FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 juli 2013

Je Eerste Vlieguur bij Defensie

Je Eerste Vlieguur bij Defensie!

Heb jij het in je om vlieger te worden en wil jij kans maken op een backstage tour op een vliegbasis? Kruip dan in de online cockpit en kies je eigen missies, oefeningen en instructies. Zo ervaar je het leven als vlieger en ontdek je alles over de opleiding, de vliegtuigen en de helikopters van Defensie. Blijf jij cool onder spanning en tijdsdruk en weet jij online een heel vlieguur te volbrengen? Begin dan snel met je eerste vlieguur! Ontdek het tijdens Je Eerste Vlieguur bij Defensie.

Om vlieger te worden bij Defensie moet je eerst door de selectie. Daarna volg je de opleiding in Nederland en in de VS. Een onvergetelijke tijd vol uitdagende oefeningen, zoals nachtvliegen en survival. De opleiding wordt uiteindelijk beloond met het beroep van je dromen. Ben jij benieuwd of je het in je hebt? Begin dan vandaag nog met Je Eerste Vlieguur op werkenbijdefensie.nl/eerstevlieguur

Onderzoek bij huis om 25 jaar oude verdwijning

De politie heeft maandag onderzoek gedaan in Haastrecht vanwege een 25 jaar oude verdwijningszaak. Het onderzoek vond plaats in en om de woning in Haastrecht waarin de vrouw ten tijde van haar vermissing woonde, meldt de politie maandag.

De vrouw, de 32-jarige verpleegkundige Alie Spruit-Roelofsen, wordt sinds januari 1988 vermist. Ze zou op een avond met haar fiets vanaf haar boerderij in de buurt van Utrecht zijn vertrokken na een echtelijke ruzie en daarna zijn verdwenen. Haar vijf kinderen, van wie de oudste destijds 8 jaar was, liet ze achter.

Aanleiding voor het onderzoek bij de woning aan de Provincialeweg Oost vormt een tip. Of de actie iets heeft opgeleverd, is nog niet bekendgemaakt.

Game Mania zelfstandig verder

Game Mania gaat zelfstandig verder. De gamewinkels van de Free Record Shop worden overgenomen door de drie oprichters van Game Mania, Peter Bergmans, Benny Cockx en Etienne Delrue, zo hebben zij vandaag bekendgemaakt.

Voor 51 van de 64 winkels in Nederland betekent de overname in ieder geval een doorstart. Game Mania België, met het hoofdkantoor in Oelegem en 39 Belgische winkels, zet de activiteiten ongewijzigd voort.

Bergmans, Cockx en Delrue begonnen Game Mania in 1992. "Game Mania is in de afgelopen twintig jaar enorm gegroeid en heeft ook voor de toekomst nog heel wat potentieel. We investeren daarom met volle overtuiging opnieuw in het bedrijf ", aldus Bergmans.

Meer protesten na vrijspraak Zimmerman

De volkswoede over de vrijspraak van de Amerikaanse buurtwachter George Zimmerman, die vorig jaar een ongewapende zwarte tiener doodschoot, houdt aan. Voor komend weekeinde staan er volgens burgerrechtenleiders in tal van steden vreedzame betogingen op stapel, zoals een protestwake of -mars.

In Los Angeles verrichte de politie zeven aanhoudingen. Vanochtend schoten agenten met beanbags op een honderdtal demonstranten die een agent belaagden. De politie stelde zich verder terughoudend op en wachtte af tot de betogers uit zichzelf vertrokken.

De jury sprak Zimmerman zaterdagavond vrij van de aanklacht wegens doodslag. De vrijwillige buurtwachter was in februari 2012 in Sanford in Florida achter de 17-jarige Trayvon Martin aangegaan, toen die met een capuchon over zijn hoofd door zijn wijk liep. Toen het tot een handgemeen kwam waarin de 29-jarige Zimmerman het dreigde af te leggen, trok hij een vuurwapen en schoot hij de tiener dood. Hij deed in de rechtszaal een beroep op noodweer, hoewel hij volgens critici het gevaar zelf had opgezocht.

De burgerrechtenbeweging NAACP wil nu dat Zimmerman door de federale justitie wordt vervolgd wegens schending van Martins burgerrechten. Het ministerie van justitie liet weten die mogelijkheid te onderzoeken. Federale aanklagers hebben in het verleden vaker geprobeerd vrijgesproken verdachten zo alsnog veroordeeld te krijgen. Maar dat ging nooit zonder slag of stoot.

Martins ouders en veel anderen zijn ervan overtuigd dat Zimmerman zijn slachtoffer op de korrel nam vanwege zijn huidskleur.

'J.Lo treedt op voor dictators'

Jennifer Lopez heeft volgens de Human Rights Foundation tien miljoen dollar verdiend door op te treden voor 'boeven en dictators'. "J.Lo heeft meerdere keren een aantal van de grootste misdadigers en diens vrienden ontmoet en vermaakt", schrijft de stichting op haar website.

Lopez trad vorige maand op voor de omstreden Turkmeense leider Goerbangoeli Berdimoechamedov. De zangeres zong Happy Birthday, Mr. President voor de jarige leider. Volgens de Human Rights Foundation heeft ze hier 2,5 miljoen dollar voor gekregen.

De woordvoerder van de zangeres liet eerder al weten dat als Lopez had geweten dat er problemen met mensenrechten waren in het land, ze het optreden had laten schieten. "Het is geen onwetendheid, maar gierigheid", reageert de Human Rights Foundation.

De stichting heeft Lopez gevraagd het geld dat ze verdiende met de omstreden optredens te geven aan instellingen die zich inzetten voor mensenrechten in Turkmenistan. De Human Rights Foundation heeft echter nog geen antwoord gehad.

Filmpje ontvoerde NL'ers in Jemen opgedoken

Het Parool maakt gewag van een filmpje dat op Facebook is gepubliceerd. De video toont de Nederlandse VRT-journalist Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen, die begin juni door uit hun huis in Jemen werden ontvoerd.

Spiegel vertelt dat zij en haar man worden 'doodgeschoten als er niet binnen tien dagen een oplossing is gevonden.' De twee hebben eerder al geprobeerd bij de Nederlandse ambassade hulp te krijgen, maar vangen tot op heden helaas bot.

"We zijn heel, heel, heel erg bang en er moet écht een oplossing komen," zegt Berendsen. Zijn vrouw roept geëmotioneerd vrienden, familie, media en andere Nederlanders op om te helpen: "We móeten hier uit zien te komen. We zitten hier forever als we over tien dagen niet al dood zijn. Doe iets met z'n allen. Dóe iets!"

Dronken kaptein strandt schip

Toen de Nederlandse tanker 'Ireen' vannacht bij het Duitse Lorch am Rhein aan de grond liep, bleek de kapitein van het schip veel te veel gedronken te hebben. Er werd een alcoholpromillage van 2,5 gemeten, meldt het Parool.

Het schip had 2000 ton methanol als lading en voer van Koblenz naar de omgeving van het Zwitserse Basel. Er is geen methanol gelekt en niemand raakte gewond. 

De tanker raakte rond drie uur vanmiddag weer los toen er 255 ton methanol uitgepompt was. Tot die tijd was het scheepvaartverkeer op de Rijn gestremd. Het schip mag pas weer varen als de kapitein ontnuchterd is en roer en machinekamer technisch zijn nagelopen.

'Eriksen wijst miljoenenaanbod Leverkusen af'

Volgens VI-hoofdredacteur Johan Derksen heeft Christian Eriksen een miljoenenaanbod van Bayer Leverkusen naast zich neergelegd. Dit liet hij weten in het RTL7-programma Tour du Jour.

Eriksen zou bij de Duitse ploeg een veelvoud van zijn huidige salaris bij Ajax kunnen verdienen. De Deense spelmaker ziet Leverkusen echter niet als een zodanige stap omhoog om Ajax daarvoor te verlaten.

Naar verluidt hebben ook AS Roma en Liverpool interesse in Eriksen.

14e maan Neptunus ontdekt

Neptunus, de verste planeet in ons zonnestelsel, blijkt nog een maan te hebben. Het gaat om een klein hemellichaam van ongeveer 20 kilometer in doorsnee. Het maantje is begin juli ontdekt op beelden die de Amerikaans-Europese ruimtetelescoop Hubble heeft gemaakt.

 De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de ontdekking vandaag naar buiten gebracht. De maan is niet alleen erg klein, maar ook heel moeilijk te zien. Zelfs de zwakste ster die we met het blote oog aan de hemel kunnen zien, is 100 miljoen keer zo fel als de nieuw ontdekte maan. Het vaartuig Voyager 2 vloog in 1989 langs Neptunus en zou alle manen in kaart brengen, maar zag deze over het hoofd.

Het is de 14e maan die ontdekt is in een baan rond Neptunus. De andere manen zijn vernoemd naar Griekse watergoden, zoals Larissa, Proteus en Triton. De nieuwe maan zal op den duur ook zo'n naam krijgen, maar heet voorlopig S/2004 N 1.

'Eerste kalender veel ouder dan gedacht'

Dankzij onze vrij accurate kalender kunnen wij moderne mensen altijd precies bepalen wanneer het komkommertijd is. Om hun nietszeggende berichtjes tijdig te kunnen plaatsen, ontwikkelden de Mesopotamiërs, zo denkt men, zo'n 5000 jaar geleden de eerste rudimentaire kalenders. Maar archeologen stellen nu dat we er zo'n vijf millennia naast zitten.

Een groep archeologen onderzocht namelijk overblijfselen van een nederzetting die gevonden werd in Aberdeenshire, in het noorden van Groot-Brittannië. Die nederzetting werd gesticht in het zogenaamde mesolithicum, zo'n 8000 jaar voor Christus, en herbergde een mysterie.

Er werd namelijk een stelsel van putten ontdekt waarin vroeger stenen of houten palen gestaan hebben. Dat deed de ontdekkers versteld staan. Een groep onderzoekers van Birmingham University achterhaalde dat de putten op één lijn stonden met astronomische fenomenen zoals de maanfasen.

Volgens de onderzoekers betekent dit dat de inwoners van die neerzetting een kalender gebruikten, zo'n vijfduizend jaar eerder dan werd aangenomen. Een belangrijke ontdekking, want een kalender is een stuk handiger voor boeren dan voor jager-verzamelaars.

"De mogelijkheid om tijd te meten is een van de belangrijkste wapenfeiten van menselijke samenleving, en de vraag wanneer tijd is 'gemaakt' door de mensheid is cruciaal om te kunnen begrijpen hoe de samenleving is ontstaan", zegt professor Vincent Gaffney.

Overigens kan met de putten ook de plaats bepaald worden waar op midwinterdag de zon opkomt. Dit betekent wellicht dat de makers van de kalender al wisten dat het maanjaar en het zonnejaar niet even lang zijn: ze konden de kalender 'resetten' als die te veel uit de pas ging lopen met het zonnejaar.

De enige vraag die blijft staan, is waarom uitgerekend de voorgangers van de Britten een kalender nodig hadden, aangezien het eiland maar één seizoen kent: druilerig en regenachtig.

[EK Vrouwen] Frankrijk eerste kwartfinalist

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK in Zweden. De Franse voetbalsters waren maandag met 1-0 te sterk voor Spanje. Wendie Renard maakte al na vijf minuten het enige doelpunt, waardoor Les Bleues na twee duels nog ongeslagen zijn in poule C. De Spanjaarden blijven steken op drie punten.

Omdat Engeland en Rusland eerder op de avond met 1-1 gelijkspeelden en nu beiden op een punt staan, heeft ook Spanje alles nog in eigen hand. De nummers één en twee van de drie poules en de twee beste nummers drie plaatsen zich voor de kwartfinale. Spanje stuit donderdag op Rusland, terwijl Frankrijk de groepsfase afsluit tegen Rusland.

In Mali gevonden lichaam is van Franse gijzelaar

Het stoffelijk overschot dat in het noorden van Mali is gevonden is van de Franse gijzelaar Philippe Verdon. Dat heeft de Franse president François Hollande maandagavond bevestigd. De doodsoorzaak wordt onderzocht zodra het lichaam van de door moslimextremisten ontvoerde man terug is in Frankrijk.

Verdon werd in november 2011 samen met een andere Franse staatsburger ontvoerd door AQIM, de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida. Hij had een zwakke gezondheid, en het is niet uitgesloten dat hij een natuurlijke dood is gestorven.

AQIM liet echter op 10 maart via een website weten dat de extremisten Verdon hadden omgebracht uit wraak voor de Franse militaire interventie in Mali. De terreurorganisatie bevestigde dat in april nog eens in een tweet.

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb zou nog vijf Franse gijzelaars vasthouden.

Feyenoorder Fernandez kiest voor PEC Zwolle

Guyon Fernandez speelt komend seizoen voor PEC Zwolle. De 27-jarige aanvaller wordt voor een seizoen gehuurd van Feyenoord. Dat bevestigt technisch directeur Gerard Nijkamp van de Zwollenaren maandagavond aan De Stentor.

De geboren Hagenaar kwam vorig seizoen slechts negen keer in actie voor Feyenoord. Hij heeft nog een contract tot medio 2014 in Rotterdam. Saillant detail is dat Zwolle en Feyenoord in hun eerste duel van het nieuwe seizoen tegenover elkaar staan. Fernandez speelde eerder voor ADO Den Haag en Excelsior.

Uitverkocht afscheid voor Van Bommel

De afscheidswedstrijd van Mark van Bommel trekt veel bekijks. Vrijdag is het Philips-stadion van PSV volledig uitverkocht. De Eindhovenaren melden op hun digitale thuis dat er geen kaarten meer verkrijgbaar zijn voor de wedstrijd, waarin Van Bommel afzwaait als betaald profvoetballer.

Om zijn afscheid luister bij te zetten, heeft Van Bommel een groot aantal topspelers uitgenodigd. Zlatan Ibrahimovic van Paris Saint-Germain is de meest opvallende naam. Verder reizen ook spelers als Franck Ribéry, Arjen Robben, Alex, Thomas Müller, Wesley Sneijder en Gregory van der Wiel af naar Eindhoven.

Ook discuswerpster Randall test positief

Discuswerpster Allison Randall is de derde atleet uit Jamaica die betrapt is op dopinggebruik. Ze bevestigde maandag dat ze positief testte tijdens de Jamaicaanse trials voor het WK vorige maand. Zondag brachten sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson al hun positieve dopingcontrole naar buiten.

Net als Powell en Simpson ontkent de 25-jarige Randall bewust prestatie bevorderende middelen te hebben gebruikt. "Ik ben altijd heel waakzaam geweest. Ik ben dan ook geschokt en verrast door dit incident", zei ze tegen radiostation RJR 94 FM. Randall deed vorig jaar mee aan de Olympische Spelen in Londen. Ze haalde de finale echter niet.

In totaal zouden vijf Jamaicaanse atleten betrapt zijn op dopinggebruik. Volgens buitenlandse media, waaronder het Britse The Telegraph, testte ook sprintser Nesta Carter positief. Wie de vijfde atleet is, is nog niet bekend. De Amerikaanse sprinter Tyson Gay was zondag de eerste atleet die een positieve dopingtest bevestigde.

Overheid verkoopt W.F. Hermans' typemachines

Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) is niet van plan in te grijpen in de verkoop van ruim 150 typemachines van schrijver Willem Frederik Hermans aan een boekhandel in Gent. Volgens de minister betreft het geen cultuurvoorwerpen die voor de Nederlandse cultuur onmisbaar zijn, laat ze vandaag weten in antwoord op Kamervragen van VVD en PvdA.

De typemachines zij afkomstig uit het in 2011 gesloten Museum Scryption in Tilburg. Volgens de Mondriaan Stichting zijn de apparaten bij elkaar tienduizend euro waard. Eind juni werd bekend dat de typemachines de helft van dat bedrag naar Boekhandel Limerick in het Vlaamse Gent gaan.

Dat gebeurde na ingrijpen van de Stichting Onterfd Goed. Als de stichting niet had ingegrepen, dan waren de typemachines volgens Onterfd Goed waarschijnlijk via een veiling aan de hoogste bieder verkocht. Een ingestelde jury koos uiteindelijk voor de Gentse boekhandel als hoeder van de typemachines. De boekwinkel is van plan ze te gaan exposeren. Ook de gemeente Groningen dong mee naar de verzameling.

