juni 2013 ongeveer 75 miljoen dollar verdiend. De 48-jarige filmmaker voert daarmee de lijst van bestbetaalde acteurs aan van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Downey had enorme hits met The Avengers en Iron Man 3, die allebei meer dan een miljard dollar binnenhaalden.

De tweede plaats op de lijst is voor Channing Tatum, die in de onderzochte periode zestig miljoen dollar verdiende. Zijn grootste hit is de stripperfilm Magic Mike, deels gebaseerd op zijn eigen leven. Hij breidt dat succes uit met een vervolgfilm, een theatershow en een bar.

Hugh Jackman verdiende het afgelopen jaar 55 miljoen dollar. Hij kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol in het drama Les Misérables. Later dit jaar komt zijn actiefilm The Wolverine uit, een spin-off van X-Men. De top vijf wordt gecompleteerd met Mark Wahlberg, die 52 miljoen dollar verdiende en Dwayne Johnson, die 46 miljoen dollar binnen harkte.

Op nummer zes komt Leonardo DiCaprio met 39 miljoen dollar, gevolgd door Adam Sandler, die twee miljoen minder verdiende. Tom Cruise, die de lijst vorige keer nog aanvoerde, staat op nummer acht met 35 miljoen dollar. Denzel Washington verovert de negende plaats met 33 miljoen dollar en Liam Neeson haalt nog net de top tien met 32 miljoen dollar.

Cruise verdiende tussen mei 2011 en mei 2012 75 miljoen dollar, vooral dankzij het succes van Mission: Impossible - Ghost Protocol. De acteur werkt al aan een vijfde deel van de Mission: Impossible-reeks.


Robert Downey jr. bestbetaalde acteur (Foto: Novum)

PlayStation Plus-games van augustus

Need for Speed: Most Wanted, Spec Ops: The Line en Mafia II zijn gratis voor PS Plus-leden in augustus. Leden met een PS Vita kunnen Lego Lord of the Rings en When Vikings Attack! tegenmoet zien. Dat heeft Sony woensdag bekendgemaakt.

Alle bovenstaande games zullen al vanaf 31 juli beschikbaar zijn.

Leaving PS Plus in July/August:

  • 31st July: Battlefield 3
  • 31st July: Catherine
  • 31st July: Malicious
  • 31st July: Ninja Gaiden Sigma Plus
  • 31st July: Unit 13

Entering PS Plus in July/August:

  • 31st July: Need for Speed: Most Wanted
  • 31st July: Mafia 2
  • 31st July: Spec Ops: The Line
  • 31st July: Lego Lord of the Rings
  • 31st July: When Vikings Attack!

Lego-film wordt game

Legofans kunnen begin volgend jaar uitkijken naar een game gebaseerd op de aankomende Lego-film. The Lego Movie Videogame volgt het verhaal van de film waarin een gewoon legopoppetje onterecht wordt aangezien voor de legendarische MasterBuilder en het moet het opnemen tegen een legoschurk die het hele universum aan elkaar probeert te lijmen.

Dat maakt uitgever Warner Bros woensdag bekend.

The Lego Movie Videogame bevat meer dan negentig personages uit de film en vijftien levels om te verkennen. Gedurende het avontuur zal de speler allerlei virtuele constructies met zijn legopersonage moeten bouwen. Daarnaast speelt het verzamelen van zo veel mogelijk steentjes en samenwerken met andere spelers een grote rol in de game.

The Lego Movie Videogame komt uit op pc, PlayStation 4, Xbox One, Wii U, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo 3DS en PlayStation Vita.


Lego-film wordt game

Ecclestone aangeklaagd voor omkoping

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is in Duitsland officieel aangeklaagd voor omkoping en hulp bij fraude, zo heeft de rechtbank van München laten weten. De zaak draait om de verkoop van de aandelen van de sport van de Bayerische Landesbank aan CVC Capital acht jaar geleden.

De inmiddels 82-jarige Ecclestone wordt ervan beschuldigd dat hij de inmiddels veroordeelde voormalig bankier Gerhard Gribkowsky omgekocht heeft om er maar voor te zorgen dat de aandelen naar CVC Capital gingen. Ecclestone heeft tot nu toe altijd ontkend.

'Man United slaat bod van Chelsea op Rooney af'

Manchester United heeft een bod van Chelsea op Wayne Rooney resoluut afgeslagen. Volgens de BBC heeft Chelsea ruim elf miljoen euro en een speler, waarschijnlijk Juan Mata of David Luiz, over voor de aanvaller.

De 27-jarige aanvaller lijkt bij United komend seizoen niet op een basisplaats te kunnen rekenen. Trainer David Moyes liet eerder deze week doorschemeren dat Rooney een stand-in zal zijn voor Robin van Persie.

Rooney scoorde in negen succesvolle jaren bijna tweehonderd goals voor Manchester. De Engelse international is naar verluidt niet blij met het feit dat hij nu aan de kant wordt geschoven ten faveure van Van Persie. Naast Chelsea zou onder meer Arsenal interesse in hem hebben.

Nederlandse marathontoppers aan start in Amsterdam

De marathon van Amsterdam weet zich dit najaar verzekerd van drie Nederlandse topatleten. De organisatie heeft de deelname van Miranda Boonstra, Koen Raymaekers en debutant Abdi Nageeye aangekondigd.

Een ster aan de start is de 40-jarige Boonstra. Ze werd elfmaal Nederlands kampioene in zes verschillende atletiekdisciplines. Drie jaar geleden debuteerde ze tijdens de marathon met een tijd van 2:34. Haar persoonlijke record staat inmiddels op 2:27.32 uur. Die tijd liep ze vorig jaar in Rotterdam.

Boonstra's persoonlijke record was niet afdoende voor deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Daarvoor kwam ze acht seconden tekort. Inmiddels kijkt ze weer verder omhoog. "Ik wil graag een stap maken naar een tijd onder de 2 uur 26", zegt ze in een woensdag verspreid bericht van organisatie.

De ervaren marathonloper Koen Raymaekers verschijnt in Amsterdam voor de vijfde keer aan de start. "Het parcours ligt me goed. Ik heb er al drie keer eerder mijn persoonlijk record aangescherpt en dat hoop ik dit jaar weer te doen. Mijn doel is om onder de 2:10 te lopen", stelt de 33-jarige Raymaekers, die in Kenia traint en woont.

