Voetballers over de grens - Week 42

Niels (DerMeister)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Colin scoort in Cyprus eigen doelpunt, Van Dijk en Zwaanswijk trefzeker in Australië...

AEK Larnaca heeft in de competitie van Cyprus voor de derde keer op rij niet weten te winnen. In eigen huis ging de ploeg van trainer Ton Caanen pijnlijk met ten onder tegen EN Paralimni. Zonder de geschorste Tim de Cler, maar met Gregoor van Dijk, Edwin Linssen en Kevin Hofland in de basis verloor de Oranje getinte formatie met 0-2. AEK Larnaca zakte door het verlies naar de zevende plek. Anorthosis Famagusta, de ploeg waar diverse Nederlanders de verdediging vormen, wisten ook niet tot winst te komen. In eigen huis werd knullig met 2-2 gelijkgespeeld tegen hekkensluiter Aris. Jeffrey Leiwakabessy en Jurgen Colin begonnen bij Anorthosis in de basis, terwijl Civard Sprockel de gehele partij vanaf de reservebank bekeek. Leiwakabessy raakte na ruim een half uur spelen geblesseerd en moest het veld verlaten. Ook Colin kende geen gelukkige wedstrijd, aangezien hij na een half uur spelen een eigen doelpunt (de 1-1) maakte. Door de puntendeling staat Anorthosis op de zesde plaats.

Patrick Zwaanswijk heeft in de Australische A-League zijn ploeg Central Coast Mariners in de competitiewedstrijd tegen Gold Coast United behoed voor de eerste nederlaag van dit seizoen. De verdediger scoorde drie minuten voor tijd de 1-1. Zwaanswijk speelde de gehele partij mee, terwijl aan de zijde van Gold Coast United onze landgenoten Paul Beekmans en Peter Jungschläger de gehele partij meededen. Beekmans pakte twintig minuten voor tijd een gele kaart. Beide ploegen staan door de puntendeling na twee speelrondes in de middenmoot. Perth Glory gaat door een 1-2 overwinning op Melbourne Heart, de ploeg van trainer John van 't Schip, na de tweede speeldag aan de leiding. Bij de winnende ploeg stond Bas van den Brink de volledige partij in de basis.


Patrick Zwaanswijk belangrijk voor Central Coast Mariners (Foto: Pro Shots)

Adelaide United boekte afgelopen vrijdag de eerste overwinning in de A-League. Dankzij een treffer van spits Sergio van Dijk won de ploeg met 1-0 van Melbourne Victory. Behalve Van Dijk speelde ook Andwélé Slory vanaf het begin mee. Hij maakte, in tegenstelling tot Van Dijk, de wedstrijd niet vol. Een kwartier voor tijd werd Slory gewisseld. Adelaide United steeg door de winst naar de vierde plaats. Pascal Bosschaart heeft met Sydney FC de eerste nederlaag van dit seizoen moeten slikken. In eigen huis verloor de ploeg met 0-2 van koploper Brisbane Roar. Bosschaart deed de volledige partij mee op het middenveld van Sydney.

Naast Affelay ook Maduro langs de kant, Van Nistelrooy en Mathijsen verliezen…

Met de Nederlandse spoeling in de Spaanse competitie lijkt op dit moment steeds dunner te worden. Want niet alleen FC Barcelona-aanvaller Ibrahim Affelay is geblesseerd. Ook Hedwiges Maduro zal voor een lange tijd uit de roulatie zijn. De verdediger wordt gehinderd door twee gescheurde enkelbanden. Jonathan de Guzman stond voor het eerst in de basis opgesteld voor Villarreal, de inzet van de middenvelder mocht echter niet baten want het duel tegen Getafe eindigde in een 0-0 gelijkstand. Málaga kreeg vorige week klop van Levante. Zowel Ruud van Nistelrooy als Joris Mathijsen stonden opgesteld in de basis. Met 3-0 werd de steenrijke club aan de kant gezet. Malaga had met Van Nistelrooy en Mathijsen goede hoop zich te kunnen nestelen tussen Real Madrid en FC Barcelona. De kans is groter dan het verassende Levante deze rol op zich neemt.

Toppers voor Nederlanders in Schotland, Van Wolfswinkel in de schijnwerpers…

Met Danny Buijs in de basis speelde Kilmarnock de afgelopen speelronde een wedstrijd tegen het ‘grote’ Schotse Celtic. Het werd een duel waarin veel gescoord werd door beide partijen. Uiteindelijk was het 3-3 bij het laatste fluitsignaal. Glen Loovens moest aan Celtic’s-zijde de gehele wedstrijd toekijken vanaf de bank. Ook voor Jeroen Tesselaar en Nigel Hasselbaink stond er een zware wedstrijd op het programma. Want St. Mirren moest het opnemen tegen de Glasgow Rangers. Op bezoek bij de Rangers hield het prima stand en kon het puntverlies voorkomen door met 1-1 gelijk te spelen. In de 69ste minuut mocht ook Illias Haddad nog even invallen.