Bussemaker schrijft er vertrouwen in te hebben dat 'op zorgvuldige wijze een besluit is genomen over de bestemming van deze privécollectie'. "De collectie blijft bijeen, is voor publiek toegankelijk in het Nederlands taalgebied, in het land dat W.F. Hermans huldigde met een eredoctoraat en waar hij sedert 1991 woonde", aldus de minister. De gevierde auteur overleed in 1995.

De minister schrijft verder van plan te zijn de Erfgoedwet aan te passen. De wijziging moet ertoe leiden dat het afstoten van cultuurvoorwerpen door overheden zo is geregeld dat wordt voorkomen dat voorwerpen die de Nederlandse cultuur niet kan missen naar het buitenland verdwijnen.

KNVB denkt aan hereniging van Jonker met Van Gaal

Andries Jonker zou opnieuw kunnen worden met Louis van Gaal. De huidig assistent van VfL Wolfsburg wordt genoemd als de nieuwe technisch manager bij de KNVB. Jonker en Van Gaal werkten al samen bij Bayern München en FC Barcelona.

De Amsterdammer was in het verleden al eens werkzaam als technisch manager van de KNVB. "Dat is inmiddels al meer dan tien jaar geleden, nadat Louis van Gaal opstapte bij de voetbalbond", zegt Jonker. "Destijds ben ik nog een half jaar aangebleven als technisch manager, waarna Louis me meenam naar Barcelona." 

Wall Street kruipt omhoog

De aandelenbeurzen in New York vonden in de laatste handelsuren de weg omhoog na een vlakke opening. Citigroup zorgde met beter dan verwachte kwartaalcijfers voor een positieve ondertoon, terwijl een tegenvaller over de detailhandelsomzet naar de achtergrond verdween.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent hoger op 15.501,50 punten. De S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 1683,50 en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 3608,80 punten.

Ook de groei van de Chinese economie, van 7,5 procent, gaf de handel een steuntje in de rug. Beleggers vreesden vooraf dat de tweede economie sterker zou zijn afgekoeld ten opzichte van 7,7 procent in het eerste kwartaal. "De cijfers namen bij beleggers de vrees weg dat China het herstel van de wereldeconomie kan schaden", zei een beleggingsstrateeg.

Citigroup (plus 2 procent) behaalde in het tweede kwartaal een nettowinst van 4,2 miljard dollar (3,2 miljard euro), liefst 45 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern wist onder meer zijn slechte bezittingen af te bouwen, waardoor de verliezen op dat terrein beperkter waren dan voorheen.

"Citigroup liet een goed rapport zien. De vraag is of de volgende reeks kwartaalcijfers goed genoeg is om de beurzen verder op te drijven", aldus een handelaar. "Daar zal de aandacht van beleggers de komende tijd op gevestigd zijn."

Boeing was ook in de bovenste regionen te vinden. Het aandeel steeg 3,8 procent nadat een Britse toezichthouder verklaarde dat de brand aan boord van een Dreamliner, vorige week, niet werd veroorzaakt door de accuproblemen. Vrijdag verloor Boeing 4,7 procent in reactie op de brand.

De echte hoogvlieger was Leap Wireless. De beurswaarde van de in 1998 opgerichte aanbieder van prepaiddiensten verdubbelde ruimschoots tot 17,07 dollar per aandeel, nadat telecomreus AT&T had ingestemd met de overname van het bedrijf voor 1,2 miljard dollar.

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de detailhandelsverkopen in juni met 0,4 procent zijn gestegen ten opzichte van mei. Economen rekenden in doorsnee op een toename van 0,8 procent.

Ruim 3500 startbewijzen Vierdaagse niet opgehaald

Van de 46.000 mensen die waren ingeloot voor de Nijmeegse Vierdaagse hebben er 3507 hun startbewijs niet opgehaald. Dat laat de organisatie maandag weten. De startbewijzen konden tot 17.00 uur worden afgehaald.

Aanvankelijk meldde de organisatie dat slechts 41.236 van de 46.000 startbewijzen waren afgehaald. Dat aantal bleek echter niet te kloppen. Door een technische storing was een aantal scans niet goed verwerkt. Dit is hersteld en nu blijkt dat 42.493 hun startbewijs hebben opgehaald.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) verricht dinsdagochtend om 04.00 uur het startschot van de 97e editie van het wandelevenement.

Kinderen onwel door chloordampen zwembad

Tien kinderen en een volwassene zijn maandagmiddag op een camping in het Limburgse Gulpen onwel geraakt doordat vermoedelijk in een buitenzwembad chloorgassen zijn vrijgekomen. De slachtoffers zijn uit voorzorg naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Vanwege het incident werd het zwembad ontruimd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Bij metingen zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen aangetroffen, aldus de zegsman. Het chloorgas kwam vermoedelijk vrij door een stroomstoring die onder meer de camping trof. Toen de stroom weer aanging, ontstond waarschijnlijk een storing in een pompinstallatie.

Hoe het met de slachtoffers is, is niet helemaal duidelijk. De woordvoerder denkt echter dat de meesten maandagavond of dinsdagochtend het ziekenhuis weer mogen verlaten. Chloorgas kan gevaarlijke gevolgen hebben voor de luchtwegen, aldus de zegsman. "Hoe ernstig het is, is afhankelijk van de duur en de concentratie van het gas." In dit geval was sprake van een buitenzwembad, waardoor de gassen vermoedelijk al vrij snel waren vervlogen.

Het zwembad mag pas weer open als een deskundige de boel heeft geïnspecteerd.

Drie personageposters I, Frankenstein

Volgende week gaat Comic-Con van start en dus vindt hier en daar wat extra promotie plaats. Zo ook voor de film I, Frankenstein, de film die is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Kevin Grievus, want daarvan zijn vandaag drie karakterposters de wereld in gebracht.

Op een van de posters is Aaron Eckhart te zien als Adam, de creatie van de gestoorde wetenschapper Victor Frankenstein. Op de andere twee posters staan een Demon en een Gargoyle.

In I, Frankenstein belandt Victor Frankensteins creatie Adam in een denkbeelding heden middenin een strijd tussen Gargoyles (waterspuwers) en Demons (demonen) om ultieme kracht. Beide kampen zijn namelijk op zoek naar het geheim achter Adams onsterfelijkheid.

Buiten Aaron Eckhart zijn rollen weggelegd voor onder meer Yvonne Strahovski en Bill Nighy. De regie is in handen van Stuart Beattie. I, Frankenstein moet eind januari in de Nederlandse bioscopen verschijnen. 

I, Frankenstein poster
i, frankenstein

i, frankenstein

Nigeriaanse baart 'aap'

In het Nigeriaanse Kaduna is onlangs een bizar schepsel geboren. Een zwangere vrouw van de Fulbe-stam heeft er namelijk een halve aap op de wereld gezet. Helaas heeft het 'aapje' vrijwel direct het loodje gelegd.

"De zwangere vrouw werd vorige maandag om 7.30 uur binnengebracht op de Spoedeisende Hulp", zo laat een verpleegkundige van het ziekenhuis weten. "We brachten haar meteen naar de verloskamer. Weldra braken haar vliezen, het water spoot in het rond: zowat 26 liter! Hierna begon de vrouw te bloeden."

Omdat de Nigeriaanse weigerde te stoppen met bloeden, werd ze naar de operatiekamer gebracht. Uiteindelijk kwam de baby ter wereld, met zijn beentjes als eerste naar buiten.

"Toen de bevalling was voltooid, zagen we dat er iets niet normaal was met het kindje. Het leek een half-aap, half-mens. De baby overleed kort na de geboorte".

NES bestaat dertig jaar

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat Nintendo hun eerste gameconsole, Nintendo Entertainment System, uitbracht in Japan. De console groeide uit tot een wereldwijd verkoopsucces met grofweg zestig miljoen verkochte exemplaren.

Tijdens de lancering van de console op 15 juli 1983 kampte de console wel met wat hardwarematige problemen. De meest bekende problemen waren het verslijten van de cartridge loader en het blinking red light probleem. Nintendo zorgde echter spoedig voor een oplossing waarna de verkopen toenamen. NES (Nintendo Entertainment System) is de westerse benaming die Nintendo de console heeft gegeven. In Japan heet de console Famicom (family computer) en in Zuid-Korea werd de console als Hyundai Cowboy gelanceerd. 

Er zijn een aantal verschillen tussen de Famicom en NES. In tegenstelling tot de NES heeft de Famicom een zogenoemde top-loader waar de cartridges in moeten, de NES werkt met een front-loader. Verder heeft de Famicom geen chip op het moederbord die niet gelicenseerde games blokkeert. Deze chip was wel aanwezig in de NES omdat Nintendo de kwaliteit van games omhoog wilde schroeven en daarom eerst een licentie aan ontwikkelaars moest verstrekken alvorens zij games voor de console mochten uitbrengen. Ook qua uiterlijk lijken de twee consoles totaal niet op elkaar. De Famicom heeft een grijs/rode afwerking terwijl de NES een grijs/zwarte afwerking heeft. 

De NES was de eerste console die een controller uitbracht met een d-pad. Voorheen werden consoles altijd voorzien van een joystick die minder accuraat was tijdens het spelen van games. De d-pad zorgde voor een snellere en vooral preciezere besturing.

Verder was de NES voor Nintendo een stap om zelfstandig te worden. Tot aan de launch van de console was Nintendo een verstrekker van arcade kasten en maker van games voor andere platformen. Mede dankzij games als Super Mario Brothers, Dragon Quest en Legend of Zelda bleek de NES een succesvolle strategie te zijn. Na een levensduur van zeven jaar werd de NES in 1990 opgevolgd door de SNES (Super Nintendo Entertainment System). Ook deze console werd een verkoopsucces maar kon niet de grofweg zestig miljoen verkochte units van zijn voorganger evenaren.

Nintendo Enterainment System

Aanval Arabische landen op kernwapens IsraŽl

Arabische landen gaan opnieuw proberen Israël veroordeeld te krijgen voor het kernwapenarsenaal waarover het land zou beschikken. Ze werken aan een resolutie die stelt dat de weigering van de Israëlische regering het bestaan van de wapens toe te geven de vrede in het Midden-Oosten in gevaar brengt.

Alle Arabische leden van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) steunen het voorstel, dat in september in stemming zou moeten komen. Vorig jaar liep een soortgelijke poging op niets uit. In het openbaar klonk toen dat de burgeroorlog in Syrië, de onenigheid over het atoomprogramma van Iran en de spanningen in het Midden-Oosten het in de wielen reed. Maar veel diplomaten vertrouwden de pers later toe dat het meningsverschil tussen Israël en de Arabische landen de boosdoener was.

In de conceptresolutie spreken de opstellers hun zorg uit over de nucleaire mogelijkheden van Israël en stellen ze dat Israël het Non-proliferatieverdrag moet ondertekenen en zijn nucleaire faciliteiten moet openstellen voor inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Israël weigert te bevestigen of te ontkennen dat het in het bezit is van kernwapens en wil pas meewerken aan nucleaire ontwapening als er een vredesovereenkomst voor het Midden-Oosten is gesloten. Omdat die vredesbesprekingen al jaren in een impasse verkeren worden geschillen als deze in internationaal verband steeds vaker op de spits gedreven.

Snowden genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Edward Snowden is vandaag genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede door een Zweedse sociologieprofessor. Dat melden persbureau Reuters en Russia Today.

Professor Stefan Svallfors prijst Snowden om zijn 'heroïsche inzet met grote persoonlijke gevolgen' in een brief aan het Nobelcomité. Snowden laat volgens Svallfors zien dat 'individuen kunnen opstaan voor fundamentele grondrechten en vrijheden.'

Ook zou een eventuele Nobelprijs voor de Vrede volgens de professor 'de Vredesprijs kunnen redden van de reputatieschade die opgelopen is door de slechte en haastige beslissing' om Obama de prijs toe te kennen in 2009.

[EK Vrouwen] Engelse voetbalsters ontsnappen aan nederlaag

De Engelse voetbalsters zijn maandag in het tweede groepsduel op het EK aan een nederlaag ontsnapt. Toni Duggan maakte tegen Rusland in blessuretijd de gelijkmaker, waardoor de wedstrijd in het Zweedse Linköping in 1-1 eindigde. Even daarvoor had de verliezend finalist van vier jaar geleden al de lat geraakt.

Nelli Korovkina leek met een treffer in de 38e minuut nog lange tijd de matchwinner te worden voor Rusland. Door de puntendeling staan beide ploegen nu op een punt. Koplopers in poule C, Spanje en Frankrijk, staan later op de avond tegenover elkaar.

Engeland riep vier jaar geleden Nederland een halt toe in de halve finale. In de eindstrijd was Duitsland toen echter een maatje te groot.

Melkman mag niet meer fluiten

Een melkman in Leicester, Engeland mag op zijn vroege ochtendrondes niet meer fluiten. Zijn baas besloot dat na meerdere klachten van bewoners van de stad. Dat meldt de Sun.

De 52-jarige Kevin Gifford floot normaal gesproken vrolijk een heel repertoire aan favoriete liedjes, waaronder 'God Save the Queen' van de Sex Pistols, 'Love to Love You Baby' van Donna Summer, '500 Miles' van The Proclaimers en 'King Creole' van Elvis. 

Gifford klaagde dat 'fluiten normaal is' en zei dat vier van de klachten niet eens van klanten zelf kwamen. Zijn werkgever Kirby & West Dairy benadrukte dat hoewel de man een standje heeft gekregen, er nooit sprake is geweest van dreigen met ontslag.

De verontwaardigde melkman: "Gaan ze nu ook klagen over fluitende vogeltjes? Die maken meer geluid dan ik!"

Gameplaytrailer Mad Max

Er is een gameplaytrailer opgedoken van de game Mad Max van de Zweedse ontwikkelaar Avalanche Studios. De game, geïnspireerd op de gelijknamige films met Mel Gibson in de hoofdrol, werd aangekondigd op de afgelopen E3 tijdens de persconferentie van Sony.

Na de aankondiging en de eerste trailer ontstond er een discussie over het accent van de hoofdpersoon. Deze was namelijk Amerikaans, terwijl de hoofdpersoon in de film een Australisch accent heeft. Na een handtekeningenactie door de fans werd uiteindelijk besloten om de hoofdpersoon Max een Australisch accent te geven.

Mad Max komt in 2014 uit voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Everzwijn maakt Praag onveilig

Omdat Praag nu eenmaal niet vlakbij dat éne dorpje in Gallië ligt waar men er wel raad mee zou weten, was het centrum van de stad in rep en roer toen er een everzwijn ten tonele verscheen. Dat meldt HLN.

Het wilde varken teisterde twee uur lang een heel aantal wijken van de stad, zwom de rivier die de stad doorkruist, de Moldau, over, maakte een raam van een vijfsterrenhotel kapot en 'vormde een bedreiging voor voetgangers'.

Videobeelden van de wilde achtervolging zijn door de politie vrijgegeven en hier te zien. Uiteindelijk kon het beest na drie verdovingen worden gekalmeerd en op een bouwterrein door agenten overmeesterd.

Poetin: 'Snowden hier vast door VS'

Vandaag verklaarde de Russische president Poetin tegenover Russische persbureaus dat de VS schuldig zijn aan het opsluiten van Snowden op het vliegveld van Moskou. Dat meldt de Volkskrant.

Poetin: "Door zijn reispapieren in te trekken, houden de Verenigde Staten hem in feite hier vast." Poetin stelde ook dat hij hoopte dat Snowden 'bij de eerstvolgende gelegenheid' Moeder Rusland verlaat. 

Daarnaast gaf Poetin aan dat Snowdens asielaanvraag alleen kans maakt, als Snowden zijn 'anti-Amerikaanse activiteiten' staakt. De Russische president stelde dat Snowden daar steeds meer toe zou neigen.

Poetin duikt onder

Eindbaas van Rusland Vladimir Vladimirowitz Poetin gaat doorgaans heel diep om zijn doel te bereiken. Ook bij zijn nieuwste publiciteitsstunt is dat het geval. Dat meldt Telegraph.