De voormalig Nederlands kampioen veldlopen en recordhouder op de 10 kilometer Abdi Nageeye maakt zijn debuut in de marathon. "Ik kijk daar gigantisch naar uit. Mijn doel is mee te lopen met de groep rond Raymaekers om kans te maken een goede klassering", aldus de 24-jarige geboren Somaliër.

De marathon van Amsterdam wordt op zondag 20 oktober gelopen. Er wordt een recordaantal van veertigduizend deelnemers verwacht. De inschrijving staat nog open tot eind september.

'Followers paus korter in vagevuur'

Wie na zijn dood niet al te lang in het vagevuur wil wachten op de uitkomst van de hemelse asielprocedure, doet er goed aan de paus op Twitter toe te voegen. Dat verkort de wachttijd namelijk aanzienlijk, aldus Claudio Maria Celli.

Volgens de Volkskrant stelt de man als president van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, dat je het wel moet ménen als je de paus toevoegt: "'Laat het meteen duidelijk zijn dat dit niet mechanisch is, dat je alleen maar iets aan hoeft te klikken op internet voor aflaat."

Hij voegt eraan toe: "Het gaat erom dat de tweets van de paus in Brazilië en de foto's van de Wereldjongerendagen op Pinterest authentieke, spirituele vruchten afwerpen in onze harten."

"Op deze manier kunnen zelfs jongeren die heel erg ver van Brazilië wonen door video's te bekijken of korte berichten te lezen het gevoel krijgen dat ze echt onderdeel zijn van het evenement. Zo krijgen ook zij het cadeau dat aflaat is."

De Wereldjongerendagen richten zich op jeugdige katholieken en zullen 22 juli aanvangen.

Vijf Russische atleten betrapt op doping

In Rusland zijn drie zwemmers en twee jonge wielrenners betrapt op het gebruik van doping. Dat meldt het Russische anti-dopingagentschap. De vijf werden bij kampioenschappen in eigen land positief getest en zijn voorlopig geschorst.

Het gaat om de zwemmers Igor Akhlyustin, Mikhail Dovgalvuk en Anton Komlev. De wielrenners Andriy Russkikh en Ekaterina Koroleva werden positief getest tijdens de nationale baanwielrenkampioenschappen voor junioren in Sint-Petersburg.

Om welke middelen het gaat, is niet bekendgemaakt.

[Upd][Tour] Péraud valt en blesseert zich aan schouder

Jean-Christophe Péraud heeft zich vandaag tijdens een training geblesseerd aan zijn schouder. De Franse renner van AG2R is op weg naar het ziekenhuis om zich te laten onderzoeken, meldt de tourorganisatie. Hij is de nummer negen van het algemeen klassement in de Tour de France.

Het is nog niet duidelijk of Péraud weer op de fiets kan stappen. Hij was de tijdrit van woensdag aan het verkennen toen hij ten val kwam.

Update 12.55 uur

De Fransman gaat wel van start in de tijdrit. Hij heeft niet, zoals onbevestigde berichten eerder meldden, zijn sleutelbeen gebroken.

David Jaffe wil crowdfunding voor game

Spelontwikkelaar David Jaffe, bekend van de Twisted Metal- en God of War-games, is via crowdfunding op zoek naar 650 duizend dollar (494 duizend euro) voor de nieuwe pc-game MotorGun.

Jaffe gaat voor de game in zee met Pixelbionic, dat onlangs werd opgericht door oud- medewerkers van de studio achter de gewelddadige racegame Interstate '76.

MotorGun speelt zich af in een postapocalyptische toekomst waarin drie rivaliserende groeperingen het in bewapende auto's tegen elkaar opnemen. Spelers kunnen het online tegen elkaar opnemen in de spelmodi Convoy, Capture the Flag en Salvage.

Jaffe vindt Kickstarter een unieke kans is om de ultieme gewelddadige racegame te maken. Deze manier van financieren hem naar eigen zeggen meer vrijheid om precies de game te maken die gamers willen spelen, omdat hij zich niet hoeft te verantwoorden tegenover een uitgever.

Mocht Jaffe zijn doel van 650 duizend dollar ruim overtreffen, dan wil hij een avontuurmodus aan de online game toevoegen. Momenteel is er via Kickstarter 27 duizend dollar binnengehaald. De inzamelactie duurt nog een kleine dertig dagen.


David Jaffe wil crowdfunding voor game

Hanks en Howard gaan weer voor Brown

Tom Hanks en Ron Howard verfilmen ook de nieuwste Dan Brown. Hanks neemt in de verfilming van Inferno weer de rol van Harvard-professor Robert Langdon op zich, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Howard doet de regie. Ook voor The Da Vinci Code uit 2006 en Angels & Demons uit 2009 werkten de twee samen.

Inferno is het vierde deel van Brown over de kunsthistoricus van Harvard. Het derde boek, The Lost Symbol, staat ook nog op stapel om te worden verfilmd. Howard zou die film maken met Hanks, maar de regisseur trok zich om onbekende redenen terug. Waarschijnlijk wordt Inferno de eerstvolgende Brown-verfilming.

Inferno, dat eerder dit jaar verscheen, gaat over het veertiende-eeuwse epos De Goddelijke Komedie van Dante. In het boek wordt Langdon wakker in een ziekenhuis in Florence. Hij heeft geen idee hoe hij daar is beland. Hij ontdekt dat hij op de hielen wordt gezeten door dubieuze figuren. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Hanks en Howard gaan weer voor Brown (Foto: Novum)

'Bouma houdt conditie op peil bij Helmond Sport'

Wilfred Bouma traint de komende tijd mee bij Helmond Sport. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Dat de transfervrije verdediger in het nieuwe seizoen ook wedstrijden voor de eerstedivisionist gaat spelen, lijkt onwaarschijnlijk.

De 35-jarige oud-PSV'er kreeg na het afgelopen seizoen geen contractverlenging en is sindsdien op zoek naar een nieuwe club. Bij Helmond Sport wil de 37-voudig Oranje-international voorlopig zijn conditie op peil houden.

De fans moeten zich volgens algemeen directeur Mario Captein niet al te veel illusies maken. "Het ligt niet erg voor de hand dat hij ook voor ons gaat voetballen. Al weet je het natuurlijk nooit."

