Geweld bij staking Griekenland

De algemene 48 uursstaking in Griekenland is woensdag uitgelopen op geweld tussen de betogers en de politie. De demonstranten bekogelden de politie bij het Griekse parlement met stukken marmer en brandbommen. De politie zette traangas en schokgranaten in. Zeker veertien agenten zijn met verwondingen in het ziekenhuis opgenomen, aldus de politie.

Het geweld brak uit bij het parlementsgebouw, waar de politie probeerde een groep demonstranten met traangas uiteen te drijven. Een wachtpost bij het Graf van de Onbekende Soldaat werd in brand gestoken en gemaskerde betogers gebruikten hamers en koevoeten om stukken marmer van gebouwen af te breken en ruiten in te slaan. Ook werden façades van banken vernield.

Vechtpartijen braken ook uit tussen relschoppers en vreedzame betogers, die probeerden te voorkomen dat gevels van winkels en banken werden vernield. Duizenden mensen keken toe hoe het geweld zich door het centrum van de hoofdstad verspreidde. De straten waren bezaaid met vuilnis en sommige betogers staken het afval en bushokjes in brand. Zwarte rookwolken boven de stad belemmerden het zicht op de eeuwenoude monumenten in Athene.

Veel relschoppers droegen capuchontruien, maskers of motorhelmen. Straatverkopers verkochten zwembrillen aan de relschoppers die daardoor het traangas beter konden weerstaan. Er waren ten minste honderdduizend betogers op de been in Athene en de meeste mensen demonstreerden vreedzaam.

De vakbonden hadden opgeroepen tot een 48 uursstaking uit woede over nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Vluchten werden geannuleerd, de dienstregeling van het openbaar vervoer was verstoord en vrijwel alles, van douanekantoren tot winkels en scholen, was woensdag gesloten in Griekenland.

"We kunnen het niet meer bolwerken", zei Nikos Anastasopoulos, de leider van een ambtenarenvakbond. "Er is wanhoop, woede en bitterheid." Betogers zeiden geen andere keus te hebben dan te demonstreren. "We kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen", zei een van de demonstranten. "We hebben onze salarissen verloren, we hebben alles verloren en lopen nu het risico ook onze banen te verliezen."

"We verwachten dat de staking de grootste in decennia zal worden", zei Ilias Vrettakos, vicepresident van de grootste ambtenarenvakbond eerder op de dag. "Het feit dat andere delen van de maatschappij die lijden onder het regeringsbeleid ook deelnemen geeft het sociale verzet een nieuwe dimensie en we hopen dat deze mobilisering impact zal hebben op de politieke ontwikkelingen."

Van tandartsen, artsen en advocaten tot winkeliers en havenarbeiders, vrijwel iedereen legde woensdag het werk neer. Luchtverkeersleiders besloten woensdag niet 48 maar twaalf uur te staken, waardoor het vluchtschema rond het middaguur werd hervat. Ferry's bleven wel in de haven. Het openbaar vervoer werd woensdag af en toe onderbroken, maar er reden wel bussen, trams en metro's. Alle winkels in het centrum van Athene waren woensdag gesloten. Sommige winkeleigenaren zeiden dat ze bedreigingen hadden ontvangen dat hun winkel zou worden vernield als ze op de eerste dag van de staking zouden opengaan.

In Thessaloniki werden de gevels van zo'n tien winkels die toch open waren gegaan vernield. Daarnaast moesten vijf banken en een aantal pinautomaten het ontgelden. Ook hier zette de politie traangas en schokgranaten in.

Zo'n drieduizend politieagenten waren woensdag in Athene op de been om het protest in goede banen te leiden. De betogers sloegen op trommels en schreeuwden leuzen gericht tegen de Griekse regering en de internationale schuldeisers die eisen dat Griekenland ingrijpende bezuinigingen en belastingverhogingen doorvoert.

Het Griekse parlement stemt donderdag over de nieuwe ronde bezuinigingen. Een door de Communistische Partij gesteunde vakbond heeft gezegd het parlementsgebouw donderdag te omsingelen om zo te voorkomen dat de parlementsleden naar binnen kunnen om te stemmen. Er is zoveel weerstand tegen de bezuinigingen dat zelfs leden van de regerende socialistische partij PASOK hebben gedreigd tegen delen van het voorstel te stemmen.

De Griekse minister van financiën Evangelos Venizelos zei in het parlement dat Griekenland geen andere keus heeft dan de bittere pil te slikken. "We moeten aan al de verontwaardigde mensen die hun leven zien veranderen uitleggen dat dit niet de ergste fase van de crisis is", zei Venizelos. "Het is een pijnlijke en noodzakelijke stap om het ultieme, diepste en hardste niveau van de crisis af te wenden. Het verschil tussen een moeilijke situatie en een catastrofe is immens."

Het Griekse parlement moet de bezuinigingsmaatregelen aannemen om aanspraak te maken op de internationale noodhulp. Als het land het geld niet krijgt zal het half november niet meer in staat zijn salarissen en pensioenen uit te betalen.


Geweld bij staking Griekenland (Foto: Novum)