De staats-tv toonde een reportage waarin Poetin in een duikboot naar een in 1869 gezonken fregat van de Russische marine dook. Poetin merkte tijdens zijn duik op dat 'de boot op de rechterkant lag', 'goed geconserveerd' was en dat 'zelfs de naam van het schip nog te lezen is. (...) Het is niet eng, maar erg interessant.'

Het schip, Oleg genaamd, ligt in de Baai van Finland en werd in 2003 ontdekt.

Zimmerman krijgt pistool terug

Buurtwachter Zimmerman, die gisteren nog werd vrijgesproken van de moord op Trayvon Martin, krijgt het pistool terug waarmee hij Martin om het leven had gebracht. Volgens zijn advocaat heeft hij het pistool 'nu meer dan ooit' nodig.

"Ja, er zijn nu meerdere redenen waarom hij zijn pistool terug moet krijgen, toch? Er zijn veel mensen die hem zelfs haten, terwijl ze dat niet zouden moeten doen," dat zegt advocaat Mark O'Mara tegen ABC News.

Nu Zimmerman is vrijgesproken, zal al het bewijs in de zaak worden vrijgegeven, waaronder dus het Kel Tec 9mm pistool. O'Mara zei dat zijn cliënt van plan is om zijn wapen op zak te houden en daarnaast nu nog een kogelvrijvest draagt wanneer hij op straat loopt.

'Zeewater stijgt 2,3 meter per graad Celsius'

Met iedere graad Celsius waarmee de temperatuur op aarde omhooggaat, stijgt de zeespiegel met 2,3 meter. Dat zeggen onderzoekers van het Institute for Climate Impact Research in de Duitse stad Potsdam, een organisatie van de Verenigde Naties.

Volgens de nieuwe voorspellingen zal de gemiddelde temperatuur in de periode 2016-2035 0,4 tot 1,0 graad hoger liggen dan hij in de periode 1985-2005 was.

Volgens wetenschapper Anders Levermann is het voor het eerst dat de geschiedenis van de klimaatverandering is gecombineerd met computersimulaties om voorspellingen te doen over de toekomst van het klimaat op aarde. "De samenhang tussen de stijgende temperaturen en het zeeniveau levert een goede nieuwe graadmeter", zegt Levermann.

De zeespiegel stijgt door de opwarming van het zeewater en het smelten van gletsjers en grote hoeveelheden landijs op Groenland en Antarctica.

Eerder berekende het IPCC, het klimaatpanel van de VN, al dat de zeespiegel afgelopen eeuw met 17 centimeter is gestegen. Andere onderzoekers voorspellen dat grote gebieden van Bangladesh tot Florida onder water komen te staan, als in het jaar 2100 het zeeniveau met 2 meter stijgt.

'Zeewater stijgt 2,3 meter per graad Celsius'
'Zeewater stijgt 2,3 meter per graad Celsius' (Foto: ANP)

Real Madrid meest waardevolle sportclub

Real Madrid is de meest waardevolle sportclub ter wereld. De Koninklijke houdt met een waarde van 3,3 miljard dollar, omgerekend ongeveer 2,5 miljard euro, Manchester United achter zich. De Engelsen vertegenwoordigen een waarde van 3,165 miljard dollar. Dat blijkt uit de lijst die Forbes maandag publiceerde. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid.

Barcelona is volgens het Amerikaanse zakenblad zo'n 2,6 miljard waard en staat daarmee derde op de lijst. New York Yankees is de eerste niet voetbalclub op de ranking. Het honkbalteam neemt de vierde plaats in met 2,3 miljard. Americanfootballteam Dallas Cowboys (2,1 miljard) is de nummer vijf.

De top tien bestaat verder uit New England Patriots (1,635 miljard), Los Angeles Dodgers (1,615), Washington Redskins (1,6), New York Giants (1,468) en Arsenal (1,326). Champions Leaguewinnaar Bayern München bezet de twaalfde positie met een waarde van zo'n 1,309 miljard dollar.

Op de vijftig clubs tellende lijst staan dertig NFL-teams en zowel zeven voetbal- als honkbalteams.

Glijmiddel lekt, postkantoor ontruimd

Nadat glijmiddel van de variant 'Intense Arousal K-Y Jelly' uit een pakketje lekte is een postkantoor in Guntersville, Alabama dinsdag tijdelijk ontruimd geweest. Dat meldt Huffington Post.

Twee medewerkers werden onwel na in aanraking te zijn geweest met het goedje. Omdat ze geen idee hadden wat het glibberige spul was, werden de autoriteiten ingeschakeld en het postkantoor ontruimd. 

Het glijmiddel was aan iemand in de 'entertainmentindustrie' geadresseerd, maar wie het precies was, is niet duidelijk geworden. Hoewel het goedje niet giftig is, zijn recensies op Amazom.com negatief: 'Brandde pijnlijk' en 'kreeg er uitslag van.'

De verzender van het pakketje wordt getraceerd om nog eens uit te leggen hoe je zaken het beste verpakt, zodat het lekken van glijmiddel in de toekomst kan worden voorkomen. Het bronartikel meldt verder dat 'de post er in elk geval niet sneller door kwam.'

Twente-speler Douglas naar Dinamo Moskou

FC Twente-speler Douglas vertrekt naar Dinamo Moskou, zo weet de NOS te melden. De 25-jarige Braziliaanse verdediger maakt transfervrij de overstap naar de Russische ploeg, waar hij oud-Eredivisiespeler Otman Bakkal als ploeggenoot zal tegenkomen.

De Enschedese club had een vergoeding voor de lange verdediger kunnen vragen, aangezien Douglas zijn contract schriftelijk was vergeten op te zeggen voor 15 mei. FC Twente koos ervoor om echter geen transferbedrag te vragen gezien de verdiensten van de speler voor de club.

In 2007 kwam Douglas over van het Braziliaanse Joinville Esporte Club en speelde voor FC Twente 160 Eredivisiewedstrijden, waarin hij veertien keer het net wist te vinden. In zijn periode bij de Tukkers mocht de verdediger een landskampioenschap, een KNVB Beker en twee Supercups op zijn palmares bijschrijven.

Beroep FenerbahÁe haalt niets uit

Het beroep van Fenerbahçe tegen de Europese uitsluiting heeft niets uitgehaald. Dat maakte de beroepsinstantie van de UEFA maandag bekend. De Turkse topclub werd uitgesloten van Europees voetbal vanwege beschuldigingen van matchfixing in 2011. Ook het beroep van Besiktas leverde niets op.

Fenerbahçe eindigde vorig seizoen als tweede in de Turkse Süperlig. De ploeg van aanvaller Dirk Kuijt zou daardoor in de derde kwalificatieronde van de Champions League in mogen stromen. Daarvoor wordt vrijdag geloot. De heenwedstrijden staan op 30 en 31 juli op de planning.

De formatie uit Istanbul heeft nog de mogelijkheid om naar het CAS te stappen. Bij het sportarbitragehof kan dan een spoedzitting worden aangevraagd.

Door de uitsluiting van Fenerbahçe zou nummer drie Besiktas de Champions League ingaan, maar die club werd om dezelfde reden uitgesloten. Als zowel Fenerbahçe als Besiktas verbannen blijft uit Europa gaat Bursaspor, de nummer vier van afgelopen seizoen, de Champions League in.

Italiaanse politie doorzoekt hotelkamer Powell

De Italiaanse politie heeft maandag de hotelkamers van Asafa Powell en Sherone Simpson doorzocht. Dat bevestigt Antonio Pisapia, het hoofd van de politie in Udine. Bij het onderzoek zijn medicijnen in beslag genomen, waarvan nog niet duidelijk is of het om verboden middelen gaat.

Zondagavond werd bekend dat de Jamaicaanse atleten tijdens trials voor het WK in Moskou positief hadden getest op het stimulerende middel oxilofrine. Powell liet direct weten dat hij de doping niet met opzet heeft genomen. "Ik ben geen valsspeler", zei de voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter in een verklaring.

"We onderzoeken de middelen nu", laat Pisapia weten. "Er zijn geen arrestaties verricht." Ook de hotelkamer van conditietrainer Christopher Xuereb werd doorzocht. Powell en Simpson verblijven in Lignano Sabbiadoro om te trainen.

Voor Tyson Gay, die zondag eveneens liet weten dat hij was betrapt op dopinggebruik, heeft zijn misstap direct gevolgen. Kledingsponsor Adidas heeft zijn handen afgetrokken van de Amerikaan, die net als Powell als een van de belangrijkste uitdagers van Usain Bolt op de 100 meter werd gezien voor het WK.

"Wij zijn geschokt door de recente onthullingen", meldt het sportmerk over de snelste man van dit seizoen op het koningsnummer (9,75 seconden). "Hij is een geweldige ambassadeur geweest van de sport, de atletiek en ons merk, maar wij hebben een duidelijk beleid over doping."

[Tour] Ten Dam acht Froome bergop aanvallen zinloos

Laurens ten Dam is niet van plan om Chris Froome in de laatste week van de Tour de France bergop aan te vallen. "Hij heeft op de Mont Ventoux wel laten zien dat niemand dat hoeft te doen, denk ik", zegt de nummer vijf van het algemeen klassement aan de NOS. Froome heeft meer dan vier minuten voorsprong op zijn naaste belager en Ten Dams ploeggenoot Bauke Mollema.

Froome kwam alleen vrijdag in de waaieretappe even in de problemen en verloor toen ruim een minuut. "Op het vlakke kunnen we hem aanvallen. Probleem voor ons is alleen dat het in de laatste week bijna steeds bergop gaat", toont Ten Dam zich realistisch. "Maar waar het mogelijk is zullen we zeker loeren op onze kansjes."

Kopman Mollema denkt juist dat de voorspelde regen in de laatste week nog wel voor wat spektakel kan gaan zorgen. "We hebben nu bijna tweeënhalve week alleen maar zon gehad, dus ik vind het niet zo erg als er wat regen komt. De koers wordt er ook spannender door. Misschien biedt het kansen om in een afdaling eens in de aanval te gaan."

'Cavani dinsdag gepresenteerd bij PSG'

Wat al tijden in de lucht hangt, lijkt dinsdagmiddag werkelijkheid te worden. Paris Saint-Germain heeft een persconferentie belegd, vermoedelijk om Edinson Cavani te presenteren. De Franse topclub bevestigt via de officiële kanalen dat de pers om 16.00 uur welkom is voor een conferentie.

De kans is groot dat de komst van Napoli-spits Cavani eindelijk wordt bevestigd. De transfer zit er al maanden aan te komen. Cavani maakte in het afgelopen seizoen indruk in de Italiaanse Serie A. Hij ontpopte zich tot competitietopscorer en wist zich al snel in de belangstelling van diverse Europese topclubs. PSG, Manchester City en Real Madrid leken vooralsnog de voornaamste kandidaten om hem over te nemen.

Man (28) verpest kinderfeestje

In Seattle, Washington gaven ouders een gezellig verjaardagsfeestje voor hun achtjarige koter. Het feest werd echter al snel verstierd toen een totaal onbekende 28-jarige man de achtertuin binnenliep, zo schrijft Metro.

De man had geen shirt of schoenen aan en werd direct gevraagd te vertrekken. In plaats daarvan deed hij zich tegoed aan een stuk pizza en pakte hij de voor kinderen gemaakte ballondieren af.

Na opnieuw te weigeren weg te gaan, raakte de man slaags met de ouders. De politie moest eraan te pas komen om hem uit de achtertuin te verwijderen en stelt in een reactie dat de man 'mogelijk onder de invloed van een krachtig kalmeringsmiddel' was.

'United biedt dertig miljoen voor Fŗbregas'

Manchester United heeft zijn zinnen gezet op Cesc Fàbregas. De Engelse kampioen heeft bij FC Barcelona een bod neergelegd van dertig miljoen euro voor de middenvelder, laat een bron weten aan persbureau AP. Fàbregas verruilde twee jaar geleden voor ongeveer hetzelfde bedrag Arsenal voor Barcelona, de club waar hij zijn jeugdopleiding doorliep.

Fàbregas zou ook in de belangstelling staan van Internazionale en zijn oude club Arsenal. De 26-jarige Spaans international heeft bij Barcelona, waar hij lang niet altijd zeker is van een basisplaats, nog een contract tot medio 2016.

Gerrard verlengt contract bij Liverpool

Steven Gerrard blijft Liverpool trouw. De middenvelder, die al zijn hele profcarrière speelt voor de club waar hij ook de jeugdopleiding doorliep, heeft zijn volgend jaar zomer aflopende contract met twee seizoenen verlengd. De 33-jarige middenvelder speelde al 630 wedstrijden voor Liverpool en scoorde daarin 159 keer.

Liverpool was al enkele maanden in onderhandeling met Gerrard over een nieuwe verbintenis. Een vertrek van de aanvoerder hing echter geen moment in de lucht. "Ik ben blij dat het voor het begin van het seizoen allemaal geregeld is", zei Gerrard. "Zo kan ik me volledig focussen op het voetbal."

Winnaar Ronde van Turkije betrapt op doping

De Turkse wielrenner Mustafa Sayar is betrapt op dopinggebruik. De winnaar van de Ronde van Turkije testte tijdens een koers in Algerije in maart positief op epo. Dat meldt de UCI maandag. De 24-jarige Sayar is voorlopig geschorst. Hij kan zijn B-staal nog laten testen.

Sayar won in april op indrukwekkende wijze de wielerronde in eigen land. Die prestatie leidde bij veel collega's tot argwaan. "Ik ben nog nooit in mijn leven zo boos geweest over het resultaat van iemand anders", liet Marcel Kittel van Argos-Shimano weten nadat Sayar de zesde etappe op zijn naam had geschreven.

'Jezus' en 'Maria Magdalena' op tv

De Britse zender ITV had vanochtend twee heel speciale gasten in haar ontbijtshow This Morning. Een Australische man genaamd Alan John Miller gaf in een interview aan dat hij Jezus Christus was. Dat bericht Metro.

Daar hield het niet op: zijn vrouw Mary Luck noemde zichzelf Maria Magdalena. Toen de presentator vroeg of 'Jezus' water in wijn wilde veranderen, was helaas het antwoord 'nee'.

Daarop twitterden velen dat zij twijfels hadden bij de legitimiteit van de claim. Miller is eerder in het nieuws gekomen met zijn religieuze cultbeweging 'Goddelijke Waarheid'.

Eerder dit jaar verhuisde nog een Britse vrouw naar Australië om zich bij de groep te voegen. Daarvoor gaf ze een succesvolle carriëre als neurochirurg op.

Het interview is hier terug te zien.

Hugh Jackman wil dolgraag bij The Avengers

Hugh Jackman zou dolgraag zien dat zijn personage Wolverine zich bij het superheldenteam The Avengers voegt. "Ik snap dat het om verschillende filmstudio's gaat, maar het moet toch mogelijk zijn om samen zo'n film te kunnen maken", zegt de 44-jarige Australische acteur tegen de filmsite Collider.

Jackman zou dan ook meteen het liefst Spider-Man erbij willen hebben. De superhelden komen allen uit de koker van stripgigant Marvel, maar de filmrechten liggen bij meerdere studio's. Zo zijn de rechten van The Avengers van Marvel, die van X-Men en dus Wolverine van Fox en die van Spider-Man van Sony.

"Ik heb het besproken met iemand die onderhandelt tussen Marvel en Fox en Sony", zegt Jackman enthousiast. "Hij zei ook meteen dat het een zware kluif wordt om tot een overeenkomst te komen. Maar ik geloof dat het uiteindelijk niet anders kan dan dat alle personages samen in een immense film te zien zijn."

Met de kwestie van de filmrechten is natuurlijk een immense hoeveelheid geld gemoeid. Maar ook daar ziet Jackman een buitengewoon simpele oplossing voor. "Ze moeten de rekening gewoon door drieën delen", zegt hij lachend. "Dan ben je er eigenlijk al."

Fans van Wolverine kunnen binnenkort hun hart ophalen. The Wolverine, waarin het personage afreist naar Japan, draait vanaf 25 juli in de Nederlandse bioscoop.