Opnieuw 10 schilderijen gejat

De resten van de 18 miljoen euro aan schilderijen die uit de Kunsthal gejat zijn en in Roemenië in de fik gestoken, smeulen nog na. Toch zijn er opnieuw tien schilderijen gestolen, meldt het Parool.

Dit keer is het Van Buuren Museum in het Brusselse Ukkel de pineut. Kunst van onder meer Kees van Dongen en James Ensor is samen met acht andere doeken gejat, nadat de dieven binnen twee minuten een venster open hadden gekregen. Het alarm ging wel af, maar vergeefs.

De roof is vermoedelijk beter voorbereid dan de lukrake diefstal in de Rotterdamse Kunsthal. De boeven hebben namelijk de allerbekendste werken van het museum netjes laten hangen. De totale waarde van de meegenomen schilderkunst bedraagt ongeveer 1,2 miljoen euro.

Bayern-doelwit Lewandowski blijft bij Dortmund

Robert Lewandowksi blijft bij Borussia Dortmund voetballen. De spits staat in de belangstelling van rivaal Bayern München, maar Dortmund wil hem niet laten gaan. "Ik moet accepteren dat ik moet blijven", zegt hij tegen de Duitse krant Bild. De steraanvaller kan volgend jaar transfervrij vertrekken.

Een overgang van Dortmund naar Bayern is controversieel. De ploegen streden de afgelopen jaren om de Duitse landstitel. Afgelopen seizoen versloeg Bayern, dat deze zomer Mario Götze al overnam van Dortmund, de geelzwarten in de Champions Leaguefinale.

Trailer WikiLeaks-film The Fifth Estate

WikiLeaks was nogal een dingetje. Sinds 2006 werd de website opgericht om anoniem te kunnen lekken, over wat dan ook. Het bestaan van de site is bepaald niet onomstreden gebleven en oprichter Julian Assange heeft inmiddels zijn toevlucht gevonden in Ecuador, om te kunnen ontkomen aan de Zweedse armen der wetten. Intrige alom. Dit wordt verfilmd in The Fifth Estate, waarvan inmiddels de eerste trailer uitgebracht is. 

In The Fifth Estate wordt de oprichting van WikiLeaks door Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) verfilmd. In eerste instantie helpen ze de rijken en machtigen met speurwerk. Al snel creëren ze echter een platform waar klokkenluiders anoniem gegevens kunnen lekken, waarbij de overheid en grote bedrijven niet ongeschonden blijven. 

Dit leidt ertoe dat ze al snel meer en groter nieuws weten te brengen dan ’s werelds grootste mediaorganisaties. Wanneer Assange en Berg de beschikking krijgen over de grootste hoeveelheid aan vertrouwelijke informatie uit de Amerikaanse geschiedenis, vindt een tweestrijd plaats tussen de heren en worden vragen gesteld over hoeveel het houden van geheimen in een vrije maatschappij moet kosten - en wat het kost om dit bekend te maken. 

Naast Cumberbatch en Brühl spelen ook acteurs als Stanley Tucci, Anthony Mackie en onze bloedeigen Carice van Houten in The Fifth Estate. De regie is in handen van Bill Condon en de Nederlandse release moet plaatsvinden op 19 december.

'Liever vrienden VS dan gekibbel over NSA'

Poetin geeft aan dat de relatie tussen Rusland en de VS belangrijker is dan 'gekibbel' over het NSA-afluisterschandaal. Dat meldt de Volkskrant.

Een dag nadat Snowden asiel aanvroeg in Rusland riepen de VS Snowden gisteren opnieuw op om terug te keren naar het vaderland.

De Russische autoriteiten zullen de asielaanvraag binnen drie maanden beoordelen. Over enkele dagen zit Snowden alweer een maand vast op het vliegveld van Moskou.

Van der Hoorn: "Opeens staat Stam naast je"

Mike van der Hoorn kijkt met plezier terug op zijn eerste week bij Ajax. De verdediger is vooral onder de indruk van Jaap Stam, door wie hij persoonlijk wordt getraind.

Van der Hoorn, die onlangs overkwam van FC Utrecht, kijkt met veel bewondering naar de voormalige verdediger van PSV, Manchester United, Lazio Roma en Ajax. "Die heb je jarenlang zien voetballen en opeens staat hij naast je."

"In het begin kijk je tegen hem op, al went het gelukkig ook snel. Hij is ook gewoon een nuchtere, normale, maar wel grote gozer. Het was dinsdag voor het eerst dat ik specifieke training van hem kreeg. Dat bevalt me wel", laat Van der Hoorn weten in het Algemeen Dagblad.

De jeugdinternational weet dat hij nog een lange weg te gaan heeft. "Ik moet alles nog verbeteren. Verdedigen, positiespel, opbouwen. Van Stam kan ik veel leren. Vooral die specifieke onderdelen. Hoe je beweegt als verdediger, hoe je kijkt naar een tegenstander. Als dat een paar keer per week doorgaat, ga ik flinke stappen maken."

Forse terugslag in revalidatie Afellay

Ibrahim Afellay verschijnt voorlopig nog niet op het voetbalveld. De middenvelder heeft te maken met een serieuze terugslag in zijn revalidatie.

Afellay kampt al lange tijd met een bovenbeenblessure, maar leek de laatste tijd weer op de weg terug. De middenvelder maakte zich op voor het nieuwe seizoen, maar heeft volgens zaakwaarnemer Rob Jansen slecht nieuws te horen gekregen.

"Het is een serieuze terugslag. Het zal weken langer gaan duren voordat Afellay weer fit is. Dus de kans op een verhuur is bijzonder gering, want zo werkt dat bij geïnteresseerde clubs", laat de belangenbehartiger weten aan het Algemeen Dagblad.

Afellay, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Schalke 04, kreeg deze week van zijn huidige werkgever FC Barcelona te horen dat hij komend seizoen opnieuw tijdelijk onderdak bij een andere club moest zoeken.

Sparta verdient goed aan transfer Strootman

Sparta Rotterdam krijgt een flink bedrag door de transfer van Kevin Strootman van PSV naar AS Roma. De Rotterdamse club, die Strootman opleidde, krijgt een vergoeding van 3,85 procent van de transfersom. Dat zei directeur Wiljan Vloet van de Rotterdamse club op Radio 1. "Als de transfersom inderdaad twintig miljoen euro bedraagt, krijgen wij tussen de zes en acht ton."

