'Computer zo intelligent als een 4-jarige'

Ser_Ciappelletto

Computers zijn stiekem best wel dom. Wetenschappers werken echter hard om de kunstmatige intelligentie (AI) van computers beter te maken. En dat vordert aardig, zo ontdekten onderzoekers aan de University of Illinois at Chicago (UC), in de VS.

Een van de beste AI-systemen ter wereld is ConceptNet 4, ontwikkeld door het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT). De mensen van de UC legden dit AI-systeem het verbale deel voor van een IQ-test die gericht is op peuters en kleuters.

ConceptNet 4 scoorde daarbij even goed als de gemiddelde vierjarige. Alhoewel dat dan wel een vrij 'bijzondere' vierjarige is. Waar normale vierjarigen ongeveer gelijke scores halen op alle onderdelen, scoorde ConceptNet 4 op sommige delen uitzonderlijk goed en op andere delen bijzonder slecht.

"Als een kind scores zou halen die zo sterk variëren, zou dat een symptoom van een probleem kunnen zijn", zegt hoofdonderzoeker Robert Sloan, professor Computerwetenschappen aan de UC. Het grootste probleem is volgens hem een gebrek aan gezond verstand.

Sloan stelt dat computers nog niet in staat zijn tot het maken van verstandige beslissingen op basis van een goed inzicht in de feiten of de situatie: "We zijn nog ver verwijderd van programma's met gezondverstand-AI dat begripsvragen kan beantwoorden op het niveau van een achtjarige."

In tegenstelling tot mensen met het intellect van een autistische vierjarige zonder gezond verstand, heeft ConceptNet 4 overigens nog niet aangekondigd de politiek in te gaan.