FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 19 oktober 2011

Carla Bruni bevallen van dochter

Carla Bruni, de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy, is woensdagavond bevallen van een dochter. Dat melden Franse media. De president was zelf niet bij de bevalling aanwezig, hij sprak in Frankfurt over de Europese schuldencrisis.

Bruni beviel in een privékliniek in Parijs. Het is de eerste keer dat een zittende president in Frankrijk vader wordt. De 56-jarige Sarkozy en het 43-jarige topmodel zijn sinds 2008 getrouwd. Ze hebben beiden kinderen uit eerdere relaties.


Carla Bruni bevallen van dochter (Foto: Novum)

[Upd] Ophef over LuckyTV-filmpje Beatrix

Een filmpje aan het einde van het VARA tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD), waarin de dood van koningin Beatrix op satirische wijze wordt ontkend, is bij veel Nederlanders in slechte aarde gevallen.

Een slechte grap, zegt de één op Twitter. Een ander sneert op de berichtensite: Nee, ze is niet dood, het was een zieke grap van LuckyTV. In het filmpje in het programmaonderdeel LuckyTV wordt bericht over de dood van Beatrix die 'geenszins' zou hebben plaatsgevonden.

Update 23.36 uur - Reactie DWDD en LuckyTV-maker
De maker van het filmpje, programmamaker Sander van de Pavert, zei woensdagavond het filmpje te hebben gemaakt in reactie op koppen in de kranten van woensdag met de strekking: Beatrix geen hersenbloeding. Die koppen ontstonden naar aanleiding van een twitterbericht van SBS Shownieuws, waarin per abuis 'hersenbloeding Beatrix' werd getwitterd.

"Het gaat mij eigenlijk niet eens zozeer om Beatrix", aldus Van de Pavert. "Maar meer om de manier waarop media omgaan met dit soort nieuws. Het meest komische is dat het nieuws is dat iets níet is gebeurd. Dat vergroot ik uit."

Dieuwke Wynia, eindredacteur van DWDD, zei te veronderstellen dat vrijwel iedere kijker weet dat er aan het einde van het programma een zogenoemde Lucky uitgezonden wordt en geen echt nieuwsbericht. 


Ophef over LuckyTV-filmpje Beatrix

Download 300 indie-games gratis

Meer dan 100 onafhankelijke ontwikkelaars hebben samen een bundel gemaakt met meer dan 300 games samen. De 300 games zijn allemaal kleinschalig genoeg om mee te dingen naar een prijs in de Independant Games Festival awards van 2012. Deze spellen zijn nu gratis beschikbaar gesteld voor ons simpele burgers.

De bundel heet de IGF Pirate Kart en is direct te downloaden of te downloaden voor je favoriete torrent-applicatie. Je kunt de link naar de games hier vinden. Wij als FOK!games wensen je uiteraard veel speelplezier met deze gratis bundel vol kleine juweeltjes.

Pirate Kart

Zwitserse bond schorst spelers Sion

De Zwitserse voetbalbond heeft zes spelers van FC Sion voor vijf wedstrijden geschorst. De zes kregen die straf omdat ze via de burgerrechter speelgerechtigd probeerden te raken. Dat is tegen de regels van de bond die stelt dat alle conflicten via sporttribunalen moeten worden aangevochten. De zes kunnen nog in beroep.

Stefan Glarner, Pascal Feindouno, Jose Goncalves, Gabri, Billy Ketkeophomphone en Mario Mutsch zijn pionnen in een langdurig gevecht tussen Sion en de UEFA. De zes werden door de club aangetrokken in weerwil van een transferverbod van de FIFA. De Zwitserse club werd daardoor door de UEFA uit de Europa League gezet.

Net als zijn spelers vocht Sion die uitsluiting bij de burgerrechter aan, maar de UEFA negeerde een uitspraak van het Zwitserse gerecht. Voorzitter Michel Platini van de Europese voetbalbond getuigde woensdag tegenover een openbaar aanklager waarom zijn organisatie dat had gedaan. De UEFA heeft Sion aangeboden de zaak door het internationaal sporttribunaal CAS in een keer te laten beslechten.

Relschoppers voetbalderby snel voor de rechter

Acht verdachten die zondag zijn aangehouden bij ongeregeldheden rond de wedstrijd NEC - Vitesse, moeten zich op 15 november voor de politierechter verantwoorden. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Arnhem woensdag laten weten.

Na afloop van de wedstrijd in Nijmegen wilde een grote groep NEC-supporters de confrontatie aangaan met Arnhemse fans uit frustratie over de met 1-0 verloren derby, waarin drie rode kaarten vielen. Ze gooiden met stenen, dranghekken en takken en sloegen met stokken. Vijf politiemensen raakten gewond.

In totaal werden twaalf mensen aangehouden. De acht die op 15 november voor de politierechter moeten verschijnen, worden verdacht van openlijk geweld. Twee verdachten werden aangehouden wegens het afsteken van vuurwerk. Justitie moet hun zaken nog beoordelen. Dat geldt ook voor de zaak van een 66-jarige man uit Nijmegen die werd aangehouden voor het niet voldoen aan een ambtelijk bevel. Een 14-jarige jongen werd eerder al vrijgelaten. Het OM kondigt alvast aan hogere straffen te eisen omdat sprake is van geweld tegen de politie en omdat het geweld voetbalgerelateerd is.

'Ministeries zetten stakingbrekers in'

Op de twee ministeries waar de schoonmakers staken worden stakingsbrekers ingezet. Dat zegt vakbond FNV Bondgenoten, die hier donderdag melding van gaat maken bij de Arbeidsinspectie. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken is er van stakingsbreken echter geen sprake.

De 55 schoonmakers van het ministerie van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken legden op 7 oktober het werk neer. Zij protesteren tegen bezuinigingen waardoor twintig mensen hun baan kwijtraken. Medewerkers van de twee ministeries nemen nu het werk van de stakende schoonmakers over, tot woede van Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Het schoonmaakbedrijf dat de gebouwen schoonmaakt zette kort nadat de staking inging al twee nieuwe medewerkers aan het werk. Toen FNV Bondgenoten hier bezwaar tegen maakte werden zij weer teruggetrokken. Maar nu maken medewerkers van de facilitaire dienst van de ministeries zelf schoon, zegt de vakbond. Ook worden ambtenaren opgeroepen hun eigen troep op te ruimen.

"Het op die manier breken van een staking is niet solidair en moreel verwerpelijk", zegt Meyer. Bovendien geldt er een verbod op stakingsbreken. "Momenteel is staken het enige verzetsmiddel dat deze schoonmakers nog hebben. Dat wordt ze nu ook nog uit handen genomen", aldus Meyer.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is er echter geen sprake van stakingsbreken. "De wet bepaalt dat het schoonmaakbedrijf dat in opdracht van de overheid werkt, geen extra mensen mag inzetten. Dat ambtenaren wordt gevraagd om hun eigen afval in een vuilniscontainer te gooien die op de gang staat is geen stakingsbreken."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is desondanks geschokt. "Schande. Volgende week spoeddebat", kondigde ze aan op Twitter. "Kamp heeft mij beloofd dat ministeries de schoonmakers eerlijk zouden behandelen. Wat is die belofte waard?", vraagt Karabulut zich af.


'Ministeries zetten stakingbrekers in' (Foto: Novum)

Uitslagen Champions League (19/10/2011)

Vanavond werden ook in de groepen E tot en met H groepswedstrijden afgewerkt. Hieronder de uitslagen, standen en programma's voor over twee weken.

Groep E

Bayer Leverkusen (Dui) - Valencia (Spa) 2-1
24' Jonas 0-1
52' Schürrle  1-1
56' Sam 2-1

Chelsea (Eng) - Racing Genk (Bel) 5-0
8' Meireles 1-0
11' Torres 2-0
27' Torres 3-0
42' Ivanovic 4-0
72' Kalou 5-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Chelsea (Eng) 3 2 1 0 7 8-1
2. Bayer Leverkusen (Dui) 3 2 0 1 6 4-3
3. Valencia (Spa) 3 0 2 1 2 2-3
4. Racing Genk (Bel) 3 0 1 2 1 0-7

Programma 1 november:

Valencia (Spa) - Bayer Leverkusen (Dui)
Racing Genk (Bel) - Chelsea (Eng)


Groep F

Olympique Marseille (Fra) - Arsenal (Eng) 0-1
90' Ramsey 0-1

Olympiakos Piraeus (Gri) - Borussia Dortmund (Dui) 3-1
8' Holebas 1-0
26' Lewandowski 1-1
40' Djebbour 2-1
79' Modesto 3-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Arsenal (Eng) 3 2 1 0 7 4-2
2. Olympique Marseille (Fra) 3 2 0 1 6 4-1
3. Olympiakos Piraeus (Gri) 3 1 0 2 3 4-4
4. Borussia Dortmund (Dui) 3 0 1 2 1 2-7

Programma 1 november:

Arsenal (Eng) - Olympique Marseille (Fra)
Borussia Dortmund (Dui) - Olympiakos Piraeus (Gri)


Groep G

Shakthar Donetsk (Oek) - Zenit St. Petersburg (Rus) 2-2
15' Willian 1-0
33' Shirokov 1-1
45' L.Adriano 2-1
60' Fayzulin 2-2

FC Porto (Por) - APOEL Nicosia (Cyp) 1-1

13' Hulk 1-0
19' Aílton 1-1

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. APOEL Nicosia (Cyp) 3 1 2 0 5 4-3
2. Zenit St. Petersburg (Rus) 3 1 1 1 4 6-4
3. FC Porto (Por) 3 1 1 1 4 4-5
4. Shakthar Donetsk (Oek) 3 0 2 1 2 4-5

Programma 1 november:

Zenit St. Petersburg (Rus) - Shakthar Donetsk (Oek)
APOEL Nicosia (Cyp) - FC Porto (Por)


Groep H

AC Milan (Ita) - BATE Borisov (WRu) 2-0
33' Ibrahimovic 1-0
70' Boateng 2-0

FC Barcelona (Spa) Viktoria Plzen (Tsj)
2-0
10' Iniesta 1-0
82' Villa 2-0

Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. AC Milan (Ita) 3 2 1 0 7 6-2
2. FC Barcelona (Spa)
3 2 1 0 7 9-2
3. Viktoria Plzen (Tsj) 3 0 1 2 1 1-5
4. BATE Borisov (WRu) 3 0 1 2 1 1-8

Programma 1 november:

BATE Borisov (WRu) - AC Milan (Ita)
Viktoria Plzen (Tsj) - FC Barcelona (Spa)

Sander V. opgenomen in Pieter Baan Centrum

De voor de moord op het 12-jarige meisje Milly Boele veroordeelde Sander V. is afgelopen vrijdag opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar wordt hij zeven weken lang onderzocht. Zijn advocaat Jan Willem Ausma had bij het gerechtshof aangedrongen op onderzoek bij het PBC om vast te stellen of V. wel toerekeningsvatbaar was toen hij de moord pleegde.

De 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht verdween maart vorig jaar. Het lichaam werd later teruggevonden in de tuin van de buurman van de familie, de politieagent Sander V. Hij werd eind november tot achttien jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord.

Het Openbaar Ministerie en V. gingen in hoger beroep. V. wilde nader onderzocht worden in het PBC. Als blijkt dat het recidivegevaar kleiner is dan aanvankelijk gedacht kan dit van invloed zijn op zijn straf.

Het onderzoek in het centrum duurt zeven werken. Daarna wordt een rapport opgesteld. Ausma verwacht dat de zaak begin volgend jaar dient bij het hof.

Lindsay Lohan in de boeien geslagen

Lindsay Lohan is woensdag in Los Angeles in de boeien geslagen. De actrice moest zich tegenover de rechter verantwoorden omdat zij zich niet aan de voorwaarden van haar proeftijd heeft gehouden. Ze moet honderdduizend dollar borg betalen om vrij te komen. Lohan moet over twee weken weer voor de rechter verschijnen, schrijft de website van entertainmentwebsite TMZ.

Over twee weken wordt bepaald of de 25-jarige actrice een daadwerkelijke celstraf krijgt opgelegd. Omdat Lohan haar taakstraf van 480 uur nog niet heeft volbracht, wordt de zitting tot 2 november uitgesteld. Ze kan dan een celstraf opgelegd krijgen van anderhalf jaar.

De rechter vindt het feit dat Lohan voortijdig is gestopt met haar werk bij een opvangcentrum voor vrouwen reden genoeg om haar voorlopig vast te houden. De actrice vervolgde haar werk bij het Amerikaanse Rode Kruis, maar volgens de rechter is dit niet volgens de afspraak.

De actrice vond het werk bij de opvang naar eigen zeggen 'niet bevredigend'. Volgens de rechter is het haar eigen schuld dat ze is weggestuurd bij het centrum en moet ze daar alsnog haar taakstraf volbrengen.

Lohan is onder meer veroordeeld voor diefstal en rijden onder invloed. De actrice kreeg in mei een taakstraf vanwege het stelen van een ketting ter waarde van 2500 dollar. Ook kreeg ze 35 dagen huisarrest opgelegd.

Van Basten geen directeur bij Ajax

Marco van Basten zal niet de nieuwe directeur voetbalzaken worden bij Ajax. Hij verschilt teveel van mening met de clubleiding, waardoor er geen basis is voor een samenwerking.

"We hebben uitvoerig met Ajax gesproken. Het was een interessant gesprek", aldus Van Basten vanavond op Sport1 over het gesprek met de bestuursleden. "Maar er waren te veel mitsen en maren en toen hebben we gezegd: Laat maar zitten." Van Basten, die in het seizoen 2008/09 al eens de volledige technische zeggenschap had bij Ajax, wil zich nu weer gaan richten op zijn trainersloopbaan.

Voor Ajax is Guus Hiddink nu de gedroomde kandidaat. De gehele Raad van Commisarissen, inclusief Johan Cruijff, ziet hem graag komen. Hiddink is echter op dit moment nog bondscoach bij Turkije en zijn beschikbaarheid hangt af van de uitkomst van de EK-kwalificatie play-off die de Turkije speelt tegen Kroatië. Andere kandidaten zouden oud-voetballers Marc Overmars en Edwin van der Sar zijn. Zij komen echter pas in aanmerking op de lange termijn en zouden eerst moeten worden ingewerkt.

Melker vijfde bij GP2-test Barcelona

Nigel Melker heeft vandaag de vijfde tijd gereden op de eerste dag van de GP2-test in Barcelona. De Nederlander klokte zijn snelste tijd voor Ocean Racing al in de ochtend en kwam net als de anderen in de middag niet meer aan deze tijden.

Marcus Ericsson was met een 1.29,705 de snelste man van de dag. Samen met de Zweed bleven vijf rijders onder de 1.30 minuten. Melker reed met 1.29,978 dezelfde tijd als Kevin Ceccon, maar werd als vijfde geklasseerd. Voor dit duo werden nog Dani Clos en Esteban Gutierrez geklasseerd. In de middag was Tom Dillmann de snelste, voor Gutierrez en Melker. Morgen wordt er verder getest.

Voetballers over de grens - Week 42

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Colin scoort in Cyprus eigen doelpunt, Van Dijk en Zwaanswijk trefzeker in Australië...

AEK Larnaca heeft in de competitie van Cyprus voor de derde keer op rij niet weten te winnen. In eigen huis ging de ploeg van trainer Ton Caanen pijnlijk met ten onder tegen EN Paralimni. Zonder de geschorste Tim de Cler, maar met Gregoor van Dijk, Edwin Linssen en Kevin Hofland in de basis verloor de Oranje getinte formatie met 0-2. AEK Larnaca zakte door het verlies naar de zevende plek. Anorthosis Famagusta, de ploeg waar diverse Nederlanders de verdediging vormen, wisten ook niet tot winst te komen. In eigen huis werd knullig met 2-2 gelijkgespeeld tegen hekkensluiter Aris. Jeffrey Leiwakabessy en Jurgen Colin begonnen bij Anorthosis in de basis, terwijl Civard Sprockel de gehele partij vanaf de reservebank bekeek. Leiwakabessy raakte na ruim een half uur spelen geblesseerd en moest het veld verlaten. Ook Colin kende geen gelukkige wedstrijd, aangezien hij na een half uur spelen een eigen doelpunt (de 1-1) maakte. Door de puntendeling staat Anorthosis op de zesde plaats.

Patrick Zwaanswijk heeft in de Australische A-League zijn ploeg Central Coast Mariners in de competitiewedstrijd tegen Gold Coast United behoed voor de eerste nederlaag van dit seizoen. De verdediger scoorde drie minuten voor tijd de 1-1. Zwaanswijk speelde de gehele partij mee, terwijl aan de zijde van Gold Coast United onze landgenoten Paul Beekmans en Peter Jungschläger de gehele partij meededen. Beekmans pakte twintig minuten voor tijd een gele kaart. Beide ploegen staan door de puntendeling na twee speelrondes in de middenmoot. Perth Glory gaat door een 1-2 overwinning op Melbourne Heart, de ploeg van trainer John van 't Schip, na de tweede speeldag aan de leiding. Bij de winnende ploeg stond Bas van den Brink de volledige partij in de basis.


Patrick Zwaanswijk belangrijk voor Central Coast Mariners (Foto: Pro Shots)

Adelaide United boekte afgelopen vrijdag de eerste overwinning in de A-League. Dankzij een treffer van spits Sergio van Dijk won de ploeg met 1-0 van Melbourne Victory. Behalve Van Dijk speelde ook Andwélé Slory vanaf het begin mee. Hij maakte, in tegenstelling tot Van Dijk, de wedstrijd niet vol. Een kwartier voor tijd werd Slory gewisseld. Adelaide United steeg door de winst naar de vierde plaats. Pascal Bosschaart heeft met Sydney FC de eerste nederlaag van dit seizoen moeten slikken. In eigen huis verloor de ploeg met 0-2 van koploper Brisbane Roar. Bosschaart deed de volledige partij mee op het middenveld van Sydney.

Naast Affelay ook Maduro langs de kant, Van Nistelrooy en Mathijsen verliezen…

Met de Nederlandse spoeling in de Spaanse competitie lijkt op dit moment steeds dunner te worden. Want niet alleen FC Barcelona-aanvaller Ibrahim Affelay is geblesseerd. Ook Hedwiges Maduro zal voor een lange tijd uit de roulatie zijn. De verdediger wordt gehinderd door twee gescheurde enkelbanden. Jonathan de Guzman stond voor het eerst in de basis opgesteld voor Villarreal, de inzet van de middenvelder mocht echter niet baten want het duel tegen Getafe eindigde in een 0-0 gelijkstand. Málaga kreeg vorige week klop van Levante. Zowel Ruud van Nistelrooy als Joris Mathijsen stonden opgesteld in de basis. Met 3-0 werd de steenrijke club aan de kant gezet. Malaga had met Van Nistelrooy en Mathijsen goede hoop zich te kunnen nestelen tussen Real Madrid en FC Barcelona. De kans is groter dan het verassende Levante deze rol op zich neemt.

Toppers voor Nederlanders in Schotland, Van Wolfswinkel in de schijnwerpers…

Met Danny Buijs in de basis speelde Kilmarnock de afgelopen speelronde een wedstrijd tegen het ‘grote’ Schotse Celtic. Het werd een duel waarin veel gescoord werd door beide partijen. Uiteindelijk was het 3-3 bij het laatste fluitsignaal. Glen Loovens moest aan Celtic’s-zijde de gehele wedstrijd toekijken vanaf de bank. Ook voor Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink stond er een zware wedstrijd op het programma. Want St. Mirren moest het opnemen tegen de Glasgow Rangers. Op bezoek bij de Rangers hield het prima stand en kon het puntverlies voorkomen door met 1-1 gelijk te spelen. In de 69ste minuut mocht ook Illias Haddad nog even invallen.

Nacer Barazite is hoge ogen aan het gooien in Europa. Niet alleen dankzij zijn rol bij Austria Wien, maar ook door het beslissende doelpunt dat hij voor Jong Oranje maakte tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Oostenrijk. Nu de interlands voorbij zijn ging ook Barazite terug naar Oostenrijk om aan te sluiten bij zijn club Austria Wien. Deze speelronde ging het op bezoek bij SV Ried, waar het verloor met 2-1. Helaas was er ditmaal geen belangrijke rol weggelegd voor de 21-jarige middenvelder. Ondanks het verlies staat Austria Wien nog steeds tweede in de Oostenrijkse Bundesliga.

In Portugal werd er afgelopen week geen competitie gespeeld, daarentegen werd er wel gestreden om de Portugese beker. Sporting moest het opnemen tegen derdeklasser Famalicao, met Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars in de basis. Voor de spits was er wederom een succesvolle rol weggelegd, hij scoorde namelijk twee keer. De bekerwedstrijd eindigde in een 0-2 winst voor Sporting.


Rick van Wolfswinkel blijft scoren in Portugal (Foto: Pro Shots)

Historische overwinning voor 'Nederlands' Augsburg, Reimerink wint weer met Cottbus...