Vloet noemt het bedrag 'een enorme opsteker'. Door de forse kosten van de jeugdopleiding van Sparta is het niet altijd even makkelijk om de begroting sluitend te krijgen, verklaarde Vloet. Die jeugdopleiding staat bij de Kasteelclub desondanks 'hoog in het vaandel'.

Sparta kan mogelijk deze zomer nog meer verdienen, gaf Vloet aan. Ook AZ'ers Erik Falkenburg en Nick Viergever en Lerin Duarte van Heracles Almelo zouden in de belangstelling staan van andere clubs. Zij hebben allemaal een Sparta-verleden.

Trainer Powell en Simpson voelt zich zondebok

De trainer van de Jamaicaanse sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson zegt onschuldig te zijn. Hij vindt dat het tijd is voor de twee om 'de verantwoordelijkheid voor hun dopinggebruik te nemen in plaats van te zoeken naar een zondebok'. Chris Xuereb zegt niets fout te hebben gedaan sinds hij in mei werd ingehuurd om massagetherapie en voedingsadviezen te geven.

Eerder had de manager van Powell en Simpson de beschuldigende vinger naar Xuereb gewezen. Volgens hem zijn zijn cliënten betrapt omdat er iets in de nieuwe voedingssupplementen zat die ze namen. "Chris is degene die die leverde."

Dinsdag begon de Italiaanse politie een formeel onderzoek tegen Powell, Simpson en Xuereb. Ze zouden de dopingwetten van het Zuid-Europese land hebben overtreden. Maandag werd het Jamaicaanse trainingskamp in Lignano Sabbiadoro in het noordoosten van Italië al binnengevallen.

Cuba bereikt ternauwernood kwartfinale Gold Cup

Cuba heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van de Gold Cup. De Cubaanse voetballers moesten met vier doelpunten verschil winnen van Belize om als derde in de groep door te gaan, wat op het nippertje lukte. Jeniel Molina tikte in blessuretijd de 4-0 binnen. Ariel Martinez scoorde een hattrick voor Cuba, dat nu Panama treft.

De Verenigde Staten werd groepswinnaar door Costa Rica met 1-0 te verslaan. De Amerikanen nemen het nu op tegen El Salvador. Costa Rica werd tweede en speelt tegen Honduras.

Wereldkampioen Blake ook niet op WK atletiek

De Jamaicaanse sprinter Yohan Blake neemt volgende maand geen deel aan het WK atletiek. De wereldkampioen op de 100 meter heeft last van een hamstringblessure. De op doping betrapte sprinters Tyson Gay en Asafa Powel missen ook het WK.

Blake blesseerde zijn hamstring in april. Sindsdien is hij redelijk goed hersteld, maar volgens zijn zaakwaarnemer heeft hij meer tijd nodig om op zijn oude niveau te geraken. Met een persoonlijk record van 9.69 seconden moet hij alleen wereldrecordhouder Usain Bolt voor zich laten.

Olympisch kampioen Bolt lijkt door het wegvallen van zijn grootste concurrenten onbedreigd op de wereldtitel af te stevenen. Het WK begint 10 augustus in Moskou.

'Joden terugbetalen met rente'

Burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam stelt dat Joden die na de Tweede Wereldoorlog erfpacht moesten betalen, dat geld terug zouden moeten krijgen met rente. Dat bericht het Parool.

Hoewel de Joden uit hun huizen werden gezet en naar concentratiekampen waren afgevoerd, vond de gemeente Amsterdam na de oorlog dat ze alsnog achterstallige erfpacht moesten betalen over de jaren '40-'45. Dat ontdekten studenten onlangs.

Van der Laan stelde in het KRO-programma Oog in Oog dat er destijds 'met formalisme, bureaucratie en kilheid werd gekeken naar het juridische aspect, in plaats van dat ze met empathie hebben gekeken naar degenen die slachtoffer werden.'

Het is toen heel koel afgedaan door de gemeenteraad.' Het bovenop de onterecht betaalde erfpacht tevens terugbetalen van rente 'hoort er gewoon bij.'

Vergelijkbare zaken uit de naoorlogse geschiedenis, zoals het door nutsbedrijven aanslaan van Joden voor gas-, licht- en waterkosten gedurende de jaren van de Holocaust, worden ook onderzocht.

Gekleurde releasedatum voor Sonic Lost World

SEGA heeft een trailer vol kleuren uitgebracht voor Sonic Lost World. In de video wordt uitgelegd hoe de supersnelle egel speciale kleurgecodeerde krachten moet gebruiken om de vijanden in het spel te verslaan.

Naast de gekleurde uitleg maakt de trailer terloops ook nog even de releasedatum bekend. Sonic Lost World komt volgens de video op 22 oktober uit oip Wii U en 3DS.

Koning Albert begint met afscheidstournee

De Belgische koning Albert II start woensdag met zijn afscheidstournee. De 79-jarige vorst brengt samen met koningin Paola een bezoek aan Gent om afscheid te nemen van het publiek. Het is een van de laatste publieke optredens van de Belgische koning, die zondag afstand doet van de troon.

Het vorstenpaar bezoekt in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen onder meer het stadhuis, het stadsmuseum STAM en de Ghelamco Arena, het nieuwe voetbalstadion van AA Gent. Albert brengt donderdag een bezoek aan het Duitstalige Eupen en vrijdag is het koningspaar te vinden in Luik.

Waar Nederland eerder dit jaar drie maanden kon uittrekken op de wisseling van de wacht, had België maar drie weken de tijd om zich voor te bereiden op de troonswisseling. Koning Albert kondigde begin deze maand aan dat hij 21 juli aftreedt. Albert, die wordt opgevolgd door zijn zoon prins Filip, treedt terug om gezondheidsredenen.

'Wachtwoord afdwingen strijdig met mensenrechten'

De plannen van de regering om verdachten te dwingen versleutelde gegevens op hun computer openbaar te maken, is mogelijk in strijd met de mensenrechten. Mensen zouden dan gedwongen zijn om aan hun eigen veroordeling mee te werken. Dat staat in een advies van de Raad voor de Rechtspraak, schrijft Trouw woensdag.

