Kamervragen over misstanden PostNL

Marc (MPG)

Na reportages van Omroep West op 17 en 18 oktober heeft de SP besloten Kamervragen te stellen over de problemen bij PostNL. Uit onderzoek van de omroep blijkt dat PostNL slecht functioneert, post wordt vaak niet bezorgd.

Sinds de reportages wordt de omroep overspoeld met klachten over het postbedrijf. Veel bedrijven en particulieren doen hun beklag over te laat of zelfs nooit bezorgde poststukken. Volgens een vakbondswoordvoerder heeft de grote hoeveelheid foute post alles te maken met de huidige reorganisatie bij PostNL: "Er wordt in hoog tempo afscheid genomen van vaste bestellers, terwijl de aanwas van nieuwe parttimers enkele duizenden achterloopt." PostNL erkent de problemen, maar benadrukt dat de bezorging ruimschoots aan de normen en doelstellingen voldoet. De honderden reacties van kijkers, luisteraars en surfers geven aan dat daar op zijn minst aan kan worden getwijfeld.

Medewerkers van PostNL zouden volgens Omroep West klagen dat de sfeer in het bedrijf sinds de reorganisaties 'om te snijden' is. Ze spreken over intimidaties, pesterijen en gedwongen overplaatsingen. Ook zouden nieuwe medewerkers slecht ingewerkt worden.

PostNL verwerpt de kritiek en spreekt van een 'hetze tegen werknemers van het postbedrijf', aldus Pieter Kunz, directeur van PostNL, tegen Omroep West. Volgens Kunz valt het wel mee met de 'chaos'. "Als er een pakket verdwijnt, is deze altijd te traceren. Er kan natuurlijk altijd iets mis gaan, maar de betrouwbaarheid van onze pakkettendienst is erg hoog, omdat het hele proces wordt getraceerd. Als er dus iets mis gaat, zijn wij altijd op de hoogte. Bij PostNL werken 16.000 mensen die gemotiveerd hun werk doen."

Ook op FOK! wordt de postbezorging regelmatig bekritiseerd. Zo was er een pakketje bij een FOK!user in de vuilnisbak bezorgd en loopt er op het forum een topicreeks waar FOK!users met hun klachten over PostNL en andere postbedrijven terecht kunnen.