FC Augsburg heeft voor het eerst in de historie van de ploeg een wedstrijd in de Bundesliga gewonnen. Op bezoek bij FSV Mainz 05 won de formatie van trainer Jos Luhukay met 0-1. Lorenzo Davids kreeg een basisplek, terwijl verdediger Gibril Sankoh het gehele duel op de reservebank verbleef. Door de driepunter steeg Augsburg naar de zestiende plaats. 1899 Hoffenheim heeft in de strijd om de bovenste plekken een verlies moeten lijden bij VFB Stuttgart. Met Khalid Boulahrouz in de basis won Stuttgart met 2-0 van Hoffenheim, waar Edson Braafheid en Ryan Babel het gehele duel meededen. Stuttgart steeg naar plek vier, terwijl Hoffenheim na dit weekend de negende plaats inneemt.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, wacht Alemannia Aachen nog altijd op de eerste winst. Ook op bezoek bij Dynamo Dresden werd de eerste winstpartij niet binnengehaald. De partij eindigde in 1-1. Bas Sibum speelde de gehele partij mee bij Aachen. De middenvelder pakte kort na rust een gele kaart. Een ploeg die sinds lange tijd wel weer wist te winnen, was Energie Cottbus. Met Jules Reimerink in de basis won de ploeg met 0-1 van FSV Frankfurt. De laatste overwinning boekte Cottbus op 21 augustus. Door de overwinning steeg Cottbus naar de achtste plaats.

Domping kijkt toe vanaf de bank, Krul één op één met Van der Vaart...

Toen Cercle Brugge op bezoek ging bij Mechelen moest Luciano Domping wederom toekijken vanaf de bank. De club van Domping won wel met 1-2 en blijft derde staan in de Jupiler Pro League. Coach Mario Been verloor dit weekend met 3-1 van Lokeren. Been kan zich opmaken voor een loodzwaar duel deze week. In de groepsfase van de Champions League moet het woensdag aantreden tegen Chelsea. Ryan Donk speelde de hele wedstrijd mee voor Club Brugge toen het in eigen huis Gent ontving. Evenals de voorgaande speelronde incasseerde Donk ook tijdens dit duel een gele kaart. Desalniettemin was Club Brugge te sterk en won het met 2-0. Sherjill MacDonald stond in de basis voor KFC Germinal Beerschot en was getuige van een ruime zege voor zijn club, toen het won met 2-4 op bezoek bij Sint-Truiden.


Ryan Donk wint opnieuw met Club Brugge (Foto: Pro Shots)

Michel Vorm kon zijn doel de afgelopen speelronde niet schoonhouden toen het op bezoek ging bij Norwich City. Op Carrow Road kreeg de sluitpost drie doelpunten voor zijn kiezen, Swansea verloor met 3-1 en zakt wederom een paar plaatsjes in de Premier League. Momenteel staat het dertiende. Die andere doelman uit Nederland, Tim Krul,  moest zich opmaken voor een zware partij, want Newcastle United kreeg Tottenham Hotspur op visite. Krul en Rafael van der Vaart stonden lijnrecht tegenover elkaar, toen de middenvelder van elf meter mocht aanleggen. De strafschop werd benut. Uiteindelijk eindigde het duel in een 2-2 gelijkstand. Newcastle blijft het goed doen dit seizoen, het staat vierde in de competitie. Rosyton Drenthe moest met Everton aantreden tegen het oppermachtige Chelsea. De ex-Feyenoorder stond niet in de basis maar mocht in de 61ste minuut invallen, dit mocht echter niet baten, want op Stamford Bridge waren The Blues te sterk en won het met 3-1.

Marvin Emnes stond zoals gebruikelijk in de basis voor Middlesbrough toen het in de Championship op bezoek ging bij Nottingham Forest. De thuisploeg, waarbij George Boateng ontbrak, won met 2-0. Best verassend gezien het feit dat Middlesbrough vierde staat en Nottingham eenentwintigste.

Bruma lost Voskamp af als koploper in Polen, pijnlijke nederlaag voor Levski...

In de Poolse competitie heeft Lech Poznan de koppositie overgenomen van Slask Wroclaw. Lech Poznan won zelf in eigen huis met 1-0 van Korona Kielce. Marciano Bruma speelde de volledige partij mee in de verdediging van Poznan. Slask Wroclaw ging zelf pijnlijk met 3-0 ten onder tegen laagvlieger GKS Belchatów en neemt na dit weekend de tweede plek in. Johan Voskamp kreeg ditmaal geen basisplaats, maar viel na rust wel in. Hij kon echter niet voor de nodige doelpunten zorgen. Wisla Kraków won, met Kew Jaliens en Michael Lamey, afgelopen weekend met 3-1 van Jagiellonia Bialystok. Daardoor neemt de ploeg, met slechts één punt achterstand op koploper Lech Poznan, na dit wekeend de vijfde plaats in.


Kew Jaliens stijgt met Wisla Kraków richting top (Foto: Pro Shots)

In de onderste regionen van de ranglijst verloor hekkensluiter Cracovia Kraków opnieuw. Ditmaal was Podbeskidzie Bielsko Biala met 1-0 te sterk. Koen van der Biezen speelde de gehele partij in de punt van de aanval bij Cracovia, maar hij wist opnieuw het doel niet te vinden. Dit gebeurde ook Fred Benson niet bij Lechia Gdansk, maar hij wist wel met zijn ploeg de volle buit te pakken. Op bezoek bij Zagłębie Lubin werd met 0-1 gewonnen. Benson viel na een uur spelen in. Lechia Gdansk steeg door de overwinning naar de tiende plaats.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie een pijnlijke nederlaag geleden. Op bezoek bij nummer drie Chernomorets Bourgas werd met 2-0 verloren en zodoende verloor Levski tijdelijk de aansluiting met de top. Dustley Mulder, Serginho Greene en Sjoerd Ars maakten allen minuten voor Levski, maar de Nederlandse inbreng kon niet voor het verschil zorgen. Na negen speelrondes bedraagt de achterstand op koploper Ludogorets al zeven punten.

Otten boekt eindelijk overwinning met Ferencváros, Jong-A-Pin krijgt rood in Japan...

Voor het eerst sinds half september heeft Ferencváros weer eens een competitieduel in winst omgezet. Op bezoek bij Pápa werd met 1-2 gewonnen. Verdediger Mark Otten speelde de gehele partij mee bij de winnende ploeg, maar bleef wel op de vijftiende plek staan. Ook TE Kecskemeti, de ploeg waar Kevin Maynard onder contract staat, kwam tot winst. De ploeg won, op bezoek bij FC Fehérvár, knap met 0-2. Maynard stond de gehele partij op het veld en steeg met zijn ploeg naar de zesde plaats.

Calvin Jong-A-Pin heeft in de Japanse J1 League met zijn ploeg Shimizu S-Pulse de punten gedeeld met Vissel Kobe. Na negentig minuten spelen stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. Op dat moment stond Jong-A-Pin niet meer op het veld, aangezien hij een kwartier voor tijd met een rode kaart het veld mocht verlaten. Jong-A-Pin kreeg eerst geel, ging in protest, en kreeg meteen zijn tweede gele kaart erachteraan. Shimizu S-Pulse staat na dit weekend achtste.


Calvin Jong-A-Pin kreeg rood in Japan (Foto: Pro Shots)

Spartak Moskou kan een eventueel landskampioenschap in Rusland wel vergeten. De ploeg ging op bezoek bij Rubin Kazan hard met 3-0 ten onder en zag daardoor de achterstand op koploper Zenit St. Petersburg, met nog drie duels te gaan, groeien naar acht punten. Demy de Zeeuw begon in de basis bij Spartak, maar werd een kwartier voor tijd gewisseld. Spartak staat na dit weekend vijfde.

In de Turkse Super Liga heeft Hursut Meric, met zijn ploeg Gençlerbirligi, de volle buit weten te pakken. In eigen huis werd Antalyaspor met 3-0 verslagen. Meric begon in de basis, maar werd kort voor tijd gewisseld. Gençlerbirligi steeg door de driepunter naar de negende plaats. Ook Kayserispor kwam afgelopen weekend tot winst. Op bezoek bij Besiktas werd knap met 0-2 gewonnen. Nourdin Amrabat mocht in de aanval beginnen bij Kayserispor, maar werd twee minuten voor tijd naar de kant gehaald. Door de winst staat Kayserispor nu dertiende. Promovendus Samsunspor verging het wat minder. Op bezoek bij Istanbul BB werd met 3-0 verloren. Murat Yildirim viel een kwartier voor tijd in, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg zonder punten huiswaarts keerde. Samsunspor zakte door het verlies naar de vijftiende plek.

FOK!filmtip van de dag: Captains of the Clouds

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Captains of the Clouds.

Brian McLean is een roekeloze piloot die in Canada werkt. Hij geeft andere piloten de kans om geld te verdienen maar trouwt dan met de vriendin van één van die piloten. Nadat hij de beroemde Blood, Sweat and tears-speech van Churchill op de radio hoort besluit McLean zich aan te melden voor de luchtmacht. Helaas komt hij in een divisie die wordt geleid door de piloot van wie McLean de vriendin wegkaapte. Dit kan maar één ding betekenen: problemen.

Captains of the Clouds, uit 1942, was de eerste technicolor film van Hollywoodster James Cagney. De film is geregisseerd door Michael Curtiz, die ook bekend is van films zoals Casablanca en the Sea Wolf.

Captains of the Clouds is om 23:30 te zien op RTL7

Captains of the Clouds
James Cagney in Captains of the Clouds.

Daxbacher lovend over spel AZ

AZ speelt morgenavond in het kader van de groepsfase van de Europa League tegen Austria Wien. De trainer van de Oostenrijkers, Karl Daxbacher, sprak tijdens een persconferentie lovende woorden over het spel van de Alkmaarder formatie.

"Ajax, PSV en Feyenoord hebben de grootste namen, maar AZ speelt het voetbal zoals wij in Oostenrijk van Nederlandse clubs gewend zijn", aldus Daxbacher. "Ze spelen met een jonge ploeg aanvallend, verzorgd en gedurfd voetbal. AZ is in goede vorm. Kort gezegd: AZ speelt het beste voetbal van Nederland. Maar net als in Malmö kunnen wij in Alkmaar hopelijk voor de punten gaan. Het wordt een mooi duel."

Ook Nacer Barazite, sterspeler van Austria Wien, kijkt reikhalzend uit naar het treffen met AZ. "Een uitwedstrijd tegen AZ is een geweldige ervaring. Of ze bang voor mij zullen zijn? Nee, dat denk ik niet. AZ zal zich op elf spelers focussen. Maar ik hoop wel dat ze bang voor me zijn," liet hij weten.

Daarnaast is Barazite van mening dat AZ er, ondanks het verlies van een aantal sterspelers, op vooruit is gegaan. "AZ heeft veel sterspelers verloren, maar al die transfers heeft de club niet gedeerd. Ze voetballen nu zelfs beter dan vorig jaar. Of ik AZ regelmatig zie spelen? Nee, ik kan die zenders niet ontvangen in Wenen."

XXX in nieuwe 3DS-game

Japanners krijgen alle leuke games aangezien ze dit najaar ook If I Was With A Girl In A Sealed Room, I'd Probably XXX kunnen verwachten. De game zal twee soorten gameplay krijgen, in het ene gedeelte probeer je een meisje te versieren maar in het andere deel moet je een meisje in een half doorzichtige handdoek helpen te ontsnappen uit een ruimte.

Het meisje dat moet ontsnappen speelt zich allemaal af in een droomwereld. De speler is een soort kleine fee in deze wereld en met de gyroscope van de 3DS kan je het meisje in elke positie volledig bekijken door om haar heen te draaien. Bekijk hieronder de eerste screenshots van If I Was With A Girl In A Sealed Room, I'd Probably XXX.

XXXXXXXXXXXXXXX

'Rutten afgelopen zomer bijna ontslagen'

Het had weinig gescheeld, maar Fred Rutten had vorig seizoen zomaar zijn ontslag bij PSV kunnen krijgen. De directie van de Eindhovenaren besloot na veel wikken en wegen om de oefenmeester te behouden.

Toch is het nog maar de vraag of Rutten volgend seizoen ook nog voor de groep staat. "Mijn toekomst interesseert me niet. Ik heb veel plezier in mijn werk, maar het heden is nu even het belangrijkst. Voor een contractverlenging heb je twee partijen nodig, hè. Niet alleen de club, maar in dit geval ook mij", liet de trainer in een reactie weten.

Er gaan hardnekkige geruchten dat PSV in het volgende seizoen wil proberen Bert van Marwijk aan te trekken. Dit lijkt echter niet zomaar geregeld te zijn, aangezien de bondscoach van Oranje zij contract met de Nederlandse voetbalbond (KNVB) kan verlengen. Daarnaast zou ook een aantal clubs achter de diensten van de Deventenaar aanzitten.

Ubisoft Montreal op zoek iemand voor 'major project'

In een bericht op Twitter heeft Ubisofts Dan Tememe aangegeven dat Ubisoft Montreal hard op zoek is naar een project manager voor een major project. De tweet was in het Frans maar de vertaling gaat als volgt: "Ubisoft is looking for a Project Manager-Construction for a major project."

De details van de functie zijn hier te vinden. Wat het project precies inhoudt, is niet bekend. Het zou niet gaan om een vervolg dus dit zou een geheel nieuwe AAA-titel kunnen zijn. Ubisoft Montreal is vooral bekend vanwege Assassin's Creed, Far Cry en Prince of Persia.

ubi-logo

Eerste blikken op Code of Princess haar koninklijke tetten

Japan krijgt begin volgend jaar een game genaamd Code of Princess. De game is gebaseerd op de originele Code of Princess-wereld en de bedenker daarvan doet voor deze game de art voor de personages en de wereld er omheen. In de eerste screens van de game zien we één van de hoofdpersonages gekleed in een dik, beschermende uitrusting.

De side-scroller zal verschillende personages bevatten waarmee je kan spelen. Bekijk hieronder de eerste screenshots van de game en daaronder enkele beelden van een beeldje van toevallig hetzelfde personage als in de screenshots.

CodeCodeCodeCodeCode
Code
Code

Code

Code

Starcraft Universe MMO tot 30 oktober online

Het team achter Starcraft Universe heeft aangekondigd dat de PvP-modus van de mod vanaf nu beschikbaar is via Battle.net tot 30 oktober. Vanaf die datum gaat de mod weer offline en worden de laatste tweaks gemaakt om de laatste zaken definitief af te ronden. Na die periode zal er een open beta zijn. Wat de huidige status is van de mod is niet bekend.

De PvP-modus bevat één arena genaamd Encephalon Grid waar spelers elke klasse kunnen kiezen waarna ze een volledig bewapende level 30-speler zijn. Daarnaast zullen ze een mid-level kit aan abilities krijgen en mogelijkerwijs kunnen ze meer abilities unlocken tijdens deze preview. Wanneer de mod definitief uit moet komen is niet bekend.

51% van console-bezitter koopt DLC

Statistieken, wie houdt er niet van? Een bedrijf uit Amerika genaamd EEDAR heeft een onderzoek verricht naar het koopgedrag van console-bezitter. Met name de DLC werd onder de loep gelegd en wat blijkt? 51% van console-bezitters heeft in de afgelopen 12 maanden Downloadable Content gekocht voor de PlayStation 3 of Xbox 360.

Dit is een groei van 40% van opzichte van vorig jaar en 34% ten opzichte van 2009. De reden voor deze groei is de verbetering in downloadsnelheden en de betere marketing van DLC. De reden voor mensen om geen DLC  te kopen is nogal divers. 47% geeft aan dat hun privacy teveel waard is en 11% gaf aan dat de DLC vaak de moeite niet waard is. EEDAR ging verder in op deze cijfers en gaf aan dat als ontwikkelaars beter zouden samenwerken om het imago van DLC  te promoten, de markt hier uiteindelijk meer dan 600 miljoen dollar meer mee kan verdienen dan momenteel. 

Wil je meer informatie over het onderzoek, lees de PDF hier.

Graph

Turkse leger valt Irak binnen na aanval Koerden

Het Turkse leger is woensdag met grondtroepen en gevechtsvliegtuigen Irak binnengevallen nadat Koerdische rebellen uren eerder 24 Turkse militairen hadden gedood bij gelijktijdige aanvallen op politie- en legerposten langs de grens met Irak.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegde een bezoek aan Kazachstan af en kondigde op een persconferentie aan dat Turkije 'de achtervolging heeft ingezet'. Deze zegswijze wordt vaak gebruikt bij grensoverschrijdende operaties in het noorden van Irak. "We zullen nooit buigen voor aanslagen, vanuit of van buiten Turkije", aldus de premier.

De chef van het Turkse leger en de minister van binnenlandse zaken zijn naar het gebied afgereisd om de aanval te overzien. De Verenigde Staten en de NAVO verklaarden achter het offensief te staan. "De VS veroordelen de buitensporige terreuraanslag deze ochtend tegen Turkije, een van onze sterkste en nauwste bondgenoten", aldus de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring. Ook secretaris-generaal van NAVO Anders Fogh Rasmussen hekelde eveneens de aanslagen. "Namens de NAVO veroordeel ik in de zwaarst mogelijke bewoordingen de recente aanvallen in het zuidoosten van Turkije."

De televisiezender NTV meldde dat Turkse troepen tot vier kilometer Irak zijn binnengedrongen op jacht naar Koerdische rebellen en dat artillerie-eenheden bases van de PKK in het gebied bestoken. Zeker honderd PKK-rebellen zouden bij de aanvallen betrokken zijn geweest. Ze vluchtten na uren van vuurgevechten naar Noord-Irak, waarop het leger hun vluchtroutes begon te bombarderen. Volgens persbureau Dogan zijn meer dan twintig PKK-strijders gedood. De PKK meldde dat er langs de Turks-Iraakse grens werd gevochten. "We hebben op twee plaatsen met de Turkse militairen gestreden", aldus Dostdar Hamo, een woordvoerder van de PKK.

Vorige week vroeg Turkije Irak om de rebellenbases in Iraaks-Koerdistan aan te pakken. Turkije zei dat het geduld van Ankara 'op begint te raken', omdat er voortdurend vanuit Irak aanvallen in Turkije worden gepleegd. "Niemand moet vergeten dat degenen die ons laten lijden nog meer zullen lijden", zei president Abdullah Gül. "Ze zullen zien dat de vergelding voor deze aanvallen immens zal zijn."

Begin 2008 vond het laatste Turkse grondoffensief in Irak plaats. De aanval van de militanten is de dodelijkste in jaren. Naast de 24 dodelijke slachtoffers raakten zeker achttien militairen gewond, aldus NTV.

De PKK-rebellen strijden voor onafhankelijkheid van het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Het aantal aanvallen is de afgelopen tijd toegenomen. Tientallen militairen en zeker achttien burgers zijn sinds half juli al om het leven gekomen. Sinds 1984 heeft het conflict aan tienduizenden mensen het leven gekost.

PlayStation Store beschikbaar op Sony Tablet S

Enkele gadgets van Sony zullen in de toekomst toegang krijgen tot de PlayStation Store. De service is onderdeel van de PlayStation Suite. De eerste gadget die gebruikt zal maken van de Suite is de Sony Tablet S. Via de Store kunnen momenteel tien PSOne spellen verkrijgbaar zijn voor €4.99 per stuk.

Hieronder staat een lijst van beschikbare games per regio:

Europa

 • Cool Boarders
 • Destruction Derby
 • Everybody's Golf 2
 • Jet Rider
 • Jet Rider 2
 • Jumping Flash!
 • Kula World
 • Kurushi Final
 • MediEvil
 • Twisted Metal

Noord Amerika

 • Cool Boarders
 • Destruction Derby
 • Hot Shots Golf 2
 • Jet Moto
 • Jet Moto 2
 • Jumping Flash!
 • MediEvil
 • Motor Toon Grand Prix
 • Rally Cross
 • Wild Arms

Voor alle mensen die nu snel een Tablet S gaan bestellen, helaas pindakaas. De service is voorlopig alleen beschikbaar in UK, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, Australië en de Verenigde Staten.

PvdA wil harde aanpak 'haatcriminaliteit'

De daders van zogeheten haatcriminaliteit waarbij mensen worden weggepest of geïntimideerd om wie ze zijn, moeten hard worden aangepakt. De PvdA pleit woensdag in vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor het starten van een offensief tegen haatcriminaliteit.

Vragenstellers Ahmed Marcouch en Martijn van Dam denken onder meer aan het oprichten van een afdeling 'hatecrimes' bij de politie. Ook moet de aangiftebereidheid omhoog. Het zou mogelijk moeten zijn om anoniem aangifte te kunnen doen van haatrcriminaliteit. Verder moet de registratie van hatecrimes worden verbeterd.

Woensdag werd bekend dat afgelopen drie jaar zijn bijna honderd mensen door hun buren weggepest vanwege hun seksuele geaardheid. In totaal zijn de afgelopen jaren bijna vijfhonderd mensen verhuisd omdat ze werden getreiterd door hun buren. In de meeste gevallen was dat vanwege hun ras.

De Landelijke Branchevereniging van Antidisciminatiebureaus vermoedt dat het slechts om het 'topje van de ijsberg' gaat.

Bliksem richt schade aan bij recreatieparken

Blikseminslag heeft woensdagmiddag voor flinke schade aan tientallen recreatiewoningen in het Gelderse Emst gezorgd. Bij de woningen aan de Hanendorperwerg werd ook 'een soort vuurbal' waargenomen, meldt de politie. Een man met hartklachten werd ter controle per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De bliksem sloeg rond 13.00 uur tijdens heftig noodweer in in een boom bij recreatiepark de Bonte Vlucht. Door de inslag werd een gat in de weg geslagen, waardoor de gasleiding, de elektriciteits- en de KPN-kabel werden vernield. In tientallen woningen van vier recreatieparken ontstond schade aan de elektriciteitscentrale en werden ruiten vernield.

Zo'n vijftig gezinnen werden geëvacueerd en opgevangen in een nabijgelegen brasserie. Om 16.15 uur was het gaslek gerepareerd. Zo'n tachtig huisjes zijn geïnspecteerd. Het duurt nog enkele dagen voor alle schade is hersteld.