De raad heeft begrip voor de maatregelen, maar waarschuwt dat de inzet ervan 'een vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers opleveren'. Daarom moet er eerst een rechter aan te pas komen voordat justitie een computer kan binnendringen, zo staat in het advies. De raad wil verder dat de maatregelen en de gevolgen verder onderzocht worden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) stelt in de krant dat wachtwoorden afdwingen net zoiets is als bijvoorbeeld celmateriaal afstaan voor dna-onderzoek of meewerken aan een blaastest. Van het schenden van mensenrechten is wat hem betreft geen sprake.

Wie weigert versleutelde gegevens openbaar te maken kan maximaal drie jaar celstraf krijgen, zo staat in het wetsvoorstel.

20 kinderen dood na eten schoolmaaltijd

Minstens twintig kinderen zijn overleden na het eten van een gratis maaltijd op hun school in de Indiase deelstaat Bihar. Nog eens 27 kinderen en de kok van de school zijn in het ziekenhuis beland. Tien kinderen zijn er slecht aan toe. De slachtoffertjes zijn tussen de 8 en 11 jaar oud. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van Bihar woensdag bekendgemaakt.

De maaltijd werd dinsdag verstrekt. Eerste onderzoek duidt erop dat in het rijstmaal sporen van organische fosfor zaten, vermoedelijk afkomstig van de insecticiden die bij de verbouw van rijst worden gebruikt. Waarschijnlijk is de rijst niet gewassen voordat het voedsel werd bereid.

In veel Indiase deelstaten verstrekken scholen gratis maaltijden aan leerlingen uit arme gezinnen.

Familie wil ontvoerd stel Jemen snel vrij

De familie van de in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel heeft dinsdagavond in het programma Knevel en Van den Brink in een verklaring gereageerd op de ontvoering van Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen. De familie laat weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken er 'volop mee bezig is'.

"We beseffen dat het beleid is dat er niets wordt losgelaten", staat in de verklaring. "Wat wel wordt losgelaten is als eerste bij ons bekend." De familie vindt dat moeilijk. "Maar onze enige prioriteit is dat Judith en Boudewijn zo snel mogelijk vrijkomen en in veiligheid zijn." Verder verklaart de familie te waarderen hoe de media tot dusverre met de kwestie omgaan.

Freelance journalist Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen werden vorige maand ontvoerd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Sindsdien werd niets van hen vernomen. Maandag dook een filmpje op waarin het stel Nederland oproept in actie te komen voor hun vrijlating.

Wie de Nederlanders heeft ontvoerd is, niet bekend. Jemen is berucht om de vele ontvoeringen van buitenlanders, die vaak na betaling van losgeld worden vrijgelaten. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dinsdag dat Nederlanders die het slachtoffer zijn van ontvoeringen 'altijd en overal de volledige aandacht hebben'.

'Middelbare scholen weigeren 1040-urennorm'

Middelbare scholen weigeren mee te werken aan de 1040-urennorm die na de zomervakantie ingaat. De scholen vinden dat ze niet genoeg geld krijgen om leerlingen in die tijd kwalitatief goed onderwijs te bieden, meldt het AD woensdag.

Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter laat aan de krant weten niet mee te doen aan de urennorm. "Als de onderwijsinspectie boetes oplegt aan scholen die niet voldoen aan de urennorm, dan betalen we die met zijn allen."

Slagter zegt een compromis met de overheid te hebben gesloten over duizend uur. "Die kunnen we leveren. Daar willen we ons ook graag aan houden", aldus Slagter. Volgens de voorzitter hebben scholen rekening gehouden met een norm van duizend uren en zijn daar de roosters al op gemaakt.

De Eerste Kamer ging in juni vorig jaar akkoord met de Wet op onderwijstijd. Daarin werd toen de 1040-urennorm vastgelegd. Die gaat vanaf 1 augustus in, schreef staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) onlangs in een brief aan scholen.

Blussen brand school Amsterdam Zuidoost gaat door

De brandweer is woensdagochtend nog steeds bezig met het blussen van de brand die dinsdagavond ontstond in een schoolgebouw in Amsterdam Zuidoost. Het blussen is de hele nacht doorgegaan. Het sein brand meester was om 07.00 uur nog niet gegeven, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het schoolgebouw aan de Drostenburg, dat op de nominatie stond voor sloop, is volledig verwoest, aldus de zegsman.

De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen nieuwbouwpand en een kinderdagverblijf. De oorzaak van de brand, waarbij veel rook vrijkwam, is niet bekend. Niemand raakte gewond.

In het slooppand is wel asbest aanwezig werd dinsdag bekend. Volgens de brandweer is er geen gevaar voor omwonenden.

Adam Levine verloofd met Victoria's Secret-model

Adam Levine gaat trouwen met Behati Prinsloo. De Maroon 5-zanger vroeg zijn vriendin, een Victoria's Secret-model, afgelopen weekeinde ten huwelijk in Los Angeles.

De 34-jarige Levine en de tien jaar jongere Prinsloo, afkomstig uit Namibië, vormen sinds vorig jaar een stel. De twee gingen eerder dit jaar uit elkaar, maar zijn sinds kort weer samen. De zanger had eerder een relatie met Anne Vyalitsyna, een ander Victoria's Secret-model. Beide dames waren te zien in een reclame voor het lingeriemerk, waarin ze Maroon 5's single Moves Like Jagger playbackten.

Slachtoffer speedbootongeluk Den Oever overleden

De 16-jarige jongen die dinsdagmiddag zwaargewond raakte bij een ongeval op het water in Den Oever is dinsdagnacht aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

De jongen zat in een opblaasband achter een speedboot in de Hofmanshaven en werd door onbekende oorzaak uit de band geslingerd. Hij kwam tegen een meerpaal of kademuur terecht. Het slachtoffer uit Hippolytushoef kon nog worden gereanimeerd en werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht. Daar bezweek hij rond middernacht.

'Geen noodcontainers voor Utrechtse prostituees'

Utrecht wil geen tijdelijke noodgebouwen voor prostituees exploiteren. De meerderheid in de gemeenteraad is tegen dat voorstel van de SP, bleek dinsdagavond tijdens een besloten vergadering, meldt RTV Utrecht.

