Nurten Albayrak keert niet terug bij COA

Redactie

De gewezen bestuurvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Nurten Albayrak keert voorlopig niet terug op haar post. Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat ze onder vuur was komen te liggen vanwege de hoogte van haar salaris. In een kort geding eiste ze opheffing van haar schorsing, maar de rechtbank in Den Haag stelde haar woensdag niet in het gelijk.

Albayrak verdiende zo'n 273.000 euro, ruim boven de balkenendenorm van 188 duizend euro. Ze werd geschorst omdat ze 'inconsistente informatie had gegeven' over haar beloning. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een extern onafhankelijk onderzoek in laten stellen naar het salaris van de COA-baas en haar vermeende schrikbewind.

De advocaat van Albayrak, Anita Verbeek, zegt met stomheid geslagen te zijn door het 'dramatisch slecht onderbouwde vonnis'. Albayrak heeft volgens de rechter fouten gemaakt bij het doorgeven van salarisgegevens, die ze had opgevraagd bij de salarisadministratie. "Als jouw baas jou vraagt wat je verdient en je vraagt P&O om een uitdraai. Mag je dan worden geschorst als je die uitdraai aan je baas geeft en er blijkt een fout in te zitten?", vraagt de advocaat zich af. "Over die vraag had de rechter zich moeten buigen, maar dat heeft hij niet gedaan."

"We hebben ruimschoots erkend dat ze de gegevens had moeten controleren. Maar die fout is niet ernstig genoeg om iemand te schorsen." Het spreekt volgens de advocaat ook in het voordeel van Albayrak dat ze minder zou zijn gaan verdienen als de fouten niet waren opgemerkt. Ze was volgens de raadsvrouw 'zeker niet' uit op persoonlijk gewin.

Verder is volgens Verbeek een truc gebruikt om Albayrak langer geschorst te houden. "In de cao staat dat iemand maximaal vier weken geschorst mag blijven. Dat mag alleen worden verlengd als de werkgever naar de rechter is gestapt of als een ontslagprocedure is ingezet."

In het geval van Albayrak werd de schorsing niet verlengd, maar werd ze opnieuw geschorst. De reden voor deze schorsing was dat ze een kort geding had aangespannen tegen de eerste schorsing. De tweede schorsing heeft de rechter ook goedgekeurd omdat er een groter onderzoek naar Albayrak loopt, zegt Verbeek. "Maar het is nog nooit vertoond dat een onderzoek alleen genoeg reden is voor een schorsing."

Verbeek denkt dat de uitspraak een afschrikwekkend effect heeft op alle bestuurders die meer dan de balkenendenorm verdienen. "Dat kun je op je vingers natellen."

Behalve om haar salaris ligt de in Turkije geboren Albayrak ook onder vuur om haar bestuursstijl. Ze zou een schrikbewind hebben gevoerd en er zou vanwege haar dominante optreden een angstcultuur heersen binnen de organisatie.

De raad van toezicht van het COA is in afwachting van de resultaten van het onderzoek van Leers tijdelijk teruggetreden. Voorzitter van de raad van toezicht is VVD-prominent Loek Hermans. De 46-jarige Albayrak is ook lid van de VVD en schreef in 2005 mee aan het Liberaal Manifest.