Nieuwe topdown shooter Extraction voor iOS

Ex-medewerkers van studio Black Rock (Pure, Split/Second) komen onder de noemer ShortRound Games met Extraction: Project Outbreak voor iPad en iPhone. De game is een mix van Cannon Fodder en Modern Warfare en speelt als een topdown shooter met een eigenzinnige control-layout.

Zo zijn er dit keer geen on-screen knoppen maar kun je tappen om je soldaat ergens naar toe te laten bewegen, en middels het tap-and-drag-principe kun je je vijanden selecteren. Een wapen-hotbar zorgt vervolgens voor het nodige schietgerij en zodoende kun je XP verzamelen om wapens en abilities te unlocken.

De ontwikkelaar heeft al laten weten dat middels microtransacties meer wapens en abilities gekocht kunnen worden om zodoende het spelplezier te verbeteren. De game heeft nog geen release-date en prijs, maar de ShortRound Games richt op november 2011 met een prijs van €1,10. De iPad versie zal iets duurder zijn.

'Fraude bij verkiezingen Tunesië onacceptabel'

De grootste islamitische partij in Tunesië, Ennahda, zal elke vorm van fraude bij de verkiezingen van aanstaande zondag bestrijden. Dat heeft de leider van Ennahda, Rachid Ghannouchi, woensdag gezegd.

De partij, die verboden was onder het bewind van de eerder dit jaar verjaagde president Zine El Abidine Ben Ali, staat er in de peilingen goed voor. Ghannouchi zei woensdag dat Ennahda 'grote hoop heeft voor de verkiezingen en fraude niet zal accepteren'.

De Tunesische bevolking kiest zondag de leden van een grondwetgevende vergadering, die een nieuwe grondwet voor Tunesië moet opstellen.

Chadli terug in selectie FC Twente

Nacer Chadli maakt morgenavond, in het Europa League-duel tegen Odense BK, mogelijk zijn rentree in de selectie van FC Twente. Dit maakte trainer Co Adriaanse tijdens de persconferentie bekend.

"Nacer is fit en zou minuten kunnen maken", liet Adriaanse over de fysieke gesteldheid van Chadli weten. "Als hij niet volledig fit was geweest, was hij ook niet meegegaan."

Chadli stond in de afgelopen drie maanden aan de zijlijn, vanwege een blessure aan zijn knie. Afgelopen maandag deed de Belgisch international voor het eerst weer mee aan een wedstrijd. In de partij tussen Jong FC Twente en Jong FC Utrecht deed de voetballer 75 minuten mee.

Elma de Vries pas in 2012 op het ijs

Elma de Vries doet dit seizoen niet mee aan de wereldbekerwedstrijden. Een blessure aan haar bovenbeen, die ze tijdens een krachttraining opliep, zorgt ervoor dat ze zich niet optimaal kan voorbereiden op het NK afstanden.

Tijdens dit toernooi worden de tickets voor de eerste wereldbekerwedstrijden verdeeld. De Vries zet nu in elk geval op op de wereldbekerwedstrijden van 2012. "Daar ga ik mijn best voor doen", liet ze in een korte reactie weten.

"Het gaat beter met mijn bovenbeen, maar al het vocht is er nog niet uit. De NK afstanden van komende maand komen te vroeg. Dat gaat niet meer lukken."

Indianen Brazilië gijzelen ambtenaren

Een groep Braziliaanse indianen van de Kaiabi-stam hebben woensdag uit protest tegen de bouw van een dam in het Amazonegebied zeven mensen, onder wie vijf ambtenaren, gegijzeld. Dat hebben de Braziliaanse autoriteiten gezegd.

Volgens de Braziliaanse overheidsdienst voor indianenzaken zijn de vijf gijzelaars medewerkers van de dienst, de twee anderen werken voor een onderzoeksbureau. De dienst probeert per radio een voorstel naar de indianen te sturen om de gijzelaars vrij te krijgen.

De Kaiabi-stam telt zo'n twaalfhonderd leden, die menen dat de bouw van de dam schade zal toebrengen aan hun visgebieden en heilige plaatsen.

Huntelaar sluit weddenschap af voor EK

Klaas-Jan Huntelaar en zijn ploeggenoot Benedikt Höwedes hebben een weddenschap afgesloten over hun prestaties op Euro 2012.

De spelers van Schalke 04 wisten zich met Nederland en Duitsland te plaatsen voor het EK in Polen en Oekraïne. Huntelaar had genoeg vertrouwen om met Duits international Höwedes een gokje te wagen om wie het verst reikt op het EK. De verliezer moet de auto van de ander schoonmaken.

"En niet alleen de buitenkant, óók van binnen", zei Huntelaar met een knipoog tegen Bild. De spits van Oranje heeft genoeg vertrouwen in een goed resultaat van het Nederlands elftal. "We zijn de nummer twee van het WK. Alleen de eerste plek telt. Ik ga niet naar het EK om tweede te woren."

"Er zijn maar weinig landen die het EK zo zelfverzekerd in kunnen gaan. Wij behoren tot die landen", aldus Huntelaar. Ploeggenoot Höwedes heeft ook vertrouwen. "Ik ga de weddenschap graag aan, maar dan moeten we ook wel allebei worden opgenomen in de definitieve selectie."

Slipjes-details van Final Fantasy Type-0

In een blog op de website van Square Enix heeft ontwikkelaar Sayoko Hoshino geschreven over haar werk aan de slipjes van Final Fantasy Type-0. In het begin zouden alle personages geen slipjes dragen en er alleen een zwarte leegte te zien zijn bij de personages. Hier zijn ze later op teruggekomen en nu hebben alle personages een slipje aan.

In eerste instantie zou het niet kunnen omdat de slipjes tev eel resources zouden wegsnoepen. Aangezien je tegen de billen van de personages aankijkt kon het niet zo zijn dat je regelmatig gewoon een zwarte leegte zag. De ontwikkelaar heeft toen toch besloten elk personage een persoonlijk slipje te geven.

Hoshino, die alle slipjes heeft ontworpen, geeft aan dat die van Seven haar favoriete is. Final Fantasy Type-0 is een actie-RPG die 27 oktober uitkomt voor de PSP. Een Amerikaanse of Europese release is nog niet bekendgemaakt maar er wordt wel naar gekeken. Bekijk hieronder elf minuten gameplay en misschien zie je wel een slipje voorbij komen.

Clasie staat open voor contractverlenging

Jordy Clasie zet binnenkort waarschijnlijk zijn handtekening onder een verbeterd contract bij Feyenoord. De 20-jarige middenvelder heeft wel oren naar het voorstel van de club om zijn nog tot 2014 lopende contract open te breken en te verlengen.

"Ik ga eerst eens rustig met mijn zaakwaarnemer praten en dan denk ik dat het wel goed komt", vertelde hij vandaag tegen Eredivisie Live.

Feyenoord is uitermate tevreden over de ontwikkeling van Clasie, die vorig seizoen nog werd uitgeleend aan Excelsior. Technisch directeur Martin van Geel liet onlangs weten de speler langer aan Feyenoord te willen binden. Daar staat dan een salarisverbetering tegenover.

"Het is mooi dat ze mijn contract nu al willen openbreken, terwijl het nog een paar jaar doorloopt", zegt Clasie, die voorlopig geen zin heeft om Rotterdam te verlaten. "Ik weet dat ik hier nog veel kan leren. Voorlopig wil ik nog niet denken aan het buitenland."

Geweld bij staking Griekenland

De algemene 48 uursstaking in Griekenland is woensdag uitgelopen op geweld tussen de betogers en de politie. De demonstranten bekogelden de politie bij het Griekse parlement met stukken marmer en brandbommen. De politie zette traangas en schokgranaten in. Zeker veertien agenten zijn met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, aldus de politie.

Het geweld brak uit bij het parlementsgebouw, waar de politie probeerde een groep demonstranten met traangas uiteen te drijven. Een wachtpost bij het Graf van de Onbekende Soldaat werd in brand gestoken en gemaskerde betogers gebruikten hamers en koevoeten om stukken marmer van gebouwen af te breken en ruiten in te slaan. Ook werden façades van banken vernield.

Vechtpartijen braken ook uit tussen relschoppers en vreedzame betogers, die probeerden te voorkomen dat gevels van winkels en banken werden vernield. Duizenden mensen keken toe hoe het geweld zich door het centrum van de hoofdstad verspreidde. De straten waren bezaaid met vuilnis en sommige betogers staken het afval en bushokjes in brand. Zwarte rookwolken boven de stad belemmerden het zicht op de eeuwenoude monumenten in Athene.

Veel relschoppers droegen capuchontruien, maskers of motorhelmen. Straatverkopers verkochten zwembrillen aan de relschoppers die daardoor het traangas beter konden weerstaan. Er waren ten minste honderdduizend betogers op de been in Athene en de meeste mensen demonstreerden vreedzaam.

De vakbonden hadden opgeroepen tot een 48 uursstaking uit woede over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Vluchten werden geannuleerd, de dienstregeling van het openbaar vervoer was verstoord en vrijwel alles, van douanekantoren tot winkels en scholen, was woensdag gesloten in Griekenland.

"We kunnen het niet meer bolwerken", zei Nikos Anastasopoulos, de leider van een ambtenarenvakbond. "Er is wanhoop, woede en bitterheid." Betogers zeiden geen andere keus te hebben dan te demonstreren. "We kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen", zei een van de demonstranten. "We hebben onze salarissen verloren, we hebben alles verloren en lopen nu het risico ook onze banen te verliezen."

"We verwachten dat de staking de grootste in decennia zal worden", zei Ilias Vrettakos, vicepresident van de grootste ambtenarenvakbond eerder op de dag. "Het feit dat andere delen van de maatschappij die lijden onder het regeringsbeleid ook deelnemen geeft het sociale verzet een nieuwe dimensie en we hopen dat deze mobilisering impact zal hebben op de politieke ontwikkelingen."

Van tandartsen, artsen en advocaten tot winkeliers en havenarbeiders, vrijwel iedereen legde woensdag het werk neer. Luchtverkeersleiders besloten woensdag niet 48 maar twaalf uur te staken, waardoor het vluchtschema rond het middaguur werd hervat. Ferry's bleven wel in de haven. Het openbaar vervoer werd woensdag af en toe onderbroken, maar er reden wel bussen, trams en metro's. Alle winkels in het centrum van Athene waren woensdag gesloten. Sommige winkeleigenaren zeiden dat ze bedreigingen hadden ontvangen dat hun winkel zou worden vernield als ze op de eerste dag van de staking zouden opengaan.

In Thessaloniki werden de gevels van zo'n tien winkels die toch open waren gegaan vernield. Daarnaast moesten vijf banken en een aantal pinautomaten het ontgelden. Ook hier zette de politie traangas en schokgranaten in.

Zo'n drieduizend politieagenten waren woensdag in Athene op de been om het protest in goede banen te leiden. De betogers sloegen op trommels en schreeuwden leuzen gericht tegen de Griekse regering en de internationale schuldeisers die eisen dat Griekenland ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen doorvoert.

Het Griekse parlement stemt donderdag over de nieuwe ronde bezuinigingen. Een door de Communistische Partij gesteunde vakbond heeft gezegd het parlementsgebouw donderdag te omsingelen om zo te voorkomen dat de parlementsleden naar binnen kunnen om te stemmen. Er is zoveel weerstand tegen de bezuinigingen dat zelfs leden van de regerende socialistische partij PASOK hebben gedreigd tegen delen van het voorstel te stemmen.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos zei in het parlement dat Griekenland geen andere keus heeft dan de bittere pil te slikken. "We moeten aan al de verontwaardigde mensen die hun leven zien veranderen uitleggen dat dit niet de ergste fase van de crisis is", zei Venizelos. "Het is een pijnlijke en noodzakelijke stap om het ultieme, diepste en hardste niveau van de crisis af te wenden. Het verschil tussen een moeilijke situatie en een catastrofe is immens."

Het Griekse parlement moet de bezuinigingsmaatregelen aannemen om aanspraak te maken op de internationale noodhulp. Als het land het geld niet krijgt zal het half november niet meer in staat zijn salarissen en pensioenen uit te betalen.


Geweld bij staking Griekenland (Foto: Novum)

nVidia toont Arkham City met PhysX

Terwijl de console-gamers al hun strijd aan het voeren zijn met de inwoners van Arkham City, moeten de trouwe pc-fanaten nog een maandje wachten. Het bedrijf NVIDIA, dat bekend staat om haar Geforce-serie videokaarten doet alvast een pleister op de wond van alle pc-gamers.

In de onderstaande video zie je de voordelen die pc-gamers hebben bij het spelen van Arkham City met een van de GTX-videokaarten van NVIDIA. In deze vergelijkingsvideo vliegen namelijk de vonken, het briefpapier en wat kranten je om de oren. Deze details missen de console-gamers uiteraard en geven de pc-gamers een reden om nog even te wachten.

Bekijk de video hieronder.

UWV onderzoekt mogelijke fraude bij hoofdkantoor

Het UWV is een groot intern onderzoek gestart naar mogelijke fraude op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dat bevestigt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie woensdag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Bronnen vertelden aan RTL Nieuws dat het onderzoek is begonnen na een melding over een medewerker die een bevriende headhunter zou inschakelen om personeel te leveren. De medewerker zou daarvoor geld krijgen. Het UVW onderzoekt nu of de medewerker geld heeft aangenomen. Hij is hangende het onderzoek geschorst.

Het onderzoek zou zich ook richten op de aankoop van dure software buiten de voorschriften van het UWV om. Volgens interne bronnen snapte niemand die aankoop en is de software nauwelijks gebruikt. Onderzocht wordt of de medewerker steekpenningen heeft aangenomen van de leverancier van de software.

Een woordvoerder van het UWV wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan zolang het onderzoek loopt. "We vinden het erg jammer dat iemand geslachtofferd wordt op basis van wat een paar mensen roepen. Het is niet eens duidelijk of hij wel fouten heeft gemaakt."

De betreffende ambtenaar laat via zijn advocaat aan RTL Nieuws weten dat hij naar zijn mening niets fout heeft gedaan. Hij zegt altijd te hebben gehandeld met medeweten van zijn meerderen.

Het UWV denkt dat het onderzoek nog vier weken gaat duren. In totaal worden ongeveer twintig mensen gehoord.

Van der Velden traint weer mee

Nick van der Velden traint weer met de selectie van N.E.C. Nijmegen mee. Afgelopen weekend werd de middenvelder van de Nijmegenaren, na afloop van de verloren derby met Vitesse (2-1), onwel en bracht vervolgens twee nachten door in het hospitaal.

Na een aantal onderzoeken concludeerden de artsen dat Van der Velden de training weer mag hervatten. De 29-jarige voetballer ondergaat aanstaande maandag nog wel een MRI-scan, waardoor hij dit weekend de wedstrijd met ADO Den Haag moet missen.

'Pokerkantine' Young Boys Haarlem weer open

De kantine van voetbalvereniging Young Boys in Haarlem mag weer open. Het pand was dicht sinds een inval van de politie eerder deze maand. De gemeente Haarlem heeft de sluiting woensdag opgeheven, laat de politie weten.

De politie deed de inval na berichten over illegale pokeravonden in het clubhuis. In totaal werden in het onderzoek achttien mensen aangehouden, van wie er op het moment van de inval dertien in de kantine zaten te pokeren.

Drie verdachten zitten nog vast. Het gaat om Haarlemmers van 50, 52 en 57 jaar. Ze worden verdacht van witwassen, hennephandel en illegaal gokken.

Het pand mag weer open na een gesprek tussen de gemeente en het nieuwe interim-bestuur van de vereniging. Volgens burgemeester Bernt Schneiders heeft het bestuur een constructieve opstelling en kan wat hem betreft de 'zwarte bladzijde in de clubgeschiedenis' worden afgesloten. "Maar ze zijn wel gewaarschuwd dat herhaling van dergelijke illegale praktijken bij de voetbalclub op geen enkele wijze getolereerd zal worden."

De 50-jarige verdachte die nog vastzit is de oprichter van de voetbalclub, Kris J. Hij was in de jaren negentig een criminele politie-infiltrant en verdiende veel geld door voor de politie op grote schaal drugs te importeren. Hij is meerdere keren veroordeeld voor onder meer drugshandel. De politie ziet hem als medeorganisator van de gokavonden.

Rutten kiest voor Tamata

Abel Tamata kan in de komende weken rekenen op een basisplaats bij PSV. De trainer van de Eindhovenaren, Fred Rutten, heeft vandaag laten weten dat de getalenteerde verdediger de vrijgekomen positie van de geblesseerde Erik Pieters gaat opvullen.

Pieters liep afgelopen weekend een zogenaamde vermoeidheidsbreuk in een middenvoetsbeentje van zijn rechtervoet op. Hierdoor staat de verdediger van PSV minimaal tot de winterstop buitenspel. Volgens Rutten is Tamata een prima vervanger. "Tamata is getalenteerd en weet wat er gevraagd wordt."

Tamata beleefde vorig seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van PSV en deed dit seizoen ook al zeven keer mee. De keuze van Rutten is waarschijnlijk wel een tegenvaller voor Timothy Derijck. De van ADO Den Haag overgekomen verdediger zit al een aantal weken op de bank.

Door het wegvallen van Pieters bestond de mogelijkheid dat Wilfred Bouma naar de linkerzijde van het veld zou verhuizen, waardoor er voor Derijck een plekje centraal in de verdediging vrij kwam. De oefenmeester van de ploeg uit de Lichtstad nam echter een ander besluit, wat dus positief uit zal pakken voor Tamata.

Operatie dreigt voor Schalke-keeper Fährmann

Schalke 04-keeper Ralf Fährmann moet mogelijk worden geopereerd aan zijn knie. Hij scheurde zaterdag in het thuisduel met FC Kaiserslautern de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Later deze week beslist de medische staf of een operatie noodzakelijk is of dat de knie met rust en therapie kan genezen.

De 33-jarige Fährmann liep de blessure op na een duel met Kaiserslautern-spits Dorge Kouemaha. De doelman veroorzaakte daarin een penalty en werd met een rode kaart van het veld gestuurd. De thuisclub, met Klaas Jan Huntelaar in de basis, verloor het duel uiteindelijk met 2-1. Huntelaar maakte namens die Königsblauen wel zijn achtste competitietreffer.


Operatie dreigt voor Schalke-keeper Fährmann (Foto: Novum)

[EK boksen] De Jong en Fontijn naar halve finales

Bij het Europees kampioenschap boksen voor vrouwen in Rotterdam zijn Marichelle de Jong en Noucha Fontijn er in geslaagd de halve finale te bereiken. Hierdoor zijn beide bokssters al verzekerd van een bronzen medaille.

De Jong was in de klasse tot 69 kilogram veel te sterk voor de Duitse Nadine Appetz. De 33-jarige Nederlandse won na vier ronden met maar liefst 21-8 na tussenstanden van 3-2, 12-5 en 17-6. Vrijdag moet ze het in de halve finale opnemen tegen de Poolse Katarzyna Furmaniak.

Fontijn had het in de klasse tot 75 kilogram heel wat lastiger tegen de Hongaarse Maria Kovacs. Het werd na vier spannende ronden uiteindelijk 15-11 na tussenstanden van 4-5, 5-6 en 7-7. Vrijdag moet ze het opnemen tegen de Engelse Savannah Marshall.

Bewandel de weg naar Wrestlemania in WWE '12

Wrestlemania is de droom van elke worstelaar en ook die van de worstelaars in WWE '12. Duizenden mensen komen naar je kijken en miljoenen mensen volgen je live op televisie. Eén van de grootste Amerikaanse entertainment-evenementen zit ook dit jaar in de nieuwe WWE-game waar er drie verhaallijnen te volgen zijn.

WWE '12 zal 25 november uitkomen voor PS3, Wii en Xbox 360. Bekijk hieronder de trailer met gameplaybeelden van het evenement.

PVV-jongerendag opnieuw uitgesteld

De jongerendag van de PVV is opnieuw uitgesteld. Aanvankelijk zou de bijeenkomst in juni plaatsvinden, maar in verband met de rechtszaak tegen Geert Wilders werd de jongerendag verplaatst naar het einde van het zomerreces. PVV-Kamerlid Hero Brinkman liet woensdag aan Novum Nieuws weten dat de dag aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar wordt georganiseerd.

Van uitstel komt absoluut geen afstel, verzekert Brinkman. "De jongerendag gaat zeker door. Er zijn alleen wat problemen rond de organisatie." Zo bleek het vinden van een geschikte en veilige locatie lastig. Gekozen is voor het Kamergebouw, maar omdat de PVV daar dit jaar ook nog een vrijwilligersdag houdt, moet worden bekeken of hier nog een extra dag bij kan.

Brinkman kwam vorig jaar met het idee voor een jongerenorganisatie. De partij staat daar niet om te springen, gaf Brinkman in juni toe. Wel kreeg hij groen licht van de Kamerfractie om een jongerendag te houden. Brinkman trekt zelf de kar bij het organiseren van de jongerendag, maar krijgt hierbij wel ondersteuning vanuit de fractie.

Het voorstel om van de PVV een democratische partij te maken, werd door de fractie verworpen. Ook het plan voor een jongerenvereniging werd afgeschoten.


PVV-jongerendag opnieuw uitgesteld (Foto: Novum)

DNB geeft pensioenfondsen jaar respijt

Nederlandse pensioenfondsen die sinds kort te maken hebben met een te lage dekkingsgraad hoeven niet direct de premies fors te verhogen, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

DNB heeft hiertoe in overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten, schrijft de centrale bank in een brief aan de fondsen.

