[EK Vrouwen] Zweden en ItaliŽ kwartfinalist

Boris (borisz)

Zweden en Italië zijn zeker van een plaats in de kwartfinale van het EK voetbal voor vrouwen. Gastland Zweden won dinsdag met 3-1 van de Italiaanse vrouwen, terwijl Denemarken met 1-1 gelijkspeelde tegen Finland. Zweden wint daardoor poule A, gevolgd door Italië.

Denemarken is de nummer drie en moet afwachten hoe de nummers drie uit de andere twee poules het doen. De beste twee nummers drie gaan ook door.

Zweden had het een helft lastig met de Azzurre, maar daarna liet het de fans in Halmstad juichen. Bij de 1-0 werd de thuisploeg nog geholpen door Raffaella Manieri, die een eigen doelpunt maakte. Daarna voerden Lotta Schelin en Josefine Öqvist de score verder op. Het slotakkoord was echter voor Italië dat via Melania Gabbiadini de 3-1 scoorde.

Denemarken was in Göteborg veel sterker dan Finland en scoorde voor rust via Mia Brogaard. De Deense vrouwen leken kort daarna nogmaals te scoren, maar het arbitrale trio besloot die treffer wegens buitenspel af te keuren. In de tweede helft raakte de koek op bij Denemarken en Finland rook zijn kansen. Vlak voor tijd was het Annica Sjölund die gelijkmaakte.

Denemarken vergaarde twee punten uit drie duels en haalde een doelsaldo van -1. De ploeg scoorde drie keer, maar kreeg vier tegendoelpunten te verwerken. Oranje heeft daardoor aan iedere zege tegen IJsland voldoende om de kwartfinale te bereiken. De Nederlandse vrouwen staan op een punt uit twee duels. Een gelijkspel is alleen afdoende als het 4-4 of meer wordt.