Nacer Barazite is hoge ogen aan het gooien in Europa. Niet alleen dankzij zijn rol bij Austria Wien, maar ook door het beslissende doelpunt dat hij voor Jong Oranje maakte tijdens het EK-kwalificatieduel tegen Oostenrijk. Nu de interlands voorbij zijn ging ook Barazite terug naar Oostenrijk om aan te sluiten bij zijn club Austria Wien. Deze speelronde ging het op bezoek bij SV Ried, waar het verloor met 2-1. Helaas was er ditmaal geen belangrijke rol weggelegd voor de 21-jarige middenvelder. Ondanks het verlies staat Austria Wien nog steeds tweede in de Oostenrijkse Bundesliga.

In Portugal werd er afgelopen week geen competitie gespeeld, daarentegen werd er wel gestreden om de Portugese beker. Sporting moest het opnemen tegen derdeklasser Famalicao, met Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars in de basis. Voor de spits was er wederom een succesvolle rol weggelegd, hij scoorde namelijk twee keer. De bekerwedstrijd eindigde in een 0-2 winst voor Sporting.


Rick van Wolfswinkel blijft scoren in Portugal (Foto: Pro Shots)

Historische overwinning voor 'Nederlands' Augsburg, Reimerink wint weer met Cottbus...

FC Augsburg heeft voor het eerst in de historie van de ploeg een wedstrijd in de Bundesliga gewonnen. Op bezoek bij FSV Mainz 05 won de formatie van trainer Jos Luhukay met 0-1. Lorenzo Davids kreeg een basisplek, terwijl verdediger Gibril Sankoh het gehele duel op de reservebank verbleef. Door de driepunter steeg Augsburg naar de zestiende plaats. 1899 Hoffenheim heeft in de strijd om de bovenste plekken een verlies moeten lijden bij VFB Stuttgart. Met Khalid Boulahrouz in de basis won Stuttgart met 2-0 van Hoffenheim, waar Edson Braafheid en Ryan Babel het gehele duel meededen. Stuttgart steeg naar plek vier, terwijl Hoffenheim na dit weekend de negende plaats inneemt.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, wacht Alemannia Aachen nog altijd op de eerste winst. Ook op bezoek bij Dynamo Dresden werd de eerste winstpartij niet binnengehaald. De partij eindigde in 1-1. Bas Sibum speelde de gehele partij mee bij Aachen. De middenvelder pakte kort na rust een gele kaart. Een ploeg die sinds lange tijd wel weer wist te winnen, was Energie Cottbus. Met Jules Reimerink in de basis won de ploeg met 0-1 van FSV Frankfurt. De laatste overwinning boekte Cottbus op 21 augustus. Door de overwinning steeg Cottbus naar de achtste plaats.

Domping kijkt toe vanaf de bank, Krul één op één met Van der Vaart...

Toen Cercle Brugge op bezoek ging bij Mechelen moest Luciano Domping wederom toekijken vanaf de bank. De club van Domping won wel met 1-2 en blijft derde staan in de Jupiler Pro League. Coach Mario Been verloor dit weekend met 3-1 van Lokeren. Been kan zich opmaken voor een loodzwaar duel deze week. In de groepsfase van de Champions League moet het woensdag aantreden tegen Chelsea. Ryan Donk speelde de hele wedstrijd mee voor Club Brugge toen het in eigen huis Gent ontving. Evenals de voorgaande speelronde incasseerde Donk ook tijdens dit duel een gele kaart. Desalniettemin was Club Brugge te sterk en won het met 2-0. Sherjill MacDonald stond in de basis voor KFC Germinal Beerschot en was getuige van een ruime zege voor zijn club, toen het won met 2-4 op bezoek bij Sint-Truiden.


Ryan Donk wint opnieuw met Club Brugge (Foto: Pro Shots)

Michel Vorm kon zijn doel de afgelopen speelronde niet schoonhouden toen het op bezoek ging bij Norwich City. Op Carrow Road kreeg de sluitpost drie doelpunten voor zijn kiezen, Swansea verloor met 3-1 en zakt wederom een paar plaatsjes in de Premier League. Momenteel staat het dertiende. Die andere doelman uit Nederland, Tim Krul,  moest zich opmaken voor een zware partij, want Newcastle United kreeg Tottenham Hotspur op visite. Krul en Rafael van der Vaart stonden lijnrecht tegenover elkaar, toen de middenvelder van elf meter mocht aanleggen. De strafschop werd benut. Uiteindelijk eindigde het duel in een 2-2 gelijkstand. Newcastle blijft het goed doen dit seizoen, het staat vierde in de competitie. Rosyton Drenthe moest met Everton aantreden tegen het oppermachtige Chelsea. De ex-Feyenoorder stond niet in de basis maar mocht in de 61ste minuut invallen, dit mocht echter niet baten, want op Stamford Bridge waren The Blues te sterk en won het met 3-1.

Marvin Emnes stond zoals gebruikelijk in de basis voor Middlesbrough toen het in de Championship op bezoek ging bij Nottingham Forest. De thuisploeg, waarbij George Boateng ontbrak, won met 2-0. Best verassend gezien het feit dat Middlesbrough vierde staat en Nottingham eenentwintigste.