De betreffende fondsen krijgen er nu een jaar de tijd voor om te zorgen dat de premie bijdraagt aan herstel van de dekkingsgraden, zoals eigenlijk vereist. Voorwaarde is dat ze in 2012 komen met een sluitend financieel plan.

Fondsen die al langer in onderdekking verkeren en vorig jaar ook al gebruik maakten van de mogelijkheid om de premie niet te laten bijdragen aan herstel van de buffers, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Het aanbod van DNB geldt verder niet voor fondsen die al aangekondigd hebben in 2012 te moeten korten op de pensioenrechten. Het geldt wel voor fondsen die in 2012 een korting moeten aankondigen en die mogelijk in 2013 moeten doorvoeren.

Tot de maatregel hebben de toezichthouder en het ministerie besloten, omdat forse premieverhogingen een ongunstig effect op de economische ontwikkelingen zouden hebben, 'hetgeen juist bij het huidige economische tij ongewenst is', aldus DNB-divisiedirecteur Olaf Sleijpen in de brief.

De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, het ABP van ambtenaren en PFZW van personeel in de gezondheidszorg, publiceren donderdagochtend de stand van hun dekkingsgraden per eind van het derde kwartaal.

Trials Evolution waarschijnlijk naar 2012

Trials Evolution, het vervolg op de succesvolle Xbox Live Arcade-game Trials HD zal in alle waarschijnlijkheid niet meer in 2011 op XBLA verschijnen. Dit heeft Microsoft rep Daniel McConnell op de NY Comic Con laten weten. Ook developer RedLynx schetst geen goede hoop voor 2011.

"We haven't set an official release date for Trials Evolution. We've said in the past we'd like to get it out sooner rather than later, but it's more important for us that the game is completely polished, finished and ready before we release it. So we haven't committed to any dates yet."

Over de genoemde datum door de Microsoft rep zegt de ontwikkelaar het volgende:

"The information in the video is simply a miscommunication."

Op de vraag of de game in 2011 of 2012 het daglicht zal zien werd een Blizzard-esque antwoord gegeven. De ontwikkelaar wist met een enkele "When it's done" een duidelijke deadline te ontwijken.

We houden jullie op de hoogte.

Catherine tikt de 500k aan wereldwijd

Catherine, de surrealistische platform-puzzler van Atlus, heeft de mijlpaal van 500.000 verkochte exemplaren wereldwijd aangetikt. Dit maakte Atlus' moederbedrijf Index bekend. De sales van Catherine zorgde, samen met die van de Japanse rerelease van Persona 2 op de PSP voor een recordwinst voor het bedrijf.

Met het bereiken van deze mijlpaal heeft Catherine zich weten te ontpoppen tot de meest succesvolle game van publisher Atlus in de 20 jaar dat het bedrijf bestaat. 

Catherine verslaat het verhaal van Vincent, een man die gebukt gaat onder bizarre nacht- en dagdromen, terwijl hij moet kiezen tussen twee verschillende vrouwen. De game is verkrijgbaar in Japan en in de US en is speelbaar op PlayStation 3 en Xbox 360. Een Europese release vindt hopelijk plaats in begin 2012.

Utrechter vast voor aanranden hoogbejaarde man

Een 20-jarige man uit Utrecht is dinsdag aangehouden op verdenking van het aanranden van een 93-jarige plaatsgenoot. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het slachtoffer was op de avond van 31 augustus zijn vuilnis buiten aan het zetten bij zijn flatwoning aan de Mexicodreef in de wijk Overvecht toen hij bij zijn kelderbox door een man werd gegrepen. De dader probeerde de hoogbejaarde man te beroven.

Toen dat mislukte zou het slachtoffer zijn aangerand. Een 82-jarige buurvrouw van het slachtoffer werd met een mes bedreigd. Het voorval riep veel verontwaardiging op.

Featherweight- en Heavyweight-vechters UFC Undisputed 3

Afgelopen week heeft THQ al bekendgemaakt welke lightweight- en light heavyweight-vechters er in UFC Undisputed 3 zitten. Nu hebben ze bekendgemaakt welke featherweight- en heavyweight-vechters er in zitten. De game komt begin 2012 uit voor PS3 en Xbox 360, Nederlandse fans kunnen uiteraard spelen met Stefan Struve.

Bekijk hieronder alle vechters, klik op één van de namen om een ingame screenshot van die persoon te zien.

Featherweight:

José Aldo
Raphael Assunção
Mike Brown
Kenny Florian
Manvel Gamburyan
Leonard Garcia
Josh Grispi
Mark Hominick
Erik Koch
Chad Mendes
Diego Nunes
Fredson Paixão
George Roop
Cub Swanson
Javier Vazquez
Tiequan Zhang


Heavyweight:

Antonio Rodrigo Nogueira
Ben Rothwell
Brendan Schaub
Brock Lesnar
Cain Velasquez
Cheick Kongo
Frank Mir
Gabriel Gonzaga
Junior dos Santos
Mirko “Cro Cop” Filipovic
Pat Barry
Roy Nelson
Sean McCorkle
Shane Carwin
Stefan Struve
Travis Browne

Staking ov grote steden voorlopig van de baan

De aangekondigde staking in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag deze maand gaat niet door. Verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil met de bonden om de tafel, zo laat een woordvoerder van het ministerie woensdag weten. Als de gesprekken geen bevredigende uitkomst hebben, wordt het werk in november alsnog neergelegd, dreigt vakbond Abvakabo FNV.

Personeel van de drie organisaties voerde woensdag actie bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag tegen de verzelfstandiging van de openbaarvervoerbedrijven en de bezuinigingsplannen van het kabinet. Schultz was zelf niet aanwezig, maar haar ambtenaren namen een brief van Abvakabo FNV in ontvangst waarin de grieven van de vakbond stonden beschreven.

Een woordvoerder van de minister, die momenteel een handelsmissie naar Rusland leidt, laat weten dat de bewindsvrouw bereid is om te praten. Een datum voor dit gesprek is nog niet geprikt. Als de uitkomst de bonden niet bevalt komen er alsnog acties, verzekert een woordvoerder van Abvakabo FNV.


Staking ov grote steden voorlopig van de baan (Foto: Novum)

Rellen en brand in Athene

Bij rellen als gevolg van de massale protestactie in Athene zijn woensdag zeker vier gewonden gevallen. Dat meldden ambulancediensten in de Griekse hoofdstad. Van de vier slachtoffers zijn er twee agent.

Het geweld begon woensdag toen een groep van ongeveer 200 jongeren het parlementsgebouw wilde bestormen. Later braken ook elders in de stad rellen uit. Honderdduizenden Grieken zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingen van de Griekse regering.

Grieken gingen woensdag eveneens massaal staken nadat er hiervoor een oproep was geweest. De staking bracht het openbaar leven vrijwel tot een stilstand, de bedoeling is dat er ook donderdag zal worden gestaakt.

Deze week moet het parlement een beslissing maken over het pakket van bezuinigingen dat Griekenland door de economische crisis moet helpen. In het forum loopt hier een topic over de rellen. 

Gewonden bij rellen Griekenland
Gewonden bij rellen Griekenland (Foto: ANP)

'FIFA 12 scoort 25 keer beter'

EA heeft aangegeven dat er voor elke PES 2012-game die verkocht wordt 25 FIFA 12-games verkocht worden op dit moment in Engeland. Volgens vice president Keith Ramsdale heeft FIFA 12 een record aan pre-orders en aan directe verkopen na de release van de gehele FIFA-reeks.

Daarnaast geeft Ramsdale aan dat vijf jaar geleden PES-games beter verkochten in Engeland dan FIFA-games maar als je de eerste tijd na de release vergelijkt van dit jaar dan doet FIFA het 25 keer beter. FIFA 12 kwam eind september in de top van de Engelse gamelijsten binnen en verkocht in de eerste week 3.2 miljoen stuks. PES 2012 komt met moeite net de top vijf binnen afgelopen week en dit is de eerste keer dat PES niet binnenkomt op één. Ramsdale geeft aan dat ze bij EA momenteel met brede glimlachen rondlopen.

Litouwer overleden in cel Haags Paleis van Justitie

In het Paleis van Justitie in Den Haag is woensdagmiddag een 41-jarige verdachte dood aangetroffen in zijn cel. Hij heeft vermoedelijk zelfmoord gepleegd, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De man uit Litouwen moest woensdag voor het gerechtshof verschijnen wegens verboden wapenbezit en heling van een auto.

De rijksrecherche doet onderzoek naar het overlijden van de man. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van een officier van justitie van het Openbaar Ministerie in Haarlem om de onafhankelijkheid van het onderzoek te waarborgen.

Boerrigter fit voor klassieker

Ajax kan zondag in de klassieker tegen Feyenoord gewoon een beroep doen op Derk Boerrigter. De knieblessure die de aanvaller gisteren in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb heeft opgelopen, blijkt enorm mee te vallen. Nader onderzoek bleek bij aankomst in Amsterdam niet eens nodig.

Boerrigter moest zich twintig minuten voor tijd laten vervangen nadat hij een tik op zijn knie had gekregen. De pijn trok in de loop van de avond echter snel weg. Donderdag heeft de selectie vrij, bij de vrijdagtraining kan de aanvaller waarschijnlijk al weer volledig meedoen.

GreenEdge wil groene trui in Tour de France

De nieuwe wielerploeg GreenEdge beschikt nog niet over een licentie in de UCI World Tour, maar de ambities zijn in ieder geval groot. Zo wil het Australische team volgend jaar graag de groene trui in de Tour de France winnen.

"Als wij een World Tour-licentie krijgen, zie ik ons meedoen voor de groene trui," zei teammanager Shayne Bannen tegen Cyclingnews. Hij heeft de sprinters Matthew Goss en Robbie McEwen, Baden Cooke in de gelederen zitten. "In de kern zijn we een Australische ploeg, maar ik vind dat de beste renners moeten starten," zei de teammanager die ook Pieter Weening, Sebastian Langeveld en Jens Mouris onder contract heeft staan.

Explosieve Battlefield 3 multiplayer-trailer

Volgende week is het dan eindelijk zo ver: Battlefield 3 zal in de winkels liggen. Deze first person shooter van Electronic Arts gaat proberen Call of Duty van Activision van de eerste plaats in de shooter ranglijsten te stoten en brengt daar groot geschut voor mee. Zo vlak voor de release willen de makers ons nog even wat lekkerder maken voor de game door een nieuwe trailer vrij te geven.

In de trailer zien we alle verschillende multiplayer-maps die beschikbaar zullen zijn als je de game volgende week koopt. Maar er is meer. Helemaal aan het einde van de trailer zien we een map uit een uitbreiding, genaamd Back to Karkand, die alleen beschikbaar zal zijn voor mensen die de game voortijdig hebben besteld. Volgens DICE zullen miljoenen mensen met deze uitbreiding aan de slag gaan.

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag hoeveel nummers er op de normale Wii-editie van Just Dance 3  te vinden zijn is 49. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van Just Dance 3 voor Wii!

Deze gaat naar uberradijs. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een T-shirt of zoals nu een game. Tot volgende week maandag!

Just Dance 3

Jade Raymond over innovatie in bestaande IP's en Splinter Cell

Jade Raymond, managing director van Ubisoft Toronto en één van de factoren waarom de eerste Assassin's Creed zo'n groot succes was, heeft in een interview haar mening gegeven over bestaande intelectual properties (IP's) en nieuwe ideeën. Volgens haar zijn bestaande IP's een goede plek om nieuwe ideeën te testen en is het maken van een nieuw IP een veel lastigere taak.

Bij het maken van nieuwe IP's moet je je met veel dingen bezig houden. Niet alleen of de gameplay goed in elkaar steekt en of de innovatieve zaken wel zullen werken, maar ook het verhaal en hoe de game er uit ziet is belangrijk. Volgen Raymond is het daarom veel makkelijker om nieuwe ideeën in bestaande series uit te proberen. Als een bepaald aspect van de game niet goed werkt, dan zijn er nog genoeg andere zaken in het spel die de fans wel leuk vinden.

“If you have a gamplay idea, a sequel is a really great way to try out innovation you might not be sure will work,” she said, “because even if one new gameplay idea or tech you are trying to create doesn’t work, there’s still tons of other stuff the fans want to live through and play the next game for.”

Jade Raymond gaf deze antwoord op vragen van gamers voor een ietm van The Guardian. Daarbij wist ze helemaal aan het einde te melden dat we snel meer zouden horen over een nieuwe Splinter Cell. We zijn benieuwd!

Jade Raymond

Drie nieuwe Pix'nLove-boeken aangekondigd

Pix 'n Love Publishing heeft vandaag via Facebook laten weten dat ze maar liefst drie nieuwe boeken uit gaan geven komend jaar. Naast het al verwachte History of Nintendo Vol. 2 komen ze ook met een boek over Mario en eentje over Gunpei Yokoi.

De boeken zijn te bestellen op de site van Pix 'n Love Publishing en kosten iets meer dan twinig pond. Het eerste deel van The History of Nintendo is goed ontvangen door de kleine groep geïnteresseerde lezers en Pix 'n Love probeert nu te groeien. Daarbij kunnen wij uiteraard helpen door de boeken te kopen.

De boeken die Pix 'n Love uitgeeft worden geschreven door verschillende auteurs, allemaal met een eigen achtergrond in games. Het derde deel in de History of Nintendo-reeks is op dit moment in ontwikkeling in het Frans.

- -- -

Veroorzakers winkelwagenongeluk melden zich

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor een ernstig ongeluk met een rij winkelwagentjes op een fietspad. De 17- en 18-jarige Veenendalers hadden de karretjes op een fietspad gezet, waardoor een 57-jarige stadgenoot met zijn fiets onderuit ging en ernstig gewond raakte.

De man fietste onder het station in Veenendaal West toen hij de winkelwagens raakte. Hij sloeg over de kop en kwam op zijn hoofd terecht. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat hij een driedubbele armbreuk en een gat bij zijn oogkas had opgelopen.

De politie dreigde camerabeelden van de daders te tonen op televisie als ze zich niet zouden aangeven. De verdachten meldden zich daarop bij de politie, toonden volgens de politie berouw en zeiden graag hun excuses aan de man te willen aanbieden. Ook verklaarden ze graag zijn schade willen vergoeden. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

EFSF mogelijk vergroot tot maximaal 1,4 biljoen

Het noodfonds voor de eurozone zal een vuurkracht van maximaal 1,45 biljoen krijgen, meldt het Financieele Dagblad woensdag. Op basis van bronnen, zegt de krant dat er nog geen akkoord ligt en dat Europese topambtenaren nog onderhandelen over de precieze details van het plan.

Zoals Dow Jones eerder meldde, vormt de kern van het plan dat het noodfonds garanties zal geven ter grootte van de eerste 20 procent aan verlies op staatsobligaties. Daardoor kan het effect van het noodfonds met een factor vijf worden vergroot.

Volgens de krant resteert van het fonds van 440 miljard na de steunoperaties voor Griekenland, Ierland en Portugal, nog 290 miljard voor het plan. Dit bedrag vermenigvuldigend met vijf komt de krant op het maximum van 1,45 biljoen.

Berichten uit de Britse krant The Guardian dat er een noodfonds van 2 biljoen in de maak was, zijn inmiddels tegengesproken. De Financial Times Deutschland stelde dat de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäeuble openstaat voor verhoging van het fonds tot een bedrag van zo'n 1 biljoen.

Nederlands team in Moto3

In de nieuwe Moto3-raceklasse is in 2012 een plek ingeruimd voor een Nederlands team. In de klasse die de 125cc gaat vervangen is volgens motorsportfederatie FIM plaats voor het team van Roelof Waninge.

De FIM heeft voor de Moto3 twintig aangvragen goedgekeurd, waarbij er plaats is voor 32 coureurs. Eenzelfde aantal teams en coureurs zal gaan rijden in de Moto2. Het team van Waninge komt momenteel in de 125cc uit met Luis Salom. Voor volgend jaar moet daar een Nederlandse rijder bij komen.

Scheepsbrand Hellevoetsluis blijkt aangestoken

De brand die maandag woedde op een schip in Hellevoetsluis blijkt te zijn aangestoken. De brandweer heeft aanwijzigingen voor brandstichting gevonden. De zeehavenpolitie heeft een nader onderzoek ingesteld.

Het vuur ontstond rond 07.15 uur onderin het voormalige marineschip, dat ligt aangemeerd in de Koopvaardijhaven in de Zuid-Hollandse plaats. De brandhaard was moeilijk te bereiken voor brandweermannen, die uiteindelijk een gat in het dek maakten om verder te kunnen blussen.

Het 45-meter lange vaartuig de Zeefakkel wordt gebruikt door zeekadetten. Onderzocht wordt of het schip nog te herstellen is. De omvang van de schade is nog niet in kaart gebracht.

Oud-leden en leden van zeekadetkorps De Zeefakkel willen tijd en geld vrijmaken om de Zeefakkel op te knappen. Andere korpsen en de scouting hebben onderdak aangeboden voor de zaterdagen. Inmiddels hebben sponsors contact opgenomen om hulp aan te bieden.


Scheepsbrand Hellevoetsluis blijkt aangestoken (Foto: Novum)

Redgrave, Laurent, Ganz aan boord van Night Train

Vanessa Redgrave, Mélanie Laurent en Bruno Ganz hebben zich bij de cast van Night Train to Lisbon gevoegd. Christopher Lee en hoofdrolspeler Jeremy Irons hadden al getekend. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Het scenario is gebaseerd op het boek Nachtzug nach Lissabon uit 2004 van de Zwitserse auteur en filosoof Pascal Mercier. De existentiële thriller gaat over Raimund Gregorius, een Zwitserse professor in klassieke talen, die een Portugees boek leest geschreven door de fictieve Amadeu de Prado. Hij was arts tijdens het dictatoriale bewind van Salazar, van 1933 tot 1974.

Prado beschrijft zijn ernstige gewetenswroeging over wat hij tijdens het bewind moest uitvoeren. Gregorius besluit dat hij deze Prado wil ontmoeten en reist per trein naar Lissabon.

De regie is in handen van de Deen Bille August. Hij maakte eerder The House of the Spirits, een drama over een Chileense familie waarin Irons ook de hoofdrol vertolkte, en Goodbye Bafana, over de gevangenisbewaarder van Nelson Mandela.

Night Train to Lisbon gaat volgende maand in productie, met het Nederlandse Paradiso Entertainment als coproducent. De eerste opnames staan gepland voor maart, de film moet in 2013 in première gaan.

Doden door bosbranden in Noord-Spanje

Een reeks bosbranden heeft in het noorden van Spanje aan twee mensen het leven gekost. Volgens de omroep RNE woensdag kwam in de provincie León een brandweerman om. En in de buurt van Segovia stierf een boer die meehielp met het bestrijden van het vuur.

Het normaliter vrij natte noorden van Spanje kent een uitzonderlijk droge herfst. In de regio Galicië ging meer dan 3500 hectare in vlammen op. De autoriteiten registreerden in 3 dagen tijd 400 branden. De meeste zouden zijn aangestoken.

Doden door bosbranden in Noord-Spanje
Doden door bosbranden in Noord-Spanje (Foto: ANP)

Twee aanhoudingen voor nepbom moskee Almelo

De politie heeft woensdagochtend twee mannen aangehouden die een nepbom bij de moskee in Almelo zouden hebben geplaatst. De twee Almeloërs van 57 en 30 jaar zijn opgepakt voor bedreiging en zijn in een cel gezet.

Het nepexplosief werd vorig jaar op 3 november aan de achterkant van de moskee aan de Bellavistastraat aangetroffen. Deskundigen stelden vast dat de koffer die eruitzag als een bom geen explosieven bevatte.

Onderzoek resulteerde in de aanhouding van de twee verdachten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Kamer tegen bierverkoop op pompstations

Het voornemen van vijf tankstations om vanaf volgende maand alcohol te gaan verkopen, valt slecht in de Tweede Kamer. Een meerderheid is tegen het plan en enkele partijen willen dat het kabinet ingrijpt.

De belangenvereniging van tankstations Beta vindt het verbod op de verkoop van alcohol onzin en wil met burgerlijke ongehoorzaamheid een proefproces uitlokken. Sinds het verbod in 2000 zouden de pomphouders miljoenen euro's zijn misgelopen, terwijl het aantal verkeersslachtoffers door het verbod niet zou zijn gedaald.

CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe noemt het voornemen een 'slecht plan'. "Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen", twittert hij. Lea Bouwmeester (PvdA) heeft Kamervragen gesteld aan de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

Bouwmeester wil weten wat het kabinet kan doen om te voorkomen dat de pomphouders daadwerkelijk bier en wijn gaan verkopen. Ook Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt dat Opstelten moet ingrijpen. Hij heeft eveneens vragen gesteld over de kwestie. De VVD laat weten dat de pomphouders zich gewoon aan de wet moeten houden.

Verbeek zet Altidore op de bank

AZ-trainer Gertjan Verbeek zal komende donderdag tegen Austria Wien niet starten met Jozy Altidore. De spits wordt vervangen door Charlison Benschop.

Verbeek geeft een duidelijke reden voor zijn keuze tegenover het ANP. "Ik ben vaak genoeg met Altidore gestart. Speltechnisch ben ik niet zo over hem te spreken en ook buiten het voetbal niet." Afgelopen weekend tegen Ajax bracht de trainer Benschop ook al in de ploeg voor Altidore.

De start van de Amerikaanse spits was veelbelovend met vijf doelpunten in zijn eerste vijf wedstrijden. Hierna kwam de productiviteit wat stil te liggen en scoorde de fysiek sterke aanvaller nog slechts driemaal.