Eind vorige maand werd bekend dat de gemeente de vergunning voor raamprostituees op seksboten aan het Zandpad intrekt. Dat gebeurt onder meer wegens aanwijzingen van mensenhandel. De vergunning van laatste raamexploitant Wegra loopt volgende week af.

De SP stelde voor tegenover de boten aan het Zandpad noodgebouwen neer te zetten. Volgens dat plan zou de exploitatie voorlopig in handen van de gemeente komen.

Een groep prostituees maakte eerder bekend een coöperatie op te willen richten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder steunt.

Proces tegen kapitein Costa Concordia

In Italië gaat woensdag de rechtszaak tegen Francesco Schettino, de kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, van start. Eigenlijk had het proces op 9 juli moeten beginnen, maar de rechter ging onmiddellijk na de opening tot uitstel over vanwege een nationale staking van juristen.

Het proces vindt plaats in Grosseto, een stadje in Toscane. Vanwege de grote belangstelling van de zaak wordt besloten het proces niet te houden in de rechtbank, maar in het plaatselijke theater. Daar namen vooral buitenlandse journalisten op de banken plaats.

Schettino wordt verdacht van doodslag, het veroorzaken van een scheepsramp en het verlaten van de zinkende Costa Concordia voordat alle 4200 opvarenden waren geëvacueerd. De ramp kostte aan 32 mensen het leven. Schettino kan twintig jaar gevangenisstraf krijgen. Zo'n duizend mensen zullen in het proces een getuigenis afleggen. Velen van hen waren passagier op het noodlottige cruiseschip.

Volgens justitie liet Schettino de Costa Concordia op 13 januari 2012 veel te dicht langs de kust van het Toscaanse eilandje Giglio varen, waardoor het schip op het rif vastliep. Schettino zegt onschuldig te zijn en beweert door briljante stuurmanskunsten te hebben voorkomen dat duizenden levens verloren gingen.

Homohuwelijk in Engeland en Wales

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond een wet aangenomen die het homohuwelijk mogelijk maakt in Engeland en Wales. Maandag was het Hogerhuis al akkoord met de wet. De eerste lesbische en gay stellen kunnen naar verwachting volgend jaar zomer in het huwelijk treden.

De wet moet nu alleen nog ondertekend worden door koningin Elizabeth II. Dat gebeurt waarschijnlijk deze week nog.

Homostellen in Engeland en Wales kunnen nu zowel een burgerlijk als een kerkelijk huwelijk sluiten.

[Tour] Maagproblemen in het peloton

Het blijft aanhoudend warm in Frankrijk en daar hebben de renners die aan de Tour de France meedoen last van. Gisteren waren er vier renners die zich met maagklachten bij de wagen van de Tourdokter meldden: de Belkin-renners Bram Tankink en Maarten Wynants, spurtbom Mark Cavendish en de Italiaan Davide Malacarne.

Via Twitter verklaarde Cavendish zijn maagproblemen als volgende: "Tot mijn schaamte moest ik vandaag voor het oog van het complete peloton in een open veld stoppen, met een HEEL slechte buik. #mindyourstep".

[Tour] Laatste klim te explosief voor Ten Dam

De laatste klim in de zestiende touretappe kostte Laurens ten Dam zijn vijfde plaats in het klassement. De Belkin-renner verloor ruim een minuut en werd ingehaald door Nairo Quintana. "Ik was niet zo goed als zondag en deze klim lag me minder. Ik was al op mijn hoede toen ik Katusha zag gaan, maar die jongens gingen zo explosief weg dat bij mij direct het nekkie om ging."

Ten Dam baalde dan ook stevig van het tijdverlies. Toch kijkt hij vooruit naar vandaag. "Ik moet morgen een goede tijdrit rijden en dan zien we wel weer verder. Ik had goede moraal voor de tijdrit, maar heb vandaag wel een tikje gehad." Ten Dam zal zich evenwel niet sparen om in dienst van Bauke Mollema te rijden. "Als je zesde staat in het klassement dan ga je die tijdrit niet rustig aan doen. Ik ga morgen gewoon volle bak."

Voor Mollema was gisteren een prima dag. Even leek de nummer twee van deze Tour nog tijd te pakken op geletruidrager Chris Froome en nummer drie Alberto Contador toen die twee onderuitgingen in de afdaling naar Gap. "Ik had de beelden van die afdaling maandag een paar keer goed bekeken, dus ik vond het wel hard gaan." Toen Froome en Contador vielen reed Mollema door, maar de twee sloten weer aan.

Mollema is van plan in de tijdrit steviger op de tweede plaats terecht te komen. "Het is een lastige tijdrit, maar met die twee klimmetjes ligt hij mij beter. Ik heb veel moraal uit de vorige tijdrit gehaald", blikte de Groninger gretig vooruit.

Sijsling tegen Karlovic in Bogota

Ivo Karlovic speelt in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Bogota tegen Igor Sijsling. De Kroatische tennisser, die drie maanden aan de kant stond met een hersenvliesontsteking, was in de eerste ronde in de Colombiaanse hoofdstad met 7-6 (5) en 6-4 de Argentijnse qualifier Juan Ignacio Londero de baas. Sijsling had als nummer drie van de plaatsingslijst een bye in de eerste ronde.

Sijsling kwam dinsdag wel in actie in het dubbelspel in Bogota. Samen met de Fransman Édouard Roger-Vasselin klopte hij met 7-6 (7) en 6-1 het Australisch-Oekraïense duo Matthew Ebden en Illya Marchenko. Sijsling en Roger-Vasselin zijn als tweede geplaatst.

[Tour] Klimtijdrit belangrijk voor klassementsrenners

De tweede tijdrit in de Tour de France staat vandaag op het programma. Voor de klassementsrenners is de 32 kilometer lange strijd tegen het uurwerk een kans om zich te verbeteren ten opzichte van de concurrentie. Onderweg tussen Embrun en Chorges moeten twee bergen van de tweede categorie worden beklommen voordat er wordt gedaald naar de finish.

Direct uit de start wordt de ongeveer 6,5 kilometer lange eerste klim naar de 1173 meter hoge Côte de Puy-Sanières ingezet. Na een even lange afdaling volgt de Côte de Réallon van 1227 meter hoog. Die klim is zeven kilometer lang, maar na het bereiken van de top waar de bergpunten worden vergeven volgt nog een klein stukje bergop. Het restant van het parcours, ongeveer elf kilometer, is vervolgens een afdaling.

