Ook andere Heineken-ontvoerders overwegen zaak

dekatophetspek

Heineken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer overwegen ook een rechtszaak aan te spannen tegen de producent van de film De Heineken Ontvoering. Eerder kondigde Willem Holleeder al een stap naar de rechter aan. Volgens de twee medeontvoerders geeft de thriller een verkeerd beeld van de ontvoering in 1983 en hun rol daarin.

Advocaat Bart van Tuinen bevestigt tegenover Novum Nieuws dat een stap naar de rechter een optie is. "Dat doen we als de privacy van mijn cliënten in de film wordt geschonden."

De advocaat en de ontvoerders hebben de film nog niet gezien. "IDTV wil geen contact met ons." Boellaard en Meijers zeggen desondanks in Het Parool De Heineken Ontvoering een 'kutfilm' te vinden. "Ik gebruik liever de term belabberd", zegt hun advocaat in reactie op het artikel. "Het is een nepfilm."

Van Tuinen vindt dat in de film de waarheid op een negatieve manier wordt verdraaid. Zijn cliënten worden volgens de raadsheer daarop aangekeken. In De Heineken Ontvoering worden de ontvoerders bij hun voornamen genoemd. Volgens Van Tuinen is ook duidelijk dat zijn cliënten worden bedoeld. "De acteurs zijn op hun uiterlijk gecast."

De twee ontvoerders hebben alleen een trailer en fragmenten van de film op televisie gezien, maar ze weten genoeg. "Overal worden wapens gebruikt, terwijl wij dat bijna niet hebben gedaan," zegt Boellaard in de krant. "Iemand stopt meneer Heineken met zijn hoofd in een wc-pot. Dat slaat echt nergens op", vult Meijer hem aan.

Donderdag dient de zaak van Holleeder tegen de verschijning van de film. Hij zit niet in de film, hoewel een fictief personage met een andere naam wel op hem lijkt. Holleeder eist een verbod op de scènes en het promotiemateriaal met de op hem geïnspireerde ontvoerder. Dat verbod zou neerkomen op een publicatieverbod voor de hele film.

De Heineken Ontvoering, met Rutger Hauer in de rol van de ontvoerde biermagnaat, draait vanaf volgende week donderdag in de bioscopen. De film is geregisseerd door Maarten Treurniet.


Ook andere Heineken-ontvoerders overwegen zaak (Foto: Novum)