AZ neemt het donderdag in het eigen AFAS Stadion op tegen het Oostenrijkse Austria Wien. De ploeg van Verbeek staat momenteel eerste in poule G van de Europa League. Uit de eerste twee wedstrijden werden vier punten behaald, evenveel als nummer twee Metalist Kharkiv.

Utrecht werkt aan metropoolregio met Amsterdam

De gemeente Utrecht wil haast maken met het vormen van een metropoolregio met Amsterdam en Almere. Utrecht denkt dat de regio noodzakelijk is en neemt het initiatief voor een plan van aanpak. Dat schrijft het college van burgemeesters en wethouders van Utrecht woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Utrecht reageert daarmee op de ontwikkelingen over een metropoolregio rond Rotterdam en Den Haag. De burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jozias van Aartsen van Den Haag reageerden vorige week positief over een samenwerking met 24 andere gemeenten in de buurt.

De metropoolregio rond Amsterdam en Utrecht moet voor een gezamenlijke economische groei zorgen en meer samenwerking op het gebied van infrastructuur en woningbouw. Ook wordt gekeken naar de mogelijke komst van de Olympische Spelen naar de regio in 2028. Het plan van aanpak moet later dit jaar bij het kabinet liggen.

Tv-programma moet homopesters tot inkeer brengen

Vanaf het voorjaar brengt de AVRO een programma over gepeste homo's op televisie. In Flikker Zelf Op biedt een coach hulp aan homoseksuelen en lesbiennes die in hun buurt worden gepest. Ook wordt gezocht naar de achtergronden van de 'schijntolerantie' jegens homoseksuelen.

De coach gaat met pesters in gesprek en confronteert ze met hun gedrag, met als doel het pesten te laten stoppen. De omroep denkt wel dat het moeilijk gaat worden de pesters mee te laten werken, laat een woordvoerder van de omroep woensdag weten.

Ook de hoofdredacteur van de Gay Krant bemoeit zich met het programma. Henk Krol helpt de makers tijdens de zoektocht naar gepeste homo's. Hij richtte onlangs een meldpunt op waar homopesterijen kunnen worden gemeld. Hier kwamen binnen een paar weken tijd meer dan honderdtwintig meldingen binnen van homokoppels die gepest worden door buurtbewoners. Waarschijnlijk is in de serie ook voor Krol een rol weggelegd.

Door Somaliërs ontvoerde Française overleden

Een zieke, verlamde Franse vrouw die door Somalische militanten in Kenia was ontvoerd en overgebracht naar Somalië is overleden. Dit heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Het ministerie zei deze informatie van contactpersonen te hebben gekregen. Wanneer en onder welke omstandigheden de 66-jarige Marie Dedieu is overleden is vooralsnog niet duidelijk. Vermoedelijk hebben haar ontvoerders Dedieu, die verlamd was en aan kanker leed, niet de medicatie gegeven die de Franse autoriteiten voor haar hadden opgestuurd, zei het ministerie.

De ernstig zieke Dedieu werd op 1 oktober door strijders van de terreurgroep Al-Shabab ontvoerd uit haar woning op een toeristeneiland voor de kust van de Noord-Keniaanse stad Lamu. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé sprak van een barbaarse daad.

Miljoenen euro's voor 'CSI-onderzoek'

Negen onderzoeksteams krijgen geld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor forensisch onderzoek. De organisatie wil het onderzoek dat mensen kennen uit de Amerikaanse misdaadserie CSI een stap dichter bij de realiteit brengen.

Voor negen onderzoeksprojecten is in totaal 3,5 miljoen euro beschikbaar. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar gezichtsherkenning en het opsporen van daders met dna-gegevens van familieleden.

De forensische wetenschap is gericht op het verzamelen en analyseren van bewijs met het doel daders van een misdrijf op te sporen. De wetenschap wordt een steeds belangrijker onderdeel van de opsporing, vervolging en berechting van daders.

Schoofs maakt uitstekend WTA-debuut

Bibiane Schoofs heeft bij haar debuut op de WTA-tour voor een grote verrassing gezorgd. De 23-jarige Nederlandse, nummer 199 op de wereldranglijst, was in de eerste ronde van het tennistoernooi van Luxemburg met 2-6, 6-2, 6-1 te sterk voor de Duitse Angelique Kerber, de mondiale nummer 29.

Schoofs plaatste zich voor het hoofdtoernooi door drie kwalificatiewedstrijden te winnen. In de volgende ronde treft ze Rebecca Marino. De Canadese schakelde de als tweede geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova uit.

Aanstaande vrijdag persconferentie van Nintendo

Nintendo heeft bekendgemaakt dat ze aanstaande vrijdag een persconferentie geven over een aantal toekomstige games en software. De persconferentie zal live te volgen zijn via de site van Nintendo Japan en begint om 20.00 uur lokale tijd.

De persconferentie heeft de naam "Nintendo 3DS New Information Internet Presentation" (vrij vertaald vanuit het Japans) en zal onder andere games als Mario Kart 7 en Mario 3D Land behandelen. Ook wordt er nieuws verwacht over de nieuwe firmware voor 3DS die in de planning staat.

Of we ook aankondigingen kunnen verwachten is nog niet bekend. Houd FOK!games komend weekend goed in de gaten!

Microsoft brengt kindergames uit voor Kinect

Microsoft heeft een reeks spellen gericht op jonge kinderen aangekondigd voor Kinect. Onder meer spellen in samenwerking met Sesamstraat en National Geographic zouden kinderen spelenderwijs iets moeten leren. De educatieve kinderspellen moeten in de lente op de markt komen.

Een spel als Kinect Sesame Street TV laat kinderen een interactieve versie van Sesamstraat bekijken. Zo kunnen personages uit het spel vragen drie kokosnoten te gooien, waarna de kinderen drie maal een gooiende beweging moeten maken. Bij Kinect National Geographic TV worden de documentaires afgewisseld met spellen die iets te maken hebben met het onderwerp, bijvoorbeeld beren die insecten moeten eten. Dit spel moet kinderen iets leren over dieren en natuur.

"Voor ons is de interface altijd het lastigste aspect geweest om kinderen te bereiken", zegt Terry Fitzpatrick, verantwoordelijk voor de inhoud en de distributie van Sesamstraat. Kinect is volgens hem ideaal omdat kinderen 'die lastige controller' niet meer hoeven te gebruiken.

Naast de twee educatieve spellen heeft Microsoft een samenwerking aangekondigd met Pixar. Er wordt een spel gemaakt dat spelers in de virtuele wereld plaatst van animatiefilms als Toy Story en Cars. Daarnaast is het spel Happy Action Theatre aangekondigd, een game waarbij kinderen in het spel in interactieve, virtuele omgevingen geplaatst worden. Hier kunnen ze, zonder de stress een prestatie te moeten leveren, doen waar ze zin in hebben.


Microsoft brengt kindergames uit voor Kinect

Ook andere Heineken-ontvoerders overwegen zaak

Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer overwegen ook een rechtszaak aan te spannen tegen de producent van de film De Heineken Ontvoering. Eerder kondigde Willem Holleeder al een stap naar de rechter aan. Volgens de twee medeontvoerders geeft de thriller een verkeerd beeld van de ontvoering in 1983 en hun rol daarin.

Advocaat Bart van Tuinen bevestigt tegenover Novum Nieuws dat een stap naar de rechter een optie is. "Dat doen we als de privacy van mijn cliënten in de film wordt geschonden."

De advocaat en de ontvoerders hebben de film nog niet gezien. "IDTV wil geen contact met ons." Boellaard en Meijers zeggen desondanks in Het Parool De Heineken Ontvoering een 'kutfilm' te vinden. "Ik gebruik liever de term belabberd", zegt hun advocaat in reactie op het artikel. "Het is een nepfilm."

Van Tuinen vindt dat in de film de waarheid op een negatieve manier wordt verdraaid. Zijn cliënten worden volgens de raadsheer daarop aangekeken. In De Heineken Ontvoering worden de ontvoerders bij hun voornamen genoemd. Volgens Van Tuinen is ook duidelijk dat zijn cliënten worden bedoeld. "De acteurs zijn op hun uiterlijk gecast."

De twee ontvoerders hebben alleen een trailer en fragmenten van de film op televisie gezien, maar ze weten genoeg. "Overal worden wapens gebruikt, terwijl wij dat bijna niet hebben gedaan," zegt Boellaard in de krant. "Iemand stopt meneer Heineken met zijn hoofd in een wc-pot. Dat slaat echt nergens op", vult Meijer hem aan.

Donderdag dient de zaak van Holleeder tegen de verschijning van de film. Hij zit niet in de film, hoewel een fictief personage met een andere naam wel op hem lijkt. Holleeder eist een verbod op de scènes en het promotiemateriaal met de op hem geïnspireerde ontvoerder. Dat verbod zou neerkomen op een publicatieverbod voor de hele film.

De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer in de rol van de ontvoerde biermagnaat, draait vanaf volgende week donderdag in de bioscopen. De film is geregisseerd door Maarten Treurniet.


Ook andere Heineken-ontvoerders overwegen zaak (Foto: Novum)

Duitse regisseuse wil migratie positief belichten

De Turks-Duitse filmmaakster Yasemin Samdereli wil met haar film Almanya - Wilkommen in Deutschland de migratie van Turken naar Duitsland positief belichten. "Je hoort veel verhalen over eerwraak", vertelt de regisseuse aan Novum Nieuws. "Ik wilde graag een keer een gewoon Turks gezin laten zien."

Samen met haar zus Nesrin schreef Yasemin het scenario van de komedie die in Duitsland veel bezoekers trok. Nesrin: "We willen niet zeggen dat Turken geen problemen hebben, maar alleen benadrukken dat Turken ook gewone problemen hebben. Dat wordt met alle negatieve berichten over integratie nog wel eens worden vergeten."

De zussen wilden met hun film een luchtige kijk geven op de immigratie in Duitsland. "Veel Duitsers zijn vergeten dat de veel Turken in de jaren zestig als gastarbeiders zijn uitgenodigd om te komen werken en dat ze met open armen werden ontvangen," zegt Yasemin. Voor haar film heeft ze gebruikgemaakt van archiefbeelden uit die tijd. "In 1971 werd de miljoenste gastarbeider in Duitsland ontvangen met muziek en kreeg hij een brommer, dat was de realiteit."

De film gaat over de Turk Hüseyin Yilmaz die in 1964 naar Duitsland emigreert, hij is die 1.000.001e migrant die met open armen wordt ontvangen. Hij krijgt een toespraak in het Duits, waar hij geen woord van verstaat. Veertig jaar later is hij overgrootvader en is zijn nazaat volledig geïntegreerd. Hüseyin denkt zijn hele familie een plezier te doen door een huis te kopen in het dorp waar hij geboren is, maar beseft zich niet dat de banden die zijn familieleden hebben met Turkije niet zo sterk zijn als zijn eigen gevoel voor zijn geboorteland.

Almanya - Wilkommen in Deutschland was een groot succes in Duitsland. Meer dan een miljoen Duitsers hebben de komedie in de bioscoop bekeken. De film gaat donderdag in Nederland in première.


Duitse regisseuse wil migratie positief belichten (Foto: Novum)

EU wil lidstaten onderling beter verbinden

De Europese Commissie wil tientallen miljarden euro's uitgeven aan grote projecten die de EU-lidstaten beter met elkaar moeten verbinden op het gebied van telecommunicatie, energie en transport. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Volgens José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, is het plan om de komende tien jaar zeventig miljard euro te investeren in grensoverschrijdende projecten.

Het voorstel is gedaan ondanks de financiële crisis in Europa. De afgelopen tijd heeft de EU forse kritiek gekregen, omdat zij publiek geld uitgeeft, terwijl nationale regeringen de broekriem moeten aanhalen.

Nicolas Cage in psychologische thriller

Nicolas Cage heeft getekend voor een rol in de thriller Black Butterfly. De film wordt een Duitse productie. Naast Cage is de Duitse actrice Veronica Ferres te zien, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De 47-jarige Cage speelt in Black Butterfly de schrijver Paul die vrienden wordt met een zwerver. Die vriendschap pakt niet goed uit. De thriller, een remake van de Franse tv-serie Papillon Noir met oud-voetballer Eric Cantona, moet niet worden verward met Black Butterflies, de film waarin Carice van Houten een Zuid-Afrikaanse dichteres speelt.

De opnamen beginnen in het voorjaar in Duitsland. Cage heeft een aantal films in de pijplijn. Zo is hij volgend jaar te zien in de actiefilm Medaillon met Malin Akerman. Ook werkt hij aan een vervolg op de motorfilm Ghost Rider en heeft hij een rol in de thriller The Frozen Ground met John Cusack.


Nicolas Cage in psychologische thriller (Foto: Novum)

Grote investeerders willen nieuw CO2-verdrag

De grootste investeerders ter wereld hebben woensdag regeringen opgeroepen een bindend verdrag over de uitstoot van broeikasgassen te ondertekenen. Het verdrag moet in december tijdens een top in Zuid-Afrika worden ondertekend.

De groep van 285 investeerders, die samen meer dan 14,6 biljoen euro aan bezittingen hebben, menen dat alleen beperkingen op de uitstoot van CO2 die juridisch te handhaven zijn zorgen voor de prikkel en de investeringen die nodig zijn om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de bedrijven dat de investeringskosten ruim onder de 365 miljard euro per jaar blijven. Volgens het Internationaal Energie Agentschap is dat het bedrag dat nodig is om te voorkomen dat de aarde met meer dan twee graden Celsius opwarmt. Men is het er internationaal over eens dat een stijging van meer dan twee graden ernstige gevolgen heeft.

Opnieuw vliegtuigongeluk in Botswana

Een Cessna is woensdag direct na het opstijgen in Botswana neergestort. Alle inzittenden hebben het ongeluk overleefd, aldus luchtvaartmaatschappij Delta Air. Vijf dagen geleden stortte in hetzelfde gebied ook een Cessna neer. Daarbij kwamen acht buitenlanders om.

De woordvoerder van Delta Air zei dat de passagiers - een Namibiër, vier Franse toeristen en de Zuid-Afrikaanse piloot - met een boot vanuit de Okavango-delta naar de stad Maun worden vervoerd. Sommigen van hen zijn lichtgewond. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. "We hebben contact via de radio en zouden later vandaag meer moeten weten", aldus de woordvoerder.

Vrijdag stortte een Cessna 208 van chartermaatschappij Moremi Air neer en vloog in brand. Twee overlevenden uit Botswana en twee uit Frankrijk zijn voor medische verzorging overgebracht naar Johannesburg in Zuid-Afrika.

Het ministerie van vervoer heeft een onderzoek naar beide ongelukken ingesteld.

Haarlemse is miljardste passagier Schiphol

Schiphol heeft woensdag de miljardste passagier verwelkomd. Inge Serné uit Haarlem zat aan boord van een KLM-vlucht die dinsdagavond vertrok vanuit New York, laat de in 1916 opgerichte luchthaven weten.

Serné kwam om 11.30 uur aan en werd begroet door president-directeur van Schiphol Jos Nijhuis, die sprak van een mijlpaal. Hij overhandigde de Haarlemse een reischeque van tweeduizend euro.

Daarnaast mag ze voor duizend euro winkelen op Schiphol en een jaar lang gratis parkeren op de luchthaven. Verder mocht ze tien mille schenken aan een goed doel naar keuze. Dat is KWF Kankerbestrijding geworden.

Op Schiphol staan woensdag tien grote cijfers van twee meter hoog: 1.000.000.000. De luchthaven deelt aan passagiers en bezoekers zakjes met snoep uit met dezelfde cijfers.

De Amsterdamse luchthaven verbindt Nederland met de wereld via 303 bestemmingen naar meer dan honderd landen.

Bond vreest voor banenverlies boswachters

De bezuinigingen in de bos- en natuursector gaan banen kosten. Daarvoor vreest FNV Bondgenoten. Er werken ruim vierduizend mensen in de branche, onder meer bij Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen.

De sector is in hoge mate afhankelijk van subsidies die gevaar lopen vanwege het kabinetsbeleid. "Wij vrezen met grote vreze voor de werkgelegenheid," zegt bondsbestuurder Wim Baltussen woensdag. "Landelijke, provinciale en gemeentelijke bezuinigingen, ze krijgen het allemaal tegelijk op hun bordje."

Het gaat vaak om non-profitorganisaties, die volgens Baltussen best acceptabele sociale plannen willen afsluiten, maar dat niet kunnen betalen. "Voor mensen die hun ziel en zaligheid bij hun werk in de sector hebben liggen is dat natuurlijk vreselijk."

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor onder meer boswachters gaan begin volgende maand van start. FNV Bondgenoten zet onder meer in op goede werkgelegenheidsafspraken.


Bond vreest voor banenverlies boswachters (Foto: Novum)

Nurten Albayrak keert niet terug bij COA

De gewezen bestuurvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak keert voorlopig niet terug op haar post. Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat ze onder vuur was komen te liggen vanwege de hoogte van haar salaris. In een kort geding eiste ze opheffing van haar schorsing, maar de rechtbank in Den Haag stelde haar woensdag niet in het gelijk.

Albayrak verdiende zo'n 273.000 euro, ruim boven de balkenendenorm van 188 duizend euro. Ze werd geschorst omdat ze 'inconsistente informatie had gegeven' over haar beloning. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een extern onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar het salaris van de COA-baas en haar vermeende schrikbewind.

De advocaat van Albayrak, Anita Verbeek, zegt met stomheid geslagen te zijn door het 'dramatisch slecht onderbouwde vonnis'. Albayrak heeft volgens de rechter fouten gemaakt bij het doorgeven van salarisgegevens, die ze had opgevraagd bij de salarisadministratie. "Als jouw baas jou vraagt wat je verdient en je vraagt P&O om een uitdraai. Mag je dan worden geschorst als je die uitdraai aan je baas geeft en er blijkt een fout in te zitten?", vraagt de advocaat zich af. "Over die vraag had de rechter zich moeten buigen, maar dat heeft hij niet gedaan."

"We hebben ruimschoots erkend dat ze de gegevens had moeten controleren. Maar die fout is niet ernstig genoeg om iemand te schorsen." Het spreekt volgens de advocaat ook in het voordeel van Albayrak dat ze minder zou zijn gaan verdienen als de fouten niet waren opgemerkt. Ze was volgens de raadsvrouw 'zeker niet' uit op persoonlijk gewin.

Verder is volgens Verbeek een truc gebruikt om Albayrak langer geschorst te houden. "In de cao staat dat iemand maximaal vier weken geschorst mag blijven. Dat mag alleen worden verlengd als de werkgever naar de rechter is gestapt of als een ontslagprocedure is ingezet."

In het geval van Albayrak werd de schorsing niet verlengd, maar werd ze opnieuw geschorst. De reden voor deze schorsing was dat ze een kort geding had aangespannen tegen de eerste schorsing. De tweede schorsing heeft de rechter ook goedgekeurd omdat er een groter onderzoek naar Albayrak loopt, zegt Verbeek. "Maar het is nog nooit vertoond dat een onderzoek alleen genoeg reden is voor een schorsing."

Verbeek denkt dat de uitspraak een afschrikwekkend effect heeft op alle bestuurders die meer dan de balkenendenorm verdienen. "Dat kun je op je vingers natellen."

Behalve om haar salaris ligt de in Turkije geboren Albayrak ook onder vuur om haar bestuursstijl. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd en er zou vanwege haar dominante optreden een angstcultuur heersen binnen de organisatie.

De raad van toezicht van het COA is in afwachting van de resultaten van het onderzoek van Leers tijdelijk teruggetreden. Voorzitter van de raad van toezicht is VVD-prominent Loek Hermans. De 46-jarige Albayrak is ook lid van de VVD en schreef in 2005 mee aan het Liberaal Manifest.

'3DS vooral voor de jongere gamer'

Peter Moore, topman bij EA, ziet de Nintendo 3DS vooral gericht op de jongere gamer. Volgens hem zijn de komende feestdagen een belangrijke periode voor Nintendo waarbij moet blijken of het echt een populair cadeau voor kinderen gaat worden.

"It's going to be an interesting test for them this Christmas, I think we're all hoping it will be a tremendous Christmas present. I think it is aimed at a younger consumer for the most part."

EA heeft zelf niet zo heel veel in de planning staan voor Nintendo's nieuwste handheld. Na Sims 3: Pets, FIFA en NFS: The Run is het erg stil. Ze houden het apparaat wel in de gaten, net als ze bij elke console doen, maar hebben nog geen mededelingen over toekomstige releases.

"We continue to look at it. We have FIFA coming out on it. We have Madden in the US on it. Like any device we wish it all the best and we will monitor it and watch the sell-throughs and if there are business opportunities to bring new content, different content, or bring some of our great brands there in the future on top of what we have already committed then we will certainly do that."

Munitiespoorbaan WO1 gevonden in Hellevoetsluis

In Hellevoetsluis zijn bij restauratiewerkzaamheden unieke vondsten uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd. Het gaat om twee geschutplaatsen, borstweringsmuren en een smalspoorbaan voor de aan- en afvoer van munitie, laat de Zuid-Hollandse gemeente woensdag weten.

De vondsten werden gedaan tijdens de restauratie van de verdedigingswerken in de vesting van het plaatsje. De geschutplaatsen hadden opstellingen voor munitie van twaalf en vijftien centimeter, wat een zware verdedigingsbatterij te noemen is.

Burgemeester Corstiaan Kleijwegt is 'enorm blij' met de vondst. "Het gebied van Front I en II was al heel bijzonder, maar door deze vondst komt de geschiedenis nog meer tot leven en komen we weer meer te weten over het verleden van Hellevoetsluis."