Hugh Jackman wil dolgraag bij The Avengers (Foto: Novum)

FIOD-ambtenaar krijgt werkstraf voor verduistering

Een 54-jarige man uit Deventer is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur voor het verduisteren van geld van een scoutingvereniging uit zijn stad. De man werkte destijds voor de fiscale opsporingsdienst FIOD.

De man schreef tussen december 2003 en januari 2011 geld van bankrekeningen van de scoutingclub over naar zijn privérekening. Om dit te verdoezelen vervalste hij bankafschriften om bij een kascontrole niet tegen de lamp te lopen. Het geld besteedde de man aan auto's, vakanties naar Vlieland, Frankrijk en Curaçao en zijn badkamer.

Tegen de man was een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. De rechtbank in Zwolle legde echter een lagere straf op, omdat de man een deel van het verduisterde geld heeft terugbetaald aan de scoutingvereniging. De zaak maakt daarnaast volgens de rechtbank grote indruk op de man en zijn gezin. Ook raakt hij zijn baan waarschijnlijk kwijt.

De scoutingvereniging eiste ruim 120 duizend euro van de man. De rechtbank verwijst de vereniging hiervoor echter naar de civiele rechter, omdat op dit moment veel onduidelijkheid bestaat over de exacte hoogte van het nog terug te betalen bedrag.

Rihanna op vakantie van 6 ton

De 25-jarige zangeres Rihanna is dit jaar zoals veel mensen op vakantie gegaan. Dat deed ze met vriendin (en model) Cara Delevingne. De vakantie kostte alleen iets meer dan normaal: volgens het AD, de Sun en de Daily Mail kostte het tripje zo'n zes ton.

Samen huurden ze voor 350.000 euro een luxe jacht in de Côte d'Azur. Daarnaast was er een budget van 230.000 euro voor restaurants en nachtclubs. Rihanna liet zich op de vakantie van haar beste kant zien. Andere foto's vindt u terug op de site van The Sun.

Jongen overleeft val van 30 meter

Een 14-jarige knaap is in Alabama woensdag van een klif 30 meter naar beneden gedonderd. Geen nood, echter, hij is er zonder een schrammetje vanaf gekomen. Dat meldt Huffington Post.

De jongen was met een groep aan het hiken in de bossen rond Altoona toen hij rond acht uur 's avonds uitgleed en naar beneden sodemieterde.

Het reddingswerk duurde tot twee uur 's nachts, waarna de elastische puber voor de zekerheid naar het lokale ziekenhuis werd overgebracht.

Anti-berentipsfilmpje viraal

Nadat er in Rhode Island een beer gespot was, vroegen de bezorgde reporters van het lokale kanaal NBC 10 WJAR zich af hoe ze het publiek tegen dit gevaar konden beschermen. De uitkomst is, zo meldt Telegraph, ludiek te noemen.

Onbedoeld werd verslaggeefster Julie Tremmel de internethit van de dag met haar levendig gebrachte anti-berentips. De dame maakt haar tips extra duidelijk door ze nogal expressief uit te beelden. Het korte filmpje is o.a. te bekijken op de site van Telegraph. In reacties wordt de reportage 'het beste nieuwsbericht ooit' genoemd.

Verdachte Ibn Ghaldoun vrijgelaten

Een van de laatste twee verdachten die nog vastzaten in de zaak rond de examendiefstal op de middelbare school Ibn Ghaldoun is vrijgelaten. Het gaat om een 19-jarige Rotterdamse vrouw die als een van de eersten werd aangehouden, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag.

De raadkamer van de rechtbank bepaalde dat de vrouw niet langer vast hoeft te zitten. Het Openbaar Ministerie gaat hier niet tegen in beroep, meldt een zegsvrouw van het OM.

In de zaak zit nu nog alleen een 19-jarige man vast. Hij moet dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Vrijdag werd bekend dat de Rotterdamse politie vorige week 51 leerlingen van de school heeft verhoord die mogelijk de gestolen examens hebben ingezien. De politie wil in totaal 58 leerlingen spreken. In totaal zijn tot dusver dertien verdachten aangehouden.

Sneeuw in Venlo!

Het is volop zomer, maar in Venlo (net over de grens bij Duitsland) is er afgelopen nacht sneeuw gevallen. FOK!ker -CRASH- kon zijn ogen dan ook niet geloven. "SNEEEEEEUUUWWWW, en dat in juli!", zo vertelt hij in het WKN-topic 'De atmosfeer staat op ontploffen'.

"Ik geloofde mijn ogen niet... sneeuw in Venlo nu midden juli." Het blijkt hier te gaan om de opnames van een Duitse commercial voor winterbanden, zo weet hij. "Natuurlijk is het kunstsneeuw."

"Was wel een mooie ervaring om de opnames mee te maken. Van 23.00 uur tot 04.15 uur. Raar gezicht toch zo in de zomer, mensen in winterkleding."

Aan de opnames deed een wel heel bekende Duitser mee: Sebastian Vettel. De beste man heeft al menigmaal de Formule 1 gewonnen.

Man vrijgesproken van doodschieten ex in Lelystad

De 44-jarige Dennis H. is maandag vrijgesproken van doodslag op zijn ex vorig jaar mei in Lelystad. De rechtbank in die plaats ziet onvoldoende bewijs de man te veroordelen. Aangetroffen bloedsporen zouden ook kunnen passen bij het scenario van een ongeluk. De Lelystedeling is op vrije voeten gesteld. Justitie had twaalf jaar cel geëist.

Het lichaam van de 41-jarige Natalie van Poelgeest werd een paar dagen na haar dood door de politie gevonden in haar woning aan de Neringweg. Volgens justitie is op camerabeelden te zien dat H. in de nacht van haar overlijden bij de woning was. Kort voor haar dood zou de relatie zijn verbroken.

Op de kleren van de man zaten bloedsporen, die H. had geprobeerd te verwijderen. Ook gooide hij het wapen weg en loog hij over hoelang hij in de woning van de vrouw was. Overtuigend bewijs dat de man schuldig is, zagen de rechters echter niet. De man heeft in de rechtbank nooit verklaard over wat er die nacht in mei gebeurd is.

De man verklaarde in de nacht dat zijn ex overleed aan haar moeder dat het om een ongeluk ging. De twee zouden met een wapen hebben gespeeld, toen het plotseling afging.

De rechtbank laat weten zich er bewust van te zijn dat de uitspraak vanuit 'maatschappelijk en moreel perspectief' moeilijk te begrijpen is. Toch noemt de rechtbank de uitkomst vanuit het bewijsrechtelijk oogpunt 'de enig juiste'.

H. werd wel veroordeeld voor wapenbezit, hetgeen hem ook ten laste was gelegd. Hij kreeg daarvoor vier maanden cel. Omdat hij deze tijd al uitzat in voorarrest, is hij vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep, laat een woordvoerder weten. Daar heeft justitie twee weken de tijd voor.

Dode kickbokser inderdaad vermoord

De dode man die zaterdagochtend werd aangetroffen in een auto voor een woning in Veghel is inderdaad de kickbokser Volkan Düzgün. Sectie heeft bevestigd dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen, meldt de politie maandag. Het lichaam is maandagmiddag vrijgegeven aan de familie.

De mobiele eenheid zocht maandag in de omgeving van de woning aan de Scheifelaar naar extra sporen. Of die ook zijn gevonden, wil de politie in het belang van het onderzoek niet zeggen. Mogelijk werd gezocht naar kogelhulzen. De woning is inmiddels vrijgegeven.

De dure auto waarin de man werd gevonden stond op de oprit van zijn woning in de Brabantse plaats. Alles wijst erop dat hij is geliquideerd. Düzgün was betrokken bij de schietpartij op een kickboksgala in eind vorig jaar in het nabijgelegen Zijtaart.

Arrestatie leiders van broederschap in Egypte

De openbaar aanklager in Egypte heeft maandag de arrestatie bevolen van zeven leiders van de Moslimbroederschap (MB). Ze worden aangeklaagd wegens hun aandeel bij de onlusten in de dagen voordat president Mohamed Morsi werd afgezet door het leger.

De aanhouding is bevolen van onder anderen Essam el-Erian en Mohamed el-Beltagi, die maandag ook aanwezig waren bij een betoging van aanhangers van de MB tegen de interim-regering.

Sinds de coup begin deze maand is al een groot aantal leiders van de broederschap aangehouden. Ook de afgezette president Morsi zit vast.

Kabinet denkt na over elektronische ID-kaart

Het kabinet denkt na over de mogelijke invoering van een elektronische identiteitskaart (eID). Met dit document zouden mensen zich op het internet moeten kunnen indentificeren.

Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid maandag aan de Tweede Kamer. Hij reageert op vragen van de SGP en het CDA over verkoop van alcohol via internet.

Momenteel kunnen minderjarigen vrijwel zonder problemen alcohol via internet kopen. Met een eID zou dat aan banden worden gelegd.

Verdachten in zaak verbrand lijk langer vast

De twee mannen die vrijdag werden opgepakt voor de moord op een Amsterdammer wiens vastgebonden en verbrande lichaam in juni werd gevonden in het Friese Sint Nicolaasga blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris in Leeuwarden heeft maandag besloten dat de twee in ieder geval nog veertien dagen mogen worden vastgehouden, meldt het Openbaar Ministerie.

Het lichaam van het slachtoffer werd 20 juni door voorbijgangers gevonden bij een strandje bij de zwemplaats Ulesprong aan het Tjeukemeer. Onderzoek wees uit dat het slachtoffer, de 35-jarige Omar Kourrich, door een misdrijf om het leven was gekomen. De twee verdachten, Amsterdammer van 41 en 17 jaar, zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de dood van hun stadgenoot.

Zaak-Zimmerman krijgt mogelijk een staartje

De rechtszaak van burgerwacht George Zimmerman krijgt wellicht een vervolg. Nieuwszender Fox News meldde maandag dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijkt of Zimmerman alsnog door de federale rechtbank kan worden veroordeeld wegens schendingen van burgerrechten.

Hiermee beantwoordt justitie aan de oproep van onder anderen Todd Jealous, voorzitter van de burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People (NAACP). Die had om een onderzoek door de federale rechtbank gevraagd.

Na zijn vrijspraak voor doodslag kan Zimmerman door een federale rechter nog wel worden veroordeling wegens schending van burgerrechten. "Het meest fundamentele burgerrecht is geschonden: het recht op leven", verklaarde Jealous van de NAACP.

Man gaat tekeer met kettingzaag in tuin ex

Een 46-jarige man uit Breda is zondagnacht aangehouden omdat hij de overkapping in de tuin van zijn ex had vernield met een kettingzaag. De man heeft tijdens het verhoor bekend. Dat meldt de politie.

De voormalige geliefden waren aan het ruziën over wie het eigendomsrecht heeft van de overkapping in de tuin van de woning aan de Geraardsbergenstraat. De man werd zo boos dat hij rond 01.00 uur besloot de kettingzaag te pakken en de overkapping kapot te zagen. Zijn 42-jarige ex deed aangifte van vernieling.

Rus boekt eerste WTA-zege in elf maanden

Arantxa Rus heeft eindelijk haar eerste overwinning van het jaar op WTA-niveau geboekt. De Monsterse was in Bad Gastein in Oostenrijk met 7-5, 5-7 en 6-4 te sterk voor de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor. Rus voorkomt daarmee dat ze een negatief record, dat ze deelde met de Amerikaanse Sandy Collins, alleen in handen krijgt.

Rus verloor sinds haar uitschakeling vorig jaar augustus in Dallas in totaal zeventien WTA-partijen op rij en evenaarde daarmee het record van Collins uit 1987. Het had desastreuze gevolgen voor haar ranking. Rus vloog uit de top honderd en bereikte maandag met de 262e plaats op de wereldranglijst een voorlopig dieptepunt.

Tegen Torro-Flor kwam Rus een set en een break voor, maar nog gaf ze de partij bijna uit handen. Bij een 4-2 achterstand in de derde set toonde ze echter veerkracht en sloeg ze zich met vier gewonnen games op rij alsnog langs de als zevende geplaatste Spaanse.

Angry Birds Star Wars krijgt vervolg

De mobiele game Angry Birds Star Wars krijgt een vervolg. De game maakt, net als de populaire Skylanders-reeks, gebruik van speelgoedbeestjes die spelers kunnen inscannen. Dat maakte gamestudio Rovio maandag bekend.

Spelers kunnen de Star Wars-vogels in Angry Birds Star Wars 2 vrijspelen of inscannen door een gekocht speelgoedfiguurtje op de camera van een tablet of telefoon te zetten. Inhoudelijk lijkt weinig aan het Angry Birds-concept te zijn veranderd en moeten spelers nog steeds zo veel mogelijk varkens zien te slopen door vogels met een katapult te lanceren.

Angry Birds Star Wars 2 is vanaf 19 september in de Appstore van Apple te downloaden.

The Ultimate Warrior in WWE 2K14

2K kondigt vandaag de terugkeer in de ring aan van Ultimate Warrior, virtueel dan, in WWE 2K14. De zogenaamde 'Founding Father of Life Intensity' is een exclusief speelbaar personage voor degenen met een pre-order van het spel.

"Onsterfelijkheid is inspiratie, puur en simpel. Een voorbeeld voor anderen dat ook zij dingen kunnen doen die groter zijn dan het leven dat ze leven. En Ultimate Warrior is de pure belichaming van deze overtuiging op, wat is gebleken, een zeer opvallende en inspirerende manier", aldus Warrior. "Ik had het geluk hem te mogen creëren en te zijn en ik sta nederig tegenover alle fans die zijn erfenis niet alleen hoog houden, maar in de loop der tijd zelfs meer inhoud hebben gegeven. In WWE 2K14, blijft Ultimate Warrior’s credo, 'Always Believe' voortleven."

Zijn meest gevierde match misschien wel die tegen Hulk Hogan in ‘The Ultimate Challange” in WrestleMania® VI op 1 april 1990. Op die dag versloeg Warrior Hogan, waarmee hij het WWE Championship en Intercontinental Championship bij elkaar bracht, en zo de eerste WWE Superstar werd met beide titels tegelijkertijd in zijn zak.

WWE 2K14 komt 1 november uit op Xbox 360 en Playstation 3.

Pubers gooien met stenen naar 7-jarige

Twee tieners uit het Groningse Wildervank zijn maandag opgepakt voor het met stenen gooien naar een 7-jarige jongen uit het naburige Veendam. Het slachtoffer liep hierdoor donderdagmiddag een 'behoorlijke' hoofdwond op, meldt de politie.

De jongens van 14 en 15 jaar meldden zich maandag bij een politiebureau in Veendam. Daar werden ze aangehouden. De 14-jarige heeft bekend met een steen te hebben gegooid. Hij wordt verdacht van zware mishandeling. Beide tieners zitten nog vast. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

F1 2013 aangekondigd

Uitgever Codemasters heeft een nieuw deel in de F1-raceserie aangekondigd. F1 2013 bevat klassieke Formule 1-bolides, nieuwe banen en verbeterd rijgedrag. De game komt deze herfst uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

F1 2013 komt in twee versies in de winkel te liggen. De classic edition bevat een breed scala aan wagens, banen en coureurs uit de historie van de Formule 1. De goedkopere standaardeditie bevat een kleinere hoeveelheid retrocontent. De prijzen en exacte releasedata zijn niet naar buiten gebracht.


F1 2013: Classic Edition 

Marsmannetje in Injustice-DLC

Warner Bros. Interactive Entertainment bevestigt vandaag dat Martian Manhunter, een  DC Comics-personage, als downloadbare content voor Injustice: Gods Among Us wordt uitgegeven.

Martian Manhunter, een buitenaardse krijger van Mars, werd per vergissing naar Aarde getransporteerd tijdens een wetenschappelijk experiment. Hij kan van gedaante veranderen en werkte eerder als detective om de mensheid te helpen. Met zijn negen zintuigen heeft het marsmannetje toch een zwakheid: vuur.

De DLC komt de komende weken beschikbaar voor de fighter.

Politici VS willen nationaal park op de maan

Twee Amerikaanse Congresleden willen een nationaal park op de maan inrichten. Donna Edwards en Eddie Johnson, beiden Democraat, hebben daartoe een wetsvoorstel ingediend, meldt de Amerikaanse krant The Hill.

