DNB geeft pensioenfondsen jaar respijt

Nederlandse pensioenfondsen die sinds kort te maken hebben met een te lage dekkingsgraad hoeven niet direct de premies fors te verhogen, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag.

DNB heeft hiertoe in overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten, schrijft de centrale bank in een brief aan de fondsen.

De betreffende fondsen krijgen er nu een jaar de tijd voor om te zorgen dat de premie bijdraagt aan herstel van de dekkingsgraden, zoals eigenlijk vereist. Voorwaarde is dat ze in 2012 komen met een sluitend financieel plan.

Fondsen die al langer in onderdekking verkeren en vorig jaar ook al gebruik maakten van de mogelijkheid om de premie niet te laten bijdragen aan herstel van de buffers, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Het aanbod van DNB geldt verder niet voor fondsen die al aangekondigd hebben in 2012 te moeten korten op de pensioenrechten. Het geldt wel voor fondsen die in 2012 een korting moeten aankondigen en die mogelijk in 2013 moeten doorvoeren.

Tot de maatregel hebben de toezichthouder en het ministerie besloten, omdat forse premieverhogingen een ongunstig effect op de economische ontwikkelingen zouden hebben, 'hetgeen juist bij het huidige economische tij ongewenst is', aldus DNB-divisiedirecteur Olaf Sleijpen in de brief.

De twee grootste Nederlandse pensioenfondsen, het ABP van ambtenaren en PFZW van personeel in de gezondheidszorg, publiceren donderdagochtend de stand van hun dekkingsgraden per eind van het derde kwartaal.