Het restauratiewerk en de herinrichting van de vestingwallen zijn nog in volle gang. De geschutsopstellingplaatsen worden teruggeplaatst. Bekeken wordt hoe de gevonden sporen uit het verleden zichtbaar kunnen blijven.


Munitiespoorbaan WO1 gevonden in Hellevoetsluis (Foto: Novum)

Française ziet af van aanklacht tegen Strauss-Kahn

De Franse schrijfster Tristane Banon gaat geen civiele procedure starten tegen Dominique Strauss-Kahn voor verkrachting. Eerder zagen openbaar aanklagers al af van vervolging. Banon zei dat ze 'altijd heeft gezegd alleen een civiele procedure te zullen starten als mijn status als slachtoffer niet wordt erkend'.

Het openbaar ministerie liet vorige week weten af te zien van vervolging, maar zei wel dat Strauss-Kahn tijdens ondervragingen handelingen had toegegeven die zouden neerkomen op aanranding. Banon stelde dat Strauss-Kahn haar in 2003 tijdens een interview heeft geprobeerd te verkrachten.

Strauss-Kahn trad eerder dit jaar af als baas van het Internationaal Monetair Fonds nadat hij was aangehouden op verdenking van verkrachting van een hotelkamermeisje in New York. Na een onderzoek waarin twijfels ontstonden over de betrouwbaarheid van de aangeefster besloot het OM in New York van vervolging af te zien.


Française ziet af van aanklacht tegen Strauss-Kahn (Foto: Novum)

Theron maakt remake van Nederlandse thriller

Charlize Theron speelt de hoofdrol in de remake van de thriller Zwart Water uit 2010. De actrice gaat de film ook produceren. De regie is in handen van Scott Derrickson, bekend van The Exorcism of Emily Rose. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Zwart Water is een Nederlandse horrorfilm uit 2010 met Hadewych Minis en Barry Atsma in de hoofdrollen.

De 36-jarige Theron, die in 2004 een Oscar won voor haar rol in Monster, heeft de filmrechten voor de remake vorig jaar bemachtigd. Dat bevestigt producent Accento Films, die verder niets kan zeggen over de Amerikaanse productie. De film gaat over een 9-jarig meisje dat bevriend raakt met een spook dat in haar nieuwe huis woont. Het spook zegt de tante van het meisje te zijn en zegt dat haar moeder een gruwelijk geheim heeft.

Derrickson, bekend van The Exorcism of Emily Rose, schrijft ook de Amerikaanse versie van het verhaal. De Nederlandse film werd geregisseerd door Elbert van Strien. Theron speelt de moederrol die in de Nederlandse versie door Minis werd vertolkt. Wanneer de film in productie gaat is onbekend.


Theron maakt remake van Nederlandse thriller (Foto: Novum)

Subversion is niet leuk genoeg

Het tactische spel Subversion, waarin spelers een inbraak moeten opzetten, is helemaal niet leuk. Daarom heeft gamestudio Introversion besloten de productie van de game stil te leggen. De gamestudio heeft veel tijd geïnvesteerd in het bouwen van de techniek achter het spel, maar vergat hierbij te kijken naar het spelplezier. Dat laat het bedrijf weten.

"We hebben een fatale fout gemaakt door meer plezier te hebben in het maken van de game dan dat gamers ooit kunnen hebben door het te spelen", zegt studiobaas Chris Daley. Voorlopig hoeven gamers niet te rekenen op een release van Subversion.

Introversion gaat het gehele concept van de game herzien. Daley is niet van plan ooit nog zo veel tijd in een spel te stoppen nog voordat er überhaupt een goed spelprincipe verzonnen is. "We moeten Subversion van boven naar onder opnieuw opzetten, en enkele heilige koeien moeten geslacht worden", zegt de studiobaas.

Introversion heeft in het verleden onder meer de strategiespellen Multiwinia en Defcon gemaakt. In de afgelopen maanden heeft de gamestudio verschillende spellen uit zijn portfolio beschikbaar gemaakt voor de Mac.


Subversion is niet leuk genoeg (Foto: Novum)

Final Fantasy XIII-2 krijgt Special Editions

Square Enix heeft vandaag bekendgemaakt dat er twee special editions komen voor Final Fantasy XIII-2. Daarnaast is er nog een pre-order bonus voor iedereen die de game nu al wil gaan bestellen.

De pre-order bonus bevat het volgende:

Een steelbook case
Downloadable content: "Fight In Style" pack (recruitable monster (Omega) en alternatieve costumes voor Serah en Noel)
FINAL FANTASY XIII -Episode i-, een novelle dat de tijd tussen XIII en XIII-2 overbrugt
Drie lithograph artcards

xiii

De limited collector's edition bevat het volgende:

Unieke verpakking
Composer Selected Soundtrack
Artwork book "The Art of FINAL FANTASY XIII-2"
Zes collectible postcards
High Definition Lenticular Artprint van Lightning

xiii

Tot slot de Crystal edition:

Presentation box
4-Disc FINAL FANTASY XIII-2 Original Soundtrack
Exclusief FINAL FANTASY XIII-2 T-Shirt
Artwork book "The Art of FINAL FANTASY XIII-2"
Zes collectable postcards
High Definition Lenticular Artprint van Lightning

xiii

Roofdieren ontsnapt uit wildpark VS

Uit een particulier wildpark in het stadje Zanesville, in de Amerikaanse staat Ohio, zijn tientallen exotische dieren, waaronder een onbekend aantal roofdieren, ontsnapt. De eigenaar van het wildpark werd door de politie dood aangetroffen en alle kooien bleken te zijn opengezet. Dit heeft sheriff Matt Lutz op een persconferentie bekendgemaakt.

Lutz zei dat zijn mensen de jacht hebben geopend op de ontsnapte dieren. Zo'n 25 dieren, waaronder beren en wolven, zijn al door de politie doodgeschoten. In het wildpark zaten niet alleen beren en wolven, maar ook giraffes, kamelen, jachtluipaarden, leeuwen en tijgers.

De politie heeft de inwoners van Zanesville dringend aangeraden thuis te blijven. De plaatselijke scholen houden uit voorzorg hun deuren gesloten. Voor zover bekend hebben zich nog geen confrontaties tussen burgers en wilde dieren voorgedaan.

Over hoe en waaraan de eigenaar van het wildpark is overleden wilde de politie niet speculeren. Sheriff Lutz zei wel dat bij diens dode lichaam een aantal roofdieren werd aangetroffen. Deze dieren werden meteen afgeschoten, aldus Lutz.

Britse politie start met ontruiming nomadenkamp

De Britse politie is woensdag begonnen met de ontruiming van een kamp van Ierse Travelers - een nomadische groep vergelijkbaar met, maar etnisch niet verwant aan zigeuners of Roma. De bewoners wonen al meer dan tien jaar illegaal op het terrein.

De oproerpolitie viel Dale Farm, vijftig kilometer ten oosten van Londen, woensdagochtend binnen. Bewoners en sympathisanten gooiden stenen naar de politieagenten en vochten met hen. Eén caravan werd in brand gestoken toen de politie naar binnen wilde. De politie diende twee mensen stroomschokken toe en arresteerde één persoon.

Het conflict tussen de gemeenteraad van Basildon en de Travelers gaat terug tot 2001, toen de Travelers een voormalige schroothoop naast een legaal Travelers-terrein opkochten en zich daar vestigden. Het lokale bestuur begon juridische procedures om hen daar weg te krijgen en won uiteindelijk in augustus bij het Britse High Court. Het lokale bestuur beroept zich op het bestemmingsplan, dat niet voorziet in bewoning van het terrein.

De VN-Commissie voor Uitbanning van Rassendiscriminatie heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen een vreedzame oplossing te zoeken.


Britse politie start met ontruiming nomadenkamp (Foto: Novum)

Honderden wonen afscheid Jennefer bij

In Rotterdam zijn woensdagochtend enkele honderden mensen bijeengekomen voor de uitvaartdienst voor de omgebrachte Jennefer. In evangelisch centrum Filadelfia is een openbaar afscheid, dat ook buiten kan worden gevolgd via luidsprekers. Woensdagmiddag wordt Jennefer begraven op de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam.

De 10-jarige Jennefer werd anderhalve week geleden gedood. De ex-vriend van haar oudere zus zit daarvoor vast. Het lichaam van het meisje werd in zijn woning gevonden. De 26-jarige man werd vorige week aangehouden. Hij heeft Jennefer mogelijk ook seksueel misbruikt.

Donderdag wordt ter nagedachtenis aan het vermoorde meisje een stille tocht gehouden. Die start om 18.30 uur bij haar ouderlijk huis en gaat naar het huis waar ze werd gevonden. Jennefers ouders zullen de stoet naar verwachting voorgaan.


Honderden wonen afscheid Jennefer bij (Foto: Novum)

Di Resta: "Ophef over niet rijden in Q3 overdreven"

Force India-coureur Paul di Resta verdedigt de keuze van onder meer zijn team om in het derde deel van de Formule 1-kwalificaties regelmatig geen tijd meer op de klokken te brengen. De Schot wijst er op dat de kleinere teams in Q1 en Q2 al meer moeten rijden om in Q3 te belanden.

"Ik herinner me Japan nog. Force India had dertien rondjes gereden en Red Bull Racing had maar acht rondjes nodig om op pole position te staan. Die aantallen zijn een signaal van wat wij nodig hebben om zover te komen. De snelle teams hoeven in Q1 geen set zachte banden te gebruiken om door te komen. Daardoor zijn zij in het voordeel. Het is al vanaf het begin van de kwalificatie compromissen sluiten." zei Di Resta tegen Autosport.

"Met de racestrategieën ben je als team in de middenmoot bijna gedwongen om conservatief voor minder stops te kiezen, omdat je niet snel genoeg bent om je een weg door het verkeer te banen. De topteams zijn daar wel toe in staat en kunnen dus agressiever zijn. Bovendien is hun kwalificatietempo beter. Maar als je op je tenen moet lopen om het bij te houden kan je dat niet doen."

"Bovendien gaat het in Q3 helemaal niet om een Force India die zich als achtste kwalificeert. Het draait om het gevecht om pole position, om Hamilton, Vettel, Alonso of Button. Dat wij dan niet rijden brengt ons in een betere uitgangspositie om het de grote teams in de race moeilijk te maken, dus ik begrijp alle ophef niet."

Engels record voor Rooney in Champions League

Wayne Rooney was gisteren tweemaal trefzeker in de Champions League-wedstrijd tegen het Roemeense Otelul Galati. Met twee benutte strafschoppen had hij een groot aandeel in de 0-2 overwinning.

Door deze twee treffers mag Rooney zich vanaf heden de productiefste Engelse voetbalspeler in de historie van de Champions League noemen. Door de twee doelpunten kwam Rooney op een totaal van 26 doelpunten in 64 Champions League-wedstrijden. Met dit aantal gaat hij voormalig teamgenoot Paul Scholes voorbij, die in 122 duels tot 24 doelpunten kwam. Scholes zette afgelopen zomer een punt achter zijn voetballoopbaan.

Rooney maakte al zijn 26 treffers in dienst van Manchester United. Sinds zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe (6-2 winst, drie treffers), wist de Engelsman elk Champions League-seizoen minimaal één treffer te scoren. Het seizoen 2009/10 was met vijf doelpunten zijn productiefste CL-seizoen tot nu toe bij Manchester United.

Rooney hoeft van enige concurrentie de komende tijd nog niet te duchten. Frank Lampard is van de nog actieve spelers het dichtst in de buurt van de prestatie van Rooney. De middenvelder van Chelsea, die vanavond het tegen Racing Genk van Mario Been treft, scoorde tot dusver twintig keer. Steven Gerrard staat op negentien treffers, maar de spelmaker speelt met Liverpool dit seizoen geen Champions League.

Geen straf voor '1000ste zakkenroller'

De vrouw die zondag als duizendste zakkenroller werd gesnapt door het Amsterdamse zakkenrollersteam wordt niet gestraft. Haar zaak is geseponeerd.

Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) aan AT5. De vrouw is volgens het OM 'al genoeg gestraft door de media'.

De vrouw werd gesnapt toen ze geld, paspoorten, een fototoestel, tassen en een bak met druiven had gestolen en kreeg ter ere van de mijlpaal een blaadje met '1000' op haar rug geplakt.

Maar hier was de politie niet blij mee. "Wij staan niet achter deze actie en vinden het heel ongepast", liet een woordvoerder aan AT5 weten. "We gaan degenen die dit hebben gedaan hierop aanspreken. Het is heel jammer want het is een heel succesvol team en dat dit zo gevierd wordt doet daar een beetje aan af."

De actie kwam in de publiciteit. Daarom heeft het OM nu besloten de zaak te seponeren.

Uitzending overval Brinks levert tachtig tips op

Een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond over de gewelddadige overval op geldtransportbedrijf Brinks heeft tachtig tips opgeleverd. Dat meldt de Amsterdamse politie. In het programma werd een reconstructie getoond van de overval en de daaropvolgende achtervolging door de politie.

In de ochtend van 29 juni drongen vermoedelijk zes criminelen het geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam Zuidoost binnen. Waarschijnlijk deden zij dit met behulp van explosieven. Ze gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Toen de politie ter plaatse kwam, gingen de criminelen er in twee auto's vandoor. Er volgende een lange achtervolging over de A2 naar het zuiden. Een van de vluchtauto's crashte. Na het ongeval bedreigden de overvallers een andere automobilist en gingen er met zijn auto vandoor, vermoedelijk richting België.

De overval zat al eerder in Opsporing Verzocht, toen kwamen er 45 tips binnen. De gouden tip zat daar niet tussen. In de nieuwe uitzending werd onder meer informatie gevraagd over de handschoenen en de tassen van de overvallers.

Formule 1-circuit New Delhi geopend

De organisatie van de eerste Grand Prix van India lijkt er helemaal klaar voor te zijn. Gisteren is het Buddh International Circuit geopend door de lichten op het rechte stuk op groen te zetten. De Formule 1 zal van 28 tot en met 30 oktober gaan racen op de gloednieuwe baan.

In India is de laatste maanden hard gewerkt om het sof van de Commonwealth Games te voorkomen. Toen waren sommige accomodaties en de atletenverblijven nog niet klaar op het moment dat het evenement plaatsvond. "We hebben getracht het circuit zo indrukwekkend te maken dat alle negatieve gebeurtenissen rond de Commonwealth Games weer vergeten worden. We zagen daar een grote uitdaging in," zei Manoj Gaur namens de organisatie van de race in India.

Google toont Android 4.0

Google heeft Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd, officieel aangekondigd en getoond. Dit gebeurde in Hong Kong tijdens een persconferentie. Eén van de belangrijkste toevoegingen is de NFC-functionaliteit die we al zagen bij bijvoorbeeld Nokia.

Naast de NFC-mogelijkheden (genaamd Android Beam) zijn er ook Face Unlock (haal je telefoon uit vergrendeling met gezichtsherkenning), offline Gmail-features, een betere camera-interface en een nieuwe look. Eén van de eerste telefoons die met Android 4.0 geleverd gaat worden is de Samsung Galaxy Nexus met 4.65 inch-scherm.

De Galaxy Nexus wordt in november verwacht in Amerika en andere gebieden volgen snel daarna. In de maanden daarna verschijnen er meer telefoons met de nieuwe Android-versie. Telefoons die nu Android draaien (vanaf 2.3) zijn theoretisch allemaal te upgraden naar 4.0.

Van HTC, naast Samsung een tweede grote Android-aanhanger, is nog niet bekend wat ze gaan doen. HTC heeft een flink grote eigen interface (Sense) en men kijkt op dit moment naar de mogelijkheden met betrekking tot het integreren van deze interface met Android 4.0.

Android Android

Android Android

[NBA] Arbeidsconflict nog niet opgelost

Een nieuwe bemiddelingspoging om in de NBA het conflict tussen de spelers en de basketbalteams op te lossen is op niets uitgelopen. Bemiddelaar George Cohen moest na vijftien uur onderhandelen concluderen dat er nog geen schot in de zaak zit.

Het conflict gaat over de verdeling van de inkomsten die de NBA genereert. De spelers willen dat een groter deel van dat geld aan salarissen uitgegeven wordt dan de clubs voorstellen. Hierdoor is het seizoen dat op 1 november zou starten al met twee weken uitgesteld. Cohen, die eerder een conflict in het American Football tot een goed einde bracht, moet de impasse doorbreken. Vandaag zal er verder worden gesproken tussen de partijen.

D66 wil opheldering over titel minister van Staat

D66 wil opheldering over de criteria om minister van Staat te worden. Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw is het niet duidelijk waarom iemand wel of niet de eretitel krijgt. Daardoor is er risico op willekeur, zegt hij woensdag in het Nederlands Dagblad.

Ook de schijn dat persoonlijke voorkeuren van de koningin een rol spelen, moet worden voorkomen. "Het kabinet mag de koningin niet in verlegenheid brengen door politieke voor- en afkeuren de doorslag te laten geven", aldus Schouw.

Schouw reageert op uitspraken van oud-premier Dries van Agt, die tegen de krant zegt teleurgesteld te zijn dat hij nooit is benoemd tot minister van Staat. De CDA'er heeft wel een vermoeden waarom hij is gepasseerd, maar houdt dat voor zich. "Ik heb er wel ideeën over, maar dat is ook het laatste wat ik er over zeggen mag."

De titel minister van Staat wordt toegekend door de koningin, op voordracht van de ministerraad. De titel wordt gegeven aan politici of staatslieden die geen publieke functie meer vervullen. Zo werden oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok een jaar na hun aftreden benoemd. Zij kunnen in sommige gevallen worden geraadpleegd, bijvoorbeeld bij een kabinetsformatie, maar maken geen deel uit van de ministerraad. Momenteel zijn er zes ministers van Staat.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn er geen vaste criteria voor het verkrijgen van de titel.

Gerrard vreesde voor einde carrière

Steven Gerrard was bang dat zijn carrière ten einde was. De aanvoerder van Liverpool kampte een half jaar met een liesblessure. Gerrard maakte afgelopen zaterdag tegen Manchester United (1-1) zijn rentree in de basis van Liverpool.

De Engels international vierde zijn terugkeer met een doelpunt. Hij geeft toe dat hij bang was dat hij misschien niet meer zou kunnen voetballen. "Het is logisch dat je twijfelt over je toekomst", zegt Gerrard in het clubblad. "Verschillende dingen schieten door je hoofd. Toen ik geblesseerd raakte wist ik dat dit een ernstige was. Daar was ik niet aan gewend. Ik geef toe dat ik down was, ik voelde me slechter dan ik me ooit gevoeld heb."

"Voordat ik geopereerd werd, kreeg ik injecties zodat ik toch kon spelen. Ik wist dat het niet goed was, ik nam een risico met mijn lichaam. Ik was niet de speler die ik wilde zijn. Je kunt dat maar een beperkte tijd volhouden voordat het teveel wordt voor je lichaam, en dat is wat er gebeurde."

"Het duurde even eer ik weer positief kon denken", zegt Gerrard. "Dat gebeurde pas echt toen ik niet meer met krukken hoefde te lopen, een paar weken na de operatie. De laatste zes maanden waren zonder twijfel de zwaarste uit mijn carrière."

'Atlético Madrid informeert naar El Hamdaoui'

Mounir El Hamdaoui kan zich volgens de Spaanse krant Sport verheugen op de interesse van Atlético Madrid. De tweede club van Madrid is op zoek naar scorend vermogen. Eerder gaf ook Espanyol aan interesse te hebben in de spits van Ajax.

Atlético Madrid trok afgelopen zomer Radamel Falcao aan als nieuwe spits, maar is desondanks toch op zoek naar meer scorend vermogen. Volgens de krant hebben de Madrilenen bij Ajax geïnformeerd naar de haalbaarheid van El Hamdaoui.

Concrete gesprekken, zoals El Hamdaoui wel al met Espanyol zou hebben gevoerd, hebben tot dusver nog niet plaatsgevonden met Atlético Madrid.

Kamervragen over misstanden PostNL

Na reportages van Omroep West op 17 en 18 oktober heeft de SP besloten Kamervragen te stellen over de problemen bij PostNL. Uit onderzoek van de omroep blijkt dat PostNL slecht functioneert, post wordt vaak niet bezorgd.

Sinds de reportages wordt de omroep overspoeld met klachten over het postbedrijf. Veel bedrijven en particulieren doen hun beklag over te laat of zelfs nooit bezorgde poststukken. Volgens een vakbondswoordvoerder heeft de grote hoeveelheid foute post alles te maken met de huidige reorganisatie bij PostNL: "Er wordt in hoog tempo afscheid genomen van vaste bestellers, terwijl de aanwas van nieuwe parttimers enkele duizenden achterloopt." PostNL erkent de problemen, maar benadrukt dat de bezorging ruimschoots aan de normen en doelstellingen voldoet. De honderden reacties van kijkers, luisteraars en surfers geven aan dat daar op zijn minst aan kan worden getwijfeld.

Medewerkers van PostNL zouden volgens Omroep West klagen dat de sfeer in het bedrijf sinds de reorganisaties 'om te snijden' is. Ze spreken over intimidaties, pesterijen en gedwongen overplaatsingen. Ook zouden nieuwe medewerkers slecht ingewerkt worden.