Het park, Apollo Landing Sites National Historical Park geheten, zou moeten komen op de plaats waar de Apollo 11 in 1969 op de maan landde.

De parlementariërs willen met het park spullen die door de Amerikanen op de maan werden achtergelaten beschermen tegen ruimtetoeristen. Dat zou nodig zijn nu commerciële bedrijven brood zien in maanvluchten.

Probleem is wel dat de VS een internationaal verdrag hebben getekend waarin staat dat hemellichamen van niemand zijn. De twee Democraten willen daar echter onderuit komen. Zij wijzen erop dat schepen ook Amerikaans grondgebied zijn, dus waarom hemellichamen dan niet.

Kerkhove en Hogenkamp in hoofdtoernooi BŚstad

Tennissters Lesley Kerkhove en Richel Hogenkamp hebben zich in het Zweedse Båstad geplaatst voor het hoofdtoernooi. Kerkhove won in de derde en laatste kwalificatieronde met 7-6 (7) en 6-4 van de Russische Marina Melnikova. Hogenkamp was de Italiaanse Alberta Brianti met 6-2 en 6-2 de baas.

Kerkhove en Hogenkamp weten nog niet wie ze in de eerste ronde van het hoofdtoernooi treffen. Lara Arruabarrena, Lesia Tsurenko, Nina Bratchikova en Tsvetana Pironkova zijn de mogelijke tegenstanders.

Teaser How To Train Your Dragon 2

In 2010 bracht DreamWorks Animation de geslaagde film How To Train Your Dragon uit, want zowel het publiek als de critici waren bijzonder lovend over de animatiefilm. Een vervolg kon daarom niet langer uitblijven en medio juni 2014 moet deel 2 dan ook in de bioscopen gaan verschijnen. 

De eerste trailer van How To Train Your Dragon 2 is nu uitgebracht. De plot blijft nog behoorlijk onaangetast in de trailer, maar het is duidelijk dat Hiccup zijn vuurspuwende vriend nu nog beter onder controle heeft en hij zelf ook nog wat trucjes in petto heeft. Het is nu afwachten wat dat gaat opleveren in de film...

Levenslang voor blasfemie

De Pakistaan Sajjad Masih (21), een christen, is tot levenslang veroordeeld voor het beledigen van de profeet Mohammed. Dat meldt de Pakistan Christian Post.

Masih zat al sinds 28 december 2011 vast. Hij zou in een sms aan een aantal moslimgeestelijken Mohammed hebben beledigd.

Masihs raadslieden én de officier van justitie gaan tegen de uitspraak van de rechter in Gojra in beroep. Op blasfemie staat in Pakistan de doodstraf.

De blasfemiewetgeving werd in de jaren tachtig ingevoerd. Volgens critici gebeurde dat om religieuze minderheden aan te kunnen pakken.

Masih gebruikte voor zijn actie de mobiele telefoon van zijn toenmalige verloofde. Die woont nu in Groot-Brittannië. Pakistan heeft om haar arrestatie en uitlevering gevraagd. Ook zij zou voor blasfemie voor de rechter gebracht moeten worden.

Celstraf voor fraude met bier

Een 56-jarige man heeft maandag zestien maanden cel gekregen voor accijnsfraude met illegale dranktransporten. De man maakte zich schuldig aan belastingontduiking en valsheid in geschrifte met grote partijen drank, zoals blikjes en flesjes bier. De fraude zou de fiscus zo'n 4,5 miljoen euro hebben gekost, zo schat de fiscale opsporingsdienst FIOD.

Deze zaak kwam vorig jaar aan het rollen toen de FIOD ruim 45 duizend liter drank aantrof in een opslagplaats in Den Haag. Daarvoor was geen vergunning aanwezig. Later volgden nog zo'n vierhonderd zendingen van vergelijkbare omvang. De man maakte steeds gebruik van tijdelijke ondernemingen die op papier goederen ontvingen en daarna weer werden opgedoekt.

De man heeft bekend dat de ondernemingen ten onrechte geen aangifte hebben gedaan, maar houdt vol dat zijn rol beperkt is geweest. Hij beweert onder druk te zijn gezet door anderen. De rechtbank in Den Haag ziet de man, die ook acht maanden voorwaardelijk kreeg, echter als 'een onmisbare schakel' in de fraude.

Meisje op naaktfoto met Ajacied

Sinds vanochtend gaat een naaktfoto als een vuurtje over het internet. Hierop is een meisje naakt te zien met een Ajacied.

Het kiekje is door het meisje bewerkt en op internet gezet. Nog vrij onschuldig, maar dat is de tekst niet. 'Net klaar met ploppen', schrijft ze.

De Ajacied in kwestie is Stefano Denswil. Deze jonge belofte speelde afgelopen seizoen enkele wedstrijden mee in het eerste van de landskampioen.

Vlijtige FOK!kers weten het plaatje vast wel zelf te vinden.

Williams met drie coureurs naar F1-test

Het Formule 1-team zal een drietal coureurs aan de tand voelen tijdens de Young Driver Test later deze week op Silverstone. Testrijdster Susie Wolff, DTM-coureur Daniel Juncadella en vaste rijder Pastor Maldonado hebben ieder een dag toegewezen gekregen van de renstal uit Grove.

Technisch directeur Mike Coughlan geeft uitleg. "Het is geweldig dat we Susie een volwaardige testdag kunnen bieden na al haar harde werk en toewijding in de ondersteuning van het team en in de simulator. Daniel is een jong talent die veel successen behaald en we zijn benieuwd hoe hij zich in een Formule 1-auto staande houdt. Doordat vaste racecoureurs ook welkom zijn gaan we ook met Pastor aan de slag om data te verzamelen voor Pirelli."

Man verkracht vrouw met komkommer

De Texaanse Jesus Guadalupe Escobedo wordt verdacht van het verkrachten van een vrouw met een komkommer. De desbetreffende komkommer is als bewijs in beslag genomen en opgemeten. Dat meldt het lokale sufferdje Valley Central.

Naar verluidt verlangde Jesus intimiteiten van de vrouw, maar kreeg hij 'nee' te horen. Hij zou haar toen bedreigd hebben, door te stellen dat als zij geen seksuele handelingen wilde verrichten, hij dat klusje door een kind zou laten klaren.

Daarna zou hij haar op de grond hebben vastgehouden en meerdere keren met o.a. een komkommer hebben verkracht. De vrouw geeft aan dat er onderwijl een religieus televisieprogramma aan stond en dat de twee elkaar al voor de verkrachting kenden.

Crackpijpjes in vagina verstopt

Na woensdag opgepakt te zijn voor drugsbezit werd de 41-jarige Cynthia Scholes in voorlopige hechtenis genomen in Gainesville, Florida. Daarbij werd haar expliciet gevraagd of ze drugs bij zich had, hetgeen ze ontkende.

Toen ze echter door de röntgenscan in de gevangenis liep, bleek dat ze twee crackpijpjes in haar vagina had verstopt. In één van de pijpjes werd een honderdste gram crack gevonden. Dat meldt NBC.

Scholes werd aanvankelijk gearresteerd omdat er drie gram wiet in haar auto werd gevonden. Ook bleek ze een crackpijpje in haar handtas te hebben. Ze zit momenteel nog in voorarrest. Het is onbekend of ze een advocaat heeft.

'Star Trek 3 wordt volgend jaar opgenomen'

De opnames van Star Trek 3 beginnen volgend jaar. "Het plan is om volgend jaar te beginnen en veel sneller te werken dan bij deel twee", zei Zachary Quinto tijdens een persconferentie op het Galway Film Fleadh in Ierland. Dat schrijft de filmsite Buzzhub. In de vorige twee films was Quinto te zien als de Vulcan Spock.

Daarnaast zou J.J. Abrams na de eerste twee films ook Star Trek 3 willen regisseren. De 36-jarige Quinto benadrukt echter dat nog niets is vastgelegd.

Het is de vraag of Abrams tijd heeft om bij Star Trek 3 in de regisseursstoel te gaan zitten. Hij heeft immers de regie op zich genomen van Star Wars: Episode VII, die al in 2015 uit moet komen. Hij is wel een van de producenten van Star Trek 3, dus hij laat de film hoe dan ook niet helemaal los.

Quinto gaf aan geen oren te hebben naar een rol in een nieuwe Star Wars-film. Daarover wilde hij niet uitweiden.


'Star Trek 3 wordt volgend jaar opgenomen' (Foto: Novum)

Sri Lanka verbiedt film over burgeroorlog

Sri Lanka heeft de film Flying Fish verboden. De film gaat over de burgeroorlog tussen de Tamils en Singalezen. "Het is een illegale film en een belediging voor de veiligheidsdiensten en de regering van Sri Lanka", zegt Lakshman Hulugalla, baas van het mediacentrum van de veiligheidsdiensten van het Aziatische land.

De regering zegt de film te verbieden omdat uniformen van het Sri Lankaanse leger te zien zijn zonder dat het ministerie van defensie daar toestemming voor gaf. Hulugalla laat ook weten juridische stappen te ondernemen tegen de filmmakers. De distributie van het drama is stopgezet.

De burgeroorlog tussen de Tamiltijgers en de overheid van Sri Lanka begon in de jaren zeventig en eindigde in 2009. Bij de oorlog kwamen naar schatting tussen de tachtig- en honderdduizend mensen om het leven. In de laatste maanden van het conflict zijn volgens de Verenigde Naties mogelijk veertigduizend slachtoffers gevallen onder de Tamil-bevolking. De Sri Lankaanse overheid ontkent dat burgers zijn gesneuveld.

Flying Fish ging in 2011 in première op het filmfestival van Rotterdam. Regisseur Sanjeewa Pushpakumara won diverse prijzen voor zijn politieke drama. Hij was niet meteen beschikbaar voor commentaar.

Johnny Depp keert terug naar Wonderland

Johnny Depp is van plan wederom de rol van Mad Hatter te spelen in Alice in Wonderland 2. Tim Burton keert ook weer terug als regisseur van de film, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het is nog niet duidelijk of de Australische actrice Mia Wasikowska ook weer tekent voor de rol van Alice.

Disney huurde vorig jaar Linda Woolverton in om het scenario te schrijven van het vervolg op Alice in Wonderland. De scenariste was ook verantwoordelijk voor het eerste deel, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Lewis Carroll. De film haalde meer dan een miljard dollar op.

De 50-jarige Depp heeft de laatste jaren veel excentrieke rollen gespeeld in dure filmproducties, maar dat succes is tanende. De avonturenfilm The Lone Ranger, waarin hij een flink uitgedoste indiaan speelt, dreigt flink te floppen en zijn vorige twee films, Dark Shadows en The Rum Diary, presteerden ook ondermaats.

Depps laatste grote succes was Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides uit 2011. Hij keert terug als piraat Jack Sparrow voor het vijfde deel van de film, dat in 2015 uit moet komen. Wanneer Alice in Wonderland 2 uitkomt, is nog niet bekend.


Johnny Depp keert terug naar Wonderland (Foto: Novum)

Rabbijn doet alsof hij verkeersagent is

Inwoners van Westchester County, New York komen op straat nogal eens hun excentrieke buur tegen, die wellicht het best omschreven kan worden met de term 'roadrage rabbi'. Dat meldt NBC vandaag.

De 49-jarige gerespecteerde rabbijn Alfredo Borodowski ergert zich nogal snel aan andere weggebruikers. Als hij vermeende misstanden ziet, probeert hij door te toeteren en met zijn armen en een zilverkleurige badge te zwaaien, automobilisten aan de kant te krijgen.

De man zou 'Police! Police! Pull over!' schreeuwen en vervolgens de aan de kant geparkeerde weggebruikers de huid volschelden. Na gearresteerd te worden gaf Borodowski aan dat 'dat meisje veel te langzaam reed' en dat hij het 'haat als mensen dat doen.'

Er lopen ook onderzoeken naar twee andere vergelijkbare incidenten. Daarbij riep de rabbijn naar verluidt tegen een koppel dat hem niet aanstond: "Ik kan jullie arresteren! Ik kan jullie laten arresteren!" De automobilist reageerde met 'prima, bel de politie maar', waarna de rabbi gezwind het hazenpad koos.

Thaise studenten zien Hitler als 'superheld'

Adolf Hitler als superheld. Zo schetsten studenten van de faculteit der kunsten aan de Chulalongkorn universiteit in Bangkok de Nazi-voorman op een groot bord ter ere van afgestudeerde collega's. 'Gefeliciteerd' stond er boven Hitlers portret, inclusief zijn opgeheven arm in een nazisaluut.

Het bord is na twee dagen verwijderd. Volgens de rector, Suppakorn Disatapundhu, waren er naïeve studenten aan het werk geweest die niet beseften wat Hitlers afbeelding voor effect zou hebben. De rector bood maandag zijn verontschuldigingen aan. "Wij nemen deze zaak zeer serieus. Dit soort dingen zullen niet nog eens gebeuren."

Disatapundhu verklaarde dat de studenten superhelden wilden uitbeelden die de wereld hadden beschermd. Hitler, in grijs geschilderd, moest daarbij als tegenstelling dienen voor de kleurig afgebeelde Batman, Captain America, the Incredible Hulk en Iron Man Het Simon Wieselthal Centrum had als eerste geprotesteerd tegen het bord met Hitlers portret. Het werd zaterdag al weggehaald. Op internet zijn foto's te vinden van afgestudeerde studenten die met gestrekte arm poseerden voor het bord.

Remmen stuk, Belgen springen auto uit

De remmen van een auto vol Belgen die op weg naar Kroatië waren begaven het zaterdag plots. In de Oostenrijkse bergen nabij het plaatsje met de prachtige naam Mühlbach am Hochkönig oververhitten de remmen tijdens een afdaling. Dat meldt Trouw op basis van Vlaamse media.

De 28-jarige bestuurster kon na voornoemde afdaling niet meer stoppen voor een stoplicht, waarna de auto afstevende op een rivier.

De Belgen kozen daarop eieren voor hun geld en sprongen de auto uit vóór deze in de rivierbedding zou belanden. Eén van de Belgen hield er een gebroken been aan over, de anderen hadden schaafwonden. 

'Heathrow moet dicht'

Boris Johnson, de burgemeester van Londen, ziet geen heil in het nog verder uitbreiden van de luchthaven Heathrow. Het vliegveld zit al jaren aan de maximumcapaciteit en zou van twee naar vier startbanen moeten worden uitgebreid.

Daar is echter helemaal geen ruimte voor, meldt Trouw. Omdat Heathrow nodig moet uitbreiden zonder dat daar ruimte voor is, is er geen andere mogelijkheid dan de luchthaven te sluiten. Met 70 miljoen passagiers per jaar is Heathrow het drukste vliegveld van Europa.

Als het aan Johnson ligt wordt Heathrow gesloten. Een parlementaire commissie die zich momenteel over het lot van Heathrow buigt, heeft de keuze gekregen uit drie verschillende toekomstvisies. 

In alledrie de visies verdwijnt Heathrow van haar huidige plek. Of het vliegveld iets verder van Londen zal worden herbouwd, wordt onderzocht. Wel wordt gevreesd voor de banen van meer dan 100.000 mensen die van Heathrow afhankelijk zijn.

Militaire samenwerking met China uitgebreid

Onze krijgsmacht gaat meer samenwerken met het leger van China. Dat meldde Trouw vandaag op basis van het ministerie van Defensie. De Chinese generaal Hou Shu Sen had vanochtend een gesprek met onze hoogste pief, generaal Tom Middendorp.

Vooral de maritieme samenwerking zal worden versterkt. De Chinese en Nederlandse marines werken al vaker samen om piraten voor de kust van Somalië te bestrijden. Er zal ook worden onderzocht of de hydrografische diensten van beide marines baat hebben bij het uitwisselen van informatie.

[Tour] Danny van Poppel verlaat Tour

Danny van Poppel stapt uit de Tour de France. De ploegleiding van Vacansoleil-DCM heeft in overleg met de 19-jarige jarige wielrenner besloten dat het beter is om te stoppen. Van Poppel is daarmee de eerste Nederlandse uitvaller deze Tour.