In de eerste tijdrit, vorige week in Bretagne, reed geletruidrager Chris Froome bijna twee minuten weg bij Bauke Mollema, die van de klassementsrenners de tweede tijd neerzette. De Engelsman is aan de voet van de Alpen minder uitgesproken favoriet. Veel klassementsrenners zijn dit jaar namelijk betere klimmers dan tijdrijders. Froome geldt nog wel als favoriet, want de man in het geel heeft de afgelopen weken bewezen zowel in de bergen als in de tijdrit tijd te kunnen winnen op zijn concurrenten.

FOK! wat een weer... Warm

Goeiedag! Na alle grappen en grollen van gisteren is het nu weer tijd om even wat serieuzer naar het weer te gaan kijken, hoewel er helemaal niets is veranderd helaas.

Enfin. De hogedrukgebieden zullen ons weerbeeld nog geruime tijd gaan bepalen. We hebben te maken met een zeer hardnekkige blokkade en die wil voorlopig van geen wijken weten. De sluierbewolking was gisteren echter verrassend dik, want de zon ging hier op veel plaatsen helemaal in verscholen.

Ook vandaag zal er zeker sluierbewolking aanwezig zijn, maar ik denk wel dat de zon er wat beter doorheen zal komen dan de afgelopen dagen. De temperatuur loopt vandaag verder op en kan in het zuiden mogelijk tot een tropische 30 graden oplopen. Op de Wadden blijft het kwik met een graad of 21 iets achter. Op de overige stranden wordt het ongeveer 24 graden. Er is kans op een zwak zeewindje. De reguliere wind is zwak tot matig uit een noordelijke richting. Na vandaag krijgen, of houden we meer van hetzelfde.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Koe1
Met KlapMongeaul nemen we een kijkje in de wei...

 Koe2
...bij onze koeien.

 

 

 

Wandelaars Vierdaagse wacht zware dag

Ruim 41.000 wandelaars mogen woensdag beginnen aan de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse. De tweede dag kent doorgaans al de meeste uitvallers, maar het warme weer doet naar verwachting nog een extra duit in het zakje. De temperatuur kan oplopen tot 28 graden. Wel kan wat bewolking voorkomen.

Dinsdag haalden 917 mensen met een startbewijs de finish niet. Volgens de organisatie verliep de eerste dag ondanks het warme weer zonder al te veel problemen.

De wandelaars vertrekken woensdag, op de Dag van Wijchen, in westelijke richting. Ze maken een lus via de dorpen Beuningen en Wijchen.

In Nijmegen staat de tweede dag traditiegetrouw in het teken van Roze Woensdag. In de hele stad wordt aandacht besteed aan de tolerantie voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Ook wordt de Roze Voorloper uitgereikt. een prijs voor een publiek figuur die op een 'gewone' manier bijdraagt aan de emancipatie van de homobeweging. Autocoureur Mike Verschuur neemt dit jaar de prijs in ontvangst.

Brandresten Kunsthalroof onderzocht

Het kan nog maanden duren voordat duidelijk wordt of de zeven schilderijen die uit de Rotterdamse Kunsthal zijn geroofd echt zijn verbrand. Een woordvoerder van het Roemeense Openbaar Ministerie meldt dinsdag dat het Nationaal Historisch Museum van Roemenië gevonden asresten onderzoekt om te achterhalen of het daadwerkelijk om de resten van de schilderijen gaat.

De asresten zijn gevonden in een kachel van de moeder van een van de Roemeense verdachten van de kunstroof. De vrouw heeft gezegd dat ze de kunstwerken heeft verbrand.

De vrouw zou hebben verteld dat ze na de arrestatie van haar zoon in januari in paniek was en haar zoon wilde helpen. De kunstwerken begroef ze eerst in een verlaten huis en daarna op een begraafplaats in een Roemeens dorp. Later groef ze de schilderijen weer op. In februari zou ze de kunstwerken hebben verbrand, nadat de politie in het dorp was gaan zoeken naar de schilderijen.

Het Roemeense OM meldt het relaas van de vrouw echter niet direct te hoeven geloven. De resultaten van de tests die het Nationaal Historisch Museum op de asresten uitvoert, worden mogelijk echter pas over een paar maanden bekend, gaf de woordvoerder aan.

In oktober vorig jaar werden zeven kunstwerken van onder anderen Pablo Picasso, Henri Matisse en Claude Monet ontvreemd. De schade wordt geschat op achttien miljoen euro, meldde de Roemeense justitie maandag.

Maandag meldde het Roemeense OM dat zes verdachten van de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal officieel zijn aangeklaagd. Twee verdachten worden verdacht van het roven van de stukken, vier anderen wordt het doorverkopen van de doeken ten laste gelegd. Wanneer de verdachten voor de rechter moeten verschijnen is nog niet bekend.

In Nederland werd eerder dit jaar een 19-jarige Roemeense vrouw opgepakt vanwege de roof. De vrouw, de vriendin van een van de verdachten in de zaak, zou betrokken zijn geweest bij het verbergen van de buitgemaakte schilderijen. Zij is inmiddels wel weer op vrije voeten.

Satudarah-leden opgepakt voor wapenhandel

Twee leden van Satudarah zijn de afgelopen dagen in Tilburg aangehouden wegens het leveren van vuurwapens aan leden van een tak van de motorclub in Duisburg. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie dinsdag. De twee verdachten zijn 42 jaar. De een werd zaterdagochtend opgepakt, de ander dinsdagochtend.

Het OM denkt dat de twee te maken hebben met wapens die in maart in Tilburg werden gevonden. Destijds werden onder meer twee AK-47's, kisten met munitie, trommelmagazijnen en standaardpatroonhouders aangetroffen. De ontdekking volgde op een Duits rechtshulpverzoek. In Duitsland waren twee automatische vuurwapens onderschept die vermoedelijk door de twee Nederlandse leden van Satudarah zijn geleverd.

De rechter-commissaris in Rotterdam besloot dinsdag dat de zaterdag aangehouden verdachte in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden.