Bruma lost Voskamp af als koploper in Polen, pijnlijke nederlaag voor Levski...

In de Poolse competitie heeft Lech Poznan de koppositie overgenomen van Slask Wroclaw. Lech Poznan won zelf in eigen huis met 1-0 van Korona Kielce. Marciano Bruma speelde de volledige partij mee in de verdediging van Poznan. Slask Wroclaw ging zelf pijnlijk met 3-0 ten onder tegen laagvlieger GKS Belchatów en neemt na dit weekend de tweede plek in. Johan Voskamp kreeg ditmaal geen basisplaats, maar viel na rust wel in. Hij kon echter niet voor de nodige doelpunten zorgen. Wisla Kraków won, met Kew Jaliens en Michael Lamey, afgelopen weekend met 3-1 van Jagiellonia Bialystok. Daardoor neemt de ploeg, met slechts één punt achterstand op koploper Lech Poznan, na dit wekeend de vijfde plaats in.


Kew Jaliens stijgt met Wisla Kraków richting top (Foto: Pro Shots)

In de onderste regionen van de ranglijst verloor hekkensluiter Cracovia Kraków opnieuw. Ditmaal was Podbeskidzie Bielsko Biala met 1-0 te sterk. Koen van der Biezen speelde de gehele partij in de punt van de aanval bij Cracovia, maar hij wist opnieuw het doel niet te vinden. Dit gebeurde ook Fred Benson niet bij Lechia Gdansk, maar hij wist wel met zijn ploeg de volle buit te pakken. Op bezoek bij Zagłębie Lubin werd met 0-1 gewonnen. Benson viel na een uur spelen in. Lechia Gdansk steeg door de overwinning naar de tiende plaats.

Levski Sofia heeft in de Bulgaarse competitie een pijnlijke nederlaag geleden. Op bezoek bij nummer drie Chernomorets Bourgas werd met 2-0 verloren en zodoende verloor Levski tijdelijk de aansluiting met de top. Dustley Mulder, Serginho Greene en Sjoerd Ars maakten allen minuten voor Levski, maar de Nederlandse inbreng kon niet voor het verschil zorgen. Na negen speelrondes bedraagt de achterstand op koploper Ludogorets al zeven punten.

Otten boekt eindelijk overwinning met Ferencváros, Jong-A-Pin krijgt rood in Japan...

Voor het eerst sinds half september heeft Ferencváros weer eens een competitieduel in winst omgezet. Op bezoek bij Pápa werd met 1-2 gewonnen. Verdediger Mark Otten speelde de gehele partij mee bij de winnende ploeg, maar bleef wel op de vijftiende plek staan. Ook TE Kecskemeti, de ploeg waar Kevin Maynard onder contract staat, kwam tot winst. De ploeg won, op bezoek bij FC Fehérvár, knap met 0-2. Maynard stond de gehele partij op het veld en steeg met zijn ploeg naar de zesde plaats.

Calvin Jong-A-Pin heeft in de Japanse J1 League met zijn ploeg Shimizu S-Pulse de punten gedeeld met Vissel Kobe. Na negentig minuten spelen stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. Op dat moment stond Jong-A-Pin niet meer op het veld, aangezien hij een kwartier voor tijd met een rode kaart het veld mocht verlaten. Jong-A-Pin kreeg eerst geel, ging in protest, en kreeg meteen zijn tweede gele kaart erachteraan. Shimizu S-Pulse staat na dit weekend achtste.


Calvin Jong-A-Pin kreeg rood in Japan (Foto: Pro Shots)

Spartak Moskou kan een eventueel landskampioenschap in Rusland wel vergeten. De ploeg ging op bezoek bij Rubin Kazan hard met 3-0 ten onder en zag daardoor de achterstand op koploper Zenit St. Petersburg, met nog drie duels te gaan, groeien naar acht punten. Demy de Zeeuw begon in de basis bij Spartak, maar werd een kwartier voor tijd gewisseld. Spartak staat na dit weekend vijfde.

In de Turkse Super Liga heeft Hursut Meric, met zijn ploeg Gençlerbirligi, de volle buit weten te pakken. In eigen huis werd Antalyaspor met 3-0 verslagen. Meric begon in de basis, maar werd kort voor tijd gewisseld. Gençlerbirligi steeg door de driepunter naar de negende plaats. Ook Kayserispor kwam afgelopen weekend tot winst. Op bezoek bij Besiktas werd knap met 0-2 gewonnen. Nourdin Amrabat mocht in de aanval beginnen bij Kayserispor, maar werd twee minuten voor tijd naar de kant gehaald. Door de winst staat Kayserispor nu dertiende. Promovendus Samsunspor verging het wat minder. Op bezoek bij Istanbul BB werd met 3-0 verloren. Murat Yildirim viel een kwartier voor tijd in, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg zonder punten huiswaarts keerde. Samsunspor zakte door het verlies naar de vijftiende plek.