De zoon van Jean-Paul van Poppel was de jongste naoorlogse renner in de Tour de France. Zijn beste resultaat zette hij neer in de etappe naar Bastia. Daar sprintte hij achter Marcel Kittel en Alexander Kristoff naar de derde plaats.

[Tour] Froome verlaat persconferentie na dopingvragen

Chris Froome heeft maandag de persconferentie op de tweede rustdag van de Tour de France voortijdig verlaten. De drager van de gele trui heeft er genoeg van dat zijn geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. "Ik heb heel hard gewerkt om dit te bereiken en word er nu van beschuldigd een bedrieger en een leugenaar te zijn. Dat is niet cool."

Froome kreeg de dag na zijn historische overwinning op de Mont Ventoux bijna louter dopingvragen op zich afgevuurd. "Het is best triest dat we hier een dag na de grootste overwinning in mijn carrière alleen maar over doping zitten te praten", zei de kopman van Sky.

Vooral de vergelijking met Lance Armstrong schoot Froome in het verkeerde keelgat. "Ik weet niets over doping. Ik weet wat ik heb gedaan om hier te komen en ben er enorm trots op. Lance bedroog de boel, ik niet. Einde verhaal." Vervolgens verliet hij de zaal.

Ook bij manager Dave Brailsford vormen de beschuldigingen een bron van ergernis. "Elke dag krijgen we dezelfde vragen. We doen er alles aan om aan jullie te bewijzen dat we niet vals spelen."

Brailsford is van plan om alle trainingsgegevens en bloedwaarden van renners door een onafhankelijke partij te laten onderzoeken. Mogelijk vraagt hij wereldantidopingagentschap Wada om hulp.

100 Kunduzmilitairen terug

Deze week werd nog een Nederlands konvooi beschoten in Kunduz. Toch blijft het vaste voornemen om uit de Afghaanse provincie te vertrekken overeind. De eerste 100 militairen komen woensdag van hun door GroenLinks mogelijk gemaakte politietrainingsmissie terug. Dat meldt het ministerie van Defensie vandaag, aldus Trouw.

Op 1 juli is de verantwoordelijkheid aan de Afghanen overgedragen. Hoewel Nederlanders en Duitsers nog wel op de achtergrond aanwezig blijven tot in medio oktober, moeten de Afghanen nu hun eigen boontjes doppen. Ze zullen hun eigen mensen moeten gaan opleiden en hun eigen veiligheid moeten garanderen.

Er blijven voorlopig nog vier F16's beschikbaar. Of het de Afghanen lukt om het heft in eigen handen te nemen, wordt pijnlijk duidelijk in de recente VICE-documentaire "This Is What Winning Looks Like". De docu werd eind 2012 gefilmd in een gebied waar de Afghanen toen al een half jaar zelf verantwoordelijk waren.

Een aantal vreselijke, grootschalige problemen tarten de Afghanen, waaronder honger, armoede, ongeletterdheid, pedofilie, heroïneverslaving, corruptie, Taliban-infiltranten, gebrek aan scholing, schoon water en adequate ziekenverzorging, en door het Westen gesteunde 'warlords':

Telegramdienst stopt na 163 jaar

Al enkele jaren geleden werd de reguliere Nederlandse telegramdienst opgeheven. Nu komt er ook aan de laatste grote telegramdienst na 163 jaar dienst uiteindelijk een [STOP]. 

Dat meldt Trouw. Door de overvloed aan communicatiemiddelen die men in de afgelopen 160 jaar uitvond, is telegraferen duur en overbodig geworden. India, waar de dienst zich bevindt, is het laatste land ter wereld met een niet-ceremoniële telegramdienst.

De dienst beleefde haar hoogtepunt in 1985. In dat jaar werden ruim 60 miljoen telegrammen verstuurd. Telegraferen bleef in India langer populair dan elders omdat het bij uitstek gebruikt kan worden om afgelegen gebieden te bereiken.

De Britten legden het eerste telegraafnetwerk in hun Indische Keizerrijk aan in 1850. In die tijd werden telegrammen vooral gebruikt om zo snel mogelijk opstanden neer te kunnen slaan. Het eerste telegram ooit werd in 1844 verzonden door de heer Morse.

Toch pinkte Mahinder, een man die naar eigen zeggen al 60 jaar voor de Indiase telegramdienst werkt, een traantje weg op de laatste dag dat het bedrijf open was.

Vrouw geŽlektrocuteerd door iPhone

Een 23-jarige stewardess uit China is geëlektrocuteerd door haar iPhone 5. De telefoon lag aan de oplader toen ze een oproep wilde beantwoorden.

Apple heeft via een woordvoerster aangegeven de kwestie nader te gaan onderzoeken en stelt zich beschikbaar voor volledige samenwerking met de autoriteiten. De telefoon en accessoires zijn voor onderzoek overgedragen aan de politie.

Het incident heeft in China geleid tot onrust over de veiligheid van de telefoon. Op weibo.com, een van de populairste microblogsites in China, waarschuwden vele users elkaar om hun telefoons niet te gebruiken tijdens het opladen.

Experts in Hong Kong delen die mening. Johnny Sin Kin-On, professor aan de Hong Kong University of Science and Technology, benadrukt dat er een risico zit aan het gebruiken van een apparaat dat wordt opgeladen.

De CEO van Meizu, een smartphonefabrikant in China, geeft echter aan dat het lage voltage van telefoon niet levensbedreigend kan zijn voor mensen. Het gebruik van ongeaarde opladers zou volgens hem wel risico's kunnen opleveren.

'Duitse BND kreeg data NSA'

De Duitse geheime dienst Bundesnachrichtendienst (BND) wist niet alleen af van de Amerikaanse afluisterpraktijken, maar heeft de gegevens al jarenlang willens en wetens opgevraagd en gebruikt om in het buitenland vermiste Duitsers op te sporen. Dat meldt dagblad Bild vandaag. Ook Der Spiegel heeft een uitgebreid artikel.

Vanwege slechte ervaringen in het verleden met totalitaire controlestaten liggen de afluisterpraktijken in Duitsland erg gevoelig. Merkel ontkent om haar kansen op herverkiezing te vergroten categorisch dat ze meer van de zaken afwist, dan ze tot op heden toegegeven heeft.

De BND benaderde volgens Bild de NSA voor e-mail- en telefoondata van Duitsers die in Afghanistan en Jemen gekidnapt waren. Of de Duitse geheime dienst ook in een algemener kader gegevens uitwisselde of opvroeg met of bij NSA, is nog niet bekend.

Rondvliegende kolen breken been treinspotter

Toen treinspotter Peter Leach, 50, langs het spoor stond te kijken naar een stoomtrein die werd voortgetrokken door een diesellocomotief, had hij niet verwacht seconden later een gebroken been te hebben.

Toch gebeurde dat in het Engelse Bradford-on-Avon, toen er door een hobbel in de rails een flink stuk kool uit de stoomtrein viel en Peter raakte. Volgens het ziekenhuis was de beenbreuk dermate gecompliceerd dat er een metalen pin van 35 centimeter langs zijn scheenbeen is gemonteerd.

Leach: "Als het een klein kind of mijn hoofd had geraakt, zou er een dode kunnen hebben gevallen. Ook de dokter kon het haast niet geloven. De pijn was verschrikkelijk maar in het ziekenhuis waren ze heel aardig."

Capcom gaat toernooi organiseren

Capcom heeft aangekondigd een toernooi te gaan houden voor de games Super Street Fighter IV: Arcade Edition, Marvel vs. Capcom 3 en Street Fighter X Tekken genaamd Capcom Cup. 

In het toernooi gaan de acht beste spelers van de wereld het tegen elkaar opnemen in alle drie de games. De kwalificatie voor Street Fighter IV: Arcade Edition is gestart op het EVO 2013 evenement dat afgelopen weekend heeft plaatsgevonden. Ook maken zij gebruik van de resultaten uit eerdere toernooien die gehouden zijn. De kwalificatie voor Marvel vs. Capcom 3 en Street Fighter X Tekken gaat op een andere manier plaatsvinden, hier komt later meer informatie over. Capcom heeft bekendgemaakt dat het toernooi in december officieël van start zal gaan in de Bay Area, San Francisco.

Capcom geeft verder aan dat zij niet dezelfde middelen tot hun beschikking hebben om een vergelijkbaar toernooi als het eerder gehouden Street Fighter's 25th anniversary-toernooi te houden. Wel willen ze de community blijven ondersteunen door de Capcom Cup op te zetten en zich te registreren bij de World Cyber Games.

Capcom

[Tour] Omega Pharma grootverdiener

Omega Pharma-Quick-Step heeft na vijftien etappes in de Tour de France het meeste geld opgestreken. Vooral dankzij de vier etappeoverwinningen is de Belgische formatie 82.740 euro rijker. Nummer twee Cannondale, de ploeg van groenetruidrager Peter Sagan, moet het met ongeveer de helft doen (41.440).

Belkin staat ondanks de uitstekende prestaties van Bauke Mollema en Laurens ten Dam in de onderste regionen. Met 12.440 euro staat de groene formatie slechts vijftiende van de 22 teams. Vacansoleil (zesde met 35.080 euro) en Argos (zevende met 34.800 euro) doen het wat dat betreft aanmerkelijk beter.

Voor Cofidis is de Tour voorlopig in zowel sportief als financieel opzicht geen succes. De Fransen konden tot nu toe nog geen potten breken en zijn met amper 4530 euro het slechtst verdienende team.

Atletiekunie niet bezorgd over dopingbeleid

De internationale atletiekunie IAAF vindt dat de geloofwaardigheid van het antidopingbeleid niet is aangetast door de recente positieve gevallen van topatleten. "Elke keer als we iemand kunnen ontmaskeren laat dat juist zien dat de strijd tegen doping is verbeterd en niet is verslechterd", zegt woordvoerder Nick Davies.

Zondag werd de atletiekwereld opgeschrikt door een reeks dopinggevallen. Zo liepen topatleten Tyson Gay en Asafa Powell tegen de lamp. Volgens Britse media is ook Nesta Carter betrapt. Vorige maand werd meervoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown al voorlopig geschorst na een positieve test.

De IAAF is vastbesloten valsspelers uit de sport te weren. "Die plicht hebben we tegenover alle atleten die geloven in een schone sport. Voor hen hebben we een verstrekkend en verfijnd antidopingprogramma opgesteld. Dat we nu sporters kunnen uitsluiten die de regels hebben overtreden, moet in deze context worden gezien."

Transport Tycoon komt terug

De ontwikkelaar van Tractor Trails, Origin8, werkt momenteel aan een gereviseerde en verfriste versie van Chris Sawyers Transport Tycoon. De remake van het spel zal verschijnen voor iOS en Android, en is dus voor mobiele telefoons en tablets bedoeld.

Transport Tycoon kwam in 1994 uit voor MS-DOS, waarin je de rol van manager voor een transport bedrijf op je kunt nemen. Als grote baas moet je ervoor zorgen dat honderden logistieke routes soepel lopen, hiernaast zorg je ervoor dat het transportbedrijf winstgevend is.

Hoe verder je komt in het spel, hoe meer wegen en spoorwegen je kunt aanleggen. Uiteindelijk kun je het transport ook over de zee en door de lucht laten lopen.

De ontwikkeling van deze mobiele versie van het spel wordt gedaan onder het toeziend oog van Chris Sawyer, die ook het origineel heeft ontworpen. De release staat gepland voor later dit jaar.

Sawyer staat tevens bekend als ontwikkelaar van de populaire RollerCoaster Tycoon-reeks.

Transport Tycoon

Zomerhittip

We zijn al een tijdje op zoek naar dè zomerhit van 2013. Zend jouw keuze in via de submit (niet eerder dan 1 juni dit jaar uitgebracht) en hij wordt geplaatst.


Eigenlijk zouden we geen platen plaatsen die al eens op de weblog zijn verschenen, maar deze plaat is zo tof dat hij toch nog eens als zomerhit wordt getipt door Migwi. Postino met I love it!

Pokťmon in Skyrim

Een gebruiker van Steam, die DjSuperGenius als nickname draagt, dacht dat het een goed idee was om Pokémon in het spel Skyrim te implementeren. Blijkbaar had hij gelijk want de positieve reacties zijn in groten getale aanwezig op de discussiepagina van de mod op Steam Workshop.

"Pokémon? In Skyrim? Yes, you read that correctly. You now can Battle Pokémon, Fight Team Rocket, and tame legendary beasts! Travel to your house outside Whiterun, say hi to Mom, grab your gear and favorite Pokémon Pikachu, and set off to fight the world!"

Het vangen is erg gemakkelijk volgens de mod-auteur:

"Catching a Pokémon is simple. Here are the Steps: 

1.Find a Pokémon
2.Kill it. 
3.Loot it for the Pokebook for it. 
4.And now you can choose it to fight for you. 

That’s it!"

Er zijn momenteel maar een paar Pokémon geïmplementeerd, maar de maker van deze mod is erg actief bezig met het uitbreiden van de lijst. 

Deze Pokémon zijn op dit moment al te vangen: Pikachu, Charizard, Poochyena, Growlithe, Scyther, Mewtwo, Persian, Rayquaza, Gyarados, Magikarp, Caterpie, Blazekin en Rapidash.

Skyrim pokemon

Kinderen gewond door scheermesjes in speeltuin

Twee meisjes zijn zondagmiddag in het Gelderse Velp gewond geraakt toen ze zich sneden aan scheermesjes in het zand van een speeltuin. De scheermesjes waren meegenomen door een jongetje. Die bleek de mesjes van thuis te hebben meegenomen zonder te beseffen dat anderen zich eraan konden verwonden. De speeltuin aan de Slotstraat is afgesloten.

De vader van één van de meisjes die gewond raakten in de speeltuin belde de politie, die meerdere mesjes in het zand vond. De gemeente Rheden, waar Velp onder valt, sloot de speeltuin af en een medewerker controleert met een metaaldetector of alle mesjes weg zijn.

De meisjes konden met een pleister worden geholpen aan hun wondjes.

Sauber gered met Russisch geld

De toekomst van het Sauber F1 Team lijkt voorlopig zeker gesteld. De Zwitserse Formule 1-renstal kampte de afgelopen maanden met zware financiële problemen, maar met Russisch geld moet dit worden opgelost. De pas 17-jarige Russische coureur Sergey Sirotkin zal volgend jaar debuteren op de grid.

In de afgelopen weken werd duidelijk dat Sauber veel geld nodig zou hebben om überhaubt het lopende seizoen af te kunnen maken. Twee Russische investeringsfondsen, het Investment Cooperation International Fund en het State Fund of Development of North-West Russian Federation, zullen samen met het Russisch Nationaal Instituut voor Luchtvaarttechniek het team gaan steunen. Met laatstgenoemd bedrijf zal een technologisch samenwerkingsverband aan worden gegaan.

Sauber zal in ruil hiervoor promotionele activiteiten voor de Grand Prix van Rusland in Sochi gaan verrichten. Ook zal World Series by Renault-coureur Sirotkin klaargestoomd worden voor zijn debuut in de Formule 1. Hij wordt hiervoor opgenomen in het talentenprogramma van de renstal uit Hinwil.

Meer details van de deal zijn niet bekendgemaakt, maar het lijkt slecht nieuws te zijn voor Robin Frijns. De Nederlander maakt momenteel deel uit van het talentenprogramma van Sauber en lijkt nu bij de Zwitsers een zitje voor het seizoen 2014 te kunnen vergeten.

'Minder geboorten door crisis'

Het aantal kinderen dat in Nederland wordt geboren is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrouwen stellen het krijgen van kinderen uit of af als gevolg van de economische crisis, denkt het CBS.

Tussen juni vorig jaar en mei dit jaar daalde het aantal geboorten tot 172 duizend kinderen. Dat is 6400 lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. In dezelfde periode in 2010-2011 lag het aantal geboorten nog op 184 duizend.

Het aantal geboorten ligt bijna zo laag als in de eerste helft van de jaren tachtig. Het dieptepunt was 1983 met 170 duizend geboorten. De afname is het sterkst bij vrouwen van rond de 30 jaar. De daling hangt niet samen met het aantal vruchtbare vrouwen. Die groep is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven.