Aanklacht in VS om afluisterprogramma's

Een brede coalitie van Amerikaanse burgerrechtenorganisaties, kerken en andere belangenorganisaties heeft dinsdag een rechtszaak ingediend om de afluisterpraktijken van inlichtingendienst NSA een halt toe te roepen. De zaak werd ingediend door de Electronic Frontier Foundation, die de verschillende groepen vertegenwoordigt, en is gericht tegen de NSA, het ministerie van justitie, en de FBI.

De groepen zeggen in de aanklacht dat ze ageren tegen 'een illegaal, ongrondwettelijk en wijdverbreid elektronisch afluisterprogramma'. De klagers eisen dat de overheid alle informatie die is verzameld vernietigt en dat een jury over de zaak beslist.

De aanklacht is ingediend door onder meer de Eerste Unitaristische Kerk van Los Angeles, de Council on American Islamic Relations Foundation, Greenpeace, Human Rights Watch en Students for Sensible Drug Policy.

De aanklacht volgt op de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de NSA.

Martina Hingis gaat weer tennissen

Martina Hingis maakt eind deze maand haar rentree op de tennisbaan. De 32-jarige Zwitserse doet over twee weken bij het hardcourttoernooi in het Amerikaanse Carlsbad samen met Daniele Hantuchova uit Slowakije deel aan het dubbelspel. Het is haar eerste optreden op de WTA-tour sinds september 2007.

Voormalig nummer een van de wereld Hingis ging in 2007 voor de tweede keer met pensioen nadat ze op Wimbledon positief had getest op cocaïne. Ze ontkende gebruik van de drug, maar vocht de test niet aan. Haar eerste tennispensioen werd veroorzaakt door veelvuldige voetblessures.

Hingis won 43 titels in het enkelspel waaronder vijf grandslamtoernooien. In het dubbelspel mocht ze 37 keer de trofee de lucht insteken. Negen keer deed ze dat bij een grandslamtoernooi. Hingis is nu de coach van Anastasia Pavlyuchenkova. Vorige week werd ze in de Tennis Hall of Fame opgenomen.


Voor de fans van Martina Hingis en/of klassieke vioolmuziek.

Familie reageert op ontvoering in Jemen

De familie van de in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel heeft in actualiteitenprogramma Knevel en Van den Brink dinsdagavond gereageerd op haar ontvoering en die van haar man Boudewijn Berendsen.

"Wij weten dat Buitenlandse Zaken er volop mee bezig is. We beseffen dat het beleid is dat er niets wordt losgelaten. Wat wel wordt losgelaten, is als eerste bij ons bekend. Uiteraard vinden we dit heel moeilijk, maar onze enige prioriteit is dat Judith en Boudewijn zo snel mogelijk vrijkomen en in veiligheid zijn. We waarderen hoe de media hier tot nu toe mee zijn omgegaan"', staat in de schriftelijke verklaring.

De twee werden begin juni ontvoerd door gewapende mannen. Maandag dook op Facebook een filmpje op waarin Spiegel en Berendsen een dramatische oproep doen aan Nederland om iets aan hun situatie te doen. Ze zegt dat ze zullen worden doodgeschoten als er binnen 10 dagen geen oplossing is. Bij het begin van hun ontvoering hebben de twee contact gehad met de Nederlandse ambassadeur in Jemen, maar ,,tot nu toe is er niets gebeurd". Ze roepen iedereen in Nederland, de regering, de ambassade en de media op om in actie te komen. "Ga akkoord met hun voorwaarden. Doe iets met zijn allen."

Familie reageert op ontvoering stel in Jemen
Familie reageert op ontvoering stel in Jemen (Foto: ANP)

Brawn verwacht ploffende F1-motoren

Mercedes-teambaas Ross Brawn verwacht niet dat de nieuwe Formule 1-motoren meteen helemaal betrouwbaar zullen zijn. Volgend jaar wordt de 1,6 liter V6-turbomotor ingevoerd die in tegenstelling tot zijn voorganger ook nog eens een stuk langer mee moet gaan.

Ook andere zaken op technisch gebied veranderen, want naast de krachtbron die in de kwalificatie meer dan 800 pk en een koppel van 600 newtonmeter levert zal ook de uitlaat veranderen. Deze komt straks aan de onderzijde van de bolide, achter de achtervleugel uit. Verder verdubbelt de capaciteit van het Kinetic Energy Recovery System en ook de koeling zal aangepast moeten worden. Tijdens de races mogen de coureurs maar 100 kilogram brandstof meenemen, wat ervoor kan zorgen dat de motoren meer belast worden, omdat er gereden moet worden op een armer mengsel.

Brawn ziet dan ook vele valkuilen. "We gaan twintig jaar terug in de tijd. De techniek is zo complex dat ik vele geplofte motoren verwacht. Dat wordt dan ook het nieuwe verrassingselement." De Brit verwacht dan ook niet dat de maximaal vijf motoren per coureur in 2014 voldoende is. "Mochten de motoren niet ploffen dan zijn het wel individuele componenten die het gaan begeven."

Vanaf volgend seizoen worden ook deze meegenomen in de strafmaat. Het vervangen van de turbo of een accu kan al snel voor een straf van tien plaatsen op de grid zorgen. Ook het aantal te gebruiken versnellingsbakken is gelimiteerd tot vier. Elke volgende te gebruiken bak levert al een gridstraf op, terwijl dat nu alleen gebeurt bij voortijdig vervangen.

Volgend jaar weer meer geplofte motoren in de Formule 1, zoals deze van Jordan-coureur Giancarlo Fisichella op Spa-Francorchamps in 2002. Deze plof behaalde een tien met een griffel op de schaal van Tom Coronel (Bron YouTube)

Homohuwelijk in Engeland en Wales definitief

Homo's en lesbiennes in Engeland en Wales kunnen gaan trouwen. Het Britse Lagerhuis heeft dinsdagavond definitief ingestemd met een wet die dat mogelijk maakt.

Het Hogerhuis had maandag een versie aangenomen die licht was geamendeerd ten opzichte van het wetsontwerp uit het Lagerhuis. Dat moest daarom nog instemmen met de wijzigingen.

De Conservatieven van premier David Cameron waren diep verdeeld over het homohuwelijk. Coalitiepartner LibDem en de Labour-oppositie waren voor.

Homohuwelijk in Engeland en Wales definitief
Homohuwelijk in Engeland en Wales definitief (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.