PostNL verwerpt de kritiek en spreekt van een 'hetze tegen werknemers van het postbedrijf', aldus Pieter Kunz, directeur van PostNL, tegen Omroep West. Volgens Kunz valt het wel mee met de 'chaos'. "Als er een pakket verdwijnt, is deze altijd te traceren. Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan, maar de betrouwbaarheid van onze pakkettendienst is erg hoog, omdat het hele proces wordt getraceerd. Als er dus iets mis gaat, zijn wij altijd op de hoogte. Bij PostNL werken 16.000 mensen die gemotiveerd hun werk doen."

Ook op FOK! wordt de postbezorging regelmatig bekritiseerd. Zo was er een pakketje bij een FOK!user in de vuilnisbak bezorgd en loopt er op het forum een topicreeks waar FOK!users met hun klachten over PostNL en andere postbedrijven terecht kunnen.

Nederland verliest terrein op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal staat nog altijd op de tweede plek van de FIFA-wereldranglijst, maar zag het verschil met koploper Spanje wel groeien. Door de nederlaag tegen Zweden liepen de Spanjaarden uit en krijgen Duitsland en Uruguay zicht op de tweede plek van Oranje.

Regerend Europees- en wereldkampioen Spanje heeft, dankzij het verlies van Nederland tegen Zweden, een voorsprong van tweehonderd punten genomen. Zweden steeg door de winst van Nederland van de 25e naar de veertiende plek. Ook Brazilië (van zeven naar vijf), Engeland (van acht naar zeven) en Griekenland (van elf naar acht) wisten te stijgen.

Denemarken is nieuw in de top-tien. Het Scandinavische land won met 2-1 van Portugal en plaatste zich daardoor direct voor het EK van 2012. De ploeg klom van de zeventiende naar de tiende plaats.

FIFA-ranglijst per 19 oktober 2011:

# Land Punten
1. (1) Spanje 1624
2. (2) Nederland 1425
3. (3) Duitsland 1352
4. (4) Uruguay 1230
5. (7) Brazilië 1144
6. (6) Italië 1135
7. (8) Engeland 1101
8. (11) Griekenland 1044
= (5) Portugal 1044
10. (10) Argentinië 1030
= (17) Denemarken 1030

Katusha strikt Zabel als sprinterscoach

Erik Zabel wordt de nieuwe sprinterscoach bij Katyusha. De Duitser komt over van HTC-Columbia, waar hij zeer succesvol was met sprinters Mark Cavendish, Matthew Goss en André Greipel.

Katyusha is erg blij met het aantrekken van Zabel. "Erik kent het wielrennen door en door en hij heeft met veel sterke sprinters gewerkt", reageerde Hans-Michael Holczer, manager van de Russische wielerformatie.

"Bij Katyusha krijgt hij een zelfde rol als bij HTC. Komende winter begint hij"
, vertelde Holczer verder. Bij Katyusha komt Zabel in Denis Galimzyanov de bekendste sprinter van de Russen tegen. Galimzyanov behaalde afgelopen seizoen vier overwinningen.

Holczer zorgt er op deze manier voor dat de begeleidingsstaf van de Russische ploeg een Duits gezicht krijgt. Behalve Zabel maakt ook Sebastian Weber, die als trainer bij HTC actief was, de overstap naar Katyusha. Ook Michael Rich en Christian Henn worden aan de staf toegevoegd. Holczer kent beiden nog van zijn periode bij Gerolsteiner.

Zeker 34 gevallen van wegpesten homoseksuelen

Het wegpesten uit hun buurt van mensen wegens hun seksuele geaardheid is in de eerste drie kwartalen van dit jaar in Nederland zeker 34 keer voorgekomen. Dat blijkt uit cijfers van de antidiscriminatiebureaus en enkele politiekorpsen.

Over heel 2010 ging het om 29 gevallen, in het jaar ervoor om 27 gevallen. In totaal zijn er dit jaar al 158 gevallen geweest waarbij mensen zijn weggepest. Behalve om seksuele geaardheid ging het onder meer om ras (96 gevallen) en het hebben van een handicap (11 gevallen).

Volgens de branchevereniging van antidiscriminatiebureaus zijn de genoemde aantallen het 'topje van de ijsberg', onder meer omdat discriminatie niet altijd herkend en geregistreerd wordt.

Zagreb-coach: "Erg veel mogelijkheden gehad"

Dinamo Zagreb-trainer Krunoslav Jurcic was teleurgesteld in de uitslag van zijn team tegen Ajax. De Kroatische ploeg verloor met 0-2, maar Jurcic was van mening dat er een veel beter resultaat in zat.

"We hebben zo veel goede mogelijkheden gehad", waarmee de trainer doelde op de kansen die de ploeg vooral in de beginfase van de wedstrijd kreeg. "Op dit niveau moet je grote kansen benutten."

De trainer erkent het gebrek aan scorend vermorgen bij de ploeg en weet waar de oplossing ligt: "20 miljoen euro voor een nieuwe spits. Helaas hebben we dat niet." Door het verlies staat Zagreb na drie groepswedstrijden zonder punten en treffers onderaan in de groep. Jurcic ziet het somber in: "De kans dat wij nog derde worden is erg klein."

Trots-afdeling Den Bosch naar VVD

De tweemansfractie van Trots op Nederland uit de gemeenteraad van Den Bosch heeft zich aangesloten bij de VVD. Dat meldt de Bossche VVD-fractie dinsdag.

De VVD wordt hierdoor met zeven zetels de grootste fractie in de raad. De liberalen zijn ook vertegenwoordigd in het gemeentebestuur. De Trots-raadsleden Hanneke Welten en André Rotman maken per direct deel uit van de VVD-fractie, laat de partij weten. Ook onderschrijven zij het coalitieakkoord en het verkiezingsprogramma, aldus de VVD.

Volgens het Brabants Dagblad hebben beide fractieleden al langer grote problemen met het bestuur en de Bossche achterban van Trots. Trots op Nederland Den Bosch reageert laconiek op het besluit. "Wij wensen ze succes toe. Trots DB heeft er een uitdaging bij", valt te lezen op het twitteraccount van de partijafdeling.


Trots-afdeling Den Bosch naar VVD

Golfverbod voor regeringsmedewerkers Vietnam

De Vietnamese minister van transport heeft hooggeplaatste medewerkers verboden nog langer te golfen. Volgens Dinh La Thang zou het hen te veel afleiden van hun werk.

Sommige medewerkers van het ministerie presteren volgens Thang onder de maat en dat zou deels komen omdat ze te veel tijd op de golfbaan doorbrengen. Ook directeuren van bedrijven die onder het ministerie vallen mogen niet langer golfen.

Golf is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij de groeiende middenklasse in Vietnam, onder wie leden van de Communistische Partij. Er zijn inmiddels tientallen golfbanen in het land.

Advocaat klaagt over machtsvertoon inval Saturadah

Bij de aanhouding van tien leden van de Molukse motorclub Satudarah is dinsdagavond een overdreven politiemacht ingezet. "Ik moet eerlijk zeggen dat het mij erg over de top lijkt", stelde advocaat van de motorclub Erik Thomas woensdag op Radio 1. De opgepakte leden zitten volgens de advocaat in beperkingen, wat wil zeggen dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Bij de inval in het clubhuis van Satudarah in Zundert werden volgens de advocaat naast zwaar bewapende agenten een helikopter en een pantserwagen ingezet. "Er zijn nog geen incidenten met leden van Satudarah geweest die deze aanpak rechtvaardigen."

De 'robuuste overheid' wil volgens de advocaat 'wel even laten zien dat ze haar mannetje staat'. "De overheid waakt over jullie, slaap maar lekker verder", probeert de overheid volgens de advocaat met het machtsvertoon te zeggen.

In het clubhuis werden dinsdag zes verdachten aangehouden. Daarnaast werden twee verdachten in Breda aangehouden en nog eens twee op de A16.

Leden van Satudarah zouden achter de bedreiging van portiers van een café in Breda medio augustus zitten. Ook zouden leden van de motorclub zo'n tien dagen later twee mensen ernstig hebben mishandeld in Rijsbergen.

Vanwege het onderzoek werden naast het clubhuis in Bergen op Zoom, Halsteren, Breda, Tilburg en Rotterdam woningen doorzocht. De verdachten worden naar verwachting vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.

De afgelopen zomer werden in meerdere gemeenten motordagen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen de Molukse club en de Hells Angels. Thomas zegt dat hij de autoriteiten toen heeft gevraagd wat de verdenking is. Daar zou hij nooit een reactie op hebben gehad.

Kamer spoort Curaçao nogmaals aan tot onderzoek

Een Kamerdelegatie die momenteel in Curaçao verblijft, heeft het parlement van het eiland gevraagd alsnog onderzoek te doen naar de mogelijke corruptie binnen de regering van premier Gerrit Schotte. Dat zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok op het eiland voor de camera van de NOS.

Curaçao weigert tot nu toe een commissie in te stellen die de integriteit van minister moet onderzoeken. Dat was een aanbeveling uit een rapport van voormalig GroenLinks-leider Paul Rosenmöller, die onderzoek heeft gedaan nadat de premier en de bankpresident van Curaçao elkaar van corruptie hadden beschuldigd.

Volgens Schotte is het rapport echter gebaseerd op roddels en berusten de conclusies niet op verantwoord onderzoek of kennis van zaken. Ook de rest van het parlement herkent zich niet in de uitkomst van het onderzoek. De herhaalde oproep van de Nederlandse Kamerdelegatie viel daarom slecht.

Pomphouders gaan illegaal alcohol verkopen

Op vijf tankstations door het hele land wordt vanaf volgende maand illegaal alcohol verkocht. De belangenvereniging van tankstationhouders Beta vindt het verbod op de verkoop van alcohol onzin en wil met burgerlijke ongehoorzaamheid een proefproces uitlokken, bevestigt voorzitter Ewout Klok woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Sinds 1 november 2000 mogen pomphouders geen alcohol meer verkopen. Daardoor zijn de pomphouders volgens Klok miljoenen euro's misgelopen. De regering vond het geen goed idee alcohol aan verkeersdeelnemers te verkopen. "We hebben lang via lobbywerk geprobeerd het verbod ongedaan te krijgen, maar we zijn steeds van het kastje naar de muur gestuurd", zegt Klok.

Daarom is vorige week besloten op vijf locaties bier en witte en rode wijn te gaan verkopen. Dat gaat gebeuren in pompstations in de buurt van Amsterdam, Rotterdam, Winterswijk, Hoogeveen en het Friese Zurich. "We verwachten dat de Voedsel en Waren Autoriteit meteen ingrijpt."

Er wordt niet meteen op alle stations in het land alcohol verkocht. "Zoveel boetes kunnen we niet betalen." Uiteindelijk willen de pomphouders ook sterke drank gaan verkopen. "In het buitenland is dat altijd normaal geweest. Er is dus eigenlijk sprake van oneerlijke concurrentie."

Toki Tori 2 aangekondigd

Het gele puzzle- en platformkuiken komt terug naar de pc. Two Tribes, een Nederlandse studio en onder andere van Swords en Soldiers, heeft bekendgemaakt dat ze bezig zijn met een vervolg op Toki Tori, het spel dat een 8,0 op metacritic scoorde.

Er is verder nog niet veel meer bekend dan een kleine update waarin staat dat er geen inventaris meer is en een paar concept-art stukken. Het spel moet in de lente van 2012 verschijnen.

Terpstra en Keisse aan leiding in Amsterdam

Niki Terpstra en Iljo Keisse hebben op de tweede dag van de Zesdaagse van Amsterdam hun leidende positie gehandhaafd. De Nederlandse Quick Step-renner heeft met zijn Belgische collega een ronde voorsprong op de koppels Peter Schep/Wim Stroetinga en Danny Stam/Leon van Bon. De andere ploegen volgen al op ruime achterstand.

De koppelkoersen werden gewonnen door Stam/Van Bon en Jens Mouris/Morgan Kneisky. De Zesdaagse van Amsterdam duurt tot en met zaterdag.

Beckenbauer wil spelregels veranderen

Als het aan Franz Beckenbauer ligt moeten de spelregels van het voetbal makkelijker worden. De Duitser wil graag dat de FIFA deze verandering mogelijk maakt en dat er weer eens gewoon lekker een potje mag worden gevoetbald. Hij heeft bijval van Pelé en Bobby Charlton, zij vinden ook dat de regels te ingewikkeld zijn.

Ten eerste wil Beckenbauer de buitenspelregel aanpassen. "Offside is veel te ingewikkeld geworden. Natuurlijk moeten we niet terug naar de steentijd, maar het kan simpeler. Ik vind dat een arbiter een doelpunt alleen nog maar wegens buitenspel af moet keuren als een speler daadwerkelijk buitenspel staat en daar écht voordeel mee heeft."

Ook moet de rode kaart bij een doorgebroken speler op de schop. "Bij een lichte overtreding volstaat geel. Een rode kaart is alleen nodig bij echt zware vergrijpen." besluit Beckenbauer.

Hamster-stofzuiger

Wat zijn het toch suffe huisdieren. Oh zo lief, maar je hebt er niks aan. Je kan ze wel aaien of gewoon kijken hoe ze een beetje graven, pitjes eten of in hun wiel rennen, maar dat is na 10 minuten ook wel leuk geweest. Als stofzuiger zijn ze ook aardig waardeloos, na enkele seconden proberen ze weg te lopen, moet je ze wéér eens optillen en op de goede plek zetten.  

The Change-Up

Het wisselen van lichaam is een hot item in de filmindustrie. Je kan hierbij denken aan films zoals Freaky FridayIt's A Boy Girl Thing, The Hot ChickLike Father Like Son en in zekere zin Being John Malkovich. Met enige regelmaat komt er weer een 'body swapping'-film voorbij, de een soms erger dan de ander. Weet The Change-Up wel een goede prestatie neer te zetten?

T. Janssen: "Ik had moeten scoren"

Theo Janssen heeft niet helemaal een lekker gevoel overgehouden aan de 2-0 Champions League-overwinning op Dinamo Zagreb. De middenvelder van Ajax speelde, net als tegen AZ, op de positie die hij ook bij FC Twente gewend was. Hij viel op door goede passes, maar was toch niet helemaal tevreden na afloop van de overwinning in Kroatië. Het liefste had hij zijn naam op het scorebord gezien.

"Ik had moeten scoren", zei hij na afloop van het duel tegen de NOS. "Ik had de wedstrijd kunnen beslissen." Janssen had een grote kans toen hij alleen op het doel van de tegenstander af ging. Doelman Ivan Kelavan hield zijn inzet echter tegen. "In mijn hoofd was ik rustig", zei Janssen.

"Ik hoorde Sulejmani schreeuwen en dat haalde me een beetje uit mijn concentratie. Ik had de bal af moet geven." De Arnhemmer heeft vertrouwen in de ontmoeting met Feyenoord, zondag in eigen huis. "Als we spelen zoals tegen Zagreb, zie ik het wel zitten."

'Europese wapens gebruikt tegen Arabische betogers'

De Verenigde Staten, Rusland en veel Europese landen die de golf van protesten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dit jaar steunden, hebben een deel van de wapens geleverd die tegen de betogers zijn ingezet. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport bekendgemaakt.

Amnesty heeft de verkoop van wapens bekeken aan Egypte, Libië, Jemen, Syrië en Bahrein, allemaal landen die dit jaar met volksopstanden te maken kregen. Sinds 2005 voorzagen vooral de VS, Groot-Brittannië, Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, België, Bulgarije en Tsjechië deze landen van wapens.

De bevindingen tonen volgens Amnesty aan dat het gevaarlijk is wapens aan landen te verkopen die hun bevolking onderdrukken, omdat moeilijk te voorspellen is wie de wapens uiteindelijk in handen krijgt. Volgens Amnesty moeten landen meer transparantie betrachten wat betreft de export van wapens om zo te voorkomen dat die worden ingezet voor de schending van mensenrechten.

Tegelijkertijd met de verschijning van het rapport riep Amnesty het Amerikaanse Congres op de verkoop van 53 miljoen dollar aan wapens aan Bahrein te blokkeren. Zeker dertig mensen werden daar onlangs gedood toen ordetroepen protesten hardhandig neersloegen.

Microsoft presenteert nieuwe technologie

Microsoft heeft een nieuw speeltje gepresenteerd: De Omnitouch. In samenwerking met de Carnergie Mellon-universiteit hebben ze een prototype ontworpen waar een projectie bediend kan worden op elk mogelijk oppervlak. Of dat nu de muur, je hand, een schrift, een tas of iets anders dat je maar kan verzinnen is.

Er zijn nog geen plannen met dit apparaatje, maar dat doet er natuurlijk niet aan af dat het wel indrukwekkend is.

Sieneke liet borsten vergroten

Sieneke Peeters heeft aan haar voorgevel laten sleutelen. De 19-jarige zangeres voelde zich naar eigen zeggen jarenlang ellendige vanwege haar kleine borsten, schrijft De Telegraaf op basis van een artikel in weekblad Privé.

"Het komt eigenlijk allemaal doordat ik de laatste jaren enorm ben afgevallen", legt Sieneke uit. "Ik raakte kilo's kwijt, en ook van mijn borsten leek niets over te blijven." Omdat Peeters nog te jong was voor een operatie, moest ze een paar jaar wachten.

Op het moment dat ze er klaar voor was, vorig jaar, won Sieneke het Nationaal Songfestival. "Het heeft me mijn bekendheid opgeleverd en heel veel werk. Daardoor kon ik het nu ook gemakkelijker betalen." De zangeres schaamt zich niet voor de ingreep. "Iedereen mag het nu weten: Sieneke is superblij, ik voel me weer vrouw!"

Link Facebookvrienden en hersendeel

Wetenschappers hebben een direct verband gevonden tussen het aantal vrienden dat iemand heeft op Facebook en de omvang van bepaalde hersengebieden. De hersengebieden spelen een rol bij het geheugen, emotionele reacties en sociale interacties.

"De spannende vraag is of deze hersengebieden kunnen groeien. Dat kan duidelijk maken of internet onze hersens verandert", zegt Ryota Kanai van de University College Londen (UCL), een van de onderzoekers van de studie die woensdag is gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B.

Link tussen Facebookvrienden en hersendeel
Link tussen Facebookvrienden en hersendeel (Foto: ANP)

Stadsbussen blokkeren ministerie Infrastructuur

Stadsbussen uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam hebben woensdagochtend de garage van het Ministerie van Infrastructuur geblokkeerd. De chauffeurs protesteren zo tegen bezuinigingen en de aanbesteding van het stadsvervoer, meldt de NOS. De actie zou geen gevolgen hebben voor de dienstregeling.

De bonden willen volgens de NOS zelf met een plan voor de bezuinigingen komen. Het kabinet wil 120 miljoen euro bezuinigen door het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voortaan aan te besteden.

Moody's verlaagt kredietoordeel Spanje

Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen verlaagd van Aa2 naar A1. Dat maakte de kredietbeoordelaar dinsdagavond bekend.

Moody's waarschuwde dat er nog geen 'geloofwaardige' oplossing is voor de economische crisis in Spanje. De kredietbeoordelaars Fitch en Standard& Poor's verlaagden hun oordeel over de kredietwaardigheid van Spanje onlangs ook.

De beslissingen van de bureaus verhogen de druk op Spanje. Hoe lager de kredietwaardigheid van een land wordt ingeschat, hoe hoger de rente die het moet betalen voor nieuwe schulden.

Ook Moody's verlaagt kredietoordeel Spanje
Ook Moody's verlaagt kredietoordeel Spanje (Foto: ANP)

Griekenland massaal in staking

Ambtenaren en werknemers in de particuliere sector leggen woensdag in heel Griekenland het werk voor 48 uur neer. De vakbonden die samen de helft van de 4 miljoen werkende Grieken vertegenwoordigen, hebben opgeroepen tot een massaal protest tegen de bezuinigingen van de regering.

Het land is de laatste tijd wel wat gewend als het om stakingen gaat, maar dit moet de grootste staking worden sinds het begin van de financiële crisis twee jaar geleden. Een Griekse krant sprak al van "de moeder aller stakingen".

Personeel van veerdiensten gaf maandag al een voorproefje door het werk al neer te leggen en in de straten van Athene stapelt het vuil zich al dagen op omdat het niet meer wordt opgehaald.

Donderdag stemt het parlement over de bezuinigingen die de Griekse regering onder internationale druk heeft aangekondigd. De ambtenarensalarissen en de pensioenen gaan fors naar beneden en duizenden ambtenaren dreigen hun baan te verliezen. Ook gaan de belastingen omhoog. Griekenland zit zwaar in de schulden en moet financieel orde op zaken stellen.

Griekenland massaal in staking
Griekenland massaal in staking (Foto: ANP)

Wakker Dier wil onderzoek naar 'klimaat' WUR

Vanwege de vele sponsorcontracten die de Wageningen Universiteit (WUR) heeft moet het wetenschappelijk klimaat op de universiteit worden onderzocht. Dat stelt Wakker Dier nadat dinsdag bleek dat in een onderzoek te snel was geconcludeerd dat melk gezond is. Volgens Wakker Dier gaat het om een gesponsord melkonderzoek en zijn de feiten verdraaid ten gunste van de sponsor.

De universiteit verstuurde in november een persbericht waarin stond dat drie glazen melk per dag achttien procent minder kans op hart- en vaatziekten geeft. Een deel van de data werd aangeleverd door de universiteit van Harvard. Professor bij Harvard Walter Willet eiste later dat het bericht werd ingetrokken.

WUR stelt nu dat het onderzoek te klein was om er uit te kunnen concluderen dat melk gezond is. Wakker Dier stapte vanwege de claims van de universiteit eerder al naar de Reclame Code Commissie. De belangrijkste vraag is volgens de stichting niet of melk nou gezond is of niet, maar of de wetenschap zich steeds meer opstelt als reclamebureau voor de sponsor en of daar een extra waarborg tegen moet worden ingebouwd.