In Europa daalde het gemiddeld aantal kinderen per vrouw tussen 2010 en 2011 van 1,60 naar 1,57. Nederland zit daar met een daling van 1,79 naar 1,76 boven. Ook in andere Europese landen lijkt de samenhang met de crisis zichtbaar. In Spanje daalt het aantal geboorten sinds 2009, in Griekenland sinds 2010.

Limited Edition Final Fantasy X|X-2 naar Europa

Square Enix heeft aangekondigd dat Final Fantasy X|X-2 HD Remaster nu beschikbaar is voor pre-orders, waarbij fans in Europa kunnen kiezen tussen de standaard editie of een speciale Limited Edition.

De speciale Limited Edition bevat een exclusief artbook met een  collectie concept art uit de games, samen met notities van de oorspronkelijke Final Fantasy X- en Final Fantasy X-2-ontwikkelteams, en een speciale boodschap van producer Yoshinori Kitase.

Final Fantasy X|X-2 HD Remaster is verkrijgbaar op 1 disc voor PlayStation 3. Beide titels zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar voor PlayStation Vita.

Merkel wil strengere regels databescherming

Bondskanselier Angela Merkel wil strengere Europese en mondiale regels voor de bescherming van data. In de lopende onderhandelingen over Europese regels zal Duitsland een 'zeer strikte positie' innemen. Het zal ervoor ijveren dat bedrijven als Google en Facebook verplicht worden aan Europese landen te vertellen met wie zij hun data delen. Dat heeft Merkel zondag gezegd in het traditionele zomerinterview met de televisiezender ARD.

De bondskanselier opperde een protocol over databescherming toe te voegen aan het Internationaal Convenant over Burger- en Politieke Rechten van de Verenigde Naties uit 1966.

De Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich heeft vrijdag in Washington over het afluisterprogramma PRISM gesproken met de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder en vicepresident Joe Biden. Hij toonde zich na afloop tevreden over de besprekingen en benadrukte de noodzaak om terroristische aanslagen te voorkomen. Hij noemde zoekacties onder PRISM een 'zeer gerichte' methode om naar informatie met betrekking tot terrorisme te speuren.

Merkel zei dat het bezoek van Friedrich slechts 'een eerste stap' is in het overleg met de VS. Zij zei 'een duidelijke toezegging' van de Amerikaanse regering te verwachten dat zij zich 'op Duitse bodem aan de Duitse wet zal houden'. Zij voegde eraan toe dat zij vooralsnog geen aanwijzingen heeft dat dit in het verleden niet het geval is geweest.

Job Cohen nieuwe voorman sociale werkplaatsen

Job Cohen gaat aan de slag bij brancheorganisatie van sociale werkvoorzieningsbedrijven Cedris. De voormalig burgemeester van Amsterdam en oud-PvdA-leider is voorgedragen als nieuwe voorzitter, zo meldt de organisatie maandag.

Cohen moet Iris van Bennekom opvolgen die haar functie begin juli neerlegde. De benoeming wordt op 20 augustus aan de leden voorgelegd. Het bestuur denkt dat de 'ruime bestuurlijke ervaring' van Cohen van grote waarde kan zijn voor Cedris.

De 65-jarige Cohen was in het afgelopen jaar vooral actief als leider van de commissie die de Facebookrellen in Haren onderzocht. Hij is verder voorzitter van Voice, de raad van toezicht van de Wageningen University en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Fans maken gratis Megaman Unlimited

Na de Street Fighter-cross-over heeft Capcom, ondanks aandringen van de fans, al een tijdje geen nieuwe Megaman-game meer uitgebracht. Als ultieme fanservice hebben een paar slimme fans een eigen Megaman-game gemaakt, genaamd Megaman Unlimited.

Megaman Unlimited is helemaal in de stijl van de eerste Megaman-games, die in de jaren 90 op de Nintendo NES verschenen. De game is geprogrammeerd door Jansim en de muziek is verzorgd door MegaPhilX, Kevvviiinnn en ThunderThouin.

Megaman Unlimited bevat onder andere:

- 8 action-volle Robot Masters stages.
- 1 geheim Robot Master stage.
- 9 speciale wapens + 2 abilities for Rush.
- 4 final stages.
- Een item winkel waar je upgrades kunt kopen .
- Een data save & laad-functie.

Om de game te kunnen spelen heb je minimaal 500 Mb vrije RAM en een degelijke processor nodig.

Je kunt de game hier gratis downloaden.

'Ivanovic in beeld bij PSG'

Paris Saint-Germain hoopt zich komende zomer nog verder te versterken. In de zoektocht naar nieuwe spelers is de Franse ploeg terecht gekomen bij Chelsea. Verdediger Branislav Ivanovic is in beeld om de hoofdstedelingen te versterken.

PSG houdt rekening met een tijdelijk vertrek van Gregory van der Wiel, die in de belangstelling staat van Internazionale. De Italaanse club wil de voormalig rechtsback van Ajax graag huren. PSG wil in dat geval wel een vervanger binnenhalen. Ivanovic, die zowel op de rechtsbackpositie als centraal achterin uit de voeten kan, is hiervoor in beeld.

PSG heeft ruim negen miljoen over voor de Servisch international, die bij Chelsea nog een contract heeft tot medio 2016. Voor Ivanovic ligt bij PSG een contract klaar tot medio 2017.

Killer Instinct op EVO 2013

Op de afgelopen E3 presenteerde Microsoft vol trots de nieuwe Killer Instinct voor Xbox One. Afgelopen weekend heeft Microsoft nieuwe gameplaybeelden laten zien van de fighter op 's werelds grootste fighting game-toernooi, EVO 2013.

De video is een verzameling van verschillende momenten uit de livestream die uitgezonden werd. In de door IGN samengestelde video zien we hoe Glacius en Jago de ene spectaculaire combo na de andere uitvoeren. 

Killer Instinct komt in de vorm van een Free-to-Play-model waarin alleen Jago als gratis personage beschikbaar zal zijn. De overige personages zul je dus los moet kopen. Het is straks wel mogelijk om een Season Pass aan te schaffen waarin alle content gelijk beschikbaar is.

Verzekering tegen cybercrime wint aan populariteit

Een groeiend aantal bedrijven sluit een verzekering af tegen de gevolgen van digitale criminaliteit. Dat blijkt maandag uit een inventarisatie van Het Financieele Dagblad. Vooral buitenlandse verzekeraars zoals Zurich, AIG, Hiscox en Allianz bieden in Nederland een zogeheten cyberpolis aan. Bij Nationale Nederlanden kunnen nu alleen nog de eigenaren van internetwinkels 'cyberschade' in hun verzekeringspakket opnemen.

Bedrijven worden zich volgens de krant steeds meer bewust van de grote potentiële schade als gevolg van digitale criminaliteit. Zo vormt niet alleen het stilleggen van werkzaamheden een mogelijke schadepost. Ook forensisch onderzoek, het herstel van gehackte ICT-systemen en juridische bijstand kunnen ondernemers veel geld kosten wanneer zij daar niet tegen zijn verzekerd.

"De bescherming tegen cybercrime zal alleen maar toenemen", verwacht Frank van Akkerveeken, directeur van verzekeringsmakelaar Concordia De Keizer in de zakenkrant. Van Akkerveeken voorziet dat over vijf jaar ieder bedrijf een polis tegen internetcriminaliteit heeft.

"Net als bedrijven zich het nu niet meer kunnen veroorloven geen brand- of inbraakverzekering te hebben, gaat dat ook voor een cyberpolis gelden", zegt hij. "Bij een faillissement bijvoorbeeld zal het ontbreken van zo'n polis door de curator als wanbeleid worden aangemerkt."

Ultra Street Fighter IV aangekondigd

Tijdens het weekend van EVO 2013 heeft Capcom officieel Ultra Street Fighter IV voor de PlayStation 3, Xbox 360 en pc aangekondigd.

Vijf nieuwe personages en zes nieuwe arena's zijn er toegevoegd in deze editie van de Street Fighter IV-franchise, want na de normale, de super- en de arcadevariant mogen we deze game wel langzaam een eigen reeks noemen.

In Ultra Street Fighter IV mengen Poison, Hugo, Elena, Rolento en een nog geheim nieuw speelbaar personage zich in de strijd, compleet met nieuwe animaties en hun eigen unieke speelstijlen. Het aantal speelbare personages komt daarmee op 44. Daarnaast zijn er zes nieuwe gevechtarena's, waaronder Pitstop 109, Cosmic Lift, Half Pipe toegevoegd. Verdere details over de nieuwe modi en gameplayfeatures worden in de komende maanden aangekondigd.

Eigenaren van Super Street Fighter IV of Super Street Fighter IV: Arcade Edition mogen de titel downloaden voor 14,99 euro. De volledige versie kost 39,99 euro en bevat alle eerdere kostuums die als DLC zijn vrijgegeven voor de serie.

Ultra Street Fighter IV staat voor een vroege 2014 gepland voor een release op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Man gewond bij steekpartij Emmen

Een 43-jarige man uit Emmen is zondag gewond geraakt bij een steekpartij na een ruzie. Hij ligt in het ziekenhuis. Een 50-jarige plaatsgenoot is aangehouden. De politie gebruikte pepperspray om omstanders, die de verdachte wilden aanvallen, op afstand te houden.

De twee mannen zouden in de Emmense H. Haddersstraat ruzie met elkaar hebben gekregen, waarna het slachtoffer in zijn buik zou zijn gestoken. Bij de woning van de aangehouden man vond de politie het mes waarmee het slachtoffer vermoedelijk is gestoken. Het is nog niet duidelijk waarom de mannen ruzie kregen.

RET luidt noodklok over storingen Randstadrail

Er moet zo snel mogelijk iets gebeuren aan de vele wisselstoringen in de metroverbinding Randstadrail tussen Den Haag en Rotterdam. Dat stelt een woordvoerder van het Rotterdamse vervoerbedrijf RET na berichtgeving hierover in het AD. De lijn wordt al twee jaar geplaagd door aanhoudende storingen.

RET is samen met het Haagse HTM verantwoordelijk voor de verbinding, maar de storingen doen zich vooral voor aan de Haagse kant. Dat komt volgens de zegsvrouw doordat HTM andere wissels heeft die meer technische problemen geven.

In de afgelopen drie maanden kampte de Randstadrail met 27 storingen, die reizigers samen voor 75 uur overlast bezorgden. "Dat is ongeveer een keer in de drie dagen en dat is te veel", aldus de woordvoerder. RET vreest dat minder mensen de metro pakken als de storingen aanhouden.

De storingen waren eigenlijk een winterprobleem maar doen zich nu ook af voor in de zomer. "Het doel is om dit in ieder geval voor de winter op te lossen. Tot nu toe is er nog niet veel gebeurd of veranderd. We zijn daarom bang dat het voor de winter nog niet is opgelost."

RET heeft HTM voorgesteld om hun wissels over te nemen, maar het bedrijf wil de problemen vooralsnog zelf oplossen.

Doden na bokswedstrijd IndonesiŽ

In de Indonesische provincie Papoea zijn zondag zeventien mensen om het leven gekomen na een bokswedstrijd. Mensen liepen elkaar onder de voet toen ze het Kota Lama stadion in Nabire halsoverkop wilden verlaten nadat er vechtpartijen waren uitgebroken omdat de jury de lokale favoriet tot verliezer had verklaard.

Supporters van de verliezer bekogelden de scheidsrechters met stoelen, waarna fans van de winnaar kapotte flessen en kapotte stoelen teruggooiden, zei een politiewoordvoerder.

Mensen probeerden in paniek naar buiten te komen, maar van de uitgangen van het stadion waren er maar twee open. Onder de doden waren elf vrouwen. Meer dan veertig gewonden moesten naar het ziekenhuis. Politieagenten en militairen maakten een eind aan de vechtpartijen.

De Bakker terug in top-100

Thiemo de Bakker staat weer in de top-100. De Nederlandse tennisser won afgelopen week onder meer van Tomas Berdych en steeg daardoor van de 104e naar de 87e plaats.

In de top-10 bij het mannentennis verandere er niets. Igor Sijsling blijft de beste Nederlander op plaats 55, gevolgd door Robin Haase. Hij steeg van plaats 59 naar 56. Jesse Huta Galung steeg ook een paar plekken. Hij staat nu op de 134e plaats.

Ook bij de vrouwen waren er geen wijzigingen in de top-10. Kiki Bertens blijft de beste Nederlandse tennister. Zij steeg van de 67e naar de 66e plaats. Angelique van der Meet steeg naar de 250e plek, terwijl Aranxta Rus naar de 262e plaats zakte.

Mexico naar kwartfinale Gold Cup

Mexico heeft de kwartfinale van de Gold Cup bereikt. Een 3-1 overwinning op Martinique bleek voldoende om als tweede te eindigen in groep A. Panama, dat op de openingsdag voor een verrassing had gezorgd door Mexico te verslaan, werd groepswinnaar door een 0-0 gelijkspel tegen Canada.

Mexico nam een 2-0 voorsprong door goals van Marco Fabian en Luis Montes, waarna Kévin Parsemain de spanning terugbracht uit een penalty. In de laatste minuut zorgde Miguel Ponce voor de beslissing.

De Gold Cup is een toernooi voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. De laatste twee edities werden gewonnen door Mexico.

'Alderweireld op weg naar Everton'

Nadat hij vorige week Norwich City afwees, lijkt Toby Alderweireld toch naar de Engelse Premier League te vertrekken. Volgens De Telegraaf heeft Everton verregaande interesse in de Belgische verdediger.

De ploeg uit Liverpool ziet in Alderweireld een ideale versterking voor de achterste linie. Bij Everton staat ook ex-Ajacied Johnny Heitinga onder contract.

Ajax kwam eerder met Norwich City een transfersom van ongeveer acht miljoen euro overeen. Alderweireld zag de club zelf echter niet zitten. Naar verluidt heeft ook Liverpool interesse in de Belg.

Trajectcontrole A2 richting Amsterdam in werking

Automobilisten kunnen niet meer zonder boete over de A2 richting Amsterdam als ze harder dan 100 kilometer per uur rijden. Maandag treedt met enkele maanden vertraging de geldmachine trajectcontrole tussen Maarssen en Holendrecht in werking. Automobilisten worden sinds vrijdag met stickers op borden op de controles gewezen. De trajectcontrole op de vijfbaansweg richting Utrecht is al sinds juli vorig jaar actief.

De trajectcontrole op de snelweg tussen Utrecht en Amsterdam start later omdat de weg niet in beide richtingen tegelijk klaar was. Ook was de aanbesteding van de trajectcontrole gesplitst. Het bedrijf CSC kreeg de opdracht voor het vijftien kilometer lange controletraject in de richting Amsterdam, maar door technische problemen was het bedrijf later klaar dan gepland.

In de andere richting werden tussen juli en september vorig jaar al ruim 190 duizend automobilisten uitgemolken. De snelheidsovertredingen waren goed voor 13,5 miljoen euro aan boetes (bijna € 1,75 per seconde(!)). Later besloot minster van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) de maximumsnelheid tussen Maarssen en Vinkeveen tussen 19.00 uur en 06.00 uur te verhogen van 100 naar 130 kilometer per uur.

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer kondigde vorige maand een onderzoek aan naar onterechte boetes die door de trajectcontroles worden uitgedeeld. RTL Nieuws had gemeld dat het systeem bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's regelmatig aanziet voor een auto met aanhangwagen. Deze mogen niet harder dan 90 kilometer per uur, waardoor ten onrechte boetes worden uitgedeeld. Jaarlijks dienen tweehonderd tot driehonderd beboete bestuurders hierover een klacht in bij het Openbaar Ministerie, maar het is waarschijnlijk dat vele duizenden automobilisten hun onterechte 'boete' gewoon betalen.

'Klassen weer groter door bezuinigingen'

De schoolklassen in het basisonderwijs worden komend jaar opnieuw groter. Honderden scholen moeten vanwege bezuinigingen leerkrachten ontslaan. Tachtig procent van de scholen moet de hand op de knip houden, stelt sectororganisatie PO-raad maandag in het AD.

Veel scholen hebben geprobeerd om eerst op andere zaken als stookkosten, onderhoud van het gebouw of lesmateriaal te bezuinigen. De rek is er echter uit, stelt een woordvoerder in de krant. Personeel ontslaan is daarom onvermijdelijk.

