[Tour] Aanvallers nog een keer aan zet in etappe naar Gap

Olga Kroeders

De zestiende etappe van de Tour de France lijkt gemaakt voor aanvallers. De 168 kilometer lange rit voert over golvend terrein van Vaison-la-Romaine naar Gap. Het is de vraag of de klassementsrenners zich daags na de rustdag roeren, aangezien morgen een klimtijdrit op het programma staat en daarna de Alpen wordt ingetrokken.

In het begin van de etappe krijgen de renners vandaag de Col de Macuègne van de tweede categorie voor de kiezen, waarna het gelijkmatig oploopt naar la Roche des Arnauds. Het venijn zit hem in de staart met de beklimming van de Col de Manse van de tweede categorie. In de afdaling naar Gap liggen mogelijk kansen voor klassementsrenners om tijd goed te maken.

Cadel Evans, de latere eindwinnaar, pakte in 2011 op die manier kostbare tijd op zijn grote concurrent Andy Schleck. Het is afwachten of Bauke Mollema, de huidige nummer twee, een slag denkt te kunnen slaan ten opzichte van geletruidrager Chris Froome. De Groninger voelt op zijn beurt de hete adem van Alberto Contador in de nek.

Finishplaats Gap heeft een groot wielerverleden. De Tour kwam er voor het eerst in 1931, toen de Belg Jef Demuysere er de rit won, twee jaar geleden was Thor Hushovd er de laatste etappewinnaar. In het verleden waren twee Nederlanders succesvol in Gap: Wout Wagtmans in 1953 en Jelle Nijdam in 1989.