Daar zou de Reclame Code Commissie dan ook uitspraak over moeten doen. Waarschuwingen vanuit de politiek en wetenschappelijke organisaties worden volgens Wakker Dier genegeerd.

LEGO Batman 2 en The Hobbit in 2012

Warner Bros Interactive heeft bekendgemaakt dat Lego Batman 2 en een videogame gebaseerd op de komende Hobbit-film van Peter Jackson in ontwikkeling zijn voor 2012.

De baas van Warner Bros Interactive, Martin Tremblay, noemde de twee spellen in een LA Times-interview, samen met een mysterieuze titel waarin een nog onbekende DC Comics-personage de hoofdrol gaat spelen. Het bedrijf heeft ook een aantal casual online-games in ontwikkeling voor de jongere spelers in hun nieuwe studio in Montreal. Deze spellen zijn gebaseerd op verschillende Warner-merken.

De eerste Lego Batman-titel kwam uit in 2008 en werd goed ontvangen. De uitgever heeft een behoorlijk indrukwekkend line-up in 2011 tot nu toe, met Mortal Kombat, Bastion en Batman: Arkham City in de releaselijsten van dit jaar. Lord of the Rings: War in the North en LEGO Harry Potter: de jaren 5-7 komen dit jaar nog uit.

LEGO Batman

'Politici helpen tbs om zeep'

Politici maken het tbs-stelsel kapot door te veel op incidenten te reageren. Verdachten proberen de maatregel te ontlopen, klinieken zijn huiverig verlof te geven en rechters leggen de maatregel minder vaak op. Dat zegt vicepresident van het Hof in Amsterdam Yvo van Kuijck woensdag in de Volkskrant.

Van Kuijck is lid van de commissie die de verlofaanvragen van tbs'ers toetst. Ook is hij een van de oprichters van Forum TBS, dat de noodklok luidt over het stelsel.

Het tbs-systeem zit volgens Van Kuijck in een negatieve spiraal. Hij wijst erop dat het aantal tbs-opleggingen in vijf jaar is gehalveerd. Dat zou onder meer komen doordat rechters tbs vaak geen redelijke maatregel meer vinden, nu tbs'ers uit angst dat het misgaat steeds langer worden opgesloten.

"Meer dan tachtig procent van de tbs'ers gaat niet opnieuw in de fout. Maar als er eentje wel de fout in gaat, hoor je dat meteen." Doordat de politiek er steeds meer bovenop zit, ligt de nadruk volgens Van Kuijck steeds meer op veiligheid en opsluiten. 'Terwijl een goede behandeling de kans op herhaling kleiner maakt."

VVD tegen wet op verbod rituele slacht

De VVD in de Eerste Kamer ziet niets in het verbod op onverdoofde, rituele slacht. VVD-senator Sybe Schaap spreekt in de Volkskrant van een 'slecht onderbouwd wetsvoorstel' dat 'riekt naar gelegenheidswetgeving'. Met het nee van de VVD lijkt de stem van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer doorslaggevend te worden. He voorstel van de Partij voor de Dieren werd eind juni met 116 tegen 30 stemmen in de Tweede Kamer aangenomen, maar moet nog langs de Eerste Kamer. Joodse en islamitische groeperingen zijn fel. Zij vinden het voorstel een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Ook zou de onverdoofde slacht geen extra leed veroorzaken.

Om de critici tegemoet te komen, kreeg het wetsvoorstel een amendement waarin staat dat nog wel onverdoofd ritueel mag worden geslacht als een slager kan bewijzen dat dit geen extra dierenleed veroorzaakt. Vooral op dat amendement heeft Schaap kritiek. "Juist het amendement draagt sporen van grote haast."

Het amendement moet het volgens hem vooral 'draaglijker maken voor de aarzelaars'. "Maar in de praktijk zal niemand hier iets mee kunnen."

PlayStation Vita op 22 februari in de winkels

Sony Computer Entertainment America-baas Jack Tretton heeft gisteren op de Web 2.0 Summit aangekondigd dat Sony's nieuwe handheld op 22 februari 2012 in het westen uitkomt. Japan mag al op 17 december van dit jaar aan de haal met de nieuwe spelcomputer.

Zoals eerder aangekondigd komen er twee versies van de PSVita op de markt. De versie met 3G gaat straks voor €299.99 over de toonbank, als je genoegen neemt met alleen Wi-Fi zal het apparaat €249.99 kosten. Het is nog onbekend welke launchtitels we hier mogen verwachten, Japan krijgt in ieder geval 26.

Bouma in winterstop om tafel met PSV

Wilfred Bouma zal in de winterstop praten met technisch directeur Marcel Brands over zijn toekomst bij PSV. Dit laat het Eindhovens Dagblad weten.

De 33-jarige verdediger speelt sinds vorig seizoen weer bij PSV en is sindsdien een vaste kracht bij de Eindhovense ploeg. PSV wil de ervaren Bouma graag behouden voor de club. Bouma vormt samen met Marcelo het vaste centrale verdedigingsduo bij PSV, waardoor Timothy Derijck genoegen moet nemen met een plaats op de bank.

Bouma speelde tussen 1994 en 2005 al voor de Eindhovense ploeg, met verhuurperiodes aan MVV en Fortuna Sittard tussen 1997 en 1999. Na een vijfjarige periode bij Aston Villa keerde hij in 2010 terug.

Tracklist Dance Central 2 bekend

Microsoft heeft de volledige tracklist van Dance Central 2 bekendgemaakt. Xbox LIVE Gold-leden kunnen ondertussen hun warming-up beginnen met een downloadable demo van "Dance Central 2", gratis verkrijgbaar op Xbox LIVE Marketplace tussen 18 - 25 oktober.

Er staan meer dan veertig dansnummers op de disc. Met de mogelijkheid om liedjes te importeren van de originele Dance Central en extra liedjes beschikbaar voor download van Xbox LIVE Marketplace, hebben spelers toegang tot meer dan honderd nummers wanneer Dance Central 2 uitkomt. De nieuw aangekondigde tracks zijn:

 • Gnarls Barkley - Run (I'm A Natural Disaster)
 • Justin Bieber - Somebody To Love
 • Ciara ft. Petey Pablo - Goodies
 • Diddy ft. Keyshia Cole - Last Night
 • Lady Gaga - Bad Romance
 • Little Boots - Meddle
 • Sean Kingston - Fire Burning
 • Tweet ft. Missy Elliott - Oops (Oh My)
 • Willow - Whip My Hair
 • Toxic (cover version)
De overige nummers zijn:
 • Sir Mix-A-Lot - Baby Got Back (Mix Mix)
 • Electric Valantine - Body To Body
 • Lady Gaga - Born This Way
 • La Roux - Bulletproof
 • Flo Rida ft. David Guetta - Club Can't Handle Me
 • Remy Ma - Conceited (There's Something About Remy)
 • Usher ft. Pitbull - DJ Got Us Fallin' In Love
 • Missy Elliott - Get Ur Freak On
 • Bruno Mars - Grenade
 • Donna Summer - Hot Stuff
 • Enrique Iglesias ft. Pitbull - I Like It
 • EXILE - I Wish For You
 • Daddy Yankee ft. Fergie - Impacto (remix)
 • Far East Movement - Like A G6
 • O-Zone - Mai Ai Hee (Dragostea Din Tei)
 • Nicki Minaj ft. Sean Garrett - Massive Attack
 • Bobby Brown - My Prerogative
 • B.o.B ft. Bruno Mars - Nothin' On You
 • Atlantic Connection and Armanni Reign - Reach
 • Mary J. Blige - Real Love
 • Chingy - Right Thurr
 • Rihanna - Rude Boy
 • Darude - Sandstorm
 • Lena - Satellite
 • David Guetta ft. Akon - Sexy Chick
 • Daft Punk - Technologic
 • Kurtis Blow - The Breaks
 • Digital Underground - The Humpty Dance
 • Montell Jordan - This Is How We Do It
 • Kevin Lyttle - Turn Me On
 • Bananarama - Venus
 • Haddaway - What Is Love
 • Usher ft. Lil' Jon & Ludacris - Yeah!
 • New Boyz - You're A Jerk

Dance Central 2 komt uit voor Xbox 360 met Kinect op 21 november.

Piraterij breekt weer alle records

Ondanks de massale inzet van marineschepen in de Indische Oceaan voor de kust van Somalië hebben criminelen dit jaar wereldwijd al een recordaantal schepen aangevallen. Dat meldde het Internationaal Maritiem Bureau dinsdag.

Tot nu toe voerden de piraten 352 aanvallen uit op schepen. Daarvan hadden er 199 plaats in de wateren rond de Hoorn van Afrika. Somalische piraten voerden in dezelfde periode vorig jaar nog 126 aanvallen uit. Ze zijn dit jaar wel veel minder succesvol. Slechts 12 procent van de aanvallen eindigt met de verovering van het doelwit, tegen 28 procent vorig jaar.

Ook voor de kust van West-Afrika groeit het probleem van de piraterij. In Benin werden bijvoorbeeld 19 aanvallen van schepen geregistreerd, tegen nul in 2010. De kustwacht van Nigeria werkt nu samen met de collega's in Benin om de piraten te bestrijden.

Kapers hebben tot dit jaar acht opvarenden van schepen om het leven gebracht. In totaal werden al 625 opvarenden gevangen genomen.

Piraterij breekt weer alle records
Piraterij breekt weer alle records (Foto: ANP)

Man vast voor steekpartij in speeltuin Assendelft

Een 23-jarige man uit Amsterdam is dinsdag aangehouden voor een steekpartij in een speeltuin in Assendelft zondag. Daarbij raakte een 40-jarige man gewond. De politie is nog op zoek naar een tweede verdachte.

Het incident in de speeltuin aan het Moerasland gebeurde rond 12.30 uur toen ruziënde kinderen hun ouders erbij hadden geroepen. De zaak liep uit de hand en een van de buurtbewoners werd in zijn buik gestoken. Het slachtoffer is geopereerd en heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Negen jaar cel voor fatale schietpartij Hoogeveen

Een 49-jarige man uit Hoogeveen is veroordeeld tot een celstraf van negen jaar voor het doodschieten van een plaatsgenoot in maart. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald.

De man had een zakelijk geschil met het 27-jarige slachtoffer over de onderhuur van een loods. Op 24 maart ging de verdachte naar de loods aan de Fabrieksweg om de confrontatie aan te gaan. Er ontstond een woordenwisseling, waarna de verdachte het slachtoffer neerschoot. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden elf jaar cel tegen de man.

'Nederlandse vrouw is slonzige bitch'

Buitenlanders vinden Nederlandse vrouwen maar 'lomp, slonzig en ongastvrij'. Maar gelukkig zijn vrouwen uit de polder ook aantrekkelijk, intelligent en niet op geld belust. Dit alles staat nu opgetekend in het boek Het Poldermodel van journalist Santje Kramer.

Kramer sprak 24 mannen en vrouwen die vanuit alle delen van de wereld naar Nederland zijn gekomen. Deze mensen hebben allemaal een Nederlandse partner (gehad) en zouden dus moeten weten waar ze het over hebben.

Aanvankelijk worden de Nederlandse dames nog positief beoordeeld op hun uiterlijk. Lang, knap en naturel. "Al die mooie meisjes op de fiets met een open, positieve en vrije  blik en zonder veel make-up", verzucht een Australiër. "De mooiste meisjes op aarde", aldus een Brit.

Maar dan komt de kritiek. Te weinig sieraden, te weinig make-up, ongekamde haren. "Als God je zo bedeeld heeft, doe er dan wat mee!", aldus een Griek. Ook modieuze kleding is de vrouw uit de polder vreemd. De Nederlandse kiest liever voor stoer en comfortabel. De plompe laarzen met platte hak komen gerust terug onder een rok of jurk.

Het kort, pittig kapsel dat toch 'zo praktisch' is, valt al helemaal niet in de smaak. Een Fransman twijfelt regelmatig als hij een stel van achteren ziet wie nou de man en wie de vrouw is. Volgens een Duitse journaliste wordt de ruggengraat van de Nederlandse samenleving gevormd door 'ontelbaar veel vrouwen met iets te kort haar, een iets te korte broek, een iets te dikke buik en heel veel tassen'.

Het karakter

Het karakter van de vrouwen in ons land kan op meer waardering rekenen. De dames zijn vrij van geest, lief, niet jaloers en nog intelligent ook. Bovendien staan ze sterk in hun schoenen en zijn ze allerminst verwend.

Maar ook hier worden kanttekeningen geplaatst. Een zuiderbuur merkt op dat Nederlandse vrouwen direct,  grof gebekt en dominant zijn. Daarnaast wordt er geklaagd dat de dames niet kunnen flirten, te weinig werken en hun kind ten onrechte als middelpunt in hun leven zetten.

Hoewel de auteur zich in veel van de kritiek kan vinden, had ze niet gedacht dat buitenlanders onze vrouwen zo afschrikwekkend zouden vinden. "Ze verwijten ons bijvoorbeeld dat we niet kunnen flirten. Door mijn boek ben ik daar eens op gaan letten en ik zie nu dat op straat niemand elkaar aankijkt. Iedereen houdt maar die blik op de grond. Ze lijken wel te willen zeggen 'bemoei je niet met mij, dan bemoei ik me niet met jou'."

Wat vind jij van de Nederlandse vrouw? Discussieer mee op ons forum!

Sneijder: "We stonden als een team"

Wesley Sneijder maakte na weken blessureleed zijn rentree in de Champions League-wedstrijd tegen Lille. Internazionale won met 0-1, dankzij een treffer van Giampaolo Pazzini.

Na afloop reageerde Sneijder voor de camera's van NOS op de wedstrijd: "We stonden er als een team en hebben gevochten. Daardoor hebben we na slechte weken weer een goed resultaat kunnen boeken.”

Sneijder is van mening dat Inter op deze manier verder moet: "Wij moeten compact spelen. Op basis van onze individuele kwaliteiten kunnen we dan voorin toeslaan en wedstrijden winnen. Ik denk dat het nu de goede kant op gaat.”

Politie zoekt eigenaar bronzen vrouwenbeeld

In Apeldoorn is vrijdag een beschadigd bronzen beeld in stukken gevonden. Het beeld van een naakte vrouw staat op een sokkel en is ongeveer een meter hoog. De armen zijn afgezaagd. De politie heeft de delen meegenomen en is op zoek naar de eigenaar.

De eigenaar of anderen, die denken te weten van wie het beeld is, wordt verzocht te bellen met de politie.


Politie zoekt eigenaar bronzen vrouwenbeeld (Foto: Novum)

The King's Speech krijgt Nederlandse theaterversie

Een van de meest bekroonde films van het afgelopen jaar, The King's Speech, wordt in 2012 als toneelstuk opgevoerd op Nederlandse podia. Theater Nomade heeft de rechten voor opvoering verworven voor Nederland en Vlaanderen.

Acteur Ab Gietelink, net als de hoofdpersoon een voormalig stotteraar, vertolkt de hoofdrol van koning George VI van het Verenigd Koninkrijk. De rol van de spraaktherapeut in het vertaalde Britse koningsdrama is weggelegd voor Peter Faber, meldt de theatergroep.

The King's Speech won begin dit jaar vier Oscars, voor beste film, beste regie en beste scenario. Ook hoofdrolspeler Colin Firth werd bekroond. Enkele maanden geleden werd al bekend dat vanaf volgend jaar een Engelse toneelbewerking te zien zou zijn in Groot-Brittannië en, daarna, de VS. Naast Oscars won de film ook zeven Bafta's en een Golden Globe.

Studie: Tolweg over IJmeer niet rendabel

De aanleg van een tolweg tussen Almere en Amsterdam over het IJmeer is niet rendabel. De opbrengsten zijn onvoldoende om de aanleg te kunnen financieren en het is onduidelijk hoeveel reistijdbesparing het oplevert. Dat blijkt uit een studie die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het zou gaan om een tweebaans tolweg over het IJmeer, die tussen de driehonderd en vierhonderd miljoen euro kost. Automobilisten zouden dan twee euro tol moeten betalen en vrachtwagens worden voor acht euro aangeslagen. Dat levert 4,5 miljoen euro per jaar op.

De nieuwe weg zou een reistijdwinst van vijf tot tien minuten moeten opleveren, maar het is onduidelijk of dat ook gebeurt. De reistijd naar Amsterdam is namelijk sterk afhankelijk van waar de automobilisten wonen en werken en van hoe het verkeer over de route via de Hollandse Brug en rond Amsterdam wordt afgehandeld.

Ook wanneer het aantal inwoners van Almere flink groeit is een maximale tolopbrengst van jaarlijks twaalf miljoen euro onvoldoende om de aanleg van de weg te kunnen financieren, concluderen de onderzoekers. Marktpartijen lieten al eerder weten niets te zien in een tolweg.

Het kabinet besluit eind volgend jaar of er een IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere komt. Momenteel worden de verschillende varianten onderzocht. Of aan deze varianten ook een weg wordt toegevoegd wordt eind dit jaar besloten, schrijft Schultz aan de Kamer.

Vorige maand lieten marktpartijen weten dat de ov-verbinding over het IJmeer miljarden goedkoper kan worden aangelegd dan was geraamd. Voor de bouw van een brug zou oorspronkelijk 4,5 miljard euro nodig zijn, voor de aanleg van een tunnel 5,6 miljard euro.

Drie consortia hebben voorstellen ingediend voor in totaal twee tunnels en twee bruggen. Zowel een brug als een tunnel zou volgens deze voorstellen twee miljard euro minder hoeven kosten.

Militairen beveiligen klooster voor Flikken Maastricht

Een groep militairen is maandag en dinsdag uitgerukt om mee te werken aan de serie Flikken Maastricht. Veertig militairen spelen de rol van beveiligers bij de Abdij Rolduc in Kerkrade. Ze rijden in oude legervoertuigen en leveren in de politieserie de beveiliging tijdens het bezoek van een president.

In het zesde seizoen spelen onder anderen Frans Bauer en Isa Hoes een gastrol. De serie, met Angela Schijf en Victor Reinier in de hoofdrollen, wordt van januari tot maart uitgezonden.

Vier op tien vergeten pas door nieuwe pinnen

Ruim vier op de tien Nederlanders zijn vanwege het nieuwe pinnen hun pasje al wel eens vergeten. Van de Nederlanders stelt 44 procent dat winkelpersoneel ze er op attent heeft moeten maken de pinpas mee te nemen. Dat meldt Maurice de Hond dinsdag na onderzoek.

Bij het nieuwe pinnen wordt geen gebruik meer gemaakt van een magneetstrip, maar van een zogeheten EMV-chip, waardoor de pas in het pinapparaat moet worden gestoken en daar even in moet blijven zitten. Die chip moet het pinnen veiliger maken en wordt in heel Europa ingevoerd. In Nederland moeten eind dit jaar alle automaten zijn aangepast.

Niet iedereen is ervan overtuigd dat het nieuwe pinnen veiliger is: slechts 34 procent gelooft dit. Acht procent denkt dat het tegenovergestelde het geval is, terwijl 42 procent vermoedt dat het geen verschil maakt.

De helft ervaart geen verschil in snelheid, terwijl 38 procent het idee heeft dat het langzamer gaat. Veertig procent van de deelnemers vindt het oude systeem beter. Daar staat echter tegenover dat in de ogen van 44 procent van de Nederlanders er wel sprake is van een verbetering.


Vier op tien vergeten pas door nieuwe pinnen (Foto: Novum)

Griekenland dwingt vuilnisophalers weer aan het werk

De Griekse regering heeft dinsdag een burgermobilisatie afgekondigd om stakende vuilnisophalers in Athene te dwingen weer aan het werk te gaan. Door de al zeventien dagen durende staking tegen bezuinigingen ligt overal op straat vuilnis te rotten.

De socialistische premier Giorgos Papandreou greep naar de noodmaatregel terwijl het land zich opmaakt voor een algemene staking op woensdag en donderdag, als opmaat naar een stemming donderdag in het parlement over het bezuinigingspakket. "Ik wil al degenen die ministeries bezetten, de straten verstoppen met vuilnis, de havens sluiten en de Akropolis op slot doen of dit ons helpt weer op eigen benen te staan - natuurlijk doet het dit niet", zei Papandreou.

Het pakket omvat belastingverhogingen, kortingen op pensioenen en salarissen, verlaagd wachtgeld voor dertigduizend ambtenaren en opschorting van collectieve arbeidsovereenkomsten. De maatregelen zijn nodig om een nieuwe lening te krijgen uit het noodkrediet dat door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds aan Griekenland beschikbaar is gesteld.

De werkloosheid in Griekenland is in juli gestegen tot 16,5 procent, vergeleken met 16 procent in juni en 12 procent een jaar eerder. Het totale aantal werklozen bedraagt meer dan 820 duizend.


Griekenland dwingt vuilnisophalers weer aan het werk (Foto: Novum)

Julian Barnes wint Booker Prize

De Britse schrijver Julian Barnes heeft dinsdag de Booker Prize gewonnen voor zijn roman The Sense of an Ending. Barnes was voor de vierde keer voor de prestigieuze literaire prijs genomineerd.

Op de shortlist stonden verder boeken van de Britse schrijvers Stephen Kelman en Carol Birch en de Canadezen Esi Edugyan en Patrick deWitt.

Voor de prijs van vijftigduizend pond (57 duizend euro) komen alleen schrijvers uit Groot-Brittannië, Ierland en de 54 landen van het Gemenebest van voormalige Britse kolonies in aanmerking.

Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.