"Het ministerie van Onderwijs heeft grote ambities om met ons onderwijs mee te draaien in de top vijf van de wereld - we zitten nu in de top tien - maar dat gaat nooit lukken als scholen zo drastisch de broekriem moeten aanhalen", aldus de zegsman in de krant.

Door de inkrimping zijn groepen met meer dan 33 leerlingen geen uitzondering. Volgens de PO-raad is een klas van maximaal 28 kinderen acceptabel.

De nieuwe ronde bezuinigingen en - met name - lastenverzwaringen is de zoveelste in het rijtje dat het vorige en huidige kabinet ons namens Europa door de strot schuiven. Inmiddels is het vertrouwen in het kabinet onder de bevolking tot een dieptepunt gezakt.

FOK! wat een weer...Veel zon

Goedemorgen! Na een bewolkte start klaarde het gisteren vrij snel weer op en werd het op veel plaatsen vrij zonnig. De temperaturen waren prima en lagen tussen de 18 en 22 graden.

Vandaag is er opnieuw veel zon en wordt het wat warmer. Op de Wadden wordt het rond de 20 graden, maar in het zuidoosten loopt het kwik naar 26 graden op. Er staat een zwakke tot matige wind uit het westen.

De rest van de week houden we dit weerbeeld grotendeels vast. Tegen het einde van de week lijkt het iets af te koelen en komt er misschien wat meer bewolking, maar dat is nog ver weg.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Malta
BekiekUtMoar viert op dit moment vakantie op Malta en dat...

 Malta2
...vlak voor de start van zijn nieuwe baan. Op Malta is het zonnig en warm met maxima van rond de 30 graden.

 

 

 

 

Pipeline opent deur voor tieners in game-industrie

Valve lanceert de website Pipeline, een community waar tieners die een baan in de game-industrie ambiëren terecht kunnen met vragen en ervaringen. De website is gemaakt voor tieners zonder ervaring om werken bij een grote corporatie te trainen. 

Valve heeft het project gestart omdat het bedrijf vaak te maken krijgt met vragen als 'Wat moet ik studeren?' en 'Hoe krijg ik een baan in de game-industrie?'. Volgens Valve is Pipeline hier het juiste discussieplatform voor. 

Tegelijkertijd draait het experiment om een groepje tieners die bij Valve 'werken' aan Pipeline: "Pipeline is an experiment to see if we can take a group of high school students with minimal work experience and train them in the skills and methods necessary to be successful at a company like Valve."


Dagdromende computer ontwikkeld

Schaken, rekenen, dingen in elkaar zetten, alles lijken computers beter te kunnen dan mensen. Maar in één ding leek de mens nooit voorbijgestreefd te kunnen worden: ijdel wegdromend voor zich uitstaren. Ach, hoezeer hebben wij ons vergist! Een internationale groep wetenschappers ontwikkelde namelijk een computer die kan dagdromen.

Ze pasten daarbij een trucje toe, vertelt professor Gustave Deco uit Barcelona: "Op een zekere manier deden we alsof kleine gebieden in de hersenen de cognitieve eenheden waren: niet de individuele cellen, maar groepen cellen." Onderzoekers ontdekten al eerder enkele 'rustnetwerken', groepen hersengebieden wiens activiteit gelijktijdig toe- en afneemt met respectievelijk een rustend en actief brein.

Op basis van deze netwerken ontwikkelden de onderzoekers een computermodel. Ze bootsten eerst de cognitieve eenheden na. Deze werden op hun beurt onderling verbonden op een manier die lijkt op de manier waarop de eenheden in onze hersenen verbonden zijn.

Volgens professor Maurizio Corbetta uit het Amerikaanse St. Louis kan men met dit computermodel de verbindingen in de hersenen onderzoeken en hypotheses testen. "We kunnen ons model laesies [beschadigingen, red.] geven, zoals door een beroerte of door kanker veroorzaakt worden, om te zien hoe de hersenfunctie verandert. We kunnen ook manieren testen om de patronen weer normaal te krijgen."

'Straatterroristen massaal gestoord'

Het volk vraagt zich nogal eens hardop af of bendeleden wel helemaal goed bij hun hoofd zijn. Een onderzoek van de Britse gezondheidsdienst NHS heeft nu het antwoord gevonden: nee. Bendeleden blijken over het algemeen volkomen gecertificeerd gestoord te zijn.

De NHS ondervroeg daartoe 4664 willekeurige Britten tussen de 18 en 34 jaar oud. Van de 4664 gaf ongeveer een kwart aan dat ze in het afgelopen jaar gewelddadig waren geweest, en ongeveer twee procent gaf aan in een bende te zitten. De gewelddadige mannen bleken zo hun geestelijke problemen te hebben, maar de bendeleden staken er met kop en schouders bovenuit.

Ongeveer 86 procent van hen bleek een antisociale persoonlijkheidsstoornis te hebben. Tweederde is alcoholverslaafd, 57 procent is drugsverslaafd. Zestig procent heeft een vorm van angststoornis. Ongeveer eenderde deed al eens een zelfmoordpoging. En last but not least, een kwart heeft al ooit een ernstige psychose gehad.

Hoofdauteur Jeffrey Coid, van Queen Mary, University of London, licht de cijfers toe: "Het is waarschijnlijk dat het grote aantal angststoornissen en psychoses onder bendeleden te verklaren is door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar dit verklaart slechts ten dele waarom psychose zo vaak voorkomt."

Coid voegt nog toe dat de vele zelfmoordpogingen kunnen wijzen op verdere, onopgemerkte psychische stoornissen. Ze kunnen evenwel ook het gevolg zijn van agressie, die behalve naar buiten ook naar binnen wordt gericht.

Hij wijst er ook op dat de bendeleden die in dit onderzoek bestudeerd zijn ouder zijn dan het gemiddelde van vijftien jaar. De bestudeerde bendeleden vormen dus een harde kern. Daardoor zouden de cijfers vertekend kunnen zijn.

Zorgzamere jongeren door recessie

Een recessie brengt gewoonlijk niet veel goeds. De economische malaise kan een zware wissel trekken op niet slechts de portemonnee van mensen, maar ook op hun gemoed en hun gezondheid. Gelukkig is er een lichtpuntje: jongeren interesseren zich meer voor het milieu en sociale problemen, zo ontdekten onderzoekers uit Californië.

De onderzoekers bekeken data uit 'Monitoring the Future', een jaarlijkse ondervraging van een representatief aantal jongeren uit de VS. Ze keken vooral naar de periode ver voor de recessie (1976-1978), vlak voor de recessie (2004-2006) en tijdens de recessie (2008-2010).

Van 1976 tot 2006 neemt de interesse van jongeren voor het milieu en sociale problemen langzaam af, maar tijdens de recessie neemt die plots weer toe. Vergeleken met het aantal jongeren voor de recessie, springt zo'n negen procentpunt bewuster om met energie, vier procentpunt denkt vaker aan sociale problemen en acht procentpunt is bereid de fiets te nemen.

De ontdekking past mooi in het bestaande plaatje, zegt Patricia Greenfield, professor psychologie aan de UCLA: "Deze ontdekkingen komen overeen met mijn theorie dat minder economische hulpbronnen leiden tot meer bekommernis om anderen en om de gemeenschap. Het is een verandering die hard nodig is in onze samenleving."

De onderzoekers ontdekten echter één trend die zich ononderbroken voortzette van 1976 tot 2010: jongeren vinden zich steeds slimmer dan hun voorgangers, en ze zijn steeds tevredener over zichzelf.

Rotterdam pakt bijstandsfraude per wijk aan

Rotterdam gaat de aanpak van bijstandsfraude verscherpen door gericht per wijk te controleren. Hierdoor worden fraudeurs sneller opgespoord. De gemeente, die dit maandag bekendmaakte, verwacht zo 2 miljoen euro te besparen.

Het besluit van wethouder Marco Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur) tot het invoeren van gerichte controles komt na een proef. Daarbij werd in 15 procent van de gevallen de uitkering beëindigd.

In de verscherpte aanpak bezorgt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering aan de deur een oproep voor een gesprek. In eerste instantie worden 1000 mensen in de bijstand uitgenodigd. Wie niet verschijnt, ontvangt een herinnering met een nieuwe datum. De uitkering stopt als de opgeroepene dan weer verstek laat gaan.

In 2012 kreeg Rotterdam 13.955 aanvragen voor een uitkering. Een kwart werd afgewezen omdat er geen recht op uitkering bestond. Er werd voor meer dan 6,5 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord, 947 uitkeringen werden beëindigd en 925 uitkeringen verlaagd. In de helft van alle fraudegevallen werden inkomsten uit werk verzwegen. Een andere veel voorkomende vorm van fraude is het niet melden van samenwonen.

,,Wie fraudeert, wordt opgespoord en aangepakt. Het geld moet bij de Rotterdammers komen die het echt nodig hebben," zegt wethouder Florijn.

Rotterdam pakt bijstandsfraude per wijk aan
Rotterdam pakt bijstandsfraude per wijk aan (Foto: ANP)

Britse zwemster (34) sterft in Het Kanaal

Een 34-jarige Britse vrouw is zondag overleden toen ze probeerde Het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië zwemmend over te steken. Dat meldt de Franse krant La Voix du Nord.

De Franse reddingsbrigade kreeg zondagmiddag een oproep vanaf een boot ten noordoosten van Le Cap Griz-Nez, vlakbij Calais, die de zwemster begeleidde. De vrouw werd in een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Boulogne-sur-Mer, waar zij aan het begin van de avond overleed. Over de doodsoorzaak is niets bekend.

Het Kanaal vanaf Frankrijk zwemmend oversteken is formeel verboden vanwege het scheepvaartverkeer en de soms zware weersomstandigheden.

Zwemmende Britse (34) sterft in Het Kanaal
Zwemmende Britse (34) sterft in Het Kanaal (Foto: ANP)

Vrouw blaast flat op tegen insecten

Een vrouw wier kleine appartementje in New York geplaagd werd door een insectenplaag, had in een poging radicaal actie te ondernemen twintig anti-insectenrookbommen aangeschaft. Toen ze deze woensdag allemaal tegelijk aanstak, ging het prima. 

Toen ze het kunstje donderdag echter herhaalde met weer 21 nieuwe rookbommen, ontstond er in het minuscule flatje zo'n dikke chemische wolk van insectendodende rook, dat de wolk vlamvatte (waarschijnlijk aangestoken door de waakvlam). Bij de erop volgende explosie stortte een deel van het appartementencomplex van vijf verdiepingen hoog in.

Er vielen veertien gewonden bij de explosie, waaronder de vrouw zelf. Ze werden in ziekenhuizen opgenomen met brandwonden en ademhalingsproblemen. De brandweer vond ter plaatse de 21 lege hulzen van de rookbommen en reageert: "Normaal is één rookbom per kamer genoeg. We hebben geen idee wat deze vrouw in haar kamer heeft gezien, om deze drastische aanpak te veroorzaken. Het is een heleboel insecticide."

Uit dit verhaal wordt duidelijk dat 20 rookbommen niet genoeg helpen tegen een insectenplaag, maar dat 21 rookbommen een huizenblok opblazen. De moraal van het verhaal zou dan zijn, bij een insectenplaag vooral een professionele insectenverdelger te bellen.

Slang bijt IsraeliŽr op wc in penis

De vrijdag verliep deze week nog zo goed voor een 35-jarige man in Israël. Naar alle waarschijnlijkheid scheen er de zon en het weekend stond voor de voordeur. 

Dat verandere allemaal drastisch toen hij even naar het toilet ging. Ook hier was er tot de man zijn slang uit zijn broek gehaald had nog geen vuiltje aan de lucht. Op dat moment sprong er echter een in de wc-pot verstopte slang omhoog om zijn aan de man bevestigde rivaal de kop af te bijten.

Aangezien de aanvaller slechts een klein slangetje was, merkte de man pas dat er iets loos was toen hij een 'scherpe brandende pijn' in zijn schwanz opmerkte.

Volgens een ambulancebroeder werd er in het ziekenhuis flink gelachen om het voorval en was het maar een kleine beet. 'Het gaat prima met de man,' gaf de broeder aan.

Het ziekenhuis voegde daaraan toe dat 'de beet van de slang er ongetwijfeld littekens achter zal laten', maar dat 'de slang niet giftig' was.

ConciŽrgevakbond boos op Bieber

Er wordt veel op Justin Bieber gezeken. Afgelopen week draaide de delinquent dat om door in een schoonmaakemmer te pissen. Daarmee heeft hij nu echter de woede van de grootste conciërgevakbond van de V.S. op zijn hals gehaald.

De vakbond heet 32BJ SEIU. Een pissige woordvoerder zag er de mop niet van in en geeft aan, dat 'jammer genoeg veel mensen weinig oog hebben voor het feit dat arbeiders als onze leden dagelijks met de consequenties van dit soort onbedachtzaam gedrag worden geconfronteerd.'

"Biebers gedrag dient eenieder te herinneren aan de essentiële banen die conciërges en schoonmakers overal hebben en de vaak erg moeilijke omstandigheden waaronder ze die banen moeten uitoefenen. We verwelkomen bij jonge mensen een verhoogd bewustzijn van de waarde van ons werk."

Cadeaus Katie Price op eBay

Het 35-jarige Britse model Katie Price is niet gelukkig met haar ex-man Alex Reid. Dat meldt de Britse kwaliteitskrant Daily Mail.

Nadat Reid over haar twee duidelijke pluspunten heenstapte middels een scheiding, lijkt zijn nieuwe vriendin nu alle cadeaus die Price hem ooit gaf op eBay gezet te hebben.

Dat is in elk geval wat Price a.k.a. Jordan beweerde, toen ze de politie belde om aangifte te doen. De nieuwe liefde, personal trainer Nikki Manashe, zette allerlei t-shirts, broeken en requisieten van shows online met een startprijs van 0,99 pond. Maar Price werd pas echt kwaad toen ze een diamanten mobielhoesje met 'I Love Alex' erin gegraveerd te koop zag staan voor 4,99 pond, slechts een kleine zes euro.

De tekst bij de advertentie luidde: "Alex Reid is een erg lief en zorgzaam vriendje en heeft dit voor Katie gekocht, van wie we weten dat ze hem gebruikte, duidelijk te merken aan haar koude en bittere houding. Katie weigerde dit lieve cadeau van d'r man." Het uitmuntend geresearchde bronartikel meldt nog een heel aantal andere prijzen en voorwerpen.

Ze hebben met elkaar gemeen, dat Price beweert dat het cadeaus van haar aan haar ex-man waren, terwijl Nikki beweert dat het cadeautjes van de ex-man aan Price waren en dat Price ze stuk voor stuk afwees omdat ze nu eenmaal een berekenende koude bitch zou zijn.

Opperhypermoslim: 'Vermoord leraren!'

Aboebakar Shekau, de leider van de Nigeriaanse islamitische terreurbeweging Boko Haram, heeft op een video die gisteren naar buiten kwam opgeroepen tot meer aanslagen op scholen. Ook gaf hij aan de recente aanslagen in Noordoost-Nigeria te steunen. 

"We staan achter het werk dat [lees 'de slachtpartij die', red.] er is gedaan op scholen in Mamudu en Damaturu, en achter aanvallen op andere scholen. (...) We blijven scholen in brand steken, als het geen islamitische scholen zijn." Shekau spreekt de woorden uit met een AK-47 in zijn handen.

Ook 'leraren die Westerse waarden onderwijzen' zijn niet veilig. "Wij zullen ze doden! We zullen ze doden waar hun leerlingen bij zijn! (...) De kinderen raken we niet aan, we steken alleen de scholen in brand. Het geloof staat ons niet toe om kleine kinderen en vrouwen te doden."

Toch blijken de ultra-islamieten hun goede voornemen om geen vrouwen en kinderen te doden, vrij gemakkelijk overboord te zetten. Volgens de VN zijn er alleen al de afgelopen maand 48 leerlingen (naast zeven volwassen docenten) omgebracht.

Boko Haram betekent 'Westers onderwijs verboden.' De groep rancuneuze levenshaters heeft sinds 2010 al tientallen scholen aangevallen.

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.