Kort geding Benno L. van de baan

Het kort geding dat de voor misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. wilde aanspannen tegen de gemeente Kerkrade is van de baan. Dat meldt voorzitter Pieter Vleeming van de Bond van Wetsovertreders, die opkomt voor (ex-)gedetineerden en L. bijstaat.

Benno L. woont momenteel in een aanleunwoning van tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray, maar wil zo snel mogelijk op zichzelf wonen. L. kwam begin juni officieel op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf uit had gezeten. Hij mag niet wonen in de gemeenten waar slachtoffers van hem wonen, maar wel in andere plaatsen.

De gemeente Kerkrade had zich aanvankelijk negatief uitgelaten over de komst van L. Daarop dreigde Vleeming met een kort geding. Maar burgemeester van Kerkrade Jos Som heeft nu aangegeven dat hij pas een besluit neemt als L. zich daadwerkelijk wil inschrijven.

"Daarmee vervalt de grond voor een kort geding", aldus Vleeming. "Kerkrade is de gemeente die de voorkeur van L. heeft om te gaan wonen. We wachten dus af wat er gebeurt als hij daar woont en zich officieel gaat inschrijven."

L. werd in 2009 gearresteerd voor jarenlange ontucht met tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes in de regio Den Bosch. De zwemleraar werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel.